Zprávy

Ministrovi zahraničí Svobodovi hrozí anonym zastřelením kvůli postoji ke Kubě

Ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi a jeho rodině vyhrožoval anonym zastřelením, pokud nepřestane prosazovat tvrdý přístup vůči Kubě. "Mohu potvrdit, že takovou informaci máme," řekl policejní mluvčí Jiří Vokuš. Anonymní telefon zaznamenalo podle ministerstva zahraničí operační středisko policie. Mluvčí ministerstva Vít Kolář ČTK řekl, že policie informovala ministra o výhrůžce v pondělí. Svoboda má čtyři studující syny, žena je lékařka. Mluvčí dodal, že o výhrůžce Svoboda krátce mluvil i s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

V Evropské unii Česká republika prosazuje tvrdší postup vůči kubánskému totalitnímu režimu Fidela Castra než jiní členové. Česko-kubánské vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Opět se vyhrotily 28. října, když české velvyslanectví v Havaně chtělo slavit státní svátek. Oslavu v tamním hotelu úřady znemožnily. Proti tomu v diplomatické nótě ostře protestovalo české ministerstvo zahraničí.

Velvyslanec Šedivý: Výbuch nespokojenosti ve Francii se dal očekávat

Současné nepokoje a projevy násilí ve Francii se daly čekat, soudí bývalý český velvyslanec Jaroslav Šedivý. Podle něj by měl být tento "výbuch nespokojenosti a zoufalství" varováním pro ostatní země včetně České republiky. Šedivý si ale myslí, že Česku podobný problém zatím nehrozí. "Tahle situace, která ve Francii nastala, vyžaduje pevný postoj, ale řešením není násilí. Ten problém tam doutná skutečně už řadu let," řekl Šedivý ČTK. Potíž podle něj spočívá v tom, že ve Francii žijí již třetí až čtvrté generace lidí, kteří nemají práci a vzdělání. Připustil, že menšiny tam nejsou v rovném postavení s původním obyvatelstvem. "Ale také svojí vinou," upozornil.

Vrazi z plzeňské věznice stále na útěku, jeden je údajně mimo ČR

Rostislav Roztočil a Roman Čabrada, kteří v úterý uprchli z plzeňské věznice, jsou stále na útěku. Roztočil je již údajně za hranicemi Česka. Policie už požádala o vydání mezinárodního zatykače a evropského zatýkacího rozkazu. Muži, odsouzení k dlouholetým trestům za vraždu, se z věznice dostali v bedně, kterou vyvezl nákladní automobil. Při útěku jim zřejmě někdo pomáhal. Bezpečnostní opatření se nyní zpřísní i v dalších věznicích. Kvůli útěku přerušil ministr spravedlnosti Pavel Němec dovolenou a vrací se ze zahraničí. Policisté po uprchlících pátrají zejména na místech, kde by se mohli vězni ukrývat, například v chatových oblastech.

Čabrada si odpykával trest za vraždu německého starosty a obchod s drogami, Roztočil za vraždu egyptského studenta. Při útěku se nechali zabalit do bedny, naložit a odvézt nákladním automobilem hlavní branou z věznice. Vylezli na překladišti, které je vzdáleno asi půl kilometru od věznice. Pravděpodobně měli komplice. Někdo jim pomohl se zavřením do bedny i s tím, aby se z ní dostali ven. Roztočil je údajně již mimo území České republiky. Spolku Šalamoun, který se zabývá justičními omyly, to oznámila jeho sestra. Roztočil tvrdí, že vraždu nespáchal. Z vězení prý utekl, protože si chtěl vynutit obnovení svého procesu. Kriminalisté verzi o útěku zločinců do zahraničí prověřují. Oba pobývali léta v Německu. Policie už požádala soudy o vydání mezinárodního zatykače a evropského zatýkacího rozkazu.

Vláda schválila Zgarbův návrh na odvolání všech členů prezidia Pozemkového fondu

Vláda schválila návrh ministra zemědělství Petra Zgarby, aby byli kvůli aféře s převody půdy spekulantům odvoláni všichni členové prezidia Pozemkového fondu. Ten spravuje státní zemědělské nemovitosti a čelí kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech. Zhruba 600 hektarů půdy bylo vydáno v rámci tzv. zvláštního režimu, který prezidium a schválilo v červnu a po měsíci ho opět zrušilo. Zgarba, který stojí v čele prezidia ze zákona a návrh na odvolání se ho tudíž netýká, tvrdí, že byl odpůrcem zvláštního režimu, ale byl přehlasován. Zastavil ho prý hned, jak to bylo možné. Naopak podle ODS transakce s pozemky vyvolávají podezření ze spoluúčasti ministra na spekulaci. Občanští demokraté dříve vyzvali Zgarbu k odstoupení, což odmítl.

Český rozhlas informoval, že pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém požádal soud o vydání předběžného opatření, jež by zamezilo nakládat se 600 hektary pozemků, které připadly spekulantům. Primátor chce, aby se vše vrátilo do původního stavu. Také se obává, že do konce roku mohou nastat podobné případy. Proto žádá, aby se úplně zablokovalo nakládání se všemi pozemky v Praze.

Vláda podle očekávání nechce výslovný zákaz propagace komunismu

Vláda v čele se sociálními demokraty podle očekávání nesouhlasí s návrhem novely trestního zákona, která má výslovně zakázat propagaci komunismu. Premiér Jiří Paroubek už dříve návrh označil za "politicky stupidní". Podle něj by vedl jen k větší semknutosti komunistických voličů. Konečné slovo bude mít sněmovna. I tam mají většinu odpůrci novely, sociální demokraté s komunisty. Senát přijal návrh novely, která má výslovně zakázat propagaci komunismu a nacismu pod trestem až osmi let vězení, hlavně hlasy pravicových senátorů. Novela by podle autorů komunistické strany přinejmenším přinutila ke změně názvů a dokumentů. Zastánci návrhu argumentovali především zločinností komunistické ideologie a nebezpečím návratu komunistů k vládní moci kvůli sbližování ČSSD s KSČM. Podle odpůrců je norma zbytečná a protiústavní, jak v případě obdobné úpravy rozhodl v září 1992 tehdejší federální Ústavní soud.

Vláda souhlasí se zařazením Velkého pátku mezi státní svátky

Vláda souhlasí se Senátem, aby se Velký pátek stal státním svátkem. Zároveň ale nechce, aby z významných dnů vypadl Mezinárodní den žen (MDŽ), jak navrhovala senátní novela. Předlohou se bude ještě zabývat Poslanecká sněmovna. K novele má ale výhrady ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD), Česká republika má podle něj nyní svátků dost. Další státem uznané volné dny ubírají podnikatelům zisky a snižují konkurenceschopnost, uvedl ministr na tiskové konferenci po zasedání vlády. Někteří odborníci vyčíslili ztráty spojené s uzákoněním Velkého pátku státním svátkem na 20 milionů až jednu miliardu korun. Podle analytiků by ale dopad mohl být i pozitivní kvůli příjmům z turistiky a nakupování ve velkých obchodech. Pramalé šance na přijetí ve sněmovně má vymazání MDŽ, které Senát navrhl kvůli údajně nedůstojnému způsobu jeho slavení za komunistického režimu. Poslanci to odmítli už loni.

Vláda definitivně potvrdila Veseckou jako šéfku státních zástupců

Vláda definitivně jmenovala Renátu Veseckou nejvyšší státní zástupkyní. Dosud byla Vesecká touto funkcí jen pověřena po odchodu Marie Benešové, kterou kabinet odvolal po četných sporech s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU). Bývalá šéfka krajského zastupitelství v Hradci Králové předložila ministrům koncepci práce své i ostatních žalobců, na základě které jí kabinet definitivně potvrdil v čele Nejvyššího státního zastupitelství. K hlavním úkolům patří podle Vesecké zlepšení práce státních zástupců při konkurzních řízeních. Navrhuje rovněž vytvoření specialistů na zločiny minulosti, a to nejen z období komunismu, ale také na případy týkající se druhé světové války a následného odsunu Němců z Československa. Za jednu z priorit považuje boj s korupcí.

V armádním tendru na nové transportéry jsou už jen dvě firmy

V armádním tendru na nové kolové transportéry za rekordních 20 miliard korun zbyly už jen dvě firmy - finská Patria Vehicles s vozem AMV a rakouské konsorcium Steyr s obrněncem Pandur. Německá Rheinmetall Landsysteme ze soutěže vypadla, její vůz totiž během testovacích jízd dostatečně neprokázal schopnost plavat, což byl jeden z požadavků armády. ČTK to řekl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Transportéry, které mají za dva roky nahradit zastaralé OT- 64, tři týdny na vyškovské a přerovské základně předváděly, jak dokážou jezdit v terénu a plavat v řece, jak kvalitní mají pancéřování a zda je lze naložit na železniční vagon či do transportního letadla. Vojsko je chce totiž použít i v zahraničních misích.

Šéf pražských unionistů rezignoval kvůli neutěšené situaci strany

Předseda pražské Unie svobody-DEU Petr Bidlo odstoupil z funkce. Jako důvod uvedl, že se mu nepodařilo zvýšit ztrácející se prestiž strany a přispět k jejímu sjednocení. K neutěšenému stavu Unie svobody podle něj přispělo stranické vedení, jeho kritici i členská základna. Obává se, že současný vývoj povede k rozštěpení strany. Unie svobody se nachází ve svízelné situaci - i když je vládní stranou, má deset poslanců a tři ministry, její volební preference se pohybují kolem jednoho procenta. Má necelou tisícovku členů, o třetinu méně než minulý rok.

Seychely Praze sdělily, že nechtějí poskytovat útočiště zločincům

Seychely podle české diplomacie sdělily, že nemají v úmyslu poskytovat útočiště zločincům, a tam, kde existuje dostatek důkazů, budou následovat odpovídající právní kroky. Ke kauze uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře patrně během několika týdnů Seychely oznámí, zda uznávají závazky vyplývající ze smlouvy o vydávání zločinů mezi Británií a Československem z roku 1925. Toto seychelské stanovisko ke stíhanému Krejčířovi tlumočil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Seychely ho uvedly v nótě pro ministerstvo. Krejčíř, podezřelý z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka, uprchl policistům a nyní se skrývá na Seychelských ostrovech. Tam za ním policie nemůže, zatím zatýká postupně údajné členy jeho gangu. Pokud by ostrovní země již uzavřenou smlouvu uznala, bylo by tam možné zaslat žádost o vydání Krejčíře do Česka se všemi nezbytnými dokumenty, uvedl mluvčí.

Stanovisko Seychel považuje česká diplomacie za vstřícné. Otevírá cestu dalšímu jednání, uvedl mluvčí. Seychelský konzul Ernst Pindur v září uvedl, že Krejčíř má seychelské občanství, a nemůže být tedy vyhoštěn z této země ani v případě, že by porušil zákon. Podle české policie Krejčíř odjel z ČR a poté přicestoval na Seychely s falešným pasem znějícím na jméno Tomiga. Zřejmě tak porušil tamější zákony. Miliardář Krejčíř v červnu utekl při policejní prohlídce jeho domu. Na Seychelách je s ním i jeho rodina. Seychelské občanství si rodina koupila v roce 1996, a tím patrně přišla o české. Útěk podnikatele stál funkci policejního prezidenta a šéfa protikorupční policie.

Berdychovi hrozí nebezpečí, u soudu ho hlídá policie se samopaly

Mimořádná bezpečnostní opatření provázela středeční proces s Davidem Berdychem, kterého před senát pražského městského soudu přivedla desítka příslušníků policejní zásahové jednotky vyzbrojená samopaly. Policisté maskovaní kuklami hlídali po celou dobu jednání v síni i před ní a o situaci se informovali vysílačkami. Dvaatřicetiletý Berdych - údajný šéf gangu, který nechvalně proslul propojením s elitními policisty, se u městského soudu zpovídá z padělání peněz. Berdych začal vypovídat o zločinech na bohatých podnikatelích a svědčit proti svým někdejším komplicům, nyní tak má obavy o život. Proto je podle zdroje ČTK v plzeňské věznici na Borech i u soudů bedlivě hlídán. Berdychovy obavy podle zdroje sdílejí i detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Bezpečnostní opatření mají zabránit tomu, aby jim důležitého svědka někdo zlikvidoval. Berdych je kvůli hrozícímu nebezpečí údajně také převážen v opancéřovaném voze.

Policisté našli další část těla zavražděné dívky z Čičovic

Policisté ve středu ráno nalezli část nohy dívky zavražděné u Čičovic na Praze-západ. Hledání byl spolu se svým obhájcem přítomen devatenáctiletý mladík, který se k vraždě šestnáctileté dívky v pondělí přiznal. ČTK to řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Kriminalisté prověřovali výpověď obviněného a nechali si přesně označit místo, kde uschoval části těla zavražděné. Zbytek těla dívky se nalézt nepodařilo. Podle policistů mohla končetiny odtáhnout lesní zvěř. Policisté čekají na výsledky soudní pitvy a teprve poté bude postupně vyžádána zkouška DNA, zda je zavražděná skutečně dívkou pohřešovanou od konce října. Motiv vraždy zatím policie nezná. Mladík, spolužák pohřešované dívky ze střední školy ve Středoklukách, byl v době vraždy pravděpodobně pod vlivem drog, údajně lysohlávek.

Václav Klaus dostal v Šántiniketanu čestný doktorát za literaturu

Čestný doktorát za literaturu dostal na univerzitě Višva Bháratí v indickém Šántiniketanu český prezident Václav Klaus. Univerzitu v indickém státě Bangla (Západní Bengálsko) založil v roce 1921 bengálský básník Rabíndranáth Thákur, který měl ve 20. letech blízké vztahy s tehdejším Československem. Není to můj první čestný titul, ale je speciální tím, že je pro mne prvním v Indii a prvním v Asii vůbec, řekl při přejímání ceny Klaus, který již dostal na 30 čestných doktorátů. Višva Bháratí je jednou z nejznámějších univerzit v Indii. Přednášel na ní ve 20. letech rakouský indolog působící v Praze Moritz Winternitz a český indolog a Thákurův přítel Vincenc Lesný.

Česko zůstává nejhorším z nováčků v přebírání směrnic EU

Česko zůstává nejhorším z nováčků v Evropské unii, pokud jde o rychlost přebírání směrnic. V tabulce, kterou uveřejnil generální sekretariát Evropské komise, skončila ČR opět dvacátá v "pětadvacítce", zatímco Slovensko poskočilo z 19. na 11. příčku a dostalo se i nad unijní průměr. Česko mělo podle Evropské komise zapracovat do svého práva k 4. listopadu celkem 2631 směrnic, ale do Bruselu nahlásilo převzetí 2594 direktiv. Hůře než Češi si vedli Francouzi, Portugalci, Italové, Řekové a Lucemburčané.

Demonstrace policistů se zřejmě konat nebude

Mimořádný sjezd policejních odborů rozhodl, že nepodpoří demonstraci proti odložení služebního zákona. Výzva k protestní demonstraci se objevila minulý týden na vnitřní policejní počítačové síti. Vybízí policisty, aby vyšli 17. listopadu v Praze na Letnou. Nespokojeným příslušníkům policie se nelíbí další odložení služebního zákona, který určuje výši jejich platů, odchodného a výsluh, tedy pravidelného příspěvku po odchodu od policie po určité odsloužené době. Podle předsedy odborového svazu Milana Štěpánka není ve výzvě k demonstraci jasně formulováno, co policisté požadují. Také termín 17. listopadu by podle něj mohla nevhodně chápat veřejnost.

Policisté dostanou rady, jak jednat s obětmi trestných činů

Policisté dostanou ještě do konce letošního roku 40.000 informačních karet s radami, jak jednat s oběťmi trestných činů. Mnohdy s nimi totiž neumí komunikovat tak, aby jim v kritické situaci dokázali pomoci. Novinářům to řekla prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. "Například regionální policejní funkcionáři se o informační karty pro své lidi velmi zajímali. Když totiž kriminalisté například nedokážou lidsky promluvit se šokovanou znásilněnou dívkou nebo s přepadeným důchodcem, zvyšují nejen jejich utrpení, ale navíc mohou přijít o důležité údaje o pachateli," uvedla Vitoušová. Na Bílý kruh bezpečí se od roku 1991 obrátilo kolem 6500 klientů. Převládaly mezi nimi oběti násilné kriminality, jichž bylo téměř 60 procent. Nejsilnější traumata prožívali znásilněné ženy, pohlavně zneužívané děti a lidé přepadení při loupežích.

Švejnar: České podniky musejí úzce spolupracovat s univerzitami

České podniky musejí vyvíjet obrovský tlak na vysoké školy, aby vychovávaly odborníky, které firmy potřebují. Profesoři i studenti by měli, podobně jako v USA, velmi úzce spolupracovat se šéfy firem, kteří jim dávají informace o tom, jaké předměty a kurzy musejí aktuálně nabízet. Na semináři o dopadech členství v EU to řekl Jan Švejnar z Michiganské univerzity, který převzal na Západočeské univerzitě čestný doktorát. "V tomto bychom mohli postoupit velmi rychle, neboť naše technické školy jsou dobré, ale musí se zaměřit na okamžité potřeby podniků. K tomu je ještě nutná dobrá angličtina, jejíž výuka by měla začít už od první třídy," uvedl Švejnar. Dále je nutné vytvořit konkurenci mezi českými univerzitami, kterou podnítí sami studenti tím, že se budou hlásit jen na školy, jejichž absolventi mají nejvíce nabídek na práci.

Vláda: Podnikatelům by měl stačil jeden úřad a formulář

Podnikatelé by měli mít od května příštího roku jednodušší podnikání. Vláda podle mluvčí Lucie Orgoníkové schválila legislativní opatření, které umožní, aby podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad a jeden formulář. Nyní musí podnikatel navštívit nejméně tři úřady a vyplnit až osm formulářů, připomněl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Hospodářská komora vznik těchto míst podporuje. "Jde o způsob podpory především začínajících podnikatelů, který je v ostatních evropských státech běžnou záležitostí," řekl ČTK její prezident Jaromír Drábek.

Kvůli bankovním poplatkům prý chtějí žalovat ČSOB desítky lidí

ČSOB chtějí žalovat kvůli bankovním poplatkům údajně desítky lidí. Nespokojení současní, ale i bývalí klienti se tak přidali k výzvě Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které v pondělí vyzvalo veřejnost, aby se připojila k hromadné žalobě na největší českou banku. "Zájem překonal naše očekávání," řekla dnes ČTK mluvčí SOS Ivana Picková. SOS chce, aby klienti největší české banky dostali zpátky peníze, které zaplatili na poplatcích za vedení účtu, za zrušení účtu, za neoprávněnou reklamaci transakce platební kartou a za takzvaný neadresný poplatek. ČSOB s výtkami sdružení nesouhlasí. Podle mluvčího banky Milana Tománka SOS nikdy neřeklo důvod, proč by měl být poplatek za vedení účtu a zasílání výpisů protiprávní. Vedení účtu je údajně službou, s níž jsou spojeny náklady.

Pražský soud se bude muset znovu zabývat Muchovou pozůstalostí

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat dědictvím po spisovateli Jiřím Muchovi, jehož součástí je dílo jeho otce, světoznámého malíře Alfonse Muchy. Ústavní soud dnes totiž vyhověl nemanželské dceři Jiřího Muchy Jarmile Plockové, která si stěžovala na rozhodnutí soudů nižší instance, jež ji z dědického řízení vyloučily. Podle ústavních soudců tak porušily právo Plockové na spravedlivý proces. Plocková před časem prokázala, že je dcerou Jiřího Muchy. Její nároky zpochybňovali ostatní spisovatelovi dědicové.

Jako dědici po Jiřím Muchovi byli již dříve určeni jeho manželka Geraldine Muchová a syn John Mucha. Veškerá autorská práva po Alfonsu Muchovi i část majetku následně vložili do lichtenštejnské nadace Mucha Trust. Nejslavnější Muchovo dílo Slovanská epopej je ale v majetku města Prahy a řada dalších děl v majetku Uměleckoprůmyslového muzea a Národní galerie, upozornila dnes Plocková. Finanční odhad Muchova díla v majetku lichtenštejnského trustu je podle Plockové čtyři miliony korun. Plocková spolu s Jiřím Muchou rozpracovávala nerealizované návrhy Alfonse Muchy. Jiří prý její práci považoval za kvalitní. Proto písemně vyjádřil přání, aby získala exkluzivní práva na navrhování a výrobu předmětů, například šperků inspirovaných dílem Alfonse Muchy. Muchova rodina podle ní nejprve souhlasila, po smrti Jiřího ale začala být proti. Muchova rodina se prostřednictvím svého právního zástupce snažila příbuznost Plockové vyvrátit například genetickým testem. Ten byl proveden z krevního vzorku uchovaného v jedné z francouzských nemocnic, kde byl Jiří Mucha operován. Pravděpodobnost otcovství byla prokázána na 99,99 procenta.

Vládní kampaň proti rasismu ukazuje úspěšné příslušníky menšin

Ne oběti rasistických útoků, ale úspěšné příslušníky jiných ras a národů představuje letos vládní kampaň Spolu proti rasismu. Cílem jejího šestého ročníku je dál posilovat toleranci a přispívat k odbourání předsudků české společnosti vůči menšinám a cizincům. "Bojujeme proti rasismu tím, že si vážíme jednotlivého člověka. Nezařazujeme, neškatulkujeme, nerazítkujeme," uvedl vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek (US-DEU). Podle organizátorů kampaně se situace v ČR a postoje veřejnosti mění postupně k lepšímu.

Vláda letos na kampaň stejně jako v minulých letech dala čtyři miliony korun. Peníze byly použity na reklamu v tisku a ulicích, internetové stránky, trička, pohlednice i kupon u poštovních známek. Jsou na nich tváře romského řidiče Ivana Šaraye, který vystudoval vysokou školu, moderátorky Lejly Abbasové, romské krasavice Anděly Haluškové, která uspěla ve finále soutěže Česká miss, kameramana Asena Šopova a ruského herce Alexandra Minajeva ze seriálu Ulice. "Nejsou to žádné umělé celebrity. Smyslem kampaně je ukázat, že každý člověk je jedinečný," řekl jeden z autorů kampaně Filip Smoljak.

Blanenská Blata zažalovala u maltského soudu čínského plagiátora

Blanenská společnost Blata se bude proti čínskému plagiátorovi svých motorových čtyřkolek bránit u maltské justice. Vzhledem k tomu, že výrobce ignoroval návrh na mimosoudní vyrovnání, Blata na něj v úterý podala žalobu k soudu v maltské La Vallettě, řekl Lukáš Vašíček z vedení blanenského podniku. Po čínském výrobci padělků bude Blata žádat náhradu škody v řádu desetitisíců eur. Proti plagiátorům se chce Blata bránit i přímo v Číně. Hodlá zažalovat padělatele, které vedení firmy při návštěvě země odhalilo. Firma zatím vybírá právní kancelář, již vedením sporů pověří.

Bez skryté kamery nelze investigativně pracovat, míní televize

Pokud by čeští poslanci prosadili do trestního zákoníku paragraf trestající použití skryté kamery a tajného nahrávání vůbec, znamenalo by to zkomplikování či přímo znemožnění investigativní novinářské práce a omezení svobody slova. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci novinářské obce. Kdyby podobný paragraf platil v minulosti, nevznikla by řada reportáží o protiprávním jednání lidí ve společnosti, upozorňují. Podle předsedy českého Syndikátu novinářů Miroslava Jelínka je navrhovaná úprava, tedy paragraf "porušení důvěrnosti ústního projevu", nadbytečná a nesmyslná. "Je zbytečná, kriminalizující, zastrašující a umožňující, aby docházelo k vyřizování osobních účtů... Mě se to jeví jako snaha ohrozit svobodu tisku v tom směru, že by investigativní novinář mohl být trestně stíhán," řekl ČTK Jelínek.

Podle premiéra Paroubka plán na zlepšení situace Romů předloží Soros

Mecenáš George Soros možná předloží české vládě plán na zlepšení postavení a života romské menšiny. Po setkání s tímto známým americkým finančníkem to novinářům řekl premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Podle něj by pak Česko mohlo použít některé koncepty na pomoc Romům, které uspěly v Maďarsku či Rumunsku. Někteří představitelé romských organizací vládu kritizují. Například podle šéfa sdružení Dženo Ivana Veselého se nedokázala vypořádat s obrovskou romskou nezaměstnaností. Mnozí aktivisté také tvrdí, že stát problémy neřeší systematicky a nechává je hlavně na neziskových organizacích.

Podle zprávy Rozvojového programu OSN (UNDP), která se zaměřila na deset zemí střední a východní Evropy, žijí Romové v ČR lépe než jinde. Propast mezi nimi a většinou je ale i tak veliká. Pod hranicí chudoby se v Česku ocitla čtvrtina Romů, v Maďarsku osm procent a v Rumunsku téměř čtyři pětiny. Každá desátá romská domácnost v ČR nemá zajištěn odpad vody. V Rumunsku je to devět z deseti a v Maďarsku téměř polovina romských domácností. V ČR si léky nemůže kvůli jejich ceně dovolit 27 procent Romů.

Nově otevřené Centrum Chodov vzaly útokem stovky lidí

Nově otevřené pražské nákupní Centrum Chodov vzaly útokem stovky nedočkavých zákazníků, z nichž první postávali před branami jednoho z největších nákupních středisek v zemi již od časných ranních hodin. Největší zájem byl zejména o zlevněné digitální fotoaparáty v tamním hypermarketu Hypernova. I když mnoho lidí běželo hned po otevření k pultům s levnými fotoaparáty sprintem, žádné potyčky mezi zákazníky zatím nevznikly. Jeden ze zákazníků si k digitálnímu přístroji neváhal přikoupit i zhruba stovku jednorázových fotoaparátů Kodak, které byly k dostání za devět korun. Prodej, na který dohlíželi členové bezpečnostní služby, však probíhal klidně.

Svým očím nevěřili mnozí zákazníci, když procházeli na nákupní galerii kolem prodejny s hračkami. Za pultem totiž pobíhal pražský primátor Pavel Bém, který prohrál sázku o termín dokončení obchodního centra a musel kvůli tomu zhruba půl hodiny prodávat hračky. Bém sice do hračkářství přilákal velké množství lidí, na druhou stranu však i za pokladnou vyřizoval služební telefonát, kvůli kterému musel jít prodej hraček na dlouhou dobu stranou. Majitel hračkářství by z takového prodavače asi velkou radost neměl. "Prodal jsem pár hraček, hlavně medvídků. I krásné růžové piano pro nepochybně krásnou malou holčičku, která z něj bude mít na Vánoce jistě radost," řekl novinářům Bém. Podle pražského primátora je chodovské nákupní centrum jednou z největších investic v Praze po roce 1989. Spádovou oblast nového nákupního centra tvoří půl milionu lidí.

Reality ze zoo zaujala v zahraničí, Richard má holandskou fanynku

Reality show Českého rozhlasu Leonardo ze života goril v pražské zoologické zahradě sklízí úspěch, a to i v zahraničí. Jak žije čtveřice primátů, sledují prostřednictvím internetu například v Nizozemsku. Vůdci tlupy Richardovi mailem popřála ke 14. narozeninám z Nizozemska osmiletá Marijke. Doufá, že Richard dostane hodně melounů. Šéfredaktora stanice Miroslava Bobka potěšila zpráva od Češky Gábiny žijící ve Spojených státech, podle které on-line vysílání z trojského areálu zaujalo několik amerických televizních stanic. Lidé, kteří se k vysílání vyjadřují na webu, vesměs nápad chválí jako protiváhu "lidských" reality show. Objevil se i nápad založit klub fanoušků pražských goril. Stejně jako ve skutečných soutěžích budou lidé moci od pondělí dávat hlasy svými oblíbencům. Výtěžek ze zpráv SMS věnují organizátoři projektu na ochranu goril ve volné přírodě.

Na Maltě se o Vánocích rozzáří strom z Českobudějovicka

Na Maltě se o Vánocích rozzáří strom z Nové Vsi na Českobudějovicku. Maltský prezident Edward Fenech-Adami ho získá jako dar od českobudějovické Vysoké školy evropských a regionálních studií (VŠERS). Nápad se zrodil při návštěvě akademiků na Maltě. Nad darem převzal záštitu prezident Václav Klaus a podpořilo jej město České Budějovice. "Myšlenka vznikla zcela spontánně a s vědomím toho, že na Maltě nejsou takové vzrostlé a ztepilé stromy vůbec k vidění, neboť tam rostou převážně nízké keře," uvedl prorektor pro zahraniční vztahy VŠERS Petr Petr. Dvanáctimetrový bílý smrk po pokácení zamíří ve speciálním kontejneru nejprve do italského Janova a pak lodí na Maltu.

FIFA vyšle ve čtvrtek do Osla delegáta, aby zjistil stav hřiště

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) už učinila první krok, aby předešla blamáži s rozbláceným trávníkem v Oslu, kde se bude hrát sobotní zápas norských a českých fotbalistů o účast na mistrovství světa. Do dějiště zápasu ve čtvrtek vyšle s jednodenním předstihem jednoho ze tří delegátů, kteří jsou na utkání nominováni.

Všichni nominovaní hráči poprvé bez úlev absolvovali poslední veřejně přístupný trénink české fotbalové reprezentace na domácí půdě. Národní tým se v Praze připravuje na první z dvojice barážových zápasů o mistrovství světa, v sobotu se střetne v Oslu s Norskem. Hlavní hvězdou tréninku byl znovu Pavel Nedvěd, kterého při odchodu do šatny vyprovázel potlesk několika desítek fanoušků. Trenér Karel Brückner se rozhodl původně plánovaný odpolední trénink zrušit, a tak hráče čekala jen dopolední příprava. Úterní slunečné počasí dnes vystřídal lezavý listopadový chlad, ale i v něm dorazilo na Strahov několik zvědavců, aby viděli přípravu českých fotbalových hvězd.

Počasí

Bude oblačno, tepltoy 6 až 10 stupňů Celsia.