Madeta přišla o 200 tisíc litrů mléka denně

Mlékárna Madeta, foto: archiv Úřadu vlády ČR

Největší česká mlékárna Madeta shání mléko. Od 1. července přišla o dodávky 200.000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo totiž začíná víc dodávat do Německa, a to kvůli vyšší výkupní ceně. Co to pro Madetu znamená? Bude vyrábět méně trvanlivého mléka, nezdraží a nebude propouštět. Náklady na svoz však denně stoupnou o 50.000 Kč.

Mlékárna Madeta,  foto: archiv Úřadu vlády ČR
Podle generálního ředitele Madety Milana Teplého už mlékárna sehnala náhradního dodavatele:

"Veškeré mléko v ČR je vázáno smlouvami. Smlouvy končí posledního června, což právě proběhlo. Z těch chybějících zhruba 200.000 litrů mléka máme asi 75.000 až 80.000 smluvně nahrazeno."

Zbytek chybějícího mléka by chtěla Madeta podle Teplého zajistit do srpna. Mléko získala od firmy Interlacto a dalších farmářů z Moravy. Kvůli tomu stoupnou náklady na svoz, ale výroba značkových produktů je podle generálního ředitele zajištěna.

Družstvo JIH, které Madetě mléko dodávalo, kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem. Madetě, která denně zpracuje 950.000 litrů mléka, se kvůli tomu mohou tržby propadnout až o miliardu. Firma teď s družstvem jedná o nové smlouvě. Trvanlivého mléka v litrových krabicích loni Madeta vyrobila 97,5 milionu litrů. Odstavených je teď několik cisteren včetně řidičů.

Prezident Agrární komory: české mléko by mělo zůstat v ČR

Zdeněk Jandejsek,  foto: ČT24
Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek ČTK řekl, že bude přesvědčovat zástupce okresních a krajských agrárních komor, aby české mléko zůstávalo v ČR.

Družstvo JIH do německého Chamu dodávalo 450.000 litrů mléka denně, teď je to asi 650.000 litrů. Do Madety bude JIH nyní dál dodávat asi 430.000 litrů mléka denně.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí.