Zpravodajské služby jednají

Thomas Wilson /vpravo/, Foto: ČTK

České zpravodajské služby jsou významným přínosem v boji proti terorismu. Prohlásil to na čtvrteční tiskové konferenci ředitel americké Obranné zpravodajské služby Thomas Wilson, který v Praze jednal se svým českým protějškem šéfem české vojenské rozvědky Andorem Šándorem. Podrobnosti přinesl kolega Mikuláš Kroupa.

S českými zpravodajskými službami začala americká strana výrazněji spolupracovat už během vojenských operací v Perském zálivu a později během Balkánských mírových misí. Víceadmirál Thomas R. Wilson považuje české zpravodajské služby za kvalitní a profesionální. Během jednání s náčelníkem generálního štábu s generálporučíkem Jiřím Šedivým a šéfem vojenské rozvědky brigádním generálem Andorem Šandorem se mluvilo převážně o islámských zemích jako je Pákistán, Afghánistán, Irák, ale i o Indii. Potvrdil to generálporučík Jiří Šedivý.

Thomas Wilson /vpravo/,  Foto: ČTK
"V rozhovoru jsme mluvili o zpravodajské práci a o možné spolupráci. Narazili jsme i na otázku terorismu. Naším dalším tématem byly země jako je Pákistán, Afghánistán, ale i například Indie."

Na tiskové konferenci šéf amerického obranného zpravodajství Thomas Wilson prozradil, jaké jsou problémy v elektronické komunikaci s českou stranou.

"V rámci zpravodajských služeb Spojených států Amerických jsme zvolili cestu komerčních, civilních produktů pro šíření informací pro naše rozhodující představitele, stejně tak i pro naše spojence. V rámci NATO můžeme komunikovat s Českou republikou, stejně jako komunikujeme s naším velitelstvím, které řídí globální válku proti terorismu. V současné době pracujeme na inter operabilitě těchto systémů."

Hlavním problémem české zpravodajské služby je pochopitelně snížení rozpočtu resortu obrany. O kolik se snížil rozpočet vojenské rozvědky jejich šéf Andor Šándor neprozradil.

Na dotaz novinářů naznačil, že po jedenáctém září nedošlo k posílení naší zpravodajské služby, právě naopak. Snížili se prý personální stavy i finanční prostředky.

"Už po revoluci v 89´jsme zpravodajské služby začali transformovat z klasické hrozby tradičního boje na boj s terorismem a organizovaným zločinem. Po jedenáctém září jsme však tajné služby neposílili. Náš rozpočet je nižší a tento stav se zatím nezmění."

Thomas Wilson, šéf amerického obranného zpravodajství, nepovažuje snížení rozpočtu českých tajných služeb za důvod k obavám. Podle něj česká armáda má svojí koncepci o budování vojenských sil. České tajné služby podle něj pracují spolehlivě, takže si spolupráce velmi váží. Thomas Wilson vidí spolupráci jako obousměrný proces. Vzájemně si nabízíme pomoc, dodal k jeho slovům generálporučík Jiří Šedivý, náčelník generálního štábu.