Zprávy

Ostravská část vládní delegace nabídne Hyundai dvě zóny a služby

Ostravská část vládní delegace, která v pondělí odletí do Jižní Koreje jednat o podmínkách mnohamiliardové investice firmy Hyundai v České republice, nabídne automobilce průmyslové zóny Nošovice a Mošnov, ale také služby. ČTK to řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil. Hyundai zvažuje stavbu továrny, která by ročně vyráběla kolem 300.000 vozů, zřejmě v některé z lokalit v Česku nebo v Polsku. Favoritem je zóna v severomoravských Nošovicích. Podle Hanuše Krejčího z CzechInvestu by Hyundai mohl od státu získat investiční pobídky v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun. Do této částky jsou zahrnuty přímé investiční pobídky i daňové prázdniny. Vedení Hyundai si zatím na své konečné vyjádření vzalo čas do poloviny ledna. Pokud Korejci do Nošovic přijdou, vybuduje kraj u Nošovic integrované záchranné centrum pro hasiče, policii a ostatní záchranáře, které by sloužilo celé oblasti Beskyd.

Ministerstvo zvažuje další snížení marže, hrozí stávka lékárníků

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje další snížení obchodní přirážky na léky. Ministr David Rath (za ČSSD) to řekl v diskusním pořadu televize Nova. Úřad již ve snaze snížit náklady pojišťoven na léky v první fázi snížil obchodní přirážku lékáren a distributorů od 1. ledna z 32 na 29 procent. Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba v České televizi (ČT) uvedl, že stávka lékárníků je nevyhnutelná.

Rath ČTK řekl, že loni v létě vláda rozhodla o snížení marží, a chtěla tak ušetřit tři miliardy korun. Současné snížení obchodní přirážky o tři procenta přinese úsporu pojišťoven za léky pouze zhruba 1,5 miliardy korun. Proto je možné, že se marže ještě sníží. Podle Ratha by se to mohlo stát ve druhém čtvrtletí letošního roku. Lékárenská komora již nyní drží stávkovou pohotovost. Zda ve středu stávku vyhlásí, či nikoli, bude záležet zejména na tom, jak dopadne pondělní schůzka lékárníků s ministrem zdravotnictví. Podle Chudoby ministr Rath zpochybnil závěry jednání lékárníků s premiérem Jiřím Paroubkem o možnosti přechodného snížení marže. Podle lékárníků snížení marže ohrozí existenci čtvrtiny lékáren. Rath je přesvědčen, že lékáren je v České republice hodně. Do budoucna ministerstvo uvažuje i o tom, že by lékaři měli mít možnost vydat pacientům lék přímo.

Pitr si myslí, že je součástí zpravodajské hry rozvědky

Stíhaný podnikatel Tomáš Pitr je přesvědčen o tom, že se o něj zajímá Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). V Otázkách Václava Moravce v České televizi naznačil, že zpravodajská hra může souviset s privatizací Unipetrolu, při které se civilní rozvědka podle něj postarala o vyřazení několika vážných zájemců. V aféře spjaté s privatizací jedné z největších tuzemských firem figuruje i Pitrovo jméno. O bezpečnostní službě v souvislosti s Pitrem mluvil i soudce pražského městského soudu Petr Novák, který ve čtvrtek rozhodoval o přípustnosti kauce, která by stíhanému podnikateli umožnila zůstat na svobodě. Pitr se krátce předtím vrátil ze zahraniční dovolené, v tu dobu ho již ale hledal Interpol. Podle soudce podnět k vydání zatykače vzešel od "jisté bezpečnostní složky ČR". Její šéf prý napsal soudu dopis, v němž upozornil na obavu, že Pitr chce uprchnout ze země.

Pitr byl koncem loňského listopadu nepravomocně odsouzen k osmi a půl roku vězení za 11 let staré daňové delikty. K soudu se vždy dostavil. Čeká jej ještě odvolací jednání u pražského vrchního soudu. Ten již jednou zrušil rozsudek, který Pitra osvobodil. Podnikatel je údajně stíhán za další daňové trestné činy.

Podnikatel Syrovátka souzený s Pitrem se vrátil do Česka

Podnikatel Jiří Syrovátka, který byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen za daňové delikty spolu s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem, se vrátil do Česka. Syrovátka byl ve Spojených státech a dosud si nepřevzal rozsudek. Soudce se obával, že se nemusí vrátit, a dal mu ultimátum do pondělí. Pokud by se podnikatel nevrátil, vydal by na něj soud mezinárodní zatykač, uvedla Česká televize (ČT). Syrovátka byl podle ČT v Miami na Floridě. Po návratu do Česka televizi řekl, že se nechtěl soudu vyhýbat. "Byl jsem na plánované dovolené, na kterou jsem odjel 19. prosince a letenku zpátky jsem měl na 7. (ledna)," řekl ČT podnikatel. Syrovátka si podle soudce Petra Nováka do pondělí musí vyzvednout měsíc a půl starý rozsudek, jinak na něj vydá zatykač.

Ministr Sobotka nechce v příštích letech výrazně snižovat daňovou zátěž

Vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka nechce v příštích čtyřech až pěti letech výrazně snižovat daňové zatížení. Uvažuje však o změnách struktury zdanění. Sobotka to uvedl v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. Celková míra zdanění v těch nejbližších čtyřech pěti letech by se měla stabilizovat někde kolem 37 procent," uvedl Sobotka. Za loňský rok by složená daňová kvóta měla dosáhnout 38,7 procenta. Podle ministra je stabilizace daňové kvóty nutná k plnění priorit volebního programu ČSSD pro příští období, kterými jsou snížení nezaměstnanosti, přijetí eura a redukce rozpočtových deficitů. "Chceme měnit strukturu zdanění, chceme více posílit motivační prvky u daně z příjmů, chceme zjednodušit daň z příjmů, zejména pro drobné podnikatele," doplnil ministr. Chce zvyšovat některé sociální dávky. Ale například místo nedávno schváleného skokového zvýšení rodičovského příspěvku chce rozložení jeho navyšování do tří let. Růst by měly i dětské přídavky pro starší děti. Stát loni vybral na daních rekordních 459 miliard Kč. Podle Sobotky je to o 17 miliard Kč více, než bylo v plánu rozpočtu. Vyšší výběr se týkal daně z příjmu právnických osob a spotřebních daní.

Euro: Vojsko nakoupilo další nákladní tatry bez výběrového řízení

Ministerstvo obrany podepsalo koncem loňského roku se společností OKD Doprava smlouvu na dodání 177 nákladních aut Tatra 815 Multilift za 1,2 miliardy korun s náhonem na osm kol. Stejně jako v případě tisícovky terénních tater za několik miliard korun s náhonem na šest kol, jejichž nákup loni schválila vláda, nebyl ani v případě kontejnerových tater vyhlášen tendr. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro. "Tatry už v armádě zavedené jsou, takže dokud se neobjeví výrazně lepší typ, budeme je používat," vysvětlil ČTK postup ministerstva armádní mluvčí Andrej Čírtek. Zavedení dalších značek nákladních aut by podle něj bylo neefektivní. O nákupu ministerstvo média neinformovalo. V minulosti čelilo kritice jak ze strany novinářů, tak opozičních stran za to, že na řadu modernizačních projektů nevyhlašuje výběrová řízení a oslovuje jen jednu zbrojovku. Ministerstvo se hájí tím, že má na takový postup právo, protože uvedené zakázky patří mezi strategické, a v takovém případě zákon umožňuje tendr nevyhlašovat.

Premiér Paroubek podporuje ministra Ratha v informování pomocí inzerátů

Placenou inzerci, jejímž prostřednictvím informuje ministr zdravotnictví David Rath o svých záměrech, podporuje premiér Jiří Paroubek (ČSSD). "Nemáme jinou možnost, než uvést na správnou míru fakta, která se týkají činnosti ministerstva zdravotnictví a celého resortu zdravotnictví," řekl Paroubek v diskusním pořadu televize Prima. Naopak předseda vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek označil inzeráty již v pátek za přinejmenším neetické.

Inzeráty s Rathovým portrétem, které se v tomto týdnu objevily v českém tisku, mají titulek "V roce 2006 Vám zajišťujeme více zdravotní péče i léků". Ministerstvo v něm tvrdí, že motivuje lékaře k tomu, aby vybírali levnější, ale stejně účinné léky, kterých tím pádem mohou předepsat víc. "Z těchto důvodů je informace vyvěšená v ordinacích některých lékařů o tom, že nemohou psát stejné množství léků jako v roce 2005, zcela nepravdivá. Tito lékaři bezdůvodně straší pacienty, což považujeme za neetické," stojí v textu. Podle ministerstva nejde o kampaň. Někteří odborníci ale soudí, že cílem inzerátů není informovat a uklidnit pacienty, ale připomenout jim, kterou stranu mají za půl roku volit. Text si prý současně vyřizuje účty s neposlušnými lékaři, kteří varují před dopady Rathových kroků.

Falešného Kavanova asistenta čeká kvůli žalobci odvolací soud

Žalobce Jiří Kára trvá na tom, že si falešný asistent poslance ČSSD Jana Kavana Lukáš Kohout zaslouží za cestování po světě pod hlavičkou sněmovny a na cizí útraty přísnější podmíněný trest. Podal proto odvolání proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který Kohoutovi loni v září vyměřil za podvod dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Kára tehdy žádal podmínku tři roky na pět let.

Dvaadvacetiletý Kohout, kterému hrozily dva roky až osm let vězení, podle obžaloby objednával v roce 2002 jako údajný Kavanův asistent pod hlavičkou sněmovny letenky do různých zemí. Pro sebe i známé, se kterými navštívil například Jihoafrickou republiku, Maledivy či Thajsko. Letenky podle obžaloby neplatil a sněmovna faktury uhradit odmítla. Podle nepravomocného rozsudku má Kohout poškozeným zaplatit přes 130.000 korun z celkové škody kolem 1,6 milionu. Pokud jde o zbývající část, soud poškozené odkázal na občanskoprávní řízení. Má totiž pochybnosti ohledně toho, zda poškození nenahlásili víc letenek, než Kohout odebral, a zda správně vyčíslili jejich hodnotu. Sám Kohout se hájil tím, že letenky na politiky Václava Klause, Petru Buzkovou či Zdeňka Škromacha vůbec neobjednával.

Premiér Paroubek si neumí představit omezení kouření v restauracích

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) si neumí představit omezení možnosti kouřit v českých restauracích. Uvedl to v diskusním pořadu televize Prima. "Nevím, jestli je to rozumné a dobré," reagoval premiér na námitku, že zákaz kouření v restauracích a barech je evropským trendem. "O této věci bych ještě rád diskutoval," uzavřel Paroubek. Od Nového roku platí v České republice takzvaný protikuřácký zákon, podle kterého si kuřáci nemohou zapálit na autobusových a tramvajových zastávkách. Nový zákon zakazuje kouření ve školách, v kinech a divadlech, sportovních halách, v budovách státních úřadů, na nástupištích a dalších veřejně přístupných místech. Cigaretu si mohou Češi nyní dát po obědě v restauraci. Česká koalice proti tabáku to považuje za krok zpátky. Předchozí zákon totiž zakazoval kouření v restauracích v době podávání hlavních jídel. Nový zákon to ale podle koalice umožňuje.

Podle průzkumu agentury STEM pro Českou televizi je pro další omezování kouření na veřejnosti 67 procent lidí. Kouření v restauraci by úplně zakázala přibližně polovina Čechů. V restauracích a barech se nesmí kouřit například v Norsku, Švédsku, Irsku, Černé Hoře či Makedonii. V Itálii platí od ledna 2005 zákaz kouření ve veřejných zařízeních, která nemají prostory vybavené stanovenou ventilací. Tu však má jen asi pět procent italských barů a restaurací.

Zdražení energií se dotkne řady institucí

Školy se snaží šetřit energiemi, aby účet za ně nebyl kvůli jejich stále se zvyšující ceně moc vysoký. I přesto potřebují finanční pomoc od zřizovatelů. Cena energií se zvyšuje i letos, v průměru o 4,8 procenta bude dražší plyn a cena elektřiny bude vyšší o téměř devět procent. Ve školách se proto snaží zbytečně nesvítit, o víkendech a prázdninách méně topí. Zdražení energií bude mít negativní dopad i na hospodaření kulturních institucí v Praze. Většinou se však nechtějí "zahojit" na tom, že by zvýšily vstupné. Přitom například pro Národní divadlo bude zvýšení cen energií znamenat roční nárůst výdajů v řádu milionů korun. Zdražení energií se dotkne i nákladů, které na teplo a v létě i na chlazení některých expozic vynaloží pražská zoologická zahrada. Vzhledem k enormnímu zájmu návštěvníků o zoo, nebude muset ale zahrada zvýšit vstupné.

Tříkrálová sbírka pomůže seniorům, osamělým matkám či bezdomovcům

Většina výtěžku letošní Tříkrálové sbírky, kterou každoročně pořádá Česká katolická charita, půjde na pomoc českým seniorům, handicapovaným, osamělým matkám a lidem bez domova. "Desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí," uvedl Jan Oulík z tiskového oddělení charity. Loni vybrala katolická charita přes 60 milionů korun. Ke štědrosti lidí přispěla tehdy podle Oulíka rozsáhlá přírodní katastrofa, která o Vánocích 2004 postihla jihovýchodní Asii. Předloni činil výtěžek asi 45 milionů korun. Do sbírky se letos zapojilo asi 12.000 skupin koledníků. Například v Praze rozšířilo jejich řady více než šest desítek mladých Poláků.

Monarchisté uspořádali svůj tradiční tříkrálový pochod

Na tříkrálový pochod Prahou se vydali čeští monarchisté. Pod sochou svatého Václava se jich sešly asi tři desítky, někteří z nich přišli vybaveni žlutými prapory se siluetou předposledního rakousko-uherského císaře Františka Josefa II. a nápisem Za monarchii. Nejprve si společně zazpívali hymnu někdejšího habsburského mocnářství; když jim organizátoři zaveleli "Na Hrad", vyšli směrem na Hradčany. Tradiční tříkrálový pochod uspořádal letos již počtvrté novinář Petr Placák. "Myšlenka na monarchii v Česku asi nevypadá aktuálně. Když se ale podíváme na současnou politickou scénu 16 let po revoluci, tedy poté, co člověk myslel, že se bude kultivovat, tak vidíme, že je to čím dál tím horší. Proto si myslím, že to je naopak stále aktuálnější," řekl Placák ČTK. Podle Placáka je hlavní předností monarchie, že král nepodléhá stranickým bojům, a proto může svobodnou občanskou společnost nejlépe reprezentovat a "táhnout ji někam výš".

Podle premiéra Jiřího Paroubka je otázka monarchie v Česku "zajímavá myšlenka". "Nemyslím, že je reálná," řekl Paroubek novinářům. Sám na získání královské koruny rozhodně nepomýšlí. "Já bych se sám sesadil," odpověděl na nadsázkou míněný dotaz novinářů, co by dělal v případě, že by se stal králem a jeho manželka královnou.

Ve Vysokém Veselí shořela továrna na výrobu dřevěných hraček

Ve Vysokém Veselí na Jičínsku shořela továrna na výrobu dřevěných hraček a upomínkových předmětů. Oheň likvidovalo šest jednotek hasičů, nikdo nebyl zraněn. Příčinu ohně hasiči vyšetřují. Škodu majitel provozovny předběžně vyčíslil na jeden milion korun. V objektu byly i propanbutanové lahve, žádná ale nevybuchla.

V centru Hradce Králové hořel byt, majitelka se udusila kouřem

Jeden lidský život si vyžádal požár bytu v historickém centru Hradce Králové. Šestasedmdesátiletá majitelka bytu se udusila kouřem, další lidé v bytě nebyli. Škoda činí několik desítek tisíc korun. Příčinou požáru byla pravděpodobně nedbalost majitelky, protože oheň zřejmě vznikl od nedopalku cigarety nebo hořící svíčky u postele.

Sníh probořil střechu domu

Střecha asi sto let starého rodinného domku v Horních Bludovicích na Frýdecko-Místecku neudržela tíhu sněhu a v sobotu před půlnocí se zřítila. V domě spal jeho devětadvacetiletý majitel, který naštěstí vyvázl bez zranění, řekl operační důstojník centra tísňového volání. Pod tíhou sněhu se zřítila i štítová zeď. Podle starosty obce Zdeňka Knyče muž nebyl schopen zareagovat na pád střechy a pak se snažil z trosek domku uniknout.

Seifertovo dílo se málo kupuje, nakladatel přerušil edici

Souborné dílo Jaroslava Seiferta začal nakladatel Jiří Tomáš vydávat v roce 2001, kdy od narození jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu uplynulo sto let. Tehdy měli lidé o první díly zamýšlené sedmnáctisvazkové edice zájem a knihy se prodávaly. Před měsícem vydal Tomáš desátou knihu, ale oznámil, že edici přerušuje. Knihy se prodávají tak málo, že ztráty projektu činí 700.000 korun. Děje se tak v době, která se pojí s dalším seifertovským výročím - 10. ledna uplyne 20 let od básníkova úmrtí. Dluh, který má podle Tomáše k Seifertovi česká společnost, se zatím splatit nedaří. Nakladatel se ale nevzdává a věří, že se mu po přestávce podaří celý projekt dokončit.

Celý život psal Seifert srozumitelné, lyrické a většinou optimistické básně, ač byl řadu let v nemilosti komunistické moci. Jako pověstná červená nit se jeho tvorbou line hlavní téma - láska k ženě. Kromě poezie budily úctu i jeho občanské postoje. V roce 1956 Seifert, kterého z KSČ vyloučili již v roce 1929, odvážně vystoupil na obranu vězněných spisovatelů. Na sklonku 60. let stál v čele Svazu českých spisovatelů a protestoval proti vpádu spřátelených vojsk a následné normalizační politice. Byl též jedním z prvních signatářů Charty 77. V říjnu 1984 zastihla tehdy třiaosmdesátiletého Seiferta zpráva, že se stal laureátem Nobelovy ceny. V tehdejších českých novinách o tom byly dvě věty, ve slovenských jen jedna. Švédská akademie ve svém hodnocení uvedla: "Jeho krajané ho čtou a milují, je národním básníkem, který umí oslovit lidi s literárním vzděláním i ty, kteří k jeho dílu přistupují bez větší průpravy." Své poslání vyjádřil Seifert, který zemřel 10. ledna 1986, prostě a s jemným humorem: "Jdi, budeš očarován. Zpívej, máš komu. A nelži! Šel jsem a nelhal. A vám, mé lásky, jen trochu."

Litoměřický stavební úřad nařídí majiteli zbourat dům z konopí

Dům z konopí, který pokusně staví Petr Žáček v Podviní na Litoměřicku, bude muset majitel zřejmě zbourat. Litoměřický stavební úřad nařídí objekt zdemolovat kvůli chybějícímu stavebnímu povolení. Žáček označil dům za experiment. Stavební materiál, kterým je technické konopí, si pěstuje na vlastním poli. Z konopí vyrábí také hudební nástroje nebo šaty. Podle jeho propočtů by na vytopení objektu stačilo pět metrů krychlových dřeva. Případem se zabývala i policie a soud, protože se mezi výpěstky objevilo konopí seté se zvýšeným obsahem omamných látek. Žáček dostal za výrobu a držení omamných látek podmíněný trest na jeden rok.

Mezinárodní festival dechových hudeb vyhrál orchestr z Mannheimu

Vítězem Mezinárodního festivalu dechových hudeb 2006, který se uskutečnil v Národním domě na pražském Smíchově, se stala německá Bläserphilharmonie Mannheim. Diplomy a poháry za vítězství si odnesli také členové Dechového orchestru ZUŠ Vimperk a Dechového orchestru mladých Krnov, řekl ČTK tajemník poroty Tomáš Stavěl. Přehlídky se zúčastnilo 11 orchestrů soutěžících ve třech kategoriích; kromě domácích a německých souborů na festival přijel také jeden soubor z Belgie. Festival ukončila skladba Muziky, muziky od Františka Kmocha v podání zúčastněných těles.

Výstava ve Slavičíně přibližuje život Jana Pivečky v zahraničí

Návštěvníci výstavních prostor slavičínské radnice se mohou seznámit se životními osudy zdejšího rodáka Jana Pivečky. Výstava, která potrvá až do konce ledna, přibližuje dlouhé období, jež obuvnický expert, podnikatel a štědrý donátor strávil v cizině. Pivečka zemřel v lednu 2004. "Podobnou výstavu jsme uspořádali i vloni. Tehdy jsme se zaměřili na dobu jeho pobytu ve Slavičíně od roku 1992. Protože pro některé místní obyvatele je ale stále velkou neznámou jeho pobyt v cizině, rozhodli jsme se letos připravit další expozici, která mapuje právě toto období," poznamenala ředitelka Nadace Jana Pivečky Božena Filáková. Vystaveny jsou fotografie, dokumenty či suvenýry z cest.

Jan Pivečka se narodil v roce 1919 ve Slavičíně, kde měla jeho rodina obuvnickou továrnu. V roce 1946 vstoupil do služeb Baťových závodů a odešel do zahraničí. Jeho pobyt v cizině se nakonec kvůli politickému vývoji prodloužil na více než 40 let. Po práci v mnoha exotických zemích se nakonec usadil v Německu, kde vlastnil firmu Pirol. Později působil jako mezinárodní poradce v obuvnickém průmyslu. Po svém návratu do Slavičína marně usiloval o navrácení někdejší rodinné firmy. V roce 1996 založil nadaci nesoucí jeho jméno, která podporuje hlavně projekty v oblasti vzdělávání, výchovy či ekologie. Nadace vyvíjí činnost i po úmrtí svého zakladatele.

Sudová skončila třetí v závodu SP v boulích v Kanadě

V třetím závodu této sezony Světového poháru v jízdě v boulích se česká lyžařka Nikola Sudová prosadila podruhé na stupně vítězů. V kanadském Mont Gabrielu skončila třetí za vítěznou Norkou Kari Traaovou a domácí závodnicí Jennifer Heilovou. Na svém kontě tak má Sudová dva bronzy, jedno čtvrté místo a nadále jí patří druhé místo v pohárové soutěži. "Finálová jízda byla dobrá, ale v kvalifikaci jsem byla pomalá. Ve finále mi pomohl nový skok, který jsem se rozhodla zařadit," řekla ČTK z Kanady Sudová, která skočila v závodu salto mimo osu s názvem D spin X podruhé v sezoně. Mladší sestra Nikoly Sudové Šárka byla v konkurenci 35 závodnic osmadvacátá.

Štěpánek prohrál třísetovou bitvu s Moyou o indické finále

Radek Štěpánek prohrál třísetovou bitvu o postup do finále turnaje ATP v indickém Čennaí. S bývalou světovou jedničkou Carlosem Moyou ztratil český tenista úvodní sadu a poté s ním sehrál dva tie-breaky, v tom rozhodujícím však podlehl 3:7. Štěpánek byl blízko postupu, frustraci však necítil. "Po celý turnaj jsem hrál dobře. Na začátku roku jsem ještě nikdy neměl tak dobrý týden," dodal tenista, který stále čeká na svůj první triumf na okruhu ATP.

Žokej Minařík poprvé vyhrál v Macau

První vítězství na dráze v Macau vybojoval český žokej Filip Minařík. Německý rovinový šampion z loňského roku vyhrál hlavní dostih mítinku Ballinrobe Stakes na 1100 metrů. V sedle koně Munsona triumfoval rozdílem pouhého krku. Minařík, který se v minulých dnech potýkal s chřipkou, skončil v dalším dostihu na druhém místě. Druhý byl i v úterý při úvodním mítinku svého dostihového angažmá na jihočínském závodišti.

Po dnu volna čeká tři české posádky na Dakaru nejdelší etapa

Dvě dosud nejtěžší etapy mají účastníci dakarské rallye za sebou, ten největší test 28. ročníku je ale podle všeho čeká. V pondělí je na programu nejdelší přejezd - celkem 874 kilometrů, z toho 599 tvoří rychlostní zkouška. První polovina závodu pročistila startovní pole a mezi odpadlíky se vedle Tomáše Tomečka, který po havárii nestihl s tatrou ani přejezd z Evropy do Afriky, se těsně před dnem odpočinku zařadil i automobilista Peter Jerie. Přípravami na pokračování pouštního dobrodružství tak vyplnily volno už jen tři české soutěžní posádky - průběžné čtvrtý v soutěži kamionů Karel Loprais s tatrou, Martin Macík, který se v posledních dvou náročných etapách propracoval s liazem až na 12. místo hodnocení kamionů, a motocyklista Ivo Kaštan, jenž se i přes pád v sedmé etapě drží solidní 33. pozici.

Počasí

Bude slunečno, místy zataženo nízkou oblačností, hlavně na jihozápadě. Ojediněle mrznoucí mlhy. Denní teploty -5 až -1 stupeň, na horách kolem nuly.