Zprávy

Premiér Topolánek: V Lisabonu nechceme revoltu, jen dodržení slibů

Česká republika bude na nadcházejícím summitu EU v Lisabonu hájit takové znění reformní smlouvy, které zaručí možnost přenést pravomoci nejen do Bruselu, ale i zpět na členské státy. Mandát vlády je jasný - prosazovat naplnění mandátu, na němž se lídři sedmadvacítky dohodli letos v červnu, řekl premiér a šéf české delegace Mirek Topolánek. "Není to žádná revoluce, není to žádná revolta, jedeme se tam dohodnout," uvedl Topolánek. Česko podle něj nemá ambice měnit dohodnuté principy. "Což samozřejmě znamená, že budeme velmi žárlivě a pečlivě střežit, jestli se konečné znění reformní smlouvy neodchyluje od mandátu červnové rady," prohlásil. Poukázal na to, že od té doby v otázce takzvané oboustranné flexibility, které Češi do mandátu prosadili, nastal určitý posun. "Budeme velmi bojovat o to, aby dikce našeho návrhu byla v reformní smlouvě zachována," zdůraznil český premiér.

Vicepremiér Alexandr Vondra o pozicích vlády před summitem v Lisabonu informoval sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Předseda výboru Ondřej Liška ČTK řekl, že se vláda drží mandátu vyjednaného v koalici a její postoj se dá označit za prointegrační. Vyjasnit se podle něj ještě musí, jaká bude konkrétní podoba českého návrhu možnost přenosu kompetencí nejen z národních států do Bruselu, ale i obráceně. Šéfové států a vlád členských zemí EU mají ve čtvrtek a v pátek v portugalské metropoli rozhodnout o konečné podobě nové smlouvy, která má přinést reformy unijních institucí.

Vláda a opozice se ve sněmovně přely o příčiny neúspěchu v OSN

Úterní neúspěch České republiky při kandidatuře do Rady bezpečnosti OSN měl ve středu dohru v Poslanecké sněmovně. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poslancům řekl, že neúspěšná kandidatura je prohrou, za kterou bere odpovědnost. Jeho vystoupení spustilo debatu, v níž si opozice a vláda vzájemně vyčítaly chyby v zahraniční politice a neschopnost domluvit se spolu na jednotné diplomacii. Česká republika se kandidatury do Rady bezpečnosti OSN vzdala po neúspěšných dvou kolech voleb. Místo nestálého člena Rady bezpečnosti pak získalo ve třetím kole hlasování Chorvatsko, které kandidovalo proti České republice. Neúspěch při volbách je pro českou diplomacii jistým překvapením, protože Česká republika byla považována za mírného favorita.

Podle Schwarzenberga Chorvatsku pomohlo, že do RB OSN kandidovalo poprvé a je na mezinárodní scéně novou tváří. ČR podle něj naopak znevýhodnil fakt, že bude v roce 2009 předsedat Evropské unii. Mnoho států OSN má podle něj pocit, že pozice EU je díky stálým členům, Francii a Británii, v RB OSN již dost silná. Podíl na diplomatickém neúspěchu podle Schwarzenberga nese současná vláda i bývalý kabinet vedený ČSSD. Premiér Mirek Topolánek řekl, že vláda provede analýzu, proč kandidatura nevyšla, a v příštích týdnech je připraven předložit poslancům ucelenou zprávu. Hlavní příčiny neúspěchu zhodnotil podobně jako Schwarzenberg. Svou roli podle premiéra mohl sehrát i nekompromisní postoj české diplomacie v otázce lidských práv. Mohlo to ovlivnit rozhodování států, jako jsou Írán, Severní Korea nebo Bělorusko, ale také vlivných velmocí, jako jsou Čína a Rusko, řekl.

STEM: Klaus ztratil po vystoupení v OSN část důvěry lidí

Prezident Václav Klaus přes léto ztratil část důvěry lidí. Z aktuálního průzkumu agentury STEM vyplývá, že mu důvěřuje 65 procent Čechů, zatímco při posledním podobném výzkumu v červnu to bylo 73 procent lidí. Průzkum se uskutečnil od 1. do 8. října, tedy krátce poté, co prezident na konci září vystoupil ve všeobecné rozpravě 62. zasedání Valného shromáždění OSN s kritickým projevem na téma globálního oteplování. I přes pokles důvěry, zůstává ale prezident nejlépe hodnocenou ústavní institucí. Hodnocení práce parlamentu a vlády podle průzkumu stagnuje. S činností vlády je spokojeno 32 procent Čechů a práci parlamentu kladně hodnotí 28 procent dotázaných.

USA prý odmítají ruský návrh na zastavení jednání s ČR a Polskem

Spojené státy odmítají ruskou podmínku, aby zastavily jednání s Českou republikou a Polskem o vybudování radarové a raketové základny v těchto zemích. ČTK to řekl politický ředitel na ministerstvu zahraničí Martin Povejšil po zasedání Severoatlantické rady v sídle NATO v Bruselu. Rusko označilo zmrazení těchto jednání za podmínku pro rozhovory mezi Washingtonem a Moskvou o evropských prvcích americké protiraketové obrany. "Z jednání mimo jiné vyplývá, že ruská podmínka - zastavení jednání s ČR a Polskem - je pro Spojené státy zcela nepřijatelná," řekl ČTK Povejšil. Diskuse podle něj také nijak nenaznačila změny týkající se výstavby základen v ČR a Polsku, například, že by se jejich případná výstavba začala zpožďovat. Jednání rady podle Povejšila ani nenaznačilo, že by Spojené státy kvůli možným rozpočtovým škrtům začaly uvažovat pouze o výstavbě jen radaru, jak se o tom dříve spekulovalo. Radar má být součástí plánovaného amerického protiraketového štítu, který má tvořit také základna s desítkou raket v Polsku.

Poslanci odmítli česko-rakouský dialog o Benešových dekretech

Čeští poslanci napříč stranickým spektrem odmítli výzvu rakouských politických stran k dialogu o poválečných dekretech československého prezidenta Edvarda Beneše. Rakouští politici v úterý označili za možný vzor společnou meziparlamentní komisi pro otázky Temelína. Zástupci českých vládních i opozičních stran ale tvrdí, že kapitolu Benešových dekretů považují za uzavřenou. Ministerstvo zahraničí rakouský návrh nekomentovalo. "Jde o parlamentní iniciativu, takže případnou reakci na ni necháváme na našem parlamentu, kterému se nechceme a ani nemůžeme vměšovat do jeho záležitostí," řekla ČTK mluvčí Zuzana Opletalová. Česká diplomacie podle ní nemá důvod věc komentovat.

Rakouské parlamentní strany s výjimkou zelených ve Vídni zveřejnily dokument, v němž kromě požadavku na zahájení politického dialogu na vysoké úrovni o dekretech vyjádřily také společné stanovisko, že "vyhnání a vyvlastnění sudetských a karpatských Němců na základě paušálních a etnicky motivovaných odsouzení je bezprávím". Zároveň odsoudily vyřazení vysídlenců i příslušníků německých menšin v ČR a na Slovensku z restitučních zákonů jako diskriminační a zdůraznily, že dekrety a zákon o amnestii z 8. května 1946 "hrubě porušují morální a právní standardy EU".

Sněmovna začala projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok

Sněmovna začala projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Miroslav Kalousek poslancům řekl, že odráží schválenou reformu veřejných financí. Opozice podle očekávání návrh podrobila kritice. Premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že jde o první reformní rozpočet. Bez přijetí nových daňových a sociálních zákonů podle něj hrozil deficit 150 miliard, díky reformě mohl být stanoven zhruba na 70 miliard. "Rozpočet mohl být daleko revolučnější, ale naším cílem nebylo vyvolat sociální napětí," řekl Topolánek. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek návrh rozpočtu označil za truchlivý. Sociální demokracie podle Paroubka nemůže podpořit rozpočet, který je z dlouhodobého hlediska protirůstový. Poslanci ve středu odpoledne odložili další debatu o základních parametrech státního rozpočtu na příští rok na příští úterý. Poslanci v nynějším prvním čtení schvalují základní parametry rozpočtu, příjmy, výdaje a schodek. Plánovaný rozpočtový schodek téměř 71 miliard korun pokryjí ze zhruba 60 miliard státní dluhopisy, dalších deset miliard si vláda půjčí.

Bohuslav Sobotka: Rozpočet zvýší inflaci a poškodí většinu lidí

Návrh rozpočtu na rok 2008 sociální demokracie nepodpoří, protože podle ní povede k růstu inflace, zadluží zemi, obyvatelstvo zatíží dalšími daněmi, sníží životní úroveň státních zaměstnanců a ošidí důchodce. Na středeční tiskové konferenci při projednávání rozpočtu sněmovnou to řekl stínový ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek dodal, že návrh zákona o státním rozpočtu vychází z nepřijatelné finanční reformy, která šetří na dětských přídavcích, na zdravotnictví a školství. "Takový rozpočet nemůžeme podpořit," zdůraznil. Sobotka je přesvědčen, že rozpočet zvýší inflaci z letošních 2,5 procenta na čtyři. Schodek veřejných financí, který odhadl na 94 miliard korun, zadluží do budoucnosti každého občana 9000 korunami, uvedl.

MMF zvýšil odhad růstu české ekonomiky v roce 2008 na 4,6 pct.

Česká ekonomika letos vykáže růst o 5,6 procenta, příští rok už to ale bude o celý procentní bod méně. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF), který před svým podzimním zasedáním zveřejnil zprávu s názvem Světový ekonomický výhled. Prognóza na příští rok je nicméně pro Česko příznivější než fond uváděl v jarním výhledu, kdy Česku předpovídal růst 4,3 procenta. Naopak s pomalejším růstem proti původní prognóze musí podle MMF počítat Slovensko, i když jeho růst zůstane vysoko nad růstem české ekonomiky. Ve skupině středoevropských zemí Slovensko zůstává jasným premiantem; blíží se mu sice Polsko, ale i jeho růst bude v příštím roce podle prognózy MMF o dva procentní body nižší než růst Slovenska. "Zavedení plánů fiskální konsolidace zůstává prioritou v zemích, kde dlouhodobě převládají obavy o fiskální stabilitu. To je například v České republice, Maďarsku a Polsku," uvedl fond.

Václav Klaus: Ani odepsání zásob uhlí není jistotou, že se nevytěží

Dokud budou pod Horním Jiřetínem a Černicemi na Mostecku zásoby hnědého uhlí, nemohou mít podle prezidenta Václava Klause obyvatelé obcí jistotu, že těžba jednou nezasáhne i jejich domy. Klaus míní, že by nepomohlo ani odepsání zásob uhlí. Klaus ve středu v Horním Jiřetíně zahájil třetí, poslední den návštěvy Ústeckého kraje. "Jako ekonom jsem vyjádřil myšlenku, že odepsání zásob uhlí je jen škrt pera na papíře a skutečné odepsání by bylo, kdyby se uhlí vypařilo a nebylo tu. Ale ono tady pod námi někde je. Kolem odepisování zásob uhlí bych proto netočil žádnou diskusi," řekl Klaus. Zdůraznil, že na sever Čech nepřivezl žádnou zprávu o rozhodnutí vlády, zda rozšířit těžbu hnědého uhlí za limity schválené kabinetem v roce 1991, či ne. Někteří obyvatelé Horního Jiřetína a Černic prezidenta požádali o pomoc při záchraně jejich obcí před rozšířením těžby uhlí. "Nelze říkat, aby se elektřina nevyráběla a přitom ji v každodenním životě hojně spotřebovávat. Je třeba elektřinou neplýtvat," vzkázal jim.

Odborník: ICRC mohou s podobným projektem přeběhnout Rakušané

Roční zpoždění projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně může Čechy na tomto poli stát prvenství. Na konferenci Gate2Biotech v Brně to ve středu řekl autor původního záměru Tomáš Kára. Mezinárodní výzkumné medicínské středisko podle něj chystají kromě odborníků z Brna a americké kliniky Mayo také vídeňská univerzita ve spolupráci s klinikou v Clevelandu. Podle Káry je hned po klinice Mayo druhým největším americkým partnerem. "Je otázka, jestli Česká republika bude první, která dá světu mezinárodní centrum klinického výzkumu, nebo jestli nás naší chybou o prvenství někdo připraví," řekl Kára ČTK a České televizi. Projekt nyní ve spolupráci s projekční firmou přepracovává ministerstvo zdravotnictví. Kára věří tomu, že v novém plánu zůstanou zachovány parametry toho prvního. Nezáleží prý na tvaru budovy, ale na způsobu fungování a řízení. Když nebude původní vize dodržena, stane se z unikátního projektu řadové medicínské výzkumné centrum, jakých je ve světě 400, řekl kardiolog.

ÚS přiznal odškodnění neprávem vězněnému, sjednotil tak praxi

Finanční odškodnění by soudy měly v budoucnu přiznávat všem politickým vězňům a lidem nespravedlivě vězněným za minulého režimu, a to bez ohledu na způsob, jakým dosáhli zrušení protiprávních trestů. Vyplývá to ze středečního verdiktu Ústavního soudu v případu Antona Papfyho. Dosud dostávali jednorázové finanční částky ti, kteří byli rehabilitování podle zákona o soudních rehabilitacích nebo podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu, tedy podle takzvaných speciálních norem. Lidé, jejichž tresty byly zrušeny běžnou cestou po obnově řízení, často neuspěli. "Nález je důležitý, praxe by se nyní měla sjednotit. Dosud se rozhodnutí lišila," řekl ČTK advokát Lubomír Müller, jenž zastupuje Papfyho a přibližně 20 dalších nespravedlivě uvězněných, kteří jsou ve stejné situaci. Podle Ústavního soudu není podstatný konkrétní zákon, podle kterého byl trest zrušen, ale skutečnost, zda byl člověk vězněn po právu, nebo protiprávně. Senát se zpravodajkou Ivanou Janů uvedl, že nelze dělat rozdíly mezi nespravedlivě vězněnými lidmi.

Nejvyšší soud nevyhověl žádosti o plnou rehabilitaci

Nejvyšší soud nevyhověl čtyřiasedmdesátiletému Cyrilu Michalicovi z Břeclavska, který byl v období kolektivizace zemědělství odsouzen ke tříletému vězení za úmyslné podpálení družstevního stohu. Michalica žádal plnou rehabilitaci. Usiluje o ni od pádu bývalého režimu a tvrdí, že útok na majetek družstva měl antikomunistický podtext a následný proces byl politický. Michalica čin spáchal jako sedmnáctiletý člen malé skupiny antikomunistů, která chtěla drobnými sabotážemi bojovat proti komunismu. Svým činem prý chtěli členové skupiny morálně povzbudit vystrašené spoluobčany. Okresní soud v Břeclavi před časem Michalicův případ prozkoumal a zrušil tříletý trest.

Ve Valdicích získal první doživotně odsouzený vězeň maturitu

Ve valdické věznici na Jičínsku složil v pondělí maturitní zkoušku šestadvacetiletý vězeň, který si za násilnou trestnou činnost odpykává doživotní trest vězení. Podle mluvčího věznice Josefa Witschela jde o prvního doživotně odsouzeného, který ve věznici složil maturitu. Muž ještě před nástupem do věznice absolvoval čtyři ročníky gymnázia, proto před zkouškou dospělosti absolvoval pouze individuální přípravné hodiny. Valdická věznice umožňuje složení maturity ve spolupráci se Střední podnikatelskou školou Altman v Jičíně. "Přípravné hodiny si vězeň hradil v plné výši jako ostatní studenti soukromé školy," řekl ČTK mluvčí. Ústní část maturitní zkoušky se konala přímo ve vězeňské ubytovně ze zesíleným zabezpečením. Ve valdické věznici si nyní tresty odpykává přes 1000 vězňů, možnost získat maturitu využije každoročně pouze několik z nich. Například v roce 2006 to bylo podle údajů vězeňské služby pět odsouzených.

Gama nůž na Homolce už ošetřil téměř 8000 pacientů

Téměř 8000 pacientů bylo v Nemocnici Na Homolce za 15 let operováno Leksellovým gama nožem. Nůž je v provozu od 28. října 1992. Byl zakoupen z výnosu celonárodní sbírky a je ve společném majetku Nadace Charty 77 a nemocnice. Přístroj umožňuje léčit zhoubné i nezhoubné nádory mozku bez trepanace lebky. Osvědčil se i při léčení Parkinsonovy choroby, bolestí trojklanného nervu, nádorů oka či zeleného zákalu. Léčba je založena na ozařování nemocného místa v hlavě přesně zacíleným svazkem paprsků. Lebka se neotevírá, operace je tak pro pacienty maximálně šetrná. Druhý den po zákroku jde pacient domů a může se vrátit do běžného života. Gama nůž umožňuje operovat i ty pacienty, u nichž otevřená operace není možná. U třetiny nemocných se kombinuje s dalšími léčebnými metodami. Na rozdíl od klasických operací mozku na následky zákroku pomocí gama nožem podle lékařů Na Homolce dosud nikdo nezemřel. Na světě je nyní v provozu 249 gama nožů, z toho 28 v Evropě. Česko je první z východoevropských postkomunistických zemí, které tuto léčbu umožnily.

Wintonův stav se zlepšil, brzy by měl být propuštěn z nemocnice

Zdravotní stav britského zachránce několika set československých židovských dětí Nicholase Wintona se zlepšil. Režisér Matej Mináč, který s ním spolupracoval na dokumentu Síla lidskosti, ve středu ČTK řekl, že by mohl být ve čtvrtek nebo v pátek propuštěn z Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí. Podle něj pak Winton hned odletí do Británie. Osmadevadesátiletý Winton dostal v Praze podle britského velvyslanectví minulý čtvrtek horečku, proto byl hospitalizován. Lékaři mu nasadili antibiotika a udělalo se mu lépe. Mináč řekl, že mluvil s jeho lékařem, který je se zdravotním stavem Wintona spokojený a plánuje ho proto do dvou dnů propustit z léčby. Podle Mináče pak Winton co nejdříve odletí domů. "Už se tam velmi těší," dodal.

Winton přijel do Prahy minulou neděli, aby se zúčastnil konference Forum 2000. Před válkou zachránil 669 československých židovských dětí tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro všechny děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Letos ho čeští studenti navrhli na Nobelu cenu za mír.

Státní cenu za literaturu dostane Milan Kundera

Státní cenu za literaturu pro rok 2007 dostane spisovatel Milan Kundera. ČTK to potvrdil zdroj z Obce spisovatelů. Předávání cen, které se uskuteční 25. října, se však světově proslulý autor žijící léta ve Francii nezúčastní. Kundera je nejznámějším a nejčtenějším spisovatelem českého původu, i když některé jeho opusy v češtině vůbec nevyšly. Jeho knihy oceňuje kritika i čtenářská obec po celém světě. Jeho díla však rozhodně nepatří k jednoduchým: Kundera v nich důmyslně rozvíjí svá oblíbená témata iluzívnosti života i politiky, vykořenění jedince, relativizace a manipulace, rozostření kořenů či dichotomie lehkosti a tíhy lidského života. Kundera žije několik desetiletí ve Francii a dlouhodobě se straní pozornosti českých médií.

Mnoho čtenářů debatuje nad tím, zda je dnes Kundera ještě autor český, nebo již francouzský. Loni však bylo v tuzemsku o tomto rodákovi hodně slyšet. Autor konečně svolil k tomu, aby v češtině oficiálně poprvé vyšel jeho zásadní román Nesnesitelná lehkost bytí. I s tím, že 21 let předtím dílo již vyšlo v exilovém nakladatelství Škvoreckých, dosáhla kniha obrovského čtenářského úspěchu. Loni také Kunderu v Česku ocenila nově vzniklá Akademie literatury české. Udělila mu Cenu Ladislava Fukse za životní zásluhy o rozvoj české literatury.

Divadlo Minor přiblíží dětem cizí jazyky pohádkami

Pražské Divadlo Minor vstoupilo do mezinárodního projektu, který chce přiblížit dětem cizí jazyky prostřednictvím pohádek. Výsledkem je šest představení na komorní scéně spojených pod názvem Dobráci/Goodies s workshopem. Od 18. do 21. října v nich bude účinkovat skupina herců z Česka, Slovenska, Irska, Švýcarska a Argentiny. "Cílem 40minutové inscenace a celého projektu je umožnit dětem setkání s rodilým mluvčím, aby se hravou formou a v divadelním prostředí seznámily s cizím jazykem," řekla dramaturgyně Minoru Petra Zámečníková. V inscenaci, kterou její tvůrci doporučují divákům, kteří už "umějí číst a psát", zazní kromě češtiny a slovenštiny také angličtina a němčina. Její součástí bude výstava přibližující pohádkovou tvorbu v Irsku a Německu. Po představení se mohou děti zúčastnit hudebního a jazykového workshopu.

Vítězem soutěže Czech Press Photo je snímek z exekuce dítěte

Hlavní cenu v české fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo 2007 získal reportér deníku Mladá fronta Dnes Dan Materna se snímkem Exekuce dítěte. Mezinárodní porota jej vybrala z více než 3000 fotografií proto, že podle ní obsahuje největší soukromé drama v životě člověka - válku v rodině. "Je to stěžejní problém současné civilizace, krize hodnot, kdy prohrávají všichni: matka, otec, dítě, společnost i úřady. Emotivně silný snímek nastavuje zrcadlo a klade otázky," uvedla porota. Výstava Czech Press Photo 2007, na které budou představeny vítězné i další snímky letošního ročníku, se uskuteční od 16. listopadu do konce ledna příštího roku na Staroměstské radnici v Praze

Na festivalu v Londýně diváci uvidí i Vratné lahve a Marcelu

Film Jana Svěráka Vratné lahve a dokument Marcela režisérky Heleny Třeštíkové se budou promítat na letošním londýnském filmovém festivalu, který začal ve středu a potrvá do 1. listopadu. Již 51. ročník zahájí snímek Eastern Promises (Východní přísliby) Davida Cronenberga. Na programu je letos 184 filmů ze 43 zemí. Festival uzavře snímek The Darjeeling Limited Wese Andersona. Během gala projekcí bude na festivalu uvedeno 14 filmů, například thriller Hrdinové a zbabělci, poslední dokument Michaela Moorea o americkém zdravotnictví Sicko, životopisný film o Bobu Dylanovi I'm Not There (Nejsem tam), western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem) či rumunský vítěz z festivalu v Cannes 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Začal festival krátkých hraných filmů Brněnská šestnáctka

V Brně začal 48. ročník festivalu krátkometrážních hraných filmů Brněnská šestnáctka. O některou z cen udělovaných mezinárodní porotou soutěží 82 snímků, dalších 48 filmů bude promítnuto mimo soutěž. Podle pořadatelů je letošní sklizeň amatérských, studentských i poloprofesionálních snímků vysoká a lidé mohou vybírat z širokého spektra námětů. Některé se točí kolem psychologie hrdinů, další oplývají černým humorem a jiné mají přídech erotiky. Filmů přihlašovaných na přehlídku je stále více. Letos porota vybírala účastníky z přibližně 250 snímků ze 33 zemí světa. Podle předsedkyně poroty Šárky Tryhukové se výběr řídí nejen řemeslnou zručností autorů, ale zohledňuje i osobní výpovědi hrdinů jednotlivých snímků. Na festival přijede asi 60 tvůrců.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do 21 let zvítězili ve čtvrtém utkání evropské kvalifikace nad Arménií hladce 3:0 a posunuli se do čela skupiny před Turecko, které je čeká v příštím zápase v listopadu. Mladí reprezentanti rozhodli v Kladně o výhře už v první půli, kdy zaznamenali všechny tři branky. O jednoznačný výsledek domácích se postarali Střeštík, Jeslínek a Pekhart.

Český tenista Tomáš Berdych nezopakuje na turnaji v Madridu loňskou semifinálovou účast. Ve 2. kole nestačil na Argentince Davida Nalbandiana, kterému za více než dvě hodiny podlehl 6:4, 4:6 a 6:7. Prohra Berdychovi značně zkomplikovala postupové šance na Turnaj mistrů v Šanghaji. Toho se zúčastní osm nejvýše postavených hráčů žebříčku ATP Champions Race, v kterém českému tenistovi patří 12. místo.

Legendární norský lyžař Björn Dählie přijede na 41. ročník Jizerské padesátky. Dählie má dvanáct olympijských medailí, z toho osm zlatých, je také devítinásobným mistrem světa a šestinásobným celkovým vítězem Světového poháru. Běh na 50 kilometrů klasickou technikou či některý z doprovodných závodů poprvé v životě poběží i český lyžař Martin Koukal, bývalý mistr světa na 50 kilometrů volně. Dosud se přihlásilo více než 1700 běžců.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo s přeháňkami, na horách sněhovými. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.