Zprávy

Češi zvýšili ochranu svého zastupitelského úřadu v Palestině

Česká republika posílila v souvislosti s útoky na velvyslanectví některých evropských zemí v arabském světě bezpečnostní opatření svého zastupitelského úřadu v Palestině. Ochrana budovy v Ramalláhu byla zvýšena o jeden stupeň, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Ostraha ostatních českých úřadů v islámských zemích se zatím nemění.

Ministerstvo vydalo prohlášení, podle nějž "důrazně odsuzuje útoky proti velvyslanectvím a dalším objektům Dánska, Švédska, Norska, Německa a Evropské komise a proti občanům evropských zemí, stejně jako rozdmýchávání nenávisti pod záminkou obrany náboženství". Rozdílné pohledy na kterékoli téma nesmějí být podle prohlášení v žádném případě omluvou pro násilí. Úřad proto vyzval ke zdrženlivosti a dialogu. "Společenské a právní uspořádání České republiky spočívá na hodnotách demokracie, tolerance, svobody slova a respektu k jakémukoli vyznání," připomněl v prohlášení rozeslaném médiím.

Vlády západních zemí posilují bezpečnostní opatření svých velvyslanectví v arabských státech kvůli nepokojům, které minulý týden vyvolalo otištění karikatur proroka Mohameda v dánských a později i v dalších evropských novinách. Muslimští radikálové v Egyptě, Saúdské Arábii, Sýrii a dalších zemích odpověděli bojkotem dánského zboží. Následovaly útoky na velvyslanectví některých evropských zemí na Blízkém východě. Po celém světě se rozproudila debata o vzájemném respektu a svobodě slova.

České úřady zatím nemají signály, že by velvyslanectvím v Česku - dánskému, norskému nebo například francouzskému - hrozily podobné útoky jako v arabských státech. Zastupitelské úřady nepožádaly o zvýšení ochrany. U některých z nich přesto hlídkuje více policistů, řekla ČTK mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.

Ministr Bublan se chce sejít se zástupci muslimů v Česku

Ministr vnitra František Bublan se chce příští pondělí sejít se zástupci šesti muslimských organizací v České republice. Předmětem debaty mají být útoky islámských radikálů na skandinávská velvyslanectví na Blízkém východě, jež vyprovokovalo otištění karikatury Mohameda v dánských a dalších evropských novinách. "Jde o vzájemnou výměnu názorů na aktuální problémy," řekla ČTK Bublanova mluvčí Radka Kovářová. Záměrem ministra je podle mluvčí zamezit podobné radikalizaci mezi českými muslimy. Nyní ale české úřady v tomto směru nemají žádné signály, uvedla. Plánovaná schůzka Bublana s českými vyznavači islámu by byla první v historii a podle Kovářové by pomohla navázat bližší kontakty. O jejím uskutečnění vnitro uvažovalo již před současným výbuchem násilí, dodala.

V Česku žije několik tisíc zahraničních muslimů a stovky Čechů, kteří vyznávají islám. Jejich spolky na Bublanovu nabídku zatím nereagovaly. Ve svém společném prohlášení pouze uvedly, že otištění karikatur proroka Mohameda v evropském tisku považují za projev nenávisti a islámofobie. Vyzvaly proto všechny "rozumné, moudré a spravedlivé osoby z politické, náboženské a kulturní sféry", aby se proti těmto projevům postavily a naopak podpořily porozumění a dialog. Debata o vzájemném respektu a svobodě slova se po publikaci karikatur a následné rozhořčené reakci muslimů rozproudila po celém světě.

Jiří Paroubek: Mareš může ve funkci zůstat, pokud vyvrátí podezření

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jan Mareš podle premiéra Jiřího Paroubka může zůstat ve funkci, pokud věrohodně vyvrátí podezření, že byl ve spojení s některými aktéry skupiny kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky. Paroubek řekl, že si nechal čas do středečního zasedání vlády, aby informace médií vyhodnotil a poté rozhodl o dalším postupu. Očekává rovněž, že Mareš okolnosti celého případu veřejnosti důkladně objasní. Podle předsedy vlády nebude mít prošetřování činnosti zaměstnanců NBÚ vliv na udělování bezpečnostních prověrek. "Nemají s tím nic společného," soudí.

Jan Mareš popřel informace, podle nichž byl ve spojení se skupinou kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky. Řekl, že s jedním s aktérů kauzy Vladislavem Větrovcem se stýkal předtím, než se objevily informace o jeho napojení na Berku, a to pouze při společenských příležitostech. V prohlášení se Mareš nijak nezmínil o možnosti, že by z funkce sám odstoupil. Popřel rovněž, že by Větrovcovi umožňoval získat kontakty na státní správu včetně kanceláře prezidenta republiky. Zvažuje právní kroky, kterými se bude bránit proti narčením.

Premiér hovořil s Marešem v pondělí odpoledne. Česká televize v neděli s odvoláním na policejní odposlechy uvedla, že šéf bezpečnostního úřadu mluvil s hlavním aktérem Berkova gangu Vladislavem Větrovcem o tom, jak se napojit na úřad prezidenta republiky. Mareš televizi řekl, že se s Větrovcem vídal jen při společenských událostech v přítomnosti dalších lidí.

Mluvčí Hradu Petr Hájek vydal prohlášení, podle něhož nikdy neexistovaly a neexistují jakékoliv vazby na kauzu Berka mezi vedoucími pracovníky NBÚ a prezidentskou kanceláří. "Kancelář prezidenta republiky a prezident republiky nemají a nikdy neměli žádné institucionální ani osobní vazby k NBÚ a jejím představitelům, které jmenuje a odvolává vláda," informoval ČTK Hájek. Jediným zásahem prezidenta do případu bylo rozhodnutí o vydání soudce Berky k trestnímu stíhání. "Jakákoliv jiná tvrzení osob v této kauze zainteresovaných jsou lživá," dodal.

Policie oznámila, že prověří únik informací z policejních odposlechů. Také Paroubek považuje za alarmující, že se tak tajné a důvěrné údaje - nikoliv poprvé - dostaly do médií. "Opakované úniky tajných a důvěrných informací ze soudních vyšetřovacích spisů předsedu vlády velmi znepokojují. Očekává, že se touto skutečností se vší vážností budou zabývat příslušná ministerstva spravedlnosti a vnitra, případně orgány činné v trestním řízení," sdělila ČTK mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková.

Už před dvěma týdny obvinila policie bývalého sekčního šéfa NBÚ Vladimíra Šišu z korupce. Podle policie dostával Šiša za své služby od lidí kolem Berkova gangu dárky, například od podnikatele Jana Harangozza, který s Větrovcem údajně patří k šéfům konkurzního gangu. ČT uvedla, že státní zástupce Jaroslav Dolejší v minulých týdnech řekl, že propojením NBÚ s lidmi z Berkova gangu byly ohroženy bezpečnostní zájmy republiky. V budoucnu se uvažuje o tom, že by mohl být Mareš novým svědkem v případu. ČTK to řekla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová. Policie začala skupinu rozkrývat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil údajně na základě padělaných dokumentů.

Václav Klaus: Brožová žalobami jen zesiluje povědomí o své práci

Žaloba a ústavní stížnost, kterou chystá odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová, pouze zesilují povědomí, které o její práci převládalo. Řekl to v pondělí prezident Václav Klaus. Rozhodnutí o jejím odvolání měnit nebude. Ministr spravedlnosti Pavel Němec jí mimo jiné vytýká, že NS pod jejím vedením nesjednocoval precedenční rozhodnutí soudů a prodlužovala se délka řízení u obchodních sporů. Spolu s premiérem Jiřím Paroubkem Klaus rozhodl o odvolání Brožové z funkce minulý týden, soudkyně se tomu brání.

"Paní Brožová je trošku odvážná žena a musím říci, že její reakce mě šokují a překvapují a jenom zesilují všeobecné povědomí, které o jejím výkonu v této funkci v celé naší zemi naprosto převládalo a dominovalo. Své stanovisko nezměním. To by ani nikoho nemohlo napadnout," řekl prezident. Případný nástupce odvolané předsedkyně Nejvyššího soudu je podle slov Václava Klause jedním z třicítky nových soudců, které prezident hodlá jmenovat v úterý 14. února. Brožová má zformulovat stížnost k Ústavnímu soudu. Už v pátek podala k Městskému soudu v Praze správní žalobu, kterou žádá zrušení odvolání. Žaloba směřuje na Klause i na Paroubka.

Brožová mandát soudce nesloží a nadále zůstane v justici. Tvrdí, že byla odvolána, aniž dostala šanci vyjádřit se ke kritice. Nezaznamenala prý ani jednu ústní či písemnou výtku. Ministr Němec ale uvedl, že když jí něco vytýkal, Brožová si vzala dlouhou dobu na rozmyšlenou a pak řekla, že NS řídí ona, a tudíž jakákoli kritika ze strany ministra spravedlnosti je nepřípustná.

Prezident Klaus není se zákonem o registrovaném partnerství příliš spokojen

Prezident Václav Klaus není příliš spokojen s podobou zákona o registrovaném partnerství. Vyplývá to z jeho pondělního vyjádření. Normu o soužití homosexuálů schválila sněmovna i Senát, do 16. února se k ní má vyjádřit hlava státu. Pokud by prezident zákon ve stanovené lhůtě nepodepsal a ani nevetoval, začal by platit po svém vyjití ve sbírce zákonů. Takto přistoupil Klaus k několika sporným normám. "Musím říci, že jednou věcí je filozoficko-společenská debata, kterou lidé vedou. Druhou věcí je přečíst si zákon - a to musím říct, nevěřím svým očím, nevěřím, že můžou legislativní rady vlády a legislativní rady parlamentu takovou věc vůbec pustit mezi lidi," řekl Klaus. Dodal, že "termín podpisu nebo nepodpisu tohoto zákona je příští čtvrtek".

Prezident se již několikrát vyjádřil tak, že registrované partnerství nepodporuje. Média spekulují o tom, že svůj podpis pod normu nepřipojí. O její podepsání ho minulý týden poprosili dopisem zástupci Gay a lesbické ligy. Podle nich se zákon snaží vyjít vstříc "potřebám a přáním lesbických žen, gayů, jejich přátel, příbuzných a podporovatelů z řad široké veřejnosti".

Mluvčí ligy píší, že norma odděluje partnerství od manželství, klade ale důraz na věrnost a vzájemnou péči partnerů. Podle ligy by se schválením partnerství Česko zařadilo mezi nejvyspělejší demokratické země světa. Zástupci organizací homosexuálů a lesbických žen doufají, že prezident normu vetovat nebude a umožní jí platnost i bez svého podpisu. Podle říjnového průzkumu s partnerstvím souhlasilo 62 procent Čechů a Češek.

Šéf Senátu odmítl Jandákovo tvrzení o nadbytečnosti horní komory

Za políček parlamentní demokracii označil předseda Senátu Přemysl Sobotka tvrzení ministra kultury Vítězslava Jandáka o tom, že horní je v Česku nadbytečná. Sobotka připomněl, že Jandák s ním loni v říjnu podepsal memorandum o spolupráci mezi institucemi, v jejichž čele oba stojí. "Je to prohlášení, které je nejen políčkem parlamentní demokracii a já jej považuji za výsměch všem voličům, ale potvrzuje i to, že pan ministr neví, co dělá, nebo taková prohlášení vydává z vůle někoho jiného," uvedl Sobotka na adresu ministrových slov.

Ministr Jandák v nedělním pořadu České televize při diskusi o přímé volbě a pravomocích prezidenta uvedl, že "Senát je tady trošku příliš velká nadbytečnost" a "je to trošku velký přepych pro tuhletu zemi". Možnost zrušení Senátu v pořadu připustil i předseda KSČM Vojtěch Filip, který zmínil možnost zrušení zásahů horní komory do volby ústavních soudců. ČSSD a KSČM mají nyní většinu ve sněmovně, v jednaosmdesátičlenném Senátu ale obsadily dohromady jen devět křesel.

Přemysl Sobotka uvedl, že ministrova vyjádření na účet Senátu signalizují to, "kdo se v České republice dere k moci a jak si představuje vládnutí - oklešťování demokratických institucí, jejich zpochybňování pod rouškou populistických vět". Jandák by měl po svých výrocích o Senátu zvážit své setrvání ve funkci ministra, případně by ho měl odvolat premiér Jiří Paroubek, dodal předseda horní komory.

Ministr Jandák odvolal vědeckou radu pro památkovou péči

Ministr kultury Vítězslav Jandák odvolal svůj poradní orgán, vědeckou radu pro státní památkovou péči. "Důvodem k plošnému odvolání poradního orgánu ministerstva bylo zjištění, že vědecká rada vykonávala svou činnost za okolností, které vedly k neprůhlednému procesu rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu na obnovu památek," sdělila k ministrovu kroku ČTK Ludmila Kadrnková z tiskového oddělení ministerstva.

Ministr o odvolání rady hovořil již v nedělním pořadu České televize. Jako důvod uvedl to, že rada zaslala dopis kulturním výborům obou komor parlamentu, ve kterém se vyjadřuje k jeho krokům v oblasti památkové péče. Podle předsedy rady, vedoucího Ústavu dějin umění při FF UK a prorektora školy Mojmíra Horyny si rada připadá zbytečná, neboť ministr její členy během svého dosavadního působení ve funkci ani nekontaktoval. Členové rady chtěli podle něj sami rezignovat.

Jandák také v pořadu uvedl, že se Horyna podílel na pochybných výběrových řízeních při rekonstrukci Senátu. "U těch jsem vůbec nebyl, byl jsem v gremiu odborníků, kteří připravovali koncepci rekonstrukce, ale do ekonomických věcí jsem nikdy nezasahoval," řekl Horyna ČTK. "To je vážné obvinění, po dohodě s kolegy z právnické fakulty zvážím, co s tím mám dělat," dodal.

Ministra Ratha nečekaně přijal saúdskoarabský král Abdalláh

Nečekané přijetí u saúdskoarabského krále označil český ministr zdravotnictví David Rath za klíč k investicím obyvatel Saúdské Arábie v České republice. Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd přijal Ratha v neděli ve svém paláci v Rijádu a zajímal se zejména o české lázeňství. Tento králův krok by mohl ovlivnit chuť saúdskoarabských podnikatelů s Čechy jednat a investovat v České republice, řekl Rath zpravodajce ČTK.

"O přijetí vědí z televize všichni. Co udělá král, udělají všichni, je to klíč k investicím," prohlásil ministr. Král ho přijal zcela nečekaně, když se dozvěděl, že českého politika doprovází velká skupina podnikatelů, mezi nimi i zástupci lázní, nemocnice či farmaceutické firmy. Kvůli audienci prý dokonce vynechal i pravidelnou modlitbu. Rath je po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi druhým českým politikem, kterého král Abdalláh přijal.

Českému ministrovi zdravotnictví si čtyřiaosmdesátiletý monarcha postěžoval na bolavá kolena a vyslechl od něj lékařské doporučení, že by měl strávit alespoň dva týdny v lázních. Ministra v neděli přijal také korunní princ Sultán ibn Abdal Azíz Saúd, který potvrdil svůj zájem navštívit Českou republiku.

Ministr Rath se po podpisu memoranda o spolupráci vrací do vlasti. Během třídenního pobytu jednal se svým resortním kolegou. Hamád ibn Abdalláh Maní mu řekl, že má problém: většina pacientů prý nechce jet za lázeňským léčením jinam než do Česka. Ročně se v českých lázních léčí na 5000 obyvatel Saúdské Arábie. České lázeňství a rehabilitace mají v zemi dobrý zvuk.

V Saúdské Arábii pracuje asi 200 českých sester a lékařů, a místní nemocnice by rády získaly další odborníky. To Rath podporuje; pro české zdravotníky je podle něj dobrá zkušenost, když mohou pracovat v mezinárodních týmech.

Sněmovnu čeká schvalování zákoníku práce a neziskových nemocnic

Sněmovnu tento týden čeká schvalování nového zákoníku práce a zákona o neziskových nemocnicích. Zatím se zdá, že obě normy by mohli společně prosadit sociální demokraté a komunisté, kteří mají v dolní komoře většinu. Schůze pokračuje v úterý odpoledne, schvalování zákonů se ale očekává až ve středu.

Před závěrečným hlasováním jsou i některé další sledované normy, například novela zákona o péči o zdraví lidu. V ní jde mimo jiné o to, zda zákon nařídí pojišťovnám, aby s nemocnicemi uzavřely smlouvy na dobu neurčitou, a zda posílí roli České lékařské komory při vyjednávání o cenách péče. Lze předpokládat, že projednávání této novely i zákona o neziskových nemocnicích budou opět provázet spory levice a ministra zdravotnictví Davida Ratha s občanskými demokraty a lidovci.

Asociace 160 nemocnic je pro neziskové nemocnice, zákon odmítá

Asociace českých a moravských nemocnic podporuje zřízení neziskových nemocnic v Česku. S navrhovaným zákonem, který prosazuje ministr David Rath, ale nesouhlasí. ČTK to sdělili zástupci asociace. O normě, která vzbuzuje rozporuplné reakce, by měla tento týden hlasovat sněmovna. Proti předloze jsou hejtmani, kteří chtějí připravit vlastní návrh. Nesouhlasí s ní ani ODS. Podporují ji ČSSD a KSČM. Asociace sdružuje asi 160 převážně menších nemocnic. Podle svého prohlášení nepodporuje zákon "v podobě připravené fankluby Davida Ratha, která je neživotná a může sloužit jen jako nástroj k ovládnutí zdravotnictví jeho zájmovou skupinou".

Podle návrhu by se na neziskové nemocnice mělo změnit asi 140 ze dvou stovek nemocnic. Další zařízení by se mohla do roku 2008 rozhodnout, zda se z nich "neziskovky" stanou. Pokud by se nepřeměnila, zdravotní pojišťovny by jim proplácely jen akutní péči. Ostatní výkony a ošetření by si museli pacienti hradit sami. Podle odpůrců normy by tak nemocnicím hrozil zánik. Podle ministra Ratha má zákon naopak zajistit lidem dostupnou péči a má zabránit privatizaci nemocnic.

Proti asociaci menších nemocnic se minulý týden postavily lékařské odbory. Ve svém tiskovém prohlášení uvedly, že asociace nevyjadřuje vůli zaměstnanců nemocnic. Zástupci asociace ale zdůraznili, že jejich uskupení jedná pouze za členské nemocnice. "Pro nemocnice jako kterékoli jiné firmy jsou na prvém místě zájmy a spokojenost jejich zákazníků - pacientů," dodali.

Dukovanské jaderné elektrárně pomáhají mrazy k rekordní výrobě

Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku pomáhají mrazy k rekordní výrobě. Nízká teplota chladicí vody zvyšuje účinnost turbín a zařízení při stejném výkonu jaderného reaktoru dodá do sítě více elektřiny. Počasí tak spolu s dlouhodobou modernizací pomáhá naplnit letošní plán na nejvyšší výrobu v jednadvacetileté historii elektrárny. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Po elektrické energii je nyní vysoká poptávka v celé Evropě. Co se vyrobí, dá se také prodat," uvedl mluvčí. Zatímco v letním horku se výkon Dukovan pohybuje třeba jen kolem 1745 megawattů, během tuhé zimy stoupá téměř o 100 megawattů. Rozdíl představuje výkon jedné docela velké městské elektrárny, podotkl Spilka. Letošní maximum elektrického výkonu 2. února činilo 1824,4 megawattu.

Chladnější voda zvyšuje účinnost turbín. Při velkých mrazech se také může odstavit jedna ze čtyř betonových chladicích věží, které jsou dominantami elektrárny. Protože se zastaví jedno z čerpadel, která zajišťují cirkulaci vody a jsou největšími "elektrickými spotřebiči" elektrárny, ušetří se dalších 4,5 megawattu. Také ty se mohou dodat do sítě. Dukovany loni vyrobily 13,7 terrawatthodiny elektřiny. K vyrovnání rekordu v roce 2003 chybělo šest hodin provozu.

Během 14 dnů poskytly stany na Letné na 3000 noclehů

Ke 3000 noclehů se po noci na úterý vyšplhá počet noclehů, které za dva týdny poskytlo bezdomovcům stanové městečko na Letné. Každý večer tam směřuje přespat na 250 lidí. Protože kapacity osmi stanů nestačí, zhruba třicítku bezdomovců posílají denně organizátoři tábora přespat do denních center pomoci. Z neděle na pondělí přespalo ve vytápěných stane 234 osob, z toho 27 žen, informovala ČTK Eva Kubátová z tiskového odboru pražského magistrátu.

Zimní krizové středisko Letná je v provozu od 24. ledna, kdy stany na Letné postavili vojáci. Provoz tábora stojí město 50.000 korun denně, starají se o něj charitativní organizace Naděje, Armáda spásy, Arcidiecézní charita Praha a Městské centrum sociálních služeb a prevence. Původně měly stany stát na pláni pouze týden, protože ale mrazy nepolevily, prodloužil magistrát jejich provoz. Kromě přenocování v teple poskytuje středisko příchozím čaj, polévku a chléb.

Česko se opět připojilo ke Dni pro bezpečnější internet

Česko se stejně jako loni připojilo ke Dni pro bezpečnější internet, který připadá na úterý. Jeho cílem je omezit šíření pornografie, násilí, rasismu a dalších materiálů negativně působících na děti na internetu. "Internet je pro dnešní děti a mládež nepostradatelným informačním prostředkem. Může pro ně představovat ale i určité riziko," řekla ministryně školství Petra Buzková. Na případná rizika chce projekt také upozornit.

V ČR se v rámci programu koná literární soutěž nazvaná Můj internetový ochránce, kterou ministryně vyhlásila. Zapojit se do ní mohou děti od deseti do 16 let. Jejich úkolem je vymyslet bytost nebo věc, která vystupuje jako průvodce a ochránce dětí a mladých lidí, když pracují na internetu. Díky svému vystupování a vzhledu by se měla stát maskotem bezpečnějšího internetu. O vymyšlené postavě by děti měly napsat povídku a připojit k ní ilustrace. Text může mít maximálně 2000 slov. Uzávěrka soutěže je 31. května, své dílo by měly děti poslat na e-mailovou adresu [email protected].

Saddámova socha od Davida Černého se v Belgii dočkala zákazu

Kontroverzní český výtvarník David Černý dokázal, že umí vyvolat rozporuplné pocity i za hranicemi České republiky. Jeho "žraločí" socha bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna se v Belgii dočkala zákazu. Saddám uvězněný v akváriu měl být součástí přímořského festivalu v Middelkerke v Muzeu Dronkenput. Z obav před protesty však starosta města Michel Landuyt jeho vystavení nepovolil. Podle starosty by část obyvatel mohla Černého dílo shledat příliš provokativním. "Nikdy nevíte, co by se mohlo stát, když vystavíte takto explozivní záležitost," citoval ho list Het Nieuwsblad. Černý ČTK řekl, že o celém případu nemá žádné informace a že se o zákazu své práce dozvěděl až z tisku.

Belgičané ale přece jen budou mít příležitost provokativní dílo vidět. S největší pravděpodobností se objeví v Muzeu moderního umění v Ostende, jehož ředitel Willy van den Bussche se exponát rozhodl vystavit a podle svých slov počítá s velkou publicitou. Na nábřeží belgického přístavu by měli být k vidění i kojenci známí z pražské žižkovské věže. Výstava začne 31. března.

Pro nositele prestižní ceny Jindřicha Chalupeckého není mediální pozornost kolem jeho expozic v zahraničí ničím novým. Černého díla prodává i zavedený newyorský galerista Freedman. Pozornost na sebe Černý poprvé za hranicemi ČR strhl již v roce 1992, kdy v Madridu na akci Den zabíjení vyčuhovaly jeho obrovské mířící revolvery nečekaně z různým míst.

Pražský hrad rekonstruuje Vikárku, Jízdárnu a Richterovu vilu

Pražský hrad chce letos dokončit rekonstrukci restaurace Vikárka a otevřít tento kdysi oblíbený podnik znovu veřejnosti. Renovací prochází jeden z největších pražských výstavních objektů Jízdárna Pražského hradu. Začaly práce na rekonstrukci Richterovy vily a přilehlé Svatováclavské vinice, naopak by měla skončit poslední etapa oprav Ústavu šlechtičen. "Kolaudaci Vikárky plánujeme na červen," řekl ČTK ředitel Správy Pražského hradu (SPH) Ivo Velíšek.

Na Hradě se průběžně opravují mnohé objekty i jejich výzdoba, letošní rok ale bude podle ředitelky odboru památkové péče Ivany Kyzourové významný co do počtu velkých rekonstrukcí. Dlouhodobě je také naplánována rekonstrukce Nejvyššího purkrabství, práce by však měly začít pravděpodobně až příští rok.

Nejvýraznější rekonstrukcí posledních let byla v areálu Hradu přestavba bývalé Lumbeho vily na sídlo prezidenta. Podle některých kritiků mění umístění sídla hlavy státu do těsné blízkosti Jeleního příkopu tvář těchto zbytků přírody v hlavním městě. Hrad oponuje tím, že lidem se nic neuzavírá a sídlo prezidenta ostrahu vyžaduje.

Ze sportu:

Čeští sportovci mají od pondělí na olympijských hrách v Turíně připraveno vše potřebné. Šéf mise František Dvořák se svými spolupracovníky dokončili "budování" hlavních center v Turíně, Sestriere a Bardonecchii. Jak Dvořák řekl ČTK v telefonickém rozhovoru, největší práci mají funkcionáři se zajištěním podmínek v Sestriere, nejlepší je olympijské ubytování v Bardonecchii.

Olympijské prkno snowbardisty Michala Novotného se dočkalo křtu od Václava Klause. Český prezident polil v pondělí snowboard šampaňským ve Žlutých lázních v Praze a popřál mu hodně štěstí. Novotný bude při nadcházejících hrách v Turíně hájit barvy České republiky ve snowboardcrossu. Prezident pojede na zahájení olympiády a bude se prý snažit klání sledovat.

Druhé kolo slalomu do kombinace žen postaví na olympijských hrách v Turíně Petr Záhrobský. Otec bronzové slalomářky z mistrovství světa Šárky Záhrobské se to dozvěděl na víkendových závodech Světového poháru v německém Ofterschwangu. "Je to uznání určité práce a fakt, že naše autorita roste," řekl Záhrobský ČTK.

Český hokejista Jaromír Jágr z New Yorku Rangers vede produktivitu NHL o sedm bodů před švédským útočníkem Danielem Alfredssonem z Ottawy. Jágr má na kontě z 55 zápasů 80 bodů za 35 branek a 45 přihrávek. Jágrův spoluhráč Martin Straka se s 57 body za 12 branek a 45 přihrávek posunul na osmnácté místo. První dvacítku uzavírá další český útočník Václav Prospal z Tampy Bay, který nasbíral 56 bodů za 18 branek a 38 přihrávek.

Slávistický útočník Josef Beránek po svém šestibodovém představení ve Vítkovicích již tři zápasy za sebou nebodoval a po 48. kole vede produktivitu hokejové extraligy už jen o dva body před sparťanem Janem Markem. Beránek nasbíral v 46 duelech 51 bodů a s 38 asistencemi je nejlepším nahrávačem soutěže. Marek skóroval v 44 utkáních dvacetkrát a na 29 gólů přihrál. Třetí Ĺubomír Vaic z Liberce si připsal 47 bodů.

Česká tenistka Nicole Vaidišová se posunula ve světovém žebříčku na třinácté místo a opět si vylepšila osobní maximum. Díky čtvrtfinálové účasti na turnaji v Tokiu se šestnáctiletá hráčka oproti minulému týdnu dostala o jednu pozici výše. Nejlepší postavení v pořadí WTA v kariéře si v Tokiu vybojovala také Klára Koukalová, která je devětadvacátá.

Celkem osm českých plavců, čtyři muži a stejný počet žen, splnilo nominační kritéria pro účasti na mistrovství světa v krátkém bazénu v Šanghaji. V poslední den domácího šampionátu v neděli v Chomutově se to podařilo kraulaři Martinu Vernerovi a prsařům Petře Chocové a Jiřímu Jedličkovi. Již v pátek zaplavala v Chomutově limit Jana Myšková, sestavu doplňují další kraulaři Květoslav Svoboda, Michal Rubáček, Jana Pechanová a polohovkářka Petra Klosová. Ti si start na dubnovém světovém šampionátu zajistili finálovou účastí na prosincovém ME v krátkém bazénu v Terstu.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo s intenzivním sněžením. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.