Zprávy

V Česku začaly v pořadí čtvrté volby do Poslanecké sněmovny

Otevřením volebních místností začaly v pátek ve 14:00 v Česku v pořadí čtvrté volby do Poslanecké sněmovny. Lidé v nich rozhodnou o tom, který z téměř 5000 kandidátů zasedne v dolní komoře parlamentu a kdo z politických lídrů dostane šanci sestavit novou vládu. Do voleb se přihlásilo 26 politických uskupení, v každém kraji ale kandiduje jen 18 z nich. Dvě strany - Česká pravice a ostravský Helax - z voleb odstoupily, ale jen první z nich řádně stáhla své kandidáty. Volební místnosti budou v pátek otevřeny do 22:00, v sobotu od 08:00 do 14:00, kdy hlasování končí. Volební komisaři pak odevzdané hlasovací lístky pro každou z kandidujících stran spočítají a spolu s dalšími výsledky hlasování ve svém volebním okrsku zašlou Českému statistickému úřadu (ČSÚ). Ten pak výsledky hlasování voleb v každém z téměř 15.000 okrsků zveřejní na www.volby.cz.

Hlasovací lístky voliči dostali do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště. Do volební místnosti si lidé musí vzít s sebou občanský průkaz nebo cestovní pas. Bez ověření totožnosti jim volební komisaři nemohou umožnit hlasování. Tak jako při minulých volbách se za volebními komisaři vypraví na kontrolu členové sekretariátu Státní volební komise. "V pátek a v sobotu se uskuteční pět kontrolních výjezdů do pěti volebních krajů," řekl ČTK Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. Dodal, že v případě samotných členů Státní volební komise, jimiž jsou ministr vnitra jako předseda, náměstci sedmi ministrů, předseda ČSÚ a zástupce prezidentské kanceláře, je zcela na jejich uvážení, zda a ve které volební místnosti provedou kontrolu hlasování.

Paroubek si dal po hlasování masáž, Topolánek vyrazil na brusle

Předsedové dvou nejsilnějších stran - šéf ČSSD Jiří Paroubek a lídr ODS Mirek Topolánek - odevzdali svůj hlas krátce po pátečním otevření volebních místností. Oba rivalové vyzvali spoluobčany, aby přišli rozhodnout o nové sněmovně a vládě. Po náročné předvolební kampani a nabitém programu si našli čas na odpočinek - Paroubek se těšil na čínskou masáž, Topolánek vyrazil na kolečkové brusle.

Svého volebního práva využil také prezident Václav Klaus i jeho předchůdce Václav Havel, bývalý premiér Miloš Zeman a další politici. Předseda komunistů Vojtěch Filip hlasoval v Českých Budějovicích, šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek v Bechyni a předák Strany zelených Martin Bursík přímo v budově sněmovny.

Klaus volil ODS, jejímž je čestným předsedou. "Pro voliče mám jediný vzkaz - aby o volbách přemýšleli, aby to vzali vážně," uvedl. Předvolební aféry podle něj výsledky hlasování výrazně neovlivní. "Volič nereaguje na poslední článek v novinách," soudí. Kampaň se podle něj nijak nelišila od jakékoliv jiné evropské země. Prezident volil s manželkou Livií, v sobotu doprovodí v Lánech k volební urně svoji matku.

Paroubek hlasoval společně s manželkou Zuzanou v pražských Stodůlkách, i když je jedničkou v Ústeckém kraji. "Já tady bydlím a myslím, že potřebují pomoci hlasem spíše tady v Praze než v Ústí," řekl novinářům. Očekává vítězství ČSSD, která podle něj získá 30 až 32 procent hlasů, ODS třicetiprocentní hranice nedosáhne a zelení se těsně do sněmovny nedostanou, soudí. Prohru si zatím nepřipouští. "I když i takový scénář máme připravený," dodal. V nejbližší době se chystá odpočívat a rehabilitovat. "Teď půjdu na akupunkturu, na čínskou masáž, zaplavat si," popsal.

S manželkou, všemi třemi dětmi, několikaměsíční vnučkou a psem přišel do volební místnosti u stanice metra Hradčanská Topolánek. Výjimečnost letošních voleb podle něj spočívá v tom, že od roku 1989 se mohou poprvé dostat k moci komunisté. Pátek pojal odpočinkově - s rodinou byl už od rána, odpoledne si se synem zajezdil na kolečkových bruslích.

Filip přišel hlasovat s manželkou a synem. I když měl na sobě zelené oblečení, zdůraznil, že Bursíkově straně hlas nedal. Spokojen prý bude jen tehdy, když po volbách budou mít komunisté víc poslanců než nyní. Praxi některých obchodníků, kteří zákazníkům dávají slevu za nepoužité lístky KSČM, komentoval s úsměvem. "Nechť to dělají, je to jejich prodělek," řekl s vysvětlením, že si voliči mohou vyzvednout náhradní sadu lístků, a tím na tom vydělat.

Kalouska do volební místnosti doprovodila maminka Soňa. Podle předsedy KDU-ČSL jsou letošní volby nejdůležitější od roku 1990. "Vzhledem k tomu, že komunisté už nemají nulový koaliční potenciál, že mají svého přirozeného partnera, v tom jsou výjimečné. Nicméně já věřím ve zdravý úsudek české veřejnosti a jsem optimista," řekl novinářům. "Netipuji, nejsem sázková kancelář. Pevně věřím, že v letošních volbách poprvé prolomíme desetiprocentní hranici," dodal.

Bursík to měl do volební místnosti z domova doslova pár kroků, protože bydlí v domě naproti dolní komoře. Nervózní byl podle svých slov jen do doby, kdy mohl volební výsledek nějak ovlivnit, teď už ne. Odpoledne si zřejmě půjde zajezdit na kole. Přál by si, aby k urnám přišlo hodně lidí, obává se prý ale, že závěr kampaně některé odradí. Výsledek své strany ani volební účast však odhadovat nechtěl.

V Bruselu volí stovky lidí, velvyslanec Kohout zklamán kampaní

Asi 200 lidí se za první čtyři hodiny dostavilo k volbám v Bruselu. Před budovou ambasády na Avenue Adoplhe Buyl ve čtvrti Ixelles zastavovalo jedno auto za druhým, spousta dalších lidí přicházela pěšky od autobusů. V prostorách Českého centra vítaly voliče jeho pracovnice. Volební komise tvořená převážně diplomaty rozdávala lízátka těm, kdo přišli k urnám poprvé. Do volebních seznamů se v Bruselu zapsalo přes 250 lidí; konzulka Alexandra Krusová odhadovala, že přinejmenším stejný počet se dostaví s volebními průkazy. Vedle krajanů usazených v Belgii dávno přibyli v posledních letech desítky diplomatů při EU a NATO a jejich rodinných příslušníků; po nich se nastěhovaly stovky úředníků zaměstnaných v institucích unie. Celkově se česká obec odhaduje na 5000 lidí, včetně kojenců.

Velvyslanec při EU Jan Kohout hlasoval po páté hodině. Považuje tyto volby za významné proto, že z nich vzejde vláda, která bude připravovat české předsednictví v EU v roce 2009, kdy bude Praha unii půl roku řídit. "Měla by to být vláda, která si to vezme jako prioritu, bude jistá a pevná, schopná předsednictví zvládnout ku prospěchu Evropské unie i České republiky," řekl Kohout ČTK. Pozastavil se nad tím, že EU docela chyběla v předvolební kampani, ačkoli se promítá do života lidí a je na politické scéně sporným tématem. "Jeho úplná absence svědčí o určité uzavřenosti a sebestřednosti české společnosti a její politické elity."

Volby do Poslanecké sněmovny ČR začaly na americkém kontinentě

Rozhodování o budoucím složení české Poslanecké sněmovny začalo ve čtvrtek na americkém kontinentu. Češi žijící v Americe mohou hlasovat kvůli časovému posunu o den dříve, než začaly volby v Česku. První volební místnosti se otevřely v 19:00 středoevropského letního času (SELČ) na zastupitelských úřadech v Brazílii, Argentině a Uruguayi. O hodinu později začalo hlasování i ve Spojených státech a Kanadě. Na ambasádách mohou volit čeští občané, kteří trvale žijí v zahraničí, nebo jsou v cizině pouze přechodně kvůli práci, studiu či turistice.

První den voleb do Poslanecké sněmovny pro české občany v Severní Americe přilákal značný zájem voličů. Odevzdat svůj hlas jich přišlo mezi třetinou a polovinou z registrovaných; stejně jako ve všech zemích, kde je časový posun větší než čtyři hodiny, volí zde poslance z kandidátek předložených v Jihočeském kraji. Zatímco v Severní Americe první volební den již skončil, na druhém konci světa v Austrálii se volby teprve rozběhly. Ve Spojených státech hlasovalo asi 35 procent voličů zapsaných do zvláštních volebních seznamů, řekl ČTK washingtonský konzul Martin Klučar. Celkem se k volbám na čtyřech zastupitelských úřadech v USA předem registrovalo na 550 osob. V Kanadě přišla podle informací z ottawského velvyslanectví v první den k volbám asi polovina ze zhruba 300 zapsaných voličů. Byli mezi nimi například i spisovatelský manželský pár Josef Škvorecký a Zdena Salivarová.

V Brně řeší komisaři první prohřešek proti volebnímu zákonu

Několik hodin před otevřením volebních místnostní museli volební komisaři v Brně řešit první prohřešek vůči volebnímu zákonu. Na budově základní školy Jana Babáka, kam od 14:00 lidé chodili volit, visel billboard s kandidátem KDU-ČSL Milanem Šimonovským. Již od rána tam by ale neměl být, zákon zakazuje volební agitaci ve volební místnosti a jejím okolí ve dnech voleb, řekla ČTK Eva Sychrová z krajského úřadu. Podle ní za takové porušení zákona ale nehrozí žádná sankce. Plocha patří společnosti Europlakát. "Je to naše chyba, ihned ji napravíme," řekl ČTK pracovník firmy, který si nepřál být jmenován. Porušení zákona překvapilo i lidovce. "Všechny billboardové plochy máme zaplacené pouze do konce měsíce května, je chybou agentury, že je neodstranila," řekl ČTK tajemník krajské organizace KDU-ČSL Hořava.

Nejmenší volební okrsek v ČR bude mít zase vysokou účast

Vysokou volební účastí se také letos bude moci pochlubit nejmenší volební okrsek v Česku - vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Má šest obyvatel, z nichž by měli přijet k urnám nejméně čtyři. Jde o členy rodiny Němcovy, kteří se pravidelně účastní všech voleb. Pokud se dostaví také tentokrát, Březina bude mít volební účast 66,6 procenta. "Němcovi to patrně v Česku mají nejdále k volební urně. Bydlí na samotě a aby mohli hlasovat, budou muset ujet 30 kilometrů," řekl ČTK přednosta březinského újezdu Jan Roubal. Přestože je rodina jednotná v tom, že je nutné volit, názor na politiku stejný nemá. Ukazují to výsledky minulých parlamentních voleb, v nichž každý člen rodiny dal hlas jiné straně. Volební rekord padl v újezdu v roce 2004 při hlasování do krajských zastupitelstev. V Březině se volební účast vyšplhala na rekordních 83,33 procenta - k urně přišlo pět ze šesti voličů.

Ve volebních místnostech zemřeli dva lidé

Ve volebních místnostech zemřeli v pátek dva lidé. Za posledních deset let byly v ČR zaznamenány dva podobné případy. Osmasedmdesátiletá žena zesnula kvůli selhání srdce přímo ve volební místnosti na náměstí Jiřího z Lobkovic v Praze 3. ČTK o tom informovala mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková. Přestože byl ve volební místnosti v Praze právě lékař záchranné služby, který se ženě snažil okamžitě pomoct, zachránit se ji už nepodařilo, uvedla mluvčí.

Selhání srdce bylo zřejmě také příčinou úmrtí voliče v Bludově na Šumpersku. Podle předsedkyně volební komise Hany Činkové se udělalo špatně muži přímo ve volební místnosti. Ačkoliv se ho záchranná služba snažila zhruba 40 minut oživit, zemřel. "Volby jsme na jednu hodinu přerušili, pak již pokračovaly normálně," řekla ČTK Činková. Mluvčí záchranné služby uvedl, že muž zemřel na selhání srdce.

EP hodlá tlačit na ČR a další země, aby ratifikovaly ústavu EU

Evropský parlament (EP) hodlá nyní tlačit k ratifikaci zablokované euroústavy všech sedm členských států EU, které tak dosud neučinily a odložily tento krok na neurčito. Řekl to předseda EP Josep Borrell na adresu Česka, Británie, Polska, Irska, Dánska, Švédska a Portugalska. Všech 25 zemí EU podepsalo ústavní smlouvu, a mají proto povinnost si pospíšit s ratifikací bez ohledu na loňské zamítnutí euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku, uvedl šéf EP na páteční tiskové konferenci při návštěvě Finska. To slíbilo ratifikovat text v rámci svého předsednictví unie ve druhé polovině roku. "Je důležité vědět, zda je více či méně než pět států, které souhlasí s projektem (euroústavy), protože to vždy znamená jinou politickou situaci," vysvětlil Borrell svůj záměr obrátit se v tomto duchu na nadcházející summit Evropské unie, které do konce června předsedá Rakousko.

Dosud ratifikovalo euroústavu 15 členů, dva ji odmítli a osm se dosud nevyjádřilo. V případě, že se pro text vyjádří v referendech či parlamentech alespoň 20 států, bude podle dohodnutých pravidel svolán mimořádný summit EU k této otázce. Ministři zahraničí EU se minulý víkend dohodli, že "doba na zamyšlení se" nad euroústavou bude prodloužena do června příštího roku. Podle agentury Reuters se tak rozhodli, protože nevidí možný pokrok v této citlivé otázce do voleb ve Francii a Nizozemsku v květnu 2007. Je také potřeba více času pro vysvětlení smyslu a obsahu euroústavy občanům.

Sudetští Němci prý zaznamenali "pozitivní signály z Prahy"

Sudetoněmecké krajanské sdružení údajně zaznamenalo "pozitivní signály" z Česka, týkající se "uznání bezpráví způsobeného vyhnáním". Prohlásil to v pátek v Norimberku předseda krajanského sdružení Bernd Posselt na tiskové konferenci k začínajícímu dvoudennímu 57. sudetoněmeckému srazu. S ohledem na nynější volby v Česku vyjádřil Posselt podle agentury DPA jménem landsmanšaftu naději, že také příští česká vláda dá "jednoznačný signál pro dialog". "Příští dva až tři roky budou ve znamení německo-českého dialogu," zdůraznil. Posselt podle DPA spoléhá především na opětné zvolení sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka. Ten se před volbami jednoznačně vyjádřil pro česko-německý dialog. Vyslovil také uznání sudetoněmeckým antifašistům, kteří před válkou a během ní bojovali proti nacistům.

Posselt jednoznačně odmítl kritiku německého historika Martina Schulzeho Wessela, který nedávno kritizoval motto letošních sudetoněmeckých dní "Vyhnání je genocida - právu na domovinu patří budoucnost". Označil je za "nejagresivnější v dějinách těchto shromáždění" a neodpovídající historické realitě. Podle Posselta ale "vyhnáním před 60 lety uskutečnila tehdejší pražská vláda systematické zničení existenční základny Němců v Čechách, což je genocida". Sudetští Němci své letošní heslo vytyčili jen jako výstrahu, aby se nic takového už neopakovalo, a ne jako výraz do minulosti mířící zatrpklosti. S tím právě polemizoval historik Schulze Wessel. Podle něj je mezi genocidou a vyhnáním rozdíl, i když oba termíny označují zlo. Druhá část hesla - Právu na domovinu patří budoucnost - musí vzbuzovat dojem, že sudetským Němcům jde o restituci a odškodnění. Vždyť stále ještě mají "opětné získání domoviny" zapsáno jako cíl ve svých stanovách, upozorňoval německý historik.

Armáda může uzavřít smlouvu na transportéry, tvrdí právní analýza

Ministerstvo obrany má právo podepsat s rakouskou zbrojovkou Steyr smlouvu na dodávku obrněných transportérů, uvádí se v právní analýze, kterou si armáda nechala vypracovat poradenskou firmou PriceWaterhouseCoopers. ČTK to řekl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. "Analýza nám říká, že situace s právním řízením nám nebrání v podpisu," prohlásil podle Čírtka ministr obrany Karel Kühnl. Ministerstvo si rozbor svého právního postavení nechalo u konzultantské společnosti zhotovit, když si na průběh výběrového řízení za rekordních 24 miliard korun stěžovaly neúspěšní zájemci o zakázku na obrněnce - finská Patria Vehicles a italský Iveco Fiat.

Ve čtvrtek padly dvě překážky, které stály v cestě uzavření dohody se Steyrem. Pražský městský soud zamítl další návrh na předběžné opatření, kterým se Iveco Fiat snažil ministerstvu v podpisu smlouvy s konkurenčním Steyrem zabránit, a šéf sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím si prohlédl návrh smlouvy ministerstva se zbrojovkou. Výbor si kontrolu smlouvy vymohl jako podmínku před jejím podepsáním. Přesto, že Kühnlovi již nyní v podpisu kontraktu zřejmě nic nebrání, stále není jasné, zda a případně kdy tak učiní. Podle Čírtka ministerstvo čeká na to, až obdrží písemné vyhotovení z městského soudu. Soudci navíc nedávno rozhodli, že ve výběrovém řízení se vyskytly procesní chyby. Situaci také zřejmě ovlivní výsledek parlamentních voleb, v kterých Kühnlova Unie svobody zřejmě nemá šanci uspět a novým ministrem obrany tak v příští vládě bude někdo jiný.

Odletem pilotů skončilo společné česko-britské cvičení

Odletem britských jednotek zpět na mateřské základny skončilo v pátek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku společné česko-britské cvičení Létající nosorožec 2006. Během deseti dnů piloti zvládli více než 400 letů, při nichž byli přes 300 hodin ve vzduchu. Úspěšnost plnění úkolů dosáhla 93 procent. ČTK to řekla mluvčí cvičení Sabina Introvičová. "Naši letečtí návodčí obhájili a někteří i zvýšili své bojové kvalifikace," uvedla mluvčí. Právě procvičení práce leteckých návodčích bylo společně s pilováním leteckých postupů pilotů hlavním cílem cvičení.

Společné cvičení vyčleněných útvarů obou armád se konalo od 22. května na území České republiky. Piloti létali nad Olomouckým, Pardubickým, Jihomoravským a Moravskoslezským krajem a Vysočinou. "Během cvičení nedošlo k žádné mimořádné události, nebylo nutné řešit žádné problémy," řekla mluvčí. Do cvičení se zapojilo téměř šest stovek vojáků, dvě desítky vrtulníků i proudových letadel. Z letecké techniky se zúčastnily za britskou stranu letouny Tornádo GR4 a Hawk, za českou stranu letouny L-159 a L-39 a vrtulníky Mi-24 a Mi-17. V rámci doplňkového programu také letouny Jas-39 Gripen. "Cvičení bylo velmi cenné z hlediska předávání bojových zkušeností od pilotů RAF," řekla Introvičová.

Kvůli incidentu s Jacques byl obviněn další policista

Kvůli zákroku proti Kateřině Jacques je kromě Tomáše Čermáka už stíhán další policista. Státní zastupitelství tento týden obvinilo ze zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody policistu, který zasahoval proti reportérovi Britských listů Michalu Vlkovi. ČTK to řekl žalobce Michal Zachystal. Jacques s několika členy Strany zelených, za kterou kandiduje ve volbách do sněmovny, protestovala proti prvomájové demonstraci neonacistů. Podle Jacques ji Čermák brutálně napadl a bezdůvodně zbil. Čermák je dočasně zproštěn výkonu služby a čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

Vlk, který zákrok proti Jacques fotografoval, už dříve ČTK řekl, že ho policisté předvedli na služebnu kvůli blíže neupřesněnému neuposlechnutí pokynu. Jeden mu také tvrdil, že policisty nesmí bez povolení fotografovat. Na stanici pak policisty podle Vlka zajímaly především fotografie, jež pořídil. Poté, co si je prohlédli, Vlka propustili. Svým nadřízeným ale tvrdili, že Vlk jim nechtěl ukázat občanský průkaz. Rozpor vyšel najevo na první tiskové konferenci po incidentu, kdy policisté postup vůči Vlkovi vysvětlovali a ten jim přímo na místě řekl, že lžou. Stejně jako Čermák i druhý policista podal proti rozhodnutí státního zástupce stížnost.

Celý incident ale může mít důsledky i pro Jacques a Vlka. Policisté tento týden předali obvodnímu úřadu Prahy 2 podklady, na základě kterých bude úřad rozhodovat o tom, zda se Jacques nedopustila přestupku - neuposlechnutí výzvy policie. Stejné podklady odeslala již dříve také v případě Michala Vlka. V pondělí začala Inspekce ministra vnitra prověřovat chování dalších policistů přítomných u zásahu proti Jacques. Policisté jsou podezřelí z maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti.

První blok Temelína kvůli poruše přestal dodávat do sítě

První blok Temelína přestal zhruba na dva měsíce dodávat elektřinu. Z provozu jej v pátek vyřadila porucha čidla u jednoho z čerpadel, které zabezpečuje oběh vody v primárním okruhu reaktoru. Technici měli na bloku příští týden začít s každoroční výměnou čtvrtiny paliva. Po potřebných zkouškách ale plánovanou zahájili odstávku už nyní, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Druhý blok dodává bez omezení. Energetici při odstávce vymění čtvrtinu paliva a rotor vysokotlakého dílu turbíny. Součástku začátkem roku vyměnili i u druhého bloku. Zkontrolují rovněž ostatní technologie zařízení. Řešit budou i problém s měřičem tlaku. "Práce a nutné kontrolní činnosti chceme zahájit ihned," uvedl mluvčí. Podle něj nebude mít uspíšení odstávky žádný větší ekonomický dopad. "Její provedení bylo plánované. Nepředpokládá se, že se doba odstávky nějak prodlouží," dodal Nebesář.

Nynější porucha vyvolala ostrou reakci hornorakouských odpůrců elektrárny. Sdružení Atomstopp vyzvalo kancléře Wolfganga Schüssela, aby ještě v době rakouského předsednictví EU požadoval realizaci bezpečnostních opatření plynoucích z dohody v Melku. Dokument řeší vztahy Česka a Rakouska ohledně bezpečnostních a ekologických otázek elektrárny. Česká strana se v něm mimo jiné zavázala k přezkoumání vlivu elektrárny na životní prostředí pod dohledem Evropské komise. Zároveň sdružení požaduje, aby kancléř trval na okamžitém přerušení provozu elektrárny, než se tato opatření uskuteční.

Za "temelínský evergreen" označila potíže s palivem Monika Wittingerová z Jihočeských matek. Poslední zkouška regulačních orgánů, takzvaných klastrů, podle ní ukázala, že u 44 z celkových 61 klastrů se objevily problémy. Sdružení proto v pátek zaslalo předsedkyni SÚJB Daně Drábové výzvu, v níž žádá, aby se úřad zasadil o urychlenou celkovou výměnu paliva na prvním bloku. "Je zřejmé, že výměnu paliva provozovatel elektrárny oddaluje z ekonomických důvodů. Nadřazování ekonomické zájmů jednoho subjektu zájmům ochrany zdraví obyvatel považujeme za nepřijatelné," dodala Wittingerová.

Posádky vozů Fiat Topolino dorazily do Prahy

Přes pražský Barrandovský most projela v pátek kolona 45 posádek z Německa a Itálie v automobilech značky Fiat Topolino. Účastníci do Prahy přijeli na třídenní mezinárodní setkání v rámci 70. výročí zahájení výroby automobilů uvedené značky. ČTK to sdělil organizační ředitel akce Boris Bohata. "Sjely se všechny typy Topolina včetně sportovních vozů, kamionů či nákladních aut, které se od roku 1936 do roku 1954 vyráběly," upřesnil. Posádky v sobotu ráno čeká cesta do Plzně a zpět se zastávkou v tamním pivovarnickém muzeu a poté v Loděnicích. V neděli pak staré typy vozů Fiatu Topolino zaparkují ve staré Praze a účastníci si prohlédnou památky metropole včetně Pražského hradu.

"Sjezd starých fiatů je 12. ročníkem setkání. Italský klub Belluna je pořádá každým rokem, vždy v jiném evropském městě. V minulosti se uskutečnilo například v Londýně nebo v Neapoli," dodal Bohata s tím, že účastníci jsou pouze německé nebo italské národnosti. "Hledali jsme, zda Fiata Topolino nevlastní také nějaký Čech, ale bez úspěchu," podotkl. Zájemci budou moct obdivovat všechny modely topolina: A, B, C a jejich různé úpravy, Giardinetta ve dřevě a metalická, vzácný exemplář malého nákladního vozu Camioncino a jiné. Nejstarším autem setkání je Topolino A vyrobené v roce 1936. Nejzkušenějším řidičem setkání je Argento Elso, pocházející z Belluna, který oslaví v nejbližších dnech 80. narozeniny. Nejdelší cestu měl Scurti Eugenio. Z Chieti do Prahy najel 1400 kilometrů.

Historický hrad Helfštýn obsadí kejklíři, žongléři a šermíři

Kejklíři, žongléři i šermíři obsadí tento víkend nádvoří historického hradu Helfštýn na Přerovsku. Kromě pouličních umělců čekají na návštěvníky hradu v rámci tradičního hradního jarmarku také řemeslníci z celé Moravy i Čech. Prostorem této středověké památky bude po oba dny znít historická hudba. "Akci jsme připravili podruhé. Návštěvníky čekají desítky řemeslníků, kteří lidem předvedou výrobu keramiky, ruční výrobu svíček, mýdel či výrobu košíků," řekla ČTK správkyně hradu Marcela Kleckerová. Hradní jarmark budou doprovázet také vystoupení žongléřů, kejklířů i historického šermu. "Chybět nebude ani předvádění historických zbraní na Palácovém nádvoří. Během víkendu bude také otevřena historická mincovna," doplnila správkyně hradu.

Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Loni tuto památku navštívilo kolem 93.000 lidí.

Lidé budou muset na Petřín pěšky, lanovka tři měsíce nepojede

Návštěvníci Petřína budou muset téměř tři měsíce stoupat na pražský vrch pěšky. Lanovka bude od pondělí 5. června mimo provoz kvůli opravám zárubních a opěrných zdí, které drží dráhu v terénu. Jedna z pražských atrakcí se opět rozjede až 2. září, vyplývá z informací Dopravního podniku hlavního města Prahy. Výluka připadá na hlavní turistickou sezonu. Podle mluvčí dopravního podniku to sice není nejlepší, ale jiná možnost není.

Zdi lanovky nejsou v dobrém stavu, mírně se posouvají a narušují je také kořeny stromů. Kromě nich dělníci opraví rovněž dva mostky. Původní petřínská lanovka začala jezdit v roce 1891. Provoz byl zastaven za první světové války, obnovena byl v roce 1932. V polovině 60. let minulého století dráhu narušily deště a v roce 1967 zničil sesuv půdy část kolejí. Pravidelný provoz potom začal až v roce 1985. Nyní vozy této atrakce překonávají vzdálenost 510 metrů s převýšením 130 metrů. Ročně se lanovkou sveze zhruba 1,4 milionu lidí.

Ze sportu:

Poslední zápas před mistrovstvím světa odehrají čeští fotbalisté bez dvojice klíčových hráčů. V sobotním duelu proti týmu Trinidadu a Tobaga kvůli zdravotním potížím ještě nenastoupí Tomášové Galásek a Rosický. Jinak trenér Karel Brückner hodlá poslat do boje maximálně silný tým, který by se chtěl úspěšně rozloučit s českými fanoušky před odjezdem na šampionát.

Bývalého mistra světa a Evropy Roberta Pirese z Francie má nahradit v záloze Arsenalu český fotbalista Tomáš Rosický. Právě s tímto cílem jej minulý týden přivedl do slavného londýnského klubu trenér Arséne Wenger. I když nejde o zcela stejný typ hráče, má Rosický podle francouzského kouče skvělé předpoklady k tomu, aby zaplnil vzniklou mezeru.

Kouč českých fotbalistů Karel Brückner se krčí až v závěru platového žebříčku trenérů na nadcházejícím mistrovství světa. Mezi dvaatřicítkou lodivodů světových výběrů mu s ročním příjmem 150.000 eur (asi 4,2 milionu korun) patří až devětadvacátá příčka. Nejlépe placený Švéd Sven-Göran Eriksson dostává jako trenér Anglie šest milionů eur za rok. Žebříček zveřejnil ve svém nejnovějším vydání týdeník Sport Bild. O něco méně než Brückner si vydělají francouzský kouč Pobřeží slonoviny Henri Michel a Němec Otto Pfister, který připravuje Togo. Úplně poslední je Oleg Blochin, který ukrajinský národní tým vede zadarmo. Bývalý slavný útočník je zároveň poslancem ukrajinského parlamentu a po vleklých sporech kolem slučitelnosti obou funkcí nakonec vydělává jen jako zákonodárce.

Český hokejový brankář Roman Čechmánek se stal novou posilou švédského Linköpingu. Pětatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa v týmu semifinalisty uplynulého ročníku Elitserien nahradí finského reprezentanta Fredrika Norrenu, který podepsal v NHL smlouvu s Tampou Bay. Uvedly to oficiální internetové stránky švédského klubu.

Motocyklový jezdec Jakub Smrž vyhrál poprvé v kariéře první část kvalifikace na Velkou cenu Itálie. Na okruhu v Mugellu ve velmi vyrovnaných pátečních jízdách třídy do 250 ccm porazil o 67 tisícin sekundy Španěla Hectora Barberu, který jezdí rovněž na aprilii. V kubatuře do 125 ccm obsadil senzační třetí místo další český jezdec Karel Abraham s aprilií.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.