Zprávy

Koalice se shodla na nominaci Vladimíra Špidly na eurokomisaře

Vládní koalice se shodla na nominaci odcházejícího premiéra Vladimíra Špidly do funkce evropského komisaře. Nynější komisař Pavel Telička by se měl dále aktivně podílet na české zahraniční politice v oblasti evropské integrace, řekl na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Špidlovu nominaci na příští pětileté období vláda ještě projedná s opozičními parlamentními stranami a s prezidentem Václavem Klausem, uvedl šéf nejsilnější vládní strany. Předsedové stran staronové koalice hovořili o Špidlovi jen v superlativech a nepochybovali o tom, že se komisařem skutečně stane.

Odcházející premiér Vladimír Špidla nabídku stát se novým evropským komisařem přijme. "V každém případě mám v Evropě zřetelný vliv. Jsem schopen, a to jsem si ověřil, formulovat některé obecnější teze. Mám velmi dobré kontakty s většinou politiků," odpověděl Špidla na dotaz, jaké předpoklady má podle svého názoru pro působení v Evropské komisi. Vladimír Špidla patří k výrazným zastáncům dalšího rozšíření a integrace Evropské unie. Pro další rozšíření unie vidí prostor především na Balkáně. Špidlovým handicapem v Evropské komisi může být jeho jazykové vybavení. Hovoří sice dobře německy a zejména francouzsky, hlavní jednací jazyk, angličtinu, se ale stále učí. Podle bývalé mluvčí vlády Anny Veverkové však používá tento jazyk nerad.

Český komisař Pavel Telička se o tom, že by jej měl v evropské exekutivě vystřídat premiér Vladimír Špidla, nejprve dozvěděl od kamaráda, který čerpal informace z médií, až pak s ním hovořil úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Podrobnosti mají přijít na řadu při osobní schůzce, kterou Gross navrhl, možná už o víkendu. Komisaře však vývoj českých událostí zaskočil zrovna v době, kdy v Bruselu zastupuje v plnění povinností šéfa evropské exekutivy Romana Prodiho. "Beru na vědomí fakta a fakta jsou jasná. Koalice jednala, koalice rozhodla," řekl. "Premiér Špidla, který mě ještě jako velvyslance při EU navrhl do této funkce s mandátem do roku 2009, dospěl k závěru, že by chtěl tuto práci vykonávat a že ji bude dělat z hlediska reprezentace ČR lépe než já. Nezbývá mi, než říci, že doufám, že tato změna bude dobrá, bude ku prospěchu této instituce, unie, Evropy a samozřejmě obrazu ČR v ní," prohlásil. Osobní pocity sice nemá příjemné, nerad odchází od rozdělané práce, ale doufá, že se Špidlovi bude v komisi dařit.

Špidla jako komisař se opozici nezamlouvá, hlasy proti i v ČSSD

Vládní koalice nemůže počítat s tím, že její návrh prosadit odcházejícího premiéra Vladimíra Špidlu do křesla evropského komisaře získá širší podporu na domácí politické scéně. Zástupci opoziční ODS a KSČM jsou přesvědčeni, že někdejší lídr sociální demokracie není vhodným kandidátem na tuto významnou funkci v centrále EU, kterou dosud zastává Pavel Telička. Kritika zaznívá i zevnitř ČSSD. "V dějinách Evropské unie bude pan Špidla prvním evropským komisařem bez plynulé znalosti angličtiny. Je to upřednosťňování řešení vnitřních problémů koalice a ČSSD na úkor České republiky," řekl ČTK místopředseda občanských demokratů Petr Nečas.

I Špidlův stranický kolega, šéf sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka řekl, že z chystané Špidlovy nominace není nadšen. "Byl to právě Vladimír Špidla, kdo v ČSSD a ve vládě prosadil pana Teličku, a to i proti sociálnědemokratickému kandidátovi," uvedl. Telička ale už podle Laštůvky prokázal, že je mužem na svém místě. Bylo by proto škoda ho nyní měnit, zvlášť kdyby to mělo být kvůli "vnitrostátním hrátkám".

Prezident Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM David Král si myslí, že Špidlovou výhodou ve srovnání s Teličkou je zkušenost z premiérské funkce, handicapem horší znalost jazyků i bruselských poměrů. "V Evropě si během přístupových jednání vydobyl pozici konsensuálního, byť ne příliš výrazného politika, což možná pro Evropskou komisi není špatná vizitka," řekl Král.

Gross bude prezidenta informovat o koaličních jednáních v pondělí

Návrh hlavních tezí programu nové vlády obsahuje podle úřadujícího předsedy ČSSD Stanislava Grosse devět bodů. "Je to oblast podpory rodiny a výchovy dětí, účinných opatření proti nezaměstnanosti, hospodářské kriminality a korupce, všestranné podpory lidských zdrojů, otázka postupně stabilizace veřejných financí, veřejných rozpočtů a určitě je to i téma ochrany životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje," vyjmenoval Gross priority.

S Klausem se Gross chce sejít v pondělí dopoledne. Novinářům řekl, že ale neočekává, že ho prezident jmenuje premiérem. Schůzka má mít "pracovní" charakter. Prezident Klaus však možnost, že by Grosse již počátkem týdne jmenoval premiérem, nevylučuje. "Záleží na tom, s čím pan Gross přijde. Buď to zadání je splněno, nebo není splněno," řekl ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek.

Prezident Václav Klaus obdržel přes 200 návrhů na vyznamenání

Více než 200 návrhů na státní vyznamenání obdržel od ústavních institucí, organizací i jednotlivců prezident Václav Klaus. Jeho mluvčí Petr Hájek naznačil, že prezident 28. října ocení zřejmě nejvýše dvacítku lidí, případně kolektivů. Senát ve čtvrtek prezidentovi navrhl, aby udělil státní vyznamenání Medaili Za hrdinství mimo jiné šesti členům protikomunistické skupiny, kterou před 50 lety vedli bratři Ctirad a Josef Mašínové. Kromě toho navrhl Senát vyznamenat ještě dalších 26 lidí, největší pozornost na sebe poutala ale právě debata o Mašínech. Spolu se svou skupinou zabili před 50 lety při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Veřejnost i politiky jejich činnost dodnes názorově rozděluje, pro někoho jsou to vrazi, pro někoho hrdinové. O tom, zda je vyznamená, však rozhodne právě až prezident Václav Klaus.

Vysoce postavený úředník resortu financí bude propuštěn z práce kvůli spolupráci s Stb

Ředitel odboru Státního závěrečného účtu ministerstva financí Karel Bidlo bude odvolán z funkce. Existuje totiž podezření, že pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (Stb). O podezření informoval deník Mladá fronta Dnes. Ministerstvo financí chce požádat ministra vnitra o vysvětlení, jak mohl mít Bidlo čisté lustrační osvědčení, když byl veden v seznamech Stb. V seznamech byl Bidlo uveden jako takzvaný držitel krycí adresy komunistické rozvědky. Muž byl v seznamech veden pod krycím jménem Monet. Bývalý náměstek Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Pavel Žáček ČTK řekl, že v lustračním zákoně držení takzvaných krycích adres uvedeno není, Bidlo tak mohl osvědčení získat. "Byl ale přijat nový zákon o svazcích, který nařídil publikaci tajných spolupracovníků," upozornil Žáček.

Ministr obrany vyznamenal účastníky misí v Iráku a na Balkáně

Celkem 97 vojenských policistů, kteří byli nasazeni v Iráku, a vojáků působících v operaci SFOR na území bývalé Jugoslávie, ocenil ministr obrany Miroslav Kostelka. Většina z nich dostala při slavnostním aktu na pražském Vítkově medaile za služby v zahraničí, pět účastníků bylo vyznamenáno Záslužným křížem ministra obrany za výtečné splnění úkolů. Kostelka všem poděkoval za usilovnou práci. "Museli jste nejen v pravém slova smyslu přežít, ale také odevzdat obrovský kus výchovné, vzdělávací a humanitární práce...Působili jste v zemích, jejichž jména Irák, Bosna a Hercegovina jsou vším jiným, než synonymem klidu, pořádku a vzájemné tolerance," řekl mimo jiné ministr.

Vojáci své problémy neradi prozrazují, tvrdí armádní psycholog

Vojáci, kteří se během zahraničních misí či po jejich skončení setkají s psychickými problémy, se s nimi odborníkům často neradi svěřují. Konzultaci tak v mnoha případech odkládají, řekl armádní psycholog Michal Hummel. Podle něj přitom vojáci musí v zahraničí řešit množství stresových situací včetně adaptace na nové prostředí, odloučení od rodiny nebo strachu o svůj život. Účastníci vojenských zahraničních misí musí projít specializovaným lékařským vyšetřením, v jehož rámci skládají náročné psychotesty. "Většina vojáků s psychickými problémy by měla být odfiltrována," vysvětlil psycholog. Testy zkoumají jak osobnostní vlastnosti zájemců o mise, tak výkonnostní charakteristiku. Podle Hummela se však mohou psychické problémy později rozvinout i u zcela zdravých mužů a žen.

Jeden mladý příslušník libereckých chemiků ČTK řekl, že je přesvědčen o tom, že pokud by odbornou pomoc hledal, jistě by ji dostal, chybí však podle něj aktivní přístup psychologů k vojákům po návratu z mise. "Nepamatuji si, že by s námi o našich problémech někdo sám od sebe začal mluvit, je to vždy jen na tom vojákovi, aby, když problém má, vyhledal pomoc," řekl. Problémy po návratu z mise přitom podle něho měla řada jeho kolegů. Některá manželství či vztahy dlouhé odloučení nevydrží a vojáci tak ztrácejí zázemí, které k návratu do běžného života nutně potřebují. "Pak to může skončit třeba sebevraždou, i takový případ jsem zažil," dodal mladý voják.

Inspektor: Nehoda vlaku byla na 99 chybou strojvedoucího

Čtvrteční srážka dvou osobních vlaků u Blanice na Strakonicku, při které zemřel jeden muž a 36 lidí bylo zraněno, byla téměř jistě chybou strojvedoucího vlaku, který jel od Číčenic. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera. Podle něj strojvedoucí převzal a podepsal písemný příkaz, aby počkal na protijedoucí soupravu od Volar ve stanici Bavorov, ale přesto pokračoval dále a na jednokolejné trati se čelně srazil s vlakem z opačného směru.

Nehodě se podle Kučery na místě nedalo zabránit. Vlakové soupravy, které se srazily, mají totiž na zdejší trati brzdnou dráhu asi 400 metrů. Úsek, na kterém se střetly je však pouze asi 100 až 200 metrů dlouhý. Všichni zranění i rodina oběti nehody mají právo na odškodnění. Mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský řekl, že dráhy s vyplacením náhrad za zdravotní i materiální újmy způsobené železničním neštěstím samozřejmě počítají.

Vlak najel u Hradce Králové na nastraženou překážku

Osobní vlak narazil mezi Pardubicemi a Hradcem Králové do železné drážní značky, kterou neznámý pachatel položil na koleje a zatížil. Při nárazu nebyl nikdo zraněn. Jak uvedl přednosta železniční stanice Hradec Králové Martin Koleš, při nárazu v rychlosti zhruba 80 kilometrů v hodině byla poškozena lokomotiva. O tom, zda mohl vlak po nárazu do železného předmětu vykolejit, nechtěl spekulovat. Podle železničářů se v okruhu zhruba jednoho kilometru od místa srážky jednalo letos už o třetí útok na vlakovou soupravu.

Pitbulteriér napadl v Brně ženu a vykousl jí kus paže

Pitbulteriér v Brně vážně poranil jednačtyřicetiletou ženu, které se projížděla na kolečkových bruslích. Vykousl jí část paže. Psa bez náhubku venčil zřejmě na vodítku jeho pětasedmdesátiletý majitel. Nyní mu hrozí obvinění z ublížení na zdraví. Poranění ruky jsou podle mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny velmi vážná. Lékaři se snaží operacemi zachránit končetinu i její funčnost. Dá se předpokládat, že žena bude mít trvalé následky. Podle svědků byl útok nečekaný a žena neměla šanci před psem uprchnout. Svědci ale hovoří také o tom, že žena zřejmě do muže nebo přímo do psa najela. Senior, který psa venčil, na neštěstí příliš nereagoval a napadené ženě pomáhali jiní lidé. V době příjezdu strážníků bylo zvíře stále zakousnuté do ženiny paže a policisté jej museli odrhnout.

Pražskou městskou policii muselo letos opustit osm strážníků

Kvůli pravomocnému odsouzení nebo hrubému porušení pracovní kázně muselo v prvním pololetí letošního roku opustit pražskou městskou policii pět strážníků. Za méně závažné přestupky museli odejít tři, řekla mluvčí městské policie Vilma Častová. Příslušníků městské policie, kteří se nějak provinili, ale může být mnohem více. O rozhodnutí soudu se vedení policie dozví pouze v případě trestného činu souvisejícího s výkonem funkce, nebo pokud ho strážník sám nahlásí.

Podle Častové je výběrové řízení u strážníků obdobně náročné jako u jejich republikových kolegů a policejní vedení je považuje za dostatečné. Úspěšnost uchazečů se pohybuje kolem 30 procent. Městští strážníci přicházejí podle mluvčí často do styku s agresivními jedinci a s lidmi na okraji společnosti. Pokud se přidají další problémy, může i dobrý strážník jednou selhat. "Představa absolutně psychicky nezdolného strážníka, policisty, vojáka je pouhým mýtem," doplnila Častová.

Olomouc si udržela vysoké ratingové hodnocení na úrovni ČR

Město Olomouc si udrželo vysoké ratingové hodnocení. Agentura Standard & Poor's Olomouci udělila za loňský rok známku A-/stabilní/A-2, kterou má i Česká republika. Olomoučtí radní hodnocení využívají například při jednáních s bankami či investory. "Vysoký rating města mě těší o to více, že jsme jej obhájili v situaci, kdy nás stát ekonomicky zatěžuje přenášením stále nových kompetencí bez adekvátních zdrojů na jejich výkon. Další peníze z nás pak vysává například v důsledku změn v daňové oblasti," řekl ČTK ekonomický náměstek olomouckého primátora Martin Novotný. Vysoké hodnocení agentura podle něj zdůvodnila například zdravým a silným rozpočtem se stálými přebytky.

Střední a východní Evropa bude pro Hewlett-Packerd stále důležitější

Počítačový gigant Hewlett-Packard se chce podle generální ředitelky Carly Fiorinové více zaměřit na střední a východní Evropu, jejíž význam pro obchody firmy roste. Fiorinová se setkala s ministrem vnitra a možným budoucím premiérem Stanislavem Grossem, s nímž hovořila o technologiích ve státní správě, udržení růstu ekonomiky i investic. Nejvyšší šéfka HP se rovněž potkala s nejdůležitějšími zákazníky a reprezentanty české pobočky.

Tržní nájem v Praze klesá, je ale stále vyšší než regulovaný

Tržní nájem v Praze klesá, přesto je stále několikanásobně vyšší než regulovaný, v některých případech dokonce převyšuje splátky hypoték. Realitní kanceláře oslovené ČTK odhadují, že by se ceny tržních pronájmů mohly ještě snížit. Výraznější pokles však podle nich přijde až s uvolněním regulovaných cen. Přijetí zákona o nájemném ale zřejmě čeká až na novou vládu. Přijetím zákona, který by vedl k deregulaci, by tržní ceny pronájmů v hlavním městě klesly až o 30 procent, domnívá se šéf Českomoravské realitní Petr Vosmík. Politici se nejsou schopni dohodnout již několik let na tom, zda a jak rychle deregulovat nájmy. Přijetí zákona se týká více než milionu nájemních bytů, které tvoří zhruba třetinu všech bytů.

Armáda nechá strhnout své budovy na Děvíně

V srpnu nechá armáda zlikvidovat tři staré vojenské objekty na vrchu Děvín v Chráněné krajinné oblasti Pálava na Břeclavsku. Kdysi sloužily jako zázemí pro vojáky, kteří na Děvíně obsluhovali vojenský vysílač. Ten je již několik let zmodernizovaný, přímou lidskou obsluhu nepotřebuje a objekty jsou prázdné. Kvůli ochraně přírody nebudou suť z budov odvážet nákladní auta, ale vrtulníky. Podle některých odborníků bude k odvezení materiálu z budov nutných 250 vzletů. O tom, jak se bude suť z Pálavy odvážet, vedli dlouho spory ekologové s představiteli armády. Teprve po několika letech jednání se armáda rozhodla, že ochranářům vyhoví.

Celníci zabavili v Českém Těšíně 2000 litrů nelegálního alkoholu

Téměř 2000 litrů nelegálně vyrobeného alkoholu za 330.000 korun zabavili ve čtvrtek celníci v rámci akce s krycím názvem Prohibice na tržnicích v Českém Těšíně na Karvinsku. Pokud by lihoviny obchodníci prodali, stát by na spotřební dani přišel o 270.000 korun. Čtyři desítky celníků na šesti místech v pohraničním městě kontrolovaly především původ alkoholu, který s největší pravděpodobností pochází z tuzemské nelegální továrny.

Člen ruské neonacistické kapely Kolovrat míří k soudu

Státní zástupkyně obžalovala člena ruské neonacistické hudební skupiny Kolovrat Denise Gerasimova z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Skupina koncertovala koncem ledna na srazu hnutí skinheads v Chroustovicích na Chrudimsku. Gerasimova policisté zadrželi o několik dní později, když chtěl odletět z ČR. V jeho zavazadlech policisté nalezli větší množství propagačních materiálů se vztahem k neonacistickému hnutí. Při výslechu Gerasimov popřel, že by měl s neonacismem něco společného. "Říká, že je básník," uvedl policista. Skupina připouští, že mezi její nejoddanější fanoušky patří pravicoví skinheadi a fotbaloví fanoušci.

Lidé z Matiční ulice chystají domobranu

Obyvatelé známé Matiční ulice v Ústí nad Labem začali uvažovat o domobraně. Lidé prý žijí ve strachu o svůj majetek i o život. Do čtvrti údajně přichází stále více nepřizpůsobivých občanů, píše severočeské vydání Deníků Bohemia. V lokalitě se podle starousedlíků pohybuje velké množství osob pod vlivem alkoholu a drog. Krádeže se tu rozmáhají už za bílého dne. Celkem 22 lidí podepsalo proto žádost o zajištění pořádku, kterou odeslali na ústeckou obvodní radnici v Neštěmicích.

Zaměstnanci Ispatu Nová huť ukradli vozíky za čtyři miliony

Dvoutunové vozíky kradli z areálu společnosti Ispat Nová huť její zaměstnanci. Poté je prodávali do sběrných surovin. Celkem odvezli 29 vozíků, za něž dostali asi 150.000 korun. Majiteli způsobili škodu kolem čtyř milionů korun. ČTK to řekl zástupce ředitele ostravské policie Luděk Naivert. Součástí skupiny byl i vrátný, jenž automobily, které náklad z areálu továrny odvážely, pouštěl bez kontroly.

Severokorejské šičky čeká kvůli napadení reportérů soud

Tři severokorejské dělnice skutečské firmy SAM Trade stanou kvůli incidentu s reportéry České televize (ČT) před soudem. Rozhodl o tom státní zástupce. Událost z letošního dubna, kdy šičky napadly televizní štáb a zmocnily se natočené kazety, posoudil jako loupež a trojici obžaloval. Severokorejská ambasáda s obžalobou nesouhlasí, informoval internetový server iDnes. Šičky ve věku 21 až 23 let údajně zaútočily ve Skutči na Chrudimsku na novináře proto, že nechtěly být filmovány. Dosud nebyl pořízen překlad obžaloby a dělnice se tedy s obviněním nemohly seznámit. V Česku jsou pouze dvě překladatelky, které ovládají korejštinu. Obě budou k dispozici až koncem srpna, uvedl server iDnes.

Severokorejské šičky přitáhly pozornost médií poté, co se objevily spekulace, že jsou vykořisťovány. Jsou údajně pod stálou kontrolou svých krajanů a musí odevzdávat komunistickému režimu v Severní Koreji peníze, které si v Česku vydělají.

Policie v Brně překazila uspořádání tajného závodu aut

Policie překazila uspořádání nedovoleného závodu, který se měl konat v brněnských ulicích. Možnosti svých aut chtělo testovat 140 řidičů, kteří se ve čtvrtek večer shromáždili na parkovišti. Akce ale místo jízdy skončila rozdáváním pokut. Akce se měla konat přesně týden poté, co hlídky překazily na stejném místě konání jiných závodů.

Provoz na dálnici na Bratislavu zablokovalo hořící auto

Hořící auto zablokovalo provoz na dálnici z Brna na Bratislavu. Po nehodě se vytvořila několikakilometrová kolona. Auto se samo vznítilo na 39. kilometru, řidič i spolujezdkyně stačili včas vyskočit. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů. Auto nebylo pojištěno, jeho majitelka ho nedávno vyhrála v soutěži. "Lehce jsme nabyli, lehce jsme pozbyli, chystali jsme se za známými do Budapešti, takto zůstaneme doma," prohlásila manželka řidiče.

Piloti z Bochoře vyzdobili tygří vrtulník na mezinárodní soutěž

Tygří letka z 23. základny vrtulníkového letectva v Bochoři u Přerova může koncem srpna bez obav vyrazit na mezinárodní soutěž tygřích letek v Německu a kromě letových dovedností se ucházet o ceny i v soutěži ve výtvarného ztvárnění svých strojů. Piloti poprvé představili vrtulník Mi-24 v jeho nové kráse - s portrétem tygra a kamufláží tygří srsti. Z pod kabiny vystrkuje hlavu obří tygr, který se prodral plechovým pláštěm. Kresbu tygra nanášel na plášť vrtulníku malíř a autor návrhu Ivo Vitásek z Prostějova. Prací strávil asi tři dny.

Tygří letka působí v Bochoři již od roku 1994 a navázala na tradici vrtulníkové základny v Prostějově. Nyní k ní patří asi 140 lidí včetně technického personálu. "Tygří letka je ta, která má ve znaku tygra či jinou kočkovitou šelmu. Pak se může stát součástí tygří asociace států NATO," uvedl iniciátor působení tygří letky Jaroslav Špaček. Bochořská tygří letka je jediným zástupcem ze zemí bývalé Varšavské smlouvy. Celkem existuje 21 tygřích letek v členských státech aliance.

Pilot završil svůj klukovský sen, do vrtulníku usedl naposledy

Létání bylo pro bývalého velitele základny vrtulníkového letectva v Bochoři u Přerova Ladislava Maťašovského klukovským snem, který se splnil. Po 25 letech létání na vojenských vrtulnících jednapadesátiletý pilot nad letištěm zakroužil v bitevním vrtulníku Mi-24 naposledy. Koncem července odchází do civilu. "Je tady lítost, je tady i nostalgie, protože je to můj poslední let, alespoň v roli pilota," uvedl pilot, který má za sebou zhruba 3500 odlétaných hodin. Svým přihlížejícím kolegům pak nad letištěm předvedl ukázky vyšší technické pilotáže a v kabině strávil posledních zhruba 25 minut. Piloti mu však moc příležitostí ke smutku nedali. Tradiční rozlučkový ceremoniál obnáší totiž i pokropení sektem a velitel poté letištní plochu opustil ve speciálním vozítku.

Bývalý velitel není jediným pilotem, jenž základnu v poslední době opustil. Podle mluvčího Milana Kouřila za poslední dva roky odešlo asi 18 zkušených pilotů-instruktorů. I velitelství letectva přiznává, že bude trvat několik let, než noví piloti získají potřebné zkušenosti.

Návštěvníci Letní filmové školy začínají plnit Uherské Hradiště

První stovky účastníků letošního ročníku Letní filmové školy se začaly sjíždět do Uherského Hradiště. Nabídka filmů letos obsahuje na 400 celovečerních a krátkometrážních titulů. "Je tu kvalitní nabídka filmů, které jinde nejsou k vidění, navíc má škola výbornou atmosféru," uvedla Mária Kožuchová z Bratislavy, která letos přijela do Uherského Hradiště již popáté. Strávit celou školu před plátnem ale rozhodně nehodlá. Podobný přístup očekávají pořadatelé také u dalších účastníků přehlídky. "Letos jsme proto připravili novinku. Prakticky každý den chceme organizovat výlety do okolí, aby si diváci mohli od filmů trochu odpočinout," uvedl ředitel školy Jiří Králík. Filmoví fanoušci tak budou moci regenerovat například v prostředí Chřibů, na hradě Buchlov či na zámku v Buchlovicích.

Letní filmová škola není klasickým filmovým festivalem, ale neformální a nekomerční filmovou akcí. Nosným programem tohoto ročníku jsou cykly nazvané Film a dětství a Film a pohádka. Škola nabídne rovněž obsáhlou retrospektivní přehlídku čínské kinematografie.

Ve věku 84 let zemřel klasik české fotografie Zdeněk Tmej

Vynikající český fotograf Zdeněk Tmej zemřel ve věku 84 let. Tento klasik české fotografie po sobě zanechal především unikátní dokumentární odkaz z nucených prací. Fotografický soubor s vysokou výpovědní i uměleckou hodnotou vydaný těsně po válce pod titulem Abeceda duševního prázdna se nesmazatelně zapsal do dějin české i světové fotografie. Od roku 1958 byl sedm let komunistickým režimem vězněn a po návratu na svobodu se věnoval fotografické dokumentaci přestavby a demolici pražských Vysočan. Zabýval se také reklamní fotografií.

Pohřeb Karla Zicha se uskuteční ve středu v Břevnovském klášteře

Převozu těla zpěváka Karla Zicha, který utonul při potápění u břehů Korsiky, již nebrání žádné administrativní potíže. Poslední rozloučení se uskuteční ve středu v Břevnovském klášteře v Praze, řekl Radomil Hertl z pražského potápěčského centra Blue Shark, který v osudných chvílích Zicha doprovázel. "Myslím si, že pitva přesně určí příčinu smrti," konstatoval Hertl. Francouzské úřady Zichovo úmrtí vyhodnotily jako utonutí bez cizího zavinění. Policisté při vyšetřování vyloučili možnost, že se instruktor potápění dopustil nějaké chyby. Zich zemřel při potápění u korsického města Porto-Vecchio. Na dovolené byl ve společnosti deseti lidí včetně své manželky.

Brněnská univerzita udělila čestný doktorát architektu Steinerovi

Brněnská Masarykova univerzita udělila čestný doktorát architektu Andrewovi Steinerovi. Ocenění předal funkcionalistickému architektovi v Atlantě ve státě Georgia rektor školy Jiří Zlatuška. Pětadevadesátiletý Steiner je posledním dosud žijícím architektem slavné doby brněnské meziválečné architektury. Jeho nejvýznamnější stavbou v Brně byl projekt a výstavba Friedmannova obchodního a obytného domu v České ulici 12 z roku 1936.

Ve Velké nad Veličkou se konají tradiční Horňácké slavnosti

Tradiční folklorní Horňácké slavnosti pořádá Velká nad Veličkou na Hodonínsku. Pořadatelé na akci, kterou tvoří hudební vystoupení, očekávají až 20.000 návštěvníků. Slavnosti letos zpestří pořad o 150. výročí narození hudebního skladatele Leoše Janáčka a odlehčené vystoupení věnované nelegální výrobě slivovice, řekla jedna z pořadatelek akce Jitka Falešníková. Horňácko je kulturně i historicky svébytnou oblastí jižní Moravy, kterou tvoří přibližně deset obcí v okolí Velké nad Veličkou. Folklórní slavnosti se zde pořádají od roku 1957, a patří tak k nejstarším akcím zaměřeným na lidové tradice na Moravě.

Kubina s Neckářem převzali Stanleyův pohár

Stanleyův pohár je znovu v České republice. Nejslavnější trofej zámořského hokeje převzali na ruzyňském letišti obránci Pavel Kubina a Stanislav Neckář z Tampy Bay, která letošní ročník NHL vyhrála. Každý hráč vítězného mužstva má podle zavedených pravidel trofej k dispozici po dobu čtyřiadvaceti hodin. Kubina s Neckářem triumfovali v NHL poprvé a oslavy spojené s příjezdem poháru lorda Stanleyho si tudíž chtějí řádně vychutnat.

Český kůň Tycjan vyhrál steeplechase v německém Bad Harzburgu

Další úspěch si připsali čeští dostihoví koně na drahách v Německu. Svěřenec Josefa Váni Tycjan zvítězil na čtvrtečním regionálním mítinku v Bad Harzburgu ve steeplechase na trati 3400 metrů. Tycjan se prosadil v konkurenci koní z Německa a Belgie a z celkové dotace dostihu 5200 eur získal polovinu.

Česku hrozí bouřky a silný vítr

Jižní a západní část republiky mohou zasáhnout intenzivní bouřky doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a silným nárazovitým větrem. V sobotu bude oblačno, přechodně až zataženo, na většině území lze čekat přeháňky nebo občasný déšť. Teploty poklesnou na 20 až 24 stupňů Celsia.