Zprávy

Sněmovna přijala nový zákon o veřejných zakázkách proti korupci

Nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, která mají omezit možnost korupce, schválila Poslanecká sněmovna. Norma má podle vlády přispět k větší transparentnosti při zadávání zakázek. Nový zákon počítá například s tím, že výběrové řízení na veřejnou zakázku již nebude možné směřovat na jednu konkrétní firmu. Předlohu, v níž poslanci provedli desítky úprav, nyní dostane k posouzení Senát.

Norma nově počítá s elektronickým zadáváním zakázky, což má podle ministerstva pro místní rozvoj přispět k větší transparentnosti a úsporám při zadávání veřejné zakázky. Vláda v zákoně navrhla také možnost zadávání zakázek pomocí tzv. společných nákupních subjektů. To může podle ministerstva vést k úsporám u vybraných komodit, které se nakupují ve velkém množství. Užitečné to bude i pro menší zadavatele, například obce, které se budou moci na zadání zakázky domluvit.

Poslanci chtějí, aby kraje měly regionální programy pro pomoc od EU

Kraje mají dostat v příštím roce možnost mít své vlastní regionální operační programy, aby mohly samy spravovat finanční prostředky od Evropské unie. Počítá s tím novela zákona o podpoře regionálního rozvoje, kterou schválila Poslanecká sněmovna. "Podařilo se nám vytvořit prostor pro to, aby kraje mohly samy administrovat finanční prostředky. Kraje budou mít své regionální operační programy, což je dobrá zpráva pro rozvoj regionů v příštím finančním období," uvedl po schválení novely ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Novela zachovává na území republiky osm "regionů soudržnosti", které jsou totožné s evropskými územními statistickými jednotkami NUTS 2. Rady těchto regionů budou hospodařit s dotacemi od státu a krajů na programy, na nichž se bude finančně podílet také EU. Novela upravuje také pravidla hospodaření těchto rad.

Sněmovna: Systém dávek sociální péče má motivovat k práci

Systém poskytování dávek sociální péče se zřejmě od roku 2007 změní. Do budoucna mají být místo současných 27 dávek pouze tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Počítá s tím nový zákon o hmotné nouzi, který schválila Poslanecká sněmovna. Vláda chce novým systémem motivovat lidi k tomu, aby si aktivně hledali práci a upřednostnili i méně placené místo či veřejně prospěšné práce před pouhým pobíráním dávek. Takto pracující potřební by nárok na dávky neztratili.

Příspěvek na živobytí by lidem vyplácel stát, doplatek za bydlení pak obce s rozšířenou působností. Doplatek by se lišil podle toho, jak vysoké jsou v jednotlivých regionech náklady na bydlení. Lidé, kteří by se náhle ocitli v tíživé situaci například kvůli živelní pohromě, by mohli stát požádat o "mimořádnou okamžitou pomoc" podobně jako nyní.

Lidé mají víc ovlivňovat, kdo se o ně postará - sněmovna je pro

Lidé by měli mít od roku 2007 podstatně větší šanci ovlivnit, zda se o ně v tíživé sociální a zdravotní situaci bude starat rodina, asistent, nebo půjdou do ústavu. Umožnit to má zákon o sociálních službách, který velkou většinou hlasů schválila sněmovna. Norma počítá s tím, že potřební budou dostávat odstupňované příspěvky - od 2000, respektive 3000 korun pro ty, kteří vyžadují částečnou pomoc, až po 11.000 korun měsíčně pro lidi, kteří jsou na pomoc jiného zcela odkázáni. V případě dospělých je dolní sazba 2000 korun, u mladších osmnácti let o tisícikorunu vyšší. Lidé by pak s těmito penězi v ruce měli sami rozhodovat o tom, co je pro ně nejvýhodnější a u koho službu nakoupí, tedy zda si například zaplatí domácí péči, či pobyt v ústavu.

Nemocenská má růst, v 1. dvou týdnech ji zaplatí firmy

Nemocenskou by v prvních dvou týdnech stonání měli lidem od roku 2007 začít místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Lidem s vyšším příjmem by se měly dávky v nemoci, mateřství či na ošetřování zvýšit. Sněmovna schválila zákon o nemocenském pojištění. Norma začne platit, pokud ji odhlasuje i Senát a podepíše prezident.

Doba nemoci se v ČR v posledních letech výrazně prodloužila. V roce 1990 český pracovník v průměru stonal 18 dnů, loni 36 dnů. Nejčastěji podle statistik stonají lidé s nižším výdělkem. V nemoci jim příjem totiž tolik neklesne. Pracovníci s nadprůměrnou mzdou naopak stonají méně nebo si na nemoc kvůli nízkým náhradám raději berou dovolenou.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha, jehož úřad normu navrhl, je nový zákon spravedlivější. Lidé s vyšším platem by měli v nemoci dostat i vyšší dávky, osobám s nižší mzdou naopak o něco klesnou. Systém tak má zabránit i případnému zneužívání nemocenské. Výplaty náhrad od firem pak mají zamezit tomu, aby zaměstnavatelé posílali své pracovníky na nemocenskou, když pro ně zrovna nemají práci.

Poslanci znovu schválili zpřísnění podmínek výprodeje v obchodech

Sněmovna chce přísnější podmínky výprodejů v obchodech. Počítá s tím návrh novely, který řetězcům mimo jiné ukládá stanovit začátek a konec výprodejů. Při plošné reklamě by měly mít dostatek zboží na skladě, nebo uvést množství zlevněného zboží v jednotlivých prodejnách. Novelu sněmovna schválila hlasy 103 ze 137 přítomných poslanců. Přehlasovala tak Senát, který chtěl zpřísnění reklamy na výprodeje z novely vypustit. Předlohu nyní posoudí prezident.

Vicepremiér Jahn: Příští rok poroste ekonomika o pět procent

Příští rok poroste česká ekonomika o pět procent a inflace se bude držet pod třemi procenty, řekl v rozhovoru pro ČTK vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle svých slov je sice optimističtější než většina ekonomů, ale k optimismu ho vedou údajně velmi dobré základy celého hospodářství. Ministerstvo financí odhaduje pro příští rok růst ekonomiky o 4,4 procenta a inflaci kolem 2,5 procenta. Jahn se rovněž domnívá, že průměrná měsíční mzda v roce 2006 překročí 20.000 korun, nezaměstnanost by se naopak měla mírně snížit. Dobré vyhlídky v příštím roce podle něj potvrzuje i vývoj v letošním roce. Investice proudí do Česka velmi rychle, daří se exportérům a mzdy rostou v souladu s produktivitou práce. "Letošní rok byl pro českou ekonomiku skvělý. Z hlediska vývoje hospodářství to byl jeden z nejlepších roků vůbec. Všechno bylo pozitivní," uvedl a dodal, že zná jen velmi málo firem, kterým by nerostl jak obrat, tak zisk.

Úspěch v dalších letech podle Martina Jahna závisí i na legislativě a na úspěšném čerpání peněz z evropských fondů, především po roce 2007. Období od roku 2004 do roku 2006 bylo údajně spíše tréninkové. "Pomalejší čerpání není tragédie. Ale ukázalo se, že je lepší dávat peníze do menšího počtu větších projektů," řekl Jahn.

Podle expertů v letošním roce ekonomika vzroste o zhruba pět procent. Ministerstvo financí odhaduje, že růst HDP dosáhne 4,8 procenta v letošním roce a 4,4 procenta v roce 2006. Inflace by měla podle ministerstva letos činit v průměru za celý rok necelá dvě procenta a v příštích letech by se měla pohybovat kolem 2,5 procenta.

Budoucí penze nemají stále jasné obrysy, lídři stran nejednali

Budoucí důchodový systém v Česku nemá ani po středě jasně stanovené obrysy. Lídři pětice parlamentních stran s premiérem Jiřím Paroubkem ani napotřetí nepodepsali dohodu o zásadách penzijní soustavy. Schůzku zrušili. Po 80 minutách se totiž stále k jednání nesešli, nedostavil se zástupce ODS. Dosud podpis vázl na tom, že se politici nedokázali shodnout na prodlužování důchodového věku. "Je to škoda, že se to zrušilo (jednání), protože teď už se to bude těžko dávat dohromady," uvedl Paroubek. Nepřítomnost ODS i postoj komunistů ho podle jeho slov zklamaly. Jestli bude podle něj "ochota partnerů", mohli by lídři o důchodech jednat v lednu.

KSČM totiž trvá na tom, aby penzijní věk nerostl. Politici se dosud nedokázali shodnout na tom, zda a od kterého roku by lidé měli chodit do důchodu v 65 letech. Podle koalice by to mělo být v roce 2031. Komunisté původně mluvili o roce 2036. Kompromisní znění dohody, které navrhl ministr práce Zdeněk Škromach, počítalo se zvýšením věku na 65 let do roku 2036. "Zásadně nepodporujeme prodloužení věku odchodu do důchodu. Ani tu kompromisní variantu v tuto chvíli," řekl šéf komunistů Vojtěch Filip. Myslí si, že KSČM "bude konzistentní" a názor nezmění.

Úspory ve výdajích na léky bude hledat komise

Lékárníci se ve středu dohodli s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem na vzniku pracovní skupiny, která do měsíce navrhne, jak uspořit výdaje zdravotního pojištění na léky. Ročně za ně pojišťovny dají 40 miliard korun. Lékárníci odmítají jako jedinou cestu úspor snížení obchodní přirážky na léky o tři procenta, jež od ledna prosadil Rath. "Rozumíme nespokojenosti lékáren i distributorů, protože celková lékárenská marže se tím sníží o 700 až 750 milionů. Na druhou stranu tu bude mít pozitivní dopad na peněženky pacientů," řekl po jednání Rath. Dodal, že od snížení marže očekává snížení cen léků v lékárnách, a tedy doplatků pro pacienty, nebo alespoň zachování jejich současné výše. Skupina by podle něj nejpozději do konce ledna měla přijít s jasnějším a komplexnějším návrhem, aby "nynější snížení marže bylo bráno jenom jako přechodné, a klidně od února, března mohlo být nalezeno definitivnější opatření".

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ocenil, že Paroubek pochopil argumenty lékárníků, že pouhé snížení marže zásadní změnu nepřinese. "Proto velmi vítám nabízenou ruku v tom, že bude ustavena do konce týdne pracovní komise," řekl. Pokud by se Chudoba s politiky nedohodl na řešení, byli lékárníci odhodláni vyhlásit stávku a zavřít ve čtvrtek na celý den lékárny. Představenstvo lékárnické komory se po jednání s premiérem usneslo, že se plánovaná stávka neuskuteční, zároveň ale s okamžitou platností vyhlásilo stávkovou pohotovost lékáren do 31. ledna 2006. "Těmito kroky vyjadřujeme vstřícnost k jednání komise," stojí v prohlášení, jež komora zaslala ČTK.

ÚOHS: Ministerstvo dopravy nesmí s Kapschem zatím uzavřít smlouvu

Ministerstvo dopravy nesmí uzavřít s rakouskou firmou Kapsch smlouvu dříve, než antimonopolní úřad prošetří výběrové řízení na zavedení a provoz mýtného v Česku. Předběžné opatření ve správním řízení s ministerstvem dopravy vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl předseda úřadu Martin Pecina.

Firma Kapsch tendr na zavedení a provoz mýtného vyhrála, neúspěšní účastníci soutěže si však stěžovali na jeho průběh a podmínky. Správní řízení zahájil úřad 15. prosince na návrh sdružení Mytia, které v tendru neuspělo a zaplatilo zákonnou kauci milion korun a správní poplatek. Předběžné opatření ukládá ÚOHS podle Peciny kvůli odvrácení bezprostředního ohrožení zájmů uchazečů o zakázku. ÚOHS má nyní 30 dnů na rozhodnutí.

Úřad zkoumá jak průběh výběrového řízení, tedy zda nebyl některý z uchazečů neoprávněně vyřazen, tak i samotný tendr, tedy zda nebyly jeho podmínky diskriminační, vysvětlil Pecina postup ÚOHS. V případě porušení zákona může antimonopolní úřad tendr zrušit, vrátit zadavateli k novému vyhodnocení, případně některého z účastníků vrátit do hry o zakázku.

Tomáš Prouza: Po zavedení eura se možná budou hlídat ceny v řetězcích

Po zavedení eura, které je plánováno na rok 2010, bude možná stát spolu se spotřebitelskými organizacemi podrobně hlídat, zda například obchodní řetězce neodůvodněně nezdražují své výrobky. Již půl roku před vstupem do eurozóny by v obchodech mohly být ceny uváděny povinně v obou měnách a přepočet v korunách by musel zůstat ještě dva roky po přijetí eura. V rozhovoru pro ČTK to řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Pokusy obchodníků zneužít při zavádění eura neznalosti lidí ke zdražování se objevily ve všech zemích, které společnou měnu přijaly.

Česká vláda zatím plánuje přijmout euro v roce 2010, někteří ekonomové odhadují pozdější termín. Zatímco bankovky jsou ve všech zemích eurozóny stejné, na mincích si ČR bude volit národní stranu. Ta podle Prouzy nebude známá dříve než v roce 2007. Sousední Slovensko, které plánuje zavést euro o rok dříve než ČR, již podobu svých budoucích mincí zná od úterý. Na mincích v hodnotě jednoho a dvou eur bude dvojitý kříž, na drobnějších centech Bratislavský hrad a tatranský vrch Kriváň.

V Iráku skončil český polní chirurgický tým

Mise českých vojenských chirurgů v Iráku skončila. Na pražskou Ruzyň se ve středu ráno vrátil armádním speciálem poslední šestičlenný tým, který zhruba osmnáctiměsíční působení chirurgů v britské polní nemocnici nedaleko Basry ukončil. Společně s lékaři a zdravotními sestrami v Praze přistál zbytek osmého kontingentu vojenských policistů, které v Iráku na další tři měsíce již nahradila stovka čerstvých vojáků.

Chirurgický tým v Iráku končí kvůli snižování počtů britských vojáků v oblasti, jež byli hlavními pacienty českých lékařů. Británie velí v jižní části Iráku od pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003. "Spolupráce s Brity byla výborná," řekl lékař Aleš Kopřiva. Tým prý ošetřoval zejména různá střepinová zranění, provedl i několik amputací. Britové a Dánové se podle něj nejčastěji stali oběťmi výbušných systémů nastražených místními ozbrojenci. Několik vojáků těžkým zraněním podlehlo. Polní chirurgický tým od poloviny roku 2004 provedl na základně Šaíba, kde bydlel společně s vojenskými policisty, kolem 70 operací a ošetřil stovky vojáků.

Soud o vydání Koženého do USA začne 30. ledna, potrvá týden

Žádost Spojených států o vydání podnikatele českého původu Viktora Koženého začne bahamský soud projednávat 30. ledna příštího roku. Proces je plánován na celý týden, řekl telefonicky ČTK bahamský prokurátor Francis Cumberbatch. Zda poté soud učiní rozhodnutí, není v tuto chvíli zřejmé, dodal. Koženého žádost o propuštění na kauci byla v úterý s konečnou platností zamítnuta, uvedl prokurátor. Ve vazbě je finančník už déle než dva měsíce. Cumberbatch ČTK potvrdil, že Koženého nyní zastupuje britský advokát Clive Nichols. Podle informací bahamského tisku dosavadní Koženého obhájce Philip Davis zůstává v týmu jeho právních zástupců.

Spojené státy žádají vydání Viktora Koženého kvůli obvinění ze snah o podplácení ázerbájdžánských představitelů. Souhlas se zahájením extradičního řízení vyslovil bahamský ministr zahraničí Fred Mitchell začátkem prosince. O Koženého vydání usiluje kvůli podezření ze zpronevěry majetku v hodnotě 11,5 miliardy korun i Česká republika. Ale vzhledem k tomu, že s Bahamami na rozdíl od USA neuzavřela smlouvu o právní pomoci, byly její snahy zatím neúspěšné. Na americkou žádost zadržela finančníka bahamská policie 5. října jen několik hodin před tím, než byl v USA spolu se dvěma Američany obžalován z údajné rozsáhlé korupce v souvislosti s tehdy zamýšlenou privatizací ázerbájdžánské ropné společnosti SOCAR. Kožený veškerá obvinění odmítá.

Při soudním jednání v bahamské metropoli Nassau o žádosti Koženého o propuštění na kauci vyšlo v druhé polovině října najevo, že kromě irského pasu má i venezuelské a možná i brazilské občanství. Celkem bylo soudu předloženo osm jeho cestovních dokladů, včetně neplatného pasu České republiky. Na Bahamských ostrovech, které leží v Atlantickém oceánu jihovýchodně od Floridy, žije nyní dvaačtyřicetiletý Kožený od roku 1993.

Rada udělila Nově dalších osm milionů korun pokut za reality show

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Nově další pokuty za vulgarity, obscénnosti a další neetické prvky v reality show Big Brother v celkové výši osm milionů. Pokuty se týkaly jednotlivých dílů odvysílaných od 30. září do 9. října, řekl ČTK předseda rady Petr Pospíchal. Úhrnem již Nova dostala od rady pokuty za reality show v celkové výši 25 milionů korun, tedy o tři více než konkurenční Prima, která tento týden žádnou pokutu nedostala. "Porušení zákona se stále opakuje, není tam žádný nový prvek. Je to obdobné porušení zákona, jako v předchozích případech," uvedl Pospíchal. Nova porušila zákon podle rady tím, že mezi 06:00 a 22:00 odvysílala vulgární, obscénní a příliš erotické záběry, čímž ohrozila mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých.

Tříkrálová sbírka bude v lednu pošesté celostátní

Česká katolická charita na začátku nového roku už pošesté uspořádá celostátní Tříkrálovou sbírku, která ročně vynáší desítky milionů korun. Lidé mohou na pomoc potřebným přispět složenkami nebo bankovním převodem, ale po městech a obcích se současně bude pohybovat asi 18.000 skupinek koledníků s kasičkami. "Počet koledujících rok od roku vzrůstá, také výtěžek je každým rokem vyšší. Letos dosáhl rekordních 62,7 milionu korun," řekl na středeční tiskové konferenci generální sekretář Sdružení Česká katolická charita Oldřich Haičman. Tento výsledek byl podle něj však zřejmě mimořádně umocněn vánoční přírodní katastrofou v Asii, která vyvolala po celém světě velkou solidaritu.

V jednotlivých katolických diecézích se uskuteční počátkem ledna požehnání koledníkům, většinou při bohoslužbách v sídle biskupství nebo v tamních katedrálách. Například v Praze kardinál Miloslav Vlk tímto způsobem zahájí Tříkrálovou sbírku 2. ledna odpoledne v Arcibiskupském paláci. Někde, například na jižní Moravě na Kyjovsku, však Tříkrálová sbírka tradičně začíná v terénu už 26. prosince. Stejně jako v předchozích letech bude výtěžek celostátní sbírky využit na podporu a pomoc lidem, kteří se z jakýchkoli důvodů ocitli v nouzi, a to v tuzemsku i zahraničí. Stovky projektů budou podpořeny v místech, kde se peníze vybírají. Deset procent z celkového výtěžku sbírky je každoročně určeno na humanitární účely.

Zemřel generál a bojovník z druhé světové války Rudolf Pernický

V Praze ve středu odpoledne zemřel generál a slavný odbojář z druhé světové války Rudolf Pernický. ČTK to řekla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Magda Thomesová. Dodala, že devadesátiletý generál zemřel po dlouhé nemoci, která souvisela s komplikovanou cukrovkou. Bývalý výsadkář Pernický patří mezi nejvýznamnější české bojovníky proti fašismu. Letos 28. října dostal od prezidenta Václava Klause Řád bílého lva.

České herečky dostaly cenu poroty ve Venezuele

Cenu poroty za nejlepší ženské představení získaly na mezinárodním festivalu v Caracasu české autorky a interpretky divadelní inscenace Mezzo. Soubor Secondhand Woman uspěl v konkurenci 27 představení z 18 zemí a získal pozvání na další významné mezinárodní festivaly v Latinské Americe, řekla ČTK Jana Návratová z Divadelního ústavu. Hostování se konalo v rámci projektu Sezona českého divadla v Latinské Americe - Teatro.cz, který Divadelní ústav organizuje.

Soubor Secondhand Woman, který vytvořily Daniela Voráčková, Halka Třešňáková, Petra Lustigová, Stefanie Thorsová a Helene Kvintová, vystoupil na festivalu Fiesta 2005! v Caracasu počátkem prosince. Teprve po návratu se dozvěděly, že dostaly cenu, uvedla Návratová. Ocenění představení Mezzo završilo dvouleté inscenování tohoto díla pohybujícího se mezi kabaretem, výtvarným a pohybovým divadlem a improvizací. Na konci listopadu mělo pražskou derniéru v divadle Alfred ve dvoře.

Mezzo je autorským představením, autentickou revuí o životě žen po třicítce. Inscenace vznikala na základě mnoha otázek, které jsou úzce spojeny se současným chápáním, předsudky, tendencemi i představami o identitě mladých žen ve společnosti.

Na Svaté Hoře začala tradiční výstava betlémů

V Mníšecké kapli na příbramské Svaté Hoře začala tradiční výstava betlémů. Na rozdíl od předchozích let představuje návštěvníkům pouze historické jesličky. Otevřena bude do 8. ledna, řekl ČTK starosta pořádajícího spolku Příbramští betlemáři Ján Chvalník. Výstavu na Svaté Hoře pořádají betlemáři už popatnácté. Letos se jim podařilo shromáždit 11 historických exponátů z let 1870 až 1930. Čtyři z nich jsou vystaveny vůbec poprvé.

"Byly pouze v rodinách. Jeden jsme našli před měsícem na půdě," dodal Chvalník. Většina vystavených betlémů je majetkem členů spolku. "Nejsou to malé jesličky, jsou velké přes metr, i čtyři metry. To je pro Příbram typické," řekl. Mezi exponáty je i jeden kovový a dva malé skříňkové. Ve svatohorském muzeu navíc betlemáři vystavují ještě kolem 50 miniaturních jesliček z Čech, Afriky, Itálie, Německa a Rakouska.

Na Svaté Hoře letos chybí velký betlém, na jehož výrobě se od roku 1998 průběžně podílejí všichni členové spolku. Má už kolem 350 figurek, staveb a dalších objektů a dá se rozestavět na plochu 3,5 metru. Jesličky měly být původně dílem příbramských tvůrců, figurky ale začali posílat i řezbáři z jiných měst a obcí. "Je to už velké, musíme ho do budoucna rozdělit," řekl Chvalník. Zájemci o tyto jesličky ale zkrátka nepřijdou, jsou součástí výstavy betlémů v příbramském Zámečku-Ernestinu.

Ze sportu:

Chorvatská lyžařka Janica Kosteličová vyhrála ve středu historicky první závod Světového poháru v obřím slalomu ve Špindlerově Mlýně. Na dalších místech skončily Rakušanky Kathrin Zettelová a Marlies Schildová. Šárka Záhrobská obsadila 28. pozici, bodovala i devětadvacátá Eva Kurfürstová.

Možná poslední zápas za Dortmund odehrál v úterý český fotbalista Tomáš Rosický. Den před začátkem vánoční dovolené reprezentační záložník přispěl jednou brankou z přímého kopu k vítězství Borussie v přípravném utkání nad účastníkem regionální soutěže Lippstadtem 3:0. V lednu už se Rosický možná bude hlásit v jiném klubu. Jeho agent Pavel Paska už jednal o hráčově případném přestupu do Atlétika Madrid, dalším zájemcem o služby pětadvacetiletého středopolaře je Arsenal Londýn. Dortmund údajně požaduje za Rosického odstupné ve výši 13 milionů eur.

Obránce fotbalové reprezentace Zdeněk Grygera možná v zimním přestupovém období změní dres. O oporu Ajaxu Amsterodam, kde Grygera při neúčasti Tomáše Galáska zaskakuje také jako kapitán, podle internetového serveru channel4.com projevil zájem Juventus Turín. V něm by se Grygera potkal s reprezentačním spoluhráčem Pavlem Nedvědem.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.