Zprávy

0:00
/
0:00

Vojákům se změní platové tarify a sníží základní mzda o 10 procent

Tabulky platových tarifů vojáků z povolání se zřejmě změní. Podle jedné varianty by jejich základní plat nerostl s počtem odpracovaných let a zvýšila by se horní hranice osobního ohodnocení. Podle druhé možnosti by nařízení snížilo hranici let práce, po kterou mzda stoupá. V obou variantách by se platové tarify snížily od příštího roku o desetinu. Předpokládá to návrh na změnu příslušného vládního nařízení, které nyní poslalo ministerstvo práce a sociálních věcí do připomínkového řízení. V první variantě by byl nejnižší základní plat vojáka 6680 korun a nejvyšší 22.640 korun, ve druhé možnosti pak 6680 korun a 29.330 korun. V současnosti je nejnižší tarifní plat 7420 korun a nejvyšší 37.780 korun. Podobnou konstrukci návrhu změn v tarifech pro zaměstnance ve veřejných službách a správě představilo ministerstvo už ve čtvrtek.

Základní platy duchovních asi klesnou o desetinu

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje snížení platových tarifů o desetinu pro duchovní církví a náboženských společností. Státní rozpočet by tím v příštím roce uspořil asi 90 milionů korun. Vyplývá to z předlohy na vládním webu, kterou nyní ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Návrh zdůvodňuje restriktivními opatřeními vlády. Snížení základního platu o deset procent by se dotklo podle důvodové zprávy 4858 duchovních. Pokles by činil v průměru 1540 korun měsíčně. Ministerstvo by chtělo, aby novela vládního nařízení platila od ledna. Platy duchovních se podle zprávy zvyšovaly naposledy loni v červnu, a to o 3,5 procenta. Vláda pouze zmírnila jejich propad od předloňského roku, protože celková inflace za tu dobu činila 7,3 procenta. Pro příští rok předpokládá ministerstvo inflaci mezi 2,4 a 3,4 procenta, reálný příjem duchovních by tedy byl ještě nižší než o navrhovanou desetinu. Tabulka platů duchovních má šest platových tříd a 12 stupňů podle počtu odpracovaných let. Zatímco například duchovní ve třetí třídě s osmiletou praxí má nyní základní plat 13.650 korun, nově by to bylo 12.290. Nejnižší plat je v současnosti 9670 korun, činil by 8710 korun. Naopak nejvyšší osobní požitek, jak se plat duchovních úředně nazývá, je 23.710 korun. Od příštího roku by klesl na 21.340 korun.

Bártu čeká střet s firmami nad smlouvami, rozpočet měnit nechce

Ministra dopravy Víta Bártu čeká v nejbližších dnech jednání se stavebními firmami o právní stránce uzavírání dopravních staveb. Na zastavené stavby mají totiž firmy uzavřené smlouvy. Navržený rozpočet pro svůj resort přitom Bárta měnit nechce, sdělil ČTK mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "Ministerstvo vytváří úspory především ve vlastním provozním rozpočtu. Hovoříme o výrazném zeštíhlení ministerstva dopravy v řádu více než deseti procent zaměstnanců," uvedl Bárta. "Nepředpokládám, že bychom chtěli měnit rozpočet, který je v souladu s politickými dohodami. Ministerstvo dopravy je přitom mezi resorty škrtací lídr," uvedl Hanzelka. K zastavení staveb vede Bártu nedostatek peněz, rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) se má pro příští rok snížit o téměř 30 miliard na 67,5 miliardy korun. Ministr proto už nakázal zastavit veškerou výstavbu na železnici a 12 silničních staveb. "Na každé stavbě se bude definovat konkrétní stav, kdy bude možné stavbu přerušit. Nyní určujeme objekty, které se musejí z hlediska bezpečnosti a logiky věci jednoznačně dokončit," řekl ČTK ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jan Komárek.

Akademii věd asi klesne rozpočet jen o 250 milionů, ne o 1,4 miliardy

Akademii věd asi v příštím roce neklesne rozpočet o 1,4 miliardy, ale jen o 250 milionů. Rada vlády pro výzkum a vývoj nakonec navrhla 4,5procentní snížení výdajů u všech vědeckých institucí. ČTK to sdělil tajemník vládní Rady pro výzkum a vývoj Marek Blažka s tím, že návrh musí ještě posvětit ministerstvo financí. Celkový balík peněz na vědu a výzkum by měl být v příštím roce 25,4 miliardy, tedy stejně jako letos. Zástupci akademie se k návrhu zatím nechtěli vyjadřovat, počkají si až na oficiální sdělení. "Všem se zkrátí výdaje o 4,5 procenta včetně Akademie věd, takže to nebude pokles o 1,4 miliardy, ale o čtvrt miliardy," sdělil Blažka a řekl, že jde o snížení oproti jejich původnímu návrhu. To znamená, že například Technologické nebo Grantové agentuře se rozpočty výrazně navýší, ovšem o 4,5 procenta méně, než původně čekaly. Blažka také uvedl, že pokud ministerstvo financí zapracuje návrh do rozpočtu, měla by o tom vláda rozhodnout do konce září.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) po čtvrtečním jednání s rektory upozornil, že školy musejí efektivněji čerpat peníze z evropských fondů. Zároveň však připustil, že začal ve velkém propouštět úředníky, kteří mají na ministerstvu čerpání dotací na starosti. Jejich efektivitu označil za velmi nízkou. Rozhodnutí ministra už ostře kritizovala stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová (ČSSD). "Za populistickým gestem ministra Dobeše, který tímto krokem deklaroval připravenost k boji s přebujelým úřednictvem, se totiž skrývá reálná hrozba ztráty finančních prostředků v řádech desítek miliard korun, ke které může dojít v případě, že čerpání nebude pečlivě ošetřeno," varovala. Propouštěním těchto úředníků navíc ministerstvo moc neušetří, jejich platy totiž z 85 procent financuje právě EU.

Maturity rozveze do škol firma Stahl, stát za to zaplatí 50 milionů

Tendr na rozvoz testů státních maturit vyhrála firma Stahl - stěhovací služba, spol. s r.o., ministerstvo školství jí za tyto služby zaplatí v průběhu pěti let přes 50 milionů korun. jednatel firmy Antonín Stahl nechtěl sdělit detaily zakázky, testy se totiž budou rozvážet ve zvýšeném bezpečnostním režimu. Kritici přitom označují právě rozvoz testů z tiskového centra do všech škol za nejvíce rizikovou část nové maturity.

Limitní cena zakázky byla 58,6 milionu korun na pět let, podle Stahla se však nakonec s ministerstvem dohodli na nižší ceně. "Bude to asi o deset procent," potvrdil. Ministr školství Josef Dobeš (VV) avizoval, že se na mírném snížení původních cen domluvil se všemi dodavateli zapojenými do projektu státních maturit. Těmi jsou například firma Logica, která vyhrála třísetmilionový tendr na dohledové centrum umožňující sledovat průběh maturit v jednotlivých školách. Dalších 23,5 milionu mělo původně stát také zajištění datového spojení mezi řídícím centrem a školami. Jakmile se totiž testy fyzicky rozvezou do škol, bude veškerá komunikace probíhat už jen elektronicky. Testy se vytisknou v zabezpečeném sále tiskárny a zabaleny budou automaticky, aby otázky zůstaly tajné. Poté budou v zapečetěných schránkách rozvezeny do téměř 1300 škol, za únik testů hrozí vysoká pokuta. Odpůrci nových maturit však již dříve varovali, že do rozvozu budou zapojeny stovky lidí, což zvyšuje riziko, že někdo neodolá pokušení a testy se třeba s předstihem objeví na internetu.

Logistika celého projektu se ověří už za necelé dva měsíce při maturitní generálce. Ta bude stát 140 milionů korun a má prověřit právě "systém ochrany zkušebního tajemství" nebo připravenost pedagogů na jiné hodnocení maturit. Ostrý start nových zkoušek dospělosti je pak naplánován na jaro 2011, zúčastní se jej téměř 106.000 maturantů.

V Praze je obelisk na počest Siwiece, jenž se v roce 1968 upálil

Černý obelisk věnovaný památce Poláka Ryszarda Siwiece, který se v září 1968 na protest proti okupaci Československa veřejně upálil, stojí od pátku v Praze. Před Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byl odhalen za účasti českých i polských představitelů. Umělecké dílo, které vytvořil polský výtvarník Marek Moderau, stojí v ulici pojmenované podle Siwiece. "Je to nejlepší místo, které mohlo být vybráno. Protože právě tento ústav je institucí odpovědnou za studium totalitních režimů a čin pana Siwiece byl namířen jako protest proti totalitě," řekl novinářům ředitel ÚSTR Daniel Herman. Podle něj zůstal věrný ideálům, kterým věřil, a přinesl oběť nejvyšší, tedy svůj život. "Čin pana Siwiece nám bere dech dodnes," dodal ministr vnitra Radek John, podle něhož Polák vlastně protestoval proti porušování lidských práv obecně. Podle Johna je dobře, že obelisk bude osvětlovat, kdo Siwiec byl. Vzpomínková akce se konala před sobotním 42. výročím invaze vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy včetně Polska. Nechyběl na ní místopředseda polského Senátu Zbigniew Romaszewski, polský velvyslanec Jan Pastwa či šéf rady ochrany paměti bojů Andrzej Krzysztof Kunert.

Filozof a protifašistický bojovník Siwiec pracoval jako účetní. Někdejší bojovník protifašistické zemské armády, jenž po válce odmítl nastoupit jako učitel dějepisu, protože se nechtěl podílet na komunistické indoktrinaci dětí, se rozhodl proti okupaci Československa veřejně protestovat. Upálil se 8. září 1968 při dožínkové slavnosti před vládní tribunou na varšavském Stadionu desetiletí. Slavnosti dožínek byly zrovna v plném proudu, když se postavil u hlavní tribuny, polil benzínem a zapálil se před očima hlavních představitelů tehdejšího komunistického Polska. Jeho křik ale zanikl v jásající dechovce a cenzoři vyloučili z tisku jakoukoliv zmínku o incidentu. Devětapadesátiletý Siwiec zemřel na následky těžkých popálenin čtyři dny po svém činu.

Kraj: Most ve Studénce jsme museli doplatit kvůli dohodě s firmou

Radní Moravskoslezského kraje tvrdí, že museli doplatit 14,3 milionu korun za stavbu nového mostu ve Studénce na Novojičínsku kvůli dřívější dohodě se stavební firmou ODS - Dopravní stavby Ostrava (ODS-DSO). Tu podle nich uzavřelo bývalé vedení kraje. Kraj se tím zavázal, že dražší nový most po dokončení doplatí. ČTK to sdělil zástupce krajského úřadu Pavel Olšovský. Představitel minulého vedení kraje Pavol Lukša (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09) uvedl, že dohodu uzavřeli kvůli tomu, že nový most měl mít jiné technologické parametry, proto byla jeho cena vyšší. Původní most ve Studénce firmě ODS - Dopravní stavby Ostrava před dvěma roky spadl při rekonstrukci přímo před přijíždějící mezinárodní rychlík. Způsobil tak jedno z největších železničních neštěstí v zemi za poslední léta, při němž zahynulo osm lidí. Někteří odborníci rozhodnutí kraje doplatit nyní firmě 14 milionů Kč za stavbu nového mostu kritizují. Podle nich kraj neměl přistoupit na žádnou dohodu a peníze doplácet, bylo totiž povinností firmy postavit na místě nový most na vlastní náklady. Zástupce krajského úřadu ČTK sdělil, že minulé vedení kraje v čele s Evženem Tošenovským (ODS) však s firmou uzavřelo před stavbou nového mostu novou dohodu. Podle ní se rozhodl kraj přistoupit k novému projektu, odlišnému technickému řešení, a zavázal se k tomu, že finanční rozdíl firmě ODS-DSO zaplatí.

Výstavba velkého městského okruhu v Brně bude pokračovat

Výstavba velkého městského okruhu v Brně bude pokračovat. Novinářům to v jihomoravské metropoli řekl ministr dopravy Vít Bárta (VV). Přes pozastavení mnoha důležitých silničních staveb v Česku ministr počítá také s výstavbou protihlukových stěn na dálnici D1 u Popůvek na Brněnsku. Bárta hodlá řešit i otázku možného rušení letů mezi Prahou a Brnem, které provozu ČSA a modernizaci dálnice D1. Zmražena je naopak největší investice, tedy projekt železničního uzlu Brno za 20 miliard korun. "Mohu potvrdit, že brněnský okruh dále pokračuje. Říkám to s pokorou toho, že je to v rámci celé České republiky nejméně hloupé z hloupých řešení, jaké stavby jsem měl zastavit a jaké ne," uvedl Bárta. Práce na výstavbě královopolského tunelu byly zahájeny již před dvěma lety, tunel byl proražen letos. Stavba má být dokončena nejdříve koncem příštího roku.

Mezi zmražené projekty naopak patří stavba železničního uzlu Brno. "V současném investičním rámci jednoznačně nemůže být řeč, že bychom tak zásadní investici byli schopni realizovat. S krajem i městem budeme spolupracovat na tom, aby se tento projekt stal prioritním pro následující léta," uvedl Bárta. Přitom doplnil, že ministerstvo nepočítá s čerpáním evropských dotací na tuto stavbu v následujících třech letech.

Stav nebezpečí skončí v Ústeckém kraji v sobotu

Stav nebezpečí v Ústeckém kraji skončí v sobotu o půlnoci, tedy podle původního plánu. Novinářům to po pátečním zasedání krajského krizového štábu oznámila hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Srpnové povodně napáchaly v kraji škody za 1,5 miliardy korun, třetinu na krajském majetku, hlavně na mostech. Stát poskytne maximálně polovinu, a tak bude potřeba v krajském rozpočtu najít přes čtvrt miliardy. Hejtmanka zatím neřekla, kde je kraj ušetří. Zrušení stavu nebezpečí mimo jiné znamená, že starostové postižených obcí musejí do týdne odhadnout škody a začít je uplatňovat. "Odhady od starostů se nám scházejí jen pomalu, ale došli jsme k názoru, že zrušení krizového štábu a stavu nebezpečí k sobotní půlnoci nic nebrání," řekla novinářům Vaňhová. Povodně postihly 7. a 8. srpna především Děčínsko. Zatímco poničené mosty a silnice se postupně opravují a uzavřených je už jen šest komunikací, největší problém nyní podle krizového štábu způsobuje zásobování pitnou vodou. "Ještě 310 studní se bude muset sanovat a projít hygienickým vyšetřením. Do té doby bude zajištěno zásobování cisternami," uvedla Vaňhová.

Obce: Provozovatelé videoterminálů odmítají platit poplatky

Provozovatelé videoloterijních terminálů (VLT) odmítají platit poplatky, které mohou za tato zařízení obce nově vybírat. Tvrdí to zástupci Prahy a Přerova, kteří se s tímto problémem setkali. Podle Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS) firmy chtějí platit, ale zákon je špatně napsaný a používá nejasné pojmy. "Používá například pojem jiná technická zařízení, zákon přitom tento pojem nezná. ... Je v tom zmatek a chaos, každý si některé pojmy vykládá jinak," uvedl. Zástupci asociace proto podle něj jednají v ministerstvem financí o vymezení některých pojmů.

Vybírat poplatky za VLT umožňuje obcím novela zákona o podpoře sportu. Zákon na začátku června podepsal prezident. Mnohé radnice následně vydaly vyhlášky, v kterých stanovily výši poplatku. Nejvyšší možný roční poplatek za jedno takové zařízení činí 20.000 korun. "Když už nemůžeme videoloterijní terminály regulovat, tak ať z toho mají alespoň městské části peníze na dětská hřiště a podobně," řekl ČTK náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS). Podle něj ale dosud radnice žádné peníze nedostaly. "Provozovatelé říkají, že novela je tak neurčitá, že nemusí platit," poznamenal.

Stejnou reakci vyvolalo zpoplatnění provozu videoloterijních terminálů a dalších herních zařízení, která povoluje ministerstvo financí, mezi jejich provozovateli v Přerově. Příslušná vyhláška schválená zastupiteli tam platí od začátku srpna. "Situaci nám to určitě ztěžuje mimo jiné ve vztahu k přípravě rozpočtu na příští rok. Není jisté, zda z provozu těchto herních zařízení budeme mít příjem," řekla ČTK Hana Kliková z přerovského magistrátu.

Švýcarský soud rozhodne o Pitrově stížnosti na vazbu do 10 dnů

Švýcarský soud se chystá do deseti dnů rozhodnout o stížnosti kontroverzního českého podnikatele Tomáše Pitra. Podnikatel byl ve Švýcarsku zadržen, nyní je ve vydávací vazbě a stěžuje si na ni. Přijme-li soud jeho důvody, mohl by být podnikatel propuštěn na svobodu či do domácího vězení. ČTK to sdělila mluvčí švýcarského spolkového trestního soudu Mascia Gregoriová Al-Barafiová. Pitra zadrželi švýcarští policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Česko požádalo o jeho vydání do vlasti kvůli výkonu trestu. V roce 2006 ho v ČR soud pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pak pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

V Jaroměři-Josefově ukradl neznámý zloděj bustu T. G. Masaryka

Neznámý zloděj ukradl z městského parku v Jaroměři-Josefově na Náchodsku bronzovou bustu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Krádeží vznikla škoda zhruba 300.000 korun. ČTK o tom informovala mluvčí náchodské policie. Pachatel bustu ukradl mezi 15. a 16. srpnem, policie se případem zabývá od čtvrtka. "Zloději v případě dopadení vzhledem k velké způsobené škodě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," uvedla mluvčí. V Královéhradeckém kraji už zloději ukradli několik bust T. G. Masaryka, například letos v lednu ukradl neznámý zloděj bustu v Potštejně, vloni v prosinci zmizela prezidentova busta v Pěčíně na Rychnovsku.

Polská policie zadržela v Bogatyni dva Čechy s drogami a zbraněmi

Policie v polské Bogatyni ležící u hranic s Českem zadržela dvojici českých občanů, kteří u sebe měli drogy a zbraně. Informovala o tom polská agentura PAP, podle níž policisté muže podezřívají, že v Polsku chtěli drogy prodat. Muži v noci seděli v Bogatyni v autě se staženými okénky a křičeli a nadávali. Jejich chování znepokojilo obyvatele příhraničního městečka, kteří na ně upozornili policii. Policista a pohraničník, kteří na místo přišli, zjistili, že oba Češi jsou pod vlivem drog. Našli u nich 70 dávek amfetaminu. Češi ve věku 26 a 30 let měli v autě také schovaný revolver, pistoli a také plynovou pistoli a několik desítek nábojů. Muži jsou nyní ve vyšetřovací vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

Průhonický park je současí památkové rezervace s ochranou UNESCO

Součástí pražské památkové rezervace, která je od roku 1992 po ochranou Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), je i středočeský Průhonický park. Rozhodl o tom výbor UNESCO na nedávném zasedání v Brazílii. ČRo - Radiožurnálu to řekl ředitel odboru mezinárodních vtahů ministerstva kultury Zdeněk Novák. Podle Jana Kirschnera, ředitele Botanického ústavu Akademie věd, který park spravuje, tento krok zvýší prestiž tohoto přírodně-architektonického unikátu. Novák rozhodnutí výboru označil za skvělou zprávu nejen pro zahradní architekty a památkáře, ale i pro pracovníky Botanického ústavu. "Ale především je to dobrá zpráva pro obec Průhonice a Středočeský kraj," řekl Novák Radiožurnálu. Park o rozloze cca 250 hektarů, který spadá k novorenesančnímu Průhonickému zámku, zahrnuje významnou sbírku rostlin a kromě hodnoty estetické má i vysokou hodnotu vědeckou. Patří k největším přírodně krajinářským parkům v Evropě. Jako mimořádné dílo zahradní architektury 19. století jej už v roce 1992 na seznam UNESCO nominovalo ministerstvo životního prostředí. "Od té doby ale nebylo úplně zřejmé, zda je Průhonický park pod ochranou UNESCO. Nebylo úplně vyjasněné, jestli je park přímo v ochranném pásmu jako centrum Prahy," uvedl Novák. Vedení výboru na zasedání v Brazílii prý ale rozhodlo, že park do pražské památkové rezervace a tudíž i pod ochranu světového dědictví patří. "Průhonický park se letos stal národní kulturní památkou. Z hlediska požadavku, jak budeme pečovat o tento komplex, se ale prakticky nic nemění," dodal Kirschner. Očekává větší rozsah a hloubku kontroly a z toho vyplývající vyšší odpovědnost Botanického ústavu.

V ostravské zoo se narodilo mládě ohrožené zebry Grévyho

Stádo ohrožených zeber Grévyho v ostravské zoologické zahradě se rozrostlo o dalšího člena. Novým přírůstkem je sameček, který se má čile k světu, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Dodala, že samečka na svět přivedla samice Klára, která už porodila čtyři mláďata a o všechna se vždy vzorně starala. "Jedna z jejích dcer, která v naší zoo zůstala, očekává narození svého potomka v nejbližší době. Otcem obou mláďat je sameček Kye, který k nám přišel v dubnu 2008 z Anglie," uvedla Kalousková. Zebra Grévyho je ve volné přírodě nejohroženějším druhem zeber. Populace čítající v současné době kolem 2000 jedinců se vyskytují v Keni a Etiopii. V Somálsku byla už pravděpodobně vyhubena. Největší hrozbou pro zebry je intenzivní využívání půdy jako pastvin pro dobytek a obsazování vodních zdrojů. "Situace by mohla dojít tak daleko, že chov v lidské péči potažmo zoologických zahradách bude jednou pro tento druh jedinou šancí na přežití," vysvětlila Kalousková. Ostravská zoo chová zebry Grévyho už od roku 1973 a za tuto dobu se podařilo odchovat celkem 23 mláďat.

Oštěpařku Špotákovou bude trénovat Železný

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková po jedenácti letech končí spolupráci s trenérem Rudolfem Černým a bude se připravovat pod vedením trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného. Čerstvá vítězka Diamantové ligy to oznámila na tiskové konferenci v Praze.

Čeští golfisté na Czech Open dohráli, vedou Švédové

Žádný ze šestnácti českých golfistů nepronikl do víkendového finále Czech Open. V Čeladné na severní Moravě měl k takzvanému cutu nejblíže Viktor Skalle, jehož sen se rozplynul na předposlední jamce. Do poslední chvíle bojovali o účast mezi evropskou elitou i amatéři Martin Příhoda a Filip Mrůzek. V čele turnaje jsou v jeho polovině Švédové Peter Hanson a Fredrik Widmark.

Počasí v České republice

Sobota bude slunečná nebo polojasná, teploty vystoupí na 25 až 29 stupňů Celsia. Foukat má jen slabý jihozápadní vítr.