Zprávy

Zaorálek: Kvůli případu Kořistky je teď pochybné hlasovat o vládě

Případ údajného pokusu o politickou korupci poslance US-DEU Zdeňka Kořistky zpochybňuje podle předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka důvěru v parlament. Proto nepokládá za vhodné, aby poslanci v takovéto situaci hlasovali o důvěře vládě. Podle některých sociálních demokratů by proto sněmovna měla hlasování o osudu vlády odložit. "Je zpochybněna důvěra ve sněmovnu, v parlament, a pak je pochybné hlasovat o důvěře vládě," řekl ČTK ke Kořistkovu případu Zaorálek. Před takovým hlasováním by podle něj strany a politici měli na situaci reagovat a říci, jak obnovit důvěru v parlament.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ČTK řekl, že šéf Unie svobody-DEU Pavel Němec chce o Kořistkově případu informovat předsedy koaličních stran. Plánované úterní hlasování o důvěře koaličnímu kabinetu by kauza podle Kalouska neměla ovlivnit.

Předseda ODS odmítl, že by jeho strana zkoušela uplatit poslance

Předseda ODS Mirek Topolánek kategoricky odmítl, že by se jeho strana pokusila uplatit deseti miliony korun poslance US-DEU Zdeňka Kořistku, aby nepodpořil novou koaliční vládu. Tuto informaci zveřejnila v pátek Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že Kořistka peníze odmítl. Policisté se přesto případem začali zabývat. Kořistka ČTK potvrdil, že v této věci vypovídal na policii. ODS podle Topolánka považuje Kořistkova vyjádření za křivá nařčení a žádá jej, aby je doložil důkazy. "ODS zároveň oznamuje, že podnikne veškeré právní kroky na ochranu svého dobrého jména i dobrého jména svých přestavitelů," uvedl Topolánek v prohlášení pro ČTK.

Kořistka názory opozičních politiků na celou kauzu nechtěl komentovat. "V podstatě mě chtěli zkorumpovat," uvedl ale v MfD. "Ta nabídka je limitovaná časem a platí půl roku," dodal a ujistil, že byla myšlena naprosto vážně. Člověka, který ho jménem ODS oslovil, však Kořistka nechce jmenovat. Bojí se o svou bezpečnost. Tuší také, kdo za ním vyjednavače poslal. List uvádí, že ODS začala lákat ke spolupráci několik unionistů již začátkem července, hned po pádu vlády Vladimíra Špidly. Kořistka v červenci ve sněmovně obsadil místo po odstoupivším Marianu Bieleszovi.

Šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý považuje celou věc za provokaci. "Já jsem s ním nikdy o ničem nejednal a ani bych nejednal, protože to je člověk, který se vždy vůči ODS vymezoval velmi negativisticky," poznamenal Tlustý na adresu Kořistky. Proto je přesvědčen o tom, že poslanci nikdo nic nenabízel. Kořistkovo prohlášení má "zakrýt prázdné programové prohlášení vlády", řekl Tlustý ČTK.

"Státní zastupitelství se tím článkem bude zabývat," řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Příslušnému obvodnímu zastupitelství, zřejmě Prahy 1, bude v nejbližších dnech uloženo, aby informace zveřejněné v tisku za pomoci policie prověřilo. "Článek bude instanční cestou předán příslušným policejním orgánům, aby prověřily okolnosti, které se v něm uvádí," upřesnil Omelka. Protože z vyjádření poslance Kořistky pro MfD vyplývá, že ho chtěl někdo zkorumpovat ve věci veřejného zájmu, bude policie prověřovat podezření z trestného činu nabízení úplatku. Kořistka už na policii vypovídal.

KSČM podle očekávání programové prohlášení vlády odmítla

Komunisté podle očekávání odmítli programové prohlášení koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. "To není cesta k žádnému posunu ve prospěch občanů. Pokud vládní prohlášení přesto projde hlasováním v Poslanecké sněmovně, KSČM asociální politiku vlády nepodpoří," uvedl Výkonný výbor ÚV KSČM po svém pátečním jednání. Dolní komora bude o osudu vlády Stanislava Grosse jednat v úterý.

Ve vládním programu se podle komunistů staly z původních vizí ČSSD "nekonkrétní a těžko splnitelné sliby", které mají navodit pro sociální demokracii příznivou atmosféru před podzimními volbami do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Racionální programové kroky ve prospěch sociálně slabších vrstev byly obětovány koaliční stabilitě a nahrazeny nefunkčními kompromisy, tvrdí vedení KSČM. "ČSSD dále ustupuje od levicových přístupů. Potvrzuje se, že nemůže ani v budoucnu plnit svůj volební program, protože jej nechává naplňovat těmi, kteří mají zcela odlišné ekonomické a politické zájmy," shodlo se vedení komunistů. Vytýká sociální demokratům rovněž pokračující spojenectví s lidovci a unionisty.

Podnikatelé nesouhlasí s povinným zavedením pokladen s pamětí

Podnikatelům vadí v programovém prohlášení vlády zejména povinnost zavést elektronické registrační pokladny s pamětí. Tyto pokladny přijdou až na 30.000 korun a podle zástupců podnikatelů jsou pro menší živnostníky drahé. Odborníci navíc soudí, že toto opatření příliš nepomůže v boji s šedou ekonomikou. Elektronické pokladny mají paměť, která zaznamenává všechny operace od zavedení přístroje do provozu. Uvažovaná pokladna s fiskální pamětí přijde na 20.000 až 30.000 Kč, řekl ČTK předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. Podnikatelé podle něj při jednání s minulou vládou nakonec souhlasili s povinnými pokladnami bez fiskální paměti, které budou vydávat stvrzenky a registrovat tržby v obchodech a restauracích. "Takovou pokladnu dnes seženete za zhruba 500 korun v bazaru," podotkl. Nová stojí kolem 3000 korun.

Také Hospodářská komora nesouhlasí s povinností vlastnit pokladnu s fiskální pamětí. Tyto pokladny by pro drobné živnostníky znamenaly vysoké náklady a jsou prý zbytečné. "Stačí, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání registračních pokladen jakéhokoli typu," uvedl prezident komory Jaromír Drábek. Zavedení registračních pokladen by podle jeho slov mělo být povinné v těch oblastech, kde jsou platby v hotovosti frekventované. Pro ostatní obory by měla existovat alternativa, například ve formě registrovaných paragonů.

Dalších 20 Iráčanů absolvovalo výcvik české vojenské policie

Dalších dvacet budoucích iráckých policistů ve čtvrtek slavnostně uzavřelo třítýdenní odborný kurz vyšetřování u kontingentu české vojenské policie nedaleko jihoirácké Basry. ČTK o tom informoval major Petr Sýkora z tiskové a informační služby českého ministerstva obrany. Češi již vyškolili přibližně 3000 iráckých civilních policistů. Čeští instruktoři ze základny v jihoirácké Šaíbě své svěřence cvičili v technikách ohledávání a zajišťování místa trestného činu, zajišťování různých druhů stop a v jejich dokumentaci. Součástí kurzu byla i taktika při vedení dalšího pátrání, získávání informací a vedení výslechů. "Irácké policisty tyto metody překvapily svou jednoduchostí a účinností. Přitom mnoho z nich již má kriminalistické zkušenosti z praxe. Byli to velmi pozorní posluchači", řekl velitel českého kontingentu podplukovník Luboš Bahník.

Čeští vojenští policisté pokračují i v organizaci a vedení kurzů střelecké přípravy, služebních zákroků a sebeobrany na policejní akademii v Zubajru. "O možnost absolvovat některý z odborných kurzů pod vedením českých vojenských policistů je mezi iráckými studenty velký zájem. Mnozí z posluchačů však nemohou pochopit, s jakou lehkostí naši instruktoři při tělesné přípravě před výcvikem provádějí za současných teplot kliky a další cviky," dodal Bahník.

V Iráku Češi pracují v mnohonárodní divizi pod britským velením. Česká republika má nyní v Iráku asi stovku vojenských policistů, jejichž mandát po ročním působení v prosinci skončí. V britské vojenské nemocnici nedaleko Basry slouží desítka českých zdravotníků, kteří zde zůstanou i v příštím roce.

Vsetínská zbrojovka ZVI dodá armádě kanony Plamen za 129 milionů

Ministerstvo obrany a společnost ZVI Vsetín podepsaly smlouvu o dodávce leteckých kanonů Plamen pro bitevní letouny L-159. Kontrakt má hodnotu 129 milionů korun. ČTK to sdělil Petr Sýkora z tiskové služby ministerstva obrany. Smlouva předpokládá dodávku 20 kanonů, deseti leteckých podvěsných kontejnerů, 60.000 kusů letecké munice a nezbytných logistických prvků ještě v letošním roce.

Letecký dvouhlavňový kanón Plamen je určen ke střelbě na vzdušné i pozemní cíle. Jeho zavedení do výzbroje zvýší bojové schopnosti letounů L-159 z výzbroje Armády České republiky, uvedl Sýkora. Vývoj kompletu si vyžádal náklady 316 milionů korun, o které se zbrojovka a armáda podělily rovným dílem. Plamen byl oceněn na veletrhu vojenské techniky Idet v roce 1999, potom už ale jeho vývoj a zavádění do výzbroje českého letectva provázely problémy. Ve výzbroji bitevních letadel z Aera Vodochody měl být už déle než čtyři roky. Vývoj se ale protáhl i kvůli technickým komplikacím a zničení prototypu systému při havárii letounu během zkušebních letů.

Pavel Přibyl rezignoval na funkci vedoucího Úřadu vlády

Vedoucí Úřadu vlády Pavel Přibyl se v pátek v podvečer rozhodl odstoupit z funkce. Důvodem byly události z ledna 1989, kdy velel policejním jednotkám, které se podílely na rozhánění demonstrantů. Po jeho jmenování do čela Úřadu vlády to vyvolalo vlnu odporu. Premiér Stanislav Gross rezignaci přijal, informovala ČTK mluvčí vlády Věra Dušková. "Dnes vpodvečer jsem obdržel informaci, že v roce 1989 došlo v rozporu s mými rozkazy, nikoli pod mým přímým velením a bez mého vědomí, k situaci, o které pan premiér Stanislav Gross tento týden při jednání se zástupci signatářů petice prohlásil, že by byla důvodem k mému odvolání. Z tohoto důvodu jsem neprodleně nabídl předsedovi vlády svou rezignaci na funkci vedoucího Úřadu vlády ČR," uvedl v pátek Přibyl v prohlášení pro ČTK. Gross v pondělí po setkání s autory petice za odvolání vedoucího Úřadu vlády prohlásil, že pokud se prokáže, že Přibyl nebo jeho podřízení bili demonstranty, odvolá ho z funkce.

ČRo: Přibyl získal prověrku až po intervenci šéfa NBÚ

Vedoucí Úřadu vlády Pavel Přibyl údajně získal bezpečnostní prověrku přes odpor tajných služeb a některých pracovníků Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Osvědčení, které jeho držiteli umožňuje číst tajné dokumenty, bylo Přibylovi uděleno až v roce 2000 po intervenci tehdejšího šéfa NBÚ Tomáše Kadlece. S odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů o tom informoval Český rozhlas (ČRo). Kadlec kvůli pracovnímu zaneprázdnění informace rozhlasu nekomentoval. Místopředseda ODS Petr Nečas ČRo řekl, že pokud se toto obvinění prokáže, znamená to, že premiér Stanislav Gross "se svými lidmi ohrožuje bezpečnostní systém České republiky".

Přibyl v lednu 1989 velel policejním jednotkám, které se podílely na rozhánění demonstrantů, což po jeho jeho jmenování do čela Úřadu vlády vyvolalo vlnu odporu. Po kritice ze strany některých známých osobností i politiků přislíbil premiér prošetřit Přibylovu minulost. Při obhajobě Přibylova působení ve funkci šéfa Úřadu vlády Gross použil argument, že Přibyl po roce 1989 prošel prověrkami občanských komisí, které prověřovaly minulost například pracovníků ministerstva vnitra či spravedlnosti.

Gross uvedl, že Přibyla odvolá, pokud se prokáže, že on osobně nebo jeho tehdejší podřízení někoho fyzicky napadli. Dal také pokyn ministrovi vnitra Františku Bublanovi k otevření archivů, které by mohly osvětlit Přibylovo působení u tehdejšího pohotovostního pluku. Přibyl své působení u této jednotky nepopírá. Tvrdí ale, že se ničeho nedopustil.

Podle informací pátečních Lidových novin je však velmi pravděpodobné, že se na ministerstvu vnitra žádné důkazy proti Přibylovi nenajdou. Dokumenty vztahující se k lednu 1989 totiž v archivech vnitra chybějí. "Materiály ve fondu pohotovostního pluku k lednu 1989 nejsou vůbec," řekl listu šéf odboru archivní a spisové služby ministerstva Jan Frolík. Dodal, že některé informace by ale mohly být ve fondech pražské a středočeské správy Veřejné bezpečnosti. Podle něj však nelze zjistit ani to, kde byla Přibylova rota na Václavském náměstí v Praze při demonstracích nasazena. "Dislokace se dá zjistit až od úrovně praporu, níže ne," uvedl. Podobně podle něj nelze dohledat ani seznam příslušníků Přibylovy roty.

Představitelé Brna i kraje uctili památku obětí srpna 1968 a 1969

Představitelé Jihomoravského kraje i Brna si položením kytic k památníkům na různých místech ve městě připomněli oběti demonstrací proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a 1969. Ve městě při nich zemřelo pět lidí a 40 utrpělo zranění. "Kdo je odpovědný za smrt těchto našich občanů, se stále neví. Nezbývá nám nic jiného, než si alespoň připomínat jejich památku," řekl ČTK jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Sovětskou okupaci města popisuje publikace Brno srpen 1968, 1969, kterou loni nechal na své náklady vydat brněnský magistrát. Historické snímky v ní doplňuje komentář historika Jana Břečky.

Brno bylo okupováno podobně jako celé Československo již od ranních hodin 21. srpna 1968. V noci signalizovala dvě civilní letadla nad tuřanským letištěm nouzová přistání. Po příletu se náhle vyrojili ozbrojení civilisté - zřejmě příslušníci KGB. Nato následoval přílet asi 75 velkých dopravních letadel typu Antonov, ve kterých přiletělo 7500 vojáků. Postupně pak obsadili všechny důležité objekty v Brně, popisují okupaci autoři nové knihy.

V srpnu 1968 zemřeli v nejrůznějších situacích kvůli okupaci Josef Žemlička, Viliam Debnár a Karel Chalupa. Zranění utrpělo 14 lidí. Při okupaci vznikly přímé škody 2,2 milionu korun. Na dalších 103 milionů vyčíslily ztrátu brněnské podniky. O rok později se konaly demonstrace k ročnímu výročí okupace. Zemřeli při nich Danuše Muzikářová z Brna a Stanislav Valehrach z Koválovic. Dalších 20 lidí bylo zraněno.

Okupace v roce 1968 měla 72 obětí; demonstrace v roce 1969 pět

Od 21. srpna do 3. září 1968 zemřelo při demonstracích proti obsazení Československa vojsky tehdejší Varšavské smlouvy 72 lidí. Jen během prvního dne okupace bylo zabito 58 lidí, z toho 15 u budovy Československého rozhlasu v Praze. Těžké zranění utrpělo 267 lidí. Vyplývá to z nejnovějšího šetření Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Uvedené počty se neustále doplňují. Základní údaje vycházejí z oficiálních zpráv po roce 1969 a ze statistik ministerstva zdravotnictví. ÚDV ovšem také pátral v archivech okresních a krajských nemocnic a v tisku uveřejnil výzvu, aby se přihlásili případní svědkové. Podle vedoucího oddělení dokumentace ÚDV Jana Kalouse nejsou počty stále definitivní. Zkresluje je totiž to, že se řada lidí ze strachu z možného postihu nenechala vůbec ošetřit. Mnozí také požádali lékaře, aby je neuváděl do zápisů.

Další vlna občanských nepokojů se zvedla v roce 1969. K prvnímu výročí okupace bylo při protestních demonstracích pět lidí zabito a 49 zraněno. Tehdy se již režim snažil potlačit nepokoje vlastními silami. Proti demonstrantům zasahovaly výhradně československé ozbrojené složky: Lidové milice, armáda a nově zřízené speciální pořádkové jednotky - předchůdci pozdějších pohotovostních pluků, které zasahovaly například v lednu 1989 během Palachova týdne. V roce 1969 potlačovalo demonstrace v Praze 3500 členů Lidových milicí a 2100 vojáků.

V roce 1968 postupovali kriminalisté podle Kalouse při vyšetřování násilných úmrtí ještě standardním způsobem. Ve většině případů došli k závěru, že pachatel je příslušník spojeneckých vojsk. Nikdy se jim ho však nepodařilo zjistit, neboť vojáci podezřelí z násilností se vždy urychleně transportovali do rodné země. V roce 1969 už ale kriminalisté nevyslýchali svědky a neprováděly se ani balistické zkoušky, které by mohly určit pachatele střelby.

V souvislosti s okupací v roce 1968 bylo z vlastizrady obviněno 13 státních a armádních funkcionářů, kteří údajně vstup okupačních armád sami iniciovali anebo mu napomáhali. Mezi obviněnými byli například Miloš Jakeš, Jozef Lenárt či Zdeněk Mlynář. Jediným odsouzeným je zatím Karel Hoffmann, který si v srpnu začal odpykávat svůj čtyřletý trest.

Hoffmann zůstane ve vězení, podle lékařů to jeho stav umožňuje

Vysoký předlistopadový funkcionář KSČ Karel Hoffmann zůstává i po skončení lékařského vyšetření v pražském pankráckém vězení. Podle tiskové mluvčí věznice to jeho zdravotní stav umožňuje. "Vzhledem k tomu, že u odsouzeného setrvávají zdravotní potíže, zůstane v nemocničním ošetření věznice po dobu jejich léčení," řekla ČTK mluvčí. Bývalý komunistický politik byl ke čtyřem letům vězení odsouzen za to, že na začátku invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nařídil vypnout rozhlasové vysílání.

Výsledky lékařského vyšetření podle mluvčí potvrdily, že zdravotní stav osmdesátiletého Hoffmanna je úměrný jeho věku, zůstává tak v nemocničním oddělení věznice. Později by měl být převezen do speciálního vězení pro přestárlé a dlouhodobě nemocné vězně mimo Prahu, pravděpodobně do Ostrova na Karlovarsku nebo Kuřimi na Brněnsku. Ve vězeňské nemocnici by měl Hoffmann zůstat ještě asi dva až tři týdny, řekl ČTK ředitel pankrácké věznice Jaroslav Gruber.

Podle předsedkyně pražské organizace KSČM Marty Semelové se však zdravotní stav někdejšího funkcionáře v posledních dnech výrazně zhoršil. "Několikrát upadl, má závratě," řekla ČTK Semelová, která Hoffmanna při jeho nástupu do vězení na Pankráci spolu s dalšími příznivci doprovázela. Hoffmann podle ní žije v nevyhovujících podmínkách. "Nemá přístup k tisku, nemůže si koupit pití, údajně tam byly i slovní útoky," uvedla.

Gruber se Semelovou nesouhlasí. "Má zajištěn denní příjem tiskovin, o které požádal, je na pokoji sám, má k dispozici toaletu, umyvadlo, rádio," prohlásil. Dodal, že Hoffmannovi bylo umožněno, aby ho navštívili příbuzní, i když na to podle vězeňských pravidel zatím nemá nárok.

Podle Hoffmannova obhájce Kolji Kubíčka souvisí páteční rozhodnutí věznice s výročím vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, které připadá na dnešní noc. "Když se teď bude vzpomínat, může se říct, že máme aspoň jednoho zavřeného za osmašedesátý rok. Je to trapné a nedůstojné," soudí advokát.

Hoffmannův pobyt za mřížemi však může předčasně ukončit prezidentská milost. Prezident Václav Klaus řekl, že o ní uvažuje. Podle pátečního vyjádření jeho mluvčího Petra Hájka se však ještě nerozhodl.

Hoffmann do pankráckého vězení nastoupil 9. srpna, nyní je nejstarším vězněm v České republice. Zároveň je jediným komunistickým politikem odsouzeným v souvislosti se vstupem armád pěti zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa.

Národní park České Švýcarsko zvažuje zápis do seznamu UNESCO

Národní park České Švýcarsko zvažuje, zda bude usilovat o zápis do seznamu památek světového dědictví UNESCO. Pokud by se to podařilo, stal by se park první českou přírodní lokalitou v seznamu. "Region by se tím výrazně zviditelnil na české i evropské mapě," řekl ČTK ředitel parku Zdeněk Patzelt. Správci parku nyní zvažují, zda se do náročného procesu, který trvá zhruba dva roky, pustí. Lokalita totiž musí splňovat náročné podmínky. "Neuvážená nominace může náš plán předem zničit," zdůraznil Patzelt. Aktivity parku podporují obce na české i saské straně.

České a Saské Švýcarsko společně tvoří oblast Labských pískovců. Podle odborníků má lokalita díky svým jedinečným přírodním hodnotám velkou šanci být do seznamu UNESCO zapsána. Pokud by se tak stalo, region by měl velkou příležitost pro rozvoj cestovního ruchu. Obavy správci mají z návalu turistů. "Zejména máme strach z těch klientů, kteří se zaměřují právě pouze na památky UNESCO," uvedl Patzelt. "I proto je potřeba nominaci zvážit," dodal. Zatím problémy s návštěvníky správci nejmladšího českého národního parku nemají. Výrazně se přitom letos zvýšil počet turistů z Nizozemska. Správa proto v létě zavedla možnost procházet parkem společně s průvodcem.

Na seznamu UNESCO je zapsán například Národní park Grand Canyon v USA, Bělověžský prales v Polsku, Plitvická jezera v Chorvatsku či krasové jeskyně na Slovensku. Z České republiky v seznamu přírodní lokalita zatím chybí. O zápis už požádala Správa chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, která chce, aby na seznamu byl Labský kaňon.

Valašské muzeum v Rožnově bude patřit dožínkovým slavnostem

Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku ožije v sobotu tradičními dožínkovými slavnostmi. Návštěvníci uvidí, jak asi v minulosti probíhaly oslavy úrody a konce tvrdé práce na poli. Nebude chybět ani přehlídka zapomenutých řemesel, ochutnávka tradičních jídel a dožínkový krojovaný průvod. ČTK to řekl režisér pořadu Radoslav Vlk. Hlavní program začne ve 13:00 hodin v kostelíku svaté Anny v Dřevěném městečku děkovnou bohoslužbou. "Poté vyjde krojovaný průvod s muzikou. Asi za hodinu dorazí do Valašské dědiny, kde jej bude čekat políčko s ovsem. Z něj se vyrobí dožínkový věnec, který průvod přinese do jednoho domu stařečkovi a stařence," uvedl Vlk s tím, že slavnost předvede valašský soubor písní a tanců Troják z Valašské Bystřice.

Na návštěvníky čekají po celý den také ochutnávky tradičních jídel, které se na Valašsku jedly. "Jsou to švestkové knedlíky, pohanka, zelňačka nebo bramborové placky pečené na zelných listech, takzvané podlesníky," řekl Vlk. Své umění předvedou také řemeslníci. "K vidění budou ukázky výroby šindele, tkaní lněného plátna a hadrových koberců," poznamenal režisér.

Poslední den žní míval tradičně slavnostní ráz. Po skončení prací se konala slavnost, které se na Valašsku říkalo dožatá nebo dožínky. Dožínky se většinou slavily v jednotlivých hospodářstvích, kde se v průběhu žní na práci najímalo více ženců a žniček. Slavnosti měly různou podobu, od skromného předání věnce hospodáři po pompézní slavnost. Základní myšlenkou dožínek bylo děkovat za štědré dary přírodou poskytnuté a prosba za další požehnání. Naši předkové obětovali bohům z toho, co jim štědře nadělili, zejména obilí, ovoce a zvířata.

V Jihlavě se bude o víkendu promítat v ulicích města

V sobotu začne v Jihlavě na sportovním stadionu v ulici Na Stoupách první doprovodná akce osmého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Diváci uvidí dokument Jana Gogoly Panenka proti zbytku světa. Projekt Živé kino přenese promítání dokumentárních filmů do neobvyklých městských lokalit - na fotbalové hřiště, vlakové nádraží, k benzinové pumpě, do nákupního střediska či do hospody, řekl ČTK ředitel festivalu Marek Hovorka. Projekce ve veřejném prostoru podle něj překvapí novou zkušeností a intenzitou nečekaných souvislostí. Aktuální dění v prostoru s jinou základní funkcí vkládá do dokumentárního zážitku další významy, míní Hovorka.

Všechny projekce začnou ve 20:00. Na neděli je připraveno promítání filmu Víta Janečka Houba na sportovním hřišti před ubytovnou Střední policejní školy ministerstva vnitra. Úterý 24. srpna přinese v kavárně Empire v obchodním domě v Brněnské ulici snímek Eriky Hníkové Ženy pro měny. Hlavní nádraží Českých drah bude ve středu místem promítání filmu Alice Růžičkové Exprmntl KBH o třech českých emigrantech žijících v Kodani. Parkoviště benzinové pumpy ÖMV v Okružní ulici bude v pátek 27. srpna svědkem uvedení filmu Jana Gogoly Nonstop, zatímco hospoda U Jakuba v Hluboké ulici bude v neděli hostit diváky snímku Martina Řezníčka Mordochór, který je portrétem harmonikáře Jima Čerta.

Návštěvníci Živého kina, kteří vyplní a odevzdají slosovatelný kupón, budou mít šanci získat celkem osm akreditací na letošní festival. Přehlídka se uskuteční ve dnech 26. až 31. října.

V Trutnově začal tradiční Open Air Music Festival

V areálu Na Bojišti v Trutnově začal tradiční mezinárodní Open Air Music Festival. Letošní ročník přehlídky věnovali organizátoři písničkáři Karlu Krylovi, který zemřel před deseti lety a od jehož narození letos uplynulo 60 let. Festival potrvá do neděle. Na hlavním pódiu vystoupí pět desítek kapel a zpěváků, dalších 80 skupin a interpretů se představí na menších scénách. Hlavní hvězdou prvního festivalového dne bude britská heavymetalová skupina Motörhead, dále vystoupí například brněnští Gulo Čar, Karel Kryl Rock Band, Khoiba, Mig 21 nebo Vypsaná fiXa.

V dalších dnech by měli silné zážitky navodit návštěvníkům například asijští bubeníci z indicko-pákistánského souboru The Dhol Foundation nebo kapely Skalariak ze Španělska a Chiki-liki- tua ze Slovenska. Loni na festival přišlo podle organizátorů až 16.000 lidí. Jedním z pravidelných návštěvníků je i bývalý prezident republiky Václav Havel, jehož účast pořadatelé očekávají také v letošním roce.

Ze sportu:

Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek vybojovali v olympijském závodu vodních slalomářů bronzovou medaili. Titul suverénně získali bratři Peter a Pavol Hochschornerovi, kteří o 3,82 vteřiny porazili Němce Marcuse Beckera a Stefana Henzeho. Slovenská dvojčata tak obhájila zlato ze Sydney.

České basketbalistky se radují z druhé výhry na olympijském turnaji a zároveň z postupu do čtvrtfinále. Po středeční výhře nad Čínou porazily v pátek Korejskou republiku přesvědčivě 97:75. Závěrečný zápas základní skupiny B odehrají svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského v neděli proti Novému Zélandu.

Jachtařce Lence Šmídové se nepodařilo na olympiádě v Aténách změnit rozhodnutí jury o diskvalifikaci z šesté rozjížďky. Rozhodčí totiž případ odmítli znovu projednávat, protože nová svědkyně, kterou si Šmídová sehnala, k tomu podle jejich názoru nebyla důvodem. "Je to hodně šalamounské řešení a nevím, co si o tom mám myslet," řekl ČTK trenér David Křížek.

Plážovým volejbalistkám Evě Celbové a Soně Novákové los osmifinále olympijského turnaje nepřál a přidělil jim další silnou americkou dvojici - čtvrté nasazené Holly McPeakovou a Elaine Youngsovou. Ty vyhrály skupinu D, v níž ztratily ve třech zápasech jen dva sety. České hráčky skončily druhé v 'áčku' za nejvýše nasazeným párem celé soutěže a jinými Američankami Kerri Walshovou, Misty Mayovou. Zápas je na programu v sobotu, vyřazovací část už se hraje jen na jednu porážku.

Vzpomínkou na někdejšího vynikajícího hráče a později renomovaného trenéra Ivana Hlinku, jenž v pondělí podlehl ve čtyřiapadesáti letech následkům autonehody, začal v Karlových Varech první společný trénink českých hokejistů před Světovým pohárem. Přípravu vedl Hlinkův prozatímní nástupce Vladimír Růžička, všichni hokejisté vyjeli na led v černých stulpnách a s malým zlatým číslem 21 na černém podkladu umístěným nad srdcem. Právě 'jedenadvacítku' nosíval v národním týmu zesnulý trojnásobný světový šampion. "Budeme ji nosit jako vzpomínku na Ivana Hlinku při trénincích i v utkáních," konstatoval generální manažer národního celku Zbyněk Kusý. Nad hlavním vchodem do karlovarské haly visí černá vlajka.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Převážně velká oblačnost, přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.