Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus se loučí s Němci, Gauck rozptyloval obavy z EU

Prezident Václav Klaus přijel na svou poslední návštěvu Německa ve funkci hlavy státu. V projevu při slavnostním obědě jeho německý protějšek Joachim Gauck rozptyloval obavy z Evropské unie. "Svoboda a odpovědnost, nároky a úsilí, trh a stát - to všechno dát znovu do dobré rovnováhy musí být náš cíl v Evropě," uvedl Gauck před Klausem, který je známým kritikem současného směřování EU a prohlubování evropské integrace. Český prezident se v Berlíně ještě setkal s předsedou dolní parlamentní komory Norbertem Lammertem a především s kancléřkou Angelou Merkelovou. Snažil se ji přesvědčit, aby EU směřovala jinam. Merkelová na rozdíl od Klause patří k předním zastáncům dalšího utužování spolupráce mezi státy EU a eurozóny, v němž vidí prostředek k překonání současné krize v měnové unii.

Klaus v ČT: Kritika amnestie je útok, který mě má oslabit

Prezident Václav Klaus vidí za kritikou jím vyhlášené amnestie útok na svou osobu a snahu oslabit jeho politickou pozici před koncem mandátu. "Zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci vyslovil známou větu - jedeme dál. Ta platí i dnes," přirovnal v České televizi v emotivním projevu situaci k takzvanému sarajevskému atentátu, kdy v roce 1997 čelil výzvě vlivných spolustraníků k odchodu z čela ODS. Amnestie vzbudila nevoli širší veřejnosti i odborníků, odsuzovali ji politici napříč politickým spektrem, bude se jí zabývat Ústavní soud, vláda i Sněmovna. Kritikům vadí zejména zastavení trestních stíhání, která trvají déle než osm let. Tato část amnestie totiž dopadá i na nejzávažnější hospodářské kauzy. Internetovou petici odsuzující Klausův pardon virtuálně podepsalo přes 100.000 lidí.

Nečas: Amnestii jsem nemohl nepodepsat, nebyla protiprávní

Amnestii prezidenta Václava Klause prý premiér Petr Nečas (ODS) nemohl nepodepsat, protože nebyla protiprávní. Nešlo prý o směnu za Klausův podpis vládního balíčku zvyšujícího daně. Šéf vlády to uvedl v rozhovoru s iDnes.cz, v němž také označil sundávání portrétů hlavy státu v některých obcích a školách za "zbytečné a hloupé gesto". Podle Nečase je udělení amnestie i její rozsah a odůvodnění plně v kompetenci prezidenta a premiér se na jejím formulování nemůže podílet. Premiér se prý o úmyslu prezidenta amnestovat dozvěděl před Vánocemi a její technické a legislativní aspekty konzultoval s ministrem spravedlnosti. Vše se podle něj muselo kvůli riziku neklidu ve věznicích uskutečnit v maximálním utajení. Nečas vyloučil, že by za podpisem dnes široce kritizované amnestie stál politický obchod s Klausem týkající se vládního daňového balíčku.

Šéf žalobců: Amnestie se týká 18 kauz u vrchních zástupců

Amnestie prezidenta Václava Klause se týká 18 kauz na vrchních státních zastupitelstvích. Ne všechny ale musí být zastaveny. Řekl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V těchto 18 velkých kauzách je podle Zemana ve hře škoda od 300 milionů do 1,75 miliardy korun na jednotlivou kauzu. Týkat se mohou až tisíců poškozených. Celkem by podle Zemana mohlo být kvůli amnestii zastaveno 100 až 150 trestních řízení. Premiér Petr Nečas (ODS) při jednání vlády zdůraznil, že amnestie je výsostným právem prezidenta a individuálním aktem milosrdenství hlavy státu. Trápí ho ale prý to, že vyvolala kontroverze a zvýšila napětí ve společnosti. Možnost kompenzací pro poškozené, jejichž nároky zastavení velkých hospodářských kauz ohrožuje, vláda podle Nečase "apriori nesmetla ze stolu". Kabinet se ale podle něj shodl na tom, že nyní nelze vyčíslit, kolika lidí by se náhrada škod týkala. Kabinet také schválil zprávu o dosavadním průběhu amnestie, na níž se zatím podílelo 285 soudců, 111 státních zástupců, 388 administrativních pracovníků soudů a 520 zaměstnanců vězeňské služby.

Propuštěných vězňů je 6297, spáchali stovku deliktů

Počet vězňů propuštěných na svobodu na základě prezidentské amnestie vzrostl od úterního rána o dalších 70. České věznice tak celkem opustilo již 6297 lidí. Údaje zveřejnila vězeňská služba. Podle policejního prezidia se amnestovaní vězni zatím dopustili 101 trestných činů a přestupků, zejména majetkových. Stále platí, že nejvíce vězňů odešlo z věznice Kynšperk nad Ohří. Zatímco k úterý tu vězeňská služba hlásila 416 propuštěných, nyní jich je už 435. Další tři káznice - Stráž pod Ralskem, Ostrov a nově také Příbram - překročily hranici 300 propuštěných vězňů. Policejní prezidium uvedlo, že v úterý policisté řešili 15 případů, kterých se dopustili amnestovaní vězni. Z toho bylo deset trestných činů a pět přestupků.

Volby prezidenta ČR zahraniční média sledují jako zajímavé dění

Za nejzajímavější volby ve světě označil server BuzzFeed Politics nadcházející přímé prezidentské volby v Česku. Izraelský deník Haarec píše, že by se Jan Fischer mohl stát prvním židovským prezidentem mimo Izrael a Švýcarsko. BuzzFeed Politics přináší portréty hlavních kandidátů a jejich nejvýraznější charakteristiky. U Fischera cituje agenturu Jewish Telegraphic Agency, podle níž je Fischerův život použitelný jako studie života Židů ve střední Evropě po 2. světové válce - otec, který přežil nacistické koncentráky, katolická matka, Fischer docházející do synagogy a slavící Vánoce. U Karla Schwarzenberga server cituje celé jeho šlechtické jméno a zmiňuje se o jeho tendenci pospávat při veřejných jednáních, o kouření dýmky, jež mu prý dodává vzezření Sherlocka Holmese, a také o používání poněkud archaické češtiny. Vladimír Franz s potetovaným tělem je označen za favorita mladých Čechů, byť zastává překvapivě umírněné názory.

Peake informovala lídry stran, že LIDEM chtějí ve vládě zůstat

Na jednání lídrů stran koalice informovala šéfka LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake své kolegy premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) o rozhodnutí ve vládě setrvat a jednat o koaliční smlouvě. Krátká schůzka se odehrála na okraj jednání vlády. Předsedové stran diskutovali také o přípravě nové koaliční smlouvy, která by podle přestav koalice měla být hotova do konce ledna. LIDEM vzali v úterý večer po dopoledním jednání stranických špiček zpět své rozhodnutí odejít z vlády k 10. lednu. Prioritou je pro nejmenší vládní stranu prosazení určitých věcí právě do koaliční smlouvy, Peake v úterý uvedla například schválení zákona o úřednících, přijetí balíčku snižujícího byrokracii a zákona o dohledu nad financováním politických stran, jehož projednávání vláda na měsíc přerušila.

Vláda rozhodla, že nový úřad stranické finance hlídat nebude

Stranické kasy ani v budoucnu nebude kontrolovat speciální nezávislý úřad, jak navrhoval nový zákon o hospodaření politických stran a hnutí, který projednávala vláda. Ta ale podle informací ČTK diskusi nad materiálem z dílny ministra vnitra nakonec přerušila. Nová verze návrhu zákona, na jejíž přípravu dostali odpovědní ministři čtyři týdny, už nebude s úřadem počítat, zpřísněny v něm ale budou některé povinnosti stran a hnutí například ohledně informování veřejnosti o vlastní hospodářské situaci. Politické strany se na vzniku úřadu, který prosazovala například vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), nebyly schopny dohodnout už delší dobu. Právě Peake ale s ohledem na tyto spory navrhla, aby úřad z normy zmizel a místo toho byly rozšířeny povinnosti stran při zveřejňování údajů o jejich hospodaření.

Vláda souhlasila s opakovaným zaměstnáváním na dobu určitou

Vláda schválila senátní návrh novely zákoníku práce, která opět zavádí opakované zaměstnávání na dobu určitou. Uvedl to předseda vlády Petr Nečas. Řetězení smluv na dobu určitou by mělo ovšem platit jen pro určitý okruh pracovníků, zejména sezonních zaměstnanců v zemědělství nebo ve stavebnictví. Návrh zákona podle Nečase přispěje k liberalizaci podnikatelského prostředí. Navíc s ním podle premiéra souhlasí odbory i zaměstnavatelé. Zaměstnanci na dobu určitou by podle novely také měli být příjemci všech benefitů, který zaměstnavatel poskytuje. Norma by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Vláda se seznámila s vysláním vojenských spojařů do Turecka

Vláda se seznámila s chystaným působením čtyř českých vojenských spojařů v rámci alianční protivzdušné obrany v Turecku. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Podle informací ČTK vojáci do Turecka odjedou do konce ledna. O posílení alianční protivzdušné obrany turecko-syrské hranice rozhodlo NATO kvůli situaci v Sýrii loni na počátku prosince. Mise v Turecku by měla trvat rok, čeští spojaři by v ní měli působit do dubna, uvedlo ministerstvo obrany. Předpokládá ale, že NATO Českou republiku požádá o příspěvek také do dalších čtvrtletních rotací vojáků. Čeští vojenští spojaři se budou podílet na zajištění komunikační podpory systému velení a řízení celé operace. Vedle Česka byly o vyslání svých expertů v této oblasti požádány také Polsko a Slovensko.

Vláda odmítla nominovat Pelikánovou k Soudnímu dvoru EU

Vláda neschválila návrh ministra spravedlnosti na opětovnou nominaci nynější soudkyně Ireny Pelikánové do funkce soudkyně Soudního dvora Evropské unie za Českou republiku. Pelikánová působí v této funkci od května roku 2004. Je předsedkyní senátu a aktivně se podílí na pracích spojených s navrhovanými změnami Soudního dvora EU. Pohovor před odbornou výběrovou komisí soudkyně absolvovala loni v říjnu a na základě rozhodnutí této komise její jméno ministr Pavel Blažek (ODS) předložil vládě. Soudci a generální advokáti Soudního dvora jsou na základě evropských smluv jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Evropské unie na dobu šesti let. Nový soudce za Českou republiku by se měl ujmout funkce od 1. září 2013.

Vláda souhlasí, aby 16. leden byl Dnem památky Jana Palacha

Vláda podpořila poslanecký návrh, aby byl do výčtu českých významných dnů nově zahrnut také 16. leden jako Den památky Jana Palacha. V tento den se v r. 1969 upálil tehdejší student filozofické fakulty Palach na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později svým zraněním podlehl. Autoři návrhu připomněli, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci deklarovali nesouhlas s normalizací. V současnosti je v kalendáři celkem devět významných dnů. Významné dny jsou na rozdíl od státních svátků dny pracovními. Jejich smysl je především symbolický.

Prosincová nezaměstnanost stoupla na 9,4 pct, ubylo volných míst

Nezaměstnanost v Česku se loni v prosinci zvýšila na 9,4 procenta, proti listopadu tak byla o 0,7 procentního bodu vyšší. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 545.311 lidí, meziměsíčně o 7,2 procenta více. Volných pracovních míst v posledním loňském měsíci ubylo o 10,1 procenta, informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Růst nezaměstnanosti analytici očekávali. Za celý loňský rok průměrná míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta, byla tak stejná jako v roce 2011. Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, pracovní úřady na konci prosince evidovaly 530.994. Tedy o 37.786 více než na konci předchozího měsíce. K dispozici bylo na konci loňského roku 34.893 volných míst. Na jedno místo tak připadlo v průměru 15,6 uchazeče, přičemž nejvíce jich bylo na Havlíčkobrodsku, a to 116,6. V okrese Jeseník se ucházelo o jedno místo v průměru přes 94 lidí, na Olomoucku přes 87 a na Chomutovsku přes 68.

ČSÚ: Inflace v prosinci meziročně zpomalila na 2,4 procenta

Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta po listopadových 2,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta, zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Uvedl to Český statistický úřad. Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 3,3 procenta, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky. Z potravin zpomalil meziročně růst cen pekárenských výrobků a obilovin, masa, vajec, sýrů, jogurtů, kakaa a kávy. Ceny olejů a tuků klesly. Snížil se také růst cen ústavní zdravotní péče v důsledku zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici od prosince 2011. Podobně u bydlení zpomalil meziroční růst cen zemního plynu v důsledku jeho zdražení od prosince 2011.

Qatar Airways účast v privatizaci ČSA stále studuje

Katarská letecká společnost Qatar Airways stále studuje možnost nabídnout odkoupení menšinového podílu v Českých aeroliniích, s nikým ale nejedná. Novinářům to řekl šéf katarského přepravce Akbar Baker. Minulý měsíc Baker uvedl, že jeho společnost se o privatizaci ČSA zajímá, ještě se ale nerozhodla, zda se jí zúčastní. O privatizaci ČSA se zajímá také jihokorejská společnost Korean Air. O prodeji minoritního podílu v ČSA by kabinet mohl rozhodnout v dubnu nebo květnu.

V Liberci začalo obnovené řízení s exposlancem Vondruškou

Okresní soud v Liberci se začal znovu zabývat případem komunistického exposlance Josefa Vondrušky. Podle obžaloby na začátku 80. let bil politického vězně Jiřího Wolfa. Pozdější poslanec za KSČM tehdy ve věznici v Minkovicích u Liberce působil jako vychovatel. Vondruška od začátku obžalobu odmítá. Obžalobu považuje za politickou a účelovou. Za zneužívání pravomoci veřejného činitele mu hrozí až deset let vězení. Bývalý politický vězeň Wolf už dříve připustil, že je k Vondruškovu potrestání skeptický. Pozitivní je podle něj aspoň to, že se na tehdejší situaci v nápravném zařízení poukázalo.

Laboratoř potvrdila osm úmrtí na chřipku, hospitalizováno 55 lidí

Na komplikace chřipky zemřelo v Česku od začátku zimy osm lidí, v nemocnicích se závažným průběhem nemoci bylo 55 pacientů. Sdělila to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Od pondělí stoupl počet úmrtí o tři a hospitalizovaných o 19. U všech byla chřipka potvrzena laboratorně. Odborníci upozorňují, že případů může být víc, lékaři neposílají laboratoři vzorky všech pacientů. Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák sdělil, že úřad nabídl ošetřujícím lékařům konzultační telefonní linku. Obzvlášť závažné případy mohou probrat s odborníky ze specializovaného pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice. Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty je ČR na počátku epidemie. Laboratorní vyšetření potvrzují výrazný nárůst viru takzvané prasečí chřipky A(H1N1), kterou už ale odborníci nazývají sezonní. Komplikované průběhy chřipky hlásí Praha a kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Zlínský.

Kupkův Tvar modré nesmí z ČR

Obraz Františka Kupky Tvar modré, který loni v dubnu v Praze vydražil zahraniční kupec za rekordních 55,75 milionu korun, zůstane kulturní památkou. Definitivně tak rozhodlo ministerstvo kultury. Zamítlo rozklad, který proti jeho předchozím verdiktům podal galerista Vladimír Lekeš. Jednatel společnosti Adolf Loos apartment and Gallery, která obraz dražila, ale v minulosti několikrát uvedl, že v případě potvrzení statutu kulturní památky bude zvažovat právní kroky. Dílo totiž dražil s tím, že památkou není. Sdělil mu to na jeho dotaz Národní památkový ústav (NPÚ). Proti současnému rozhodnutí ministerstva již ale neexistují žádné další opravné prostředky, řekla mluvčí MK Markéta Ševčíková. Podle českých zákonů dílo prohlášené za kulturní památku nelze ze země trvale vyvézt.

Projekt 100 zahájí premiéra Wilderova filmu Sunset Blvd.

Čtyři zrestaurované filmy uvede letos do kin putovní přehlídka Projekt 100. Tím prvním bude podle ředitelky Asociace českých filmových klubů Radany Korené nejslavnější portrét hollywoodské továrny na slávu, jak ho ve snímku Sunset Blvd. v roce 1950 natočil americký režisér Billy Wilder s Williamem Holdenem, Glorií Swansonovou a Erichem von Stroheimem v hlavních rolích. O dva měsíce později bude mít podle programové ředitelky přehlídky Ivy Hejlíčkové obnovenou distribuční premiéru western Sergia Leoneho z roku 1968 Tenkrát na Západě. Třetím snímkem bude koncem května Big Lebowski, který bratři Ethan a Joel Coenovi natočili před patnácti lety. Posledním příspěvkem bude zrestaurovaná kopie filmu režiséra Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, mapujícího poválečný vývoj v moravské vesnici.

Ze sportu

V pražských Strašnicích se uskutečnilo poslední rozloučení s tragicky zesnulým fotbalistou Václavem Drobným. Na pohřeb kapitána mistrů Evropy do 21 let, který zemřel 28. prosince ve věku 32 let na následky vážného zranění při bobování ve Špindlerově Mlýně, přišli bývalí spoluhráči, fanoušci i fotbaloví funkcionáři.

Nejproduktivnější český hokejista v KHL Jakub Petružálek končí v Chabarovsku a zbytek sezony stráví v jednom z nejlepších týmů ligy Dynamu Moskva, které obhajuje Gagarinův pohár. Do hráčské výměny mezi třemi kluby se zapojil i Lev Praha, který z Dynama získal na hostování Švéda Richarda Gyngeho a do Chabarovsku pošle někoho ze svých středních útočníků.

Aleš Loprais s tatrou se dostal navzdory prasklé přední nápravě do čela Rallye Dakar. Po čtvrté etapě vede soutěž kamionů před Nizozemcem Gérardem De Rooyem o 56 sekund. Loprais dnes dojel v poslední čistě peruánské etapě šestý těsně za další tatrou Martina Kolomého. Synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise sice zaostal o téměř 18 a půl minuty za nejrychlejším Rusem Ajratem Mardějevem, ale využil potíží dosavadního lídra De Rooye.

Už po čtyřech výměnách skončil pro tenistu Radka Štěpánka zápas druhého kola na turnaji v Sydney. Jen pár dnů před zahájením grandslamového Australian Open český hráč odstoupil z duelu s Francouzem Julienem Benneteauem kvůli problémům s mezižeberními svaly. Čtyřiatřicetiletý Štěpánek vydržel na kurtu necelých osm minut a po čtyřech fiftýnech utkání vzdal. Důvodem je podle internetové stránky ATP Tour natažený mezižeberní sval.

Český tenista Tomáš Berdych se při své třetí účasti na exhibičním turnaji Kooyong Classic v Melbourne dočkal první výhry. Šestý hráč světa v tradiční generálce před grandslamovým Australian Open porazil Chorvata Ivana Dodiga 3:6, 6:2 a 6:3. V semifinále se Berdych střetne s domácí bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem.

Pro tenistku Kláru Zakopalovou skončil turnaj v tasmánském Hobartu ve druhém kole. Třetí nasazená prohrála po hodině a 42 minutách s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou 6:3, 4:6 a 2:6. Zakopalová sice vyhrála v nepříjemném větru první set, ale s přibývajícím časem se trápila. Na finalistce předchozího turnaje v čínském Šen-čenu byla znát únava a Bulharka důraznou hrou i občasným zkrácením dominovala. V rozhodující třetí sadě vedla Zakopalová 2:0, dalších šest her však ztratila.

Basketbalistky USK Praha v 10. kole Evropské ligy prohrály v hale favorizovaného Jekatěrinburgu 75:94. Zatímco ruský celek uhájil neporazitelnost, české mistryně si připsaly šestou porážku z devíti zápasů a balancují na hraně postupu. Poslední tři zápasy s přímými konkurenty však sehrají v domácím prostředí.

České biatlonistky Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Kristýna Černá a Veronika Zvařičová vybojovaly ve štafetě Světového poháru v Ruhpoldingu třetí místo. Závod na 4x6 kilometrů vyhrály Norky před Ruskami.

Exhibiční závod v běhu na lyžích za účasti české špičky a zahraničních závodníků se na sobotu 26. ledna chystá do Ostravy. Sprint volnou technikou se pojede v netradičním prostředí Dolní oblasti Vítkovice v kulise vysokých pecí, na startu budou také nejlepší čeští sprinteři Aleš Razým a Dušan Kožíšek. Doplňkových závodů se zúčastní stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek.

Fotbalista Lukáš Vácha už definitivně patří Spartě, kam přestoupil z mistrovského Liberce. S letenským celkem podepsal smlouvu na 3,5 roku a poprvé se zapojil do tréninku na Strahově. Nastupovat bude v dresu s číslem šest, které mu přenechal Tomáš Přikryl.

Počasí:

Bude zataženo a mlhavo, místy se slabým deštěm nebo mrholením. Na východě sněžení nebo mrznoucí srážky. Později večer přijde od severozápadu další déšť. Teploty 3 až 7 stupňů, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku kolem jednoho.