Žatec slaví milénium

Dnes se vydáme do Žatce, města chmele, které letos slaví tisíc let. Při této příležitosti se chystá celosvětové setkání žateckých rodáků, pro které bude připraven i velmi netradiční dort. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

První písemná zmínka o Žatci je v kronice z roku 1004. Popisuje se zde cesta Jindřicha II., který přijel do Čech pomoci Přemyslovci Jaromírovi proti Polákům. Podle kronikáře přitáhla Jindřichova vojska po přechodu Krušných hor před "veliké opevněné místo řečené Žatec". Z tohoto záznamu se dá odvodit, že Žatec už tehdy byl významným centrem přemyslovského státu a jeho historie je daleko starší.

Město chystá u příležitosti milénia velké oslavy. 11. září se uskuteční například Celosvětové setkání Žatečanů, které připravuje Sdružení rodáků a přátel města Žatce. Jak uvedl jeho předseda Petr Šimáček, zaregistrováno bylo před 4 roky a má na 400 členů. Jeho sídlo je však poněkud netradičně v Praze.

"Není to na závadu, protože my v tuto chvíli máme v Žatci 150 členů, dalších 150 máme na území Prahy a ČR a ten zbytek všude ve světě - v Americe, dále v Kanadě, Itálii, Rakousku, Německu, Francii, Belgii a tak dále."

Do Žatce se tak sjedou i rodáci, kteří tu nebyli 50 ale třeba i 70 let. Pozvání přijali také izraelští letci, kteří po válce z vojenského letiště v Žatci organizovali pomoc pro svou zemi.

"My jsme samozřejmě začali pátrat po tom, jestli tito lidé žijí, jaký měli vztah k městu. Našli jsme velitele tohoto letiště z roku 1948, který perfektně hovoří česky a který se hlásí k městu Žatec. Ale nejen on. Dal nám desítky dalších adres, desítky dalších jmen. Tito lidé všichni přijedou a strašně moc se těší."

Žatec má i řadu slavných rodáků. Pochází odtud zpěvák Petr Kotvald, učil zde herec a scénárista Zdeněk Svěrák a narodil se tu i jeho syn oscarový režisér Jan Svěrák. Ti všichni se zřejmě sejdou na slavnostním víkendu.

"Samozřejmě, že žatečtí rodáci, kteří něco znamenají, ať už to jsou zpěváci, ať je to klavírní virtuos, přijedou a chtějí to, v čem jsou dokonalí předvést svým spoluobčanům. Poté zveme všechny účastníky na prohlídku pamětihodností. Mezitím se připraví vše na centrálním žateckém náměstí, kde chceme připravit obří narozeninový dort k miléniu města Žatce. Ten bude ve tvaru chmelové šišky a jak jinak, když je to k tisíci letům, tak na něm chceme zapálit také tisíc svíček."

Kolik lidí bude sfoukávat ty svíčky?

"I to jsme vymysleli. Pozvali jsme si hasičských záchranný sbor. Zároveň bude mít námětové cvičení a vyřešili jsme to průmyslovým sfouknutím hasičskou technikou."

Žatečtí si pozvali i zástupce agentury Dobrý den a chtějí se svým dortem zapsat do české Guinnessovy knihy rekordů. Město připravilo k miléniu celkem 40 akcí, jako například volba Miss zlatého moku nebo Týden dechovek, během něhož přijelo do Žatce na 10 tisíc lidí.

Kromě historických památek nabízí Žatec svým návštěvníkům především pivo. Právo vařit pivo získalo město už v polovině 13. století a o sto let později existuje i první písemná zpráva o chmelnici. Žatecký pivovar dokonce stojí na místě bývalého žateckého hradu. Pivovar se chystá otevřít restauraci v Praze a jak jinak než v Žatecké ulici. Podle jeho ředitele Tomáše Lejska, se daří i exportu.

"Loni byl exotický Gibraltar, letos Hongkong a Japonsko. To jsou malá množství, ale větší množství pochopitelně vyvážíme přes hranice do Německa."

Používáte žatecký chmel?

"Používáme. My jsme na tom založili svoji obchodní strategii. Ta je samozřejmě pravdivá. Nepoužíváme extrakt, používáme žatecký chmel."

Koncem 90.tých let bylo v Žatci otevřeno i Chmelařské muzeum, největší svého druhu v Evropě. Jak dodal Jan Novotný z žateckého informačního centra, v okolí muzea je pak unikátní soubor balíren, sušáren a skladů chmele z přelomu 19. a 20. století.

"Je to opravdu rarita našeho města. Vlastně celé jedno předměstí tvoří bývalé sklady sušáren chmele a balírny. Tak jako se říká o Praze, že je to město sta věží, tak Žatec je město sta chmelařských komínů."

V Žatci byl objeven také hrob nejstaršího pivaře světa. U kostry byla hliněná nádobka a destička se sedmi vrypy - nejstarší dochovaný pivní účet. Pohřbený byl pojmenován Lojza Lupulín a symbol hliněné destičky se stal logem občanského sdružení "Chrám Chmele a Piva". Jak už asi tušíte hrob pivaře je recese, ale výborně slouží k propagaci jedinečné chmelařské oblasti.

Zajímavou památkou je i žatecká radnice. Jak dodal Jan Novotný, její 47 metrů vysoká věž slouží jako rozhledna. Když se vám poštěstí z ochozu uvidět hrad Hazmburk, prý se vám splní jedno tajné přání.

"Žatecká radnice je opravdu dominantou města více jak 700 let. Vznikla původně jako tržnice sukna, ale záhy se stala sídlem městské rady. Zajímavostí je, že v průběhu staletí tam bylo zřízeno například prominentní vězení a nebo sklad v době třicetileté války."

Žatec plánuje u příležitosti milénia postavit sloup, který by měl symbolizovat tisíc let jako poselství pro další generace. Možná se stane dalším z několika žateckých nej... o kterých zpívá místní kapela Žatečanka a právě její písnička slouží Petru Šimáčkovi jako pomůcka, aby na žádné žatecké nej.... nezapomněl.

"Určitě má Žatec největší chmelařskou oblast v ČR, má na území města největší sklad chmele na světě. Má nejmenší pivovárek na světě ve Chmelařském institutu, nejmenší chmelničku na světě na centrálním žateckém náměstí a na Žatecku padá nejméně vody, protože je tam srážkový stín, takže je to nejsušší oblast České republiky."

10
50.317379300000
13.537850200000
default
50.317379300000
13.537850200000