Zoo v Plzni se pyšní unikátní expozicí Česká řeka i DinoParkem

Foto: Roman Casado

Dnes se vypravíme do plzeňské zoologické zahrady. Ta se pyšní unikátní expozicí Česká řeka i prvním DinoParkem.

První obyvatel zoo, se kterým jsem se při příchodu setkala, byl klokan. Hopkal kolem plotu, ale zatvrzele mlčel a tak jsem se ani nedozvěděla, jak se vlastně projevuje. A tohle zvířátko s námi sedělo, vlastně stálo i u stolu, bohužel už vycpané. Čím si to zasloužil, ptám se Martina Votruby z plzeňské zoo?

Viskača,  ilustrační foto,  zdroj: Wikipedia Commons
"Máme zvířata nahraditelná, která ještě víme, že budeme mít a potom nenahraditelná. Takže u těch úhynů uvažujeme a ti nejzajímavější jsou vycpáni. Znáte třeba viskaču? Ukážu vám viskaču preparovanou. Chovatelé jí hned dali familiérní jméno Pikaču,"

řekl Martin Votruba a sundával z poličky hlodavce, který vypadá jako zmenšená kapybara. A pak už se vrátil k historii plzeňské zoo. Ta byla založena roku 1926.

Plzeňská zoo
"Lidé v městské správě v Plzni měli zájem o zoo i botanickou zahradu. Například ve 20. letech minulého století pan Valentin Čoček správce městských sadů dokonce jezdil do německých měst podívat se, jak to tam funguje. Ovšem ta první zoo byla víceméně náhradní. Město zastoupil Spolek akvaristů a vivaristů jménem Iris, který si zoo nadělil ke svému 25. výročí, protože on byl oficiálně založen v roce 1901 a v roce 1926 si pronajal území okolo vojenské plovárny a založil tam domek pro akvária a první voliéry pro šakala, lišky a káňata."

V roce 1961 propukla v zoo infekce antraxu neboli sněti slezinné, což urychlilo plánované přestěhování do nových prostor města - do části známé jako Lochotín. Začátkem 80. let se zoo spojila se zdejší botanickou zahradou. V ní roste tzv. Körnerův dub, kterému je dnes asi 450 let. Současný areál zoo má rozlohu 21 hektarů. Součástí je i unikátní historický statek.

Martin Votruba,  foto: Roman Casado
"Je to statek, kde jsou především zvířata, pokud možno plemena ze střední Evropy, ne-li z Čech a Plzeňského kraje, čili vévodí tomu Přeštické prase. Děti dnes znají dobře žirafy a tygry a umí o nich povídat, ale nevědí, jak žije králík, neví nic o koze, o krávě. Takže tady je nezastupitelná úloha zoo."

Kolekce zvířat je v Plzni rozsáhlá, je tu na 7000 exemplářů. Zdejší zoo byla vždy proslulá terarijní kolekcí. Chovatelům se například podařil prvoodchov anakondy velké. V poslední dekádě se činily želvy ostruhaté, což jsou největší suchozemské kontinentální želvy ze subsaharské Afriky. Od jednoho samce a tří samic už počet mláďat dosahuje pěti set. Plzeňská zoo začala nahrazovat expozice zastaralého klecového charakteru za otevřené a volné výběhy.

Eliška s Honzíkem z plzeňské zoo,  foto: www.denik.cz/Vlastimil Leška  (10.3.2010)
"Nejzajímavějším prvkem je hektarový lesní výběh pro hnědé medvědy. Mědvědi po mnoha letech v klecích se mohli proběhnout lesem, hrabat listí, lézt na stromy. Někteří byli silně překvapeni, zvlášť ti, kteří měli za sebou 17 či 22 let v kleci. Dneska je součástí této skupiny Eliška s Honzíkem z druhé vlny známých televizních pohádek. Už jim je 7 let. Další podobná akce čekala později šimpanze. Taky z klece rovnou na stromy."

Tak jako ve většině zoo i tady je možné zvířata adoptovat, to znamená pravidelně přispívat na jejich chov či krmení. Rodina tzv. kmotrů čítá na 350 jednotlivců, rodin, škol i firem. Nejpopulárnější jsou tučňáci, klokani, sovy a želvy. Jsou i zvířátka, která nikdo nechce?

Foto: Roman Casado
"Jsou tu zvířátka opomíjená. Kupodivu to jsou třeba i bažanti, různí hlodavci. Těch máme poměrně velkou kolekci. Známý ze zvířat je třeba lemur kata a ostatní lemuři tam potom chudinky koukají závistivě, že oni ještě vybráni nebyli. V těch tisíci druzích je z čeho vybírat."

Plzeňská zoo je už několik let čtvrtou nejnavštěvovanější zoo v Česku a hlavní turistický cíl Plzeňského kraje. Ročně sem přijde přes 400 tisíc lidí. Ve stráni nad zoo se na návštěvníky dívají pravěcí ještěři. V roce 2003 tu vznikl první DinoPark v Česku. I on přispívá ke stále většímu počtu návštěvníků.

Foto: Roman Casado
"DinoPark je taková naučná výprava do druhohor. Jsou tam modely ještěrů z doby křídy v životní velikosti. Některé jsou ozvučené, některé pohyblivé. Je tam pochopitelně vládce pravěku Tyranosaurus rex a mnozí známí i méně známí dinosauři, predátoři i býlozřavci. A je tam i jedna živoucí fosílie - borovice, která žila již tehdy s nimi. Lidé o ní nevěděli a na sklonku 20. století ji objevili v Austrálii. Je to borovice zvaná Volémia vznešená."

Plzeňská zoo teď otevírá novou kapitolu. Probíhá závěrečná fáze výstavby afrických a asijských expozic. Vznikne tu například pavilon pro žirafy, nosorožce či hrošíky liberijské. Jak dodal Martin Votruba, jedním z mnoha unikátů je pavilon nazvaný Madagaskar - jediný v Čechách, který je věnovaný madagaskarské fauně a floře.

"Dalším unikátem, který nemá zatím u nás obdoby, je expozice Česká řeka, která se stala vyvrcholením budování statku a života na českém venkově na přelomu 19. a 20. století. Česká řeka je asi deset nádrží zakončených stylizovaným rybníkem a je modelována podle jedné z plzeňských řek a to je řeky Úhlavy od jejího pramene až po soutok s řekou další. Přináší asi 4 desítky druhů ryb, vydry, ale také informační systém o starém českém rybníkářství. O Českou řeku je enormní zájem. Český národ je národem koníčkářů, takže pochopitelně od samého jejího otevření o ní věděli zejména rybáři a lidé kolem vod a ryb a jsou s tím velice spokojeni."