Zprávy

Kongres USA více pootevřel Čechům vrátka k bezvízovému styku

Kongres Spojených států učinil další krok, který mimo jiné i české občany přibližuje k možnosti cestování bez víza do Spojených států. Členové Sněmovny reprezentantů schválili změnu pravidel bezvízového režimu pro občany zemí s nižším procentem odmítnutých žádostí o víza, tedy velmi pravděpodobně i z České republiky. Zákon, který se komplexně zabývá bezpečnostní problematikou, už v noci na pátek SELČ přijala druhá kongresová komora, Senát, a účinnost dokumentu je nyní podmíněna podpisem prezidenta. Pokud se víza asi za rok či za dva definitivně zruší, budou lidé při každé cestě do USA sice dál odkázaní na svolení amerických úřadů, ale za mírnějších podmínek.

Změna vízové praxe bude z nových států Evropské unie zřejmě vyhovovat vedle České republiky už jen Estonsku. Naopak Slovensko, Polsko a ostatní nováčci EU vzhledem k vysokému procentu odmítnutých žádostí o víza v minulých letech pravděpodobně budou muset na zrušení víz čekat ještě déle. Nový zákon zároveň představuje zpřísnění režimu pro 27 států, vesměs západoevropských zemí (z nových členů EU pak pouze Slovinska), které už oboustranně bezvízový styk s USA mají. Pro jejich občany zcela svobodné cestování na americké území totiž končí.

Dokument zavádí elektronické ověřování totožnosti lidí chystajících se k návštěvě USA. Cizinci z bezvízových zemí mají před každou cestou do USA elektronicky odeslat své osobní údaje americkým úřadům, které jim buď návštěvu povolí, nebo je odkážou na americké velvyslanectví k dalšímu jednání.

Klvaňa v Míšově přiznal chyby vlády v komunikaci s lidmi o radaru

Vládní koordinátor komunikace protiraketové obrany Tomáš Klvaňa na páteční značně emotivní besedě v Míšově na Plzeňsku přiznal, že vláda udělala od začátku diskuse o radaru mnoho chyb, zejména v komunikaci s veřejností. Zároveň v obci ležící nedaleko možné radarové základny tlumočil omluvu premiéra Mirka Topolánka starostům a lidem v Brdech. Předsedovi vlády se nepodařilo dodržet slib, že udělá maximum pro to, aby se případný radar posunul víc do hloubi vojenského prostoru Brdy a dál od obcí. Topolánek to lidem slíbil na jednom ze setkání.

Nejvhodnější místo pro případný radar amerického systému protiraketové ochrany ležící 1,7 kilometru od obce Teslíny a dva kilometry od Míšova nakonec vybrali vojenští experti na základě sedmi odborných kritérií. A podle Klvani do toho nepletli politiku. "Kdyby v tom politika roli hrála, tak by se rozhodovalo jinak," upozornil. Na jeho slova, že premiér myslí omluvu upřímně, odpověděly desítky přítomných lidí smíchem. Lidé z okolí možného umístění radaru si stále stěžují na nedostatek informací o zařízení. Argumenty, kterými Klvaňa a senátor Tomáš Töpfer vyvraceli některé jejich obavy, většinou s křikem odmítli. "Lžete," skákali diskutující nezřídka oběma mužům do řeči. Nešetřili ani osobními útoky. Po téměř dvouhodinové diskusi se pak nechali slyšet, že se nic nového nedozvěděli a že je žádný argument nepřesvědčil. "My tu radar prostě nechceme," neslo se sálem obecního úřadu, kam se zdaleka nevešli všichni přítomní, což vyvolalo další hádky a napětí.

Libye trvá na tom, že na odškodnění rodin dětí přispěla i ČR

Česko, Katar a Bulharsko figurují podle libyjské vlády mezi státy, které přispěly do mezinárodního fondu na odškodnění rodin stovek libyjských dětí nakažených virem HIV, informovala agentura Reuters. Odškodnění vedlo k propuštění pěti bulharských sester a jednoho lékaře, kteří děti podle libyjských soudů úmyslně nakazili a byli kvůli tomu odsouzeni k trestu smrti. Česká diplomacie v sobotu nicméně informace o podílu Prahy na odškodění bulharských zdravotníků znovu popřela. "Na ničem takovém jsme se nepodíleli, ani s námi nikdo o ničem takovém nejednal," sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Podle generálního tajemníka libyjského Všeobecného lidového výboru Bagdádího Alího Mahmúdího ale mezi dárci ČR figuruje. "Děkuji Kataru za jeho roli v případě zdravotníků. Evropské země včetně Bulharska a České republiky přispěly do fondu pro nakažené děti," uvedl Mahmúdí, jehož post odpovídá premiérskému úřadu.

Jeho slova ale kontrastují nejen s prohlášením mluvčí českého ministerstva zahraniční, ale i středečními tvrzeními premiéra Mirka Topolánka. "My jsme nikdy nevyjednávali o finančním odškodnění za propuštění bulharských zdravotních sester... a o odpuštění dluhu už vůbec ne. To vylučuji," řekl.

Paroubek: Dienstbier není jediným zvažovaným kandidátem na Hrad

Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier není jedinou osobností, o jejíž kandidatuře na prezidentský úřad uvažuje sociální demokracie. Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek novinářům v sobotu v té souvislosti doporučil, aby se soustředili i na jiné kandidáty. "Měli by ho (Dienstbiera) tak trochu šetřit," vyzval média, která o někdejším šéfovi československé diplomacie mluví jako o zatím nejpravděpodobnějším soupeři současného prezidenta Václava Klause.

V médiích se objevila i další jména možných Klausových protikandidátů, například expředsedy ČSSD a současného eurokomisaře Vladimíra Špidly nebo bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, která je členkou stínové vlády ČSSD. Sociální demokracie ale hledá nadstranického kandidáta. "Myslím, že je to vyloučená věc, nemíním kandidovat," potvrdila v sobotu Benešová v Lidovém domě. Ekonom Jan Švejnar nabídku ČSSD údajně odmítl.

Paroubek zdůraznil, že do souboje s Klausem je nutné vyslat osobnost mimo ČSSD, která bude schopná současného prezidenta porazit. Kromě tohoto kritéria musí být kandidát proevropský či mít sociální cítění. "Několik takových kandidátů se tady ukazuje," řekl předseda ČSSD, aniž někoho jmenoval. Paroubek věří, že pro vybraného adepta se podaří najít širokou politickou podporu.

Paroubková změnila názor, členkou ČSSD zůstane

Manželka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Zuzana nakonec zůstane členkou sociální demokracie, i když měla v úmyslu z nejsilnější opoziční strany vystoupit. Paroubková to uvedla v prohlášení, která poskytla ČTK. Legitimaci ČSSD chtěla původně odevzdat z obavy, aby její stranická příslušností neohrozila pomoc dětským domovům, které se věnuje. "Na základě sobotního jednání se současným manželem Jiřím jsem přehodnotila své rozhodnutí, a to tak, že nevystoupím ze sociální demokracie a zůstanu nadále členkou," uvedla Paroubková. Někdejší premiérský pár se po osmadvaceti letech soužití rozvádí, manželství má být ukončeno nejpozději v září. Čtyřiapadesátiletý Paroubek začátkem července oznámil, že jeho novou partnerkou je o dvacet let mladší tlumočnice Petra Kováčová.

"Mé dřívější rozhodnutí (vystoupit z ČSSD) jsem opírala o skutečnost, abych neuškodila svojí politickou příslušností vedoucím pracovníkům dětských domovů. Nechci, aby mé členství v sociální demokracii bylo spojováno s mou charitativní činností," vysvětlila Paroubková. Zdůraznila, že i po rozvodu chce pomáhat dětem prostřednictvím svého občanského sdružení a zachovat si přízeň dosavadních dárců.

Nezaměstnanost českých Romů má zmapovat studie Světové banky

Na jaře příštího roku má vzniknout studie, která bude analyzovat nezaměstnanost Romů v České republice. Z průzkumu, na němž se budou podílet odborníci Světové banky i čeští experti, by měla vzejít řešení umožňující příslušníkům této menšiny najít zaměstnání a dlouhodobě si ho udržet. ČTK to řekla ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková, která se zástupci Světové banky v uplynulém týdnu vedla první vstupní jednání. "Banka nám nabízí pomoc při identifikaci problémů na trhu práce, kde existuje vysoký počet nezaměstnaných právě v romské komunitě," uvedla.

Analýza má srovnat situaci v Česku s jinými evropskými státy s romskou menšinou. Má přinést nejen obecná doporučení a strategické kroky, ale i konkrétní návody pro místní úroveň. Týkat se má zejména dlouhodobé nezaměstnanosti, dodala Stehlíková. Materiál má být také jedním z podkladů pro práci chystané agentury proti sociálnímu vyloučení, která by mohla začít fungovat od ledna 2008. Právě nezaměstnanost spolu s bydlením či vzděláním jsou klíčové otázky, které má agentury řešit. O jejím statusu a kompetencích nyní jednají odborníci.

Ve Vlašimi demonstrovali neonacisté

Vlašimí na Benešovsku prošel v sobotu průvod pravicových extremistů, kteří protestovali proti údajné kriminalitě Romů ve městě. Akci, kterou poznamenal i jeden střet s policií, přišlo podle odhadu ČTK podpořit na osm desítek mladých lidí. Organizátoři tvrdí, že se jí zúčastnilo 120 radikálů. Protestní shromáždění začalo na vlašimském vlakovém nádraží, odkud se průvod s vlajkami a transparenty vydal ulicemi města. Účastníci vykřikovali hesla jako "Nic než národ", "Čechy Čechům" a "Ulice jsou naše". Slogany v podobném duchu hlásaly i transparenty. "Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností," stálo na jednom z nich. Konfliktní situace nastala na kruhovém objezdu, kde několik nacionalistů zamířilo ke skupince lidí s bubínkem, kteří vypadali jako anarchisté. Policejní těžkooděnci však střetu zabránili a tři z radikálů zadrželi. Jednoho z nich možná čeká obvinění z útoku na veřejného činitele.

U kašny na Žižkově náměstí akce vyvrcholila čtením projevů namířených proti pozitivní diskriminaci romského etnika. "Pod maskou pseudohumanity obhajujete kriminálníky a vrahy," spílal současné vládě jeden z řečníků. Řada účastníků protestního shromáždění se poté odebrala na soukromou akci do vlašimské restaurace U Kozla, kterou si organizátoři zamluvili. Situaci kolem restaurace i v jejím širším okolí monitoruje policie. Radnice demonstraci nezakázala, neboť byla údajně řádně ohlášena. Aktivisté z hnutí Tolerance a občanská společnost toto rozhodnutí kritizují. Podle nich by město mělo demonstraci předem zakázat nebo ji alespoň po zahájení na místě rozpustit. Starosta Luděk Janišta ale tvrdí, že k tomu nebyl důvod. Podotkl, že akci organizuje legálně registrovaná politická strana.

V Kladně zemřeli dva lidé, spadla na ně část haly bývalých hutí

V areálu bývalých kladenských hutí zemřeli v sobotu dva lidé, další tři utrpěli těžká zranění. Zřítila se na ně část nevyužívané haly. Jeden člověk s lehčím zraněním se ze závalu vyprostil sám a utekl. ČTK to řekla mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. Vyšetřování neštěstí je teprve na počátku. Vše ale nasvědčuje tomu, že muži opuštěné haly rozebírali a brali z nich železo. Sutiny několik hodin prohledávali psovodi se speciálně vycvičenými psy a prověřovali, jestli pod troskami haly ještě nějaký člověk nezůstal. Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan uvedl, že se zřítila část haly o rozměrech zhruba 30 krát 50 metrů. Celá hala má rozměry zhruba 200 krát 300 metrů.

Primátor Kladna Dan Jiránek ČTK řekl, že objekt se pokoušel někdo rozebrat. Večer podle něj na místě zasahovala městská policie a vykázala odtud dvě desítky lidí, kteří z konstrukce haly vyřezávali ocel. V noci se sem vrátili a pokračovali. "Je to neštěstí, ale hlavně velká nezodpovědnost těch lidí," poznamenal primátor. Zástupce ředitele kladenských strážníků Jaroslav Rozenkranc ČTK řekl, že v pátek měla městská policie oznámení, že lidé v areálu vykopávali kabely a pálili je. Na tomto místě jsou podle něj podobné problémy často.

Energetici odstavili do neděle turbínu druhého bloku Temelína

Energetici v sobotu časně ráno odpojili turbínu druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, který tak přestal dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Mimo provoz bude zařízení téměř celý víkend. Znovu do sítě se má blok připojit v neděli odpoledne. Během odstávky technici seřídí nedávno modernizovanou turbínu. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok vyrábí proud bez omezení. Tento týden skončila jedna z nejdůležitějších zkoušek vylepšené turbíny. Pracovníci elektrárny při ní zjišťovali, jak se turbína s novým dílem rotoru chová při stoprocentním výkonu reaktoru. Konkrétně sledovali její vibrace. "Předběžné výsledky potvrdily očekávané minimalizace vibrací modernizovaného vysokotlakého dílu turbíny," uvedl mluvčí. Technici ale chtějí sledované hodnoty ještě vylepšit. Během odstávky tak vyváží, upraví a zkontrolují regulační ventily. Cílem je zajistit nejlepší parametry celého turbosoustrojí před plánovaným podzimním garančním měřením.

Do letní Prahy se přijely učit češtinu téměř dvě stovky cizinců

V pražském Karolinu byla zahájena 51. Letní škola slovanských studií. Do kurzu se letos přihlásily téměř dvě stovky studentů ze 36 zemí čtyř kontinentů. ČTK to řekl ředitel pořádajícího Ústavu bohemistických studií Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Část účastníků letní školy doma studuje slavistiku a čeština je pro ně třeba druhým nebo třetím slovanským jazykem, který se učí. Asi pětina studentů však s češtinou začala teprve nedávno. Podle Kuklíka se část studentů chystá na akademickou kariéru, další chtějí překládat české knihy, někteří se studiem začali jen proto, že mají české přátele či dokonce českou lásku.

Mezi studenty je tradičně hodně Japonců, které do Čech přivedl zájem o českou kultury zejména o hudbu. Jedna studentka z Japonska ČTK řekla, že ji ke studiu češtiny přivedl zájem o české loutkářství a Matěje Kopeckého. Do školy se přihlásily i děti, jejichž matky se v Čechách narodily, ale odešly do zahraničí. Některé rodný jazyk maminek ovládají poměrně dobře, jiné mají větší či menší problémy. Letní škola je podle Kuklíka velmi intenzivní. Za čtyři týdny studenti absolvují 120 hodin výuky. Každé odpoledne na ně čeká kulturní a společenský program, večer koncerty a filmová představení, o víkendech výlety a exkurze. Ti, co si toto studium už vyzkoušeli, prý říkají, že měsíc letní školy jim dá asi tolik jako semestr slavistických studií na vysoké škole u nich doma. Letní studium češtiny organizují pro cizince letos také univerzity v Brně, Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích.

V centru metropole vyvrcholily Pražské folklorní dny

Slavnostním pochodem centrem Prahy v sobotu odpoledne vyvrcholil první ročník mezinárodního setkání folklorních souborů s názvem Pražské folklorní dny. "Akce se zúčastnilo 750 vystupujících ze 14 zemí. Celkem jde o 27 souborů," řekl ČTK jeden z pořadatelů setkání Stanislav Terlica. Cílem akce podle něj bylo především ukázat Pražanům, ale i dalším lidem, folklor a tradice cizích zemí. Už od pátku mohli lidé na Staroměstském náměstí a před Palácem Flóra vidět vystoupení souborů v krojích, které buď zpívaly, nebo zpěv kombinovaly s tancem. Představit své tradice přijeli do Prahy například zástupci Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, Lotyšska, Walesu, Finska, Řecka, Španělska nebo Portugalska. Pražané tak mohli nejen obdivovat neznámé lidové kroje, ale slyšet i španělské kytary, velšské housle či francouzské tamburíny. Českou republiku zastupovala Ledecká dudácká muzika. Také tance, které účastníci festivalu předvedli, byly velmi rozmanité. Diváci mohli vidět, jak se tančilo v Anglii v 15. století, kolové tance s portugalskými tanečníky nebo tradiční rakouský tanec "Schuhplattler".

Do věže kostela ve Verneřicích byl vyzvednut historický zvon

Zvon z přelomu 15. A 16. století, který několik staletí vyzváněl lidem z mukařovské zvonice na Litoměřicku, byl v sobotu slavnostně vysvěcen a vyzvednut do věže kostela Svaté Anny ve Verneřicích na Děčínsku. Instalace zvonu Panny Marie byla součástí Svatoanenské poutě a oslav 510. výročí udělení statutu města. "Od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových získala zvon katolická církev, předtím byl vystaven v litoměřickém muzeu," řekl ČTK místostarosta Verneřic Daniel Zygula.

Pozdně gotický zvon je vrcholným dílem českého zvonařství a je kulturní památkou. Vytvořil ho zvonař Jan Konvář a váží zhruba 430 kilogramů. Původně byl ve státem chráněné gotické zvonici v Mukařově na Litoměřicku, která se zřítila koncem roku 2002. Unikátní stavba z druhé poloviny 14. století zřejmě spadla po narušení stability nosných pilířů, do nichž zatékalo. Zvon se při pádu jako zázrakem nepoškodil.

Výstava krajek zahájila činnost rodinné galerie v Žihobcích

Výstava paličkované a vyšívané krajky Krajiny snů od výtvarnice Lucie Cibulové zahájila v sobotu v malé vesničce Žihobce na Klatovsku činnost tamní rodinné galerie Netopýr. Galerie vznikla v klenutých prostorách historického venkovského stavení ze 17. století a její majitelé ji chtějí zasvětit zejména prezentaci tradiční lidové umělecké tvorby. Vstup do galerie je zdarma, chtěli bychom výstavami trochu víc šířit povědomí o zdejších mnohdy již zapomenutých řemeslech, řekl ČTK Jaroslav Froulík. "Zdědil jsem po předcích veliké stavení ze 17. století a posledních sedm let jsem ho opravoval. Při tom jsme se rozhodli, že jeden velký prostor s klenbami přetvoříme na galerii," řekl Froulík. Netopýr je podle něj první vesnická šumavská galerie, která se zaměřuje na původní rukodělné práce. V budoucnu se zde chystají výstavy řemesel a umění týkající se například zpracování lnu a vlny, sklářství, lidových podmaleb na skle a podobně.

Výtvarnice Lucie Cibulová poskytla na první výstavu asi čtyři desítky svých paličkovaných obrazů a krajek, je zde i několik divadelních kostýmů s pohádkovými motivy. Jemná vlákna krajek splétají svět snů, pohádek i biblických výjevů. Krajky na Šumavě v minulosti zdobily nejen domácnosti, ale zejména dámské i pánské oblečení a oděvní součásti. Výstava potrvá v galerii do 1. října. "Park u zámku v Žihobcích patří k evropským unikátům - je zde největší druhová pestrost netopýrů, až 20 druhů. Proto se galerie jmenuje Netopýr," doplnil Froulík.

Středověký hrad Sovinec ožil tradičními lesnickými slavnostmi

Myslivci se psy, lidoví řemeslníci a kejklíři se sjeli na středověký hrad Sovinec na Bruntálsku, který bude do neděle hostit Lesnické slavnosti spojené s bramborovými hody. Oproti minulých ročníkům je však program letošních slavností chudší, kvůli opatřením spojeným s ptačí chřipkou nemohli na hrad dorazit sokolníci s dravými ptáky. "Sokolníci k této akci nedomyslitelně patří. Nic se ale nedá dělat, to je život. Návštěvníci to většinou berou a nestěžují si. Lidí už dorazilo poměrně hodně," řekl ČTK kastelán hradu Pavel Zástěra.

Návštěvníci hradu si mohou na nádvoří prohlédnout například výstavu trofejí ulovených v lesích v okolí Sovince. Zájemci se také mohou dozvědět, jak se připravit na lov, myslivci jim rovněž předvádějí výcvik loveckých psů. Akce se tradičně účastní lidoví řemeslníci, které si lidé mohou prohlédnout při práci. Zejména mladší generaci návštěvníků baví na nádvořích kejklíři, šermíři či loutková divadla. Součástí slavností jsou také bramborové hody, díky nimž se státem chráněnou památkou line vůně pečených bramboráků. "Máme takovou zprávu z bruntálské kroniky, podle níž v roce 1603 tehdejší majitel hradu rytíř Kobylka svolal lesníky svých panství na Sovinec, aby jim představil novou plodinu, brambory," uvedl organizátor slavností Zdeněk Zedek.

Ze sportu:

Kajakářky Karolína Kumžáková a Martina Víchová vybojovaly v Račicích titul juniorských vicemistryň světa v závodě na 1000 metrů. Jediným přemožitelem domácí dvojice byl maďarský deblkajak Tamary Csipesové a Lilian Arosové, které způsobem start - cíl zvítězily s náskokem téměř dvou a půl sekundy. Česká posádka svedla boj o stříbro s německými soupeřkami. Blízko k medaili měla i čtyřkanoe Marek Spálenský, Václav Dubský, Vojtěch Beneš, Radek Miškovský. Na čtvrtém místě je od bronzu dělilo zhruba čtvrt sekundy.

Fotbalista Radek Bejbl posílí Slovan Liberec, s nímž se dohodl na roční smlouvě. Uvedla to Česká televize. Česká liga tak zažije návrat dalšího vicemistra Evropy z roku 1996 poté, co se Vladimír Šmicer upsal pražské Slavii. Bejbl, kterému vypršela smlouva v Rapidu Vídeň, v Liberci poslední měsíc trénoval. Někdejší hráč Atlétika Madrid a Lensu původně zamýšlel hrát dál v zahraničí, ale nedostal žádnou nabídku, a tak se domluvil s vedením Slovanu.

Další posilou hokejistů Pardubic bude slovenský útočník Radovan Somík. Mistr světa z roku 2002 v pondělí absolvuje lékařskou prohlídku a podepíše smlouvu. O den později už by se měl připojit k mužstvu na soustředění v Přerově. Somík strávil uplynulé dvě sezony v ruském Čerepovci. V extralize už hrál v letech 2000 až 2002 ve Zlíně, pak oblékl v NHL dres Philadelphie. Během výluky v zámořské soutěži nastupoval v Česku za Vsetín.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.