Zdroj epidemie listeriózy odhalen?

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Epidemii listeriózy, která má u nás na kontě zatím 14 úmrtí, způsobil zřejmě jeden zdroj. Hlavní hygienik České republiky Michael Vít ale nechtěl uvést jméno firmy, dokud výsledky nepotvrdí Pasteurův institut v Paříži. Sdělil pouze, že je to firma vyrábějící mléčné výrobky a její provoz byl již zastaven.

Foto: ČTK
Michael Vít upřesnil, že loni bylo v Česku zjištěno 80 onemocnění, což bylo pětkrát více než v roce předcházejícím. Sedm nových onemocnění bylo potvrzeno v lednu. Loni zemřelo 13 nemocných, z toho dva novorozenci a 11 lidí s průměrným věkem 71 let. Letos zemřel jeden novorozenec.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS. U velké části pacientů bylo podle Michaela Víta zjištěno, že jedli před onemocněním zrající, plísňové nebo měkké sýry, případně paštiky, lahůdkové saláty, tlačenky či aspik. Spotřebitelé na to zareagovali okamžitě: "Nekupuji si plísňové sýry." "Přestala jsem kupovat Romadúr a takové ty sýry, které můj manžel měl docela rád. To jsem přestala kupovat." "Saláty teď už samozřejmě taky nekupuju," ozývá se z jejich řad.

Výrobci zboží jmenovaného hlavním hygienikem se samozřejmě začali bránit, což například dokumentuje vyjádření Milana Teplého, ředitele firmy Madeta, která u nás vyrábí sýry:

"Považuji i prohlášení státní hygienické služby v tom směru, aby se konzumenti vyvarovali výrobků z nepasterovaného mléka, za holou hloupost, protože v České republice je pasterace povinná ze zákona."

Pokud se v pařížské laboratoři potvrdí, že epidemii listeriózy způsobil jeden zdroj, mohla by se situace jak mezi výrobci, tak mezi spotřebiteli dotyčného zboží uklidnit. Hlavní hygienik Michael Vít upřesnil, jak došli ke zjištění, že by se mohlo jednat o jeden zdroj epidemie:

"My jsme porovnávali typy té baktérie jednak od pacientů, a samozřejmě od podezřelých potravin. Ty potraviny byly běžně prodávány v tržní síti. Máme takovou hypotézu, že ty bakterie jsou si velmi podobné, což by nám ještě měli potvrdit odborníci ve Francii. Já nebudu komentovat, o jakou firmu se jedná, protože ještě nemáme stoprocentní jistotu, že opravdu ten zdroj bude potvrzen. Já pevně věřím, že můžeme být klidnější, a že ta situace se postupně bude normalizovat, čili zlepšovat."

Jak řekl zemědělský analytik Petr Havel, k uklidnění také přispívá skutečnost, že se stále zpřísňují hygienické limity, kterým české potraviny podléhají:

"Je tady vědecký pokrok, je tady pokrok v lékárenství, klíčová je zejména spotřebitelská osvěta. A musíme se s těmito potravinářskými riziky obecně naučit žít, protože jinak bychom asi zemřeli hlady, poněvadž riziko nějaké kontaminace je u jakékoliv, i té sebezdravější potraviny."