Žatecký chmel je jedinečný

V naší pravidelné rubrice Česká "nej" se tentokrát vypravíme na Žatecko. Člověk ani nemusí být velký pivař, aby hned vytušil, o čem bude řeč.

Říká se, že Česká republika má v pěstování chmele nejdelší tradici na světě, prý až tisíc let. Ještě v roce 1929 bylo tehdejší Československo s výměrou 17 tisíc hektarů chmelnic největším pěstitelem chmele na světě. Pro své specifické aromatické vlastnosti byl český chmel ve světovém pivovarnictví vždy uznáván za surovinu pro výrobu špičkového piva. Králem mezi chmelovými odrůdami je ale slavný žatecký "červeňák". Právě ten mají většinou odborníci na mysli, když hovoří o českém chmelu. A králem je také proto, že je jediný, nikde jinde nevyroste. Tedy, on vyroste, ale už to není ta rostlina, která by dodávala pivu stejné aromatické vlastnosti, jako rostlina ze Žatecka To potvrzuje i Jiří Kořen, ředitel Chmelařského institutu.

"Tam, kam se přenesl český chmel, ať už to byly Austrálie, Nový Zéland nebo Spojené státy, vždy to narazilo na nějaký problém. Skončilo to nakonec tak, že v dané oblasti museli geneticky přizpůsobit žatecký chmel místním podmínkám."

Neuspěli prostě ani ti pěstitelé ve světě, kteří zasadili žatecký chmel v obdobných klimatických podmínkách a dokonce si přivezli i žateckou půdu a žateckou vodu. Červeňák je totiž po staletí přirozeným výběrem geneticky vyšlechtěný na jinde neopakovatelné podmínky, snad by se prý i dalo říci, že má vlasteneckou duši. Alespoň to tvrdí žatečtí odborníci. Ti ale v posledních letech nemají příliš klidné spaní. Podle nich se nad chmelařstvím stahují černé mraky. Jak konstatuje Pavel Patrovský, ředitel družstva Chmelařství Žatec, mnozí chmelaři jsou ve svízelné finanční situaci.

"Nemají dostatek finančních prostředků, a nejen kvůli chmelu. Každý farmář pěstuje kromě chmelu i ostatní komodity. A když se podíváme na minulý rok, tak ten dopad právě ostatních komodit byl takový, že jen málokterý farmář nebo zemědělská společnost dosáhli nějakého zisku. Musím říci, že řada farmářů, řada společností to nemůže dále takto táhnout, protože prakticky už táhnou z podstaty."

Leckterý finančně zdatný producent chmele ve světě by určitě krachy českých farmářů uvítal. Ne proto, že by zmizela nepříjemná konkurence a on mohl pěstovat více chmele doma, ale proto, že by se naopak sám pustil do pěstování chmele na Žatecku, tedy toho českého.