Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči byly zapsány na seznam UNESCO

Třebíč, foto: ČTK

Česká republika se může pochlubit už 12 památkami, které figurují na seznamu světového dědictví UNESCO. Zatím poslední, které se dostalo této cti, je židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Třebíč,  foto: ČTK
Zapsání židovského města a baziliky je velkým úspěchem. Jde totiž o první vysloveně židovskou památku mimo území Izraele, která byla na seznam světového dědictví UNESCO zapsána. Ostatní totiž figurují v rámci větších celků. V případě Třebíče byl rozhodující fakt, že zdejší židovské ghetto je mimořádně zachovalé. Přitom hrozil jeho zánik. Za minulého režimu mělo být srovnáno se zemí. Na záchranu ghetta vynaložili stát, město i vlastníci nemovitostí od roku 1994 přes sto milionů korun. Jak uvedl místostarosta Jan Karas, uvahy o zapsání baziliky a židovské čtvrti začaly před šesti lety.

"Bazilika je součástí zámku v Třebíči, protože původně byl zámek benediktýnským klášterem a jeho součástí byla i bazilika. V židovském městě se zachovalo přibližně 120 historických domů. Součástí tohoto ghetta jsou i dvě synagogy. Myslím si, že tato čtvrť působí celkově velice dobře."

A stejně dobře působila i na ty, kteří o zápisu rozhodovali, neboť projednání ve výboru proběhlo bez komplikací. Čeští experti i diplomaté dokázali najít vhodné argumenty a připravili i velmi kvalitní podklady. A jaké pocity zažívali po oznámení výsledků na třebíčské radnici?

Třebíč,  foto: ČTK
"Ty pocity byly velice pěkné, protože dá se říct, že na to velká část lidí a rozhodně velká část tady na radnici čekala a myslím si, že se jedná o pomátky, které se doopravdy ten zápis zaslouží. Zároveň je potřeba říct, že to bude pro nás znamenat velké závazky do budoucna."

Jak dodal místostarosta Jan Karas, plánují zápis náležitě oslavit na konci srpna, až se vrátí lidé z dovolených. Prosazování českých nominací je totiž rok od roku obtížnější, neboť Česko je vzhledem ke své velikosti už na seznamu značně zastoupeno. Úspěch Třebíče přivítali i jeho obyvatelé a návštěvníci.

"Je to perfektní, určitě, alespoň budou peníze na opravy....Já to mohu jenom kvitovat, protože památky jsou natolik významné, že to ocenění přichází určitě v pravý čas.....Udělali pro to docela dost ve městě, tak snad se to vyplatí."

Radost mají i představitelé kraje Vysočina. Třebíč totiž vytváří společně s dalšími památkami UNESCO - Telčí a areálem poutního kostela na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou pomyslný trojúhelník. Turisté, kteří se na tyto památky specializují, tak projedou téměř polovinu kraje, což může přinést efekt pro rozvoj měst i podnikání.