Zprávy

Česká vláda neuvažuje o stažení vojáků z Iráku

Česká vláda neuvažuje o stažení vojáků z Iráku, jak to zřejmě udělá Španělsko. "Není důvod, terorismu se nemá ustupovat," řekl ČTK ministr zahraničí Cyril Svoboda. Reagoval tak na vyjádření pravděpodobně budoucího španělského premiéra José Luise Rodrígueze Zapatera, který hodlá stáhnout domů španělské jednotky v rámci mezinárodních sil v Iráku. Šéf české diplomacie uvedl, že česká vláda nebude měnit svůj dosavadní postoj v boji proti terorismu a nemá proč uvažovat o stažení českých vojáků z Iráku. Ministr vnitra Stanislav Gross vyjádřil z avizovaného záměru Španělska obavy. Podle něho by takový krok mohl povzbudit teroristy v přesvědčení, že akce podobné madridskému útoku jsou účinným prostředkem nátlaku.

Také mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha ČTK řekl, že na nasazení českých vojáků v zahraničí se nic nemění. Češi mají v Iráku několik desítek vojenských policistů. Čeští vojáci se vracejí do Afghánistánu, kde mají mimo jiné pátrat do příslušnících militantního hnutí Taliban. Působí také v jihosrbské provincii Kosovo. Rovněž stínový ministr obrany a místopředseda ODS Petr Nečas je přesvědčen, že stahování vojáků ze zahraničních misí je vlastně skrytým vítězstvím teroristů. "Španělská socialistická strana to měla jako součást svých předvolebních slibů. V České republice něco takového kromě komunistů nikdo nesliboval," uvedl Nečas.

Španělsko patřilo k nejbližším spojencům USA v iráckém konfliktu. Po krvavých atentátech v Madridu, k nimž se přihlásila organizace Al-Káida, nyní mnozí Španělé viní z odpovědnosti za tento masakr dosluhující vládu lidovce José Aznara.

Bezpečnostní opatření v Česku mají naplno platit od středy

Policie začala v České republice uplatňovat zpřísněná bezpečnostní opatření, například intenzivnější policejní hlídkování a ochranu míst, kde bývá mnoho lidí. Tyto a další kroky, které jsou reakcí na teroristické útoky z minulého čtvrtka v Madridu, budou platit v plném rozsahu od středy. V pondělní poledne se Česko třemi minutami ticha připojilo ke vzpomínce na oběti série výbuchů ve Španělsku. Před letištěm v Praze-Ruzyni se odpoledne objevil obrněný transportér, zvyšuje se počet hlídek a kontrol na hranicích. Policisté dávají najevo, že dostat se na území ČR bude složitější především pro cizince z rizikových arabských zemí. České ministerstvo zahraničí zpřísnilo proces vydávání víz. Cizinci už jsou přísněji prověřováni na hranicích, policie bude zřejmě častěji kontrolovat lidi i na českém území.

Opatření ale nejsou dostatečná, míní bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor. Postrádá prý zejména aktivní snahu politiků vzdělávat v této souvislosti veřejnost. Běžný občan by podle něj určitě nevěděl, jak se v případě krize orientovat. Ministr vnitra Stanislav Gross však považuje ochranu za přiměřenou celkové bezpečnostní situaci v Evropě. Jiří Vokuš z policejního prezidia ČTK řekl, že hlídky budou střežit místa, kde se vyskytuje více lidí. Doplněny budou v některých případech o psovody se psy schopnými nalézat výbušniny. Pomáhá také protiteroristický odbor Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu.

Bezpečnostní opatření v Ruzyni jsou podle České správy letišť srovnatelná s jinými mezinárodními letišti, například ve Frankfurtu či v Londýně. Policejní transportér doplnil vojenský pozorovací systém Sněžka, který letiště střeží už delší dobu. Armáda je také připravena pro potřeby policie vyčlenit vojáky, dosud o to ale vnitro nepožádalo.

Zvýšení ochranných opatření zatím nechystá většina z firem, které by mohly být rizikové, například sítě supermarketů. Nemění se ani způsob ochrany jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, jejichž bezpečnost je posílena už od teroristických útoků v New Yorku a Washingtonu před dvěma a půl lety. O tom, že se úroveň jejich ochrany zvýší, informovaly naopak chemičky Spolchemie a Spolana.

ČR zatím neuvažuje o zvýšení ostrahy objektů českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Bez viditelného posílení bezpečnosti jsou také velvyslanectví Velké Británie a Spojených států v Praze. Nemění se ani bezpečnostní opatření na Úřadu vlády, v Senátu a v Poslanecké sněmovně. Madridské útoky nijak neovlivní plánované stěhování americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda z centra Prahy. Ani její ochrana se nemění.

Češi uctili památku obětí teroristických útoků v Madridu

Česká republika se v pondělí v poledne připojila k celoevropské vzpomínce na dvě stovky obětí čtvrtečních teroristických útoků v Madridu třemi minutami ticha. Ve stejnou dobu se rozezvučely sirény, veřejnoprávní televize i rozhlas na chvíli přerušily běžné zpravodajské relace. U španělského velvyslanectví v Praze se v poledne sešlo kolem 80 lidí, kteří se zapsali do kondolenční knihy. Siréna se krátce před polednem rozezvučela i nad pražským Václavským náměstí. Zastavovala lidi na chodnících a organizátoři akce Stop represím na Kubě kvůli ní odložili začátek svého happeningu o tři minuty. Automobilový provoz na náměstí zastaven nebyl. Od práce se neodtrhli ani dělníci, kteří uprostřed náměstí pracovali se sbíječkou. Také obchody i restaurace byly otevřeny. V pražském kostele svatého Tomáše bude v úterý od 17:30 sloužena mše na památku obětí.

Premiéři ČR a Rumunska mají zájem o rozvoj vzájemného obchodu

Zájem o další rozvoj vzájemné obchodní výměny dal v pondělí najevo český premiér Vladimír Špidla na setkání se svým rumunským protějškem Adrianem Nastasem. Ujistil ho rovněž o podpoře ČR při vstupu do EU. Šéf českého kabinetu zahájil dopoledne dvoudenní návštěvu Rumunska, jejímž cílem je upevnění politických i hospodářských vztahů. Špidla po jednání s Nastasem ocenil na tiskové konferenci pokrok, kterého dosáhlo Rumunsko na cestě do Evropské unie, a ujistil, že Česká republika tuto integraci podporuje. "Jsme připraveni poskytnout i své znalosti a zkušenosti z přibližovacího procesu... Je to proces komplikovaný a myslím si, že jsme schopni přispět dobrou radou," prohlásil. Bukurešť si vytyčila za cíl stát se členem unie v roce 2007.

Vývoj vzájemného obchodu Špidla hodnotil pozitivně. "Ačkoliv náš obchodní obrat za poslední dobu vzrostl třikrát, což je vynikající číslo, je zřejmé, že potenciál zdaleka není vyčerpán a že se otevírají velmi zajímavé možnosti v budoucnu," konstatoval.

Český premiér novináře informoval, že se šéfem rumunského kabinetu hovořil i o případu českého podnikatele Františka Příplaty, který je v Rumunsku obžalován z účasti na vraždě místního odboráře Virgila Sahleana v roce 2000 a z ošizení rumunského státu. Zdůraznil, že tento případ je třeba vyřešit rychle a spravedlivě.

Zmínil se rovněž o tom, že letos uplyne 85 let od navázání diplomatických vztahů mezi ČR a Rumunskem. Připomněl také, že tato země byla jediným členem Varšavské smlouvy, který se v roce 1968 nezúčastnil vojenské intervence v Československu.

Rumunský premiér ocenil, že Rumunsko bude mít i nadále při vstupu do EU podporu ČR, která se k 1. květnu letošního roku stane členem unie, a její zkušenosti tak budou velmi cenné. Špidla vyjádřil politování nad smrtí rumunských občanů, kteří se stali oběťmi nedávného krvavého atentátu v Madridu.

Odpoledne přijal českého premiéra rumunský prezident Ion Iliescu a po něm i předseda Poslanecké sněmovny rumunského parlamentu Valer Dorneanu.

U příležitosti Špidlovy návštěvy byla v Bukurešti slavnostně otevřena přípravná kancelář agentury Czechtrade. Ve Špidlově doprovodu jsou i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministr zemědělství Jaroslav Palas, kteří měli odpoledne zvláštní program a vedli separátní jednání se svými rumunskými protějšky. Po nich oba odjeli do Prahovského regionu, kde navštíví místní vinařský závod a budou hovořit se zástupci místních firem.

V úterý se Špidla mimo jiné setká s představiteli české menšiny v Rumunsku a vystoupí na česko-rumunském podnikatelském fóru. Večer odletí premiér v doprovodu ministrů Urbana a Palase a početné delegace podnikatelů do makedonské metropole Skopje.

Americký velvyslanec chce zvýšit podíl amerických investic v ČR

Americký velvyslanec v Praze William Cabaniss chce v budoucnu zvýšit podíl amerických investic v České republice. Právě perspektivy česko-amerických obchodních vztahů byly jedním z nejdůležitějších témat pondělní schůzky Cabanisse s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě. ČTK to po jejich setkání řekla mluvčí amerického velvyslanectví Lisa Hellingová. "Pan velvyslanec se bude velmi snažit povzbudit americké firmy a podnikatele, aby ve větší míře investovali v České republice," uvedla Hellingová. Dodala, že po Cabanissově příjezdu do Prahy letos v lednu se velvyslanec s Klausem domluvili na občasných schůzkách, při nichž proberou některé otázky.

Republikán Cabaniss pochází z Alabamy, kde má pověst úspěšného podnikatele. Po svém nástupu do funkce uvedl, že doufá, že právě díky svým zkušenostem v podnikatelské sféře bude jako americký velvyslanec České republice nápomocný. Zřejmě v červnu přicestuje například do Česka delegace amerických podnikatelů v čele s republikánským guvernérem Minnesoty Timem Pawlentym. Již v lednu navštívil Cabaniss s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou Irák, kde se hovořilo především o zapojení českých firem do obnovy země.

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka ocenil velvyslanec během schůzky s Klausem jednoznačnou podporu, kterou při příležitosti oslav pátého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance vyslovila česká reprezentace euroatlantickému spojenectví.

Minutou ticha a květinami uctili lidé památku obětí nacismu

Minutou ticha a položením květin uctily v pondělí v podvečer asi čtyři desítky lidí památku československých obětí nacismu. Pietní shromáždění k 65. výročí okupace Československa se konalo ve sklepení Petschkova paláce v centru Prahy, někdejšího sídla gestapa. Tento den přinesl českému národu šest let utrpení a válečných hrůz, prohlásila pohnutě Věra Kellnerová z Českého svazu bojovníků za svobodu. Vstup německých vojsk na území Čech a Moravy tehdy podle ní odstartoval vlnu zatýkání českých vlastenců. V první fázi bylo pozatýkáno asi 6000 především legionářů, sokolů, inteligence a mládeže ze skupiny Předvoj. "V této cele čekalo na kruté výslechy 35.721 osob," připomněla s těžce potlačovaným dojetím Kellnerová. V místnosti nechvalně proslulé jako biograf museli vězni čekat bez pohnutí a jediného slova na předvolání k výslechu dlouhé hodiny. Hleděli přitom na bíle omítnutou zeď před sebou. Po brutálním výslechu byli odváženi do věznic, koncentračních táborů, na popraviště, nebo dokonce rovnou do strašnického krematoria. "Kdyby tyto zdi mohly mluvit, vyprávěly by o krutosti," pronesla Kellerová.

Toto místo je symbolem krutosti, ale také utrpení, odvahy a vlastenectví, zdůraznila zase členka Českého mírového komitétu. Památce hrdinů se poklonil i poslanec ČSSD Karel Šplíchal.

14. března 1939 si Adolf Hitler vynutil na prezidentu Emilu Háchovi souhlas k okupaci Čech a Moravy, osamostatnění Slovenska a odtržení Podkarpatské Rusi. Následující den vstoupila do českých měst německá vojska. 16. března byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava jako formálně autonomní součást Velkoněmecké říše. Protektorát plnil úlohu jednoho z hospodářských zásobníků pro válečné účely Německa. Násilný nacistický režim vyžadoval neomezenou poslušnost a úplné podřízení germanizačním opatřením. Mezi asi 360.000 československých obětí z let 1939 až 1945 byli spisovatelé Vladislav Vančura a Karel Poláček, malíř a spisovatel Josef Čapek, druhý předseda protektorátní vlády a spolupracovník s londýnským exilem generál Alois Eliáš, hudební skladatel Karel Hašler a řada dalších známých osobností.

Symbolická cela připomíná v Praze zatčení kubánských disidentů

K trestu odnětí svobody na jednu hodinu odsoudil v pondělí primátor Prahy Pavel Bém ředitele humanitární společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka. V symbolické cele na Václavském náměstí si Pánek a po něm dalších 74 osobností politického, společenského a kulturního života odsedí po 60 minutách celkem 75 hodin. Akce s názvem Stop represím na Kubě chce připomenout roční výročí od zatčení a uvěznění 75 kubánských politických vězňů. "Chceme poslat signál především na Kubu, lidem, kteří se o něco snaží proti Castrovu režimu, že nejsou osamoceni, že na ně někdo myslí, že nám to není jedno," řekl ČTK Pánek oblečený do pruhovaného vězeňského mundůru.

"Noční pobyt jsme se snažili vězňům zpříjemnit tím, že mohou být v cele po dvou. Jinak žádné výhody mít nebudou," uvedla za organizátory Karolína Nováková. V symbolické cele, která je asi dvakrát tak velká jako skutečné cely pro kubánské vězně, má vězeň k dispozici židli, stůl a deku. Před mřížemi hlídá dozorce. Akcí chtějí organizátoři upozornit českou vládu i veřejnost, že stále existují místa, kde jsou lidé vězněni za své názory, stejně jako tomu bylo před 15 lety na českém území. Po 75 hodinách a po propuštění posledního vězně, poslance Petra Bratského, bude následovat demonstrace před kubánským zastupitelským úřadem.

Na akci, která poběží nepřetržitě čtyři dny a tři noci, se v cele vystřídají například místopředseda vlády Petr Mareš, předseda Senátu Petr Pithart, senátoři Josef Jařab, Jan Ruml a Daniel Kroupa. Z bývalých disidentů a politických vězňů se nechají zavřít Petr Uhl, Ivan Jirous, Mikoláš Chadima, Petruška Šustrová či John Bok. K akci se připojí i výtvarník David Černý, herec Tomáš Hanák, lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert a mnoho dalších aktivistů.

Společnost Člověk v tísni zřídila před rokem na pomoc vězněným a jejich rodinám konto. Každý měsíc vyjíždí na "ostrov svobody" skupiny lidí s finanční i materiální pomocí pro postižené.

EK poukázala na řadu českých skluzů, nenavrhla žádné sankce

Evropská komise upozornila Českou republiku na řadu nedostatků a skluzů při přípravě na členství v Evropské unii; v nejednom případě ji naléhavě varovala, že musejí být odstraněny do 1. května, tedy za šest-sedm týdnů. Varovný dopis podepsaný generálním ředitelem pro rozšíření Fabriziem Barbasem však neobsahuje žádnou hrozbu ochrannými opatřeními nebo jinými sankcemi za neplnění evropského práva. Nejostřejší kritika v textu, který má ČTK k dispozici, se týká zemědělství. EK naléhavě varuje před "vážnými důsledky", které pro české farmáře bude mít skluz při dokončování a akreditaci platební agentury, protože nebude možné vyplácet peníze z fondů EU. Dokončování integrovaného zemědělského kontrolního systému, klasifikace hovězího masa a příprava obchodních mechanismů musí být "naléhavě urychleny", píše EK.

Nedávná inspekce potravinářských provozů odhalila "vážné nedostatky"; EK vyzvala české orgány, aby "přehodnotily všechny provozy a podnikly veškeré nezbytné kroky, jež umožní stanovit realistické termíny pro odstranění závad. Nový seznam podniků, které plní evropské normy, by měl být vyhotoven na konci září," píše EK s tím, že považuje za "nepřijatelné", aby po vstupu pokračovaly ve výrobě provozy, které neplní normy EU a nevztahuje se na ně dohoda o přechodném období. "Tyto závěry jsou nám známy. Počítáme s tím, že po vstupu nebudou fungovat závody, které nesplňují požadované podmínky," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Většina lidí si stále myslí, že prezidenta by měli vybírat voliči

Většina občanů si stále myslí, že prezidenta státu by měli volit lidé, a ne parlament. Většina také považuje za nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta osobu, která stojí mimo politické strany. Více než polovina lidí si navíc nepřeje rozšíření ani zúžení pravomocí hlavy státu a myslí si, že prezident má do činnosti vlády zasahovat v omezené míře. Ukázal to únorový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Skoro 70 procent respondentů uvedlo, že hlavu státu by měli volit všichni voliči. Před dvěma lety zastávalo tento názor o deset procent lidí méně. Počet občanů, podle nichž by měl prezidenta volit parlament, se od dubna 2002 snížil z 20 na 16 procent.

Zavedení přímé volby slíbila voličům současná vládní koalice. Předložila i návrh zákona, který to má umožnit, ale parlament o něm ještě nehlasoval. Již několik měsíců ho posuzuje sněmovní komise pro reformu Ústavy ČR. Poslanecké a senátní návrhy na zavedení přímé volby zákonodárci nepodpořili.

Tchajwanský Asus postaví v Ostravě-Hrabové závod za 600 mil. Kč

Tchajwanská společnost ASUSTeK COMPUTER INC. vybuduje své nové evropské centrum v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová. Investice do výstavby a vybavení výrobního závodu a vybudování opravárenského centra dosáhne podle viceprezidenta společnosti George Wu více než 600 milionů korun. V obou provozovnách může najít práci dohromady až 1500 lidí. Podmínky prodeje pozemku v průmyslové zóně schválilo zastupitelstvo Ostravy. Za téměř sedmihektarový pozemek zaplatí Asus městu symbolickou korunu. Ostrava nabídla tchajwanské firmě investiční pobídky v celkové výši téměř jednoho milionu korun. "Jde o úhradu za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu a náklady na spolufinancování přípojek," řekl náměstek ostravského primátora Petr Kainar. Společnost se při výběru lokality rozhodovala mezi 16 místy v několika zemích. "Nakonec pro nás byla důležitá především připravenost průmyslového parku v Hrabové a také zdejší kvalifikovaná pracovní síla," řekl Wu. Dodal, že firmě jde o dlouhodobou investici vzhledem k očekávanému boomu východoevropských trhů s počítači.

Výrobní závod i opravárenské centrum by měly být otevřeny do jednoho roku. "Předpokládáme, že zde v ideálním případě budeme schopni vyrobit až 200 tisíc osobních počítačů za měsíc a kapacita našeho opravárenského centra by měla dosáhnout 50 tisíc počítačů za měsíc," dodal. Ve smlouvě se však Asus zavazuje pouze k vytvoření 250 pracovních míst po dobu dvou let od zahájení provozu. Firma chce zaměstnávat především pracovníky z regionu. "Na rozjezd přijedou specialisté z Tchajwanu, ale po zaškolení to už budou zvládat vaši lidé sami," uvedl Wu. Společnost bude potřebovat po zahájení provozu více než 100 vysoce kvalifikovaných odborníků. Přislíbila také nová pracovní místa pro obtížně umístitelné uchazeče o zaměstnání. V případě, že Asus své závazky nedodrží, zaplatí Ostravě za poskytnutou veřejnou podporu kolem 40 milionů korun. Druhou možností pro město je odstoupení od smlouvy. Pro tento případ se Asus zavázal darovat městu celý pozemek i se stavbami a budovami.

Protipovodňový val bude v Praze-Karlíně do konce roku

Hned na několika místech v Praze se v současné době staví protipovodňové zábrany, které by měly město ochránit před pětisetletou vodou. Například dělníci společnosti Metrostav začali v uplynulých dnech pracovat v Karlíně, který se stal před dvěma lety pražským symbolem katastrofálních záplav. Ochranu proti velké vodě od Rohanského ostrova po vysokoškolský areál u Libeňského mostu bude podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka většinou tvořit sypaná zemní hráz. "Má to být hotovo do konce roku, a to bude," řekl Polák ČTK.

Koncerty České filharmonie na Floridě byly vždy vyprodané

Česká filharmonie koncertuje od 5. března na americkém kontinentu. Turné zahájila několika vystoupeními s kompletně dvořákovskými programy na Floridě. Turné vyvrcholí 22. března koncertem v Carnegie Hall v New Yorku, kde byla v prosinci 1893 poprvé uvedena Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Všechny koncerty na Floridě byly v sálech s více než 2000 místy zcela vyprodané, řekl ČTK mluvčí tělesa Tomás Kudrna. Filharmonici absolvují celkem třináct vystoupení ve třinácti městech. Zní výhradně Dvořákova hudba. Pouze v Charlestonu je na programu také Tanec komediantů Bedřicha Smetany. Ruskému dirigentu Andreji Borejkovi podle svědectví jednoho z hráčů česká hudba "sedí"; přestože nedává příliš okázale najevo své city, zdá se, že diriguje s opravdovým potěšením. Je to prý poklidný, pokorný, citlivý a nekonfliktní člověk. S filharmonií cestuje po USA vedle dirigenta Andreje Borejka také houslistka Akiko Suwanai. Po skončení koncertu ve Ford Lauderdale přišel členy orchestru pozdravit jejich šéfdirigent, floridský občan Zdeněk Mácal. Žije sice již ve Švýcarsku, ale v Americe nyní tráví dovolenou.

Literární festival zahájí autogramiáda nositelky Nobelovy ceny

Autogramiáda nositelky Nobelovy ceny za literaturu z roku 1991 Nadine Gordimerové zahájí v neděli 14. ročník Festivalu spisovatelů Praha. Jednaosmdesátiletá autorka, jež je jednou z hlavních postav letošního literárního maratonu, bude čtenářům podepisovat knihy v knihkupectví Big Ben Bookshop v ulici Malá Štupartská. Autogramiády patří tradičně k festivalu a lidé, kteří se nedostanou na odpolední a večerní hovory, se na nich mohou setkat se zajímavými hosty. Češi mají ve svém rodném jazyce k dispozici pouze Gordimerové titul Pátkova šlépěj, který vyšel v roce 1989. Knihkupectví Big Ben Bookshop, které prodává knihy v angličtině, nabízí osm jejích dalších knih. Návštěvníci autogramiády si je mohou na místě zakoupit a nechat podepsat, řekla ČTK pracovnice knihkupectví.

Autogramiády dalších tvůrců se budou konat denně po celou dobu konání festivalu. Letos je věnován Josephu Rothovi. Jako jeden z nejznámějších představitelů středoevropské literatury patří k nejpřekládanějším autorům na světě. "Zažil destrukci Evropy, vzestup fašismu; to jsou věci, které se mohou opakovat a festival by chtěl pomoci předcházet podobným situacím," řekl na tiskové konferenci prezident festivalu Michael March.

V návaznosti na festival připravuje na 26. března Divadlo Lyra Pragensis premiéru inscenace Pochod Radeckého podle slavného stejnojmenného Rothova románu. Premiéra se odehraje v divadle Inspirace za účasti některých hostů festivalu, řekla ČTK ředitelka Lyry Pragensis Ivana Tetourová.

U Pohanska vzniká dřevěná loď, která plavbou oslaví vstup do EU

U Pohanska u Břeclavi sochař Vít Novotný vytváří dřevěnou loď, která 1. května svou plavbou oslaví vstup země do EU. Základ plovoucí sochy bude z jednoho kusu dřeva - bílého topolu. Projekt zastřešuje Slovenské technické muzeum, které má již ve svých sbírkách předchozí Novotného dílo - dřevěný kabriolet. Loď popluje třemi státy s mezinárodní posádkou. "Bude vystavována, podobně jako auto, všude tam, kudy pojede. Galerií ji bude řeka a plavba malým happeningem," uvádí text k projektu. Novotného projekt oslavy EU je starý již čtyři roky a byl původně určen pro Vltavu. Po povodních však Vltava dostala jiný význam a navíc nevede přes žádnou hranici, tvrdí autoři. Loď bude vyrábět metodou starých cikánů, kteří takto vyráběli dlabané necky. Původně měla být loď pro jednoho, ale kvůli osamocení a větší pestrosti posádky ji nakonec Novotný staví pro víc lidí. Stabilitu by měly zajistit také dřevěné plováky po bocích lodi. Loď EU 1. května vypluje po řece Dyji z Břeclavi, poté po řece Moravě se v Děvínské Nové Vsi napojí do Dunaje a přes Bratislavu popluje dále směrem na Komárno a Štúrovo.

Ze sportu:

Fotbalisté Baníku Ostrava zvítězili v dohrávce 21. ligového kola v Plzni 2:1 a vedou tabulku o osm bodů před pražskou Spartou. Západočeský klub neproměnil v druhé půli penaltu a zůstal poslední, na patnácté Blšany ztrácí tři body.

Spousta telefonních hovorů i osobní jednání s hráči a manažery klubů; to je aktuální každodenní náplň trenéra hokejové reprezentace Slavomíra Lenera před nadcházejícím mistrovstvím světa v Praze a v Ostravě. Již příští týden v pondělí či v úterý odstartuje soustředění jádra národního týmu, který 13. dubna absolvuje v Karlových Varech první přípravný zápas proti celku Francie. Lener ČTK řekl, že na úvod přípravy plánuje pozvat přibližně sedm až deset hráčů.

Českého brankáře Romana Turka se nedávno snažili v Calgary zbavit, v nedělním utkání hokejové NHL však mistr světa z Vídně přesvědčil o svých kvalitách. Na ledě St. Louis pochytal všech 25 střel svých bývalých spoluhráčů a přispěl k vítězství 3:0. "Chytal, jako bych to bylo play off. Potřebujeme gólmana bez výkyvů a Roman byl dnes opravdu dobrý," pochválil Turka trenér Darryl Sutter.

Čechoslováci měli vždy výtečné strážce hokejové branky. Mezi jmény Modrý, Dzurilla, Králík či Hašek se skví i člen Síně slávy IIHF, trojnásobný mistr světa a nejlepší brankář pěti šampionátů Jiří Holeček. Optimistický jogín s neodmyslitelným knírkem a prořídlými vlasy, proslulý stylovým rozklekem a "příložníkem", oslaví ve čtvrtek šedesátiny.

Česká lyžařka Petra Zakouřilová triumfovala v nedělním slalomu v rakouském Grossarlu a připsala si první vítězství v závodu FIS v sezoně. Zakouřilová byla jasně nejrychlejší v prvním kole, v druhém náskok udržela a druhou v pořadí Rakušanku Petru Knorovou porazila o 68 setin. Ve stejném závodu skončila Lucie Hrstková sedmá.

Až ve finále prohrál český squashista Jan Koukal na turnaji PSA v Ženevě, který měl dotaci 6000 dolarů. Druhý nasazený nestačil v posledním zápasu na turnajovou jedničku a dvaatřicátého hráče světa Davida Bianchettiho z Itálie, s nímž prohrál ve třech setech.

Olympijský vítěz ve veslování Václav Kozák zemřel ve věku nedožitých 67 let. Potvrdili to pracovníci domu s pečovatelskou službou v Terezíně, kde bývalý veslař v posledních letech žil. Kozák získal zlatou olympijskou medaili v roce 1960 v Římě na dvojskifu spolu s Pavlem Schmidtem.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno, ojediněle mlhy a zataženo nízkou oblačností. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.