Zprávy

Šéfem sněmovny je Vlček, demise vlády asi v úterý, či ve středu

Předsedou sněmovny se v pondělí stal kandidát ČSSD Miloslav Vlček. Podle informací ČTK Vlček získal 174 hlasů, což znamená, že 23 poslanců ho nepodpořilo. U tajných voleb nelze zjistit, jak kdo hlasoval. Ve funkci by měl být jen dočasně, což také těsně před hlasováním poslancům slíbil. Odstoupit by měl ve chvíli, kdy by případně mohl vybírat premiéra. Slib by měl ostatním stranám zaručit, že při případném třetím pokusu o složení vlády nebudou o premiérovi rozhodovat sociální demokraté. Vlčkův mandát by měl podle slibu skončit také v případě, že by nová vláda dostala důvěru sněmovny již při prvním pokusu o její sestavení, nebo tehdy, kdy by byl premiérem jmenován sociální demokrat. Sociální demokraté na uvedené podmínky přistoupili s vědomím toho, že po případném neúspěchu ODS by šanci sestavovat vládu dostala ČSSD, uvedl Vlček. Na místopředsednické posty byli zvoleni: bývalý šéf dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD), občanská demokratka Lucie Talmanová, lidovec Jan Kasal, předseda KSČM Vojtěch Filip a ve druhém kole tajné volby i Miroslava Němcová z ODS.

Dolní komoře se předsedu podařilo zvolit až na sedmý pokus, téměř dva a půl měsíce po parlamentních volbách. Vlčkovo zvolení by mělo otevřít cestu k demisi dosluhující vlády Jiřího Paroubka. Premiér na dotaz ČTK řekl, že jeho kabinet podá demisi v úterý, či ve středu. "Uvidíme. Je třeba také ještě dodělat strukturu (sněmovních) výborů a na závěrečné schůzi (vlády) máme mít také problematiku rozpočtu. Musím se zeptat pana ministra financí (Bohuslava Sobotky), jak daleko s tím je," uvedl. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach předpokládá, že kabinet podá demisi až ve středu.

Až Paroubkova vláda podá demisi, prezident Václav Klaus ji s největší pravděpodobností pověří dočasným výkonem funkcí až do jmenování nové vlády. Formuje ji předseda ODS Mirek Topolánek. Stále ale není jasné, jestli se nakonec ODS s ČSSD a dalšími stranami dohodne na uspořádání, které by vznik menšinové vlády občanských demokratů umožnilo.

Jiří Paroubek: Na podporu vlády ODS to zatím nevypadá

Dosavadní jednání ČSSD a ODS se vyvíjejí tak, že sociální demokraté vznik menšinové vlády občanských demokratů pravděpodobně nepodpoří, vyplynulo z pondělního vyjádření premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Podle šéfa ODS Mirka Topolánka může vyjádření odstupujícího premiéra souviset s příslibem prezidenta Václava Klause, že také Paroubek od něj může v určité fázi dostat šanci jednat o sestavení vlády. "Dneska jsem to otevřeně řekl panu Topolánkovi, že když ta jednání budou probíhat tím způsobem, jakým probíhají, tak o tom pochybuji," uvedl Paroubek na dotaz, zda má vláda ODS šanci na podporu ČSSD. Konkrétní důvod nechtěl komentovat. Podle svého dřívějšího vyjádření Paroubek Topolánkovi zdůraznil, že pokud chce ODS podporu od sociálních demokratů, musí s nimi konzultovat nejen případné kandidáty na ministry z řad nestraníků, ale celou vládu.

"Pokud to souvisí s příslibem pana prezidenta věnovat mu některý z dalších pokusů, tak tomu rozumím," řekl Topolánek. Připustil, že vyjednávání o menšinové vládě ODS budou ještě složitá. Nechce prý "předčasně jásat". "Bude to ještě velká práce," dodal. Problém podle něj není s Paroubkem, ale spíše s vedením sociální demokracie. "Oni možná ještě nepochopili, že já opravdu nechci vytvářet skrytou velkou koalici," uvedl. Tvrzení místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, že jednání váznou na rovné dani, Topolánek popřel. "Těch sto levicových poslanců zcela jistě bohužel nepropustí žádnou razantní daňovou reformu tak, jak jsme ji navrhovali před volbami. Myslím, že už je to všem jasné, takže je to jen hra s veřejností," řekl.

Klidný protiraketový pochod v Praze na chvíli zastínila hádka

Přibližně 100 odpůrců výstavby americké protiraketové základny se v pondělí v Praze zúčastnilo protestního pochodu z Václavského náměstí na náměstí Míru. Uspořádala ho občanská iniciativa Ne základnám. Podle organizátorů by přítomnost americké základny v Česku nezvýšila bezpečnost země, ale přispěla by k mezinárodnímu napětí a k roztočení spirály zbrojení. Klidný průběh pochodu byl na začátku narušen krátkou slovní přestřelkou mezi zástupci mladých komunistů a Američankou Ariannou Farnamovou z Mezinárodního mírového hnutí. Farnamové vadilo, že komunisté zneužívají akce pro svou vlastní propagandu a mají na transparentech symbol kladiva a srpu. Hádka mezi ní a komunisty na několik minut zastínila i hlavní projev pořadatelů.

Hlavním důvodem pochodu byl nesouhlas organizátorů s americkou bezpečnostní politikou. "Nevěříme, že by základny byly přínosem. Politika zbrojení a síly, kterou provozuje USA, nevede k cíli. Je třeba jít cestou odzbrojení," řekl ČTK mluvčí iniciativy Jan Tamáš. Nesouhlas se základnou také v tiskovém prohlášení vyjádřilo několik genderových organizací, které bojují za rovnoprávnost žen, například zástupkyně sdružení proFem. Diskuse o základně je podle nich příkladem přetrvávající militarizace společnosti a projevem mužské hegemonie, která jde proti ženským hodnotám a kvalitám: životodárnosti a mírotvornosti.

Podle průzkumu veřejného mínění z poloviny července je drtivá většina Čechů proti vybudování základny v zemi. Americký velvyslanec v Praze William Cabaniss po zveřejnění průzkumu uznal, že je základna pro Čechy kontroverzní téma. Myšlenku ale podle něj odmítají i proto, že nemají dostatek informací.

Ministerstvo financí navrhuje deficit státního rozpočtu na příští rok 88 miliard korun

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 88 miliard korun. Návrh rozpočtu vychází z očekávaného růstu ekonomiky o pět procent a z průměrné míry inflace 2,8 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla činit 7,4 procenta. K tomu, aby byl dodržen navržený schodek, je podle MF třeba odložit o dva roky platnost služebního zákona, novelizovat zákon o nemocenském pojištění a zvýšit spotřební daň u tabákových výrobků od ledna 2007 na minimální sazby požadované EU. "Návrh rozpočtu nepočítá se změnami, které by se týkaly rodičovského příspěvku, porodného, doplatku na bydlení, příspěvku na školní pomůcky nebo zákona o sociálních službách," uvedlo MF.

V příštím roce by měl deficit veřejných rozpočtů činit nejvýše 3,8 procenta HDP. ČR by tak nesplňovala tzv. konvergenční program, k němuž se zavázala Evropské unii s cílem přijmout euro. Program počítá na příští rok s deficitem 3,3 procenta HDP. Sociální výdaje na příští rok vzrostly v navrhovaném rozpočtu o více než 17 procent na 473 miliard korun. Důchody by se měly zvýšit o 5,3 procenta, tedy přibližně o 440 korun. Platy státních zaměstnanců by měly podle návrhu plošně vzrůst o 4,5 procenta a po odečtení inflace o 1,7 procenta.

Podle předsedy poslanců ODS a stínového ministra financí Tlustého ale musí Sobotkův návrh obsahovat více změn než jen odklad zákona o státní službě, změny v nemocenské a vyšší daň u tabáku. "Buď je redukce pouze služební zákon, nemocenská a zvýšení daní na tabák. Může to být pravda, ale pak v žádném případě není pravda těch 88 miliard. Anebo je to obráceně, je pravda, že je to 88 miliard deficitu, ale pak v tom balíčku musí být mnohem více věcí," řekl v pořadu ČT Tlustý. "Z toho seznamu se mi jeví jako jediný bod, kde můžu ohlásit, kde budeme pravděpodobně proti, odklad zákona o nemocenské," prohlásil.

Růst průmyslu meziročně zpomalil na 10,5 procenta

Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 10,5 procenta po revidovaném květnovém růstu o 12,4 procenta. Proti předchozímu měsíci se průmyslová výroba snížila po sezonním očištění o 0,4 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. K růstu průmyslové produkce opět nejvíce přispěly výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení. Klesla naopak například těžba energetických surovin a také výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků.

Průmysl v červnu pokračoval ve vysokém výkonu, Česko nyní patří mezi pět států EU s jeho nejvyšším růstem, komentoval výsledek analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Průměrný růst průmyslu v Evropské unii je těsně pod pěti procenty, dodal. Celoročně by letos podle odhadu Raiffeisenbank měl průměrný růst průmyslové výroby v ČR přesáhnout deset procent. "Bylo by to nejvíce v historii," poznamenal Mertlík. Loni rostl český průmysl o 8,1 procenta.

Siemens Kolejová vozidla začal dodávat metro do Venezuely

Pražský závod společnosti Siemens Kolejová vozidla začal dodávat do Venezuely vozy metra. Venezuelské přístavní město Maracaibo objednalo u společnosti sedm třívozových souprav i dodávku infrastruktury, celková hodnota zakázky činí pět miliard korun, sdělil ČTK mluvčí Siemensu v ČR Petr Sedláček. První fáze výstavby v dvoumilionovém městě bude dokončena do konce roku 2007 a v jejím rámci bude do provozu nasazeno šest vlaků. První třívozový vlak byl sestaven na přelomu letošního června a července. Do konce roku bude následovat dodávka dalších šesti souprav.

Vozy, které jezdí na trase C pražského metra, budou upraveny pro místní provoz a náročné klimatické podmínky. Zatímco v Praze jezdí vlaky složené z pěti vozů, v Maracaibu budou v jednom vlaku jen vozy tři. Pražské metro je napájeno tzv. třetí kolejnicí, jeho jihoamerická verze má vrchní sběrač proudu. Největší novinkou je ovšem venkovní provoz a s ním související zabudování výkonné klimatizace. Metro bude jezdit v intervalu pěti minut, v provozu bude mezi pátou hodinou ranní a jedenáctou večerní. Přepravní kapacita bude asi 250.000 cestujících denně.

E.ON zvýší svůj podíl v Jihočeské plynárenské na 52 procent

Společnost E.ON Czech Holding (ECH) koupí od rakouské firmy Oberösterreichische Ferngas její více než devětatřicetiprocentní podíl v Jihočeské plynárenské (JČP). Podíl ECH by se díky tomu měl zvýšit ze 13 procent na 52,3 procenta. Obchod musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, informoval ČTK Vladimír Vácha z koncernové komunikace E.ON Česká republika. Cenu transakce neuvedl. JČP má přes 100.000 zákazníků a obrat kolem 2,8 miliardy korun. Ročně dodá zhruba pět miliard kilowatthodin plynu, což ji řadí mezi přední tuzemské distributory. Až dosud JČP ovládaly právě ECH a Oberösterreichische Ferngas, obě firmy jednaly ve shodě. ECH před několika dny podal žádost o zrušení společné kontroly a převedení podílů na antimonopolní úřad.

Energetická skupina E.ON v České republice patří do koncernu E.ON Energie AG, jenž je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Elektřinou a plynem zásobuje asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje na jihu Čech a Moravy 1,4 milionu zákazníků, čímž jí patří zhruba pětinový podíl na trhu.

Auta v ČR zlevňují, ceny jsou o sedm procent nižší než v Evropě

Ceny nových aut v ČR za posledních 12 měsíců klesly o 0,3 procenta a jsou sedm procent pod průměrem eurozóny. Česko tak má po Švýcarsku a Maďarsku třetí nejlevnější vozy v regionu, nejdražší je kvůli vysokému zdanění tradičně Dánsko. Vyplývá to ze statistiky Roadtodata zveřejněné na internetu. Podle pravidelné analýzy Roadtodata je přitom ČR vedle Itálie jedinou zemí, kde jsou ceny aut nižší než před rokem. V Evropě přitom ceny vzrostly v průměru o 1,3 procenta. Ještě výrazněji auta podražila v Německu, Španělsku a Francii. V sousedním Polsku a Maďarsku se ceny nezměnily.

Automobilový trh se podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky začíná naplňovat a marže prodejců i výrobců mírné snižování umožňují. "Hlavní důvod je v rostoucí konkurenci a obavách ze zpomalení světového odbytu, a proto si většina firem hodlá aktivní cenovou politikou upevnit postavení na rozvíjejících se trzích, kam patří například ČR, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko," dodal.

V Praze začal astronomický kongres

V pražském Kongresovém centru začalo valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie (IAU). Účastní se ho na 2500 astronomů ze 75 zemí světa. Slavnostní zahájení se uskuteční až v úterý, přesto již v pondělí účastníci začali v rámci odborných sympozií diskutovat mimo jiné o vývoji galaxií, o problematice vzniku hvězd nebo o vesmírných objektech, které se nacházejí v blízkosti Země a mohou ji případně ohrozit. Jsou to například asteroidy. Vrcholné astronomické fórum, které potrvá do 25. srpna, se do hlavního města vrací po 39 letech. Praha se tak po Římu a Sydney stane teprve třetím místem na světě, kde se bude valné shromáždění konat podruhé. Na kongresu by měli odborníci mimo jiné diskutovat o nové definici planet. Budou se například zabývat tím, zda Pluto je, či není planetou. Pluto objevil před 76 lety Američan Clyde Tombaugh. Podle názoru některých astronomů však Pluto planetou není.

IAU je prestižní vědeckou společností, která sdružuje na 9000 profesionálních astronomů z celého světa. Byla založena v roce 1919 a Československo do ní vstoupilo na 1. kongresu v roce 1922 v Římě. Od té doby se kongresy konaly v tříletých intervalech s výjimkou světové války.

První blok Temelína začal po odstávce opět dodávat elektřinu

První blok temelínské jaderné elektrárny začal po více než dvouměsíční odstávce znovu vyrábět elektřinu. Energetici jej k rozvodné síti připojili dvě hodiny po pondělním poledni, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Zařízení bylo mimo provoz od začátku června kvůli pravidelné každoroční výměně čtvrtiny paliva. Druhý blok dodává energii bez omezení. Na konci srpna bude ale odstaven, aby i na něm technici vyměnili čtvrtinu paliva. "Výkon reaktoru je nyní na 50 procentech. Před dosažením maxima, což bude za několik dní, je ještě třeba provést fyzikální testy na několika výkonových hladinách," uvedl mluvčí. Energetici při odstávce kromě paliva vyměnili i rotor vysokotlakého dílu turbíny. Provedli také kontrolu ostatních technologií zařízení.

Archeologové objevili v centru Prahy nálezy z několika století

Archeologové objevili mezi Lannovou a Novomlýnskou ulicí v centru Prahy nálezy z několika období. Nejstarší pocházejí z 11. a 12. století, informoval ČTK Vojtěch Kašpar z občanského sdružení pro ochranu historického dědictví Archaia. Na pozemcích byla před dvěma lety stržena budova bývalé továrny na výrobu mýdla z poloviny 19. století. Nutný archeologický výzkum umožnil podle Kašpara nahlédnout do čilého každodenního života na břehu zaniklého vltavského ramene. Do 11. a 12. století archeologové datují zahloubené budovy a vyhřívací pece se silně vypálenými stěnami, které nesou stopy po metalurgické činnosti. "Mezi nejzajímavější nálezy nepochybně patří několik mincí nebo dvě dobře dochované stříbrné esovité záušnice - ozdoby vlasů," uvedl Kašpar.

Na místě jsou i zbytky různých objektů ze 13. až 15. století. "Unikátní je objev zahloubené úvozové cesty podél řeky vydlážděné kvalitní valounovou dlažbou," popsal archeolog. Cesta byla zakryta nánosy z povodně ve druhé polovině 15. století. Archeologové se také domnívají, že narazili na zbytky pozdně středo lázně, která je známa z písemných pramenů. Narazili na pozůstatky veomu, jehož podlaha byla vydlážděna silně přepálenými kameny. Tyto kameny dlouho udržují teplo. Dům podle Kašpara zanikl na přelomu 16. a 17. století. "Posled významným nálezem jsou monumentální pozůstatky po barokním objektu zmlýnu," dodal archeolog. Výzkum trval tři měsíce. Nyní se už chýlí ke konci.

Zahraniční výtvarníci se učí v Kamenickém Šenově rytectví

Putovní sklářská škola Dominika Bimana, která vznikla před šesti lety v Harrachově, začala v Kamenickém Šenově na Českolipsku učit 12 sklářů z Německa a Nizozemska rytecké technice. Cílem školy je, aby stará rytecká technika neupadla v zapomnění, řekl ČTK umělecký sklář a iniciátor jejího založení Jiří Harcuba. Škola hostuje pokaždé v jiné zemi, mimo pedagogů se do výuky zapojují i vždy jiní výtvarníci a světově uznávaní umělci. Vedle Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské předávají novým výtvarníkům zkušenosti i sklářské firmy a soukromé ateliéry. "Kromě rytí skla je jejich náplní například vitrografie, kresba a rytí kovu nebo tisk ze skleněných desek," dodal ředitel sklářské školy Pavel Werner.

Rytci používají podle Harcuby, který pořádá rytecké kurzy i v USA a Japonsku, stále původní technologii. Stroje ale dnes již nemusejí pohánět šlapáním a místo rotujícího měděného kolečka vytváří rytinu přesné diamantové. Sklářům dělá radost, že hned vidí výsledky své práce. Biman, jehož jméno škola nese, byl nejznámějším českým rytcem. Žil v letech 1800 až 1857 a v harrachovské sklárně hraběte Harracha, dnešní sklárně Novosad a syn, se vyučil. V Harrachově chce škola také začít nabízet rytecké kurzy turistům a široké veřejnosti. Bimanovu školu podporuje česko-německý Fond budoucnosti.

Písek od středy ovládne Mezinárodní folklorní festival

Písek bude od středy do neděle hostit 12. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Divákům se představí 15 domácích souborů a šest zahraničních - z Itálie, Portugalska, Maďarska, Irska, Izraele a Mexika. Organizátoři se při zajišťování přehlídky snažili, aby jihočeskému publiku představili trochu odlišný folklor, řekl ČTK pořadatel Pavel Brůžek. "Celý program by se měl odehrávat v altánu v Palackého sadech a částečně před ním, protože ho rozšíříme provizorním podiem," uvedl Brůžek. Pouze závěrečný program mohou diváci vidět na městském ostrově. Festival se tak po dvou letech vrací na své tradiční místo. Kvůli havarijnímu stavu musela altán nahradit replika.

Festivalová vystoupení jsou zdarma, každé z nich přiláká několik stovek diváků. "Nejnabitější je program v sobotu, kdy je od 11:00 průvod městem," řekl Brůžek. Zahraničním souborům patří čtvrteční večer. Celý program mohou lidé najít na adrese www.icpisek.cz. Tradice folklorního festivalu vznikla v Písku v roce 1990, kdy se Písečan představil v partnerském městě ve Walesu. Hostitelé pak měli vystoupit v Česku. V Písku proto sezvali další folklorní soubory a uspořádali malou přehlídku. "Tehdy vznikla myšlenka, že bychom z toho mohli vytvořit festival," dodal Brůžek.

Hudební slavnosti Emy Destinnové připomenou Mozartovo výročí

Hudební slavnosti Emy Destinnové, jejichž 17. ročník začne v pátek na nádvoří historické radnice v Českých Budějovicích, letos připomenou 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Jedna z jeho skladeb dokonce zazní ve světové premiéře. Až do 9. září je na programu 12 koncertů v Budějovicích a Třeboni za účasti předních českých i zahraničních interpretů, řekl ředitel Festivalové kanceláře Emy Destinnové Antonín Kazil. "Mozartovo výročí se jako červená nit táhne prakticky všemi koncerty, jeden z nich je celý věnován výhradně jeho poctě," uvedl Kazil. Mimořádnou příležitost slyšet Mozartovu skladbu ve světové premiéře bude mít publikum 28. srpna, kdy v českobudějovickém klášteře zazní i Sonata Favorite pro trombu soprano a varhany. Německý varhaník Christian von Blohn ji našel ve schwarzenberském archivu v Českém Krumlově a nyní ji v Budějovicích poprvé zahraje. "Hudební vědci potvrdili, že opravdu patří Mozartovi," řekl ČTK Kazil. Další zajímavostí tohoto koncertu bude možnost poslechnout si, jak se hraje na starý židovský nástroj zvaný šofar vyrobený ze zvířecího rohu.

Za jeden z vrcholů festivalu označil Kazil koncert pražského Symfonického orchestru FOK pod taktovkou Jiřího Kouta, kde vystoupí houslista Pavel Šporcl. Zahraje mimo jiné symfonické fresky Moře od Clauda Debussyho a Bolero Maurice Ravela, které dosud v Budějovicích nezazněly. Koncert je ale již beznadějně vyprodán, což je podle Kazila dalším argumentem, že městu chybí koncertní síň s potřebnou kapacitou a zázemím pro umělce. Závěrečný operní galakoncert 9. září se tradičně odehraje ve sportovní hale a zazní při něm ukázky z italských oper. Vystoupí čínská sopranistka Hui He a tenorista amerického původu žijící v Itálii Keith Olsen. "Prezidentka našeho festivalu Eva Urbanová se o obou pěvcích vyjádřila velmi pochvalně," podotkl Kazil. Urbanová před tímto koncertem v Budějovicích odhalí novou bustu Emy Destinnové, protože tu, která dosud stojí před Jihočeským divadlem, je třeba vrátit do Národní galerie v Praze.

V Lokti a jeho okolí tvoří výtvarníci při desátém plenéru

V Lokti a jeho nejbližším okolí bude po celý týden tvořit svá díla 18 výtvarníků z České republiky a Německa, kteří sem přijeli na desátý ročník Loketského plenéru. Vzhledem k jubilejnímu ročníku nebylo určeno jedno hlavní téma nebo technika, ale ke slovu přijde celá řada výtvarných postupů. Uplynulé ročníky Loketského plenéru připomene originální vázaná kniha na jejíž přípravě se bude podílet většina výtvarníků. Konečnou podobu dostane v loketském uměleckém knihařství U Sobotů. ČTK to řekla tajemnice unie Štěpánka Bergerová. Letošní plenér podle ní částečně naváže na loňský, kdy bylo základním materiálem dřevo. Kromě práce se dřevem ale letos přijde ke slovu také malba, kresba, fotografie, a dokonce práce na počítači. Uplynulých devíti ročníků se zúčastnili kromě umělců z České republiky také výtvarníci z Německa, Švýcarska, Británie, USA, Polska a Kanady.

Ze sportu:

Ačkoli se ve středu v Uherském Hradišti střetnou tradiční fotbaloví soupeři, přípravné utkání českého týmu se Srbskem bude zároveň i premiérou. Zatímco bývalá Jugoslávie je s 34 duely historicky třetím nejčastějším protivníkem českých či československých fotbalistů, od změny názvu balkánského státu se oba celky ještě neutkaly. Pro Srbsko to navíc bude první zápas po odtržení Černé Hory. Poslední vzájemné měření sil skončilo před čtyřmi lety v Praze drtivým českým vítězstvím 5:0.

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner udělal poslední změnu v nominaci na středeční přípravný zápas se Srbskem a povolal útočníka Marka Kuliče z Mladé Boleslavi. ČTK o tom informoval mluvčí týmu Lukáš Tuček. O Kuličově nominaci se spekulovalo již delší čas, momentálně zřejmě nejlepšího útočníka tuzemské první ligy doporučovali Brücknerovi i experti. Kulič však dostal nakonec šanci až po několika změnách, ke kterým došlo během víkendu. Kouč navíc avizoval už ve čtvrtek, že dodatečně některého útočníka povolá. Z nominace vypadli v neděli zranění Tomáš Rosický a Jiří Jarošík, už v neděli kouč povolal Jiřího Štajnera.

Hned čtyři omluvenky přijal trenér fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Ladislav Škorpil před úterním přípravným zápasem proti Srbsku v Kroměříži. Z utkání se kvůli zranění omluvili obránce pražské Slavie Martin Latka, záložník Jablonce Luboš Hušek a záložník Daniel Pudil se středopolařem Tomášem Frejlachem, kteří hrají v mistrovském Liberci. Místo nich byli povoláni Petr Tomašák s Adamem Varadim z Ostravy a jablonecký bek Štěpán Kučera. Vedení reprezentační jednadvacítky dodatečně k týmu pozvalo i záložníka Slovácka Pavla Malcharka, který by si v úterý mohl odbýt svoji premiéru v jednadvacítce.

Fotbalisté Příbrami se po vítězství 1:0 nad Kladnem v dohrávce 3. ligového kola posunuli v tabulce na čtvrté místo, o které se dělí s Jabloncem. Kladenští zůstali s jedním bodem a bez vstřelené branky předposlední.

Nicole Vaidišová si udržela během volného týdne deváté místo ve světovém žebříčku WTA. Do Top Ten pronikla sedmnáctiletá česká tenistka poprvé v kariéře před sedmi dny díky semifinálové účasti v San Diegu a nyní se Vaidišová znovu objeví na kurtech v Montrealu.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.