Zástupci odborů se na původním zvýšení platů s vládou nedohodli

Od ledna měly vzrůst platy zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací zhruba o deset procent. Taková byla původní dohoda odborářů a vlády. Zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací sdružuje 11 svazů, které zastupují asi 800.000 zaměstnanců. Nejsilnější z nich jsou odborový svaz školství, svaz zdravotnictví a svaz státních orgánů a organizací. Vláda však oznámila, že se platy zvýší až od dubna, čímž by na zaměstnancích ušetřila 1,5 miliardy korun. Jak se situace vyvíjí, o tom informuje Vilém Faltýnek.

Na úterní schůzce se zástupci odborových svazů s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou na zvýšení platů ve státní sféře nedohodli. Jednání by měla pokračovat po dalším projednávání státního rozpočtu.

"Probírali jsme s odborovými svazy různé důsledky této situace, různé varianty pro řešení této situace, a mohu to vyjádřit velice jednoduše, k dohodě jsme nedospěli, jednání je přerušeno do druhého čtení státního rozpočtu."

Tento výsledek s patrným zklamáním potvrdila i mluvčí odborových svazů Alena Vondrová:

"Pouze mohu potvrdit, že toto je skutečně výstup z dnešního jednání."

O dalším postupu odborářů rozhodnou podle Vondrové představitelé jednotlivých odborových svazů. Předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger na tiskové konferenci uvedl, že ještě není jasné, zda zdravotníci setrvají ve stávkové pohotovosti. Do dalšího jednání ale své protesty stupňovat nechtějí. Školské odbory budou mít nadále stávkovou pohotovost, řekl jejich předseda Jaroslav Rössler.

"V každém případě já mohu říct za svaz, že ve stávkové pohotovosti setrváme, sasmozřejmě minimálně do té doby, než bude další jednání s panem místopředsedou vlády a naším panem ministrem. O tom, jaké kroky budou následovat, rozhodnou naši členové."

A kde je příčina tohoto konfliktu? Vladimír Špidla tvrdí, že dosavadní projednávání státního rozpočtu způsobilo, že už není možné stihnout technicky, aby platy ve státní sféře vzrostly od 1. ledna. Podle ministra školství Eduarda Zemana by jeho resort byl schopen mzdy svým zaměstnancům od ledna zvýšit. "Jsme ale pochopitelně vázáni příslušným rozhodnutím vlády,"řekl ministr Zeman.

Vicepremiér uvedl, že problém je stále otevřený. "Budeme jednat o všem, co se v průběhu ukáže jako možné a rozumné," dodal.

Do dalšího projednávání státního rozpočtu se odbory chtějí obracet přímo na jednotlivé poslance. Své požadavky podpoří i peticemi.