Zelení nebudou usilovat o místopředsednické křeslo ve sněmovně

Věra Jakubková s Olgou Zubovou, foto: ČTK

Ve Straně zelených to opět vře. Úterní jednání poslaneckého klubu zelených bylo bouřlivé, museli je dokonce opustit kritikové šéfa strany Martina Bursíka Dana Kuchtová a Martin Stropnický. Důvod? Šlo o místopředsednický post v dolní komoře pro zástupce Strany zelených a o změny ve výborech v Poslanecké sněmovně, které by posílily vliv vládní koalice. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Věra Jakubková s Olgou Zubovou,  foto: ČTK
Další, už šesté místopředsednické místo ve sněmovně mělo připadnout zeleným a novou místopředsedkyní se měla stát dosavadní šéfka poslaneckého klubu Kateřina Jacques. Proti tomu se ale postavily dvě rebelky uvnitř klubu Olga Zubová a Věra Jakubková:

"Nechceme usilovat o další funkce, které nám z našeho úhlu pohledu nepřinášejí další posílení významu Strany zelených v Poslanecké sněmovně,"

uvedla poslankyně Zubová. Ve sporu s šéfem strany Martinem Bursíkem je už od prezidentské volby, které se kvůli onemocnění nezúčastnila. Ani Věře Jakubkové nepřipadá správné měnit výsledek voleb ve prospěch pravice:

Jiří Čuněk a Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Zeleným to opravdu nic nepřináší. Nás je šest a nevíme, kam dřív skočit. Pro nás to nebude žádný nový poslanec v klubech a myslím si, že posilovat ODS tímto způsobem také není vhodné."

Martinu Bursíkovi se poslankyně Zubovou a Jakubkovou přesvědčit nepodařilo:

"Nám nezbývá nic jiného nežli od tohoto našeho záměru ustoupit, vyklidit pozice a neusilovat o funkci místopředsedy sněmovny ani o úpravu jednacího řádu, protože na to jednoduše nemáme hlasy. Paradoxně je to tak, že hlasy nám jsou ochotni dát naši koaliční partneři, ale ne naše poslankyně. Pokládáme to za politickou chybu, ale nezbývá nám, než to akceptovat."

Podle místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové svědčí i poslední spor v klubu o tom, že uvnitř strany je špatná komunikace. Obě poslankyně se totiž o snaze zelených získat další místopředsednické křeslo ve sněmovně měly dozvědět až od poslanců jiných stran:

"Chybí komunikace. Chybí vůle k tomu otevřít se a řešit problémy. Pokud není komunikace, nevíte ani o tom, co se ve sněmovně má dít."

Podle premiéra Mirka Topolánka je to, že zelení nebudou usilovat o post místopředsedy sněmovny, jejich vnitřní záležitostí. Pokud jde ale o změny ve výborech, které by posílily váhu vládní koalice ve sněmovně, tam doufá v dohodu:

"Budu v té věci s nimi jednat, budu chtít prosadit to, co je standardní a co v každém funkčním období bylo, že totiž koalice prosazuje svou většinu mimo jiné i tím, že má byť těsnou většinu ve výborech. Tam se myslím nakonec dohodneme."