Zprávy

Henry Obering: Protiraketový systém USA má být součástí NATO

Americký systém protiraketové obrany, jehož prvkem je základna v Brdech, má být součástí systému NATO. Šéf americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering to uvedl po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu v Praze. Systém USA podle něho funguje a zajistí ochranu před nebezpečím z Íránu Česku i dalším středoevropským zemím. Premiér Mirek Topolánek doplnil na krátké tiskové konferenci, že hrozba raketového útoku není fikcí a netýká se pouze jedné země. "Ukázalo se, že systém v praxi funguje," konstatoval. Jiný názor na věc v Česku v těchto dnech prezentuje americký expert na protiraketovou obranu Philip Coyle. Již dříve řekl, že protiraketová technologie, kterou chtějí USA rozmístit v Evropě, tedy i v českých Brdech, neprokázala schopnost ubránit Evropu nebo Asii před íránským nebo severokorejským útokem. Proti útoku raket dlouhého doletu prý bude neúčinná. Podle Oberinga vycházejí Coyleovy názory ze zastaralých reálií, protože opustil vývoj už před sedmi lety. Topolánek ve středu označil Coyleovo hostování za neoficiální návštěvu, kterou nebude komentovat.

Vláda zahájila jednání s Američany o podmínkách umístění radaru loni, i když veřejné mínění a opozice tomu nejsou nakloněny. Podle nedávného průzkumu CVVM v prosinci se základnou nesouhlasilo 70 procent lidí, opačný názor mělo 23 procent. Obering navštívil Česko už loni v dubnu, i tehdy se zúčastnil zasedání Bezpečnostní rady státu. Kromě rozhovorů s představiteli vlády jednal také s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, jehož strana za nynějších podmínek s umístěním radaru v Brdech nesouhlasí a žádá vypsání referenda o této otázce.

Dohoda o zapojení českých firem do štítu může být hotova v červnu

Exkluzivní smlouva, která má českým firmám a vědcům umožnit zapojení do projektu americké protiraketové obrany, by mohla být dojednána do konce června. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to řekl na semináři o česko-americké spolupráci, jehož cílem bylo zjistit, jaký zisk by české firmy a vědci mohli mít z protiraketové ochrany. Podle ministra smlouva otevře prostor pro česko-americkou spolupráci ve vědě, výzkumu či testování v oblastech, jako jsou obrana, bezpečnost a vysoce specializované technologie. Češi by také měli mít možnost se snadněji ucházet o zakázky pro americkou armádu. "Dokument by měl minimalizovat právní, obchodní a politické překážky a vytvořit příznivé podmínky pro nové kontakty mezi českými a americkými podnikateli a vědci," uvedl Schwarzenberg.

Philip Coyle pochybuje o spolupráci firem ČR a USA na zbrojním programu

Americký expert na obranu a odpůrce připravovaného protiraketového systému USA Philip Coyle pochybuje o tom, že se naplní očekávání spolupráce českých firem na amerických zbrojních programech. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci české pobočky ekologické organizace Greenpeace, která ho pozvala do České republiky. Šéf agentury Pentagonu pro raketovou obranu generál Henry Obering, který je nyní také na návštěvě v Praze, odhadl, že české firmy by mohly dostat zakázky v objemu 100 milionů dolarů (asi 1,7 miliardy korun). S vyhlídkou do roku 2013 pak až 740 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun), uvedl. Spojené státy ale nemají podle Coylea nejlepší pověst co se týče sdílení technologií s jinými zeměmi. Uvedl, že si na to zahraniční firmy stěžovaly už v době, kdy on působil v Pentagonu, a dosud se na tom nic nezměnilo. Americké ministerstvo obrany vyžadovalo od zemí, které se zbrojních projektů účastnily, aby se na nich podílely i finančně. Česká republika by si proto měla pohlídat, zda se splní to, v co vkládá naděje, dodal Coyle.

Václav Klaus i poslanci ODS věří v úspěch, odmítli veřejnou volbu

Prezident Václav Klaus po čtvrteční hodinové schůzce s poslanci mateřské ODS vyjádřil přesvědčení, že v únorové volbě hlavy státu se jim společně podaří dosáhnout jeho znovuzvolení. Klaus stejně jako šéf nejsilnějšího sněmovního klubu Petr Tluchoř opět odmítl veřejnou volbu prezidenta - podle obou by to byl návrat k nedemokratickým principům předlistopadového režimu. "Nezatahujme sem tyto praktiky, doufám, že jim už definitivně odzvonilo," řekl prezident. Setkání s poslanci ODS označil za přátelské, věcné a rozhodně ne formální, podle svých slov se vrátil do míst důvěrně známých. "Já děkuji klubu ODS za podporu a vůbec za kandidaturu a věřím, že další dny ukážou, že se nám tato věc může podařit," prohlásil Klaus, který se 8. února utká o přízeň zákonodárců s ekonomem Janem Švejnarem.

STEM: Lidé by se v prezidentské volbě rozhodli pro Švejnara

Prezidentský kandidát Jan Švejnar má mezi lidmi větší podporu než jeho soupeř a současný prezident Václav Klaus. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM by Švejnar získal hlasy od 52 procent lidí, pro Klause se vyjádřilo zbývajících 48 procent respondentů. Lidé si při odpovědi měli představit, že jsou členy parlamentu a rozhodují se v prezidentské volbě. Ta začne 8. února, za favorita je považován Klaus.

Jan Švejnar si nemyslí, že by mu Zemanova slova ubrala hlasy v ČSSD

Prezidentský kandidát Jan Švejnar si nemyslí, že by kvůli nynějším vyjádřením expremiéra Miloše Zemana ztratil hlasy některých sociálnědemokratických poslanců a senátorů. "Neobávám se toho," řekl ČTK. Míní, že v ČSSD má velmi silnou podporu. Bývalý předseda vlády a ČSSD Zeman v médiích řekl, že Václav Klaus je podle něj dobrým prezidentem. To, že chtějí sociální demokraté při volbě prezidenta podpořit právě liberálního ekonoma Švejnara, Zeman ve čtvrteční Mladé frontě Dnes odsoudil, jde prý o "impotenci levice". "Každá strana je občas impotentní, většinou to záleží na jejím vůdci," řekl listu. Předseda sněmovní frakce ČSSD Michal Hašek ČTK řekl, že Zemanova slova o Klausovi nejsou nic nového. Vliv expremiéra na poslanecký a senátorský klub sociální demokracie prý nepřeceňuje ani nepodceňuje. "Na setkání jsem pana profesora Švejnara znovu ujistil o podpoře volitelů ČSSD," řekl ČTK. Jan Švejnar se ve čtvrtek ráno sešel i s dalšími členy vedení poslaneckého klubu sociální demokracie. Na tiskové konferenci pak mimo jiné uvedl, že dál zvažuje, jak se vypořádat s tím, že má kromě českého i americké občanství. Odmítl ale jakékoli pochybnosti o tom, že by jako prezident stoprocentně hájil zájmy českého státu.

Plzeňský magistrát zakázal sobotní pochod neonacistů

Plzeňský magistrát zakázal ohlášený sobotní pochod neonacistů. Na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci to oznámil primátor města Pavel Rödl. Akci nahlásil na obvodní úřad Václav Bureš jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem. Magistrát původně akci nezakázal. Za toto rozhodnutí však čelil kritice představitelů občanských sdružení, židovské komunity i politiků z několika parlamentních stran. Svůj nesouhlas s pochodem chtěli jeho odpůrci vyjádřit pokojnými protiakcemi v ulicích města. Datum ohlášeného pochodu neonacistů odpovídá výročí transportu plzeňských Židů, který vyjel 18. ledna 1942 do Terezína. Dorazit měli také radikálové z Německa, kteří k účasti vyzvali na svém webu. Plzeňský primátor v pondělí svolal kvůli pochodu na sobotu krizový štáb. Ten ve městě zasedal naposledy při loňském lednovém orkánu Kyrill, předtím během povodní v roce 2002. Úkolem týmu úředníků a zástupců radnice mělo být operativně reagovat na situace, které by nastaly. Na akci, jíž se podle odhadů policie měly zúčastnit stovky až tisíce demonstrantů, se intenzivně připravovali policisté i zdravotníci, kteří na sobotu posílili služby.

Nejrizikovějším úsekem plánovaného pochodu bylo okolí Velké synagogy, kde se od 14:00 koná pietní shromáždění představitelů Židovské obce, jež podpoří také křesťané a další. Protestní akci se na sobotu pokusili svolat i anarchisté, kteří pod hlavičkou občanského sdružení DOPE ohlásili demonstraci do Sadů Pětatřicátníků od 13:30 s názvem Mládež proti nacismu. Pro procesní vady úředníci akci nepovolili. Další pochod v Plzni extremisté nahlásili na 26. ledna. Centrální plzeňský obvod ale tuto akci zakázal.

Karlovarský kraj a lékaři se dohodli, zdravotníci zůstanou

Vedení Karlovarského kraje a zástupci primářů, lékařů a zdravotníků krajské nemocnice se dohodli na krocích, které by měly vést ke stabilizaci krizové situace v Karlovarské krajské nemocnici. Oznámili to ve čtvrtek hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel a vyjednavač lékařů, primář Stanislav Kubín. Dohoda mimo jiné zabrání ohlášenému odchodu 263 lékařů a sester Karlovarské nemocnice. Základem dohody je ustavení nového tříčlenného představenstva, v němž bude zástupce karlovarské nemocnice, zástupce kraje a výkonný ředitel krajské nemocnice. Lékaři zatím ustoupili od požadavku na zrušení akciové společnosti a její rozdělení na tři samostatné nemocnice.

Občanská sdružení zřejmě nebudou muset upravovat své názvy

Občanská sdružení zřejmě nebudou muset mít povinně toto označení už ve svém názvu. Tuto dosavadní povinnost ruší novela zákona o sdružování občanů, kterou schválil Senát. Většina senátorů se přiklonila k názoru, že změna názvu by přinesla zbytečnou administrativu a náklady nejen většině občanských sdružení, ale i veřejné správě. Novelu musí ještě posoudit prezident. Sdružení mají mít podle loňské změny zákona nejpozději do července ve svém názvu označení "občanské sdružení", případně zkratku "o.s.". Většina ze současných zhruba 63.000 sdružení ale tuto podmínku nesplňuje. Doplnění názvu, na které mají čas do července 2009, je spojeno se změnou stanov a jejich registrací u ministerstva vnitra. Další náklady by si vyžádala změna hlavičkového papíru, webových stránek a vizitek.

Senát podpořil zákonnou úpravu činnosti PGRLF

Činnost Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) bude upravena zákonem o zemědělství. Počítá s tím jeho novela, kterou schválil Senát. Novela také mění podmínky vracení dotace a penále Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu. Nyní ji ještě dostane k podpisu prezident. PGRLF, který poskytuje dotace zemědělcům, byl založen jako státem stoprocentně vlastněná akciová společnost pouze na základě usnesení vlády, což kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), řekl senátorům ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Novela má proto dořešit právní stránku působení tohoto fondu a jeho programů. Fond bude moci i nadále poskytovat nynější podpory a bude je moci rozšířit i na vodovody, kanalizace, čističky nebo spalovny. NKÚ již před několika lety upozornil na to, že fond založený jako akciová společnost nemůže ze zákona rozdělovat státní podporu. Podle předkladatelů však žádná jiná možnost než zachování nynější podoby není pro stát vhodná.

ČT: Spotřební daň z cigaret loni vynesla rekordních 47 miliard Kč

Stát v loňském roce vybral na spotřební dani z cigaret rekordních 47 miliard korun. Bylo to o osm miliard více, než se předpokládalo. Hlavním důvodem bylo předzásobení firem z důvodu letošního zvýšení daňové sazby. Uvedla to Česká televize (ČT). Předzásobení cigaretami způsobilo, že spotřební daně se zaplatily ještě do loňského rozpočtu. To může způsobit výpadek v letošním výběru daní, ke kterému ještě podle ČT přispěje plánované zdražení cigaret, jež má být u nejlevnějších cigaret ze 49 na 56 korun. Podle odhadů to sníží spotřebu přibližně o 1,5 procenta. Letošní rok už zřejmě rekordní nebude, ministerstvo financí předpokládá, že vybere na spotřební tabákové dani zhruba 45 miliard korun. Do budoucna plánuje další zvyšování daně, uvedla dále televize.

Právníci stále řeší otázky kolem Národní knihovny

Stále nevyřešené právní aspekty případné nové budovy Národní knihovny brání pracovnímu týmu složenému ze zástupců města, státu, knihovny a autora návrhu vynést konečný verdikt. "Právnické otázky jsou nejdůležitější," řekl po čtvrtečním jednání týmu jeho člen, primátor Pavel Bém. Právnická skupina, jež je jednou ze tří expertních poradních komisí týmu, dostala další úkoly. Otázky by měla zodpovědět do 27. února, kdy se má uskutečnit poslední schůzka týmu. Poté by měli jeho členové říci, zda je možné postavit na Letné knihovnu podle návrhu Jana Kaplického, který zvítězil v mezinárodní soutěži. Do poslední schůzky také musí tým posoudit nové vizualizace budovy, tedy pohledy, jak by vypadala z různých míst v Praze. Vizualizace si vyžádala expertní skupina památkářů, musí je vyrobit Kaplického studio Future Systems a platí je Praha. Hotové budou do začátku února, řekla ČTK mluvčí Národní knihovny Kateřina Nováková.

Pražské památky ve správě PIS se těšily většímu zájmu

Památky ve správě Pražské informační služby (PIS) se loni těšily většímu zájmu obyvatel a turistů než v roce 2006. Více lidí také přišlo do informačních středisek a zvýšila se návštěvnost internetových stránek PIS, informovala ČTK mluvčí této městské organizace Dagmar Houbová. Do památkových budov zavítalo zhruba 1,3 milionu lidí. Je to asi o 190.000 více než předloni, což představuje nárůst o 18 procent, uvedla Houbová. Nejnavštěvovanější byla tradičně Staroměstská radnice, kterou si loni prohlédlo asi 432.500 lidí. "Nejvyšší nárůst, a to o 46 procent, jsme zaznamenali v Prašné bráně, do níž zavítalo o 17.144 návštěvníků více než předloni," poznamenala Houbová. Do bludiště na Petříně přišlo loni o 35 procent lidí více než v roce 2006, dodala. Turistická informační centra zaznamenala nárůst návštěvníků o 28 procent. "Další rekord znamená návštěvnost našich internetových stránek s 3,85 miliony unikátními adresami, což více méně odpovídá počtu turistů přijíždějících do hlavního města," podotkla Houbová. Přičítá to zavedení nových služeb, jako je lepší vyhledávání kulturních pořadů, zavedení on-line pohledů na město a zlepšení fotogalerie, z níž je možné posílat snímky jako elektronické pohlednice.

Václav Havel převezme od PEN klubu Cenu Karla Čapka

Bývalý český prezident Václav Havel ve čtvrtek odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze převezme letošní Cenu Karla Čapka. Ocenění udílí české centrum Mezinárodního PEN klubu každé dva roky. Havel, jenž je čestným předsedou českého PEN klubu, dostane cenu jako dramatik a spisovatel a také za své zásluhy o znovuvzkříšení PEN klubu v srpnu roku 1989. Tradici Ceny Karla Čapka založily v roce 1994 České centrum Mezinárodního PEN klubu a Společnost přátel českého PEN klubu. Od té doby se uděluje každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. Při výběru nositele ceny porota přihlíží k tomu, zda laureát, v souladu s usilováním Karla Čapka, výrazně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot.

Na Hradě se sešli přední čeští jazzmani

Přední čeští jazzmani se ve středu sešli ve zcela zaplněném Španělském sále Pražského hradu na 39. koncertu nazvaném Jam Session pro prezidenta. Večer byl posledním jazzovým setkáním v současném funkčním období prezidenta Václava Klause, který zde inicioval cyklus Jazz na Hradě. "Vždy testuji, jestli tu někdo byl devětatřicetkrát, já ano," řekl v úvodu koncertu Klaus. Početné publikum pobavil tím, když řekl, že má strach, že je v sále víc lidí, než bude 8. února. Volba by prý byla snazší. Koncert zahájil známý jazzový pianista a skladatel Emil Viklický se svým sextetem, s nímž si zazpívala Elena Suchánková a Antonín Gondolán. Hlasité ovace sklidila improvizace Jiřího Stivína, který na příčnou flétnu doprovodil vtipně sestříhané Klausovy projevy z uplynulých koncertů. Na scéně se předvedlo více než 20 muzikantů, mj. Pražský Big Band Milana Svobody, skladatel a zpěvák Ondřej Hejma, zpěvačka Jana Koubková, trumpetisté Juraj Baroš a Michal Gera i vibrafonista Radek Krampl. V jejich repertoáru zazněl současný jazz, swing, blues i hardbop. Většina hudebníků projevovala přízeň současnému prezidentovi, který se netají náklonností k jazzu. Baskytarista Pavel Jakub Ryba podotkl, že když by Klausova volba nedopadla dobře, zaměstnal by ho jako manažera. V publiku usedli kromě jazzových fanoušků i mnozí diplomaté a členové vlády, mj. premiér Mirek Topolánek se svou partnerkou Lucií Talmanovou i slovenský velvyslanec Ladislav Ballek.

Obrazy Josefa Rektora se po více než 60 letech vrací do galerie

Po více než 60 letech znovu mohou milovníci expresionismu vidět obrazy východočeského rodáka Josefa Rektora. Obrazy polozapomenutého malíře vystavuje od 10. února Městská galerie ve Vysokém Mýtě. Jeho sbírka, která byla náhodně na sklonku roku objevena v zahraničí, čítá 300 obrazů a 500 kreseb. O vernisáži informoval ředitel galerie Pavel Chalupa. "Naše galerie se snaží připomínat zapomenuté regionální autory," řekl ředitel. Rektorovo dílo podle Chalupy skutečně stojí za vidění. Malíř, který žil v letech 1877 až 1953, rád experimentoval a lákala jej především krajinomalba. Na Akademii začínal jako sochař u Josefa Václava Myslbeka, poté přeběhl k Václavu Brožíkovi a Vojtěchu Hynaisovi, což jej předurčovalo k figuralismu. Tím se však nestal, řekl Chalupa. Malíř často pobýval v Německu, do východních Čech se však rád vracel. Maloval v Krkonoších, Podkrkonoší, ale i v Pardubicích a Hradci Králové. Postavy, které ztvárňoval v krajině, nejsou statické, rád totiž zaznamenával okamžiky. Jeho tvorba se proto od tradiční české krajinomalby liší. Možnost prozkoumávat jeho obrazy mají návštěvníci do 9. března.

NY Daily News: Rangers s Tampou budou hrát dvakrát v Praze

Podle amerického listu NY Daily News začne příští sezona NHL v Praze dvěma zápasy New Yorku Rangers proti Tampě Bay Lightning. Ve Stockholmu mají souběžně hrát hokejisté Pittsburghu proti Ottawě. Dohoda je prý již uzavřena, vedení ligy by o ní mělo oficiálně informovat během Utkání hvězd o příštím víkendu v Atlantě. Newyorský deník zároveň uvedl, že padly plány na to, aby všechny čtyři týmy sehrály po jednom utkání v české a švédské metropoli. Představitelé společnosti Česká sportovní, která o pražských zápasech s NHL jedná, už dříve prohlásili, že až do definitivního podpisu smlouvy nebudou spekulace tisku komentovat. O tom, že by další ročník NHL mohl odstartovat v Praze, se začalo hovořit poté, co letošní sezona kanadsko-americké ligy zahájila v Londýně, kde se na konci září utkaly týmy Anaheimu a Los Angeles. Šéf soutěže Gary Bettman poté připustil, že Evropa má o pořádání zápasů NHL velký zájem. Představitelé České sportovní se od začátku snažili do Prahy dostat tým New Yorku Rangers. V tom momentálně působí početná skupina českých hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, třebaže ten zatím nemá na příští sezonu smlouvu a v zámoří se objevují hlasy o jeho možné výměně. V Tampě hrají Václav Prospal, Filip Kuba a Jan Hlaváč.

Sparta prohrála v Litvínově a v tabulce extraligy zůstala pátá

Hokejisté pražské Sparty prohráli v utkání 41. kola extraligy v Litvínově 0:4 a v tabulce zůstali pátí. V další dohrávce zvítězil Liberec nad Pardubicemi 4:1 a přiblížil se k vedoucí dvojici České Budějovice a Slavia Praha.

Na lety do Harrachova přijede téměř kompletní světová špička

Skvěle připravený můstek na rekordní skoky až za hranici 220 metrů čeká závodníky v Harrachově, kde se o víkendu konají závody Světového poháru v letech na lyžích. Na startu budou s výjimkou Rakušana Gregora Schlierenzauera všichni muži z nejlepší desítky průběžného pořadí SP, soutěž se rozhodl vynechat i Jakub Janda. Čechů bude na startu šest, celkem se přihlásilo 54 závodníků z 13 zemí. Královská disciplína skokanů se do Česka vrací po šesti letech. V roce 2002 vyhrál harrachovské MS Sven Hannawald z Německa, ale výsledky byly vyhlášeny už po dvou ze čtyř kol, neboť nedělní závody musely být kvůli silnému větru zrušeny. Tehdy skočil rekord můstku 214,5 metru Fin Matti Hautamäki. Také letos organizátory straší špatná předpověď počasí, na sever Čech totiž zřejmě dorazí srážky a čeká se i vítr. "Hlavně nepotřebujeme sníh, toho máme dost. Museli jsme ho dokonce vyhrnovat do stran," řekl za organizátory Tomáš Ploc, starosta Harrachova a bratr bývalého světového rekordmana v letech Pavla Ploce.

Fotbalista Lukáš Zelenka se vrací do belgického Westerlo

Český fotbalista Lukáš Zelenka ukončil po dvou letech působení v tureckém Manisasporu a přestoupil do Westerlo. S jedenáctým týmem belgické ligy podepsal osmadvacetiletý záložník smlouvu na 3,5 roku. Zelenka se vrací do dobře známých míst, neboť ve Westerlo už hrál v letech 1999 až 2001. Hráč informoval ČTK o svému přestupu krátce po podpisu smlouvy. Po návratu z belgického angažmá, kam odešel v juniorském věku, strávil Zelenka roky 2001 až 2005 ve Spartě Praha, kde předtím fotbalově vyrůstal. S letenským týmem získal dva mistrovské tituly, navíc se v roce 2002 stal tahounem reprezentační jednadvacítky, která vyhrála mistrovství Evropy.

Berdych porazil Hernandeze a postoupil do 3. kola Australian Open

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych postoupil do třetího kola Australian Open. Třináctý nasazený v Melbourne zvládl zápas s přemožitelem Iva Mináře Oscarem Hernandezem ze Španělska, kterého porazil hladce 6:2, 6:1 a 6:3. O postup do osmifinále, v němž může narazit na světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska, se poslední český zástupce v mužské dvouhře utká s vítězem duelu mezi Argentincem Juanem Monakem a Američanem Amerem Delicem. Berdych sice udělal třiatřicet nevynucených chyb, ale vynahradil to čtyřiatřiceti vítěznými údery. V zápase ani jednou neztratil servis a nepřipustil pochybnosti o svém postupu.

Basketbalistky Brna prohrály v Evropské lize se Spartakem Moskva

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály v devátém kole Evropské ligy v boji o první místo v tabulce skupiny C se Spartakem Moskva 77:85. České mistryně se dostaly po vyrovnaném průběhu utkání v posledních čtyřech minutách do střelecké krize, která pomohla soupeřkám k získání rozhodujícího náskoku. Trenér Jan Bobrovský si posteskl, že si jeho svěřenkyně nedokázaly poradit po změně stran se zónovou obranou soupeřek.

Basketbalistky USK prohrály v Salamance a nepostoupí

Basketbalistky USK Praha prohrály v devátém kole Evropské ligy na palubovce španělské Salamanky 73:80 a přišly o šanci postoupit ze základní skupiny. České vicemistryně tak nezopakují loňskou účast v osmifinále, v němž je vyřadil pozdější vítěz celé soutěže Spartak Moskva. S letošním ročníkem se vysokoškolačky rozloučí 23. ledna domácím zápasem proti Šibeniku o předposlední místo ve skupině B.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zataženo, místy prší. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.