Zpráva BIS dokládá zvýšený zájem ruských agentů o dění v ČR

Ruští agenti mají zvýšený zájem o česká ministerstva, komunikační sítě, armádu, ale i o místní samosprávu a výsledky voleb. "Ruské zpravodajské služby na území ČR budují systém vlivových agentur, jejichž prostřednictvím se snaží ovlivňovat rozhodovací procesy v místních samosprávách a šířit dezinformace," uvádí se ve zprávě za rok 2000, kterou česká kontrarozvědka zveřejnila tento týden. Více Jaromír Marek.

Po zvolení Putina novým ruským prezidentem vypracovalo ruské ministerstvo zahraničí novou koncepci přístupu k bývalým sovětským satelitům ve střední a východní Evropě. Mimo jiné i k České republice. Ta byla zařazena do tkz. 3. kategorie, tedy do skupiny s konfrontačním přístupem k Ruské federaci. Jak se uvádí ve zprávě Bezpečnostní a informační služby, Rusko bedlivě sleduje vnitropolitický vývoj v Česku a snaží se jej ovlivňovat. Vlivové agentury mají šířit dezinformace, zpochybňovat důvěryhodnost země v zahraničí i vyvolávat pochybnosti o postupech státních orgánů. Zejména zpochybňují členství v NATO a poukazují na slabé sociální jistoty občanů. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila tato zpráva neodpovídá realitě roku 2001.

"Především, je to zpráva za rok 2000 a v letošním roce došlo k posunu ve vztazích mezi ČR a Ruskou federací. Vzájemná nedůvěra, která komplikovala vztahy se stává minulostí a k významnému posunu nedošlo jen ve vztazích mezi Ruskem a námi. Moskva se sbližuje i s EU, NATO i USA. Rusko se stalo významnou součástí protiteroristické aliance. Při jednání s ruskými partnery musíme tedy vycházet z jiných zpravodajských podkladů musíme vycházet z jiných podkladů," uvedl pro Radio Praha mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

Šéf sněmovního bezpečnostního výboru Petr Nečas však tolik optimismu nesdílí Jak uvedl: "Bylo by scestné se domnívat, že kvůli hrozbě terorismu si všechny vlády padnou kolem krku. Středoevropské teritorium patří stále mezi zájmové oblasti ruských zpravodajských služeb," uvedl Nečas.