Zelení řeší vnitrostranické rozpory

Dana Kuchtová, foto: ČTK

Velké napětí ve Straně zelených vyvolal odchod Dany Kuchtové z vlády. Rezignace ministryně rozdělila zelené do několika táborů. Strana není jednotná v názorech na rezignaci, jméno případného nástupce a na další setrvání zelených v koaliční vládě.

Dana Kuchtová,  foto: ČTK
Na konci léta se objevily zprávy, že je vinou ministerstva školství, řízeného Danou Kuchtovou, ohroženo čerpání peněz z evropských fondů na vědu a výzkum. Ministryni hrozilo odvolání z funkce, na poslední chvíli se jí však podařilo program na získání dotací přepracovat a zdálo se, že v křesle ministryně školství setrvá i nadále.

Minulou středu však ministryně oznámila, že na svou funkci rezignuje. Jako důvody svého kroku označila odstupující ministryně právě politické napětí okolo čerpání peněz z fondů Evropské unie.

Martin Bursík,  foto: ČTK
Už samotné odstoupení vyvolalo ve straně diskusi. Vedení strany v čele s Martinem Bursíkem bylo některými členy kritizováno, že ministryni dostatečně nepodpořilo a za jejím odstoupením vidí nátlak koaličních partnerů. Pět předsedů z krajských organizací Vysočiny, Olomouckého, Libereckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje s odstoupením ministryně nesouhlasí. A vyzvali ji, aby svůj krok ještě zvážila. Předseda olomoucké organizace Martin Tichý uvedl.

"Jsme přesvědčeni, že paní ministryně svůj resort vedla dobře a důvody, které směřovaly k jejímu odvolání nepovažujeme za závažné, ale spíše za zástupné. Máme ale obavu, že její rozhodnutí je nezvratné a pevné."

Dále pak nespokojení představitelé krajských organizací žádají, aby bylo zváženo další setrvání zelených ve vládní koalici.

Ihned po oznámení demise začala Strana zelených hledat člověka, který Kuchtovou ve funkci nahradí. Své kandidáty má také odstupující ministryně, která preferuje současného náměstka Dušana Lužného či poslankyni zelených Olgu Zubovou. Rezolutně však odmítla případný návrat své předchůdkyně Miroslavy Kopicové na ministerstvo.

"Já si myslím, že by opravdu nebylo rozumné, ani by to nemělo žádnou logiku, aby do úřadu nastoupil někdo, kdo má zásadní podíl na tom, že tento program byl Evropskou komisí kritizován. Myslím si, že by to nebylo vhodné."

Po středečním zasedání vlády předala Dana Kuchtová premiérovi svou demisi, kterou prezident den poté přijal. Problémy spojené s odstoupením ministryně školství však nejsou jediné, kterým musí zelení čelit. Ve straně se také ozývají hlasy, které vyjadřují nespokojenost s působením Karla Schwarzenberga ve funkci ministra zahraničí.

V neděli zasedá republiková rada Strany zelených, kde by se mělo jednat o příštím ministru školství a setrvání ve vládní koalici s ODS a KDU-ČSL.