Zprávy Radia Praha

V České republice si občané i politici připomněli výročí 17. listopadu

Dvojité výročí boje studentů za svobodu a demokracii si v sobotu připomněla česká veřejnost. Poprvé se posluchači českých vysokých škol vzepřeli v roce 1939 nacistické okupaci a byli za to tvrdě perzekuováni. Podruhé proti nim v listopadu 1989 zasáhly bezpečnostní složky tehdejšího komunistického režimu. Rok 1939 je spjat s nacistickou okupací. Rozbití republiky vyvolalo protestní akce. Při jejich potlačování zemřel také student medicíny Univerzity Karlovy Jan Opletal. Opletalův pohřeb se změnil v další mohutnou demonstraci a podnítil živelné studentské akce.

Studentská vzpomínková akce na tyto události o 50 let později znamenala počátek pádu totalitního komunistického režimu v Československu. Den boje studentů za svobodu a demokracii letos oslavili obyvatelé České republiky jako státní svátek podruhé. Politici, kteří vyjmuli 17. listopad z "obyčejných" dnů soudí, že by se měl stát chvílí spočinutí a zamyšlení se nejen nad odkazem roku 1989, ale i roku 1939.

Prezident Václav Havel v sobotu v podvečer položil k desce na Národní třídě v Praze, připomínající 17. listopad 1989, kytici se žlutými růžemi. Přidal se tak k mnoha dalším politikům a lidem, kteří na místo symbolizující pád komunistické moci v roce 1989 po celý den přinášeli květiny a svíčky. Na stejném místě se také vystřídaly delegace vládní ČSSD a čtyřkoalice. "Svoboda se těžko získává a lehce ztrácí," vyjádřil poselství sobotního svátku předseda vládnoucích sociálních demokratů Vladimír Špidla poté, co k pamětní desce položil květiny. Svíčky a věnce položili také předsedové stran čtyřkoalice, kteří se na Národní třídu vydali od pomníku svatého Václava na Václavském náměstí. Také pro ně byla sobota 17.listopadu připomenutím demokratických ideálů.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus spolu s Jakubem Čermínem z Českého svazu bojovníků za svobodu si výročí připomněli před Hlávkovou kolejí v Praze. Václav Klaus zde mimo jiné řekl, že je to výročí tragické i optimistické. Tragickým byl podle něj listopad roku 1939, kdy nacisté zatkli a popravili devět studentských předáků a uzavřeli české vysoké školy. Naopak optimistický byl pak 17. listopad 1989, který odstartoval sametovou revoluci. Obě studentská vystoupení chápe Klaus jako symboly boje o demokracii, který trval celé minulé století. Zvláště po událostech 11. září, kdy teroristé zaútočili na New York a Washington, si však podle něj nelze myslet, že tento boj skončil.

Místo tichého vzpomínání je mnohdy třeba naléhavě připomínat, řekl v sobotu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Uvedl to při pietní akci k výročí 17. listopadu 1939 v kasárnách v Praze-Ruzyni, kde bylo v období nacistické okupace popraveno 262 členů odboje. Odkaz tehdejších událostí se podle ministra připomíná i ve snaze "hlasitě sdělit celému světu, že nebylo a nebude teroru, který by byl s to zlomit český národ".

Odkazem je podle pamětníka událostí Jakuba Čermína, člena historické skupiny 17. listopad, i návrat "ke slušnosti a poctivé práci". Jakub Čermín vyjádřil lítost nad tím, že se nyní na vedoucí místa dostávají lidé, kteří necítí soudržnost s českým národem, "kteří ho dokonce někdy ani nemají vůbec rádi". Někdejší předseda Českého svazu bojovníků za svobodu odmítl výhrady k zahraničnímu nasazení českých vojáků v boji proti terorismu. "Tam bojujete za svoji vlast," prohlásil k vojákům, kteří se spolu se zástupci prezidenta republiky, Senátu a sokolů pietního aktu zúčastnili.

Mladí ve Zlíně si připomněli pronásledování studentů v roce 1939

U zlínského pomníku za oběti druhé světové války se v sobotu sešly asi tři desítky mladých lidí. Při příležitosti státního svátku uctili zapálenou svíčkou a písní "Jednou budem dál" památku studentů pronásledovaných nacisty v roce 1939. Před 62 lety byli vysokoškolští studenti na pražských a brněnských kolejích pronásledováni fašistickým režimem. Z velké části byli převezeni do koncentračních táborů, uvedl Tomáš Čabla z pořádající organizace Nesehnutí. Pietní akce se zúčastnil také čtyřiaosmdesátiletý Jan Pachl ze Zlína, který tehdy bydlel na Kaunicových kolejích v Brně. "Byl jsem svědkem zatčení studentů, když 17. listopadu ráno vtrhli na koleje příslušníci SS. Zatkli jich asi 200 a dalších asi 50 ze Sušilových kolejí," řekl Pachl ČTK. Sám považuje za štěstí, že zatčení unikl.

V Paříži se vzpomínalo na pád komunismu v Československu

Události 17. listopadu 1989 a následný pád komunismu v tehdejším Československu si v sobotu v Paříži připomnělo asi třicet účastníků kolokvia s názvem "Od sametové revoluce k rozšíření Evropské unie". Na okolnosti, které přispěly ke zhroucení komunistického režimu, vzpomínal například francouzský diplomat Yves Barelli, který v letech 1988 až 1991 působil jako rada francouzského velvyslanectví v Praze. Barelli připomněl, že tehdejší francouzský prezident Frančois Mitterrand se už v prosinci 1988 při své oficiální návštěvě Prahy setkal s českými disidenty. Francouzský diplomat se domnívá, že od Václava Havla bylo během událostí v roce 1989 politicky velmi prozíravé nabádat lidi, aby i v revolučních dobách postupovali podle zákonů. "Havel tak navrátil do politiky morální aspekt," prohlásil Barelli.

Český velvyslanec v Paříži Petr Janyška v této souvislosti poznamenal, že řada lidí v České republice již zapomněla, nakolik významné byly listopadové události roku 1989. Ocenil proto, že se Francouzi rozhodli zorganizovat sobotní debatu zasvěcenou tomuto tématu a jeho vazbám na současnost. Jedním z polistopadových hesel ostatně byl "návrat Československa do Evropy", řekl Janyška.

Shromáždění u sv. Václava vyzývalo ke změně v příštích volbách

Zklamání nad nedostatky ve školství, zdravotnictví a sociální péči vyslovovali lidé, kteří v sobotu večer přišli k soše svatého Václava na pražské Václavské náměstí. Shromáždění k výročí 17. listopadu pořádalo občanské sdružení Petrklíč. Účastníci akce vyzývali ke změně politického vedení státu v nadcházejících volbách. Mluvčí, kterých se na pódiu před asi 200 posluchači vystřídalo přibližně deset, kladli nízké mzdy státních zaměstnanců a slabé zdravotnictví za vinu současné politické reprezentaci. Kritiku sklidila zvláště ODS, ale ani vládnoucí sociální demokraté nebyli ušetřeni.

Slovenský premiér Dzurinda k vízům s ČR: "Jsem přesvědčen, že dáme věci na pravou míru"

Přesvědčení, že během návštěvy českého ministerského předsedy Miloše Zemana na Slovensku začátkem příštího týdne premiéři obou zemí dají "na pravou míru" záležitosti spojené s potenciálním zavedením víz ze strany ČR pro občany Slovenska, vyslovil v sobotu v rozhovoru pro ČTK předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda. "Někdy to v politice bývá tak, že úředníci jsou horlivější než odpovědní reprezentanti zemí, a tady někde vidím příčinu unáhlených a nenáležitých prohlášení na úřednické úrovni," řekl Dzurinda. Dodal, že mezi Slovenskem a Českou republikou jsou "velmi srdečné a nadstandardní vztahy a nepřichází v úvahu, abychom je snižovali". "Bylo by to proti elementárním zájmům jak Slováků tak Čechů," prohlásil Mikuláš Dzurinda.

Také ministr vnitra Ivan Šimko koncem týdne uvedl, že případné zpřísnění režimu na česko-slovenských hranicích by více poškodilo občany obou zemí, než dokázalo zabránit nelegální migraci. Šimko má příští týden v Praze jednat o hraničním režimu se svým protějškem Stanislavem Grossem. "Přijedu k panu ministru Grossovi vyzbrojen argumenty, jak vypadá ostraha naší česko-slovenské hranice. Domnívám se, že je na úrovni, kterou by nadstandardní hranice mezi ČR a SR měla mít," řekl Šimko. "Chceme-li bojovat s nelegální migrací, boj musí začínat při ucpávání naší východní hranice. To ale nestačí jen na Slovensku. Je nezbytné, aby podobná opatření přijímali i v Polsku a v Maďarsku, protože podle našich zkušeností nejvíce nelegálních migrantů už nepřichází přes naši východní hranici, ale odjinud," dodal.

Plány českého ministerstva vnitra na novou dohodu se Slovenskem - podle níž by Slováci při delším pobytu než 90 dní potřebovali víza a občané by ztratili možnost překračovat hranici kdekoliv - vzbudily v SR značnou pozornost. Česká strana návrhy vysvětluje opakovanou kritikou Evropské unie kvůli příliš průchodné česko-slovenské hranici - nadstandardní režim prý nedovoluje efektivní ostrahu hranic. Slovenští komentátoři však nepředpokládají, že by Bratislava přistoupila na příliš radikální omezení občanského komfortu při překračování hranic rok před parlamentními volbami.

Vláda znovu projedná financování letadel L-159 a sociální normy

Ministři se ve středu na svém zasedání vrátí k projektu financování podzvukových letadel L-159, kterými bude vyzbrojena česká armáda. Kabinet minulý týden diskusi o způsobu úhrady bitevníků odložil údajně z důvodů právně-technického rázu. Ministři budou rozhodovat o změně vládních nařízení o minimální mzdě, mzdových tarifech za práci ve ztíženém prostředí a noční práci a nařízení o náhradě za ztrátu na výdělku.

Poté, co v úterý Evropská komise potvrdila, že rozšíření EU v roce 2004 je možné i s tím, že by se nové země účastnily voleb do Evropského parlamentu, je nutné přizpůsobit této možnosti český právní řád. Proto vláda projedná návrh věcného záměru zákona o volbách do Evropského parlamentu.

Kabinet se bude zabývat i záměrem zákona o zajištění zdravotní péče o děti cizinců, které jsou na českém území déle než 90 dní a záměrem zákona o koordinátorovi bezpečnosti a ochrany zdraví na staveništích. Vládu čeká i projednání několika závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu, které hodnotí nakládání s rozpočtovými prostředky ve veřejných vysokých školách nebo při financování výzkumných projektů z rozpočtu ministerstva vnitra.

ODA očekává, že získá ve sněmovních volbách tři až osm mandátů

Občanská demokratická aliance (ODA) očekává, že příští rok získá ve volbách do Poslanecké sněmovny tři až osm mandátů. Do společných kandidátek čtyřkoalice nabídla ODA celkem 21 svých zástupců. "Všichni se uplatnili, pro doplnění kandidátek k nim přibývají ještě další jména," řekl v sobotu novinářům předseda ODA Michael Žantovský po zasedání Ústředního sněmu strany v Pardubicích. Delegáti ústředního sněmu také hovořili o splácení stranického dluhu u České pojišťovny ve výši 68 miliónů korun. "Je to problém, který dlouhodobě zatěžuje naší politickou stranu," připustil Žantovský.

Lidové noviny před několika dny uvedly, že o převzetí dluhu od pojišťovny má zájem opavský podnikatel Radim Masný. Masný deníku řekl, že chce dluh koupit jen pro zábavu, aby se ODA dostala do konkursu. "Není nám o tom nic známo," řekl v sobotu Žantovský. Strana se podle něj snaží dluh splácet sama.

V souvislosti s výročím takzvané sametové revoluce z roku 1989 vedení ODA vyzvalo vládu, aby dostála své zodpovědnosti při stíhání zločinů komunistického režimu. Žantovský zároveň varoval před omlouváním či legitimizováním těchto zločinů.

Stávková pohotovost zdravotníků potrvá přes Vánoce i Nový rok

Až do příštího roku potrvá stávková pohotovost Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Potvrdila to celostátní konference odborového svazu v Praze. Podle jeho předsedy Jiřího Schlangra chtějí odboráři dosáhnout co nejvyšších platů a úhrad zdravotní péče. Jednání s vládou jsou naplánována na druhou polovinu prosince, potom, co druhým čtením Poslanecké sněmovny projde státní rozpočet.

Zdravotnické odbory vstoupily do stávkové pohotovosti, protože nesouhlasily s rozhodnutím vlády odložit zvýšení mezd pracovníkům ve státní sféře z ledna příštího roku na duben. Původně se s vládou dohodly, že se ve státním rozpočtu na příští rok prostředky na platy zaměstnanců zvýší o osm procent. Mzdy měly vzrůst od ledna. Tříměsíčním odkladem chce vláda ušetřit 1,5 miliardy korun. Stávkovou pohotovost vyhlásili ze stejných důvodů také školští odboráři.

Na demonstraci před izraelské velvyslanectví přišlo deset lidí

Desítka lidí v sobotu protestovala před izraelským velvyslanectvím v Praze. S transparenty v rukách postála mlčky u budovy ambasády, střežené zesílenými policejními hlídkami. a asi po 20 minutách se rozešla. Jeden z organizátorů akce, Filip Vávra, známý jako aktivista ultrapravicového Národně sociálního bloku, viní Izrael z porušování lidských práv Palestinců. Demonstraci neprovázel žádný incident.

Od založení Izraele v roce 1948 vede tento stát spory s Palestinci o svých hranicích. Dlouhodobý konflikt nevyřešila ani dohoda z roku 1993 o omezené palestinské autonomii. Postupný mírový proces se zastavil po násilné smrti izraelského premiéra Jicchaka Rabina. V současnosti je mírový proces zmrazen a v oblasti eskaluje násilí.

Odpůrci Temelína opět protestovali na hranicích

Dvě hodiny demonstrovali v sobotu na hraničním přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště odpůrci jaderné elektrárny Temelín. K asi 400 účastníkům z Rakouska, Německa a Česka promluvili někteří z přítomných lékařů, k poslechu hrál tříčlenný jazzband, zajištěno bylo i občerstvení. V proslovech řečníků opět zaznívala slova o nebezpečnosti Temelína, řada z nich tuto jihočeskou jadernou elektrárnu srovnávala s Černobylem a vypočítávala oběti jeho havárie. Česká vláda si prý počíná nezodpovědně, když pokračuje ve zkouškách prvního temelínského bloku. Protest nijak nenarušil provoz na hraničním přechodu.

Veto na vstup ČR do EU kvůli Temelínu podporuje 47% Rakušanů

Větší část Rakušanů si v otázce jaderné elektrárny Temelín přeje tvrdý postup spolkové vlády. Rovných 47 procent obyvatel zastává názor, že by Rakousko mělo reagovat vetováním vstupu České republiky do Evropské unie, odmítne-li Praha uzavřít reaktor. Opačný názor má 41 procent obyvatel země. Vyplývá to z průzkumu institutu OGM, který ve svém pondělním vydání otiskne časopis Format. Třetina občanů se určitě zúčastní lednového podpisového referenda k Temelínu a dalších 29 procent je pravděpodobně odhodláno v polovině příštího roku podpořit požadavky krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ), píše agentura APA.

V polovině ledna příštího roku se z iniciativy FPÖ uskuteční v zemi celostátní petice, jejíž cíl je zabránit vstupu severního souseda do Evropské unie, pokud Česká republika uvede Temelín do provozu.

Kostel v Loučné získá betlém s postavami v životní velikosti

Betlém s devíti postavami v životní velikosti získá kostel svatého Josefa v Loučné na Jablonecku od harrachovského řezbáře Ivana Šmída. "Devět soch je ojedinělý počet, je to česká rarita," řekl ČTK Šmíd, který má v úmyslu betlém každoročně rozšířit o další biblické postavy. "Za několik let se propracujeme až k evropskému unikátu," poznamenal. Šmídovy sochy jsou z půlených kmenů borovice a smrku. Sousoší tvoří Marie, Josef, Ježíšek v jesličkách, tři králové, klečící žena a pastýři s ovcemi. Dřevěné kůly nejprve opracuje řezbář motorovou pilou a bruskou, teprve pak začne jemná práce s dláty. Veřejnost uvidí betlém poprvé 2. prosince při první adventní neděli.

Český film Divoké včely bude v soutěži rotterdamského festivalu

Hořkosladká komedie Divoké včely scenáristy a režiséra Bohdana Slámy byla vybrána do soutěže filmového festivalu v Rotterdamu. Tato prestižní mezinárodní přehlídka se uskuteční poslední lednový týden příštího roku. Jde o soutěž prvních a druhých filmů jednotlivých tvůrců a má název Tiger Ewards Competition. Mimo soutěž bude na rotterdamském festivalu promítnut i další snímek z letošní produkce Cineartu - černá komedie režisérky Věry Chytilové Vyhnání z ráje.

Slámův film měl českou premiéru 8. listopadu. V příběhu o citové izolaci mladých lidí v uzavřeném světě vesnice kdesi na severu Moravy hrají například Tatiana Vilhelmová, Zdeněk Raušer, Pavel Liška, Jaroslav Dušek, Vanda Hybnerová a Eva Tauchenová.

Vychází kniha o ženě cestující Afrikou před Hanzelkou a Zikmundem

Africký deník je knihou o Heleně Šťastné-Bübelové, ženě, která se svými přáteli procestovala v českém automobilu rovníkovou Afriku před Jiřím Hanzelkou a Miroslavem Zikmundem. Rukopis deníku objevil Stanislav Brouček a doprovodil ho výkladem, který čtenářům přibližuje pestrý život cestovatelky. Vzpomínky na Helenu připojil i cestovatel a spisovatel Zikmund, který je jejím přítelem po více než půl století. Cestovatelčin deník doplňují fotografie, ale i kresby a malby domorodců. Zachytila je při práci, tanci, hrách i obyčejích.

Šťastná-Bübelová se narodila v roce 1920 v Berlíně a v Německu strávila se svými rodiči, kteří pocházeli z Přibyslavi, prvních šestnáct let svého života. Do Afriky odcestovala z Prahy, kde prožila dalších deset let. Odjížděla s odhodláním "republice svojí prací co nejvíce prospět". Na černém kontinentě se však rozhodla zůstat a její vztah k Československu, které zatím ovládli komunisté, se měnil. "Stalo se tak až po tom, když nám v Londýně nechtěli prodloužit pasy," vzpomíná. Na africké pevnině žila sedm let a na Madagaskaru dalších dvanáct. Do Evropy se vrátila v roce 1960, když Malgaši získali nezávislost, a usadila se ve Francii v Nice, kde žije dosud. Vzpomínky na Afriku silně zakořenily v její duši a africká zkušenost pro ni zůstala něčím víc než jen jednou z epizod jejího bohatého života.

Sport

Hokejisté Pardubic se udrželi v čele extraligové tabulky i po sobotní dohrávce 22. kola. Zlín v ní totiž prohrál v Třinci 0:4 a zůstal s dvoubodovým odstupem za Východočechy druhý. Vítězný Třinec si upevnil čtvrtou pozici. Tabulka po 22. kole: 1. Pardubice, 2. Zlín, 3. Sparta Praha, 4. Třinec.

Fotbalisté Sparty prohráli v sobotním pražském derby s Bohemians 1:2, ale přesto zůstali zásluhou lepšího skóre před svým protivníkem v čele ligové tabulky. Po zbývajících zápasech 14. kola, které se hrají v neděli, se však na první pozici může dostat další pražský celek, Viktoria Žižkov. Výsledky 14. kola: 1. Sparta Praha, 2. Bohemians, 3. Žižkov, 4. Ostrava.

Čeští reprezentanti Pavel Šmíd a Petr Skoták vstoupili do turnaje v kolové na mistrovství světa v sálové cyklistice v Japonsku jednoznačným vítězstvím nad Švýcarskem 7:3.

Nejlepším českým orientačním běžcem letošní sezóny byl v Seči na Chrudimsku vyhlášen Michal Jedlička z Dukly Liberec. Na dalších pozicích v anketě se umístili Jedličkovi kolegové z bronzové štafety na mistrovství světa, Michal Horáček a Rudolf Ropek. Poslední z členů medailového kvarteta Radek Novotný skončil šestý.

Krátce o nedělním počasí:

Zataženo až oblačno, nejvyšší teploty 0 až 4 stupně Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio