Zprávy

Stát bude muset při tvorbě rozpočtu určit výdaje na další 2 roky

Poslanecká sněmovna schválila zavedení závazných tříletých výdajových rámců pro státní rozpočet a fondy. V praxi to bude znamenat, že stát bude muset při sestavování rozpočtu závazně určit i výdajové stropy na další dva roky. Podobný princip bude platit i u fondů. Změny přijala sněmovna v rámci novely zákona o rozpočtových pravidlech. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Podle přijaté novely bude možné nevyčerpané prostředky převést do dalšího roku. Od toho si ministerstvo financí slibuje vyšší efektivitu vynakládání s veřejnými prostředky. Součástí nové úpravy bude i zavedení ročních zpráv státních organizací, které by měly veřejnosti sloužit ke kontrole jejich hospodaření.

Podstatnou změnou také je, že příště bude ztráta České konsolidační agentury (ČKA) oddělena od bilance státního rozpočtu. Změnu navrhli koaliční poslanci. S tím ale nesouhlasila opoziční ODS. Ta tvrdí, že vláda si chce touto metodickou změnou vytvořit prostor pro zvýšení schodků rozpočtu, které se ale na papíře budou jevit jako nižší.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek již ve druhém čtení zákona 15. června připomněl, že do roku 2000 se ztráty této transformační instituce řešily mimo bilanci státního rozpočtu. Od 1. ledna 2000 se naopak začaly promítat do bilance. Kalousek zdůraznil, že návrhem vláda nesleduje zamlžování informací, protože úhrada bude zveřejněna. "Dluhopisový program na její úhradu bude zveřejněn a jeho náklady se stanou automaticky náklady dluhové služby. Ale už nikdo nebude vystaven pokušení dělat účetní triky tak dobře známé z éry vlády Miloše Zemana podporované Občanskou demokratickou stranou," řekl.

Branný výbor sněmovny podpořil vyslání chemiků do Řecka

Bez potíží a průtahů doporučil v úterý sněmovní branný výbor dolní komoře, aby podpořila vyslání až 100 českých vojáků do Řecka, kde by v srpnu pomáhali při zajišťování bezpečnosti letní olympiády a následných paralympijských her. Česko chce do Řecka vyslat vojenské odborníky na detekci chemických zbraní a likvidaci následků jejich použití. Předseda branného výboru Jan Vidím v rozhovoru pro ČTK uvedl, že sněmovna by o vyslání chemiků měla hlasovat do konce tohoto týdne. Senát to má udělat 13. července.

Vládní návrh předpokládá, že čeští specialisté by mohli v Řecku působit až 65 dnů. Celkové náklady na působení českých chemiků při ochraně olympiády a paralympiády mají činit skoro 30,3 milionu korun. Většinu z této částky mají hradit NATO a Řecko - ze společných zdrojů aliance se zaplatí přeprava českých specialistů, Řecko uhradí jejich ubytování a stravování. Českou republiku má stát vyslání specialistů asi deset milionů korun.

Vyslání chemiků na pomoc při zajišťování olympiády by ve sněmovně nemělo narazit na odpor. I zástupci opoziční KSČM, která jinak jakékoli vysílání českých vojáků do zahraničí důrazně odmítá, nechce cestu chemiků do Řecka blokovat.

Kromě vyslání vlastních odborníků čeští vojáci vyškolili i řecké kolegy. Před více než 14 dny ukončila česká armáda ve výcvikovém prostoru Březina na Vyškovsku školení řeckých protichemických specialistů, kteří se budou na ochraně letní olympiády rovněž podílet. Celkem se v ČR školilo 48 řeckých důstojníků a poddůstojníků.

Sněmovna odložila schvalování česko-slovenské hraniční smlouvy

Nejméně o několik měsíců odložila Poslanecká sněmovna schvalování smlouvy, která má zpřísnit režim na hranici mezi Českem a Slovenskem. Za odkladem její ratifikace stál odpor opozice i některých vládních poslanců, podle nichž smlouva zkomplikuje život občanům žijícím podél hranice. Schvalování smlouvy se zastavilo i na Slovensku, jehož vláda stáhla dokument z tamějšího parlamentu již koncem května.

Formálně sněmovna odročila projednávání smlouvy až do doby, než ji znovu projedná její zahraniční výbor. Termín jeho debaty ale nestanovila. Dá se očekávat, že výbor ji posoudí až po letních prázdninách, takže na program sněmovny jako celku by se mohla vrátit nejdříve koncem léta, nebo až na podzim. Zahraniční výbor smlouvu projednal již v květnu, přičemž ji nepodpořil.

Zaorálek: Prezident chce zasahovat do řešení vládní krize

Prezident republiky Václav Klaus chce podle předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka významně zasahovat do řešení vládní krize. "Je to docela závažná věc, že takto zredukoval politické spektrum," poznamenal šéf sněmovny k tomu, že Klaus k jednání nepozval vládní unionisty a opoziční komunisty. Opoziční ODS naopak pozval. Prezident oznámil, že chce vyslechnout představy hlavních aktérů politické scény na to, jak sestavit vládu, která by mohla získat důvěru Poslanecké sněmovny. Vládní krize nastala po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, kdy se předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla vzdal obou funkcí, protože nezískal pro svou politickou koncepci větší podporu. Demisi chce projednat se členy svého kabinetu ve středu.

Mnozí sociální demokraté již na sobotní zasedání ústředního výkonného výboru přicházeli s obavami z dalšího vývoje po Špidlově odchodu, kdy by "do hry vstoupil Klaus". Říkali, že je to přece jen čestný předseda ODS, která chce předčasné volby. "S vládou bych nehýbal," řekl například poslanec Stanislav Křeček. Zaorálek je přesvědčen, že je nejdříve potřeba stanovit programové principy a cíle budoucího kabinetu, který by vládnul dva roky do příštích voleb v roce 2006. Ty je pak možné spojovat s vhodnými osobnostmi. Teprve nakonec má následovat společné vládní prohlášení.

ODS začala připravovat ústavní zákon o předčasných volbách

Občanští demokraté začali připravovat a podepisovat návrh ústavního zákona o zkrácení volebního období a konání mimořádných voleb. ČTK to řekl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. To však neznamená, že by ODS zákon okamžitě i předkládala, zdůraznil. "Není na něm datum, nicméně chceme ho mít připravený a podepsaný členy klubu, aby mohl být předložen," řekl. Ústavní zákon musí schválit obě komory parlamentu, a to třípětinovou většinou, která ve sněmovně představuje 120 hlasů a v Senátu hlasy 49 senátorů při účasti všech 81 členů horní komory. Ve dvousetčlenné sněmovně tato většina představuje 120 hlasů. Většina politiků však podle zjištění ČTK dává přednost standardní ústavní cestě, podle níž by sněmovna byla rozpuštěna v případě, že by třikrát po sobě nevyjádřila vládě důvěru.

Dosavadní koalice chce společně hledat řešení, čeká na Klause

Strany dosavadní vládní koalice chtějí řešení situace po pádu kabinetu Vladimíra Špidly hledat společně. Lídři ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se na úterní schůzce shodli, že nyní je "na tahu" prezident Václav Klaus, který pověří některého politika podle svého uvážení sestavením vlády. Klaus zahájí konzultace s ČSSD, KDU-ČSL a opoziční ODS po středeční demisi kabinetu, unionisty ani komunisty na Hrad nepozval.

Žádné konkrétní závěry ani představy dalšího řešení z ani ne hodinového jednání ve Strakově akademii nevyplynuly. Teprve po rozhodnutí prezidenta je možné hledat varianty příštího modelu vlády, uvažovat o programovém prohlášení i personálním složení týmu, tvrdí politici. "První krok je prezident republiky, druhý krok je hledání politického půdorysu, bod tři je programové prohlášení vlády," řekl úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross. Lídr lidovců Miroslav Kalousek dodal, že jako předseda konzervativní strany očekává, že prezident pověří sestavením kabinetu zástupce nejsilnější strany.

ČSSD nevylučuje nic, podle Škromacha ne každý v ODS chce volby

Sociální demokraté si v jednáních o podobě nové vlády neuzavírají žádné cesty. Místopředseda strany Zdeněk Škromach v úterý řekl, že zatím je v tomto ohledu možné všechno. Dodal, že ne všichni v ODS chtějí předčasné volby. Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross zopakoval, že se chce vyhnout tomu, aby se nový kabinet opíral o komunisty. "Budu hledat cestu, která by se vyhnula nutnosti podpory KSČM při hlasování o důvěře," řekl na dotaz ČTK.

Již v pondělí se objevila spekulace, podle níž je jednou z variant vláda ČSSD a KDU-ČSL, podporovaná unionisty a křídlem ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Tlustý ale vzápětí takovou možnost označil za "naprostý nesmysl". Občanští demokraté v minulých dnech opakovaně prohlásili, že nejlepším řešením jsou předčasné volby. Umožnili by tedy vznik jen takového kabinetu, který by k nim zemi dovedl. ODS navíc oznámila, že už připravuje návrh ústavního zákona, který by cestu k předčasným volbám otevřel.

Poslanecký klub US-DEU se rozpadá, Vrbík a Bielesz chtějí odejít

Poslanecký klub vládní Unie svobody- DEU se rozpadá. Poslanec Marian Bielesz svým kolegům v úterý oznámil, že tuto frakci opustí koncem týdne, jeho kolega Tomáš Vrbík to zřejmě udělá také. Nechtějí, aby unionisté zůstali součástí vládní koalice s ČSSD a KDU-ČSL. Sdělil to předseda strany Pavel Němec. "K vyřešení krize za spolupráce současných koaličních stran se osm poslanců klubu stavělo kladně, dva poslanci tuto variantu nejenže nepodpořili, ale vázali setrvání v poslaneckém klubu na explicitním vyloučení této varianty," uvedl Němec. Odchod Bielesze a Vrbíka z klubu podle něho neznamená nutně i zánik nynější vládní koalice. "Nevylučuji, že mohou být poslanci i jiných demokratických stran, kteří by takovou variantu podpořili," poznamenal Němec. V tuto chvíli má poslanecký klub US-DEU deset členů, tedy nejnižší zákonem stanovený počet. Patrně v pátek přestane existovat, pokud se unionisté nestanou opoziční stranou.

Odstupující premiér Špidla zrušil srpnové turné po Asii

Český premiér Vladimír Špidla měl začátkem srpna podniknout více než týdenní cestu po Japonsku, Filipínách a Singapuru, kvůli demisi vlády však Úřad vlády asijské turné zrušil. ČTK to řekla Pavlína Rumplová z tiskového odboru Strakovy akademie. Žádné jiné zahraniční návštěvy předseda vlády v dohledné době v plánu neměl. Špidla a jeho koaliční kabinet ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podá demisi již ve středu večer. Ministři však budou vládnout dál až do jmenování svých nástupců. Jak dlouho tento mezičas potrvá, si zatím nikdo netroufne odhadnout.

Předseda české vlády se měl v Japonsku sejít se zástupci vlády i s císařskou rodinou, navštívit Hirošimu, velkou část návštěvy měla zabrat jednání o vzájemné obchodní spolupráci s touto asijskou ekonomickou velmocí. Posílit hospodářské i politické kontakty chtěl Špidla spolu s ministrem průmyslu Milanem Urbanem i na Filipínách a v Singapuru. Pokud v budoucnu pojede český premiér na oficiální návštěvu asijských zemí, bude to už někdo jiný než Vladimír Špidla.

Konkurenceschopnost české pracovní síly je nízká a klesá

Konkurenceschopnost ekonomiky a pracovní síly je v ČR s ohledem na kulturní potenciál země nízká a navíc již řadu let klesá, zatímco v řadě zemí střední a východní Evropy již začala stoupat. Na tiskové konferenci obecně prospěšné společnosti Prosperita to v úterý řekl předseda Institutu pro sociální a ekonomické analýzy Petr Matějů s odkazem na světové ročenky konkurenceschopnosti, data OECD i Světové banky.

V Česku je přibližně milion lidí pod hranicí minimálního standardu gramotnosti Evropské unie, uvedl ředitel Prosperity Pavel Komárek. Velkým problémem Čechů je podle něj špatná adaptace na nové tržní podmínky. "Nejsou flexibilní a silně zanedbávají ty stránky své činnosti, díky kterým by mohli uplatnit výsledky své práce," dodal. Komárek se v této souvislosti zmínil o schopnosti komunikace, obchodní techniky a znalosti a celkové orientaci v "pravidlech hry". "Najít zákazníka v případě firmy nebo se umět nabídnout a "prodat" zaměstnavateli v případě zaměstnance je nyní přinejmenším stejně důležité, ne-li důležitější, jako umět něco dobře vyrobit," poznamenal Komárek.

Jde o problém vážně ohrožující dlouhodobý ekonomický rozvoj ČR, upozornil Libor Malý, ředitel společnosti LMC, poskytovatele dvou největších portálů internetového trhu práce jobs.cz a prace.cz. Firmy podle něj pociťují akutní nedostatek kvalifikovaných lidí, a to zejména v technických oborech a v prodeji. Zoufale hledají technology, manažery kvality nebo vedoucí výroby. Chybí technická inteligence, která by ovládala cizí jazyk, rozuměla dostatečně produktu, ale uměla jej i prodávat. "Ekonomiku ale razantně brzdí i nedostatek schopných a spolehlivých řemeslníků, a to i v regionech s vysokou nezaměstnaností," podotkl. Příčinu vidí Malý v tom, že velká část ekonomicky aktivní populace získala vzdělání ještě za starého režimu. I současné školství je podle jeho slov od praxe a jejích požadavků na hony vzdálené.

ČD letos za pět měsíců vykázaly po loňské ztrátě zisk 220 mil. Kč

České dráhy (ČD) vykázaly za prvních pět měsíců letošního roku zisk 220 milionů korun, zatímco ve stejném období loni byly ve ztrátě 88 milionů korun. Na úterním setkání s novináři to řekl generální ředitel ČD Petr Kousal s tím, že plán počítal se ztrátou v řádu stamilionů korun. Letošní výsledek je tak vyšší o téměř půl miliardy korun, dodal. ČD loni vykázaly účetní ztrátu 998 milionů korun, když plán počítal se záporným výsledkem 1,5 miliardy korun. Zhruba miliardovou ztrátu podnik očekává také letos. Loni ČD hospodařily prvním rokem jako akciová společnost. V roce 2002 ještě před oddlužením jako státní podnik vykázaly ČD téměř pětimiliardovou ztrátu.

Největší tramvaj v ČR začala vozit cestující v Plzni

Největší česká tramvaj začala ve zkušebním provozu přepravovat cestující v Plzni. Pojme až 330 pasažérů. Je dlouhá téměř 32 metrů. Vyrobila ji ŠDT ze Škody Holding. Plzeňané budou tramvají jezdit nejméně tři měsíce. "Vůz budeme nabízet ke komerčnímu využití koncem roku," řekl ČTK ředitel ŠDT Ladislav Ťěťál. "S odvozeným typem už ŠDT uspěla pro italské město Cagliari a také vozy pro hlavní město Praha vycházejí z této koncepce." sdělil mluvčí Škody Holding Karel Samec. Cena tohoto nízkopodlažního dlouhého vozu, který požadují evropská a světová města, je údajně o deset až 15 procent nižší než u podobných tramvají, které produkují konkurenční Siemens, Alstom a Bombardier, a pohybuje se mezi dvěma až 2,2 miliony eur (64 až 70 milionů Kč).

Svaz nuceně nasazených splnil své úkoly a končí svou činnost

Svaz nuceně nasazených po čtrnácti letech existence končí k 30. červnu svou činnost. Podle jeho předsedy Karla Růžičky byly všechny úkoly vytyčené ve stanovách splněny. "Máme za to, že se nám podařilo naší veřejnosti připomenout tehdejší dobu, a to byl náš hlavní úkol," řekl ČTK. Jedním z hlavních cílů bylo zaevidovat co nejvíce občanů České republiky, kteří byli postiženi nucenou prací v Německu. "Dosud máme zaregistrováno 65.000 lidí. Včetně těch, kteří už nežijí," uvedl Růžička. Nyní má svaz na 40.000 členů.

Během svého působení uspořádali pracovníci svazu řadu výstav o nucených pracích, a to jak v Česku, tak v Německu. "Protože spousta lidí, zejména těch mladých, si už dneska nepamatuje, co vlastně válka a ten nacistický útlak znamenaly pro český národ," poznamenal Růžička. Kromě toho na deseti místech v ČR byly nainstalovány pamětní desky připomínající transporty těch, kteří byli odvezeni za války do Německa.

Pražská židovská obec odvolala Sidona z úřadu rabína

Karol Sidon již nebude vrchním pražským rabínem. V pondělí ho odvolali volení zástupci pražské židovské obce. Předseda obce Tomáš Jelínek ČTK řekl, že Sidon se v 90. letech zasloužil o její obnovu, ale že v posledních letech nezvládal činnost úřadu a správu majetku. Sidon zatím zůstává vrchním zemským rabínem, sám však nevyloučil, že ho Federace židovských obcí zbaví i této funkce. Sidon ČTK řekl, že odvolání chápe jako uchopení moci skupinou lidí. Náboženské motivy považuje až za druhořadé.

Dvaašedesátiletý scenárista a spisovatel, signatář Charty 77, zastával úřad od roku 1992. Rabínem se stal po mnohaletém studiu v Německu a Izraeli. K obcím se v českých zemích hlásí kolem 3000 věřících Židů, v Praze asi 1600 lidí.

Rakušané z pohraničí podle průzkumu zlepšili postoj k Česku

Rakouské obyvatelstvo žijící v oblastech sousedících s Českem za poslední tři roky zlepšilo postoj k severnímu sousedovi. Začlenění ČR do Evropské unie si letos v Dolních i Horních Rakousích na rozdíl od roku 2001 našlo více příznivců než odpůrců. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který ČTK poskytla Rakouská společnost pro evropskou politiku (ÖGfE). V letošním květnu se kladně ke vstupu Česka do unie vyslovilo 45 procent obyvatel Dolních Rakous a 38 procent respondentů z Horních Rakous. Podíl odpůrců klesl na 22 respektive 29 procent. ÖGfE připomíná, že ještě v roce 2001 se odmítavě k integračním snahám České republiky stavělo 37 procent lidí ze spolkové země Dolní Rakousy a 51 procent Hornorakušanů.

Obyvatelé předali temelínské radnici petici a žádost o referendum

Petici s celkem 246 podpisy, které představují téměř 40 procent obyvatel Temelína na Českobudějovicku, předali její organizátoři starostovi obce Stanislavu Heligemu. Požadují v ní zvrácení rozhodnutí obecního zastupitelstva, které schválilo výstavbu meziskladu vyhořelého paliva v nedaleké jaderné elektrárně. Zároveň chtějí, aby obec o této otázce uspořádala referendum. Temelínské zastupitelstvo v květnu oslovil ČEZ, aby se vyjádřilo ke stavbě meziskladu. Přestože byli místní obyvatelé na jednání proti, zastupitelé nakonec se stavbou souhlasili.

Rozhodnutí rozpoutalo snahy ekologů a odpůrců elektrárny věc zvrátit. "Ve chvíli, kdy zastupitelé rozhodli, začali jsme uvažovat o petici a referendu," řekl ČTK Karel Fikota z přípravného výboru referenda. Podle něj ČEZ při kontaktu s obyvateli sice vysvětlil, jaké výhody by stavba meziskladu regionu přinesla, ale nepoukázal na škody. "Nikdo neřekl, co to přinese našim občanům. Zlikvidovalo nám to už čtyři obce. Jakou cenu budou mít pozemky v okolí?," potvrzuje rozhořčení obyvatel Fikota. Podle něj nebyl problém potřebný počet hlasů posbírat ani za zhruba tři týdny.

Helige petici a žádost o referendum převzal před branou radnice a přislíbil, že do 15 dnů dá vědět, jak dopadla. Podle zákona musí zastupitelstvo v dané lhůtě o žádosti jednat, neboť počet žadatelů přesáhl 30 procent. Má přitom právo rozhodnout, zda vyhoví, nebo nevyhoví. "My doufáme, že pan starosta, když uvidí, kolik lidí žádá, bude rozumný a vyhoví," řekla ČTK Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky, které pomáhalo petici organizovat.

Kromě petice odpůrci jaderné energetiky na jihu Čech organizují podpisovou akci proti výstavbě skladu vyhořelého paliva, pro kterou stát vytypoval hned dvě lokality v regionu. Za čtvrt roku ji podepsalo zhruba 1500 lidí. Místní referenda proti záměru výstavby hlubinného úložiště vyhořelého paliva uspořádaly dotčené obce a drtivou většinou ji odmítly. Podařilo se jim tak oddálit průzkumné práce ve vybraných lokalitách o pět let.

V sobotu zemřel šlechtic František Tomáš Kolowrat

Po těžké nemoci zemřel v sobotu v Praze ve věku jedenašedesáti let potomek jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů František Tomáš Kolowrat. Pohřeb se koná 10. července v Týnci na Klatovsku, kde mají Kolowratové rodinnou hrobku. "Měl rakovinu jater," řekl Kolowratův přítel a bývalý starosta Týnce Vladimír Brokeš. "Jezdil sem třikrát čtyřikrát do roka, rodina tu má panství. Naposledy tu byl loni v listopadu, od té doby mu to nemoc nedovolila," dodal.

František Tomáš Kolowrat prožil velkou část života v cizině, kde pracoval ve filmovém průmyslu. Do České republiky se vrátil po revoluci, aby se postaral o rodinný majetek. Šlechtic byl také divadelní mecenáš. Národnímu divadlu pronajal za symbolickou korunu ročně Kolowratský palác v Praze. Tomáš byl synem Jindřicha Kolowrata - Krakowského, který za 2. světové války pracoval v odboji pro československou vládu v Londýně a v letech 1945 až 1948 byl velvyslancem Československé republiky v Turecku. Po roce 1948 odešel do exilu v USA. Jindřich byl také nositelem Československého válečného kříže a Řádu T.G. Masaryka II. třídy.

Zvětšené fotografie českých tvůrců 20. století jsou na Hradě

Velkoformátové fotografie slavných českých tvůrců z první poloviny 20. století, ze 60. až 80. let i ze současnosti budou po celé léto nacházet lidé při návštěvách Pražského hradu. Na nádvořích Hradu, v zahradách i na dalších místech pod širým nebem jsou od těchto dnů instalované zvětšené snímky jako doprovodný program již tradičních Letních shakespearovských slavností. Oba projekty spojuje finanční skupina PPF, z jejíž sbírky snímky pocházejí a která podporuje konání divadelního festivalu. Do 11. září budou na Hradě k vidění fotografie Josefa Růžičky, Jaroslava Rösslera, Františka Drtikola, Emily Medkové, Ladislava Sitenského či Petera Župníka, Tona Stana, Jana Lukase, Vasila Stanka, Gábiny Fárové a Ivana Pinkavy. Fotografie jsou instalované ve speciálních stojanech složených z kovového podstavce a skleněné stěny, v níž jsou zvětšeniny zasunuté - vypadají, jako by visely ve volném prostoru.

Ze sportu:

Vedení české fotbalové reprezentace se rozhodlo podat disciplinární komisi UEFA podnět k přezkoumání, zda žlutá karta pro Pavla Nedvěda v utkání s Dánskem byla oprávněná. Představitelé evropského fotbalu reagovali záhy a podle očekávání. Verdikt rozhodčího se zpětně změnit nedá a Nedvědova karta platí, potvrdila UEFA. Český kapitán je nicméně přesvědčen, že v neděli dostal žlutou kartu od ruského sudího Valentina Ivanova neoprávněně. V případě další žluté karty a postupu týmu může Nedvěd přijít o finále šampionátu.

Český záložník Tomáš Rosický chce podle zpráv britské televize ITV přestoupit z Dortmundu do Juventusu. Až dosud se zejména na základě výroků jeho agenta zdálo, že Rosický usiluje o přestup do Liverpoolu. ITV citovala Rosického, že chce hrát italský fotbal. "Spíše než o Interu nebo Milánu přemýšlím o Juventusu," uvedl podle ITV Rosický. Podle televize se na Rosického zájmu podepsal nadšený "posudek", který podal jeho reprezentační kolega z turínského klubu Pavel Nedvěd. Rozhodnout se má po Euru, ale Rosický už prý požádal vedení Borussie Dortmund, aby ho prodalo.

Myšlenkou na nákup útočníka české fotbalové reprezentace Marka Heinze se seriozně zaobírá už také Borussia Mönchengladbach. Německý klub, který s přechodem na nový stadion buduje i silný kádr, hodlá v boji o šestadvacetiletého kanonýra Baníku Ostrava konkurovat nabídkám z Anglie, Francie i Portugalska.

Cena Milana Baroše po jeho skvělém vystoupení na evropském fotbalovém šampionátu podle britského listu The Sun vyšplhá na 15 milionů liber (700 milionů korun). Britské deníky znovu konstatují, že český útočník v Portugalsku prokázal své kvality, které předtím coby věčný náhradník nemohl předvést v Liverpoolu.

Role outsidera řeckým fotbalistům na mistrovství Evropy vyhovuje a jejich trenér Otto Rehhagel ji týmu přisoudil i před čtvrtečním semifinále s českou reprezentací. Německý kouč doufá, že jeho svěřenci obstojí v defenzivě a podobně jako při senzační čtvrtfinálové výhře nad Francií jim vyjde hra na rychlé brejky. "Češi jsou jasní favorité, o tom není pochyb," řekl Rehhagel, kterému už po překvapivém postupu přes obhájce titulu nabízejí v Řecku občanství.

Českého záložníka Tomáše Kuchaře, který uplynulou sezonu dohrál v dresu teplických fotbalistů, testuje prvoligový klub z polského Grodzisku. Jeho slovenský trenér Dušan Radolský dá bývalému hráči Slavie a ruské Jaroslavle šanci i v několika přípravných utkáních.

Po aféře kolem 1. FC Synot má policie k dispozici důkazy o podplácení i přijímání úplatků v souvislosti se zápasy dalších fotbalových klubů. Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec ČTK řekl, že jedná se o několik týmů. Policie již podle jeho informací zahájila samostatná prověřování této trestné činnosti. Kterých klubů či zápasů se budou obvinění týkat, ale Pukovec odmítl upřesnit. "Policie se ale zabývá i korupcí v druhé lize," uvedl.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.