Záhrobská korunovala historický úspěch české výpravy na ZOH

Šárka Záhrobská, foto: ČTK

Bohatou medailovou sbírku české výpravy uzavřela bronzem ze slalomu Šárka Záhrobská. Zimní olympijské hry ve Vancouveru jsou tak nejúspěšnější v české historii. Naší královnou se na nich stala dvojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková.

Šárka Záhrobská,  foto: ČTK
Šárka Záhrobská čekala na svůj závod snů prakticky celou olympiádu. Povětrnostní podmínky jí znemožnily trénink v Nakisce, kde se konaly sjezdové disciplíny při zimních hrách v Calgary a kvůli překládání disciplín na letošní olympiádě jí doslova rozmetaly závodní program. Když nastal osudný pátek, počasí opět ukázalo svou odvrácenou tvář. Hustý déšť se střídal s přídělem sněhových vloček, rtuť v teploměru olizovala nulu a na olympijském kopci ve Whistleru ležela jarní břečka. V takových podmínkách se jel ženský slalom. Na Záhrobskou se v jeho předvečer usmálo štěstí. Los jí totiž přidělil výhodné startovní číslo jedna.

"Určitě bylo výhodou nízké startovní číslo. Vyšší čísla budou mít trať rozbitou, protože to není žádný led."

Šárka Záhrobská,  foto: ČTK
Pravila česká reprezentantka, když se propletla slalomovými tyčemi do cíle prvního kola ve druhém nejrychlejším čase. To už spřádala plány na kolo druhé.

"Samozřejmě z 2. místa se musí útočit na medaili a já pojedu na maximální riziko, protože o medaili se tak jet musí."

Druhou jízdu jela Záhrobská jako předposlední z nejlepší třicítky. Pětadvacetiletá mistryně světa z Äre dojela do cíle za Rakušankou Schildovou a před startem pozdější vítězky Němky Rieschové věděla, že medaili má jistou. Na to, že je založením spíše introvert, dala svým emocím pořádný průchod.

"Ohromná radost. 2. kolo bylo bojem odshora dolů. Samozřejmě trať už nebyla tak příjemná jako v 1. kole, ale já o tom vůbec nepřemýšlím, protože mám medaili, mám bronz - tak si to jdu užívat."

Zleva stříbrná Marlies Schildová z Rakouska,  vítězná Němka Maria Rieschová a bronzová Šárka Záhrobská,  foto: ČTK
Svou sbírku cenných kovů v pátek uzavřela nejen česká výprava, ale i nejlepší sportovkyně ZOH ve Vancouveru Norka Marit Björgenová, která vybojovala 3 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou medaili. V sobotu vlétl do lesa slalomových branek jako ďábel Ondřej Bank. S vysokým startovním číslem 37 zajel riskantní jízdou šestý nejlepší čas. Psychický tlak ve 2. kole, kdy ho za černého koně pasovala i největší slalomářská esa však úplně psychicky neustál a skončil celkově jedenáctý.

"Na startu za mnou chodili závodníci, že jsem díky fantastickému 1. kolu černý favorit. Ne, že bych to nezvládal, ale neumím v té roli favorita jet na úspěch."

Posledním medailovým esem byl v nedělní klasické padesátce s hromadným startem Lukáš Bauer. Závod mu však úplně nesedl a v rozletu ho navíc přibrzdil pád zaviněný Italem Clarou.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
"Samozřejmě to nepotěší, ale v pádu byl i Švéd Johan Olsson, který skončil třetí. Nebudu se na ten pád vymlouvat. Byla to velká nepříjemnost, dvakrát jsem byl v průběhu závodu ještě na hraně pádu, ale to k tomu patří."

Bauer se v cíli sympaticky na nic nevymlouval.

"Ty problémy neovlivnily můj výkon natolik, abych mohl říct, že kdybych nespadl, tak bych získal medaili. Soupeři byli lepší, musím se sklonit před Petterem Northugem, který si i tu padesátku dokázal zrežírovat a má také individuální zlato."

Poté už je vybouchla hokejová erupce země javorového listu. Kanaďané splnili sen mnoha generací, když vyhráli olympijský turnaj na domácím ledě. Zlatý gól dal Američanům ve finálovém prodloužení nástupce legendárního Waynea Gretzkého Sidney Crosby. Kanada navíc ziskem 14 zlatých medailí vyhrála i celkovou klasifikaci národů.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio