Zprávy

Klaus chce znovu jmenovat premiérem Topolánka

Prezident Václav Klaus je připraven znovu jmenovat premiérem šéfa ODS Mirka Topolánka. Oznámil to na mimořádné tiskové konferenci. Netrvá již na tom, aby nová vláda měla v parlamentu většinu. Politické strany podle Klause nejsou schopny dospět k dohodě. Za hlavního viníka označil ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka. "Není možné dále ztrácet čas," uvedl Klaus.

Sociální demokraté jen několik hodin po páteční schůzce Klause s lídry pěti stran odmítli účast v takzvané duhové koalici a požádali o svou šanci sestavit vládu. Prezident sociální demokraty nevyslyší, Topolánka prý hodlá jmenovat jakmile to bude možné. Odmítl říci, co se stane, pokud Topolánek jmenování nepřijme. "Nechci předjímat," odpověděl Klaus na otázky novinářů. Prezident také zrušil schůzku s představiteli pěti parlamentních stran plánovanou na úterý.

Topolánek: Vláda by měla větší šanci, kdybych nestál v jejím čele

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se domnívá, že větší šanci na úspěch by měla vláda vedená někým méně stranickým, než je on. Řekl to v reakci na nabídku prezidenta Václava Klause. Uvedl však také, že kdyby pověření k sestavení kabinetu přijal, zkusí zformovat vládu, která by vládla nejméně do předčasných voleb. Nový kabinet by se podle něj od toho nynějšího zřejmě lišil. Klausovo rozhodnutí bere jako prezidentovu rezignaci na pokus moderovat politickou scénu. Současně mu prý rozumí jako přiznání toho, že je "tady jedna strana, která fakticky nechce s nikým komunikovat a nechce žádné řešení". Topolánek tím zjevně mínil ČSSD. Šéf ODS dodal, že prezident proto koná podle ústavy a ta mu nedává jinou možnost, než udělat to, co udělal.

Paroubek je připraven znovu jednat s ODS o vládě

ČSSD je připravena ke konstruktivnímu jednání o nové vládě v případě, že bude předseda ODS Mirek Topolánek jmenován znovu premiérem. Novinářům to řekl šéf strany Jiří Paroubek. Sociální demokracie je ochotna i ke kompromisům a programovým a personálním ústupkům, uvedl expremiér. Topolánek by ale podle něj měl nyní jednat o novém kabinetu odpovědněji. Není možné vytvářet řešení výhodná jen pro jednu část politického spektra, dodal Paroubek.

Některé občanské demokraty prezident svým rozhodnutím zaskočil

Některé občanské demokraty prezident Václav Klaus zřejmě svým rozhodnutím jmenovat i podruhé premiérem šéfa ODS Mirka Topolánka, zaskočil. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová ale míní, že Topolánek by měl druhé pověření přijmout a pokusit se zformovat kabinet, který by už důvěru sněmovny získal. Místopředsedy ODS Petra Nečase a Ivana Langra překvapilo, že Klaus zrušil plánovanou úterní schůzku s předsedy parlamentních stran.

Podle prvních ohlasů vnímají lídři sněmovních stran Klausovo rozhodnutí jako urychlení cesty k předčasným volbám. "Vzhledem k tomu, že pan Topolánek při sestavování vlády při prvním pokusu neuspěl, tak tomu rozumím tak, že to může být druhý pokus vedoucí k předčasným volbám," komentoval prezidentovo rozhodnutí místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Se zrušením schůzky nejsou spokojeni komunisté. "My jsme čekali na jmenování nového premiéra měsíc, mohl počkat do zítřka, neměl důvod rušit zítřejší schůzku," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle úřadujícího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala se prezident rozhodl kompetentně. Předpokládá, že Topolánek bude pokračovat v tom, co na Hradě nastínil v pátek, tedy přípravě předčasných voleb. "Je to ústavní cesta k předčasným volbám a pozitivní zpráva," hodnotil prezidentovo vystoupení šéf zelených Martin Bursík. I jeho překvapila forma, jakou se dozvěděl o zrušení úterní schůzky, pokládá to ale za okrajové. Topolánkovi doporučuje, aby se pokusil sestavit co nejpestřejší apolitickou vládu ze zástupců všech sněmovních stran kromě KSČM.

Experti: Prezidentovi asi došla trpělivost, chce předčasné volby

Prezidentovi Václavu Klausovi podle politologů zřejmě s představiteli politických stran došla trpělivost a chce urychlit cestu k předčasným volbám. Proto se rozhodl nečekat na úterní schůzku předsedů stran a oznámil, že je připraven jmenovat premiérem opět šéfa ODS Mirka Topolánka. "Prezident je již vyčerpaný. Lze to chápat jako pokus o urychlení předčasných voleb," řekl ČTK politolog Rudolf Kučera.

Další expert Petr Just si myslí, že existují dvě možnosti, proč Klaus oznámil jmenování Topolánka. Buď má Topolánek nějaký nový koncept vlády, nebo Klausovi už opravdu došla trpělivost, řekl Just ČTK. "Možná to vnímá jako nejefektivnější cestu, jak rychle přejít k předčasným volbám," uvedl.

Nová bezpečnostní pravidla na letištích chaos nevyvolala

Nová bezpečnostní pravidla, která začala platit na letištích v Evropské unii, obávaný chaos při odbavování letů nevyvolala. Žádné problémy nehlásilo ani pražské ruzyňské letiště. V některých metropolích jako Paříž a Berlín se jen dočasně vytvořily delší fronty u přepážek než obvykle a byly zpožděny některé odlety. Opatření se týká především tekutin. Cestující si na všech letištích v EU nemohou do letadla vzít více než 100 mililitrů tekutiny a gelů na jednu nádobku. Rozhodně jsou zakázány lahve s vodou či jinou tekutinou. Na palubu je naopak povoleno si vzít například zubní pastu, roztok na kontaktní čočky a parfém. Podobné předměty i léky a jídlo pro malé děti o celkovém objemu maximálně jednoho litru přitom vždy musí být v průsvitných uzavíratelných sáčcích.

Bezpečnostní opatření v Praze nebyla mediální hrou, uvedlo vnitro

Ministerstvo vnitra odmítlo úvahy o "mediálních hrách", zmiňované v souvislosti s nedávnými mimořádnými bezpečnostními opatřeními v Praze. Tyto názory obsahoval dopis ministru Ivanu Langrovi, zaštiťující se jmény tří židovských organizací a žádající předložení důkazů, že židovské komunitě skutečně hrozil od 23. září teroristický útok. Text rozeslal v pátek médiím Rostislav Rod, bývalý novinář a podnikatel známý z kauzy kolem koupě bytu bývalého předsedy vlády Stanislava Grosse. Řada osob z židovských kruhů ho nyní označila za nedůvěryhodného. Mluvčí vnitra Marie Masaříková sdělila, že opatření byla zavedena na základě analýzy závažných informací českých i zahraničních zpravodajských služeb. "Spekulace o tom, jaké konkrétní objekty měly být ohroženy, nelze s ohledem na charakter získaných poznatků komentovat," uvedla.

Míra korupce v ČR se lepší, v EU je ale stále mezi nejhoršími

Míra korupce v České republice i na Slovensku se podle organizace Transparency International proti loňsku zlepšila, přesto obě země nadále v rámci Evropské unie patří k nejhorším. Vyplývá to ze zprávy porovnávající situaci ve 163 zemích světa. Nejlépe jsou na tom s korupcí skandinávské země. Česko skončilo na 46. místě. Zařadilo se však mezi země, v nichž se index korupce proti loňsku zlepšil nejvíce. Významného zlepšení indexu kromě ČR dosáhly Alžírsko, Indie, Japonsko, Lotyšsko či Slovinsko. Situace se zhoršila na Kubě, v Brazílii, v Izraeli či ve Spojených státech. Výsledky podle TI ukazují na výraznou propojenost mezi korupcí a chudobou; většina nejchudších zemí světa se nachází v nejnižších patrech pořadí.

MfD: Zatčeni tři muži, kteří chtěli vydírat bývalého úředníka

Protikorupční policie v říjnu zatkla a obvinila tři muže, kteří chtěli údajně vydírat bývalého vysoce postaveného úředníka ministerstva kultury Ctirada Vránu a získat od něj 20 milionů korun. Vyděrači byli přesvědčeni, že Vrána získal na úplatcích celkem 200 milionů korun. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) nyní policie kromě vyděračů vyšetřuje i Vránu, protože zjistila, že disponuje rozsáhlým majetkem. Vrána podezření odmítá, nikdy prý úplatky nebral. Podle deníku chtěli muži přesvědčit známého policistu, aby na Vránu založil fiktivní spis a pozval si ho k výslechu. Poté chtěli úředníkovi nabídnout, že za 20 milionů korun zařídí, aby se o něj policie přestala zajímat. Důstojník protikorupční policie, na kterého se vyděrači obrátili, ale vše oznámil nadřízeným. Policie pak skupinu zatkla.

Vrána byl v letech 2000 až 2005 ředitelem odboru vnitřní správy na ministerstvu kultury. Podle deníku se významně angažoval zejména v zakázkách na rekonstrukci zámků Valtice, Lednice a Kamenice nad Lipou. Policie prověřuje i opravy divadla v Brně a knihovny v Liberci. V zakázkách, v nichž byly přidělovány státní dotace, šlo o stovky milionů korun, píše MfD. Ministerstvo kultury nepovažuje zakázky na rekonstrukce pražského Nostického paláce či zámků v Lednici a Valticích za nadhodnocené. "Na Valtice totiž ani nebyla přiznána žádná dotace z investičního odboru," řekla mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková.

Čechy pod Kosířem se kvůli Romům obracejí na zastupitele Vsetína

Zastupitelé obce Čechy pod Kosířem na Prostějovsku sepsali dopis, který zašlou svým kolegům ve Vsetíně. Informují v něm o situaci romské rodiny Tulejových, kterou vsetínská radnice před několika dny přestěhovala do poškozeného domu v obci. Podle starosty obce Zdenka Madera romská rodina již zaplatila první splátku za dům, peníze si ale musela půjčit. Jinak by jim hrozila vysoká sankce. Původní majitelé prodali dům za 320.000 korun, Romové za něj mají během 20 let zaplatit 460.000 korun. To starosta označil za nepřijatelné a požádal o právní pomoc Olomoucký kraj. Rodina zatím podepsala jen smlouvu o smlouvě budoucí. Ve Vsetíně nepatřila k neplatičům, radnice jí ale neprodloužila nájemní smlouvu. Do Čech pod Kosířem se přijel podívat předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a nabídl obci pomoc v právní oblasti.

Rada vlády pro záležitosti romské komunity dostala stížnost od sdružení Roma Vidnava na postup při vystěhování Romů ze Vsetína. Podle ní při něm v rozporu se svým posláním pomáhali i terénní sociální pracovníci místního úřadu. Vsetínská radnice v říjnu vystěhovala desítky romských rodin z rozpadajícího se pavlačového domu v centru do kontejnerových bytů na okraj města. Část rodin přesunula do Vidnavy, Vlčic a Staré Červené Vody na Jesenicku, kde jim přes realitní kancelář koupila zchátralé domy. Starostové obcí o přesunu Romů předem nevěděli.

Vsetín při výstavbě kontejnerových bytů, do nichž začátkem října vystěhovalo romské neplatiče, neporušil podmínky pro získání státní dotace. Novinářům to po schůzce s vládním zmocněncem pro lidská práva Janem Litomiským řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Vsetín dostal loni na postavení nájemních bytů 20 milionů korun ze Státního fondu rozvoje bydlení. Radnice nechala vybudovat za městem domy z kontejnerů. V říjnu do nich vystěhovala Romy ze zchátralého pavlačového domu z centra. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se stal nyní senátorem, si za to vysloužil kritiku od ochránců lidských práv. Podle nich město postupovalo v rozporu s vládní koncepcí, jejímž cílem je Romy integrovat, ne odsouvat na okraj společnosti. Aktivisté nesouhlasili s tím, že na "vytvoření ghetta" poskytl miliony stát. V Česku zatím nefunguje sociální bydlení. Zákon navíc neupřesňuje to, jak by obce měly se svými byty nakládat.

Greenpeace blokovali Kalašův úřad kvůli emisním povolenkám

Aktivisté Greenpeace zablokovali hlavní vchod do budovy ministerstva životního prostředí. Na dřevěnou konstrukci umístili nápis "Zrušeno pro nečinnost" a "Nechrání klima, ale znečišťovatele". Protestovali tak proti návrhu ministerstva v letech 2008 až 2012 rozdat podnikům emisní povolenky na 102 milionů tun oxidu uhličitého. Ministerstvo podle vedoucího kampaně pro energetiku Jana Rovenského nabídlo Greenpeace účast v diskusní skupině, která o návrhu debatuje. Rovenský ČTK řekl, že z rozhovoru získal dojem, že návrh lze snížit, ale pouze o desetiny, což je podle něj bezvýznamné. "Ministr řekl, že s nižším číslem by neuspěl ve vládě, myslíme si ale, že by jeho postoj mohl ovlivnit závěrečné posouzení návrhu v Evropské komisi," uvedl Rovenský. Návrh plánu rozdělení emisních povolenek předpokládá podle Greenpeace zvýšení českých emisí oxidu uhličitého oproti roku 2005 o čtvrtinu.

Vedení ministerstva se s aktivisty dohodlo na ukončení protestu. Mezi tím ale nespokojený návštěvník ministerstva, který nemohl kvůli zablokovaným dveřím vyjít z budovy hlavním vchodem, zavolal policii. Čtyři aktivisty, kteří se připoutali k zábranám před vchodem do ministerstva, policie podle Rovenského předvedla k výslechu. Před polednem akci Greenpeace ukončila.

Míst pro přehrady má být o něco méně; kritika odpůrců však trvá

Míst vyhrazených pro případné budoucí přehrady má být podle posledního návrhu ministerstva zemědělství 197 místo předchozích 201. Odpůrci však záměr nadále kritizují a spokojeni nejsou ani s vypořádáním svých připomínek. Mimisterstva zemědělství a životního prostředí seznam obhajují s tím, že jde pouze o ochranu vhodných území. Ta má zamezit zejména zásadním stavebním zásahům, jako jsou dálnice, železnice či továrny. Nemá být ohrožen běžný rozvoj obcí: výstavba a rekonstrukce rodinných domů, menších rekreačních zařízení a podobně. Nádrže by se pak stavěly jen v krajním případě, a to podle potřeb, které mohou vyplynout hlavně ze změn klimatu, tvrdí MZe.

Seznam je součástí připravovaného Plánu hlavních povodí, který má do konce roku schválit vláda a jeho obsah se stane závazným pro veškeré územní plány obcí a krajů. Kritici navrhují, aby byl výčet lokalit zatím vypuštěn a jeho projednání se věnovalo více času. Jan Beránek z iniciativy Stop přehradě soudí, že současný seznam je z velké části zkopírováním socialistických velikášských plánů ze 70. let. Někteří starostové již dříve poukázali na to, že i když se nádrž nikdy nepostaví, zahrnutí byť části obce do možného záplavového území přinese nejistotu a srazí chuť lidí v takovém místě stavět, investovat a plánovat další život.

ČEZ: Česko do roku 2015 nestihne postavit nový jaderný zdroj

Česká republika nebude mít do roku 2015 nový jaderný zdroj. Podle obchodního ředitele energetické společnosti ČEZ Alana Svobody je zmíněný termín, kdy se země při nynějších kapacitách zřejmě stane energeticky deficitní, v současné době již technicky nezvládnutelný. I tato situace povede k dalšímu zdražování a přibližování k cenám proudu v západní Evropě. Průměrná doba výstavby jaderné elektrárny je přibližně 15 let. Premiér Mirek Topolánek před dvěma týdny v této souvislosti varoval před energetickou závislostí Evropy na Rusku a podpořil renesanci jaderné energetiky.

Armáda kvůli škrtům omezí nákupy ošacení, terénních aut a paliva

Škrty v armádním rozpočtu se odrazí mimo jiné na nákupu ošacení, pohonných hmot, na plánovaném pořízení nových terénních aut. Novinářům to řekl odstupující ministr obrany Jiří Šedivý. Chce proto prosadit zákon, který by určil státní výdaje na obranu. Pak by prý nebylo tak jednoduché v armádním rozpočtu škrtat. NATO přitom členským státům doporučuje, aby na obranu dávaly dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). České výdaje v současnosti činí asi 1,8 procenta HDP. Limit však nedodržují ani další země.

Sjednocení doplatků přinese zdražení a potlačí konkurenci

Sjednocení doplatků za léky, na kterém se minulý týden shodli zástupci České lékárnické komory, ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, by mohlo vést ke zdražení. ČTK to řekl předseda antipomopolního úřadu Martin Pecina. Podle něj bude mít srovnání cen vliv na potlačení konkurence na trhu a zamezí příchodu nových dodavatelů. Jak uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt, ceny léků a úhrady ze zdravotního pojištění však podléhají regulaci už nyní. Politická a odborná diskuse by podle něj měla dospět k tomu, do jaké míry až tuto oblast regulovat. V zahraničí, kde podobný systém funguje, ale léky prudce zdražily, varoval bývalý ministr zdravotnictví David Rath.

V Egyptě zemřel další Čech při potápění v Rudém moři

V Egyptě při potápění zemřel další Čech. Příčinou smrti bylo údajně utonutí, zastupitelský úřad však zatím nemá lékařskou zprávu, která by objasnila přesné příčiny úmrtí. Za poslední měsíc je to druhý případ smrti českého potápěče v Egyptě.

V Kolumbii byl zadržen Čech, který se pokoušel pašovat kokain

Na letiště v severokolumbijském pobřežním městě Cartagena byl v sobotu zadržen český občan, který se v botách pokoušel pašovat přibližně 300 gramů kokainu. Sedmadvacetiletý Čech chtěl z Kolumbie letět do španělského Madridu. Pokus o pašování takového množství drogy se v Kolumbii obvykle trestá zhruba dvěma až čtyřmi lety vězení. Podobných případů českých občanů zadržených v souvislosti s pašováním drog v posledních době v Latinské Americe přibývá.

Zpráva vládě: Počty drogově závislých se v ČR výrazně nezměnily

Počty závislých na drogách se vloni výrazně nezměnily. Informuje o tom Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2005, kterou má programu vláda. Za rok 2004 užívalo rizikově pervitin, nejrozšířenější tvrdou drogu v Česku, asi 20.300 osob. Dalších 9700 lidí takto bralo heroin. Počet závislých na těchto drogách se mezi lety 2000 a 2004 snížil zhruba o 7000. Vysoký podíl injekčních uživatelů podle odborníků představuje větší riziko pro vznik infekce. Zatímco výskyt viru HIV je v Česku relativně nízký, žloutenka typu C postihuje v průměru každého třetího z těch, kteří si drogu vpravují do žil.

V Praze 10 unikl čpavek; množství nepřekročilo hygienické limity

Na stadionu v Praze 10 unikl čpavek. Příčinou byla zřejmě technická závada v kotelně. Množství uniklé látky nepřekročilo hygienické limity, řekl ČTK mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Policie podle něj uzavřela okolí a vyzývala obyvatele, aby zůstali ve svých bytech a nevětrali. Podle Pernici však řada lidí její výzvu nerespektovala.

Ekonomika ČR zpomalí, rozpočtový schodek zásadně neporoste

Evropská komise odhaduje, že růst české ekonomiky příští rok mírně zpomalí na 5,1 procenta a letos si udrží šestiprocentní růst. Schodek veřejných financí, který je klíčový pro přijetí eura, by měl v letošním roce dosáhnout 3,5 procenta HDP. Stejně ho odhaduje i Česká národní banka, ale EK je pro příští roky optimističtější. Předpovídá pro rok 2007 růst deficitu na 3,6 procenta HDP (ČNB čtyři procenta) a poté pokles na 3,2 procenta HDP pro rok 2008. I tak je ale zřejmé, že ČR velmi pravděpodobně nesplní cíl poklesu schodkového hospodaření pod tři procenta ani do roku 2008.

V EU je v současnosti pouze pět zemí z celkových 25, které překračují deficit tři procenta HDP. Spolu s ČR je to ještě Itálie, Portugalsko, Maďarsko a Slovensko. Komise již jednou ale varovala, že vývoj veřejných financí v Česku patří k nejrizikovějším v Evropě.

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti ve 3.čtvrtletí klesla na 7,1 procenta

Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve 3. čtvrtletí meziročně klesla o 0,8 procentního bodu na 7,1 procenta, což bylo čtyřleté minimum. Uvedl to Český statistický úřad. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku výpočtu, klesla míra nezaměstnanosti na 7,9 procenta.

Za poklesem stojí podle analytika ČSOB Petra Dufka dva faktory. "Tím prvním, který fungoval převážně v předchozích letech, byly odchody do předčasných důchodů. Lidé před penzí raději za výhodných podmínek opustili pracovní trh, než by zůstávali nezaměstnanými. Druhým důvodem zlepšení výsledků trhu práce je především v posledních letech silný hospodářský růst, který vytváří nová pracovní místa," uvedl. Jedním z důvodů, proč se však ČR usadila na předním místě v podílu dlouhodobé nezaměstnanosti v rámci celé EU, je podle Dufka nevhodně nastavený sociální systém. Ten podle něj nemotivuje lidí k přijetí méně placené práce. Převážná část všech nezaměstnaných (68,5 procenta) jsou osoby se středním vzděláním bez maturity a se základním vzděláním.

Odboráři obchodů Tesco kvůli mzdám pohrozili stávkou

Odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která v Česku provozuje síť obchodních domů, hypermarketů a supermarketů, pohrozili vyhlášením stávkové pohotovosti. Tvrdí, že vedení firmy nechce přistoupit na jejich požadavky týkající se zvýšení mezd zaměstnanců tohoto obchodního řetězce. Tesco zaměstnává 12.000 lidí a patří mezi největší obchodníky v zemi. Jak uvedl pověřený zástupce odborových organizací při Tesco Stores ČR Ivan Předinský, odborářům se nelíbí, že Tesco zaměstnává všechny pracovníky pouze na částečný úvazek, takže jejich platy jsou nízké. Odbory proto požadují, aby zaměstnanci měli plné úvazky a tím i vyšší mzdy. S tím ale vedení Tesco Stores ČR podle Předinského nesouhlasí. "Všichni zaměstnanci nyní pracují od šesti do sedmi a půl hodiny denně. Místo nich pak pracují najímaní agenturní zaměstnanci, kteří tomuto oboru ale nerozumí, čímž se snižuje obrat, od kterého se odvíjí naše mzdy," uvedl Předinský.

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková ale tvrdí, že polovina zaměstnanců obchodního řetězce má plný pracovní úvazek. "Naše společnost navíc nedávno zavedla pevné měsíční mzdy, které zaručují stabilní mzdy pro zaměstnance i v obdobích s menší vytížeností. Jednou ročně, a to k 1. červenci, zvyšujeme mzdy všem našim zaměstnancům," řekla ČTK Matoušková.

Rada postižených vyzývá poslance, aby přesunuli peníze na služby

Národní rada zdravotně postižených vyzvala poslance, aby při projednávání státního rozpočtu zajistili peníze na nový zákon o sociálních službách. Jinak hrozí snížení dostupnosti služeb a zhoršení péče o potřebné. Zákon začne platit v lednu a podle rady na fungování nového systému služeb chybí asi tři miliardy korun. Handicapovaní a další potřební budou dostávat příspěvek na péči přímo. Sami se pak rozhodnou, jakou službu si zaplatí a zda se o ně postará ústav, stacionář, asistent či rodina.

Předseda rady postižených Václav Krása již dříve uvedl, že příspěvky pokryjí asi polovinu nákladů poskytovatelů služeb. Druhou půlku by měly srovnat dotace. Podle Krásy jednotlivá zařízení a organizace žádaly pro příští rok o celkem 9,3 miliardy korun. Rozpočet zatím počítá se čtyřmi miliardami. Odstupující ministr práce Petr Nečas (ODS) již dříve ČTK řekl, že s přesunem peněz v rozpočtu svého ministerstva počítá.

Nejvyšší vedlejší příjmy mezi zákonodárci měl loni Schwarzenberg

Senátor Karel Schwarzenberg (US-DEU/ODA) si loni k platu zákonodárce přivydělal asi 10,5 milionu korun. Byly to především příjmy z pronájmu nemovitostí v Česku, Rakousku a Německu. Další peníze získal z úroků, německého důchodu, dotací ministerstva kultury na opravu chráněných objektů a za užívání rodového erbu. Podle dosud doručených oznámení si Schwarzenberg přivydělal nejvíce ze všech zákonodárců.

Schwarzenbergův vedlejší výdělek patří mezi nejvyšší, které zákonodárci oznámili. Rekordmanem byl poslanec ODS Oldřich Vojíř - za rok 2004 vykázal hrubý vedlejší příjem ve výši 13,9 milionu korun především díky prodeji 140.000 akcií společnosti ČEZ, které si koupil jako člen její dozorčí rady. Zhruba čtyři miliony z výnosu zaplatil na daních.

Letos se v žebříčku zákonodárců s nejvyššími vedlejšími příjmy na čelních příčkách umístili poslanci Václav Mencl a Ivan Langer (oba ODS). Mencl získal přes 3,5 milionu korun, a to především za prodej zděděných akcií Plzeňského Prazdroje. Langer si přivydělal přes dva miliony korun, téměř polovinu pronájmem nemovitosti. Dalším v pořadí byl místopředseda Senátu Edvard Outrata (za US-DEU) díky důchodu z Kanady ve výši přes milion korun ročně. Téměř půl milionu korun loni získal z pronájmu nemovitostí.

Studenti vzali přednášky Týdne vědy a techniky útokem

Studenti vzali útokem přednášky Týdne vědy a techniky, na kterých vědci informují o své práci. Jako první vzbudila zájem studentů Eva Syková z Ústavu experimentální medicíny přednáškou o kmenových buňkách a o nanotechnologii a biomateriálech v medicíně. Studenti se živě zajímali i o organizaci lidského genomu v buňce, o které hovořil Pavel Hozák, a o přednášku Jana Závady, který vysvětloval, jak velkým nebezpečím jsou pro lidstvo nové viry. Mládež se zajímala také o kriminalistiku.

Unie filmových distributorů už nebude českým kinům určovat minimální ceny vstupného

Unie filmových distributorů už nebude českým kinům určovat minimální ceny vstupného. V nově upravených obchodních podmínkách nahradila slovo minimální za doporučené. Antimonopolní úřad, který se chybnými smlouvami zabýval, tak unii neudělí pokutu za porušení zákona o hospodářské soutěži, řekl novinářům jeho předseda Martin Pecina. Úřad se případem zabýval od začátku roku, kdy si na chování unie začala stěžovat malá kina. Distributoři se prý snažili diktovat konečné ceny vstupného.

Český lodivod způsobil v Německu smrt dvou výletnic

Šestašedesátiletý český lodivod smrtelně zranil dvě německé výletnice ve věku 38 a 42 let, které se plavily na loďce. Podle oznámení policie v Münsteru do nich najel se svým nákladním motorovým člunem na jednom z říčních kanálů severně od Dortmundu. Český lodník utrpěl šok a údajně není schopen výslechu.

Za nelegání výrobu cigaret obvinila policie dvacet lidí

Při rozsáhlé akci proti nelegálním výrobcům cigaret zadržela policie 81 lidí. Dvacet z nich obvinila z krácení daně a dalších trestných činů. Při čtvrtečním zátahu celníci spolu s policisty zabavili 400 tun tabáku a 29 milionů cigaret. Při domovních prohlídkách našli také dvě strojní linky na výrobu cigaret, které byly schopny vyrobit až dva tisíce kusů cigaret za minutu. Podle celníků tato akce potvrdila trend, kdy se cigarety již tolik nepašují ze států mimo Evropskou unii, ale spíše vyrábějí přímo v zemích EU.

Pálenice na Vysočině letos vyrobí mimořádné množství slivovice

Pěstitelské pálenice na Vysočině díky letošní mimořádné úrodě švestek počítají s vysokou výrobou slivovice. Švestky z pálenic vytlačují jindy tradiční jablka, protože slivovice si lidé cení více než jablečné pálenky - calvadosu. Výroba pálenky nebo moštování v kraji patří k nejčastějším způsobům zpracování přebytečného ovoce ze zahrádek - potravinářské firmy ani obchodníci o ně nestojí.

V Praze začal festival filmů o homosexuálech Mezipatra

V pražském kině Světozor začal filmový festival Mezipatra, který nabízí divákům snímky o homosexuálech. Hlavním tématem letošní přehlídky, která potrvá do neděle 12. listopadu, se stala puberta. Další sekce představí slovenské filmy a filmové adaptace románů letos zesnulého nizozemského spisovatele Gerarda Reveho. Festival se snaží veřejnosti představit život sexuálních menšin a odbourávat předsudky vůči nim. Poprvé se uskutečnil v roce 2000 v Brně, v Praze se koná od roku 2003. Podle pořadatelů zájem o akci stoupá. Před pokladnou kina před první projekcí čekala dlouhá fronta filmových fanoušků a fanynek. Letošní projekce doplní divadelní představení, literární čtení, taneční party, diskuse o registrovaném partnerství či konference o obrazu gayů a lesbických žen v médiích.

Na hřebenech Krkonoš dosahoval vítr v nárazech síly orkánu

Silný vítr na hřebenech Krkonoš v noci na pondělí dosahoval v nárazech síly orkánu. Například na Sněžce foukal rychlostí 144 kilometrů v hodině. Kvůli silným srážkám na hřebenech Krkonoš a Orlických hor a tání sněhu také stouply hladiny některých řek v Královéhradeckém kraji. Kvůli větru se zastavila například Lanová dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

A jaké bude počasí? Bude oblačno, denní teploty 9 až 13 stupňů Celsia.