Zprávy

Ve čtvrtek se střílelo na budovu BIS, když tam byli poslanci

Na budovu Bezpečnostní informační služby (BIS) v Praze někdo ve čtvrtek střílel. Stalo se tak v době, kdy tam sněmovní komise pro kontrolu BIS jednala o úniku tajných dat z této tajné služby. Ministr vnitra Ivan Langer na schůzi dolní komory oznámil, že zatím není není jasné, zda šlo o úmysl někoho zranit, provokaci či náhodu. Z míst, která nejsou pod dohledem kamer, někdo vystřelil jednu kulku z dosud neidentifikované zbraně. "Žádný z poslanců nebyl v ohrožení, neboť komise zasedala v jiné části budovy," prohlásil Langer. Zatím je podle něj obtížné říct, co bylo důvodem střelby.

Případ vyšel najevo dnes dopoledne, kdy si vzal na schůzi slovo místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek a o incidentu veřejně mluvil. Šéf této komise Jeroným Tejc později uvedl, že členové komise byli o střelbě informováni, ale zatím o ní nechtěli hovořit, aby nenarušili vyšetřování. Když ale bylo jasné, že se informace o incidentu stejně nepodaří utajit, rozhodli se promluvit. Tejc upozornil i na to, že budova BIS leží v hustě osídlené oblasti Prahy 5. Střelba tedy mohla ohrozit více lidí.

Česká vláda se kloní k ratifikaci smlouvy EU bez referenda

Česká vláda chce novou unijní smlouvu, která má nahradit odmítnutou euroústavu, na níž se shodl summitu EU v Lisabonu, schvalovat spíš v parlamentu než prostřednictvím referenda. Vyplývá to ze slov českého premiéra Mirka Topolánka a vicepremiéra Alexandra Vondry, kteří se setkání šéfů vlád zúčastnili. Aby byla smlouva schválena, musejí s ní souhlasit tři pětiny poslanců a tři pětiny senátorů. Zatím ještě není jisté, kdy Česko s ratifikací smlouvy, která se nejspíš bude nazývat lisabonskou smlouvou, vůbec začne. Státy EU budou dokument podepisovat nejspíš 13. prosince v Lisabonu a není pravděpodobné, že ratifikace začne krátce poté. V České republice je podle diplomatických zdrojů možné, že se celý schvalovací proces zdrží.

Skupina senátorů za ODS prý zvažuje, že lisabonskou smlouvu předloží ústavnímu soudu, aby přezkoumal, zda nenarušuje svrchovanost ČR. V takovém případě se musí celá ratifikace zastavit a politici musejí vyčkat na stanovisko soudu. Zdržení by ale nemuselo být údajně nijak zásadní. Není navíc jisté, že senátoři s podobnou iniciativou přijdou. "Jako předseda vlády bych ji (senátorskou iniciativu) nevítal, ale jako předseda strany názor senátorů za ODS respektuji," řekl Topolánek. Podle něj jde o zcela legitimní nástroj, který zákonodárci mají. Zároveň však dodal, že není nutné současnou smlouvu z hlediska ztráty svrchovanosti zkoumat.

ČSSD podá v pondělí ústavní stížnost proti reformě

Sociální demokracie podá podle předsedy svých poslanců Michala Haška ústavní stížnost proti reformě veřejných financí v pondělí. Reformní zákon má platit od 1. ledna příštího roku. Ústavní soud sociálnědemokratičtí poslanci, kteří stížnost podepsali, proto žádají, aby o ní rozhodl přednostně. ČSSD napadá jednak obsah reformy, ale i formu, jakou byla předložena, a způsob, jakým se projednávala v Poslanecké sněmovně a Senátu. Jelikož jsou sociální demokraté přesvědčeni, že už samotný způsob projednávání byl protiústavní, žádají o zrušení reformy jako celku. Vadí jim především takzvaný komplexní pozměňovací návrh premiéra Mirka Topolánka o rozsahu více než šesti desítek stran. Neústavnost spatřují v tom, že ho neměly možnost projednat sněmovní výbory a nemohla k němu být vedena rozprava. Zákon je rozsáhlým souborem změn, které od příštího roku nastanou v daňové a sociální oblasti a ve zdravotnictví. Podle vlády má tato první etapa reformy veřejných financí zastavit zadlužování země.

CVVM: Volby by nyní vyhrála ČSSD s náskokem šesti procent na ODS

Volby do sněmovny by nyní vyhrála ČSSD s 36 procenty hlasů, druhá by skončila ODS se ziskem 30 procent. Vyplývá to z volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) na základě říjnového průzkumu stranických preferencí. Rozdíl mezi oběma nejsilnějšími stranami se proti zářijovému průzkumu CVVM zvětšil o čtyři procenta. Do sněmovny by se podle volebního modelu dostali také komunisté s 15 procenty hlasů, zelení s devíti procenty a lidovci s osmi procenty hlasů. Jejich výsledky se proti září příliš nezměnily. Trend vzestupu obliby ČSSD se datuje k polovině letošního roku, potvrdily jej i průzkumy Factum Invenio či STEM. Nyní je situace přesně opačná než v květnu, kdy ODS měla podle volebního modelu CVVM šestiprocentní náskok na sociální demokraty.

STEM: Klaus má v prezidentské volbě podporu dvou třetin občanů

Václava Klause chce za prezidenta ČR na další pětileté volební období 66 procent občanů. Čtyři měsíce před volbou prezidenta 68 procent lidí nevěří, že opozice dokáže najít osobnost natolik silnou, aby Klausovi mohla být ve volbě důstojným soupeřem. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zveřejnila společnost STEM. Podpora Klause v prezidentské volbě stoupla za posledního půl roku o osm procentních bodů. Klaus má v úmyslu stát se podruhé prezidentem největší oporu ve stoupencích ODS, ale v porovnání s dubnovým průzkumem STEM zesílila jeho pozice téměř v celém politickém spektru. Dalších pět let by ho na Hradě ráda viděla i polovina stoupenců sociální demokracie (52 procent) a takřka polovina sympatizantů KSČM (46 procent). Celkově pětina lidí (21 procent) už naopak Klause za hlavu státu nechce a zároveň věří, že se v prezidentské volbě objeví silný protihráč.

Primátor Bém a architekt Kaplický chtějí novou budovu Národní knihovny v Praze

Nová budova Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického by v Praze stát měla. Shodli se na tom pražský primátor Pavel Bém a autor návrhu Jan Kaplický v debatě televize Nova. Oba aktéři se dohodli na tom, že je třeba rychle hledat řešení situace kolem knihovny a usilovat o kompromis. Mimo jiné plánují sestavit komisi odborníků a politiků, kteří se budou dalším osudem Kaplického návrhu zabývat. V přibližně osmičlenné komisi by měli být vedle Béma a Kaplického zástupci ministerstva kultury, útvaru rozvoje města či renomovaní architekti. Primátor se zmínil například o Davidu Vávrovi, který je jedním z autorů petice za stavbu dle Kaplického návrhu na Letné.

Armáda: Tatra odstranila jen část nedostatků na vozidlech

Kopřivnická Tatra odstranila jen některé z celkem 39 nedostatků u nákladních vozidel, která mají v armádě nahradit legendární "vétřiesky". Vyplynulo to ze závěrů zkušební komise, uvedlo ministerstvo obrany. Zbývající neshody se smlouvou za 2,6 miliardy korun by společnost měla odstranit do 9. listopadu. Ministerstvo také uvedlo, že by Tatra měla odstranění všech nesrovnalostí nechat ověřit také u akreditované zkušebny, aby mohla začít další fáze testování. "Teprve potom mohou začít probíhat vojskové zkoušky (vozidla)," řekl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva. Média již dříve informovala o tom, že vojáci při kontrolních zkouškách vozidla našli ze 132 posuzovaných parametrů celkem 39 nedostatků.

Brdské obce chtějí peníze i na rozhlednu a vybavení pro hasiče

S budováním infrastruktury, ale i výstavbou rozhledny, úpravami sportovišť a dětských hřišť či pořízením výbavy pro dobrovolné hasiče počítají projekty sedmi středočeských obcí dotčených případnou výstavbou americké radarové stanice v Brdech. Ze soupisu požadavků pro ministerstvo financí, který ČTK získala, vyplývá, že jen starostové na středočeské straně žádají o více než 1,2 miliardy korun. Stejnou částku přitom vláda přislíbila rozdělit mezi všechny obce v okolí bývalého vojenského újezdu, tedy i mezi příjemce dotací na plzeňské straně. Tamní starostové usilují o dalších 1,9 miliardy korun. Nejvíce peněz ze středočeských obcí, 660 milionů korun, žádá Rožmitál pod Třemšínem. Vedle budování a oprav kanalizace, vodovodu a několika kilometrů komunikací se chce pustit i do výstavby sběrného dvora, protipovodňových opatření a veřejných hřišť. V plánu má však i přeměnu zchátralé sokolovny v moderní sportovní halu a položení umělého povrchu na běžeckou dráhu.

Člověk v tísni se po dvou letech může vrátit do Ruska

Nevládní organizace Člověk v tísni získala po dvou letech znovu registraci pro práci v Ruské federaci. Po splnění dalších administrativních podmínek se tak česká nevládní organizace bude moci vrátit do Ruska, kde především v kavkazském Čečensku a Ingušsku pracovala do roku 2005. ČTK to řekl ředitel společnosti Šimon Pánek. Pokud se to podaří, chtěla by se podle něj organizace na Kavkaze nyní zaměřit především na projekty spojené s obnovou oblasti a jejím rozvojem. Co přesně by po dvouleté přestávce mohl Člověk v tísni na Kavkaze realizovat, vyplyne z výsledků cesty přípravného týmu, který bude jednat v Moskvě i přímo v Čečensku s dalšími organizacemi a agenturami OSN a EU a také s ruskými a čečenskými úřady.

Ruské úřady zrušily Člověku v tísni registraci pro práci v zemi po dlouhodobém tlaku bez udání důvodů v létě 2005. Organizace byla čečenskými a ruskými úřady obviňována z toho, že finančně podporuje protiruské teroristy. Podobná obvinění tehdy slyšeli například i zaměstnanci OSN. Ve sklepě domu v Grozném, v němž měl Člověk v tísni pronajatou místnost, byly v prosinci 2004 nalezeny zbraně. Představitelé organizace popřeli, že by o nich cokoliv věděli, vyšetřování případu šlo do ztracena.

Čeští senátoři jedou do Číny, chtějí jednat o lidských právech

Senátoři z výboru pro vzdělávání, kulturu a lidská práva stráví nadcházejících deset dní v Číně. Přestože se jednání během dlouho připravované cesty mají týkat hlavně oblasti kultury a školství, senátoři chtějí nastolit i otázky spojené s dodržováním lidských práv v této asijské zemi. Čínský komunistický režim je terčem kritiky kvůli represím vůči opozici a omezování svobody projevu a cestování. Čína kvůli uspořádání olympiády v příštím roce slíbila zlepšení situace v těchto oblastech, podle mezinárodních nevládních organizací to ale příliš neplní. Předseda výboru Karel Barták se i jako člen pléna Českého olympijského výboru bude zajímat o to, jak čínské úřady v praxi uplatňují zatím přijaté příslušné změny.

Starostové obcí chtějí peticí dosáhnout referenda o olympiádě

Starostové menších měst a obcí chtějí, aby se o případné olympiádě v Praze konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů. Jejich mluvčí, senátorka Jana Juřenčáková doručila na magistrát petici s více než tisícovkou podpisů Pražanů za vypsání všelidového hlasování o olympiádě. Podpisová akce vznikla podle senátorky na základě loňských slov primátora Pavla Béma (ODS) o tom, že pokud by o olympiádě mělo být referendum, tak celostátní. "Není to nic jiného, než co chtěl on. Opravdu jsme ho vzali za slovo," uvedla Juřenčáková. Zadlužená Česká republika není připravena olympiádu zaplatit, dodala. Organizátoři petice chtěli předat archy přímo Bémovi, ten je prý ale odkázal na podatelnu. Podle zákona by měli petici projednat do dvou měsíců zastupitelé.

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila začátkem září. Primátor Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy o hry usilovat. Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však Česká republika podle zastánců her potřebuje i bez nich. Jen sama kandidatura bez ohledu na výsledek přijde podle studie na půl miliardy korun.

Advokát Kinského chce kvůli odposlechům omluvu a odškodnění

Advokát Jaroslav Čapek, který ve sporech o někdejší rodový majetek zastupuje Františka Oldřicha Kinského, chce kvůli nelegálním odposlechům od České republiky omluvu a finanční odškodnění. Bude se prý pohybovat v řádech desítek až stovek milionů korun. O tom, že bylo pořizování záznamů o Čapkových telefonních hovorech nezákonné a neopodstatněné, ve středu rozhodl Ústavní soud. Pochybil prý Okresní soud pro Prahu-východ, jenž dal k odposlechům souhlas před třemi lety. Čapkovy telefonní hovory sledoval policejní tým Majetek, který byl v roce 2004 nasazen na potomky šlechtických rodů se spornými restitučními nároky.

Sněmovna podpořila novelu stavebního zákona

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila návrh novely stavebního zákona, která má napravit či odstranit některé chyby vzniklé v novém stavebním zákonu platném od ledna. Novela řeší mimo jiné povolování souboru staveb. Pokud například stavebník staví současně rodinný dům a vedle něj garáž, projedná to stavební úřad prostřednictvím jednoho povolení. Předloha dále mění režim stavby plotů. Například všechny ploty vyšší než 1,8 metru hraničící s veřejným prostranství podle současného platného stavu vyžadují stavební povolení a nesmí být postaveny svépomocí. "Jsem přesvědčen, že současná právní úprava neodůvodněně zatěžuje stavebníky," podotkl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Obce by také podle nové úpravy nahrazovaly zpracované územní plány nikoli v pětileté lhůtě, ale devítileté lhůtě.

Návštěvníky Olšanských hřbitovů provede hřbitovem naučná stezka

K hrobu Karla Havlíčka Borovského nebo Václava Matěje Krameria zavede návštěvníky Olšanských hřbitovů naučná stezka. V těchto dnech dokončují tvůrci už čtyřiadvacátou informační tabuli. První etapa stezky bude slavnostně otevřena 2. listopadu. ČTK to řekl autor projektu Miloš Szabo. První tabule se instalovaly loni na jaře. Tabule návštěvníky informují o historii jednotlivých částí Olšanských hřbitovů i o těch, kteří jsou zde pohřbeni. Stezka navede zájemce od kostela sv. Rocha k hrobům Karla Havlíčka Borovského, Václava Matěje Krameria, rodiny básníka Rainera Marii Rilkeho nebo první manželky Bedřicha Smetany Kateřiny Smetanové. Kromě nich je na Olšanských hřbitovech pohřben mimo jiné první profesor české archeologie Jan Erazim Vocel, obrozenci Václav Kliment Klicpera, Antonín Jaroslav Puchmajer nebo bratři Karel Ignác a Václav Thámové. Naučná stezka by měla ve své konečné podobě obsahovat asi 250 informačních desek, přičemž v každém oddělení hřbitova budou dvě až čtyři tabule.

Dvoumetrový mamutí kel z Přerova již dostali na stůl konzervátoři

Unikátní, téměř dvoumetrový mamutí kel, který objevili archeologové minulý týden na okraji Přerova, skončil v rukou konzervátorů. Odborníkům se jej podařilo bez úhony vyzvednout ze země a přemístit do depozitáře tamního Muzea Komenského. Po ošetření jej budou moci spatřit lidé v prostorách muzea nebo v památníku lovců mamutů. Náročné bylo podle archeologa Zdeňka Schenka i vyzvednutí části ostatků pravěkého zvířete starých až 30.000 let. Odborníci usilovali především o to, aby se kel při manipulaci nijak neporušil. "Vyzvedli jsme jej neporušený, akce byla úspěšná i kvůli geniální konstrukci kolegy Radima Zapletala. Přes noc vymyslel ocelový rám, který fixoval kel i s hlínou, jež dohromady vážily kolem 200 kilogramů," uvedl Schenk. Vyzvednutí trvalo dvě hodiny.

Odborníci zjistili, že mamutí kel patřil dospělému zvířeti starému nejméně 40 až 50 let. Kel dlouhý 1,9 metru objevili archeologové v jednom z nejznámějších evropských archeologických nalezišť starší doby kamenné v přerovské části Předmostí. Část ostatků zvířete stará až 30.000 let byla ukryta 80 centimetrů pod zemí a odborníci na ni narazili při záchranném archeologickém výzkumu.

Festival Devět bran pokračuje v Praze

V Praze začala třetí část letošního ročníku festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Do konce víkendu se v knihkupectví u Řehoře Samsy uskuteční šest projekcí dokumentárních filmů včetně snímku Heleny Třeštíkové Nesdělitelné, jenž získal hlavní cenu festivalu, Křišťálovou menoru. Festival se také letos vydá na Slovensko a někteří čeští umělci navštíví v jeho rámci i Turecko. ČTK o tom informovala mluvčí festivalu Helena Krausová. Osmý ročník festivalu Devět bran je věnován americkému hudebnímu skladateli židovského původu Georgi Gershwinovi, od jehož úmrtí tento rok uplynulo 70 let. Festival měl svou jarní část věnovanou hudbě a divadlu. Podzimní část zaměřená především na film se v první polovině září poprvé konala v Mariánských Lázních, kde přehlídka nabídl na 40 projekcí a 20 koncertů. V rámci podzimní části festivalu se další akce uskuteční v listopadu v Trutnově, Třebíči, Teplicích, Stránčicích a začátkem prosince ve Varnsdorfu, Děčíně a Bratislavě. Festival Devět bran vznikl v roce 2000 s cílem oživit v Praze česko-německo-židovskou kulturu. Jeho název je inspirován stejnojmennou knihou Jiřího Mordechaje Langera. Prezidentem přehlídky je spisovatel Arnošt Lustig.

Začíná festival harmonického zpěvu

Čtvrtý ročník alternativního festivalu Pražské znění představí kromě českých interpretů i umělce z Mongolska, Číny a Německa. Akce, která skončí v neděli 21. října, se tradičně zaměřuje na takzvaný harmonický zpěv a v Evropě i České republice je zatím ojedinělá. "Zpěvák při této technice produkuje vícehlas a z jeho hrdla zaznívá celá řada alikvótních tónů. Dá se to popsat jako vokál znějící najednou s flétnou. Když jsem se s tímto typem zpěvu poprvé setkal, nevěřil jsem, že je to možné," řekl novinářům etnomuzikolog a pedagog Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Vlastislav Matoušek. Novinkou letošního ročníku je téma hrdinského eposu, který je u asijských národů předáván právě harmonickým zpěvem. Koncerty hrdelního zpěvu se budou letos poprvé pořádat v pražských kostelích. Festival se koná v prostorách kaple sv. Máří Magdalské u Čechova mostu a kostelech sv. Jana Křtitele Na prádle a sv. Šimona a Judy.

Český překlad Angeliky pokřtila sama autorka Anne Golonová

První zemí, kde vyšel překlad přepracovaného knižního vydání Angeliky, je Česká republika. Překlad úvodního dílu s názvem Angelika, markýza andělů před představením muzikálu Angelika pokřtila v pražském Divadle Broadway sama francouzská autorka Anne Golonová. Čechům dobře známý historický dobrodružný román vypráví o bouřlivém životě mladé šlechtičny na pozadí dramatických událostí ve Francii 17. století.

Prostory hranické radnice provoní koláče a slivovice

Prostory radnice v Hranicích na Přerovsku provoní příští týden koláče, buchty i slivovice. Při netradiční soutěži, která se koná každý rok, se budou letos tamní hospodyňky snažit při pečení využít ingredience z dřívějších světových kolonií, jako například vanilku nebo kakao. Letošní klání nese totiž název Vanilkáč. Um tamních kuchařek budou moci poté ohodnotit i sami hraničtí obyvatelé. "Soutěž pořádáme už několikátý rok. Pokaždé je přitom nějak tematicky zaměřená. Za sebou už máme klání s názvem Ořecháč, Jablkáč, Švestkáč. Vanilkáč je věnován zboží z dřívějších kolonií. Musí tam být cizí přísada jako je kakao, vanilka, skořice či hřebíček," vysvětlil pravidla soutěže mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Radnice přitom lidem ve fantazii meze nijak neklade. Lidé mohou přinést téměř cokoliv, co doma upečou, uhnětou, smíchají, vypálí či uvaří. Radnice recepty účastnic vydává ve speciální brožurce.

Vyznavači skákacích "sedmimílových bot" trénují v Bohumíně

Čtyři desítky vyznavačů skákacích "sedmimílových" bot se sjely do Bohumína na Karvinsku na akci nazvanou Aubria 2007. Mezi nimi je i evropská špička v tomto novém adrenalinovém sportu. Součástí programu je také exhibice, která se uskuteční během sobotního vyhlášení soutěže Miss Europe Junior Open 2007 v ostravské ČEZ Aréně. Skákací boty mají odolné pružiny ze skleněných vláken, díky kterým sportovec může skákat jako na trampolíně kdekoliv na tvrdém a nekluzkém povrchu. Navíc může také běhat a přeskakovat různé překážky. "Dorazily tři desítky skokanů z Česka, Německa, Rakouska a Velké Británie. Náš organizační tým čítá dalších deset lidí," řekl ČTK pořadatel akce a propagátor skákacích bot David Wardas. Účastníci mají podle něj na programu například trénink s nejlepšími skokany v tělocvičně. Ve speciální obuvi proskáčou ostravskou zoo, Slezskoostravský hrad a centrum Ostravy. "V sobotu dokonce tým Range of Motion vystoupí na skákacích botách během finále Miss Europe Junior," dodal.

Ze sportu:

Tenistka Nicole Vaidišová porazila v prvním čtvrtfinále turnaje v Curychu ve dvou setech Ukrajinku Aljonu Bondarenkovou. Osmnáctiletá Češka tak postoupila do semifinále na okruhu WTA poprvé od únorového Australian Open. Vaidišová v premiérovém vzájemném utkání v prvním setu třiadvacetiletou Bondarenkovou deklasovala 6:1. Ve druhé sadě si obě hráčky držely podání až do stavu 3:3, kdy Vaidišová poprvé prolomila soupeřčin servis. Následně sice sama podání ztratila, ovšem stejným způsobem využila chyb Bondarenkové a dostala se do vedení 5:4. Při svém servisu pak využila druhý mečbol a utkání po 71 minutách ukončila.

Motocyklový závodník Lukáš Pešek zatím v Malajsii navazuje na své výkony z Austrálie, kde si v neděli připsal svůj druhý triumf v mistrovství světa. Jednadvacetiletý jezdec obsadil v první části kvalifikace na předposlední Grand Prix sezony třetí místo a má tak velkou šanci na start z první řady. Pešek, čtvrtý muž průběžného pořadí kategorie do 125 ccm, na okruhu v Sepangu na osychající trati po bouřce zajel čas 2:26,773.

Hory zůstanou o víkendu bílé, počasí bude jako na konci listopadu

Sníh, který začal padat v západních Čechách, na horách přes víkend neroztaje. Počasí v nejbližších dnech bude teplotně odpovídat přelomu listopadu a prosince, na horách zůstane celodenní mráz, proto se tam sníh udrží, uvádí Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách. Sněžit bude v polohách nad 600 metrů nad mořem, během noci dokonce už i v místech o 200 metrů níž. V pátek ráno se v nejvyšších horských oblastech teploty při sněhových přeháňkách pohybovaly kolem minus tří stupňů Celsia. Z horských meteorologických stanic ležely tři centimetry sněhu na Šeráku v Jeseníkách, jeden centimetr na Churáňově na Šumavě a na Lysé hoře v Beskydech. Ostatní horské stanice hlásily nesouvislou sněhovou pokrývku nebo sněhový poprašek. Bílá pokrývka na horách poroste až do pondělí, od úterý začne sníh odtávat.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Proměnlivá oblačnost s přeháňkami, ve vyšších polohách sněhovými. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.