Zprávy

Premiér Wen řekl prezidentu Klausovi, že Čína má zájem o dialog o lidských právech

Čína má zájem o dialog o lidských právech jak s Evropskou unií, tak s Českou republikou, řekl čínský premiér Wen Ťia-pao prezidentovi Václavu Klausovi během jednání na Pražském hradě. "V diskusi o hospodářských vztazích prezident upozornil na problémy některých českých firem v souvislosti s razantním vstupem Číny na pole světové ekonomiky," informoval novináře mluvčí Hradu Petr Hájek. Na Pražském hradě přivítali čínského premiéra odpůrci i stoupenci jeho vlády. Hradní nádvoří se během Wenova jednání s Klausem zbarvila žlutě a rudě - příznivci komunistické vlády v Číně zde drželi čínské vlajky a rudé transparenty se žlutými nápisy. Naopak vyznavači meditačního hnutí Fa-lun-kung sem na protest přinesli většinou žluté transparenty s nápisy v barvě modré.

Rozhovory vedl Wen Ťia-pao také s premiérem Paroubkem. Oba podepsali sérii smluv prohlubující spolupráci v ekonomické, politické či kulturní oblasti. Premiér nevládním organizacím slíbil, že se při rozhovorech dotkne otázky lidských práv. Na tiskové konferenci se ale o tomto problému nezmínil. Prezident Klaus byl v Číně i s početným doprovodem českých podnikatelů na jaře 2004. Jeho předchůdce Václav Havel, bývalý disident vězněný československým komunistickým režimem, do této země oficiálně nikdy nezavítal. Návštěvu Wena nechtěl komentovat.

Tématu dodržování lidských práv v Číně se dotkli i senátoři v rámci debaty o nových česko-čínských smlouvách. Na jednání se podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky neprojevila skutečnost, že v českém Senátu jsou přijímáni čínští disidenti a zástupci Tchaj- wanu, tedy ostrovního státu, který se oddělil od komunistické pevninské Číny v roce 1949. Čínský premiér kvitoval s povděkem, že česká strana uznává jednu Čínu, uvedl Sobotka. Když mu k tomu podle svých slov řekl, že určitým problém při tomto uznání tvoří Tchaj-wan a zástupci zahraničního výboru uvažují o návštěvě Číny i této ostrovní země, "v té chvíli bylo řečeno, že Čína je jenom jedna", dodal Sobotka. Česko-čínská dohoda o vzájemné ochraně a podpoře investic je podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky z opoziční ODS výhodnější pro asijský stát. Považuje ji proto jen za základ, který bude navíc třeba dát do souladu s právem Evropské unie. Smlouva podle něj neskýtá záruku, že čeští investoři budou moci případný zisk použít podle své vůle a třeba jej z Číny vyvézt. Ministerstvo financí nicméně uvádí, že nová dohoda zlepšuje nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství Číny.

Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil

Na Haiti byl ve středu unesen český misionář Roman Musil, jenž působí na ostrově již několik let. Únosci údajně požadují výkupné 50.000 dolarů (zhruba 1,25 milionu korun). S únosci vyjednávají představitelé katolické církve. Nejde o politický únos, ale o kriminální čin, řekl v pátek Martin Sedloň z řádu Oblátů Neposkvrněné Panny Marie, jehož je čtyřiatřicetiletý Musil členem. Únosy jsou na Haiti velmi časté, podle agentury Reuters tam bylo od března uneseno přes 1000 lidí.

Musil spolupracuje s olomouckou Agenturou rozvojové a humanitární pomoci. "Informaci jsem získal elektronickou cestou od kolegy, kterého naše agentura poslala na Haiti, aby pomohl při výstavbě školy. Roman Musil jel pravděpodobně ve středu spolu s patnáctiletým chlapcem do hlavního města pro balíky, které ze Zábřehu či Olomouce odeslala Charita. Údajně těsně před cílem ale byli uneseni," řekl ČTK Pavel Nováček z agentury. Jeho slova potvrdil i Sedloň.

Na Frýdecko-Místecku a Vsetínsku bez proudu ještě 400 domácností

Třetí den od sněhové kalamity zůstává na Frýdecko-Místecku a Vsetínsku ještě necelých 400 domácností bez elektrického proudu. Energetici poruchy stále odstraňují, řekla mluvčí Severomoravské energetiky (SME) Sylva Vidláková. Poruchy na vysokém napětí, které napájí celé obce, jsou podle Vidlákové už opraveny. O víkendu se by se měly dokončit opravy nízkého napětí v částech obcí u jednotlivých domů. Sníh zaplavil regiony v noci na středu, jeho vahou popadala spousta stromů. Zablokovaly silnice a přerušily dodávku proudu tisícovkám rodin. Neprůjezdné byly také železniční tratě. Vsetínský krizový štáb povolal na pomoc armádu, která Velkým Karlovicím s 2650 obyvateli zapůjčila tři velké agregáty na výrobu elektřiny. Energetici předběžně odhadují, že škody na zařízeních přesáhnou pět milionů korun, mohly by se však vyšplhat až na dvojnásobek.

Průzkum TI: Nejvíce korupce je mezi politickými stranami a policií

Korupci se podle Čechů nejvíce daří mezi politickými stranami a u policie, nevyhýbá se však ani soudům a parlamentu. Vyplývá to z průzkumu agentury Gallup International, který zveřejnila organizace Transparency International (TI). Šetření s názvem Globální barometr korupce 2005 se zúčastnilo přes 55.000 respondentů z 69 zemí.

Sociolog Ivan Gabal soudí, že korupce v české politice a policii je velmi závažný problém a také známkou toho, že se Česko ještě neoprostilo od způsobu z komunistické minulosti. Autoři šetření rovněž zjistili, že Česká republika patří vedle Rumunska, Litvy, Řecka, Bolívie a Ukrajiny k zemím, v nichž za poslední rok 11 až 30 procent z celkového počtu dotázaných zaplatilo úplatek.

Premiér popírá, že se začíná mluvit o odvolání šéfa ČSA Tvrdíka

Předseda vlády Jiří Paroubek popřel informace, že se ve vládě uvažuje o odvolání prezidenta Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka, jak napsala Mladá fronta Dnes. Podle deníku se Tvrdíkovi nedaří udržet firmu v zisku a z představenstva mu navíc odcházejí dva lidé. "Na jednání vlády o takové možnosti nepadlo ani slovo. Premiér zdůrazňuje, že v této věci nečinil žádné konzultace," sdělila vládní mluvčí Lucie Orgoníková.

Tvrdík podle MfD mluvil ve středu večer s premiérem Jiřím Paroubkem, který údajně nabídl Tvrdíkovo místo odcházejícímu místopředsedovi vlády Martinu Jahnovi. Jahn ho však odmítl. MfD řekl, že celou věc nechce komentovat. Podle Orgoníkové však předseda vlády Jahnovi post prezidenta ČSA nenabízel a i tato informace je podle ní zcela nepravdivá.

Ministr Urban: O výběru zóny pro automobilku Huyndai se musí rozhodnout do konce roku

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se dohodl se zástupci jihokorejské automobilky Hyundai, že do konce letošního roku musí padnout rozhodnutí o výběru průmyslové zóny, ve které by měla nová továrna Hyundai vyrůst. Ve hře o tuto obří investici v hodnotě 35 až 40 miliard korun jsou průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, v Mošňově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji. Výkup pozemků v Nošovicích, o které má automobilka největší zájem, ale kvůli nesouhlasu některých vlastníků parcel zatím vázne.

Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů. Vedení korejské firmy Hyundai Motor Company dalo najevo, že má zájem o Nošovice, kde ale kraj musí přesvědčit majitele ještě pěti procent pozemků, aby svou půdu pro budoucí průmyslovou zónu prodali. Proti prodeji půdy pro budoucí zónu se staví nošovické zemědělské družstvo a několik starousedlíků. Stát ve čtvrtek Moravskoslezskému kraji prodloužil do 22. prosince lhůtu na výkup prvních sta hektarů pro průmyslovou zónu v Nošovicích, o kterou má Hyundai zájem. Pokud to kraj nesplní, uvažuje premiér Jiří Paroubek o vyvlastnění pozemků pro stavbu zóny. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský s vyvlastněním nesouhlasí.

Hejtmani: Zákon o neziskových nemocnicích znamená znárodňování

Poslanecký návrh zákona o neziskových nemocnicích znamená podle hejtmanů znárodňování. Návrh přirovnávají k předpisu z roku 1948, který podepsal tehdejší komunistický vůdce Klement Gottwald. Pokud bude schválen, kraje se obrátí se stížností na Ústavní soud, řekl novinářům po jednání asociace krajů její předseda a moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS). Zákon by podle něho krajům odňal majetek, byl by podřízen pravidlům stanoveným ministerstvem zdravotnictví, přitom by kraj garantoval závazky zdravotnických zařízení. "Zákon skutečně považujeme za neuvěřitelný průlom," uvedl Tošenovský. Je to dekret o znárodňování majetku krajů, obcí i nemocnic, dodal.

Návrhem reagovali poslanci zejména z ČSSD na postup krajů, které nemocnice převádějí z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Krajům a ODS vadí, že nemocnice budou zařazeny do sítě, jen když se změní v neziskové. Pouze to by jim zaručovalo peníze od pojišťoven. Hejtmani si navíc stěžují, že návrh zákona nebyl s kraji projednáván. Prý se k němu i velmi těžko dostávali. "Je to bezprecedentní postup parlamentu, který od vlády jedné strany nemá obdobu," soudí Tošenovský. Také pražský primátor Pavel Bém (ODS) hovořil o znárodnění, které bude mít tři rukojmí: pacienty, zdravotnický personál a lékaře a krajské rozpočty.

Sporným návrhem zákona o neziskových nemocnicích se bude sněmovna zabývat až v úterý. Do sněmovny už přitom přišel předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský (ODS), který chtěl poslance vyzvat, aby normu odmítli.

Sněmovna zvolila členy komise k Všeobecné zdravotní pojišťovně

Sněmovna zvolila všech deset členů vyšetřovací komise, která má prověřit hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Komise má sněmovně výsledky své práce předložit do konce dubna příštího roku. Má mimo jiné objasnit, jak a proč vznikl dluh VZP a jaký na tom má podíl vedení pojišťovny. Poslanci mají také zkontrolovat, jak efektivně VZP vynakládala peníze. Vyšetřovacích komisí již dolní komora v minulých letech ustavila několik. Někteří kritici je označují jako nepotřebné spolky, které nic neobjasní a jen stojí peníze.

Na ostrá slova ministra Ratha odpověděla Musílková rovněž ostře

Na ostrá slova ministra zdravotnictví Davida Ratha o nepořádcích ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) odpověděla ředitelka VZP Jiřina Musílková stejně ostře. Odmítla dosavadní výsledky ministerské kontroly jako zmanipulované a zpochybnila profesionalitu týmu nuceného správce. Přestože byla k odchodu z funkce dotlačena, neodchází prý s hořkostí. "Zveřejňované údaje kontroly jsou k oblbnutí lidí a jsou zlou vůlí," prohlásila. Lidé provádějící kontrolu si podle ní "léčí své mindráky, svá malá ukřivdění", kterých se jim dostalo jako zaměstnancům VZP. Musílková uvedla, že Antonín Pečenka dodnes neodevzdal kopii protokolu o ukončení pracovního poměru, takže je vlastně zaměstnancem VZP, a nemůže být tedy nuceným správcem. Ředitelku na její zřejmě poslední tiskovou konferenci ve funkci přišlo dnes podpořit zhruba deset pracovníků VZP, kteří jí na závěr vystoupení zatleskali. Tiskový mluvčí Jiří Suttner přečetl čtyřicetiminutový rozklad, v němž mimo jiné přirovnal Rathovo pojetí práva a jeho razanci v odstraňování protivníků k přístupu Jamese Bonda. Suttner popřel informace kontroly o tom, že ve VZP se ztratila tři auta, či že smluvně zvýhodňuje vybrané nemocnice. Podle Suttnera nepravda byla zneužita k naplňování politických cílů.

Lobbista Spyra před komisí: Prodej Unipetrolu byl předem zmanipulován

Podle polského lobbisty Jacka Spyry, který je klíčovým svědkem v kauze privatizace Unipetrolu, byl prodej této společnosti zmanipulovaný. Česká a polská vláda se předem dohodly, že Unipetrol získá polský koncern PKN Orlen, řekl Spyra před sněmovní vyšetřovací komisí. Důkazy komisi neposkytl, naznačil ale některé souvislosti, které se řadě poslanců zdály podezřelé. "Přímý důkaz v ruce nemám, ale spousta dokumentů nasvědčuje tomu, jakým způsobem mohlo dojít k manipulaci privatizace," řekl Spyra. Poslancům například ukázal kopii prezentace konzultantské firmy Price Waterhouse Coopers, která údajně šéfům Orlenu radila, s kým se mají v Česku "skamarádit", aby v privatizaci uspěli. Nejdůležitější osobou byl podle dokumentu někdejší ministr vnitra a pozdější premiér Stanislav Gross. Klíčovým prostředníkem pak byl podnikatel Andrej Babiš, který prý měl ke Grossovi "blízký vztah". Stejný materiál má podle Spyry i krakovská prokuratura, která se případem také zabývá. Spyra lobboval za společnost Seta, která chtěla získat některé dceřiné společnosti Unipetrolu. Generální ředitel PKN Orlen Zbigniew Wrobel mu prý otevřeně řekl, že Seta nemůže uspět, protože jen propojení s Babišem "dá Orlenu pozitivní výsledek" v privatizační soutěži. Wrobel se řečnicky ptal jestli má Seta "podchyceného pana (ministra financí Bohuslava) Sobotku a Grosse," uvedl Spyra. Větu pronesenou na honu prý slyšeli i další lidé.

Slova "pět na stole v českých" vznesená v souvislosti s privatizací Unipetrolu prý nebyla žádostí o úplatek, ale tajnou šifrou. Před sněmovní vyšetřovací komisí to řekl bývalý šéf kabinetu premiéra Zdeněk Doležel. Polský lobbista Jacek Spyra ale poslancům řekl, že ho Doležel o úplatek žádal. Kódovou řečí s ním prý nemluvil. Doležel je podezřelý, že požadoval od Spyry úplatek pět milionů korun v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol. Schůzku natočila skrytou kamerou televize Nova.

Vicepremiér Jahn: Tajemstvím růstu HDP jsou investice do výzkumu a vývoje

Podmínkou pro hospodářský růst přes pět procent hrubého domácího produktu (HDP) je posílení a zefektivnění investic do výzkumu a vývoje. "V budoucnosti budou jedním z hlavních motorů zvýšeného růstu HDP," řekl po letošním posledním zasedání vládní rady pro výzkum a vývoj její předseda a odcházející vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle prognózy výdajů na výzkum a vývoj by se podle něj měla podpora z veřejných zdrojů z nynějších 0,57 procenta HDP dostat do roku 2010 až na 1,03 procenta. Stejně tak množství peněz ze soukromých zdrojů, kterých nyní proudí do této oblasti 0,84 procenta HDP, by se mělo během pěti let zvýšit na 1,58 procenta. Vicepremiér očekává, že by se tato podpora měla dál zvyšovat a v roce 2013 dosáhnout dvou procent HDP. Tím by se celkové výdaje na vědu a výzkum pohybovaly kolem tří procent HDP a přiblížily se praxi ve vyspělých zemích, jakými jsou Spojené státy a Japonsko.

Výsledky hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí potvrdily, že velké společnosti mají vybudované dobré zázemí a vstup Česka do Evropské unie jim nijak neuškodil. ČTK to řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Menším podnikům podle zástupců podnikatelů stále brání v lepším výkonu špatné podmínky k podnikání. "Máme obavy, že na růstu ekonomiky mají zásluhu především podniky se zahraničním kapitálem. Malé české firmy se na něm bohužel nepodílejí dostatečně," uvedl předseda Svazu podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Důvodem jsou podle jeho slov známé překážky podnikání, jako je třeba zavedení minimální daně či přehnaná byrokracie.

Bérová, Havlová a další ženy podpořily blízké disidentů na Kubě

Ministryně informatiky Dana Bérová, manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová a bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová spolu s dalšími deseti českými ženami podpořily kubánské ženy, které požadují amnestii pro své manžele a syny, jež z politických důvodů pronásleduje kubánský komunistický režim. Podpořily kubánské ženy tím, že podepsaly petici na podporu Žen v bílém, jak se hnutí manželek a matek kubánských politických vězňů jmenuje. Česko-kubánské politické vztahy jsou od pádu komunismu v Československu v roce 1989 na bodu mrazu. Důvodem je česká kritika vládnoucího politického režimu na Kubě. Česko se v orgánech OSN několikrát pokusilo prosadit rezoluce kritizující stav lidských práv na Kubě.

Církve a náboženské společnosti: Eutanazie je nepřípustná

České církve a náboženské společnosti považují eutanazii za nepřípustnou aktivní asistenci usmrcení. Ve společném prohlášení křesťanů, židů a muslimů, vyjádřili podporu důstojnému umírání, doprovázení umírajících a integrální péči o ně ve zdravotnických a sociálních zařízeních i podporu hospicové péči, včetně domácí. "Aktivní eutanazie není slučitelná s lékařskou etikou - s Hippokratovou přísahou, aktivní eutanazie je zabití," prohlásil na tiskové konferenci předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý. Iniciativa vznikla v reakci na nový trestní zákoník, přijatý sněmovnou, v němž zástupci církví našli příznaky, které by mohly jednou vést k uzákonění eutanazie v Česku a případně k jejímu zneužívání.

Soud nepotrestal muže, který nastražil na zloděje samostříl

Plzeňský soud nepotrestal sedmasedmdesátiletého Oldřicha Doskočila, jenž kvůli zlodějům nastražil ve své chatě u Plzně samostříl. Zařízení později zranilo muže, který se do chaty chtěl vloupat. Soud uznal Doskočila vinným z nedovoleného ozbrojování, ale zejména kvůli jeho vysokému věku, nemoci a bezúhonnosti upustil od jeho potrestání. Samosoudkyně Helena Przybylová jeho čin přirovnala k nutné sebeobraně. Podle ní neměl zloděj právo vstupovat na soukromý pozemek. "Pokud chtěl krást, musel počítat s tím, že se mu někdo postaví na odpor," uvedla. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se odvolal.

Podobný případ se stal loni na Pardubicku. Jednapadesátiletý majitel chaty v Rábech chtěl chránit svůj majetek před zloději a pod podlahu dřevníku uložil nástražný systém. Ten explodoval ve chvíli, kdy v prosinci otevřel dveře kůlny zloděj. Utrpěl poranění nohy, která mu musela být v nemocnici amputována. Majitel chaty byl obžalován za ublížení na zdraví s následkem těžké újmy. Okresní soud v Pardubicích už dvakrát jeho stíhání zastavil.

Gotovina byl prý i v ČR

Bývalý chorvatský generál Ante Gotovina, obviněný z válečných zločinů a zadržený ve středu ve Španělsku, se podle záznamů v jednom z jeho dvou falešných pasů skrýval v minulých letech i v České republice, kromě Argentiny, Chile, Ruska, Tahiti a ostrova Mauricius. Oznámil to španělský ministr vnitra José Antonio Alonso. Agentura EFE s odvoláním na policejní zdroje napsala, že Gotovina bude vydán mezinárodnímu tribunálu v Haagu v sobotu.

Česká policie nemá o pobytu Gotoviny na českém území žádné informace. "Kdybychom měli, tak bychom ho zadrželi na základě mezinárodního zatykače," řekl ČTK Pavel Hanták z tiskového oddělení policejního prezidia. Nic o generálově pobytu v Česku neví ani mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert.

Modernizované chemické cvičiště v Tisé bude na úrovni zemí NATO

Velká modernizace čeká cvičiště v Tisé na Děčínsku, které slouží liberecké 31. brigádě chemického vojska. Až tam skončí rekonstrukce starých budov a terénní práce, dostane se cvičiště na stejnou úroveň, na jakou jsou zvyklé elitní jednotky ze západoevropských zemí NATO. Modernizace za 185 milionů korun prospěje také přírodě na území, kde cvičiště leží. ČTK to řekl mluvčí brigády Karel Navrátil. Do Tisé jezdí nejen čeští chemici, ale také jejich kolegové z ostatních armád Severoatlantické aliance.

Český expert Jindřich Vobořil pomáhá Afgháncům bojovat s drogami

Na přípravě návrhů rozvoje služeb pro uživatele drog v Afghánistánu se podílí i Čech Jindřich Vobořil. Jako experta ho oslovilo tamní ministerstvo pro boj s narkotiky, řekl ČTK. Moravské sdružení Podané ruce, jehož je předsedou, se zabývá péčí o drogově závislé již řadu let. V Afghánistánu se podílí na školení tamních lékařů, snaží se budovat i chráněné dílny pro závislé a pěstitele opia. Vobořil se z Afghánistánu vrátil tento týden. Na počátku mise stála jeho známost s novinářkou Petrou Procházkovou. "Ta se na oslavě narozenin bývalého krále setkala s šéfem nemocnice v Kábulu, do které se pak šla podívat," uvedl Vobořil. Návštěva nemocnice jí podle něho natolik otřásla, že domluvila návštěvu afghánských lékařů v Česku. Na základě tohoto setkání vznikl projekt, který podpořila Evropská unie.

Do péče o památky by se podle ministra Jandáka měli více zapojit mecenáši

Kulturu a péči o památky by podle ministra kultury Vítězslava Jandáka měli více financovat mecenáši. Stát by se proto měl snažit přesvědčit podnikatele, aby své prostředky více směřovali do kultury. Zahraniční investoři by zase mohli pomoci kulturními offsetovými programy. Jandák to řekl novinářům při své návštěvě Karlových Varů. Poznamenal, že na ministerstvo přichází podnikatelé, kteří například chtějí financovat restaurování obrazů. "Takovým způsobem se nám už podařilo ušetřit asi jeden milion korun," řekl. Ministr také kritizoval práce památkových ústavů, jejichž ředitele před týdnem odvolal. "Nechal jsem si zpracovat srovnání nákladů na projekty, které na opravy památek zpracovávají soukromníci, a projektů, které dělaly památkové ústavy. Rozdíly byly řádové," uvedl Jandák.

Ministři kultury Visegrádské skupiny chtějí od EU více financí

Ministři kultury Visegrádské skupiny chtějí získat od Evropské unie v plánovacím období 2007 až 2013 co nejvíce peněz. Dostat se k nim chtějí prostřednictvím všech dostupných strukturálních fondů, z nichž některé země dosud plně nečerpaly. O jakou částku by mělo jít, ale nezaznělo kvůli dosud neschválenému rozpočtu EU. Visegrádská skupina sdružující Maďarsko, Česko, Polsko a Slovensko chce při přípravě některých významných projektů proto postupovat společně, koordinovat přípravu a také si vyměňovat poznatky. Novinářům to řekl po jednání skupiny ministr kultury Vítězslav Jandák.

ČR a Rakousko uzavřelo nové smlouvy, které usnadní přechod hranic

Cestování přes česko-rakouské hranice bude snazší. Umožní to pět mezinárodních smluv, které v Mikulově na Břeclavsku podepsali ministři vnitra obou zemí František Bublan a Liese Prokopová. Nově bude zřízeno celkem 27 turistických přechodů. Zjednodušení přinese i zrušení dvojí kontroly na přechodech Slavonice - Fratres a Nová Bystřice - Grametten. Přítomní zástupci příhraničních regionů se shodli, že podepsané smlouvy přispějí ke zintenzivnění ekonomické spolupráce mezi regiony, zrychlení pohybu na hraničních přechodech a zlepšení spolupráce v oblasti bezpečnosti obou států. Nové přechody ovšem nebudou určeny pro občany třetích států, kteří podléhají vízové povinnosti.

V ČR se psí a kočičí kožešiny nevyrábějí, je to nesmysl

Čeští producenti a zpracovatelé kožešin rázně odmítli tvrzení manželky zpěváka Paula McCartneyho, že v ČR bují průmyslová výroba psích a kočičích kožešin. Také Státní veterinární správa nemá žádné informace, které by svědčily o pravdivosti tvrzení Heather Mills McCartneyové. "Je to absolutní nesmysl. Zřejmě se nějaká celebrita nudí," řekl prezident České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Petr Kubát.

McCartneyová v těchto dnech vyzvala Evropskou unii k zákazu výroby a prodeje psích a kočičích kožešin v Evropě. McCartneyová a další aktivisté současně zveřejnili údajné důkazy o tom, že tento průmysl bují především v ČR. Ředitel Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že správa se v minulosti naopak společně s komisí pro ochranu zvířat vyslovila proti dovozu kožešinových suvenýrů z Číny, protože byly vyrobeny z psích a kočičích kožichů. V ČR nyní podle Dubna funguje minimum farem s kožešinovými zvířaty. "Zatímco na začátku 90. let jich bylo zhruba 30, tak teď jsou pouze tři. Nedorozumění možná vzniklo tak, že si nás paní McCartneyová spletla s nějakou asijskou zemí," poznamenal Duben.

Archeologové odkryli v centru Plzně hroby ze 17. století

V první etapě archeologického výzkumu plzeňského náměstí odkryli odborníci hroby ze 17. až 18. století, kde byly kostry několika lidí. Pozůstatky jsou uloženy mělce pod povrchem v místě bývalého hřbitova, který se nacházel u zdi kostela svatého Bartoloměje. Kromě hrobů odkryli archeologové dlažbu ze 13. století a 14. století i dlažbu pozdější, torzo hřbitovní zdi, středověkou i novověkou keramiku. Náměstí má plochu 1,5 hektaru. Dosavadní asfalt bude vydlážděn kamennou dlažbou z červenohnědého italského porfyru. Náměstí by mělo získat vzhled z přelomu 19. a 20. století. Vrátí se na ně letní restaurace, kašny a lavičky.

Fanoušky Baníku budou ve Zlíně hlídat stovky policistů

Stovky policistů budou v sobotu hlídat fanoušky ostravských fotbalistů, kteří přijedou na utkání první ligy do Zlína. Podle informací policie se na zápas chystá asi osm stovek příznivců Baníku. Ve Zlíně mají s fanoušky ostravského klubu špatné zkušenosti, loni v dubnu na stadionu Tescomy napáchali škody za 150 tisíc korun.

Škoda stáhne tovární tým z MS v rallye, podpoří soukromé stáje

Tovární tým Škoda Motorsport bude v příštím roce chybět v mistrovství světa v rallye. Vedení mladoboleslavské automobilky oficiálně oznámilo, že nadcházející sezonu vynechá. Vozy Fabia WRC však budou v šampionátu nasazovat dva soukromé týmy, které se Škodou dohodly se Škodou na spolupráci. Jedním je rakouský Red Bull a druhým český tým Motorsport Kopecký.

O fotbalovou výpravu na Mistrovství světa se bude starat český emigrant

Česká fotbalová reprezentace sbírá v dějišti losování mistrovství světa první konkrétní poznatky o svém pobytu během turnaje. Již během čtvrteční slavnostní večeře byl české delegaci představen organizační pracovník, který se bude starat o klidný pobyt českého mužstva. Bude jím třicetiletý český emigrant Petr Jenkner, rodák z Karlových Varů a někdejší hráč Norimberku. Vystudovaný ekonom mluví dodnes velmi dobře česky a do své původní vlasti nemá ze svého bydliště v Norimberku příliš daleko. Každý tým obdrží po příjezdu do Německa pro vlastní potřebu autobus a dva osobní vozy.

Počasí

Bude polojasno, odpoledne se ale od severozápadu začne zatahovat. Teploty -3 až +1 stupeň, na horách 2 pod nulou.