Zprávy

Strany se neshodly na hlasování, volba míří ke krachu

Noční schůzka šéfů poslaneckých a senátních klubů a vedení obou komor, která měla přinést dohodu o způsobu hlasování o prezidentovi, skončila bez výsledku. Zástupci politických stran se rozešli po necelých dvou hodinách s tím, že definitivní rozhodnutí o tom, zda se hlava státu bude volit tajně, nebo veřejně, padne až v pátek při hlasování poslanců a senátorů. Pravděpodobnost, že se v pátek prezident vůbec nebude volit, se tak výrazně zvýšila. Situaci zkomplikovalo večerní rozhodnutí komunistů, že budou prosazovat veřejnou volbu prezidenta. Jedinou stranou, která stále prosazuje tajnou volbu, tak zůstává ODS. Pokud ovšem ostatní strany občanské demokraty v Poslanecké sněmovně přehlasují a prosadí veřejné hlasování, hrozí páteční volbě krach. Senát, ve kterém má ODS většinu, je totiž rozhodnut hlasovat tajně.

Jan Švejnar připustil, že v tajné volbě by mohl získat i hlasy ODS

Prezidentský kandidát Jan Švejnar připustil, že v případě tajné volby by měl větší šanci získat i hlasy některých zákonodárců z řad ODS. "Je to možné, na druhé straně si nedokážu vysvětlit, jakým směrem by asi ten výsledek byl, řekl Švejnar. Na všech setkáních, která absolvoval, prý dosud nikdo nevěděl, kterým směrem by se výsledek vychýlil v tajné či veřejné volbě. Žádný z prezidentských kandidátů by se podle něj neměl vyjadřovat k tomu, jestli by volba měla být veřejná nebo tajná. "Já pouze doufám, že najdou řešení tak, aby se volby nakonec uskutečnily," dodal Švejnar. Podle něj se zdá, že ústava v tomto případě není zcela jasná. Švejnar nechce den před volbou spekulovat o tom, kolik zákonodárců mu dá svůj hlas.

Topolánek: ODS trvá na tajné volbě prezidenta

ODS je nadále přesvědčena o tom, že důstojný průběh páteční volby prezidenta zaručí jedině tajné hlasování. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek po ranním jednání stranického grémia uvedl, že občanští demokraté budou až do poslední chvíle jednat s koaličními partnery i dalšími stranami, které prosazují veřejnou volbu. Topolánek věří, že nakonec se podaří dosáhnout dohody, která zajistí volbu hlavy státu bez procedurálních sporů obou komor hrozících až ústavní krizí. Veřejná volba podle ODS nezaručí svobodné rozhodování zákonodárců. Podle premiéra je zcela evidentní, že někteří volitelé budou v takovém případě čelit tlaku "stranických bossů a sekretariátů". Navíc hrozí spory kvůli nejasnostem jednacího řádu a možné zpochybnění volby. Česká republika podle něj není v situaci, kdy by parlament vybíral prezidenta demonstrativně veřejnou aklamací.

Severův kompromis: Volme tajně, ale každá strana do své urny

Předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa navrhuje, aby se prezident volil tajně - ovšem tak, aby každá politická strana měla vlastní volební urnu, do níž by její zákonodárci vhazovali volební lístky. Severa míní, že by to byl vhodný kompromis, který by mohl vyřešit spor zastánců veřejné a tajné volby. Šéf lidovecké sněmovní frakce o svém stanovisku informoval ČTK. Zdůraznil, že jde o jeho osobní iniciativu, nikoli o stanovisko KDU-ČSL, která zatím prosazuje veřejné hlasování. Své stranické kolegy chce Severa přesvědčit o tom, že jím navržený postup je tou správnou cestou.

Ve smlouvě o radaru bude samostatná kapitola o propojení s NATO

Česko se s USA dohodlo na tom, že v hlavní smlouvě upravující podmínky pro případnou stavbu radaru v Česku bude samostatná kapitola o propojení stanice s NATO. Po čtvrtečním jednání s americkými představiteli to řekl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar s tím, že smlouva bude hotova v horizontu týdnů, nikoli měsíců. Pojar dodal, že zbývá doladit "spíše pár odstavců než stránek". "Ale někdy je daleko jednodušší dohodnout jednu stránku než jednu konkrétní větu nebo slovo", řekl Pojar. Neupřesnil však, které sporné body zatím zůstávají. Česká vláda vyjednává už rok s Američany o případné stavbě protiraketového radaru ve vojenském prostoru Brdy. Česko a Polsko, kde by mělo stát silo s desítkou střel, mají podle amerických expertů ideální polohu na umístění protiraketového deštníku. V souvislosti s radarem chce Praha s Washingtonem také smlouvu, která určí právní rámec pro pobyt amerických vojsk. Podmínkou pro stavbu radarové základny je i to, že český parlament její umístění v ČR schválí.

NATO plánuje nové sídlo, ČR má na něj přispět půl miliardy korun

Severoatlantická aliance plánuje výstavbu svého nového sídla v Bruselu a Česká republika na ni má jako členský stát přispět celkově asi 21 miliony eur (kolem půl miliardy korun). V částce, kterou Česko má dát na stavbu v rozmezí let 2008 až 2013, je zahrnuta i rezerva na případnou inflaci. Materiál má v pondělí projednat vláda. Společná část stavebního projektu bude financována z rozpočtu NATO. Náklady na prostory pro národní delegace budou hradit jednotlivé země samy. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že sdílené náklady na výstavbu nového ústředí NATO budou činit asi 1,15 miliardy eur (necelých 30 miliard korun). "Česká republika z této sumy uhradí na základě dřívější dohody 1,6 procenta," uvedla mluvčí Zuzana Opletalová. Podle ní je výstavba nového sídla NATO fakticky zatím ve fázi plánů, do země se ještě ani jednou nekoplo. "Ale jde o poměrně vysokou investici, kterou předem musí projednat vláda," dodala.

Brusel na rozdíl od loňska pochválí Česko za hospodaření

Evropská komise příští týden pochválí českou vládu za hospodaření. Vyplývá to z hodnocení českého konvergenčního programu, který je jakýmsi "jízdním řádem" na cestě k euru. Jeho návrh má ČTK k dispozici. Hodnocení Bruselu je ve srovnání s loňským rokem výrazně odlišné a mnohem pozitivnější. Loni hrozilo, že vláda nedodrží závazky týkající se výše schodku veřejných financí. Letos je ovšem vše jinak a i hospodaření státu loni nakonec proti předpokladům dopadlo výrazně lépe. Zatímco zpočátku loňského roku ekonomové, ministerstvo financí, Evropská komise a další očekávali, že rozpočtový deficit dosáhne čtyř procent HDP, ve skutečnosti byl zhruba o dva procentní body nižší. Letos se Česko podle Bruselu vejde pod "klíčovou" tříprocentní hranici, která je mimo jiné nutná i k přijetí evropské společné měny. To bude mít za následek, že Evropská unie s Českem s největší pravděpodobností po letech ukončí proceduru pro nadměrný schodek veřejných financí. "Program je konzistentní s nápravou nadměrného rozpočtového deficitu v roce 2008," uvedla komise. Česku ovšem v podstatě nezbývá nic jiného, než se letos v případě deficitu vejít pod tři procenta HDP. V opačném případě by totiž Praze hrozily sankce, v krajním případě i zastavení toku peněz z evropských fondů do země. Dosud se to ale ještě nikdy nestalo.

Vláda má logo předsednictví, dle tradic EU ho ale úzkostlivě tají

České předsednictví v roce 2009 bude podle vlády symbolizovat moderní, hravé a nápadité logo, které může být ztvárněno v několika barvách. Logo je zábavné a má světu ukázat, že "Češi nejsou žádní suchaři a mají šmrnc", charakterizoval pro ČTK jeho podobu vicepremiér pro EU Alexandr Vondra. Před veřejností se ale zatím logo i jeho autor úzkostlivě tají, protože podle zvyků v EU je ho možné zveřejnit až těsně před začátkem předsednictví, aby nezastínilo předcházející předsedající členský stát. ČTK se podařilo získat alespoň náznakový popis loga, které už schválil i premiér Mirek Topolánek. Předností symbolu je prý hravá variabilita jeho základní struktury, která nabízí široké pole aplikací. Logo navazuje na motto českého předsednictví "Evropa bez hranic" a současně unijní motto "Jednota v rozmanitosti". Obě ústřední myšlenky reprezentuje pestrá barevnost loga, která pracuje s výrazným písmem. Barevná škála je odvozena od barevnosti státních vlajek členských zemí a od vlajky EU. Jde konkrétně o tmavě modrou, červenou, žlutou, světle modrou, zelenou, oranžovou, tmavě červenou a černou. Podle Vondry lze logo považovat dokonce ze jakýsi "originální český vynález".

Stát kvůli privatizaci založil akciovou společnost Letiště Praha

Tento týden vznikla akciová společnost Letiště Praha, do které chce stát v rámci privatizace převést majetek ruzyňského letiště. Státní podnik Letiště Praha zároveň změnil název na Správa Letiště Praha. Uvedla to mluvčí podniku Eva Krejčí. Ze Správy Letiště Praha se má stát tzv. zbytkový státní podnik, který je určen k vypořádání závazků a nebude předmětem privatizace. Majetek získá akciová společnost, na kterou přejdou i zaměstnanci, smluvní vztahy, povolení, certifikace, licence i všechny procesy a zdroje potřebné pro fungování letiště. Stát plánuje prodej letiště do konce letošního roku. O způsobu prodeje by měla vláda rozhodnout do konce března. Podle ekonomických analytiků je privatizace Letiště Praha jednou z největších investičních příležitostí v oboru; státu by mohla transakce vynést kolem 80 miliard korun. Ruzyňské letiště je v rámci zemí, které v roce 2004 vstoupily do EU, největší a v regionu střední Evropy patří k nejrychleji rostoucím. Loni jím prošlo 12,4 milionu lidí.

Ministerstvo financí odstranilo daňové znevýhodnění cizinců pracujících v Česku

Ministerstvo financí přijalo ve čtvrtek opatření, které s okamžitou platností odstraňuje daňové znevýhodnění cizinců pracujících v České republice. Ministerstvo to ČTK sdělilo v tiskové zprávě. Opatřením se u zahraničních zaměstnanců upravuje způsob výběru záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti na stejné podmínky a stejnou výši jako u českých zaměstnanců. Opatření má vyřešit situaci do doby, než bude platit novela zákona o daních z příjmů, která má umožnit přiznání slevy na dani i zahraničním pracovníků bez jakýchkoliv dalších zákonných omezení již při stanovení měsíční zálohy na daň. Novela by měla platit od 1. července. Jak napsala v sobotu Mladá fronta Dnes, podle nového zákona o dani z příjmu, který začal platit letos, si cizinci pracující v ČR nemohli měsíčně odečítat z vypočtené daně slevu 2070 korun. Měli tak až o 2000 korun nižší čisté výdělky oproti tomu, jak na tom byli až do loňského roku. V řadě firem, které jsou často na zahraniční pracovní síle závislé, to podle listu vyvolalo velké pozdvižení. Hrozilo totiž, že cizinci si práci v Česku za horších podmínek rozmyslí.

ČNB v nové předpovědi snížila odhad růstu ekonomiky

Česká národní banka v nové prognóze snížila stejně jako před několika dny ministerstvo financí odhad růstu ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt by měl letos stoupnout o 4,1 procenta a v roce 2009 o 4,6 procenta. Aktuální prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb a následně s jejich snížením ještě v roce 2008, řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V předchozí říjnové předpovědi banka odhadovala letošní růst HDP mezi 3,9 až 6,1 procenta a příští rok mezi 4,1 až 7,1 procenta. Centrální banka ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, základní sazba tak činí 3,75 procenta. Česko má stále nejnižší sazby v EU. Snížení růstu ekonomiky je podle Tůmy důsledkem současného ekonomického vývoje. "Dopad do ekonomického růstu se předpokládá především v letošním roce. Pak by mělo dojít opět ke korekci," uvedl Tůma. Podle něj je zřejmé, že současné šoky v domácí i světové ekonomice budou mít jen jednorázový charakter.

SVS:Testování krav na BSE stálo od roku 2001 více než 1,2 mld. Kč

Testování skotu na takzvanou nemoc šílených krav (BSE) stálo v Česku od roku 2001 již více než 1,2 miliardy korun. Přibližně tři čtvrtiny nákladů na vyšetření krav přitom zaplatili tuzemští zpracovatelé a chovatelé. Od prvního výskytu nemoci v ČR, který byl zaznamenán v roce 2001, potvrdila vyšetření 28 případů BSE z 1,22 milionu testovaných zvířat. Nebezpečná nemoc BSE je nyní v Česku i celé Evropě na ústupu. Veterináři loni v českých chovech zaznamenali pouze dvě nakažené krávy, o jednu méně než v roce 2006. Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben ČTK sdělil, že od roku 2001 bylo na BSE v Česku vyšetřeno 1,220.458 krav, přičemž jeden test stojí 1035 korun. "Za vyšetření má provozovatel jatek povinnost zaplatit 750 korun, zbytek hradí stát," uvedl Duben, podle kterého majitelé jatek náklady na testování účtují chovatelům. Na testování krav přispívá i Evropská unie, a to pěti eury na jedno vyšetření. V roce 2007 činil příspěvek EU šest eur. Celkové náklady spojené s preventivními opatřeními proti nemoci šílených krav jdou v Česku do miliard korun.

Antimonopolní úřad prošetří vydání nové knihy o Harrym Potterovi

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří vydání posledního dílu knižních příběhů o Harrym Potterovi. Nakladatelství Albatros se ocitlo v podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu, kterého se údajně dopustilo tím, že některým odběratelům doručí knihu se zpožděním. Vyšetřování je na začátku, zatím není zřejmé, zda vůbec zahájíme správní řízení, řekl ČTK Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS. Nakladatelství Albatros dodalo v první vlně knihu Harry Potter a relikvie smrti pouze do kamenných knihkupectví. Do obchodních řetězců hodlá titul dodat až od 1. března. Předmětem vyšetřování antimonopolního úřadu je také možné uzavření zakázané vertikální dohody o ceně. Knihkupci mají poslední díl dobrodružství Harryho Pottera na pultech už od 31. ledna. Přestože Albatros chtěl, aby obchodní řetězce dílo prodávaly až od 1. března, společnost Tesco Stores ho prodává od úterý. Nakladatelství podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci knihy.

V ČR loni opět vyšel rekordní počet knih

V České republice loni vyšlo opět více knih než rok předtím. Počet 18.029 neperiodických publikací je nejvyšší od roku 1993, od kdy tyto údaje Národní knihovna sleduje. Přestože až polovinu produkce tvoří tituly vydávané školami a státními institucemi, které se vůbec nedostanou na knihkupecké pulty, projevil se rekordní počet vydaných knih podle pořadatelů soutěže Magnesia Litera i například v počtu knih přihlášených do sedmého ročníku ceny. Početní nárůst je u většiny typů publikací, oproti předchozím rokům je i nárůst u beletrie. V roce 2006 literárních textů vyšlo 3746, od roku 2002 přitom tento počet klesal až na 3381 v roce 2004. Loni vyšlo literárních textů 3927. Údaje pocházejí z internetové stránky Národní knihovny, která statistiku vydaných titulů zpracovává. Podíl beletrie na celkovém počtu vydaných knih ale dlouhodobě klesl - v polovině 90. let to bylo kolem 30 procent, nyní jen něco málo přes 20 procent, v Evropě je to však standard.

Zemřel bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal

Ve středu zemřel po krátké nemoci ve věku 61 let chartista, bývalý ministr životního prostředí a nyní i výkonný místopředseda Ústavu pro studium totalitních režimů Ivan Dejmal. Ministrem životního prostředí byl v letech 1991 až 1992 ve vládě Petra Pitharta. Tehdy se mu podařilo dokončit a prosadit úplný systém ekologické legislativy, zejména klíčový zákon o ochraně přírody a krajiny. Ve vládě prosadil také Program obnovy venkova a podílel se na jeho realizaci. Po odchodu z ministerstva působil Dejmal jako tvůrce územních plánů a ekologických studií. Do širšího povědomí opět vstoupil v roce 2000 uspořádáním konference Tvář naší země - krajina domova, na niž poslal svůj příspěvek i britský princ Charles.

K Zemi a Slunci se vrátila kometa objevená astronomem Tichým

K Zemi a Slunci se po sedmi letech opět vrátila jediná kometa objevená v říjnu 2006 v nové České republice. Jmenuje se Tichý podle svého objevitele Miloše Tichého z jihočeské observatoře na Kleti. ČTK to oznámila ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích Jana Tichá. Vlasatice Tichý je podle ní krátkoperiodickou kometou a patří do Jupiterovy rodiny. Trvá jí 7,3 roku, než oběhne kolem Slunce. Letošní návrat je z pozorovatelského hlediska dost nepříznivý. Kleťští astronomové, kteří ji objevili v lednu a únoru na snímcích noční oblohy, zjistili, že je její svít třikrát slabší než při objevu před sedmi lety. Kometa je obklopena malým oblakem prachu a plynů, takzvanou komou, nemá však viditelný ohon. Zachytit ji mohou jen větší hvězdářské dalekohledy s elektronickým záznamovým zařízením.

Archeologové objevili v Běchovicích dvorec z doby kronikáře Kosmy

Archeologové objevili v Praze -Běchovicích unikátní opevněný středověký dvorec z doby legendárního kronikáře Kosmy. Z Čech byly dosud známé jen dva takové případy, z Prahy a jejího okolí ani jeden. ČTK to řekl vedoucí oddělení záchranných výzkumů Archeologického ústavu Akademie věd Jan Frolík. Výzkum trvá podle Frolíka teprve týden a už nyní je jasné, že posune raně středověkou historii Běchovic, o kterých jsou zmínky z první poloviny 13. století, nejméně do přelomu století 11. a 12. Kromě hlubokého příkopu archeologové objevili ještě strusku, kosti, úlomky keramiky a kovových předmětů, uvedl. Archeologický ústav podle Frolíka počátkem ledna na velké zemní práce v údolí Běchovického potoka upozornil místní amatérský spolupracovník. Vedení ústavu okamžitě zahájilo jednání o zastavení stavebních prací a zahájení záchranného výzkumu. Mezitím už ale byla zhruba polovina naleziště poškozena skrývkou zeminy. Dosud je však plocha až 5000 čtverečních metrů, na které leží větší část dvorce, nenarušená. Je to významná příležitost dovědět se, jak dvorec vypadal uvnitř, řekl ČTK Frolík.

Vladimír Suchánek získal cenu na bienále ve Vilniusu

Grafik Vladimír Suchánek získal na 15. mezinárodním bienále exlibris v litevském Vilniusu zlatou medaili. Zpráva o ocenění přišla krátce před umělcovými 75. narozeninami, kterých se dožívá 12. února. Suchánek je znám jako tvůrce barevných litografií. Kromě volné tvorby se významně podílel na tvorbě poštovních známek a ilustroval řadu knih převážně z oblasti poezie. Od roku 1957 připravil na 130 samostatných výstav doma i v zahraničí. Českou školu reprezentoval na mezinárodních přehlídkách grafiky po celém světě. Mezi oceněními, která tam získal, byla například zlatá medaile ze světové výstavy komorní grafiky v Pekingu a stejná ocenění z Terstu a Malborku. Jeho známka k miléniu sv. Vojtěcha zvítězila v evropské soutěži a vyšla i v Německu, Polsku, Maďarsku a Vatikánu. Suchánek je i dlouholetým předsedou sdružení českých umělců grafiků Hollar a členem Evropské akademie věd a umění se sídlem ve Vídni. V roce 2006 mu bylo uděleno státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury.

Sommerová připravuje nový film o židovských odbojářkách

Režisérka Olga Sommerová natáčí nový dokumentární film o židovských odbojářkách a ženách, které za druhé světové války prošly koncentračními tábory. Snímek s pracovním názvem Ženy odbojářky bude hotov v květnu, kdy ho odvysílá Česká televize. Jednou z protagonistek knihy i vznikajícího dokumentu je čtyřiadevadesátiletá malířka Pavla Kováčová. Pražská rodačka se už jako studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze zapojila na začátku druhé světové války do studentského odboje proti nacismu. V roce 1942 odmítla i s rodinou nastoupit do transportu do Terezína a skrývala se v prázdných bytech až do svého útěku do Maďarska. Odtud putovala na Slovensko, kde se zapojila do přípravy Slovenského národního povstání. S falešnou identitou zde plnila roli partyzánské spojky. Kováčová je spoluzakladatelkou a donedávna byla dlouholetou předsedkyní Sdružení židovských vojáků a odbojářů, přidružené organizace Federace židovských obcí ČR.

Ze sportu:

Čeští hokejisté vstoupili do Švédských her debaklem 1:6 s Finskem. Domácí tým vedl v Tampere ve 33. minutě 5:0, o jediný český gól se pak postaral na začátku třetí třetiny reprezentační nováček Pavel Kašpařík. Dalším soupeřem českého mužstva na třetím turnaji série Euro Hockey Tour budou v sobotu ve Stockholmu domácí Švédové.

Tomáš Berdych a Kristof Vliegen rozehrají v pátek v 15 hodin zápas prvního kola Světové skupiny Davisova poháru mezi Českou republikou a Belgií. Čtvrteční los na ostravské radnici rozhodl, že po nich na kurt v ČEZ Aréně nastoupí Radek Štěpánek a Steve Darcis, který dostal od nehrajícího kapitána belgického celku překvapivě přednost před zkušenějším Olivierem Rochusem. Do sobotní čtyřhry byli zatím nominováni Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem a Olivier Rochus s Rubenem Bemelmansem.

Světové poháry v běhu na lyžích a severské kombinaci se v Liberci v příštím týdnu i přes nepřízeň počasí a chybějící sníh uskuteční. Organizátoři se rozhodli, že závody v omezeném rozsahu uspořádají. ČTK to řekl mluvčí pořadatelů Zdeněk Soudný. Jaké disciplíny lyžaři v Liberci absolvují, se má rozhodnout v pondělí. V běžeckém areálu ve Vesci chybí sníh, který budou organizátoři v příštích dnech svážet z Jizerských hor. Po středeční schůzce prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové se šéfem běžeckých disciplín mezinárodní federace FIS Jörgem Capolem pořadatelé oznámili, že se pokusí připravit okruh dlouhý 2,5 kilometru. K tomu je podle Neumannové potřeba navézt na tratě zhruba 10.000 kubíků sněhu. Série závodů Světového poháru jsou pro Liberec generálkou na mistrovství světa v příštím roce.

Bez velkých očekávání se v sobotu postaví česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková na start mistrovství světa ve vícebojích. Již jistá vítězka Světového poháru na dlouhých tratích totiž nepatří po viróze a vzhledem k únavě z předchozího programu mezi favoritky klání. V týdnu dokonce s trenérem Petrem Novákem uvažovali, že se na start vůbec nepostaví. Nakonec si to však rozmyslela. Hlavně proto, že její snažení bude sledovat vážně nemocná babička, kterou do Berlína přiveze sanitka. "Martina si posteskla, že ji nemocná babička neuvidí závodit. Třikrát týdně chodí na pět hodin na dialýzu a vedle ledvin má i další problémy. Nemůže chodit. Tak jsme zařídili, aby ji sem sanitkou převezli. A přijede sem i s dědečkem, druhou babičkou a mámou. Martina tak na start musí nastoupit," řekl její trenér Petr Novák ČTK.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle déšť nebo sněžení. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.