Zprávy

Ministr Škromach popřel, že by ČSA financovaly jeho dovolenou v New Yorku

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach popřel, že by České aerolinie financovaly jeho silvestrovskou dovolenou v New Yorku. Novinářům předložil účet za pobyt v hotelu a za letenky. Ministr uvedl, že v hotelu platil hotově. Také ČSA popřely, že by Škromachův pobyt ve Spojených státech hradily. Podezření, že ministr byl i s rodinou na výletě v USA na účet ČSA, zveřejnil deník Blesk. Ministr očekává, že Blesk uvede celou záležitost na pravou míru. Připouští, že mylná informace mohla vzniknout tím, že služby zajišťovaly ČSA, což je běžná praxe leteckých společností. Domnívá se, že zveřejněné informace jsou součástí nějaké kampaně, která souvisí s odchodem ředitele ČSA Jaroslava Tvrdíka.

Blesk s odvoláním na recepčního newyorského hotelu Wellington napsal, že Škromach údajně pobýval s rodinou od 30. prosince do 3. ledna ve Spojených státech na účet ČSA. Podle deníku ČSA využívají hotel běžně pro ubytování posádek svých letadel a mají v hotelu otevřený účet.

Rychlovlak Pendolino srazil muže u Týnce nad Labem

Rychlovlak Pendolino srazil a usmrtil v Týnci nad Labem na Kolínsku staršího muže. Vlak pokračoval dál a na celou událost se přišlo až na zastávce v Pardubicích, kam vlak přijel se zbytky těla mrtvého na své přední části. ČTK to řekl operační důstojník pardubické policie. Podle kolínské policejní mluvčí Petry Langmannové se nehoda stala v železniční zastávce v Týnci nad Labem. Muž zřejmě přecházel koleje. Policie vyšetřuje, zda šlo o nešťastnou náhodu, nevyloučila ani sebevraždu. Mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar ČTK řekl, že strojvedoucí vlaku si střetu nevšiml. "Takové věci se, bohužel, občas stávají i u jiných vlaků, než je Pendolino," dodal. Pendolino je nejrychlejším českým vlakem s cestovní rychlostí až 160 kilometrů v hodině. Podle dostupných informací jde o první tragickou nehodu tohoto rychlovlaku.

Antimonopolní úřad: Armáda a ministerstvo spravedlnosti porušily zákon

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zjistil, že ministerstva obrany a spravedlnosti porušily zákon při zadávání veřejných zakázek. Informuje o tom server aktuálně.cz. V případě armády se porušení týká zakázky na opravu vrtulníků Mi-17 v hodnotě 30 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti zase pochybilo při zadávání objednávky na kancelářské potřeby, uvádí ÚOHS. Zakázku na generální opravu vrtulníků Mi-17 zadalo vojsko ještě v době, kdy byl ministrem obrany Jaroslav Tvrdík. Armáda nevyhlásila tendr a modernizaci strojů zadala rovnou státnímu podniku Letecké opravny Kbely, píše aktuálně.cz. Ministerstvo však tvrdí, že zákon takový postup umožňuje. Není to poprvé, co antimonopolní úřad prošetřuje zadávání armádních zakázek. Vojáci argumentují tím, že zmíněné objednávky patří mezi strategické zakázky, na které se podle zákona tendr vyhlašovat nemusí.

Premiér Paroubek příští týden navštíví Dánsko a Norsko

Nadcházející týden se premiér Jiří Paroubek vydá do Skandinávie. Ve středu navštíví Norsko, další den se přesune do Dánska. V obou severských zemích se setká s předsedy vlád a dalšími politiky. V Kodani je v plánu i soukromá audience u královny Margarethe II. V Oslu má Paroubek na programu schůzku s českými krajany, v dánské metropoli jednání s místními podnikateli, kteří investují v Česku.

Premiér Paroubek a ministr Bublan odmítli informovat Senát o zásahu při CzechTeku

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a ministr vnitra František Bublan odmítli předložit Senátu zprávu o policejním zásahu při loňské technoparty CzechTek. Zdůvodnili to mimo jiné tím, že úkolem Senátu není kontrolovat vládu nebo ministerstva. Jejich postoj znepokojuje předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Při policejním zásahu na CzechTeku byly loni v červenci zraněny desítky účastníků technoparty a policistů. Řada účastníků obviňuje policisty z brutality, média zaznamenala případy bití technařů povalených na zem. Někteří senátoři se pozastavují nad tím, že Inspekce ministra vnitra, která policejní excesy vyšetřuje, dosud jasně nevyhodnotila, kdo z policistů chyboval. "My bychom také rádi znali, kdo přesně velel a jak se okresní ředitel dostal k velení tak rozsáhlé akce, kde bylo tolik těžkooděnců z celé republiky," dodal Sobotka.

Experti zahájí v pondělí audit na ministerstvu zahraničí

Na ministerstvu zahraničí začne v pondělí několikaměsíční audit, který má zmapovat kompletní fungování české zahraniční služby včetně deseti vybraných zastupitelských úřadů. Činnost ministerstva budou zkoumat experti auditorské firmy. Audit má stát 19,3 milionu korun, bude na něj dohlížet náměstek Jaroslav Bašta. Ministerstvo uvádí, že obsahem kontroly není personální audit a úřad nepředpokládá, že by po jeho skončení mohlo začít nějaké propouštění zaměstnanců nad rámec každoročních dvou procent požadovaných vládou. Audit provede firma Deloitte Czech Republic.

Euro OnLine: Syrovátka souzený s Pitrem se zřejmě nevrátí do ČR

Podnikatel Jiří Syrovátka, který byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen za daňové delikty spolu s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem, se v pondělí velmi pravděpodobně nevrátí do České republiky. Informoval o tom zpravodajský server Euro OnLine. Šestatřicetiletý Syrovátka, který byl odsouzen na 8,5 roku vězení, zůstane podle serveru v Miami na Floridě v USA. Česká televize (ČT) uvedla, že pokud se do pondělí nevrátí, vydá na něj soudce stejně jako na Pitra mezinárodní zatykač.

Návrat do Česka oddaloval i Pitr, který se z údajné dovolené v rakouských Alpách měl původně vrátit 2. ledna. Nakonec soud přijal záruky, že před trestním stíháním neuprchne, a souhlasil s kaucí ve výši 15 milionů korun. Pražský městský soud odsoudil loni v listopadu Pitra a Provoda na 8,5 a devět let do vězení se zvýšenou ostrahou. Uznal je vinnými z 11 let starých daňových deliktů. Na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty se podle soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Oba se na místě odvolali. Případem se tak ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze, který dříve zrušil rozsudek městského soudu, jímž byli Pitr a Provod obžaloby zproštěni. Česká televize informovala, že soudce Městského soudu v Praze Petr Novák začal zabavovat pasy všem podnikatelům, kteří byli s Pitrem nepravomocně odsouzeni.

Nova: Pasovský zřejmě kvůli vraždě konzula do vězení nepůjde

Důchodce Jiří Pasovský nakonec zřejmě neskončí ve vězení, i když byl loni v září pravomocně odsouzen k pětiletému trestu za zastřelení nigerijského konzula. Městský soud v Praze tento týden rozhodl, že bývalý vojenský lékař nebude muset do vězení kvůli vážné nemoci, kterou trpí. Informovala o tom televize Nova.

Na počátku tragické události stála smlouva Pasovského s domnělými zástupci nigerijské vlády, mnohamilionové vklady mělnického důchodce do údajné stavby nigerijského ropovodu a očekávání zisku. Pasovský ale nedostal ze svých investic zpět nic, proto žádal o pomoc nigerijské velvyslanectví. Transakcemi prý přišel o více než 15 milionů korun, svých i vypůjčených, a věřitelé mu údajně začali vyhrožovat. V únoru 2003 pak podle soudu Pasovský po hádce zastřelil konzula a postřelil jeho sekretáře. Poté se útočník zhroutil, čin si téměř nevybavoval, vzpomněl si jen na to, jak ho rozčililo, když mu prý konzul nabídl pomoc za podmínky, že dostane polovinu z navrácené částky.

Právo: Manželku premiéra začala střežit ochranná služba

Manželku premiéra Zuzanu Paroubkovou střeží od pondělí z bezpečnostních důvodů ochranná služba. Informuje o tom deník Právo. "V poslední době se objevily určité indicie, které ale nemohu specifikovat, že by mohlo dojít k ohrožení paní Paroubkové," řekl deníku ministr vnitra František Bublan s tím, že tak vyhověl žádosti premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Podle Bublana manželka předsedy vlády nemá ochranku "v plném rozsahu", jakou mají podle vládního usnesení vybraní ústavní činitelé.

Mladí komunisté trvají na tom, že jejich činnost je v pořádku

Komunistický svaz mládeže (KSM) trvá na tom, že jeho činnost je v souladu s pravidly závaznými pro občanská sdružení. Po zasedání ústřední rady svazu to řekl jeho tajemník Zdeněk Štefek. Z porušování pravidel svaz nedávno obvinilo ministerstvo vnitra, podle kterého se KSM pokouší vyvíjet politickou činnost. Vnitro prodloužilo KSM lhůtu na změnu programových dokumentů a zanechání politické činnosti do konce čtvrtletí, čímž vyhovělo žádosti mladých komunistů. Podle ministra Františka Bublana mladí komunisté usilují mimo jiné o revoluční překonání kapitalismu a o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků. Pokud KSM stanovy nezmění, ministerstvo ho může rozpustit.

Na pochod proti jadernému úložišti se z Chanovic vydalo 200 lidí

Na pochod proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu se vydalo z Chanovic na Klatovsku a okolních osad asi 200 lidí. Jejich akce měla opakovaně upozornit na nesouhlas s tím, že by v této lokalitě měl v budoucnu sklad vyhořelého paliva z jaderných elektráren vzniknout. Proti záměru se už předloni zvedl silný odpor, v místních referendech lidé úložiště odmítli, řekl starosta Chanovic Petr Klásek. Přestože po referendu byly geologické práce ve vytypovaných lokalitách pozastaveny, chanovický obecní úřad jako pořadatel pochodu akci neodvolal. Podle starosty definitivní rozhodnutí o tom, že se v regionu úložiště jaderného odpadu budovat nebude, stále nepadlo.

Evropský soud pro lidská práva se chystá projednat žalobu ohledně regulace nájmu v ČR

Evropský soud pro lidská práva potvrdil, že se už brzy chystá projednat žalobu ohledně regulace nájemného v České republice. Ve Štrasburku si na něj stěžují tisíce majitelů domů. Právnička Eva Hubálková, která u tamního soudu působí už 14 let, Mladé frontě Dnes potvrdila, že tento případ by se mohl začít projednávat už v první polovině roku. "Závisí na tom, kdy padne rozsudek v případu francouzské majitelky polského původu Marie Hutten-Czapské v jejím sporu s Polskem. To by mohlo být někdy v březnu. Pak už nic nebude bránit tomu, aby se soudci začali zabývat i českým případem," uvedla Hubálková. Soud ve Štrabsurku se loni zastal Francouzky polského původu Marie Hutten-Czapské, které patří dům Gdaňsku, když rozhodl, že regulace nájemného poškozuje její vlastnická práva. Polsko se však odvolalo. Podle deníku vyráží už tento týden do Štrasburku skupina českých majitelů domů, aby zjistili situaci a podpořili Hutten- Czapskou při takzvaném veřejném slyšení. To se koná ve středu a má být jedním z posledních stání tohoto případu.

Žalobu do Štrasburku podalo 2750 majitelů nemovitostí a k nim se přidali někteří senátoři. Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin řekl, že budou od vlády žádat odškodnění až 40 miliard korun. Rozhodnutí soudu v polské kauze může mít dopad i na české majitele nemovitostí. "Evropský soud funguje na principu precedenčního práva, a tak je možné, že by rozhodl stejně, pokud dojde k názoru, že oba případy jsou stejné," uvedla Hubálková.

Poutní místo Svatá Hora chce přilákat víc návštěvníků

Známé české poutní místo Svatá Hora v Příbrami chce přilákat víc návštěvníků. Pomoci by v tom měl projekt Religiozní turistika na Svaté Hoře, který téměř čtyřmi miliony korun podpořila Evropská unie. Správce poutního místa Stanislav Přibyl ČTK řekl, že chtějí památku lidem přiblížit z kulturně-náboženského hlediska. "Aspoň v Evropě se to zdá být zajímavé téma," dodal. V Česku jsou podle něj podobné aktivity často spojovány s předsudky, že co je náboženské, je nějak podezřelé. V rámci projektu vzniknou nové internetové stránky a film, a to v devíti jazykových mutacích. Svatou Horu navštíví ročně podle odhadu 200.000 až 250.000 lidí.

Příbramská Svatá Hora patří k nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místům v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí.

Jimramov na Žďársku oslavil výročí Jana Karafiáta, autora Broučků

Jimramov na Žďársku oslavil 160. výročí narození evangelického kněze a spisovatele Jana Karafiáta (1846 až 1929) a 130. výročí prvního vydání jeho Broučků. Na slavného rodáka, jehož pohádková knížka se dočkala více než stovky vydání doma i v zahraničí, včetně Japonska, vzpomínali zástupci obce, evangelické církve i veřejnost. Oslavy začaly setkáním u pamětní desky na spisovatelově rodném domě. Na svoji dětskou četbu vzpomněl i hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. "Broučci se mi líbili. Myslím, že je to docela hezké a velmi výchovné dílo," řekl.

Karafiát se narodil v nepříliš majetné rodině jako předposlední z deseti dětí. Teologii studoval v Berlíně, Bonnu a ve Vídni. Jako domácí učitel pobýval v Kolíně nad Rýnem, nějaký čas strávil i ve Skotsku. Broučky napsal ve Hrubé Lhotě na Valašsku, kde působil jako farář evangelického sboru. Poslední léta strávil v Praze. Jako literát se mimo jiné věnoval revizi textu Kralické bible. Broučky poprvé vydal v roce 1876 vlastním nákladem. Od té doby kniha vychází doma i v zahraničí, byla zhudebněna a vznikla podle ní televizní a rozhlasová díla i loutkový film.

Baletní soubor Státní opery jede do Soluně s Popelkou

Baletní soubor Státní opery Praha pojede v příštím týdnu na zájezd do Soluně. Na scéně Thessaloniki Concert Hall uvede čtyřikrát balet Popelka. ČTK to sdělila Miroslava Kaňková ze Státní opery Praha. Pohádkový balet Sergeje Prokofjeva Popelka s baletním souborem pražské opery nastudovali choreograf Pavel Šmok a šéf souboru Pavel Ďumbala. V roli Popelky vystoupí sólistka souboru Anna Ščekaleva a v roli Prince sólista Ondřej Novotný.

Skokan Janda vyhrál Turné čtyř můstků společně s Ahonenem

Skokan na lyžích Jakub Janda vyhrál jako druhý Čech v historii prestižní Turné čtyř můstků. Sedmadvacetiletý reprezentant se však dělí o celkový triumf s Jannem Ahonenem, což se stalo poprvé v dějinách. Finský obhájce v závěrečném závodu Turné v rakouském Bischofshofenu porazil Jandu o dva body, což byl před závodem náskok českého skokana. Janda napodobil triumfem olympijského vítěze z Grenoblu Jiřího Rašku, jenž klání na rakousko-německých můstcích vyhrál v roce 1971. "Stálo mě to deset let života," uvedl Janda k dramatické koncovce v rozhovoru pro Českou televizi. Dva vítěze zná Turné premiérově za 54 ročníků. O další rekordní zápis se postaral Ahonen, jenž triumfoval po letech 1999, 2003 a 2005 celkově počtvrté, čímž vyrovnal maximum slavného německého skokana Jense Weissfloga.

Janda závod po prvním kole vedl po k.o. souboji o bod před Ahonenem. Oba nejlepší muži Turné předvedli nejdelší skoky o shodné délce 141 metrů, český reprezentant ale dostal tradičně lepší bodové hodnocení od rozhodčích. V celkovém pořadí Turné tak Janda virtuálně zvýšil svůj náskok před Finem na tři body. Ve druhém kole předvedl Ahonen veleskok 141,5 metru, což byl nejlepší pokus dne. Janda, jenž skákal jako poslední, zaostal o 2,5 metru a po prohře o dva body tak došlo k nevídané kuriozitě. Reglement Turné přitom počítal jen s jedním vítězem, jenž má za triumf dostat Nissan X-Trail. Automobilka však dodala vozy dva.

Až do příští olympiády ve Vancouveru 2010 může Jakub Janda zůstat v absolutní světové elitě skokanů na lyžích. Tvrdí to Jiří Raška, který se před 35 roky stal prvním a do letošního roku jediným českým vítězem prestižního Turné čtyř můstků. Čtyřiašedesátiletý vítěz ankety o Lyžaře století Raška si závod užil doma u televize a nyní prý úspěch svého nástupce decentně oslaví. "To nemá v historii obdobu, je to kuriozita," komentoval Raška v rozhovoru pro ČTK konečnou remízu mezi Jandou a Ahonenem. "Svědčí to o tom, že špička je dnes hodně vyrovnaná. Věřil jsem, že Kuba vyhraje, ale Ahonen se pořádně vyhecoval a podal vynikající výkon," uznala legenda. Úplně tak překvapený z nerozhodného výsledku nebyl. "Stává se to i v jiných sportech. Škoda prvního skoku v Innsbrucku, dnes by nebylo co řešit," připomněl Raška Jandův pokažený pokus z předchozího závodu. Podle Rašky má sedmadvacetiletý Janda velkou výhodu v tom, že do elity dozrál pozvolna. "Není jen kometou, která pak rychle zhasne," řekl Raška. Vedoucí muž Světového poháru je podle něho technicky téměř dokonalý. Za Jandovými současnými výkony stojí jeho slovinský kouč Vasja Bajc, jenž se podle Rašky stal hlavně psychologem. "Vasja je kamarád, takže vím, že přinesl do týmu klid a pohodu. To je hlavní," vypíchl bývalý skokan. "A také měl možnost díky svým kontaktům dostat do týmu špičkový materiál," přidal další důvod. "Uměl si dupnout, což kdyby udělal český kouč, řekli by mu, že se zbláznil," dodal Raška.

Výhru, o kterou se podělil s Ahonenem, nebral Jakub Janda jako horší. "Nemyslím si, že to je poloviční vítězství. Ahonen je pojem a každý si představí skoky na lyžích, když se řekne jeho jméno," řekl Janda s tím, že remizovat s Ahonenem byla pro něj svým způsobem i čest. "Chtěl bych jeho ohromnou vnitřní sílu, tu obdivuji," dodal závodník z Frenštátu pod Radhoštěm. Oba chtěli enormně dosáhnout na výhru. Technicky perfektní Janda se rval o první titul, Ahonen o rekordní čtvrtý. "Oba jsme chtěli vyhrát za každou cenu, takže vlk se nažral a koza zůstala celá," vystihl Janda vtipně finální pat. Český skokan byl z úspěchu natolik ohromen, že chvilkami podle svých slov nevěděl, co se s ním děje. "Teď se začínám probírat," řekl skoro dvě hodiny po svém posledním skoku.

Jakub Janda začínal se skoky na lyžích v osmi letech, zkoušel také tenis. Mezi ostatními závodníky si získal svými výkony respekt. Ti mladší mu dokonce vykají, což se ale Jandovi příliš nelíbí. Je svobodný, má rád rychlá auta, coca-colu a poslouchá Bon Joviho či Daniela Landu. Vystudoval obchodní akademii, jeho poznávacím znamením je náušnice v levém uchu.

Bauer skončil druhý na klasické patnáctce v estonském Otepää

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil druhý na klasické patnáctce v estonském Otepää. V závodě Světového poháru zaostal o půl vteřiny za Rusem Vasilijem Ročevem a stejně jako před týdnem v Novém Městě na Moravě dosáhl na stupně vítězů. První body do Světového poháru si za pětadvacáté místo připsal i junior Martin Jakš. Při svém druhém startu v prestižním seriálu ztratil devatenáctiletý běžec na vítěze více než minutu a půl a dostal se do bodované třicítky.

Čagin poprvé na Dakaru nevyhrál, Loprais klesl na 4. místo

Ruský pilot kamazu Vladimir Čagin měl na dakarské rallye problémy a v sedmé etapě premiérově přenechal prvenství někomu jinému. Vybojoval jej Nizozemec Hans Stacey s vozem MAN, který se díky tomu posunul na třetí místo před Karla Lopraise. Ten za volantem tatry zajel čtvrtý čas a za Holanďanem zaostal o 26 minut.

Tenis

Česká tenistka Lucie Šafářová vyhrála turnaj v australském Gold Coastu. Osmnáctiletá hráčka porazila ve finále čtvrtou nasazenou Italku Flavii Pennettaovou 6:3 a 6:4 a vybojovala třetí turnajové prvenství na okruhu WTA v kariéře. Šafářová zdolala papírovou favoritku v prvním vzájemném duelu za hodinu a 22 minut hry. Na tiskové konferenci po zápase česká tenistka řekla, že její hra je založena na jednoduché filosofii - útočit při každé příležitosti.

Česká tenistka Barbora Strýcová nedosáhla na deblový titul na turnaji v Auckladnu. S francouzskou partnerkou Emilií Loitovou nestačily ve finále na ruský pár Jelena Lichovcevová, Věra Zvonarevová. Turnajové jedničky zvítězily ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Český tenista Tomáš Berdych nebude hrát o turnajový titul v Adelaide. V semifinálovém duelu byl nad síly dvacetiletého hráče Belgičan Xavier Malisse. Šestý nasazený Berdych, který se marně snažil napodobit čerstvý primát své přítelkyně Lucie Šafářové z Gold Coastu, prohrál první set 4:6, ve druhém dokonce nezískal ani game a s turnajem se rozloučil inkasovaným "kanárem".

Nicole Vaidišová zakončila exhibiční turnaj pro osm pozvaných tenistek v Hongkongu druhým vítězstvím. Na závěr porazila podruhé v kariéře Číňanku Čeng Ťie, která zápas za stavu 2:6 a 1:3 vzdala. Celkovou vítězkou se stala Kim Clijstersová, jež v duelu aktuálně nejlepších tenistek světa porazila Lindsay Davenportovou. Právě světová jednička z USA porazila Vaidišovou v úvodním rozřazovacím čtvrtfinále, jehož vítězka šla do Zlaté skupiny a poražená do Stříbrné.

Holík má zlomenou kůstku v noze a bude Atlantě chybět až měsíc

Dva týdny až měsíc bude hokejistům Atlanty chybět zraněný útočník Robert Holík. Jihlavský rodák utrpěl v neděli, v den svých pětatřicátých narozenin, zlomeninu kůstky v noze po střele spoluhráče Ilji Kovalčuka. "Je to malá zlomenina. Jeho návrat ale bude hodně záležet na tom, jak se to bude hojit a také na tom, kolik bolesti Bobby snese," řekl kouč Bob Hartley listu Atlanta Journal-Constitution.

Počasí

Bude slunečno, místy nízká oblačnost, hlavně na jihozápadě. Ojediněle mrznoucí mlhy. Denní teploty -4 stupně až nula.