Zprávy

Topolánek řekne Klausovi, že dohoda s KDU a zelenými je reálná

Občanští demokraté, lidovci a zelení jsou schopni se dohodnout na společné vládě a sepsat koaliční smlouvu upravující jejich spolupráci. S takovým poselstvím hodlá jít předseda ODS Mirek Topolánek ve středu na Hrad informovat prezidenta Václava Klause o dosavadním povolebním vyjednávání. "Dohodli jsme se, že koaliční projekt je životaschopný a že budeme dále jednat," řekl Topolánek po úterní dvouhodinové schůzce s lídry obou menších stran Miroslavem Kalouskem a Martinem Bursíkem. Otázka, jak svazek tří stran získá ve sněmovně důvěru, když nemá potřebnou většinu, podle Topolánka není klíčová. Důležitější podle něj je, na jaké koaliční dohodě a programu se koaliční partneři domluví a jak se poté k jejich smlouvě postaví ČSSD. Zda vládě umožní existenci, nebo ji "destruktivně zničí", řekl šéf vítězné strany.

Nová sněmovna by mohla mít 14 výborů a až šest místopředsedů

Nová Poslanecká sněmovna by měla mít zhruba stejný počet výborů a komisí jako doposud. Možná se ale zvýší počet místopředsedů dolní komory. Ve hře je varianta, že jich bude o jednoho více, tedy šest. Shodli se na tom představitelé jednotlivých parlamentních frakcí. O personálním obsazení vedení sněmovny ale údajně v úterý nejednali. ODS však zdůraznila, že nalezení shody na předsedovi sněmovny je nyní rozhodujícím bodem. "Struktura sněmovny zůstane v podstatě zachována," informoval po jednání předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová novinářům před koncem jednání řekla, že sociální demokraté navrhují, aby v jednotlivých výborech byl sudý počet poslanců. Takový návrh by ale podle ní jen prohloubil patovou situaci. "Tady musím říci, že názory se ještě nesjednotily. Návrhy, které zazněly, budou předneseny politickým klubům. Východisko budeme hledat příští týden v úterý," informoval Zaorálek.

Dosavadní sněmovna měla pět místopředsedů. Zaorálek řekl, že sociální demokraté navrhují poměrné zastoupení. Zelení ale možná o funkci místopředsedy nebudou mít zájem. Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques řekla, že zelení se dohodli s lidovci na společném obsazování výborů. "Pokud tam uspějeme, tak nebudeme mít další požadavky v jiné oblasti," řekla. Na přímou otázku, zda chtějí být zelení ve vedení sněmovny, odpověděla, že o to neusilují.

Prezident Klaus pozval na Hrad ministra Bublana kvůli zprávě Kubiceho

Prezident Václav Klaus si na středeční ráno pozval na Pražský hrad ministra vnitra Františka Bublana. Očekává od něj informace o tom, jak postupuje vyšetřování vážných podezření z propojení organizovaného zločinu se špičkami policie, politiky a státní administrativy, která se objevila ve zprávě šéfa elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Petr Hájek. Podezření se objevila jen pár dní před parlamentními volbami. Již tehdy Klaus vyzval, aby byla rychle a nestranně vyšetřena. Před volbami ale hlava státu nechtěla do tak závažného případu vstupovat. Klaus však avizoval, že bezprostředně po volbách požádá premiéra Jiřího Paroubka, ministra Bublana a případně další relevantní osoby, aby ho o vývoji vyšetřování informovali.

Na počátku této předvolební aféry stojí kauza biolihu a údajné politické ovlivňování jejího vyšetřování. ČSSD a ODS se z rozpoutání aféry vzájemně obviňují. Kubice v materiálu pro sněmovní branný výboru uvedl, že organizovaný zločin už prorostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Zvláště zmínil kauzu biolíh a vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek jednání výboru označil za zneužití parlamentní půdy v předvolební kampani. Utajovanou zprávu předložil Kubice výboru před dvěma týdny při neveřejné části jeho zasedání. Kopie dokumentů unikly do médií.

Do pondělka obdržel státní zástupce na Kubiceho již osm trestních oznámení. Všechna se týkají informací uvedených v utajované zprávě. Mezi oznámeními na Kubiceho je i podání premiéra Jiřího Paroubka.

Trvalý pobyt mohou dřív získat odborníci z dalších tří států

Odborníci z Ruska, Makedonie a Bosny a Hercegoviny budou moci povolení k trvalému pobytu v Česku získat ve zkrácené lhůtě už po dvou a půl letech. Od 1. července se totiž mohou zapojit do pilotního projektu ministerstva práce, jehož cílem je přilákat do ČR vzdělané pracovníky z ciziny. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Kateřina Beránková. Cizinci mohli získat povolení k trvalému pobytu v ČR po deseti letech života v zemi, novela cizineckého zákona zkracuje nyní tuto lhůtu na pět let.

Do projektu se dosud mohou hlásit lidé z Běloruska, Bulharska, Chorvatska, Kanady, Kazachstánu, Moldavska, Srbska a Černé Hory a Ukrajiny. Otevřený je také zahraničním absolventům českých vysokých a středních škol. Ministerstvo do něj od roku 2003 vybralo 413 cizinců. Převážná většina z nich podle Beránkové působí ve zdravotnictví. Nejvíce účastníků pochází z Bulharska, je jich 172.

Uchazeči musejí mít v ČR povolení k pobytu a práci. Za svůj věk, vzdělání, praxi, znalost češtiny a další dovednosti získávají body. Nutné je mít nejméně 25 z 66 bodů. Od července se budou moci do projektu zapojit lidé, kteří mají nejméně maturitu. Dosud stačilo střední vzdělání s výučním listem. Podle Beránkové by se mělo od ledna bodové hodnocení uchazečů změnit. Místo 66 budou moci získat 70 bodů. Více bodů bude spojeno s hodnocením vykonávané profese. Projekt se rozšíří také o novou kategorii pro vysoce kvalifikované pracovníky. Počet přijatých lidí s vysokoškolským vzděláním určí poptávka na trhu práce. Kvóty se budou stanovovat každý rok, doplnila mluvčí.

Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha bude na českém trhu práce chybět za 20 až 30 let kolem 300.000 až 400.000 pracovníků. Projekt by se měl stát základem budoucí české imigrační politiky. Postupně by se měl rozšířit na všechny země kromě států EU, jejichž občané v ČR mohou žít a pracovat volně.

ČSA se zaměří na přepravu osob, ostatní činnosti asi prodají

České aerolinie se chtějí v budoucnu zaměřit výhradně na přepravu osob. Ostatní činnosti, které s tím přímo nesouvisejí, zřejmě společnost prodá. ČTK to řekl prezident ČSA Radomír Lašák. Prvními adepty na prodej jsou ČSA Cargo, Catering a Duty Free. Prodej těchto tří divizí navrhuje Lašák ve strategii, kterou představil veřejnosti. Rozhodnout o jejich budoucnosti by přitom vedení mělo ještě letos. Společnost by podle něho v případě prodeje uzavřela s novým vlastníkem dlouhodobé kontrakty.

Loni dopravce zakončil hospodaření podle auditovaných výsledků ztrátou 496 milionů korun, zatímco o rok dříve měl zisk 324 milionů korun. Plán firmy přitom počítal za loňský rok se ziskem 521 milionů korun. Lašák nečeká zisk ani letos. Propad by se ale již měl zastavit. Příští rok by se měly výsledky srovnat a zisk by mohl podnik začít tvořit v roce 2008.

Greenpeace chce míň povolenek emisí; Ambrozek to nechá nástupci

Ze střechy ministerstva životního prostředí aktivisté organizace Greenpeace spustili v úterý transparent s výzvou, aby úřad chránil klima, nikoli znečišťovatele. Greenpeace žádá, aby ministerstvo změnilo postoj k vydávání povolenek pro vypouštění emisí skleníkových plynů. Úřad nyní připravuje nový plán rozdělení povolenek, ministr Libor Ambrozek ale chce nechat konečné rozhodnutí až na svého nástupce. Nová vláda vzejde během léta z rozhovorů vítězů voleb, které se uskutečnily počátkem června.

Nový národní plán pro období let 2008 až 2012, podle kterého se budou přidělovat povolenky jednotlivým firmám, má Česko předložit Evropské komisi do konce června. Greenpeace tvrdí, že ministerstvo materiál buď vůbec nepřipravuje, nebo ho tají. V ostatních zemích EU se přitom veřejná diskuse o množství povolenek na příští léta vede. Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová novinářům řekla, že v Česku se s veřejnou diskusí počítá po návrhu nového ministra, zatím existuje pouze hrubá konstrukce rozdělení povolenek. "Že připraví plán později kvůli volbám, už ohlásili i Slováci, také Německo ho nepřipraví v termínu," uvedla Šůlová ke skluzu, do kterého se Česko dostane.

Obchodování s povolenkami má za cíl snížit emise skleníkových plynů tím, že podniky budou motivovány k úsporám a zavádění nových technologií. Povolenky, které dostávají zdarma a které jim zbudou po ukončení ročního cyklu, mohou prodat. S povolenkami mohou firmy obchodovat od letošního ledna. V loňském roce český průmysl dostal zdarma povolenky na emise 97 milionů tun oxidu uhličitého. "Dodatečně se ale ukázalo, že firmám stačilo 82 milionů. Přebývajících 15 milionů tun pak mohly firmy prodat na evropském trhu, čímž výrazně přispěly k pádu povolenek a ohrožení celého systému. Podniky přitom před dvěma lety tvrdily, že potřebují minimálně 110 milionů povolenek, a pokud je nedostanou, bude to mít katastrofální následky," řekl novinářům vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Podle analýzy Greenpeace vydělaly na obchodování s emisemi největší znečišťovatelé, například energetická společnost ČEZ dostala o čtyři miliony povolenek více, než činily její skutečné emise. Za průměrnou tržní cenu mohla firma loni vydělat přes tři miliardy korun, podle Greenpeace přiznala "pouze" miliardový zisk. Greenpeace chce, aby na léta 2008 až 2012 čeští znečišťovatelé dostali povolenky pouze na 95 procent loňských skutečných emisích, tedy na 78 milionů tun. I podle Ambrozka by měla nová vláda zvážit variantu přidělení menšího počtu povolenek, než je očekávaná úroveň potřeb podniků. "Tato varianta by mohla víc motivovat k modernizaci ekonomiky, zvýšení její efektivity a snížení produkce emisí," uvedl v tiskové zprávě. Nová vláda by podle něj měla firmy také přesvědčit, aby zisk z prodeje povolenek vložily do ochrany životního prostředí.

Odstávka v Temelíně skrývá závažné problémy, tvrdí Pavlovec

Odstavení prvního bloku elektrárny v Temelíně s týdenním předstihem proti původnímu plánu je údajně způsobeno utajovanými závažnými potížemi, s nímž se vedení podniku potýká. Tvrdí to zmocněnec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, jehož prohlášení má ČTK k dispozici. Situace je podle Pavlovce natolik vážná, že další provoz elektrárny označil za vysoce nezodpovědný. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář problémy s palivem přiznal, ale tvrdí, že veřejnost je o tom od roku 2004 informována. Temelín je podle něj bezpečný. Také podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) není jaderná bezpečnost ohrožena.

"Jde o zatím nejvážnější poruchu, neboť se přímo týká aktivní zóny reaktoru v primárním okruhu a ohrožuje tak nukleární bezpečnost," napsal Pavlovec. Podle jeho informací vykázala poslední zkouška regulačních orgánů, takzvaných řídících tyčí neboli klastrů, že u 51 z celkových 61 klastrů se objevily problémy. "To je jako by se řidič plně naloženého kamionu řítil plnou rychlostí po dálnici, ačkoliv by věděl, že mu u pěti ze šesti kol nefungují brzdy," dodal.

Na problém s klastry upozornilo již 2. června sdružení Jihočeské matky. Podle Pavlovce prý již na konci loňského roku nevyhovovala podmínkám provozu 18 klastrů, tedy téměř třetina všech regulátorů, o čemž prý věděl i český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "Přesto první blok ponechal v chodu a problémy tají," uvedl zmocněnec hornorakouské vlády a nepřímo naznačil, že SÚJB se nechává ovlivňovat provozovatelem elektrárny, firmou ČEZ.

V Temelíně začala odstávka prvního bloku 2. června poté, co jej týž den dopoledne vyřadila z provozu porucha čidla u jednoho z čerpadel, které zabezpečuje oběh vody v primárním okruhu reaktoru. Technici tak o týden dříve zahájili plánovanou výměnu čtvrtiny paliva a rotoru vysokotlakého dílu turbíny; odstávka má trvat zhruba dva měsíce. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ujistil, že její uspíšení nebude mít žádný větší ekonomický dopad. Druhý blok mezitím dodává elektřinu bez omezení. Rakouští odpůrci jaderné energie však tvrdí, že k částečné výměně paliva v Temelíně dochází pokaždé, když je třeba zamaskovat nějaký problém. "Vždy se tvrdí, že šlo o plánovanou výměnu. Ta ale měla přijít až tak za čtyři měsíce," uvedl Pavlovec, který je proti opětovnému zahájení provozu prvního bloku reaktoru.

Na jihu Moravy budou zrušena opatření přijatá kvůli H5N1

Od středy budou zrušena bezpečnostní opatření, která musela být v polovině května přijata v Kosticích na Břeclavsku a v dalších 13 městech a obcích kvůli ptačí chřipce. ČTK to řekl Ivan Přikryl z jihomoravské krajské veterinární stanice. Opatření byla vyhlášena poté, co se u Kostic našly dvě labutě uhynulé na smrtící virus H5N1. "Žádné další úhyny ptactva v této oblasti nám hlášeny nejsou. Není důvod platnost opatření prodlužovat," uvedl veterinář. Od středy tak budou moci chovatelé vypustit v Kosticích a okolí z kurníků a stodol. Dosud musí být pod střechou, aby se nenakazila ptačí chřipkou při kontaktu s divoce žijícími opeřenci. Chovatelé ptáků, především holubů, mohou opět pořádat výstavy a také soutěže poštovních holubů. V krizové oblasti již nemusí lidé vodit své psy na veřejnosti pouze na vodítcích.

Labutě, které usmrtila H5N1, se do Kostic dostaly s hejnem asi 40 těchto ptáků při záplavách. Ptáci se usadili na jezeře, které vytvořila na poli rozbouřená řeka Kyjovka. Hejno již odletělo. Ptačí chřipka byla zjištěna před časem i na jihu Čech. Poslední dvě z pěti ochranných pásem tam byla zrušena 10. května.

Předseda Akademie věd předal vědcům ceny za jejich práci

Předseda Akademie věd Václav Pačes předal čtyřem vědcům a pěti autorským týmům ceny za jejich práci v oblasti výzkumu a vývoje nebo při řešení výzkumných záměrů a grantů. "Komise měla letos velmi obtížnou práci při výběru oceněných. Navržených kandidátů bylo mnoho a jejich práce byla kvalitní," řekl Pačes při úterním předávání cen. Počet navržených na ocenění podle Pačese svědčí o tom, že se vědecká úroveň a výkon pracovníků Akademie věd každý rok zvyšuje. Poznamenal, že Akademie věd není ale stále ještě tam, kde by si přáli, tedy mezi nejprestižnějšími vědeckými institucemi.

Ceny Akademie věd jsou udělovány za mimořádné výsledky, jichž badatelé dosáhli, a dělí se do tří kategorií. Za vynikající výsledky velkého vědeckého významu získal cenu tým autorů Zdeněk Strakoš, Miroslav Tůma, Miroslav Rozložník z Ústavu informatiky akademie za analýzu, implementaci a aplikaci krylovovských metod, které se užívají při řešení systémů lineárních rovnic. V této kategorii uspěli i Vladimír Mareček a Zdeněk Samec z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského za to, že vyvinuli nové postupy pro přípravu membrán, které umožňují ovlivňovat přenos náboje přes polarizovaná kapalná rozhraní. Cenu má také kolektiv autorů za publikaci Dějiny českého výtvarného umění V (1938 - 1958).

V kategorii mladých vědců byli oceněni Filip Kadlec z Fyzikálního ústavu akademie, Zdeněk Kaplan z Botanického ústavu a Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd. Za zvláště úspěšné řešení programových a grantových projektů získal cenu autorský tým Oldřich Schneeweiss, Yvonna Jirásková, Jiří Čermák a Milan Svoboda z Ústavu fyziky materiálu za práci v oblasti povrchů a rozhraní v konstrukčních materiálech. Díky jejich poznatkům lze připravit povrchy s vyšší odolností proti mechanickému namáhání i korozi.

Dále byl oceněn kolektiv vědců z Ústavu anorganické chemie ve složení Bohumil Štíbr, Bohumír Grüner, Josef Holub, Mario Bakardjiev, Drahomír Hnyk, Zbyněk Plzák a Jiří Fusek za chemii boranů. Cenu získal také Petr Škrdla z Archeologického ústavu Brno za vědeckou práci obsahující mladopaleolitické materiály z Uherskohradišťska. Autor shrnuje dosavadní poznatky a prezentuje i nejnovější výsledky výzkumu.

Stát zřejmě přijde o trojici obrazů, které dříve patřily řádu

Stát zřejmě přijde o tři barokní olejomalby z 18. století, které před deseti lety jako kradené zabavili celníci a nyní jsou umístěny na zámcích v Horšovském Týně a na Humprechtu. Ústavní soud v úterý zrušil rozsudky plzeňských soudů, podle kterých díla náleží státu na úkor jejich někdejšího majitele, římskokatolického Konventu sester Alžbětinek v Brně. Obecné soudy se budou muset znovu zabývat žalobou řádových sester a budou při rozhodování vázány názorem Ústavního soudu. Plzeňští soudci při rozhodování sporu v několika různých věcech pochybili, například nevyslechli dostatek svědků a příliš striktně se drželi zákona. "Ústavní soud netoleruje přehnaně formalistický postup," uvedl při jednání soudce zpravodaj Vojen Güttler.

Obrazy Snímání z kříže, Svatá Anna vyučující Pannu Marii a Smrt svatého Josefa objevili celníci spolu s dalšími starožitnostmi na letišti v Praze-Ruzyni. Zásilka mířila do Spojených států. Památkáři při zkoumání předmětů zjistili, že trojice maleb v minulosti patřila právě brněnskému konventu a zřejmě byla zcizena. Celní úřad však přesto rozhodl o propadnutí děl státu. Řád se přiznání vlastnictví domáhal u plzeňského městského soudu. Neprokázal však, že mu obrazy patřily i ve chvíli, kdy je celníci zadrželi. Poslední přesvědčivý důkaz představoval zápis inventáře z roku 1974, kdy byly malby umístěny v depozitáři v minoritském konventu v Brně. Řád se neúspěšně odvolal ke krajskému soudu, poté se obrátil na Ústavní soud.

Brno žije grafickým designem, začalo 22. mezinárodní bienále

Brno se změnilo v metropoli světového grafického designu, kterou zůstane až do půlky října. Právě tak dlouho totiž trvá 22. ročník Mezinárodního bienále grafického designu, které bylo v úterý slavnostně zahájeno. Součástí bienále je rozsáhlá výstava grafické tvorby z celého světa, sympozium renomovaných designérů a výtvarníků, soutěžní přehlídka a řada doprovodných výstavních akcí v brněnských muzeích a galeriích. Do soutěže se letos přihlásilo asi 700 autorů se třemi tisícovkami děl.

Novými držiteli velké ceny bienále se stali Portugalci Artur Rebelo a Lizá Ramalhová. "Mezinárodní cenu za design získal Martin Woodtli ze Švýcarska, hlavní cenu v kategorii plakátů dostal Šigeo Okamoto z Japonska. Hlavní cena v kategorii firemní, informační a reklamní grafika nebyla udělena," řekl předseda poroty Američan J. Abbot Miller. Podle Millera se v poslední zmíněné kategorii nenašel dostatečně výrazný, kreativní a originální počin. Tím, že jsme cenu neudělili, chceme tvůrce povzbudit k větší kreativitě, uvedl Miller. Cenu Icograda si z Brna odveze Číňan Pazu Lee Ka Ling, Unie výtvarných umělců České republiky ocenila Michela Bouveta z Francie. Další z vedlejších poct, cena TypoDesignClubu Praha, zůstane v České republice, dostal ji tuzemský autor Tomáš Brousil.

Brněnská přehlídka je spolu s varšavskou nejstarším bienále grafického designu na světě, koná se pravidelně již od roku 1963. Podle představitelů Moravské galerie je zároveň nejvýznamnějším bienále v oboru. "Brněnské bienále je výjimečné tím, že se nevěnuje pouze plakátové tvorbě," uvedla kurátorka Moravské galerie Marta Sylvestrová. Návštěva expozic v Pražákově paláci, Místodržitelském paláci, Uměleckoprůmyslovém muzeu nebo v Design Centru se podle ředitele Moravské galerie Marka Pokorného vyplatí i laickým zájemcům o design. "Bienále nabízí poměrně přesnou mapu toho, jak grafický design ve světě nyní vypadá, jak se o něm přemýšlí v různých zemích," řekl Pokorný.

V Praze začal festival židovské kultury 9 bran

Koncertem ve Valdštejnské zahradě začal v úterý v Praze sedmý ročník festivalu česko-německo-židovské kultury 9 bran. S Českou komorní filharmonií vystoupil houslista ruského původu Alexander Shonert, který působí v Česku. Na koncertě zazněly skladby Ignaze Moschelese, Ernesta Blocha a Vjačeslava Grochovského. První část festivalu věnovaného divadlu a hudbě pokračuje v Praze do 19. června. Mezi dalšími hostujícími hudebníky je trumpetista Paul Brody se skupinou Sadawi, německé klezmerské kapely 17 Hippies a Schnaftl Ufftschik, francouzská skupina Glick hrající východoevropskou židovskou hubu a s nimi i české romské kapely. Představí se také sopranistka Edita Adlerová s Českým klarinetovým kvartetem. Hudební část festivalu podle pořadatelů vyvrcholí 17. června ve Španělské synagoze koncertem mužského sboru Velké synagogy z Moskvy.

Liberecký sbor Cantemus veze do Itálie romské i duchovní písně

S cikánskými písněmi Aven Roma, ale například i s náročnou duchovní skladbou Petra Ebena De Angelis vystoupí liberecký ženský komorní sbor Cantemus na mezinárodním festivalu sborového zpěvu v Itálii. Sbor vystoupí na třech koncertech v Atri a ještě před tím bude zpívat v přímořských lázních Fano. ČTK to řekla sbormistryně Cantemu Vlasta Hejnicová. "Chtěli jsme překvapit něčím neotřelým, a proto jsme do svého repertoáru zařadily cyklus drobných romských písní. Hodně jsme se natrápily i s těžkou, ale nádhernou duchovní skladbou Petra Ebena," uvedla Hejnicová. Soubor nabídne italským posluchačům i tři latinské písně o lásce Tria Amoris Carmina a něžnou skladbu Ave Maria od Bepi de Marziho, připravil také několik národních písní v úpravě českých autorů, například i bývalého sbormistra libereckého Severáčku Milana Uherka. Cantemus byl v Itálii už před třemi roky, tehdy zpíval v Teramu. Festival sborového zpěvu začíná v Atri v pátek 16. června a potrvá do neděle.

Ze sportu:

Lepší premiéru na mistrovství světa, kterého se dočkal až na třetí pokus, si Pavel Nedvěd mohl vysnít jen stěží. Čeští fotbalisté ve vstupním utkání porazili v pondělí výběr USA 3:0 a záložníka turínského Juventusu výkon týmu nadchl. Den po utkání ale už Nedvěd euforii zase mírnil. "Odvedli jsme proti Američanům dobrou práci, ale musíme zůstat na zemi. Vyhrát jeden zápas ještě nic neznamená," řekl Nedvěd na setkání s novináři ve Westerburgu. "Zatím jsme ještě nikam nepostoupili, tři získané body jsou pořád málo. A my chceme jít ze skupiny dál, to je po postupu na šampionát náš hlavní cíl. Cokoliv potom uděláme dál, už bude navíc," prohlásil třiatřicetiletý středopolař.

Start útočníků české fotbalové reprezentace Jana Kollera s Milanem Barošem v dalších zápasech na světovém šampionátu v Německu zůstává nejistý. Oba hráči podle předpokladů neabsolvovali úterní trénink s mužstvem ve Westerburgu a odjeli na další vyšetření na kliniku do Dortmundu. Koller si poranil zadní stehenní sval na pravé noze v pondělním zahajovacím utkání proti USA, Baroše stále trápí poraněné chodidlo.

Přestože v Německu teprve začíná mistrovství světa, čeští ligoví fotbalisté zřejmě nebudou mít příliš času sledovat jeho zápasy. Ligová soutěž totiž odstartuje v závěru července, týmy tudíž zahájily letní přípravu. Už pět dnů kondičního trápení mají za sebou hráči Slavie, v pondělí 19. června začnou tvrdě trénovat i týmy Viktorie Plzeň, Mostu, 1. FC Brna, Marily Příbram, Slovanu Liberec a Sparty Praha. O týden dříve začali první tréninkové dávky polykat fotbalisté Sigmy Olomouc, ve středu se poprvé budou hlásit svým trenérům hráči Slovácka, FK Mladé Boleslavi a FK Teplic. Na pátek naplánoval úvod přípravy nový kouč Baníku Ostrava Karel Večeřa. V neděli mají první sraz hráči FK Jablonce a Teskomy Zlín, zatímco hráči obou nováčků Dynama Českých Budějovic a SK Kladna, se poprvé sejdou vzhledem k pozdě skončené druhé lize až 26. června.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.