Zprávy

Češi, kteří sami opustí Libanon, mají informovat velvyslanectví

Ministerstvo zahraničí naléhavě vyzývá Čechy, kteří se kvůli neutichajícím bojům rozhodnou opustit Libanon na vlastní pěst, aby o svém odjezdu informovali telefonicky nebo elektronickou poštou české velvyslanectví v Bejrútu. "Stalo se nám, že někteří lidé ze seznamu krajanů pobývajících v Libanonu sami odjeli a nedali o sobě vědět, takže jsme o ně měli obavy," řekl ČTK Richard Krpač z tiskového oddělení Černínského paláce. Původně pobývalo v Libanonu zhruba 150 Čechů. Většina z nich již za asistence diplomatů tuto blízkovýchodní zemi opustila. Nyní tam zůstává asi 20 až 30 českých občanů. "Prosíme je, aby s námi zůstali v kontaktu," dodal Krpač.

České velvyslanectví v Bejrútu je možné kontaktovat na telefonních číslech 009615/929010, 929011, 929012, 929101, mobilním telefonu 009613/332291, faxem 009615/922120 či e-mailem na adrese [email protected] nebo [email protected].

Na Libanon útočí od 12. července Izrael, který se snaží zneškodnit základny extremistického hnutí Hizballáh. V době, kdy nálety začaly, zde vrcholila turistická sezona. Bombardování v neděli opět zasáhlo Bejrút a další cíle na východě a jihu země. I v neděli také opouštěly Libanon tisícovky cizinců. Do kyperských přístavů Larnaka a Limassol by mělo dorazit asi 14 lodí, na kterých jsou cizinci evakuováni. Z Libanonu zatím podle světových agentur odjelo na 25.000 státních příslušníků desítek zemí.

Právo: ČR by mohla do mise OSN v Libanonu přispět stovkou vojáků

Česká republika by mohla nasadila do případné mírové mise OSN v Libanonu až sto vojáků. Jejich vyslání do místa konfliktu, pokud by o to požádala Rada bezpečnosti OSN, podporuje premiér Jiří Pareoubek i předseda ODS Mirek Topolánek. Informuje o tom sobotní vydání deníku Právo. Rada bezpečnosti zatím o vyslání mírové mise nerozhodla. Generální tajemník OSN Kofi Annan sice vyzval k okamžitému zastavení bojů, ale to odmítly Izrael i Hisballáh. "Je zřejmé, že nějakou jednotku v počtu padesát, sto mužů, nebo vyslání nemocnice, což bych viděl ještě lépe, bychom tam mohli vyslat, to si umím představit," řekl listu Paroubek. Kvůli blížící se humanitární krizi by do Libanonu podle něj Rada bezpečnosti nějaké vojáky vyslat měla.

"Žádost Rady bezpečnosti by se v takovému případě nedala ani odmítnout," uvedl v deníku Topolánek. S českou účastí souhlasí i ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Dodal, že nejlepší by bylo, kdyby Hizballáh odzbrojilo libanonské vojsko. Zároveň ale připomněl, že by vojáci mírové mise měli mít dostatečný mandát, aby mohli situaci zdárně řešit. Armáda proti vyslání české jednotky nic nemá. "Armáda je schopná v desítkách, řekněme do stovky vojáků přispět," řekl Právu ministr obrany Karel Kühnl.

Česká vláda již vydala stanovisko, že považuje právo Izraele na sebeobranu za legitimní, zároveň jej však vyzývá, aby co nejvíce omezil ohrožení civilistů a infrastruktury. Kabinet také rozhodl, že je připraven v oblasti podpořit například humanitární program Medevac. Současně vláda rozhodla také o uvolnění dvou milionů korun na leteckou evakuaci českých občanů z ohroženého území.

Aero Vodochody na Farnborough hledalo nové tržní možnosti

Nejen přímý prodej, ale i nové možnosti poskytování služeb kolem výcvikového systému L-159B hledala česká firma Aero Vodochody na leteckém aerosalonu Farnborough nedaleko Londýna. Aerosalon v neděli skončil. Podle viceprezidenta firmy Václava Miškovského Farnborough ukázalo jednak, že Aero má produkt, který obstojí v konkurenci a je v řadě parametrů napřed, ale zároveň to, že letecká výcviková technika nyní není prioritou světových armád. Podle zdrojů v Aeru byl vedle toho již dojednán kontrakt s italskou společností Alenia Aeronautica, kdy by Aero mělo dodávat centroplány (střední část křídla) pro její model Spartan C-27J. O kontraktu nyní bude jednat dozorčí rada Aera. Zástupci Alenie na aerosalonu ČTK řekli, že další vývoj hodně záleží na tom, zda se jim podaří získat zakázku v USA. C-27J Spartan je transportní letadlo, které si již objednaly vzdušné síly Itálie, Řecka a Bulharska. Mezi možné další klienty patří vedle USA i Kanada, Slovensko, Litva, Finsko či Austrálie.

Aerosalon Farnborough je jedním z nejvýznamnějších na světě. Koná se každý sudý rok. V poslední době poutají nejvíce pozornosti spíše dopravní než vojenská letadla, která také oznamují největší kontrakty. I letos zde pokračoval souboj airbusů s boeingy. Celkem zde letos bylo 1480 vystavovatelů ze 35 zemí a asi 130.000 návštěvníků. Letecké společnosti během výstavy oznámily kontrakty za 38 miliard dolarů. Novými modely na výstavě byly Airbus A380, Bell Boeing V-22 Osprey i nová verze MiG-29.

Kandidát ODS na MD by rozšířil mýto na vozidla nad 3,5 tuny

Kandidát ODS na ministra dopravy Aleš Řebíček by jako nový šéf tohoto resortu navrhl vládě rozšíření mýtného na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu České televize. Elektronické mýtné má příští rok zavést firma Kapsch na 2100 kilometrech českých dálnic, rychlostních komunikací a vybraných silnicích 1. třídy. Platit by ho měly kamiony nad 12 tun. Současný ministr dopravy Milan Šimonovský již dříve uvedl, že předpokládá, že budoucí vláda zpoplatnění brzy rozšíří na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Stát by pak vybral na mýtném 24 až 25 miliard korun ročně na rozdíl od očekávaného výběru deseti miliard korun od vozidel nad 12 tun. V současnosti stát ročně vybere za prodej dálničních známek pro kamiony asi miliardu korun. Případné zpoplatnění u osobních aut je podle Řebíčka i otázkou dohody v rámci EU. V tomto případě by ČR neměla postupovat samostatně, uvedl.

Mýtné na 970 kilometrech dálnic by mělo být zavedeno v termínu, tedy začátkem příštího roku. Na vybraných silnicích I. třídy se ale o půl roku zpozdí. Podle informací médií přinese půlroční zdržení u zpoplatnění více než 1000 kilometrů silnic ztrátu kolem 1,5 miliardy korun. Vedle finančního efektu je podle Řebíčka negativem to, že část silnic I. třídy může sloužit kamionům k objížďkám. Řešením možných objížděk mýta by mělo být zpoplatnění všech silnic I. třídy, uvedl s tím, že je třeba hovořit i o silnicích druhé a třetí třídy.

Rozšíření mýta na silnice nižších tříd považuje za krok správným směrem děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos. Zpoplatnění omezeného celku dopravní sítě totiž podle něj vytváří prostor pro objízdné trasy a mohou tak být devastovány celé úseky silnic druhých tříd. Generální tajemník sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Špryňar k tomu uvedl, že rozvoj společnosti, obchodu a také vstup do EU přinesl vyšší intenzitu dopravy. Problém je podle něj v nedostatečné infrastruktuře a v tom, jakou dopravu preferuje zákazník.

Průzkum v MfD: Nová silniční pravidla schvaluje 67 procent lidí

Nový silniční zákon, který je k řidičům podstatně přísnější, schvaluje 67 procent lidí. Ačkoli jsou slyšet hlasy převážně proti zákonu, většina oslovených Čechů se domnívá, že si lidé dají větší pozor a bude méně nehod. Za zbytečnou šikanu považuje novou normu upravující provoz na silnicích 30 procent oslovených. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který zveřejnila sobotní Mladá fronta Dnes (MfD). Většinovou podporu má zákon i v případě, že jsou vzaty v úvahu pouze odpovědi lidí, kteří vlastní řidičský průkaz. Pro zákon se vyslovilo 56 procent řidičů, proti 39 procent. Více než dvě třetiny řidičů také připouští, že je nový zákon donutil změnit styl jízdy; víc si dávají pozor, aby neudělali přestupek. "Ukazuje se, že proti zákonu je jen menšina řidičů, ale je poměrně hlasitá," hodnotí výsledky průzkumu v MfD psycholožka Vlasta Rehnová.

List připomíná, že zejména politici z ČSSD a ODS chtějí zákon změnit. Premiér Jiří Paroubek například hovořil o amnestii pro hříšníky. ODS chtěla dokonce zrušení zákona zapracovat i do koaliční smlouvy. "Lidé mají takový strach z překročení rychlosti, že se z příliš pomalé jízdy tvoří kolony a tím vznikají další rizika. Zákon se musí změnit," tvrdí poslanec a kandidát na ministra vnitra Ivan Langer. Zákon se zřejmě opravdu změn dočká, ODS i ČSSD chtějí méně přísné tresty za porušení pravidel. "Policistům bychom třeba měli ponechat možnost, aby místo trestného bodu či pokuty mohli řidiče v některých případech jen napomenout," soudí ministr vnitra František Bublan. Z prvních dvacet dní od účinnosti zákona zemřelo na českých silnicích 43 lidí, zatímco loni ve stejném období to bylo o 30 více, připomíná list.

Na soukromé SŠ do USA a Británie odjede díky stipendiu 12 mladých

Roční stipendium na soukromých středních školách v USA a Británii získalo letos díky programu Nadace Open Society Fund Praha (OSF) 12 českých studentů. Čtyři z nich stráví příští školní rok na amerických školách, osm na britských. ČTK o tom informovali zástupci OSF. Podle nich se do letošního výběrového řízení přihlásilo přes sedm desítek zájemců. Museli absolvovat jazykové testy i pohovory se zástupci škol. "Školy, které přijímají české studenty, jsou svou kvalitou řazeny mezi nejlepší střední školy ve Velké Británii a USA," uvedla koordinátorka stipendijního programu Zdenka Almerová. Cílem projektu je umožnit talentovaným studentům vzdělávat se a získat zkušenosti v zahraničí. Má je vychovat k tomu, aby v budoucnu mohli působit v mezinárodních institucích a strukturách. Mladí z Česka mají současně své britské a americké vrstevníky seznámit se svou vlastí.

Mladí lidé z celého světa budou opravovat faru v Horním Maršově

Dvanáct mladých lidí z celého světa pomáhá do 6. srpna s opravou staré barokní fary v Horním Maršově na Trutnovsku. Pracovní dobrovolnický tábor pro ně zorganizovalo občanské sdružení Inex - Sdružení dobrovolných aktivit. ČTK o tom informovala organizátorka tábora Lucie Vasilevová. Mladí lidé ze Španělska, Francie, Portugalska, Turecka, Koreje, Polska a dalších zemí také pomůžou s opravou starého hřbitovního kostela. Tábor spolupořádá krkonošské středisko ekologické výchovy Sever Rýchory, které ve faře již druhým rokem uskutečňuje projekt nazvaný Dotek - Dům obnovy tradice ekologie a kultury.

České Švýcarsko poničil největší požár za posledních 30 let

Národní park České Švýcarsko poničil o víkendu zřejmě největší požár za posledních 30 let. Oheň postupně zachvátil přes 20 hektarů lesa u Jetřichovic na Děčínsku. S živlem v nepřístupných podmínkách bojovaly od soboty desítky hasičů. Kdy se spáleniště promění opět v hustý les, nelze odhadnout. Požár stále není pod kontrolou, podařilo se jej však ohraničit tak, aby se dále nešířil, řekl ČTK operační důstojník děčínských hasičů. Plameny šlehaly do výšky 20 metrů, koruny stromů vybuchovaly a přenášely oheň dál. "Stále je nebezpečí, že přeskočí oheň dál," uvedl operační důstojník.

Při požáru, který vypukl v sobotu odpoledne nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovalo 20 jednotek dobrovolných hasičů a sedm profesionálních, dva vrtulníky, letadlo a na pomoc přijeli hasiči ze sousedního Německa. Po vyčerpávající noci jsou již všichni unaveni. Navíc někteří přijeli do Jetřichovic kvůli požáru již popáté v tomto týdnu. Místo, kde začalo hořet nejdříve, se již proměnilo ve spáleniště. Podle hasičů jde o největší požár za posledních 30 let.

Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, zaujímá severovýchodně od Děčína rozlohu 79 kilometrů čtverečních. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Součástí parku je i největší skalní most v Evropě - Pravčická brána. Národní park navazuje na německý Národní park Saské Švýcarsko, jenž byl vyhlášen o deset let dříve.

Režisér Cissé z Mali zvládá takřka všechny filmařské profese

Režisér Souleymane Cissé z Mali zvládá takřka všechny filmařské profese. V mnoha případech mu to prý pomohlo dokončit rozpracované filmy. Cissé byl jako jediný africký režisér oceněn na festivalu v Cannes. Pocty se dočkal i na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Převzal tam ocenění za svou tvorbu, ve které se snaží postihnout každodenní realitu života v Mali. "Byl jsem překvapen, že si na mne v České republice vůbec někdo vzpomněl," řekl ČTK a Českému rozhlasu Cissé. Vrcholem jeho tvorby je trilogie Vítr, Světlo a Čas. Film Čas vznikl v roce 1995, poté se legenda africké kinematografie odmlčela. "Chtěl jsem získat odstup od svého díla, už se mi to v hlavě všechno míchalo. Nyní již ale opět pracuji na několika celovečerních filmech," poznamenal.

Cissé si vyzkoušel takřka všechny profese, které s filmem souvisejí. Pracoval například jako promítač, kameraman či zvukař. "Pro mě to bylo nezbytné. Jedinou možností jak se naučit řemeslu a natáčet filmy v zemi, kde neexistuje žádná filmová škola, je projít všemi profesemi," vysvětlil. Cissé ale nakonec mohl studovat na filmové škole v Moskvě.

Letní filmová škola není klasickým filmovým festivalem, ale neformální a nekomerční filmovou akcí s výrazným výchovným akcentem. Letos se sice oficiálně koná 32. ročník, její kořeny ale sahají až do 60. let. Pořadatelem je Asociace českých filmových klubů. Letošní ročník nabízí mimo jiné průřez africkou kinematografií. Cissé je atmosférou festivalu nadšen. "To, že zde takřka neexistuje žádný oficiální protokol, lidé jsou naprosto svobodní a mohou s filmaři hovořit kdykoliv chtějí, je něco úžasného," řekl.

Sluncem zalitý barevný festival přilákal rekordní počet lidí

Rekordní počet návštěvníků přilákal letos sluncem zalitý festival Colours of Ostrava. Organizátoři napočítali zhruba 13.500 platících lidí a asi 800 dětí, které měly bezplatný vstup. Celková návštěvnost ale ještě stoupla kvůli závěrečnému vystoupení bývalého frontmana legendárních Led Zeppelin Roberta Planta a jeho kapely The Strange Sensation, kteří byli hlavní hvězdou festivalu. Sdělila to ředitelka festivalu Zlata Holušová. Festival byl letos rekordní i počtem svých scén a množstvím vystupujících umělců, jen ze zahraničí dorazilo celkem 30 skupin. Během festivalu, který letos poprvé trval čtyři dny, se návštěvníkům postupně představilo zhruba 130 hudebních skupin, sólových umělců, divadelních souborů a dalších vystupujících.

Holušová ocenila hlavně festivalové publikum, o němž prý s obdivem hovořily i vystupující kapely. "Všechny kapely, s kterýma jsem mluvila, jsou nesmírně překvapeny naším publikem. Říkaly, že to se v Evropě nevidí. Publikum bylo střízlivé, naslouchající, lidé běhali mezi areály, aby všechno stihli. Všichni byli nesmírně pozitivně naladěni," uvedla Holušová. Domnívá se, že hudba, která na festivalu zazněla, přinášela své poselství, myšlenky a vidění světa. "Nebyla to primitivní juchačka, ale opravdu to mělo svého ducha," míní.

Strakonice posedmnácté zaplní dudáci; hrát budou po celém městě

Již posedmnácté se poslední srpnový týden stanou Strakonice dějištěm mezinárodního dudáckého festivalu. Jeden z největších festivalů svého druhu na světě láká do města každé dva roky zhruba 2000 diváků. Pořadatelé pro ně opět připravili změnu: dudáci nebudou se svou muzikou uzavřeni pouze na hradním nádvoří, letním kině a v domě kultury, ale budou hrát po celém městě. "Letos se akce zúčastní okolo 900 dudáků a tanečníků ze 16 států," řekla ČTK tajemnice festivalu Dana Skoupilová. Nebudou mezi nimi chybět ani populární Skotové či Bretonci. K pravidelným účastníkům festivalu patří také nizozemský soubor Hailander, Neil Smith z Anglie, skotský Neilston and District Pipe Band či Banda de Gaitas de Ourense ze Španělska. Zajímavostí bude vystoupení souboru Association Culturette El Salam z Alžíru. Z České republiky se představí 19 souborů a 36 jednotlivých dudáků.

V lesích na jižní Moravě roste vzácná houba věčného mládí

Hřiby, holubinky, bedly a lišky, tedy všechny běžné druhy hub, které v létě obvykle rostou v jihomoravských lesích, by nyní hledali houbaři marně. Místo nich se ale v jižněji položených lesích objevila vzácná houba lesklokorka lesklá. Národy jihovýchodní Asie ji už staletí využívají pro její léčivé účinky a má pro ně cenu zlata, řekl ČTK vedoucí mykologického kroužku v Ratíškovicích na Hodonínsku Václav Koplík.

Červenohnědá lesklá houba, která vypadá jako nalakovaná, má několik poetických názvů vyplývajících z jejich léčebných vlastností. "Říká se jí například houba dlouhého věku nebo také houba věčného mládí. Legendy praví, že kdo vypije její extrakt, zůstane tak mlád, jak mladá byla ona houba," řekl Koplík. V českých a moravských lesích roste především na trouchnivějících pařezech a kořenech listnatých stromů, jako jsou duby nebo kaštany. Houbaři si jí většinou nevšímají. Pro sovu silnou hořkou chuť se řadí mezi houby nejedlé. Oblibu má jen v řadách chatařů, kteří si ji berou domů na vysušení jako dekoraci.

V čínském zdravotnictví se nejčastěji podává ve formě tablet nebo tekutého extraktu - sirupu. "Většinou jde o vodní výluh. Já ji ale testuji jinak. Velmi se mi osvědčilo ji luhovat v alkoholu. Výsledkem je lahodný hořký nápoj," popsal jedno z možných využití vzácné houby Koplík.

V Krkonoších roztál poslední sníh na Studniční hoře

V Krkonoších v minulých dnech roztály poslední zbytky sněhu na úbočí Studniční hory, na místě zvaném kvůli tvaru sněhového pole Mapa republiky. V této lokalitě sníh každoročně v nejvyšších českých horách vydrží nejdéle. ČTK to řekla Jana Malinovská z informačního střediska Krkonošského národního parku v Obřím dole. K roztání sněhu výrazně přispěly vysoké teploty posledních dní, například na Sněžce bylo ve čtvrtek mimořádně vysokých 22,2 stupně Celsia. Podle Malinovské poslední zbytky sněhu v Krkonoších leží ještě ve Velké jámě v Obřím dole, ale toto místo není vidět a je veřejnosti nepřístupné.

Loni sníh na Mapě republiky roztál až kolem 19. srpna. Důvodem bylo velké množství napadaného sněhu a také průběh letního počasí. Několik set metrů velké sněhové pole se tvoří na závětrném svahu Studniční hory a v prohlubni. Loni tam správci parku naměřili téměř 16 metrů sněhu. Mezi krkonošskými horaly se říká, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do Krkonoš letní počasí. Traduje se také, že před desítkami let vydržel sníh na tomto místě až do další zimy. Na padající sníh je v Krkonoších často možné narazit i během léta, například loni sněžilo na hřebenech Krkonoš na začátku srpna, kdy se teploty na Sněžce pohybovaly kolem nuly. Letos sníh padal v nejvyšších oblastech Krkonoš například 30. května.

Titul mistra světa v kuličkách zůstal v České republice

Titul mistra světa v kuličkách zůstal v České republice. v neděli se jím na Střeleckém ostrově v Praze stal Karel Tesař z Plzně. Také ceněné druhé a třetí místo vybojovali čeští reprezentanti. Druhý skončil Petr Šejba a třetí Tomáš Kněnický. Mistrovství světa v kuličkách se na Střeleckém ostrově konalo od soboty, kdy hráli mezi sebou účastníci nejprve ve skupinách. V neděli se nejlepší ze skupin utkali s nejslabšími. Vítězové si odnesli poháry. Průběh turnaje byl podle jednoho z vítězů a pořadatele z Českého kuličkového svazu Petra Šejby hodně vyrovnaný. "Mezi 23 soutěžícími, kteří se mistrovství zúčastnili, byla velká konkurence," uvedl. Na turnaji se mezi sebou utkali pouze reprezentanti Česka a Německa. Podle Šejby jsou to zatím jediné země, kde se kuličky hrají na odpovídající výkonnostní úrovni. Mezi další země patří Anglie, USA a poslední dobou se tento sport začíná rozvíjet také na Slovensku.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty v posledním přípravném utkání před novou sezonou nezaváhali a porazili řecký celek Škoda Xanthi 2:1. K vítězství stačil domácím dobrý výkon v prvním poločase, v němž se o branky postarali Zdeněk Pospěch a Jan Šimák. Za hosty pak pět minut před koncem snížil Nikos Kamosis.

Fotbalisté Slavie Praha remizovali na závěr svého soustředění v rakouském Seefeldu s bundesligovou Arminií Bielefeld 2:2. Obě branky Slavie vstřelil vstřelil v prvním poločase Stanislav Vlček - první po Šventově akci, druhou po chybě obrany a Fořtově přihrávce.

Japonec Jukio Kagajama na stroji Suzuki vyhrál sedmý závod mistrovství světa superbiků na Masarykově okruhu v Brně. Kagajama byl nejrychlejší v obou nedělních jízdách a zcela zastínil dosavadního suveréna sezony Troye Baylisse z Austrálie, který si z České republiky odvezl jen osm bodů za jedno osmé místo. Z domácích závodníků dosáhl nejlepšího výsledku Jiří Dražďák, jenž v první jízdě skončil dvacátý.

Česká výprava vybojovala na mistrovství světa veslařů do 23 let dvě zlaté medaile. Titul získaly v belgickém Hazewinkelu dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková a také čtyřka bez kormidelníka ve složení Jan Gruber, Jakub Zof, Milan Bruncvík a Karel Neffe. Bronzovou medaili přidali bratři Jan a Ondřej Vetešníkové, kteří na dvojskifu lehkých vah loňské prvenství obhajovali.

Druhou medaili pro Českou republiku na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice vybojovala Jarmila Machačová v bodovacím závodě žen do 23 let. Na olympijské dráze v Aténách získala bronz. Mezi muži do 23 let se prosadil Jiří Hochmann, který ve scratchi vybojoval šesté místo a ještě o příčku výše skončil Adam Ptáčník ve sprintu. Mezi juniory ve stejné disciplíně obsadil Denis Špička rovněž páté místo.

Čeští inline hokejisté podlehli ve finále mistrovství světa organizace FIRS v Detroitu domácím Spojeným státům americkým 2:4 a obhájili stříbrné medaile. Loni na šampionátu ve Francii podlehli stejnému soupeři 1:2. Ženský tým v Detroitu na medaili nedosáhl, protože podlehl v duelu o třetí místo Francii 3:6.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Jasno až polojasné, ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty 28 až 32 stupňů Celsia.