Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus a Schwarzenberg navštíví USA

Prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zamíří v příštích dnech do Spojených států. Politici, kteří se v posledních dnech dostali do otevřeného sporu kvůli koncepci české diplomacie, budou Česko zastupovat na zasedání Valného shromáždění OSN. Společně do USA ale nepoletí. Jejich úřady uvedly, že mají kromě jednání v OSN další separátní program. Klaus má na programu schůzku s americkými kongresmany, přednášky na ekonomických institutech a kanadské University of Guelph. V pátek 23. září pronese projev na všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Tradičně se zúčastní také pracovního oběda v OSN a slavnostní recepce pořádané americkým prezidentem Barackem Obamou. Schwarzenberg se mimo jiné setká se zástupci kubánské opozice. Šéf diplomacie odletí do USA v sobotu, prezident v pondělí.

Premiéra Nečase do Izraele doprovodí čtyři členové vlády

Premiér Petr Nečas odjíždí ve čtvrtek spolu se čtyřmi ministry své vlády do Izraele. Půjde o historicky první mezivládní konzultace českého kabinetu v zahraničí, navíc v zemi, kterou Praha pokládá za svého strategického partnera v blízkovýchodním regionu. Je zároveň možné, že právě v Izraeli Česká republika oznámí, jak se příští týden hodlá postavit k očekávané žádosti představitelů palestinské autonomie o přijetí do OSN jako řádného člena. Izrael takový krok odmítá. Svůj postoj k této otázce zatím česká diplomacie oficiálně zveřejnit nechce. Česká i izraelská média ale předpokládají, že Praha se proti přijetí Palestiny postaví. Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro ně vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

Vláda přerušila jednání o výhledu rozpočtů na další roky

Vláda opět přerušila jednání o střednědobém výhledu rozpočtů na roky 2013 a 2014. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval první místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O rozpočtu a jeho výhledu začala vláda jednat již minulou středu. Kabinet by měl schválit státní rozpočet i výhledy rozpočtu podle ministra financí Miroslava Kalouska ve středu 21. září. "Někteří kolegové se již smířili s výdajovými limity, někteří nikoliv. Jakkoliv je situace rozpočtu ale napjatá, tak jediná kapitola, která poroste reálně i nominálně, je kapitola na vědu a výzkum," uvedl ministr Kalousek. Návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu ČR na léta 2013 a 2014 předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard Kč. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun, vyplývá z návrhu ministerstva financí.

VV chtějí vědět, kde vláda vezme peníze na církevní restituce

Vláda přerušila diskusi o návrhu na vyrovnání státu s církvemi. Vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake doplnila, že její strana diskusi o církevním vyrovnání nyní spojuje s debatou o rozpočtu, protože chce vědět, kde stát v příštích letech peníze pro církve vezme. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že takové spojování odmítá, chápe ale přerušení diskuse o církevních restitucích jako důvod k tomu, aby se mohlo konat připomínkové řízení. Podle něj ale není možné dohodu, uzavřenou bez vazby na jiná témata, najednou na tato témata vázat a dávat jakákoliv ultimáta. "To totiž podle mého názoru nemá nic společného se slušnou politikou, to je prostě a jenom vydírání," prohlásil Kalousek. Věci veřejné před jednáním vlády o rozpočtu naznačovaly, že svůj souhlas s dohodou o církevním vyrovnání podmiňují nalezením 8,8 miliardy korun pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Podle Peake ale Věci veřejné dohodu s církvemi plně respektují. Je ale podle ní potřeba mít jasno v tom, odkud se až 2,5 miliardy ročně na vyrovnání s církvemi vezmou.

Ministři přerušili jednání o přidělení bezplatných povolenek

Ministři přerušili projednávání návrhu na přidělení bezplatných emisních povolenek, které mohou firmám uspořit desítky miliard korun. Ušetřené peníze by ale podniky musely investovat do snížení zátěže na životní prostředí. Jak sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, je třeba o tomto návrhu ještě diskutovat. Žádost na bezplatné emisní povolenky předložilo ministerstvo životního prostředí. Ministr financí Miroslav Kalousek ovšem s udělováním bezplatných povolenek nesouhlasí, protože tím přijde státní rozpočet o peníze. Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma. Další část povolenek si budou kupovat. V roce 2013 bude bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek a jejich množství bude každoročně klesat až na nulu v roce 2020. Velkou část bezplatných povolenek by jako jeden z hlavních tuzemských producentů emisí získala společnost ČEZ. Cena bezplatně udělených povolenek za sedmileté období se odhaduje na zhruba 50 miliard korun.

Kabinet podpoří novelu o odškodnění obyvatel Podkarpatské Rusi

Vláda v Poslanecké sněmovně podpoří senátní novelu o zmírnění podmínek odškodnění českých občanů za nemovitý majetek, který museli nechat na Podkarpatské Rusi, informoval místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09). Senátoři v čele s Tomášem Grulichem (ODS) novelu předložili kvůli tomu, že platný zákon neumožňuje získat odškodnění těm, kteří majetek nuceně opustili mimo vymezenou lhůtu, tedy v období mezi 5. listopadem 1938 a 18. březnem 1939. Kvůli tomuto termínu na odškodnění nemá nárok asi 200 z 600 žadatelů. Senátoři proto navrhli lhůtu rozšířit na období od podpisu mnichovské dohody až po odevzdání území někdejšímu Sovětskému svazu, tedy od 29. září 1938 po 29. červen 1945. Zmírnění podmínek odškodnění by státní rozpočet stálo do 210 milionů korun, odhadují autoři novely.

Vláda schválila aktualizovaný pandemický plán

Vláda schválila aktualizovaný plán boje s pandemií. Doplněn je po pěti letech o zkušenosti z pandemie takzvané prasečí chřipky ze sezony 2009 až 2010, řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Plán také počítá se společným postupem na mezinárodní úrovni. V chřipkové epidemii onemocní v Česku zhruba milion lidí, podle síly epidemie jich zemře 1500 až 2000, nejčastěji staří a chronicky nemocní. Na prasečí chřipku zemřelo 102 lidí. Náklady spojené s léčbou si ročně vyžádají podle odborných odhadů 40 miliard korun, z toho 33 miliard jsou ztráty ve výrobě. Proti chřipce je v Česku očkováno sedm procent obyvatel, průměr EU je 22 procent.

Peake chce, aby Nečas zařadil Šluknovsko na bezpečnostní radu

Místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka Karolína Peake požádá premiéra Petra Nečase (ODS), aby se situace na Šluknovsku stala pravidelným bodem jednání Bezpečnostní rady státu. Zároveň chce prosadit vznik jednotného registru přestupků, který podle ní může přispět k snížení drobné kriminality a recidivy. S tím souhlasí i premiér Nečas, podle něhož na tom panuje shoda napříč vládními stranami. Podle Peake je třeba, aby se stavem severočeského regionu vláda zabývala pravidelně. Ve Šluknovském výběžku eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy v polovině srpna. Situace se vyhrotila už na začátku měsíce, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, od minulého týdne se k jejich svolávání přidala i extremistická hnutí.

Varnsdorf čeká další protiromská demonstrace

Varnsdorf čeká v sobotu dopoledne další protiromská demonstrace. Město nemůže pochod k ubytovnám obývaným převážně Romy zakázat, podle mluvčí varnsdorfské radnice Romany Macové byl řádně ohlášený. Na facebooku se k účasti na sobotní akci přihlásilo už přes 300 lidí. Město svolalo na dopoledne veřejnou diskusi do sálu místního kina. Minulý týden se řádně oznámený pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti Novým Borem obešel bez větších problémů, ve Varnsdorfu se ale lidé vydali směrem k ubytovnám bez předchozího nahlášení pochodu, v cestě jim zabránila až policie. Proti agresivním protestujícím házejícím kameny a lahve použila i vodní dělo a slzný plyn, dav po neuposlechnutí výzvy k rozchodu rozháněli těžkooděnci. Atmosféra mezi většinovou společností a romskými obyvateli je podle vedení města velmi napjatá.

Situaci v Novém Boru pomůžou uklidnit romští asistenti

Situaci v Novém Boru mají pomoci uklidnit romští asistenti prevence kriminality, kteří budou spolupracovat s městskou policií, a také mentoři pro Romy. Ti mají působit jako prostředníci mezi Romy a místní samosprávou. S probační a mediační službou v České Lípě se radnice dohodla také na zřízení pěti dotovaných pracovních míst určených výhradně Romům. Vzniknout by mělo i nízkoprahové komunitní centrum, které by romským dětem nabídlo smysluplnou náplň volného času. Mezi majoritní společnosti a Romy v Novém Boru panuje napětí od počátku srpna, kdy skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však o něco později vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři útočníky policie dopadla, další dva zatím stále hledá.

Americký radar bude místo v Brdech ve východním Turecku

Americký radar, který má být součástí protiraketového štítu namířeného zejména proti Íránu, bude postaven místo v Brdech v Turecku. O umístění zařízení, které svého času vyvolalo v Česku velkou polemiku, informovala turecká agentura Anadolu. "(Radar) bude umístěn v Küreciku ve východoturecké provincii Malatya," citovala Anadolu z prohlášení tureckého ministerstva zahraničí. V Küreciku již v minulosti sloužil komplex amerických radarů, které byly posléze předány pod tureckou kontrolu. USA zdůvodňují potřebu štítu hrozbou nepřátelských zemí, hlavně Íránu. Prvky štítu v podobě radaru a základny protiraketových střel chtěly původně umístit v Česku a v Polsku. Rusko to tvrdě odsoudilo, označilo za hrozbu pro své území a pohrozilo odvetnými vojenskými kroky. Washington nakonec podobu projektu pozměnil.

Plynovod Stork propojil plynárenské soustavy Česka a Polska

Plynárenské soustavy Česka a Polska spojuje první společný vysokotlaký plynovod Stork. Provoz hraniční stanice v polském Těšíně ve středu zahájili premiéři obou zemí Petr Nečas a Donald Tusk. U traťového uzávěru v Chotěbuzi na Karvinsku rovněž zprovoznili i samotný plynovod. Plynovod umožňuje transportovat zemní plyn oběma směry. Na české straně je dlouhý deset kilometrů, na polské 22. Stavba Storku stála na české straně sedm milionů eur, tedy přibližně 171 milionů korun. Polovinu nákladů přitom platí Evropský energetický plán pro rozvoj (EEPR). Jeho cílem je snížit závislost na dodávkách plynu z Ruska. K investicím do plynových soustav jednotlivých členských zemí donutilo Evropskou unii několik krizí, když Rusko přerušovalo dodávky přes tranzitní země.

Lidovky.cz: Martin Roman končí v čele společnosti ČEZ

Generální ředitel ČEZ Martin Roman skončí v nejbližších dnech, nejpozději do týdne, v čele energetické společnosti. Premiér Petr Nečas (ODS) se ho rozhodl odvolat a Roman povede dozorčí radu firmy, napsal server Lidovky.cz s odkazem na zdroj z okolí premiéra. Novým generálním ředitelem se má podle jeho informací stát současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Lidé podporují dostavbu a modernizaci Temelína a Dukovan

Tři pětiny obyvatel žijících v okolí Jaderné elektrárny Dukovany považují za nejrozumnější elektrárnu modernizovat a udržovat co nejdéle v chodu. Také v okolí Temelína podporují tři pětiny lidí záměr tamní elektrárnu dostavět. Vyplývá to z průzkumů agentury STEM, které zpracovala pro společnost ČEZ. Provoz obou elektráren považují lidé z jejich okolí za bezpečný. O Dukovanech si to myslí 86 procent dotázaných, o Temelínu tři čtvrtiny lidí. Urychlené uzavření Dukovan podporuje pouze desetina lidí z regionu. Průzkumu týkajícího se Dukovan se zúčastnilo 610 lidí, kteří žijí ve dvacetikilometrovém okruhu okolo elektrárny. Temelínského průzkumu se zúčastnilo 512 lidí žijících v okolí elektrárny.

Hyundai v Nošovicích zahájí výrobu na tři směny

Automobilka Hyundai v Nošovicích spustí v pondělí 19. září třetí směnu. Nabrala pro ni 800 nových lidí a její subdodavatelé v kraji dalších 1200. Oznámil to mluvčí firmy Petr Vaněk. Nošovický závod podle něj přejde na třísměnný provoz kvůli zvyšující se poptávce po vozech Hyundai. Nynější dvě směny automobilky vyrábějí 66 aut za hodinu. Třetí směna se k tomuto výkonu má dopracovat postupně, začínat bude zhruba na 40 vozech. Plná výroba bude 300.000 automobilů ročně. V minulém roce vytvořil nošovický závod Hyundai podle finančních výsledků mateřské společnosti zisk 110 milionů dolarů, tedy zhruba 1,9 miliardy korun. V Nošovicích je první evropský závod koncernu Hyundai, firma jej vybudovala, aby mohla lépe zásobovat evropský trh. Nedávno otevřela druhý závod v Rusku.

Dopravní podnik Ostrava nemusí platit pokutu za stávku

Dopravní podnik Ostrava nebude muset městu platit pokutu 60 milionů korun za nevypravené spoje během červnové stávky řidičů. Odpuštění postihu schválili na svém zasedání zastupitelé. Pokutu naopak chce dál vymáhat město Hlučín na Opavsku. Představitelé Moravskoslezského kraje se ještě ke svému nároku nevyjádřili. Celkem dopravci za téměř 12.000 nevypravených spojů hrozí penalizace ve výši 63 milionů korun. Podle smluv s Ostravou, Hlučínem a krajem je Dopravní podnik Ostrava povinen zaplatit pokutu 5000 korun za každý nevypravený spoj. V den stávky jich měl vypravit téměř 40.000. Vyjelo ale pouze necelých 30.000 spojů. Město Ostrava si tak mohlo nárokovat odškodnění 60 milionů korun, město Hlučín 1,2 milionu a Moravskoslezský kraj dva miliony korun.

Při havárii autobusu v Řecku zahynuly dvě Češky

Dvě české turistky ve věku kolem 25 let zahynuly při havárii autobusu u města Grevena v severním Řecku. Dalších šest až sedm osob utrpělo zranění, z toho dva lidé jsou v kritickém stavu. Sdělilo to české velvyslanectví v Aténách. V autobuse, který po kolizi s jiným vozidlem sjel z vozovky a převrátil se, jelo 21 Čechů, převážně starších turistů. Turisté byli na výletě v Meteorách, vyhledávaném místě ve středním Řecku s kláštery. K havárii došlo při jejich návratu z Meteor. Do jejich minibusu někdo naboural, sdělil český konzul Jaroslav Zajíc s odvoláním na svědectví delegátky cestovní kanceláře. Podle řeckého rozhlasu vrazil do autobusu zezadu automobil značky BMW. Autobus po havárii začal údajně částečně hořet, ale plameny se podařilo rychle uhasit.

Filharmonie Brno odjela na turné do Japonska

Filharmonie Brno odcestovala na turné do Japonska, jedno z nejdelších ve své půlstoleté historii. V zemi stráví 34 dní a odehraje 21 koncertů v 17 městech. "Programy všech koncertů jsou složeny výhradně ze skladeb autorů 19. století," sdělila ČTK manažerka orchestru pro zahraničí Blanka Šaffková. Českou hudbu reprezentují skladby Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Od Smetany si Japonci poslechnou symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, od Dvořáka jeho nejznámější symfonii - Novosvětskou. Základ koncertů ale tvoří díla Petra Iljiče Čajkovského. Zazní jeho Pátá a Šestá symfonie, Houslový koncert a Klavírní koncert č. 1 b moll. "Sólových partů se ujmou ruský klavírista Vitalij Pisarenko a nizozemská houslistka Frederieke Saeijsová," uvedla Šaffková. Brněnští filharmonici zavítají do řady prestižních síní v japonských velkoměstech. Vystoupí například v Tokyo Opera City v hlavním městě, Symphony Hall v Ósace a Minato Mirai v Jokohamě. Hudebníci se těší na skvělou akustiku, kterou jim žádný z brněnských sálů neposkytuje.

Pěvec Plachetka triumfoval ve Vídeňské opeře

Mladý český basbarytonista Adam Plachetka sklidil ovace v prestižní Vídeňské státní opeře za svůj výkon v titulní roli Mozartova Dona Giovanniho. Plachetka již od roku 2010 působil ve sboru vídeňské opery a dostával sólové role. Po náhlém onemocnění dánského pěvce Bo Skhvouse se ředitel scény Dominique Meyer rozhodl vsadit na mladého Čecha a hlavní roli Dona Giovanniho mu svěřil. Správnost rozhodnutí potvrdil triumf u publika, který Plachetka za svůj výkon sklidil, napsala agentura AFP. Během letošní sezony má Plachetka, který je i stálým hostem opery ND a patří k nejvýraznějším pěveckým talentům současné české generace, ve vídeňské opeře zpívat také roli Dominika v Arabelle od Richarda Strausse a Figara v Mozartově Figarově svatbě.

Vyšly unikátní fotografie z náletů na Prahu

Unikátní dosud nepublikovaný soubor fotografií, které zachycují následky amerických náletů na Prahu ze 14. února a 25. března 1945, zahrnuje publikace historika Jana B. Uhlíře. Pocházejí z pozůstalosti po fotografovi Stanislavu Maršálovi, která na sklonku roku 2008 obohatila sbírky Vojenského historického ústavu v Praze. Fotografický soubor vydalo nakladatelství Prostor. Z prvního náletu Maršál pořídil 162 záběrů, z druhého 74. Téměř všechny snímky jsou popsány, což umožnilo přesnou identifikaci zachycených míst. Stanislav Maršál začal fotografovat následky únorového náletu ihned po jeho skončení jako fotografický zpravodaj Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. Měl volný přístup do uzavřených zón. Zachytil těžce poškozený benediktinský klášter Na Slovanech a další poškozené budovy. Dokumentoval také symbolické rozloučení s českými oběťmi náletu ze 14. února, které se konalo 18. února na náměstí Míru, tehdy Říšském náměstí.

V Plzni začíná mezinárodní festival Divadlo

V Plzni začíná 19. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo. Až do 22. září se v západočeské metropoli představí nejen domácí soubory, ale také herci z Maďarska, Polska, Ruska a Slovenska. Festival, jenž se v posledních letech profiluje jako přehlídka tvorby národních divadel a představuje to nejlepší z jejich umění, zahájí večer slavné moskevské Divadlo Jevgenije Vachtangova s inscenací Strýček Váňa v režii uměleckého ředitele a předního litevského režiséra Rimase Tuminase. Také ostatní zahraniční soubory nabídnou výjimečné inscenace. Například hostování budapešťského Národního divadla Nemzeti Színház s inscenací Led Vladimíra Sorokina slibuje podle pořadatelů velký a možná také kontroverzní zážitek. Diváci během festivalu zároveň uvidí i výběr z nejlepších domácích inscenací uplynulé sezony. Hlavní, především činoherní, program doplní představení alternativního a pohybového divadla, současného tance a nového cirkusu, diskuse a výstavy.

Trutnovský podzim nabídne sedm koncertů komorní hudby

Mezinárodní hudební festival Trutnovský podzim, který se uskuteční od 4. do 21. října v Trutnově, nabídne letos celkem sedm koncertů komorní hudby. Součástí programu bude také doprovodná výstava. Program festivalu zahájí v úterý 4. října koncert Komorní filharmonie Pardubice, se kterou vystoupí italský klarinetista Claudio Mansutti. Koncert bude dirigovat Ital Alfonso Scarano a na programu budou skladby například W.A. Mozarta. Například 18. října na festivalu dvakrát vystoupí Český hornový sbor. Na posledním koncertu letošního 31. ročníku festivalu Trutnovský podzim 21. října vystoupí italský tenorista Guglielmo Callegari s klavíristkou Ladou Valešovou. Součástí festivalu je také doprovodná výstava děl Nikoly Semotánové nazvaná Sublimace, vernisáž se uskuteční v Galerii Uffo 4. října a expozice bude přístupná do 1. listopadu. Více informací o festivalu a jednotlivých koncertech je možné najít na www.uffo.cz.

O cenu Ekofilmu se bude ucházet 59 filmů z 202

O Velkou cenu Ekofilmu 2011 se bude ucházet 59 filmů vybraných z 202 přihlášených. V informativní sekci poběží 27 a v sekci filmů na přání 108 filmů. Na festival přihlásilo své filmy 35 zemí z celého světa, i tak vzdálených jako Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy, Nový Zéland, či Ekvádor. Nejvíce filmů přihlásilo Německo (48), dokonce více než čeští autoři (46), řekl ČTK mluvčí festivalu Pavel Sladký. Filmy bude posuzovat šestičlenná porota. Usednou v ní americký potápěč a ekolog William Parks, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt, architekt Osamu Okamura, Dagmar Rajčanová, organizátorka slovenského festivalu Envirofilm, prezidentka Ecomove International Alice Aronová a filmový producent a publicista David Prudký. V odborném doprovodném programu Dan Bárta a Aleš Dolný povedou v úterý 4. října seminář Vážky lesů východního Bornea a představí výstavu na téma vážek. Radek Drahný z Krkonošského národního parku připravuje seminář Péče o lesy v národních parcích ČR. Roku chemie se bude festival věnovat prostřednictvím odpoledního diskusního bloku Michaela Londesborougha Chemie v akci.

Cirkusový svět Františka Tichého hostí Galerie U Betlémské kaple

Výstava grafik a kreseb Františka Tichého probíhá v Galerii U Betlémské kaple v Praze. Mapuje autorovo vrcholné tvůrčí období 40. a 50. let. Do výstavních prostor se Tichého klauni, principálové, hudebníci a další figury z autorova oblíbeného cirkusového prostředí vrátili po čtyřech letech. Ke zhlédnutí jsou v galerii nejen Tichého kresby suchou jehlou, ale i lepty, kresby tužkou či tuší nebo autorovy litografie. Nechybí ani známé portréty, ukázky ilustrací nebo svatebních oznámení. Suterén galerie pak zdobí kresby Kamila Lhotáka, Jana Kotíka či Františka Hudečka. "S Tichého pracemi se zde setkáváme již podruhé. Jeho kresby se ale neokoukají, a proto stojí za to si Tichého tvorbu pravidelně připomínat," řekl na úvod vernisáže historik František Dvořák. "Jeho otevřený postoj proti násilnickému komunistickému režimu a jeho dogmatickým metodám způsobil, že mu byla znemožňována významnější činnost. Zájem o jeho tvorbu udržoval jen úzký okruh sběratelů grafiky, i když ve skutečnosti dal František Tichý novou tvář české imaginativní malbě, knižní úpravě, uměleckému řemeslu, plakátové tvorbě i scénografii," okomentoval Tichého výtvarnou tvorbu František Dvořák.

Ze sportu:

Stovky lidí se na náměstí Míru ve Zlíně loučily s místním rodákem Karlem Rachůnkem. Hokejový obránce byl jednou z 44 obětí havárie letadla týmu KHL Lokomotivu Jaroslavl, které se zřítilo minulou středu. Po rozloučení v centru města odpoledne následoval pohřeb na zlínském Lesním hřbitově za přítomnosti rodiny a nejbližších přátel.

Fotbalisté Plzně vstoupili do základní skupiny Ligy mistrů domácí remízou 1:1 s běloruským BATE Borisov. Český šampion ve vyprodaném pražském Edenu při své premiéře v hlavní fázi nejprestižnější soutěže vedl po Bakošově brance z nastaveného času první půle, ale v 69. minutě zařídil dělbu bodů Bressan.

Hokejisté Slavie odehrají všechny domácí zápasy nadcházející extraligové sezony v O2 areně. Pražský klub se domluvil se společností Bestport, jež multifunkční libeňskou halu provozuje, na podmínkách, za kterých bude jejich spolupráce pokračovat i v nadcházející sezoně. Slavia si pro jistotu před touto sezonou vyjednala u Asociace profesionálních klubů ledního hokeje dvouletou výjimku, aby mohla případně hrát i v Edenu.

Převratnou novinkou vyvrcholí nadcházející ročník extraligy florbalistů i florbalistek, v kterých se bude hrát v roce 2012 superfinále na jediný zápas na místo sérií na tři vítězné zápasy. Florbal na jaro chystá také oslavy 20. výročí svého vzniku v Česku a bude jim předcházet ročník nabitý domácími událostmi.

Hokejisty Karlových Varů čeká v nadcházející extraligové sezoně boj nejen o záchranu v soutěži, ale rovněž o vlastní existenci klubu. Složitou situaci Energie způsobilo drastické snížení rozpočtu ze 120 milionů korun na 88 milionů korun pro sezonu 2011/2012.

Tenistka Eva Birnerová v Taškentu ukončila pětileté čekání na postup do čtvrtfinále na WTA Tour. Sedmadvacetiletá Češka, vítězka dvou deblových titulů na elitním okruhu, si postup vybojovala po výhře 6:7, 6:4 a 6:1 nad sedmou nasazenou Ruskou Jevgenijí Rodinovou.

Krátce o počasí v České republice:

Bude slunečno až polojasno, teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů.