Zprávy

Po týdnech vládní krize si její aktéři tento víkend asi odpočinou

Po týdnech vládní krize, kterou doprovází noční jednání a různá zasedání, budou mít tento víkend politici zřejmě volno. Politická krize sice stále nemá řešení, její aktéři ale neplánují na víkend žádná stranická a ani mezistranická jednání. ČTK to potvrdili mluvčí všech stran bývalé koalice a mluvčí Hradu Petr Hájek. Podobně jako představitelé stran bývalé koalice nechává prezident další kroky v řešení vládní krize až na počátek příštího týdne.

Prezident se k politické situaci vyjádřil v pátek. Dal jasně najevo, že neumožní menšinovou vládu bez předem dohodnuté podpory ve sněmovně. V sociální demokracii je přitom po krachu vyjednávání s lidovci a unionisty silná vůle vládnout do řádných voleb v červnu 2006 třeba i v menšinovém kabinetu. Pokud vládní lídři Klausovi potvrdí, že jejich dohoda zkrachovala, vyvolá jednání o prozatímní vládě a předčasných volbách.

Zatím se ale Klaus jednoznačné odpovědi nedočkal - obě menší strany tvrdí, že pro ně dohoda platí. Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross zase uvedl, že jeho strana opakovaně vyzývá své bývalé koaliční partnery k vytvoření "proevropsky orientované nekomunistické vlády" bez účasti stranických špiček. ČSSD je připravena aktivně se podílet na jednání politických stran, pokud je Klaus svolá, vzkázal na Hrad Gross.

Cyril Svoboda míní, že KDU-ČSL přehnala tlak na ČSSD a prospěla KSČM

Odstupující ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) kritizoval postup vedení své strany na počátku vládní krize. Domnívá se, že tlak na ČSSD byl přehnaný a kontraproduktivní, protože může napomoci vzniku menšinové vlády s podporou komunistů. Svoboda to řekl ČTK na okraj schůzky ministrů zahraničí EU. Podle Svobody bylo správné, že lidovci poukázali na chování premiéra Stanislava Grosse a že ho kvůli nejasnostem kolem majetkových poměrů jeho rodiny vyzvali k odstoupení. Avšak tlak, který lidovci vyvíjeli, podle Cyrila Svobody vyhrotil vztahy mezi koaličními partnery a způsobil ztrátu důvěry. Neoznačil jako jednoho z viníků vedení KDU-ČSL a nejmenoval jejího předsedu Miroslava Kalouska. Řekl ovšem, že "se stále postupně naplňuje obava, kterou jsem odjakživa měl, že vystoupíme z koalice, ta se rozpadne a vznikne menšinová vláda s podporou KSČM."

Odstupující ministr zahraničí Cyril Svoboda by podle sobotní Mladé fronty Dnes mohl zaujmout místo velvyslance při OSN v New Yorku. "Je to jedna z možností," potvrdil listu ministr. Podle médií se o možném velvyslaneckém postu pro Svobodu hovořilo už tento týden při nočním jednání stran, kde lidovci připustili, že Svoboda ve vládě skončí, i kdyby se strany dohodly na nové vládě bez premiéra Stanislava Grosse. Svoboda ale v pátek popřel, že na jednání dostal jakoukoli nabídku. List však píše, že dostal čas na rozmyšlenou o tom, jaká pozice mimo vládu by se mu zamlouvala, a nakonec podle zdroje z vedení KDU-ČSL připustil, že by se mu líbil právě post při OSN.

ODA vyzvala Grosse k demisi; chce předčasné volby

Demisi premiéra Stanislava Grosse a vypsání předčasných voleb požadují politici z Občanské demokratické aliance (ODA). K odchodu vyzvala ODA Grosse na sobotním ústředním sněmu. ČTK o tom informovala předsedkyně strany Jiřina Nováková. "Současná politická situace v naší republice je jednoznačně výsledkem neúspěchu vládní koalice a osobního selhání premiéra Stanislava Grosse. Žádáme demisi premiéra Grosse a vypsání předčasných voleb v nejbližším termínu, který umožňuje Ústava ČR," řekla ČTK Nováková.

ODA vznikla v prosinci 1989, v letech 1992 až 1998 byla vládní stranou v kabinetech Václava Klause a Josefa Tošovského. Poté její vliv postupně upadal. Nyní ODA v Senátu zastupuje Karel Schwarzenberg, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla.

Sudetští Němci proti údajné diskriminaci německé menšiny v ČR

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) odmítá jakoukoli formu etnicky motivované diskriminace německé menšiny v České republice. V prohlášení, z něhož citovala rakouská agentura APA, také uvedlo, že je proti pokusům o uzavření sporné části německo-českých dějin. SLÖ žádá, aby v místech, kde sudetští Němci v minulosti žili, bylo obnoveno jejich kulturní dědictví a aby se o toto dědictví pečovalo. Přeje si, aby se používala německá místní jména obcí a měst a aby se s německými místními jmény nakládalo stejně jako s českými. Česko by podle komuniké mělo provést dokumentaci kulturního a duchovního odkazu sudetských Němců.

Krajské sdružení znovu nabádá k "otevřenému dialogu mezi sudetskými Němci a Čechy na všech rovinách politického, společenského, duchovního a kulturního života". Obětem poválečného odsunu sudetských Němců je podle něho třeba nahradit škody a poskytnout rehabilitaci. SLÖ tvrdí, že je pro "otevřené zpracování tohoto období".

Deník Právo: Při bohoslužbě ve Staronové synagoze se strhla potyčka

Sváteční bohoslužbu ve Staronové synagoze v Praze poznamenala minulou sobotu potyčka mezi stoupenci odvolaného vrchního pražského rabína Karola Sidona a amerického duchovního Manise Baraše. S odvoláním na Židovskou tiskovou agenturu (JTA) o tom informuje sobotní deník Právo. Baraš je představitelem ortodoxního židovského hnutí Chabad a byl pověřen vedením Staronové synagogy po Sidonovi. Při hromadné rvačce, do níž se podle odhadu jednoho ze svědků zapojily až čtyři desítky lidí, byl údajně zraněn Sidonův zeť. Rabín deníku řekl, že jeho zeť po incidentu skončil v nemocnici s otřesem mozku.

Potyčka minulý měsíc narušila i zasedání Rady Federace židovských obcí, kdy se spolu nepohodli příslušníci dvou frakcí. Již dříve byla do sídla pražské židovské obce kvůli jejich sporu přivolána policie.

Tým české polní nemocnice se vrátil domů ze Srí Lanky

Další část týmu české polní nemocnice liberecké organizace Hand for Help (HfH) se v sobotu vrátil do České republiky. Po třech měsících tak končí mise, v jejímž rámci třicetičlenný tým pomáhal v jihosrílanském městě Gálle obětem ničivé vlny cunami, jež zemi postihla 26. prosince loňského roku. Na Srí Lance zatím zůstane šéf mise HfH Jaromír Dolanský a několik dalších členů týmu, kteří chtějí do konce dubna se srílanskou stranou uzavřít jednání o dalším osudu polní nemocnice a jejího vybavení, o které má Srí Lanka zájem.

Podle jedné z variant by mohla polní nemocnice s vybavenou porodnicko-gynekologickou jednotkou zůstat tam, kde nyní stojí, tedy v blízkosti nemocnice Karapitija v Gálle. Otevřená je i možnost přesunu polní nemocnice do jiné lokality či její návrat do ČR a využití při dalších humanitárních misích.

Mise měla dvě části. První byla mobilní pediatrická jednotka, která za dobu působení ošetřila ambulantně i při výjezdech do terénu na 5000 lidí. Druhou částí mise byla porodnicko-gynekologická jednotka. Touto částí prošlo téměř 200 pacientek.

Do Olomouce se sjely rodiny z celého Česka na festival Familyfest

Rodiny z celé republiky zaplnily v sobotu sál olomouckého klubu Sidia, ve kterém se konal celosvětový festival rodiny Familyfest. Lidé na akci mimo jiné hovořili o svých zkušenostech s rodinným životem. Olomouc je jediným městem v Česku, jež se zapojilo do akce, která se v sobotu konala po celém světě. "Familyfest dává rodinám možnost se setkat a předat si své zkušenosti. Ukazuje také světu, že lidé stále upřednostňují a vedou rodinný život, který je nadějí pro společnost," řekla ČTK Irena Sargánková ze spolupořádajícího Hnutí fokoláre. Na festival se podle ní sjelo zhruba 700 dospělých a 200 dětí. Od rána hovořili o jednotlivých stádiích života rodiny od seznámení po nemoc a stáří. Lidé na akci popisovali vlastní zážitky a měli možnost se seznámit například s formami podpor rodin v Česku a v zahraničí. Na festivalu také představilo svůj nový projekt Obec pozorná k rodině Sdružení salesiánských spolupracovníků.

Mezinárodní setkání Familyfest se koná každých 12 let. První festival se uskutečnil v roce 1981 v Římě a zúčastnil se ho papež Jan Pavel II., který zemřel začátkem dubna. Letošní festival mu proto vzdal hold.

Národní park České Švýcarsko zahájil sezonu a láká turisty

Národní park České Švýcarsko zahájil v sobotu turistickou sezonu. Otevřena jsou všechna informační střediska, kde si lidé mohou koupit mapy, průvodce, pohlednice, suvenýry a dozvědět se podrobnosti o národním parku a okolí. "Letošní novinkou je, že si návštěvníci mohou rezervovat ubytování v Českém Švýcarsku přes internet," řekl ČTK manažer obchodu z Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jiří Rak. Informační střediska mohou lidé využít až do 2. listopadu. Turisté je najdou v Jetřichovicích, Hřensku a v Dolní Chřibské. Celoročně je v provozu středisko v Krásné Lípě. Mezi nové publikace na pultech středisek patří aktualizované vydání podrobné mapy Českého Švýcarska a přilehlé části Saského Švýcarska. Novinkou je kapesní Praktický průvodce Českým Švýcarskem, který obsahuje řadu informací a kontaktů z oblasti turistiky, kultury a sportu v regionu.

Brněnská lodní flotila zahájila sezonu na Brněnské přehradě

Slavnostní defilé lodí zahájilo v sobotu sedmiměsíční plavební sezonu na Brněnské přehradě. Tradiční hlášení podalo sedm kapitánů a na stožáru vztyčilo vlajku. Poté na první okružní jízdu nastoupili cestující ve dvou lodích. Slunečné počasí přilákalo do přístaviště asi tři stovky diváků. Kapitáni se za kormidlem střídají v pravidelných turnusech pět dní práce a tři dny volna. Do konce dubna budou lodě jezdit pouze o víkendech, každodenní provoz začne od května. Novinkou je nová bezbariérová zastávka Cyklistická, která umožní milovníkům kol využívat pohodlnou stezku až na přehradní hráz. Lodní doprava po přehradě je unikátní svým pohonem na elektrický proud z baterií. Tichý a ekologický pohon si však po sezoně žádá poměrně náročnou každoroční údržbou. Lodní doprava byla na přehradě zahájena v květnu 1946. Ročně ji využije přibližně 160.000 turistů. Jízdné letos nezdraží; dospělého přijde jízda po celé vodní nádrži na stokorunu, včetně návštěvy hradu Veveří.

Pod Hostýnem se sešly stovky milovníků vojenské historie

V bitevní pole se v sobotu proměnila louka v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Více než tři stovky milovníků vojenské historie v dobových uniformách představovaly jednotky francouzské armády císaře Napoleona, rakouské a ruské vojsko. Nadšenci z řad Středoevropské napoleonské společnosti se sešli, aby secvičili své jednotky před nadcházející sezonou, zejména pro slavnou bitvu tří císařů u Slavkova. "Cvičíme stejně, jak tomu bylo dříve. Snažíme se o to, aby bitva působila historicky věrně. Jsme asociace samostatných klubů vojenské historie, každý klub má svůj vnitřní život, vojáci trénují v rámci jednotky. Na těchto cvičeních se jednotky musejí dát dohromady, aby vytvořily celou armádu," řekl ČTK prezident Středoevropské napoleonské společnosti Ivan Vystrčil. Na cvičení přijeli vojáci nejen z Česka, ale také ze Slovenska a Rakouska. Povely dostávají v jazyce dané armády. "Na větších akcích mezi sebou komunikujeme anglicky, francouzsky nebo německy. Vždycky se nějak domluvíme," uvedl Vystrčil. Vojenské historii z napoleonského období se podle něj věnuje v Evropě asi 5000 lidí.

Na Vysočině rostou nejstarší stromy v Česku, potřebují péči

Na Českomoravské vrchovině rostou nejstarší stromy v Česku. Podle Bohumila Reše z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) k nim například patří Karlova lípa v Klokočově na Havlíčkobrodsku či Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Věk nejstarších lze jen nepřesně odhadovat, pohybuje se asi od 600 do 800 let. Z Vysočiny je v ústředním seznamu zaznamenáno téměř 400 památných stromů, stát ročně dotuje odbornou péči pro zhruba desetinu z nich. Podle dendroložky Svatavy Hausvaterové jich je v seznamu nejvíce zapsáno z Třebíčska, nejméně z Havlíčkobrodska. Za památné stromy, jejich skupiny nebo stromořadí je možno prohlásit dřeviny vynikající svým vzrůstem, věkem, zvláště cenné dřeviny a v neposlední řadě stromy připomínající historické události. K nejznámějším významným stromům v kraji patří lípa v Kamenici nad Lipou. V zámecké zahradě měla být vysazena v roce 1248. V 19. století ji ale poničil blesk, dodnes z ní přetrvává torzo kmene se dvěma přízemními větvemi.

Začala pstruhová sezona

Snad všichni rybáři v Česku se konečně dočkali - v sobotu začala rybářská sezona na pstruhových vodách. Lovit se tak může pstruh obecný, pstruh duhový a siven americký. Kromě nich mohou rybáři v těchto vodách chytat i štiky, candáty, sumce nebo boleny. Rybářská sezona potrvá do podzimu; její ukončení se liší podle druhu ryb a revírů. Celoročně jsou u nás hájeni například jeseter, losos, střevle potoční, cejn, mník nebo hlavačka mramorovaná. Kromě toho také všechny druhy raků, perlorodky, škeble, mihule a obojživelníci.

V současnosti je v ČR zhruba 350.000 rybářů organizovaných v Českém rybářském svazu a v jeho moravské obdobě. Jejich počet stále mírně roste; na ryby začínají chodit i ženy. V tuzemských vodách se nejvíc loví kapři, k oblíbeným druhům ale patří i pstruzi nebo dravci, jako jsou candát a štika. Rybářský lístek stojí na rok zhruba 1200 korun, podle toho, jak velký lovecký revír zahrnuje. Slevy mají děti a důchodci.

Dalimilovu kroniku si prohlédlo za dva týdny přes 25.000 lidí

Za čtrnáct dní si vystavený originál latinského překladu Dalimilovy kroniky prohlédlo v Zrcadlové kapli pražského Klementina více než 25.000 lidí. Denně tak vzácné bohemikum vidělo přes 1800 návštěvníků. Prodalo se 6900 kusů faksimilí, řekla ČTK Eva Štanská z oddělení komunikace Národní knihovny ČR. Výstava se tak návštěvností řadí k nejúspěšnějším, které se v poslední době konaly. Návštěvnicky nejúspěšnější výstavou v loňském roce byla přehlídka Františka Skály v Galerii Rudolfinum, kterou denně vidělo 618 lidí a celkem za dva a půl měsíce přišlo 40.775 lidí. Výstavu Dalimilovy kroniky však mohli lidé navštívit zadarmo, vstupné na výstavy v Praze se pohybuje kolem sta korun.

V Zrcadlové kapli bylo bohemikum vystaveno společně s českými rukopisy kroniky, které Národní knihovna vlastní. Je to několik pergamenových zlomků ze 14. století, tři rukopisy z 15. století a dva opisy ze 17. století. Mnozí z návštěvníků si zakoupili brožuru, která obsahuje reprint rukopisu Dalimilovy kroniky. Ve vitríně mohli zhlédnout jen jednu dvoustranu textu a ilustrací. Bohatě iluminované stránky se zlomky latinského textu si mohou lidé také prohlížet na internetu, kde byly stránky zpřístupněny již týden po zakoupení rukopisu na pařížské aukci. Český stát za něj na dražbě zaplatil deset milionů korun. O význam objevu zlomků latinského překladu se budou odborníci přít ještě dlouhé roky, již dnes tvrdí, že jde o největší objev svého druhu od dob Františka Palackého.

Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná veršovaná kronika a jedno ze základních děl českého dějepisectví. Text byl často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků - Národní knihovna vlastní tři úplná díla a dva zlomky psané česky. Odborníci latinský překlad datují do doby kolem roku 1340, asi 30 let poté, co anonymní autor vytvořil jeho českou předlohu.

Pitínský v brněnském HaDivadle nastudoval novinové rozhovory

Premiéru netradičního projektu Renata Kalenská, Lidové noviny uvedlo brněnské HaDivadlo. Scenárista a režisér J. A. Pitínský v něm zdramatizoval novinové rozhovory se známými lidmi. Pitínský seskládal skutečně publikované rozhovory, které kromě Kalenské vedli Petr Placák, Eduard Fleisler, Alena Plavcová a Radim Kopáč. Součástí hry jsou i živé rozhovory Kalenské. Po premiérovém ombudsmanovi Otakaru Motejlovi to na sobotní repríze byl ministr Zdeněk Škromach.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Slavie zachránili pět minut před koncem 261. derby se Spartou remízu 1:1. Sparta dlouho vedla zásluhou Poborského trefy z 22. minuty, za Slavii vyrovnal Piták. Sparta vede ligu už o šestnáct bodů. V dalších utkáních 23. kola první ligy remizovali Opavští fotbalisté s Drnovicemi 0:0 a České Budějovice podlehly Slovácku 0:2.

Po neúspěšné páteční volbě předsedy Českomoravského fotbalového svazu začala moravská strana s hledáním nového kandidáta, který by byl přijatelný pro obě strany. Předseda řídící komise pro Moravu Jan Ševčík po poradě s "vyjednávací" skupinou a dalšími delegáty moravské komory vyzval české funkcionáře k jednání.

Čeští hokejisté do 18 let vyhráli na mistrovství světa v Plzni i podruhé. Slováky stejně jako předtím Švýcarsko porazili tříbrankovým rozdílem a mají blízko k postupu do vyřazovací části turnaje. Do ní z obou skupin projdou tři týmy. O výhru 3:0 se postarali brankami Fiala, Sobotka a Kuchejda, gólman Pavelec jako první brankář na turnaji udržel čisté konto.

Automobilový jezdec Tomáš Vojtěch zemřel při závodě domácího šampionátu v jednodenních soutěžích Rallye Pelhřimov. Na sobotní čtvrté rychlostí zkoušce ztratil jednatřicetiletý závodník vědomí a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Většina posádek poté odstoupila a soutěž byla zrušena.

Skeetař Jan Sychra se postaral o nejlepší český výsledek v úvodním dílu Světového poháru ve sportovní střelbě. V korejském Čchangwonu obsadil v poslední disciplíně celého programu čtvrté místo.

Teprve osmá nasazená Švýcarka Patty Schnyderová byla na turnaji v americkém Charlestonu nad síly české tenistky Nicole Vaidišové. Týden před svými šestnáctými narozeninami podlehla Vaidišová zkušenější soupeřce ve čtvrtfinále 3:6 a 2:6. Už postupem mezi nejlepší osmičku dosáhla česká hráčka největšího úspěchu na turnaji nejvyšší kategorie WTA v dosavadní krátké kariéře.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.