Zámek Opočno znovu patří státu

Zámek Opočno, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Renesanční zámek Opočno znovu patří státu. Je to poprvé v novodobé historii České republiky, co musí šlechta vracet zpět svůj majetek, který nabyla v restituci. Spor tím ale nekončí. Hraběnka Kristina Colloredo - Mansfeldová uvažuje o dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kristina Colloredo-Mansfeldová,  foto: ČTK
Kristina Colloredo - Mansfeldová vlastnila zámek v Opočně na Rychnovsku zhruba čtyři roky. Soud rozhodl, že patří opět státu. Památkáři nyní společně s hraběnkou a dalšími zástupci šlechtického rodu kontrolovali inventář zámku a podepsali předávací protokol.

"Myslím si, že je to velká škoda pro Opočno,"

komentoval v televizi Nova situaci starosta města Štěpán Jelínek. Spolupráci s hraběnkou, která nechala zámek pro veřejnost otevřený a investovala do něj nemalé částky, si pochvaloval. Zámek zůstane otevřený a i nadále se o něj budou starat zaměstnanci Národního památkového ústavu Pardubice. Kastelán Josef Jirák proto připustil, že předání je pouze administrativní úkon.

"Soud přímo do zápisu sepsal parcelní čísla, popisná čísla budov. Přímo v soudním rozsudku je, co se vrací."

Zámek Opočno,  foto: ČTK
Vraťme se však do doby, kdy historie začala. Za druhé světové války v roce 1942 zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali Němci. Po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu. Mansfeldové se po válce začali o majetek soudit, ale když přišel komunistický převrat emigrovali do Rakouska. Dcera původního majitele Kristina Colloredo - Mansfeldová požádala v 90tých letech o vydání zámku a skutečně ho získala. Zvrat přišel poté, co Ústavní soud rozhodl, že nebyly dostatečně zhodnoceny všechny důkazy. Soudy poté vydání zamítly a jako majitel zámku byl opět zapsán stát. Hraběnka Kristina Colloredo - Mansfeldová považuje rozsudek za nespravedlivý a je připravena obrátit se na evropské soudy. V televizi Nova se také ohradila proti údajné spolupráci svého otce s nacisty.

"Můj otec nikde nekolaboroval. A když musíme do Štrasburku, jedeme do Štrasburku."

Zámek v Opočně je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji. Nabízí například sbírku zbraní a unikátní obrazárnu. Některé obrazy, které jsou již ve vlastnictví rodu, hraběnka zřejmě státu půjčí. Mansfeldové Opočno neopouštějí - zůstává jim tu dům a lesy v okolí. Probíhají také soudy o cenný kočár, sbírky obrazů, zbraní či historický nábytek. Okresní soud v Pardubicích rozhodl sbírky vydat, po odvolání památkářů by měl spor projednávat krajský soud. Dá se tedy čekat, že se spor o zámek Opočno i jeho sbírky zřejmě protáhne.