Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas přistoupí na stokorunovou povodňovou daň jen na rok

Premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) řekl, že je ochoten souhlasit s takzvanou povodňovou daní ve výši 100 korun, ale jen na jeden rok. Na trvalé zvýšení daní prý nepřistoupí. K plánu ministerstva financí na získání peněz na protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách snížením slevy u daně z příjmu má Nečas výhrady. Poukazuje přitom na předvolební slib nezvyšovat přímé daně. To ale vyvolalo bouřlivou reakci především ze strany ministra financí Kalouska, který zpochybňování plánu označil za naprosto nepřijatelnou koaliční praxi. Předsedové koaličních stran se podle něj na povodňové dani už dohodli, to ale Nečas popřel. V HN spory označil za dětské nemoci koalice. "Procházíme takovými koaličními spalničkami," uvedl v novinách. "Dovedu si představit, že to s hlubokou a pokornou omluvou veřejnosti uděláme maximálně jednorázově a na příští rok," řekl HN Nečas.

Vláda jmenuje Kalouska guvernérem za ČR v SB, EBRD a EIB

Guvernérem za Českou republiku ve Světové bance, Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Evropské investiční bance jmenuje vláda na svém středečním zasedání ministra financí Miroslava Kalouska. Guvernérem za ČR v Mezinárodním měnovém fondu se pak stane guvernér ČNB Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu MF pro jednání vlády. Změna souvisí se změnou na postu ministra financí i guvernéra ČNB. Jmenování nových zástupců České republiky v těchto mezinárodních finančních institucích je třeba potvrdit dopisem předsedy vlády generálním sekretářům těchto organizací.

Nečas: Vláda hledá místa pro Topolánka i Paroubka

Vláda se snaží najít pro expremiéry Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD) místa v některé mezinárodní instituci. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, který vyjde v sobotu, to řekl ministerský předseda Petr Nečas. Podle něj je zvyklostí ve vyspělé Evropě, že tam bývalí premiéři nebývají "zadupáni do země". Toolánek stojí od jarní rezignace na funkci předsedy ODS mimo politiku, Paroubek je od květnových voleb řadovým poslancem. O další budoucnosti obou politiků spekulují média již několik měsíců. Problémy s uplatněním lidí, kteří pracovali pro stát, nejsou v ČR nové. V minulosti se objevily informace o tom, že stát se nedokázal vhodně postarat o několik šéfů tajných služeb, kteří rezignovali nebo byli odvoláni. Někteří z nich skončili v soukromém sektoru.

Pospíšil chce snížit věkovou hranici u soudců na 65 let

Věková hranice pro výkon funkce soudce by se měla snížit na 65 let. Počet soudců by se už neměl zvyšovat, ale naopak klesat. Při představení plánu na reformu justice to novinářům řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Snížení věkového limitu pro soudce by podle něj mělo zrychlit generační obměnu v justici. Mezi hlavní úkoly v reformě justice považuje Pospíšil odlehčení soudům, které jsou podle něj nyní přetížené. Ministerstvo kvůli tomu chce například přenést odpovědnost za exekuce úplně na soukromé exekutory. Výjimkou by byly jen exekuce dotýkající se dětí, za které by nadále odpovídaly soudy. Omezit by se měla také působnost Nejvyššího soudu, který je nyní podle Pospíšila "zaplaven banálními případy". Ministr chce také zrušit laické přísedící na soudech první instance. Odpovědnost za rozhodnutí by tak měl pouze "soudce profesionál", kterého by nemohli přehlasovat laičtí přísedící. Pospíšil chystá také například novelu insolvenčního zákona, nový občanský zákoník a nový samostatný zákon o obětech trestných činů. Zasadit se chce také o to, aby dětští vrazi byli pod celoživotní kontrolou státu a v případě velké nebezpečnosti mohli být celoživotně izolováni.

Ministr dopravy slíbil pokračování stavby mostu v Bohumíně

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) při své návštěvě v Bohumíně slíbil, že stavba důležitého mostu ve městě, kterou původně zastavil, bude pokračovat. Bárta řeší také pokračování dalších důležitých silnic v Moravskoslezském kraji, například prodloužení Místecké ulice v Ostravě k dálnici D1. Kvůli zastavení obou staveb Bárta v úterý odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Alfreda Brunclíka. Lidé Bártovi při příjezdu na radnici v Bohumíně předali petici s více než 10.000 podpisy za dostavbu mostu, který je součástí přivaděče k D1.Most se bude podle Bárty stavět v nejnutnější podobě a s co nejnižšími náklady. Podle starosty Bohumína Petra Víchy (ČSSD) se s Bártou ještě dohodli na dostavbě důležitého kruhového objezdu. Bárta po jednání v Bohumíně nechtěl dopředu prozradit, jestli budou pokračovat v Moravskoslezském kraji také další zastavené stavby. "O nich teprve budeme jednat," řekl na dotaz ČTK.

Bárta chce propustit 17 procent lidí

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) sníží počet zaměstnanců ministerstva o 17 procent. Podle serveru Lidových novin to oznámil na pracovní návštěvě Moravskoslezského kraje. "Hlavní cíl je mít méně zaměstnanců, kteří však budou lépe placeni," vysvětlil Bártovy plány mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Propouštěním se podle něj vyřeší problém úspor, ale zároveň se také zvýší efektivita práce ministerstva. Kolika zaměstnanců se propouštění bude týkat a jak to ovlivní chod úřadu, zatím Bárta neuvedl, napsal server lidovky.cz. Doposud se hovořilo o tom, že MD kvůli nutným úsporám propustí řádově desetinu zaměstnanců.

Zaorálek zkritizoval uzavření pěti ambasád

Místopředseda Poslanecké sněmovny, ČSSD a zahraničně-politický expert této strany Lubomír Zaorálek ostře kritizoval vládní rozhodnutí uzavřít pět českých velvyslanectví. Důvodem je snaha uspořit. Kabinet ale podle Zaorálka rozhodl, aniž by se ohlížel na důsledky svého kroku, a ušetřit se mu také nic nepodaří. MZV se prý také zřejmě nepodaří prodat budovy opouštěných ambasád. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na Zaorálkovo vystoupení reagoval tím, že MZV k rušení přistoupilo po dlouhém a pečlivém zvažování. Pokud prý Zaorálek tvrdí, že zrušením ambasád ČR nic neušetří, mohl by finanční náklady na jejich provoz v příštích letech nést sám, dodal ministr. Vláda ve středu rozhodla o zrušení velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Zrušen bude také generální konzulát v indické Bombaji. Česko uzavře vybrané zastupitelské úřady na konci ledna příštího roku.

ČSSD vyzvala své členy, aby si neposílali vzkazy přes média

Politické grémium ČSSD vyzvalo členy a funkcionáře strany, aby si neposílali vzkazy přes média, soustředili se na blížící se volby a opoziční práci. Po jednání grémia to řekl úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Ve vedení strany v posledních dnech vypukly spory a vzájemné slovní přestřelky. Například jihomoravský hejtman Michal Hašek, který kandiduje na příštího předsedu strany, v pondělí obvinil svého středočeského kolegu a spolustraníka Davida Ratha, že vyvolává ve straně rozkol a nazval ho Krakenem. Rath naopak jeho výrok označil za "hulvátský". Na tiskové konferenci před novináře předstoupilo celé vedení ČSSD i s oběma rozhádanými hejtmany, kteří byli na jednání grémia přizváni. "Dohodli jsme se, že jakékoliv výměny názorů navzájem přes média dělat nebudeme. Je to věc vnitrostranická. Energii budeme soustřeďovat především na to, co dělá vláda a s čím zásadně nesouhlasíme," zdůraznil Rath. Také Hašek poznamenal, že na formulaci názoru grémia se podíleli všichni účastníci ranního jednání.

Nečas: Pokud pražská ODS nezmění styl práce, může volby prohrát

Pokud pražská ODS nezmění styl své práce, mohly by pro ni podzimní komunální volby skončit neúspěchem. Premiér a předseda strany Petr Nečas to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Někteří lidé z ODS podle médií varují před "odstřižením" špiček strany od pražské organizace, která je dlouhodobě spojována s různými korupčními aférami. Předseda pražské ODS Boris Šťastný to sice odmítl, Nečas ale v HN podporu pražské ODS před volbami jednoznačně nepotvrdil. "Můžou vyhrát, ale musí ještě udělat velký kus práce. Pokud to neudělají, pak pravděpodobnost volebního úspěchu velmi zmenšují," řekl Nečas. Premiér pražské občanské demokraty kritizuje za to, že chtějí jméno kandidáta na primátora zveřejnit až 28. září. Nečas takovou představu považuje za "dětinskou a úsměvnou". Podle Šťastného je to součástí stranické strategie, protože se strana snaží převést debatu na důležitější téma, za které považuje volební program.

Vojáci se připojí k demonstraci policistů a hasičů

K demonstraci policistů a hasičů proti plánovaným vládním úsporám se 21. září připojí také vojáci. Řekli to šéf policejních odborářů Milan Štěpánek a vojákyně, která účast svých kolegů na podzimních protestech v hlavním městě zařizuje. Účast na demonstraci zvažují také civilní zaměstnanci armády, řekla předsedkyně jejich odborové organizace Jitka Šebková. Vojáci nemají vlastní odborovou organizaci, proto kontaktovali policisty, kteří jim účast na demonstraci sami nabídli. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nemůže vojákům účast na demonstraci v době jejich osobního volna nikdo zakázat. Obrana musí v příštím roce stejně jako ostatní resorty ušetřit 10 procent na platech, stejnou částku na provozních a pět procent na investičních výdajích. Průměrná mzda vojáka je v letošním roce asi 24.676 korun, průměrná mzda v Česku byla v prvním čtvrtletí letošního roku 22.748 korun.

ÚOHS: Výstavba justičního paláce v Brně měla chyby

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200.000 korun Krajskému soudu v Brně za výstavbu justičního paláce. ČTK to zjistila ze sbírky rozhodnutí na internetové stránce ÚOHS. Rozhodnutí je z května letošního roku, úřad ho na webu zveřejnil až nyní. Tendr v minulosti prověřoval NKÚ i policie, důvodem bylo prodražení stavby z původně přepokládaných 786 milionů korun na bezmála dvě miliardy. Antimonopolnímu úřadu vadilo využití opce na dodatečné práce v objemu převyšujícím 233 milionů korun bez DPH. Opce bylo podle ÚOHS využito v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Rozsah dodatečných pracích totiž narostl o více než 100 procent, než soud původně předpokládal. O financování paláce, který je největší stavební investicí justice v regionu, se zajímala i policie a státní zastupitelství. Podezření ze spáchání trestného činu se nepotvrdilo.

Švýcarsko odmítlo Pitrovu stížnost proti vazbě

Kontroverzní český podnikatel Tomáš Pitr zůstává nadále ve vydávací vazbě ve Švýcarsku. Řízení o jeho případném vydání do České republiky stále běží, švýcarský nejvyšší trestní soud ale Pitrovu stížnost proti vazbě odmítl. Uvedl to mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Pitra zadrželi švýcarští policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Česko podalo žádost o jeho vydání kvůli výkonu trestu 9. srpna, švýcarské ministerstvo spravedlnosti ji od té doby posuzuje. V roce 2006 Pitra v ČR soud pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pak pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přes 700 milionů korun.

Temelín kvůli závadě odpojí druhý blok, první je odstaven

Jaderná elektrárna Temelín v pátek večer odpojila druhý blok od rozvodné sítě. Musí opravit přívod chladicí vody u jednoho z pomocných systémů generátoru. Provoz chtějí energetici obnovit o víkendu, sdělil ČTK mluvčí Temelína Václav Brom. První blok nevyrábí proud od poloviny července. Důvodem je plánovaná výměna paliva v reaktoru. Temelín přechází z amerického na ruské palivo. Nyní ho vyměňuje v prvním bloku. Druhý blok přijde na řadu příští rok na jaře, zatím využívá palivo americké firmy Westinghouse. Elektrárna má dva bloky a s 2000 megawatty má největší instalovaný výkon v ČR. Do sítě ale zatím dodává méně než druhá tuzemská Jaderná elektrárna Dukovany, a to kvůli delším odstávkám.

Na dokončeném úseku silnice u Jenišova se sesul násep

Na nedávno dokončeném úseku nové rychlostní silnice R6 u Jenišova na Karlovarsku se sesula část svahu ve směru do Karlových Varů. Přestože byl tento úsek silnice otevřen pro běžný provoz před dvěma měsíci, je nyní polovina vozovky uzavřena a omezení potrvá předběžně do 4. září. Zatím není jasné, proč se stovky metrů krychlových zeminy sesunuly k vozovce, oznámil krajský šéf Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda. Není vyloučeno, že svou úlohu sehrálo velmi deštivé počasí z posledních týdnů. Problémy na stavbě rychlostní silnice R6 se letos vyskytly už jednou, a to krátce po otevření nového úseku mezi Tisovou a Kamenným Dvorem na Sokolovsku. Přestože po silnici jezdily automobily jenom krátce, na několika místech se začal povrch silnice vlnit a stavební firma ho musela opravovat. Náklady se pohybovaly kolem 1,5 milionu korun.

Za propad při stavbě tunelu Blanka může zřejmě Metrostav

Z vyšetřování báňského úřadu zatím vyplývá, že za červencový propad při stavbě tunelu Blanka může firma Metrostav, která je hlavním dodavatelem stavby. Informovala o tom Česká televize (ČT). Vyšetřování by mělo být uzavřeno do konce října, báňský úřad však už s Metrostavem zahájil správní řízení o finanční sankci. Firmě hrozí pokuta až ve výši pěti milionů korun, dalších nejméně 14 milionů bude po Metrostavu zřejmě požadovat hlavní město. Podle místopředsedy Českého báňského úřadu Dušana Havla mohlo být příčinou propadu selhání lidí, tedy nedodržení technologické kázně, a také pochybení při zpracování provozní dokumentace.

CzechInvest od září povede Miroslav Křížek

Generálním ředitelem státní agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest bude od září Miroslav Křížek. Informoval o tom server Euro.cz. Křížek ve funkci vystřídá Alexandru Rudyšarovou, která v agentuře zůstává jako první náměstkyně odpovědná za problematiku strukturálních fondů. Na post šéfa CzechInvestu Křížka navrhl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Křížek se na svých webových stránkách prezentuje jako pedagog, politik a podnikatel. Agentura CzechInvest působí jako prostředník mezi EU a podnikateli při čerpání peněz z evropských strukturálních fondů a poskytuje služby tuzemským i zahraničním investorům. Od svého vzniku v r. 1992 se podílela na 1481 investicích v celkové hodnotě 672 miliard korun. V projektech zprostředkovaných agenturou našlo práci přes 210.000 lidí, další tisíce pracovních míst vzniklo v navazujících investicích.

Výdaje Čechů za cestování napřesrok klesnou až o 15 procent

Výdaje českých rodin na cestování v příštím roce klesnou o deset až 15 procent. Předpokládá to analýza společnosti Mag Consulting. Rostoucí náklady za nákup energií či potravin a připravované snížení platů státních zaměstnanců přinutí prý Čechy šetřit. Obyvatelé České republiky utratili loni za zahraniční cesty 77,2 miliardy korun, což je o 300 milionů méně než předloni. Jak vyplývá z údajů České národní banky, Češi začali výrazně šetřit až v posledním čtvrtletí, do té doby výdaje na cestování rostly. Do českých ubytovacích zařízení se po loňském výrazném propadu letos začali vracet cizinci. Od ledna do června jich přijelo 2,8 milionu, což je meziročně o 3,7 procenta více. Naopak Čechů bylo v pololetí v tuzemských hotelech o 3,2 procenta méně, celkem 2,5 milionu.

Prezident předal Stříbrnou plaketu jazzmanovi Rudolfu Daškovi

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě vyznamenal předního českého jazzového kytaristu a skladatele Rudolfa Daška. Při příležitosti jeho 77. narozenin mu předal Stříbrnou plaketu prezidenta republiky. Dašek patří mezi dlouhodobé stálice tuzemské jazzové scény. "Jsem rád, že mohu právě v den narozenin pana Daška ocenit jeho mimořádný umělecký přínos k úrovni českého jazzu," sdělil prezident Klaus. Dašek uvedl, že plaketu vnímá jako ocenění celé jazzové hudby a poděkoval za volný cyklus koncertů s názvem Jazz na Hradě, které se konají z podnětu prezidenta republiky od roku 2004 v Nové galerii Pražského hradu. Dašek byl mimo jiné členem souborů Jaromír Hnilička & Karel Velebný Tentet, Jazz Celula, Metronom, SHQ, System Tandem Stivín & Dašek či Václav Zahradník Big Band. Spolupracoval s mnoha významnými jazzovými hudebníky, nejznámější je jeho projekt System Tandem Stivín & Dašek s Jiřím Stivínem.

Nádraží v Ústí nad Orlicí bude kulturní památkou

Ministr kultury Jiří Besser potvrdil květnové rozhodnutí ministerstva, kterým byla budova železniční stanice Ústí nad Orlicí prohlášena kulturní památkou. Ministerstvo vedlo v uplynulých letech správní řízení, ve kterém prokázalo, že nádražní budova má nesporné památkové hodnoty. S tím nesouhlasil vlastník budovy, společnost České dráhy. Podnět k prohlášení nádraží za kulturní památku podal na ministerstvo před třemi lety zakladatel sdružení Nádraží nedáme! Martin Kadrman. Ten uvedl, že prohlášení kulturní památkou garantuje, že nádraží nehrozí demolice a jeho vlastník o něj bude muset pečovat. Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí měla ustoupit modernizaci železničního koridoru. Proti demolici se v internetové petici postavilo téměř 15.000 lidí. Klasicistní nádraží bylo postaveno v roce 1874 podle návrhu architekta Rudolfa Freye.

Centrem Prahy prošel krojovaný průvod

Centrum Prahy v pátek odpoledne roztančila česká polka a balkánské, čínské nebo jihoamerické národní tance. Metropolí totiž prošel krojovaný průvod folklorních souborů z celého světa. Zúčastnilo se ho asi 600 lidí, řekl ředitel mezinárodního festivalu Pražský jarmark Jan Šlajs. Letos se festivalu podle pořadatelů účastní rekordních 40 souborů ze zahraničí. Doplňuje je přes 20 tuzemských souborů. Účinkujících je celkem 1800. Co do rozsahu a počtu zahraničních účinkujících jde podle pořadatelů o největší mezinárodní folklorní festival v České republice. Na festival zavítaly například soubory z Kolumbie, Venezuely, Mexika, Indonésie, Nového Zélandu, Číny, Ruska, Turecka, Řecka, Itálie, Srbska, Rumunska, Bulharska, Belgie a Slovenska. Soubory budou vystupovat až do úterý také na Ovocném trhu, zájemci je mohou vidět denně vždy mezi 13:30 a 22:00.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty Praha ve skupině F Evropské ligy narazí na Tomáše Necida a jeho CSKA Moskva, italské Palermo a švýcarské Lausanne. První zápas sehrají 16. září v Palermu, skupinu zakončí proti Lausanne. Rozhodl o tom los v Monaku.

Cesta tenisty Radka Štěpánka turnajem v New Havenu skončila ve čtvrtfinále. Český hráč nestačil v boji o semifinále na Srba Viktora Troického, s nímž prohrál před týdnem i v Cincinnati, a Srbovi podlehl 2:6, 3:6. Přes vyřazení ve čtvrtfinále byl turnaj v New Havenu pro Štěpánka povzbuzením. Před nadcházejícím US Open zde vyhrál po návratu na kurty po zdravotních komplikacích prvních pět zápasů, dva v kvalifikaci a tři v hlavní soutěži.

Český skokan na lyžích Borek Sedlák vyhrál kvalifikaci na sobotní závod letní Grand Prix v japonské Hakubě výkonem 130 metrů. Jan Matura (123 m) skončil čtvrtý a Lukáš Hlava (120,5) byl osmý. První závod se v Hakubě uskuteční v sobotu, druhý o den později. Z elitní desítky pořadí Grand Prix ovšem v Japonsku chybí šestice skokanů včetně Poláka Adama Malysze, Rakušana Thomase Morgensterna i Švýcara Simona Ammanna.

Počasí v České republice

V noci oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť. Teploty 15 až 11 stupňů. V sobotu čekáme zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, Teploty 14 až 18.