Zprávy

Prezident Klaus se setká příští týden v Lidicích s Gauckem

Německý prezident Joachim Gauck příští týden ve středu navštíví s prezidentem Václavem Klausem Lidice. V obci vypálené nacisty stráví asi dvě hodiny. Prezidenti společně s přeživšími položí věnce u společného hrobu lidických mužů a kytice u pomníku zavražděných dětí. Prohlédnou si také expozici muzea a na závěr se chtějí setkat i s lidmi, kteří tragédii přežili. ČTK to dnes řekla starostka Veronika Kellerová. Nový německý prezident k 70. výročí vyhlazení Lidic poslal letos v červnu Klausovi dopis. Ujistil ho, že si je Německo vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. Vyjádřil také obdiv nad odvahou československých výsadkářů, kteří v květnu 1942 spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jenž se stal nacistům záminkou ke zlikvidování obou obcí. Klaus v odpovědi německému prezidentovi uvedl, že si jeho gesta velmi váží a považuje ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu.

Novým šéfem ochranky prezidenta se stal Dongres

Novým šéfem útvaru ochrany prezidenta se stal dosavadní vedoucí odboru ochrany hlavy státu Petr Dongres. Ve funkci nahradil Jiřího Sklenku, který odstoupil po útoku na prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel jej pověřil vedením útvaru ve středu, sdělil mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan. Podle serveru Lidovky.cz je Dongres jedním z nejzkušenějších pracovníků útvaru. Na Klause v pátek při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, její postup nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Zátěžové testy odkryly nedostatky, týkají se i Temelína a Dukovan

Zátěžové testy evropských jaderných elektráren, k nimž Evropská unie přistoupila v reakci na havárii v japonské Fukušimě, ukázaly množství nedostatků. Výtky se týkají i českých elektráren v Temelíně a Dukovanech. Českým úřadům experti například doporučili, aby zvážily řadu úprav a kroků. Jde třeba o zvýšení ochrany naftových čerpadel pro případ povodní a o úpravy týkající se operací se zpětných obvodem. Brusel vyzval státy, aby rychle začaly doporučení převádět do praxe. Do konce roku by měly země nastínit plán, jak, co a kdy hodlají udělat. Celkem bylo prozkoumáno 145 reaktorů v 15 členských zemích EU, z toho šest v Dukovanech a Temelíně. České úřady už ve středu v reakci na zprávy některých médií, které část závěrů z testů zveřejnily, uvedly, že elektrárny v Temelíně a Dukovanech nemají žádné vážné problémy s bezpečností. Stejné stanovisko zaujal provozovatel elektráren ČEZ.

Evropská komise chce navýšit rozpočet, na ČR by připadlo 200 milionů eur

Evropská komise bude kvůli chybějícím penězům po členských zemích Evropské unie chtít navýšit rozpočet EU na letošní rok o až deset miliard eur. Píše to dnes týdeník European Voice. Na Česko by tak při použití běžného příspěvkového klíče připadlo kolem 200 milionů eur (pět miliard korun). Žádost o poskytnutí dodatečných fondů by měla přijít do dvou týdnů. Mluvčí eurokomisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského řekl, že půjde o "významnou sumu". Nezbytná je podle něj k pokrytí "díry" mezi předpokládanými platbami pro letošní rok a závazky, které unie má a z nichž některé do letošního roku přešly z minulých let. Peněz v současném rozpočtu se nedostává například v kohezní politice, kterou míří peníze z EU do chudších regionů. Problémy se týkají i výzkumu a školství. Šéf rozpočtového výboru Evropského parlamentu Alain Lamassoure řekl, že Evropský sociální fond určený k podpoře zaměstnanosti je od začátku tohoto měsíce bez prostředků.

Schwarzenberg získal 40 podpisů poslanců pro prezidentskou kandidaturu

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg získal podpisy všech 40 poslanců své strany a spřízněného hnutí Starostů a nezávislých. Oznámil to dnes jeho volební tým. Ministr zahraničí tak splnil formální podmínku nutnou pro účast v lednové přímé volbě hlavy státu. Jeho mluvčí Karel Pražák dnes také oznámil, že šéfa diplomacie podpořily v jeho boji o Pražský hrad osobnosti jako režisér Miloš Forman, bývalá šéfka Akademie věd Helena Illnerová či ilustrátor a spisovatel Petr Sís. Schwarzenbergův tým svým oznámením očekávané podpory poslanců TOP 09 svému předsedovi zřejmě reagoval na zprávy z poslední doby, že kandidáti jako šéfka Suverenity Jana Bobošíková či europoslankyně Zuzana Roithová nominovaná KDU-ČSL získaly potřebných 50.000 podpisů občanů. Už dříve dosažení této mety ohlásili expremiéři a favoriti klání Miloš Zeman a Jan Fischer. Schwarzenberg, podobně jako Jiří Dienstbier (ČSSD) či Přemysl Sobotka (ODS), podpisy občanů sbírat nemusel, podle zákona k jeho formální kandidatuře stačí, aby jej navrhlo minimálně 20 poslanců či deset senátorů.

Heger projednal s likérkami opatření k bezpečnosti alkoholu

Na společném postupu při ochraně dětí a mládeže před alkoholem se dnes shodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zástupci likérek. Projednali také opatření, která zajistí bezpečnost těchto nápojů na českém trhu. Ministerstvo dá návrhy koordinační skupině, kterou ustavila ve středu vláda ze zástupců pěti ministerstev. Tým má do dvou týdnů předložit vládě návrhy na změny legislativy. Chystaným zákonem chce zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam podle něj nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě. Ministerstvo se zaměří na zpřísnění postihů pro ty, kdo budou nalévat alkohol dětem a mládeži. "Z rozhodnutí vlády se stane prodej alkoholu koncesovanou živností, a tak který hospodský bude opakovaně nalévat dětem či mladistvým, nepůjde už jen o pokutu do výše tří milionů korun, ale možná i o ztrátu či zákaz živnost," doplnil šéf Hegerova kabinetu Jan Růžička. Toto zpřísnění výrobci a dovozci tvrdého alkoholu podpořili. Ministerstvo se nadále zaměří na potírání černého trhu s alkoholem.

Schwarzenberg a Štěch se zúčastní ceremoniálu přejmenování letiště

Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas (ODS) se nezúčastní pátečního ceremoniálu k pojmenování pražského letiště na Letiště Václava Havla Praha, s účastí naopak počítají šéf české diplomacie a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) či předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (oba ODS). Na letiště se nechystá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ceremoniálu, který se bude konat v den Havlových nedožitých 76. narozenin, by se mělo zúčastnit kolem 500 lidí. Mluvčí vlády Michal Schuster ČTK řekl, že Nečas na akci jít nemůže, protože jede na služební cestu do Bratislavy na setkání premiérů některých zemí EU. Zástupci letiště uvádějí, že na akci bylo oficiálně pozváno zhruba tisíc lidí, všechny pozvánky prý směřovaly výhradně do České republiky.

Dva z Rathových spoluobviněných byli propuštěni z vazby

Šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, obviněný v kauze poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), byl propuštěn z vazby. Uvedl to státní zástupce Petr Jirát. Vazební věznici již opustil také předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš. Soud rozhodl, že u Drážďanského i Jireše již pominuly vazební důvody. Ve vazbě tak nyní zůstávají ještě ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancovová, její partner bývalý poslanec Petr Kott a členka představenstva společnosti ML Compet Lucie Novanská. V jejich případě pravomocné rozhodnutí zatím nepadlo. Ratha čeká další jednání o jeho žádosti o propuštění na svobodu v pátek. Kriminalisté ho v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice. Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí.

Opravy silnic po povodních na Liberecku jsou předražené

Projekty na opravy silnic po povodních v Libereckém kraji jsou podle opozičních Starostů pro Liberecký kraj (SLK) předražené, a to nejméně o 54 milionů korun. Předražení odhalilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které si nechalo dvě ze sedmi zakázek posoudit odborníky z ČVUT. Ti u zakázek dohromady za 363 milionů korun upozornili na předražení projektů o 12 procent. Starostové žádají, aby kraj nechal posoudit i pět zbylých projektů, obávají se, že kraj bude muset v budoucnu vracet stamiliony, které na obnovu po povodních od státu dostal. Blesková povodeň v srpnu 2010 zasáhla polovinu Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a zůstaly po ní škody za více než osm miliard korun. Jen na opravu krajských silnic a mostů bude třeba dvou miliard. Podle Krajské správy silnic bylo při povodních zásadním způsobem poškozeno 15 úseků silnic, ještě loni se silničářům podařilo opravit prvních osm, letos na podzim měly začít práce na dalších čtyřech.

Jižní Morava má dalšího přiotráveného metanolem

Jižní Morava má dalšího přiotráveného metanolem. Je jím šestašedesátiletý muž ze Šlapanic. Ve středu odpoledne jej přivezla manželka ve vážném stavu do Fakultní nemocnice v Brně. Stav muže je stabilizovaný, ale nadále vážný, uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že více prozradit nemůže. Policisté zjišťují, jaké destiláty muž ze Šlapanic pil a odkud je získal. Je čtvrtou osobou, která byla vážně přiotrávena metanolem.

Distributoři českých lihovin žádají zrušení zákazu prodeje v SR

Slovenští importéři alkoholu spolu s českou Unii výrobců a dovozců lihovin (UVDL) požadují od slovenské vlády uvolnění prodeje českých lihovin na Slovensku. Jejich dovoz a distribuci Bratislava před více než dvěma týdny zakázala po sérii často smrtelných otrav metanolem v Česku. Opatření hodlá zmírnit až po vrácení všech nynějších zásob nápojů výrobcům do Česka. Slovenští importéři alkoholu a UVDL chtějí, aby na Slovensku podobně jako v Česku byl povolen prodej lihovin vyrobených v ČR do konce minulého roku bez omezení a u novější produkce po předložení certifikátu původu. Hodlají také spustit internetovou stránku, na které si Slováci budou moci zkontrolovat původ tvrdého alkoholu.

Arnika: Moravskoslezské firmy loni vypustily méně jemného prachu

Loni české firmy nahlásily méně emisí jemného polétavého prachu než v roce 2010, pokles zaznamenaly zejména podniky v Moravskoslezském kraji, který patří mezi nejznečištěnější. Žebříčky, které z dat o vypouštěných emisích zveřejněných na konci září v Integrovaném registru znečištění sestavila organizace Arnika, ukazují, že tradiční největší znečišťovatelé sídlí vedle Moravskoslezského kraje také v Ústeckém a Středočeském. Za extrémní považuje Arnika skokový nárůst dioxinů ohlášených v odpadech spalovny nebezpečných odpadů SITA v Trmicích na Ústecku. Čtyřnásobně vzrostlo také množství dioxinů předaných v odpadech k recyklaci či využití hutěmi Acelor Mittal v Ostravě. Na špičce kategorie rakovinotvorných a potenciálně rakovinotvorných látek se podle tabulek Arniky drží podnik DEZA Valašské Meziříčí, a to i přes pokles množství těchto látek v únicích z chemičky o zhruba deset tun za rok na 47 tun. Druhé místo patří Spolaně Neratovice, která snížila emise těchto látek o čtyři tuny na 36 tun.

V Karlových Varech evakuovali kvůli úniku plynu základní školu

Hasiči evakuovali kvůli podezření na únik plynu základní školu v Kollárově ulici v Karlových Varech. Evakuováno bylo téměř 600 dětí. Děti si údajně stěžovaly na zdravotní obtíže, řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Podle policie ale ohrožení dětí nehrozí. U pěti dětí se ale projevily lehké příznaky otravy a byly převezeny do nemocnice. Podle lékařů se ale jen lehce nadýchaly plynu.

Na kostech františkánů byla zranění z doby jejich úmrtí

Ostatky vyzdvižené z pražského kostela Panny Marie Sněžné skutečně patří františkánům, kteří byli umučeni v 17. století. Antropologové na kostech našli mimo jiné zranění z doby úmrtí řeholníků. Zkoumání také naznačilo, že při plenění kláštera mohlo být zabito víc lidí, možná dětí, které tam mohly žít v péči komunity. Experti také z nálezů zhojených ran na kostech zjistili, že řeholníci už za života museli vytrpět příkoří. Výzkum uskutečnilo antropologické oddělení Národního muzea u příležitostí blížícího se blahořečení 14 řeholníků, které se očekává tento měsíc. Muzeum výsledky ve středu představilo médiím. Kosterní pozůstatky byly vyzdviženy z kostela v červenci. Uloženy budou do zcela nového relikviáře. V nálezu odborníci našli kosti a lebky 14 až 15 dospělých mužského pohlaví a pěti nedospělých jedinců - dětí a jednoho dospívajícího. "Na lebkách jsme objevili zranění, která vznikla v době, která byla blízká době smrti. Na základě toho můžeme s velkou pravděpodobností říci, že většina kosterních pozůstatků patří opravdu těm zabitým františkánům, nic tomu neodporuje," řekl Vítězslav Kuželka, kurátor antropologického oddělení.

V České filharmonii se jako její šéf představuje Jiří Bělohlávek

Česká filharmonie slavnostně vstupuje do 117. sezony a poprvé se v jejím čele představuje nový šéfdirigent Jiří Bělohlávek. Ve Dvořákově síni Rudolfina nejprve uvede symfonickou větu Vox clamantis Petra Ebena a Beethovenovu Symfonii č. 5 zvanou Osudová. Druhá část koncertu bude patřit kanadskému barytonistovi Geraldu Finleymu. Ten za doprovodu filharmoniků přednese výběr písní z Chlapcova kouzelného rohu Gustava Mahlera. Šéfdirigent Bělohlávek chce v čele filharmonie posilovat vědomí jedinečnosti české hudební kultury a zahraniční posluchače naučit milovat českou hudbu. Posláním českých filharmoniků je podle něj právě vzorová interpretace české symfonické hudby. K České filharmonii se vrací po 20 letech. Orchestr vedl již v letech 1990 až 1992, hráči si však tehdy místo něj tajně zvolili Gerda Albrechta.

Putovní výstava představuje dílo a osobnost Pavla Tigrida

Putovní výstava, kterou vytvořili gymnaziální učitelé, má představit dílo a osobnost novináře a politika Pavla Tigrida. Zahájena byla dnes v prostorách ostravského jazykového gymnázia, které nese Tigridovo jméno. ČTK o tom informoval jeden z autorů výstavy Jiří Hruška. Autoři prezentují dílo Tigrida na 12 panelech. Podle něj zůstává v Česku osobnost Pavla Tigrida širší veřejností, ale i školní výukou nedoceněna. "O Pavlu Tigridovi nebyla publikována jediná obsáhlá monografie, jako téma se ve školách většinou samostatně neučí, jeho díla jsou pro běžné středoškoláky příliš náročná," řekl. Pavel Tigrid (1917 až 2003) poprvé emigroval v roce 1939 před nacisty do Londýna. Jeho hlas mohli za války slýchat posluchači československého vysílání BBC. Podruhé emigroval v roce 1948. Během komunistické vlády pak v USA a později ve Francii vydával časopis Svědectví. Byl spoluzakladatelem a programovým ředitelem československého vysílání Svobodné Evropy v Mnichově. Do Československa se znovu vrátil na prezidentskou inauguraci Václava Havla v prosinci 1989.

Výstava v letohrádku Kinských ukazuje historii stravování

Co se jedlo za císaře pána, jaký byl vztah vesničanů, měšťanů a aristokracie k jídlu i jak vypadaly kuchařky, když ještě neexistoval internet, ukazuje výstava nazvaná Krmě - jídlo - žrádlo, kterou otevřeli v Národopisném muzeu - Musaionu v letohrádku Kinských v Praze. Pokračuje tak řada historických expozic Národního muzea (NM) z cyklu Monarchie. Zájemci se mohou seznámit s tím, jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století a podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky. A to od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování venkovského lidu, měšťanstva i aristokracie. Vedle vybavení kuchyní a jídelen uvidí například kufr s cestovním jídelním servisem a osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí rekonstrukce venkovské zabíjačky či takzvané černé kuchyně. Příchozí uvidí i honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských, a to v autentickém prostředí klasicistního letohrádku, kde Národopisné muzeum sídlí.

V Praze bude otevřeno muzeum Karla Zemana

Tajemství filmových triků mistra tohoto oboru Karla Zemana poodhalí zájemcům muzeum nesoucí jeho jméno. Pro veřejnost bude otevřeno 6. října v prostorách Saského dvora u Karlova mostu v Praze. Návštěvníky seznámí s původními nákresy scén, fotodokumentací z natáčení a filmovými postupy tohoto režiséra a výtvarníka. Expozice je zčásti interaktivní - lidé uvidí dobové ateliéry, kde si vyzkouší filmové triky, které používal. Na vlastních fotoaparátech či videokamerách poznají, jak fungují. A tak se budou moci vznést na létajícím stroji, projít se po měsíci Barona Prášila či ovládnout ponorku z Vynálezu zkázy. Režisérova dcera žijící v Kanadě Ludmila Zemanová organizátorům poskytla osobní archiv a dohlížela, aby informace k dílu i životu tohoto filmaře byly objektivní a fakticky správné. "V budoucnu se muzeum stane institucí uchovávající a propagující odkaz Karla Zemana. Nabídne široké spektrum aktivit pro laickou i odbornou veřejnost z Čech i ze zahraničí," řekl dnes ČTK ředitel muzea Jakub Matějka. Muzeum je umístěno na hranici Kampy a Malé Strany.

Stavbou roku je opravený klášter i nádrž na benzín

Zástupci Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a dalších pořádajících organizací předali ocenění Stavba roku 2012 pěti architektonickým počinům minulého roku, a to bez rozlišení pořadí. Cenu získaly rekonstrukce františkánského kláštera v Hostinném na Trutnovsku, obří nádrže na pohonné hmoty v Loukově na Kroměřížsku, Fabrika hotel Humpolec, rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Brno a rekonstrukce administrativní budovy ve Štětkově ul. na Praze 4. Do soutěže se mohla přihlásit stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu v období od loňského června do května 2012. Do letošního ročníku se přihlásilo 53 projektů, odborná porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou následně do finálního kola vybrala 15 objektů.

V Karlových Varech začal festival Tourfilm

Desítky cestopisných filmů mohou zhlédnout návštěvníci už 45. ročníku festivalu Tourfilm, který začal v Karlových Varech. Největší přehlídka filmů s turistickou a cestovatelskou tematikou potrvá do soboty. Letos se do přehlídky přihlásilo rekordních 656 filmů, řekl ředitel festivalu Josef Schütz. Přihlášené filmy se promítají v lázeňském hotelu Thermal podle kontinentů. Budou uváděny až do soboty. Navíc budou v sobotu moci diváci zhlédnout i vítězné filmy letošního ročníku. Po loňské dobré zkušenosti s Havajským dnem letos organizátoři zvolili jednotné téma festivalu, kterým je Tahiti. O natáčení filmu Escape to Tahiti budou vyprávět Libor Špaček a Petra Doležalová a o svých cestách na Tahiti bude vyprávět Miloslav Stingl nebo hudebník Martin Kratochvíl. Polynéskému ostrovu bude věnován i páteční závěrečný slavnostní večer.

Zoo Praha získala dvě slonice ze Srí Lanky

Srí Lanka darovala Zoo Praha dvě mladé slonice indické. Skoro osmiletou Janitu a o rok mladší Tamaru dopraví na ruzyňské letiště v sobotu letadlo Hercules patřící srílanské vojenské letce. Zvířata pocházejí ze sloní zoo v Pinnawale na Srí Lance. Pražská zoo poskytne zoologické zahradě v Kolombu na oplátku dva varany komodské, dva koně Převalského a také dva mladé hrochy, z nichž jeden pochází ze berlínské a druhý z ostravské zoo. Přesto spíše než o výměnu zvířat jde ze strany Srí Lanky o dar České republice. Zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek dodal, že jde o ojedinělý projekt, který bude mít mimo jiné značný přínos pro rozšíření genetické základny evropského chovu slonů indických.

Ze sportu

Hokejisté Kladna zvítězili v dohrávce 8. kola extraligy nad Třincem 3:1 a po šesté výhře za sebou se tým Rytířů s pěti posilami v NHL v čele s majitelem Jaromírem Jágrem posunul do čela tabulky o skóre před Kometu Brno. O branky se postarali Jan Hlaváč, Michal Dragoun a Jiří Kuchler, posily ze zámoří se poprvé v sezoně bodově odmlčely.

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková skončila třetí v hlasování o nejlepší evropskou atletku uplynulé sezony. Nejvíce bodů v anketě Evropské atletické asociace (EAA) získala britská vícebojařka Jessica Ennisová, druhá v hlasování funkcionářů, novinářů i veřejnosti skončila ruská výškařka Anna Čičerovová.

Tenistka Petra Kvitová si podruhé za sebou zahraje Turnaj mistryň. Světová pětka dnes získala jistotu startu na vrcholu sezony, který se uskuteční v Istanbulu 23. až 28. října, a bude tak moci obhajovat loňský titul.

Český tenista Tomáš Berdych postoupil v Tokiu do čtvrtfinále. Ve druhém kole turnajová dvojka porazila Kolumbijce Alejandra Fallu 6:3 a 7:5. O semifinále si zahraje s vítězem zápasu mezi domácím Keiem Nišikorim a Španělem Tommym Robredem.

Slalomářka Šárka Záhrobská, která v červenci podstoupila operaci nezhoubného nádoru, počítá se startem do sezony na Světovém poháru ve finském Levi 10. listopadu. Na úvod nebude mít někdejší mistryně světa nejvyšší cíle, ale postupně by se chtěla ve slalomu vrátit do elitní patnáctky, která má nejvýhodnější postavení na startu.

Útočníci Tomáš Rachůnek a Lukáš Vantuch posílí extraligovou Spartu. Do pražského klubu přicházejí na měsíční hostování ze Lva Praha respektive z Liberce. Rachůnek se přitom do Sparty vrací, neboť v ní působil v předešlé sezoně.

Florbalistky Herbadentu SJM Praha 11 prohrály v prvním utkání na Poháru mistrů v Umee se švédským celkem IKSU 6:9. O postup do semifinále tak budou Pražanky bojovat v pátek s lotyšským celkem RSU. Ten ve středu v úvodním duelu prohrál s IKSU 1:11.

Počasí v ČR:

Oblačno až zataženo, postupně s přibývajícími přeháňkami, navečer ojediněle i bouřky. Teploty 18° až 22° Celsia.