Žokej Váňa: "Tiumen je stroj"

Josef Váňa s Tiumenem, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Žokej Josef Váňa se stal posedmé vítězem Velké pardubické steeplechase v jejím 120. ročníku. Povedlo se mu to pouhých deset dní před svými 58. narozeninami. Josef Váňa slavil úspěch i jako trenér. Hned tři jeho svěřenci obsadili dotované pozice.

Josef Váňa s Tiumenem  (vlevo v popředí) v cílové rovince,  foto: ČTK
Mnozí z třiceti tisíc diváků přišli v druhou říjnovou neděli na pardubické dostihové závodiště jen proto, aby byli u toho, kdyby se Josefu Váňovi podařilo obhájit loňské prvenství a zvítězit v nejtěžším, ale také nestarším kontinentálním dostihu po sedmé. Byli však i takoví, kteří nepochybovali o žokejském umění Josefa Váni, ale příliš nevěřili devítiletému hnědákovi Tiumenovi, valachovi ze stáje Köi Dent. S každým závodem dostihového odpoledne rostlo napětí. Ukáže věčný mladík Váňa ostatním borcům záda? On sám jubilejní ročníky Velké pardubické nemá příliš v lásce:

Váňa s Tiumenem překonávají překážku s číslem 15 - drop,  foto: ČTK
"Já jsem stej ročník zakufroval na šestce, že jsem se srazil ve vzduchu s Formanem a prakticky jsem Železníkovi zabránil ve čtvrtém vítězství v řadě, nebo já nevím, jak to tenkrát bylo. Já jsem to nikdy tak nepočítal, prostě je mi to jedno. Hlavně, že je tady Velká pardubická, hlavně že je tady pro nás, kteří se tím živíme a jsme v tom zainteresovaní, dostih, v němž je šance se ukázat. Nejenom prestižně, ale i finančně si polepšit."

Slavnou steeplechase na 6900 metrů s 31 překážkami tentokrát běželo devatenáct koní, chyběl nemocný Baggio. A pak konečně přišel ten trochu atypický, ale dobře známý start Velké pardubické steeplechase.

Josef Váňa s Tiumenem,  foto: ČTK
Koně vyrazili. První a nejtěžší prověrkou byl pověstný Taxisův příkop. Potvrdilo se, že po úpravách a řádné přípravě koní i jezdců už není strašákem a nedělá favoritům problémy. Nepřekonal ho jen Valldemoso s Dušanem Andrésem. Dva kilometry před cílem spolu běžela velká skupina dvanácti koní. Do cílové rovinky nabíhali bok po boku devítiletý Tiumen a o dva roky starší Amant Gris, Josef Váňa odskočil do vedení tří délek. Krátce před cílem už ztrácel energii, Amant Gris se blížil, ale Josef Váňa s Tiumenem o nos vyhráli.

Josef Váňa s Tiumenem,  foto: ČTK
"Tiumen je stroj, který, když já jsem ho hnal do nějaké chyby, tak on sám mi řekl: Vole, pozor, já si musím přidupnout, nebo takhle nějak. To, co předvedl na Taxisu - úžasný zážitek! Já jsem si říkal, že když někde spadnu, nebo takhle nějak, tak holt řeknu, že už to mám za sebou a stačilo, jo. No ale já už jsem to viděl skoro za lesem, že to není zase tak špatný. Když jsme šli na pětadvacítku, tak jsem říkal, že vono je to ještě lepší. jak loni, protože jsem furt měl docela dost nadojíno,"řekl vítězný Josef Váňa, kterému pořadatelé na závodišti před dostihem odhalili sochu.

Po dostihu se krátce řešil protest majitele stáje Hřebčín Albertovec, podle nějž Josef Váňa s Tiumenem blokovali v cílové rovince Amanta Grise. Dostihová komise věc vyřešila sice pokutou 500 korun a konstatováním, že to nemělo vliv na výsledky.

klíčové slovo:
spustit audio