Zprávy Radia Praha

Demokratická unie schválila sloučení s další stranou čtyřkoalice Unií svobody

Demokratická unie na sněmu v Praze schválila sloučení s Unií svobody. Pokud integraci za 14 dní ratifikují také unionisté, obě čtyřkoaliční strany začnou od začátku roku působit jako jediné politické uskupení pod názvem Unie svobody - DEU. I když mnozí delegáti v diskusi často emotivně vystupovali proti sloučení, integraci nakonec podpořilo téměř 80 procent delegátů. Odpůrci argumentovali zejména tím, že DEU vznikla jako strana s protikomunistickým programem, a nyní její členové budou muset v jedné straně spolupracovat s řadou bývalých komunistů. Nakonec ale zvítězilo přesvědčení, že DEU musí být ochotna společnému úspěchu čtyřkoalice obětovat i samostatnou existenci.

Demokratická unie zůstane v rámci sloučené strany do poloviny roku 2003 platformou s vlastním vedením, hospodařením a organizační strukturou. Předsedou strany byl zvolen opět Ratibor Majzlík, který se po sloučení, stane jedním z místopředsedů.

Hlavním impulsem pro urychlené sloučení dvou čtyřkoaličních stran bylo ustanovení volebního zákona, který pro koalici čtyř stran zatím předpokládá dvacetiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Tříčlenné koalici stačí získat 15 procent hlasů.

Ministr Kavan považuje dohodu o Temelínu za kompromis výhodný pro českou stranu

Ministr zahraničí Jan Kavan považuje česko-rakouskou dohodu o jihočeské jaderné elektráně Temelín za kompromis výhodný pro českou stranu. V rozhovoru pro deník Právo, připomněl, že Česko se zavázalo k sedmi opatřením k posílení bezpečnosti Temelína a k dalším 21 týkajícím se dopadu elektrárny na životní prostředí. S výdaji na oněch sedm kroků jsme již počítali, uvedl Kavan. Dodal, že s realizací většiny zmíněných počítá česká strana během roku 2002. V části dohody týkající se dopadu na životní prostředí jsou opatření, která povedou k finančním výdajům. "A nejsem si jist, že se všemi resort životního prostředí počítal. Tam bychom mohli zvážit žádost k Unii o úhradu některých z nich v rámci jejích programů," uvedl.

Vysoce postavení politikové rakouské lidové strany (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela ostře kritizují postoje svých koaličních partnerů ze strany Svobodných (FPÖ) ke čtvrteční česko-rakouské dohodě o jaderné elektrárně Temelín. Předseda poslaneckého klubu ÖVP Andreas Khol jednoznačně odmítl negativní hodnocení bruselské dohody ze strany Svobodných a vyslovil se rovněž proti podpisovému referendu organizovanému Svobodnými, které by mělo vyústit ve veto českému vstupu do EU.

Většina lidí odsuzuje protesty proti spuštění Temelína

Výhrady Rakouska i ekologů proti spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín považuje 64 procent občanů za neopodstatněné. Česká veřejnost přitom protesty rakouských i ekologických aktivistů odsuzuje silněji než loni. Průzkum agentury STEM z počátku listopadu ukázal, že výhrady rakouské strany Češi vnímají s ještě menším pochopením než nesouhlas ochránců životního prostředí. S postupem Rakušanů proti spuštění Temelína nesouhlasí 72 procent občanů, chápe je 28 procent lidí. Průzkum se uskutečnil ještě před uzavřením kompromisní česko-rakouské dohody o Temelínu.

Příčinou důlního neštěstí bylo zřejmě vadné odvětrávání šachty

Vadné odvětrávání šachty spolu s dalšími vlivy bylo zřejmě příčinou neštěstí, při němž ve čtvrtek na dole Schöller u Kladna zahynuli tři horníci. Ze stěny šestého úseku ve druhém patře dolu unikl metan, který však neexplodoval, ale jen rychle shořel. Ohnivá vlna přitom sežehla havíře v čele chodby a těžce popálila muže, obsluhujícího razící kombajn, řekl předseda vyšetřovací komise Vojtěch Rašplička. Zopakoval, že čidla na monitorování důlního plynu v okamžiku neštěstí neselhaly. Tyto měřiče se však neumísťují do vlastního prostoru ražby, vysvětlil.

Ministr vnitra Stanislav Gross chce prodloužit promlčecí lhůty pro hospodářské delikty

Ministr vnitra Stanislav Gross chce prodloužit promlčecí lhůty pro závažné hospodářské trestné činy. Jedině tak bude podle něj možné dokončit takzvanou akci Čisté ruce. Právě na boj se závažnou hospodářskou kriminalitou sázeli vládní sociální demokraté před minulými parlamentními volbami. "Akce Čisté ruce měla a má své výsledky," řekl Gross. "Na druhé straně i my jsme čekali, že se nám více povede," dodal ministr, kterého si delegáti středočeské krajské konference ČSSD zvolili do čela kandidátky pro parlamentním volby v příštím roce. Pro dokončení akce zaměřené na stíhání závažné hospodářské kriminality je však podle Grosse nezbytné prodloužit dobu pro promlčení těchto trestných činů. Podle současných zákonů platí pro podobné trestné činy dvanáctiletá promlčecí lhůta, která by mohla v některých případech vypršet.

Ministr vnitra by také chtěl, aby v České republice, podobně jako například v Polsku, platil zákon o korunním svědkovi. Takový zákon by totiž umožnil zajistit beztrestnost lidem, kteří jsou sice zapojeni do nějakého zločineckého spolčení, ale rozhodnou se vypovídat. "Pokud samozřejmě nespáchají nejzávažnější trestné činy, jako je například vražda," poznamenal Gross.

Senátoři Unie svobody a ODA pořádají debatu o vztazích profesionální armády se společností

Projekt profesionalizace armády může být úspěšný pouze tehdy, podaří-li se vybudovat její silné vazby s ostatními složkami společnosti. Jak uvedl předseda senátního výboru pro obranu Michal Žantovský /ODA/, právě téma "Profesionální armáda jako součást společnosti", bude předmětem pondělní konference, kterou pořádají senátoři Unie svobody a ODA. Žantovský podotkl, že debaty o profesionální armádě se zatím týkaly převážně její struktury, vybavení, úkolů a počtu jednotek. Předmětem pondělního jednání budou vztahy armády s místní správou a samosprávou, se systémem školství a s podnikatelskou sférou.

Policie sleduje, kdo navštěvuje podezřelé stránky internetu

Na základě novely zákona o policii policisté sledují, kdo navštěvuje některé internetové stránky. Mohou také zjišťovat, kdo komu a kdy poslal podezřelý e-mail. Lidové noviny dodávají, že se svolením soudce bude mít policie od ledna možnost zjišťovat přímo obsah elektronické pošty. Soudní znalec v oboru zabezpečení dat Vladimír Smejkal se domnívá, že po teroristických útocích na Spojené státy je nezbytné, aby policie měla přístup k internetovým stránkám.

Union banka zaplatila lidem, které podvedl Alim Karmov

Union banka jako právní nástupce banky Skala vrátila tento týden 39 miliónů korun bývalým klientům fondu Futurum Aurum, jejichž peníze zpronevěřil ruský podnikatel Alim Karmov. Banka jim vrátila peníze navíc s úrokem 19 procent od roku 1996. Jak informuje deník Právo, Vrchní soud v září rozhodl, že dřívější banka Skala v rozporu se zákonem použila peníze klientů fondu na základě smlouvy s Karmovem k úhradě svých pohledávek, které měla vůči Karmovově společnosti. Union banka převzala banku Skala v prosinci 1996 a musí tedy peníze nahradit. Ani zmíněná částka však podle deníku Právo nenahradí celkové škody, které Karmov způsobil dvěma tisícům klientům a které dosahují 150 miliónů korun. Union banka odmítala přes rozhodnutí Vrchního soudu peníze zaplatit. Závazek splnila až poté, co byl podán návrh na exekuci odpovídající části jejího majetku. Alima Karmova odsoudil Vrchní soud v Praze v březnu 1999 k devíti letům ve vězení.

Roste počet loupežných přepadení, které páchají děti

Ostravští policisté zaznamenali výrazný nárůst počtu loupeží, které mají na svědomí děti do patnácti let. Během deseti měsíců letošního roku děti loupily ve 36 případech, což je o 21 zločinů více než za celý rok 2000, řekl mluvčí ostravské policie Milan Klézl. Dodal, že většinou vyšetřovatel případ odložil kvůli nízkému věku pachatele. Podle psychologů a učitelů se na rostoucí kriminalitě dětí podílí především současný trend zábavy. "Děti, které tráví spousty času u hracích automatů nebo si vyměňují nejrůznější kartičky, potřebují peníze. Pokud je nedostanou od rodičů, zkoušejí jiné způsoby.

Uzbecký opoziční vůdce Solich, zadržený českou policí, požádal podle neoficiálních informací o politický azyl

Za "přímo nevídanou trefu" považují Lidové noviny to, že čeští policisté zatkli uzbeckého básníka a vůdce demokratické strany Muhammada Solicha, který do Prahy přiletěl na pozvání Rádia Svobodná Evropa. Je sice pravdou, že na Solicha byl vydán mezinárodní zatykač. Ovšem Solich není mezinárodní zločinec, nýbrž hlava uzbecké demokratické opozice, a vydání zatykače iniciovala policie uzbeckého diktátora Islama Karimova, podotýká list. Solich ve vazební věznici požádal české orgány o udělení azylu. Podle neoficiálních informací by právě žádost o azyl mohla být právní cestou, jak zabránit jeho vydání do Uzbekistánu.

Podle Lidových novin skončila aukce o licence pro nové mobilní sítě jako propadák

Jak píší Lidové noviny, do aukce o tři licence pro nové mobilní telekomunikační sítě (UMTS) se přihlásili jen dva zájemci, a to Eurotel a RadioMobil. Pro vládu to znamená, že obdrží sedm miliard korun, místo předpokládaných 20 miliard. Vláda má podle listu jen dvě možnosti. Buď se spokojí se sedmi miliardami, nebo dražbu zruší a pokusí se do aukce přilákat nové firmy. "V každém případě je už teď možné označit aukci telekomunikačních licencí za propadák. O český mobilní trh nové generace totiž neprojevila zájem žádná nadnárodní telekomunikační společnost," míní Lidové noviny.

Novinářka Petra Procházková získala cenu Žena Evropy

Novinářka Petra Procházková je laureátkou české ceny Žena Evropy. Výbor ocenil její snahu informovat o složité situaci v Čečensku a její působení v agentuře Epicentrum. Slavnostní předání ceny se uskuteční až v lednu, protože Procházková je pracovně v Afghánistánu. Je známá zejména jako válečná novinářka. Založila také sirotčinec v Grozném.

Cena se uděluje od roku 1987. Jejím cílem je upozornit na práci výjimečných žen, které se zasloužily svou činností ve vybraných oborech o evropskou spolupráci. Vedle národních cen se uděluje i mezinárodní, kterou v roce 1992 získala československá novinářka a spisovatelka Zuzana Szatmáryová. České ocenění již získaly Lída Rakušanová, Olga Havlová, Jiřina Šiklová a Dana Němcová.

Ministr zdravotnictví Fišer se chce vrátit na univerzitní půdu

K odborné práci na Masarykově univerzitě se chce vrátit ministr zdravotnictví Bohumil Fišer poté, co skončí s výkonem funkce ve vládě. Fišer odmítl nabídky sociální demokracie, aby se ucházel o kandidaturu pro volby do Poslanecké sněmovny. Novinářům to řekl na nominační konferenci ČSSD v Brně, které se účastnil jako host. V případě, že ČSSD zvítězí ve volbách v příštím roce a bude sestavovat vládu, chtěl by pracovat jako blízký spolupracovník předsedy sociální demokracie Vladimíra Špidly. Fišer nechtěl definitivně vyloučit možnost, že by se mohl stát i v příští vládě ČSSD ministrem zdravotnictví. Zdůraznil však, že má ve svém okolí několik lidí, kterým by rád pomohl, kdyby se rozhodli ucházet se o vedení resortu zdravotnictví.

Světový den boje proti AIDS připomněl osud 40 miliónů lidí nakažených virem HIV

Osud 40 miliónů lidí nakažených na celém světě virem HIV připomněl Světový den boje proti AIDS. Letošní kampaň je zaměřena zejména na muže. Vyzývá k zodpovědnosti a větší rozhodnosti v boji proti této nemoci. V Česku je evidováno více než 500 lidí nakažených virem HIV.

Z pomníku v Teplé zmizí věta o neuctivosti mnichů k obětem války

O změně textu na pomníku obětem tří nacistických pochodů smrti na hřbitově v Teplé na Karlovarsku rozhodli tamní zastupitelé. Podle Mladé fronty Dnes tak vyhověli přání mnichů z premonstrátského kláštera v Teplé. Nápis na desce totiž v rozporu s historickou skutečností naznačoval, že se mniši v závěru druhé světové války zachovali neuctivě k lidem zemřelým při pochodech smrti. "Na desce je věta, že lidé, kteří hlásali lásku k bližním, nedovolili tyto mrtvé důstojně pochovat na hřbitově," řekl místostarosta Teplé Jaroslav Businský. Jak uvedla k výsledkům bádání bývalá ředitelka klášterní knihovny Jana Chaloupková, vězni nocovali v klášterních stodolách u hřbitova. Zde potom lidé nalezli dvacet a v okolí ještě tři mrtvé, některé zastřelené při pokusu o útěk. Namísto na hřbitově však tyto zemřelé pochovali do jámy na odpadky za klášterní zdí. Podle Chaloupkové však akci neřídili premonstrátští mniši, ale představitel tehdejší občanské samosprávy Franz Kroy. "Vyplývá to z poválečného výslechu tohoto muže," dodala. Většina tepelských zastupitelů se shodla na výměně desky s tím, že vyřizování politických účtů na epitafy a náhrobní desky nepatří.

The New York Times pochválil Ivana Moravce za klavírní recitál v Carnegie Hall

The New York Times ocenil českého klavíristu Ivana Moravce, který vystoupil v úterý v prestižní newyorské hudební síni Carnegie Hall. Moravec navštívil New York mnohokrát jako koncertní sólista, ale nyní uvedl klavírní recitál, aby ve svých 71letech ukázal, že stejným mistrem, jakým býval. Moravec zahrál díla Clauda Debussyho, Frederika Chopina a Leoše Janáčka. Jako jediný Čech se dostal mezi sedm desítek světových pianistů, jejichž umění zachycuje na kompaktním disku v podobě stovky dvojalb ojedinělá edice Velcí klavíristé 20. století.

Herečka Pavlína Filipovská vlastnoručně upečeným koláčem podpořila sbírku UNICEF

Vlastnoručně upečený čokokoláč nabízela kolemjdoucím v pražské pasáži Myslbek zpěvačka Pavlína Filipovská. Připojila se tak k dalším známým osobnostem, které každou první sobotu v měsíci svojí kulinářskou specialitou podporují charitativní akci Pečení pro děti, konanou pod záštitou Českého výboru pro Dětský fond OSN (UNICEF). Výtěžek tohoto "pečení" poputuje k dětem z Afghánistánu. Mezi těmi, kteří v předvánočním shonu nezapomněli na utrpení dětí v jiné části světa, převládaly ženy. Každý, kdo si u stánku vybral čokokoláč či pečivo od sponzorských pekáren, vhodil do zapečetěné kasičky minci či bankovku podle vlastního uvážení. Spolu s vybranými pochutinami pak dárce obdržel i recept na nabízený čokokoláč podle Pavlíny Filipovské. Dobročinná akce se koná od října 1999. Spolupracovnice UNICEF Alice Tomková řekla, že od té doby se podařilo shromáždit 870.000 korun.

Při rekonstrukci bitvy u Slavkova se zranil jeden z aktérů

Při nabíjení děla se zranil jeden z aktérů rekonstrukce slavné bitvy tří císařů u Tvarožné na Brněnsku, které se účastnilo 1100 členů klubů vojenské historie. "V nabíjeném děle zůstal zbytek střelného prachu, který vybuchl a pohmoždil prsty muži, který dělo nabíjel," řekl jeden z organizátorů Miroslav Jandora. Poraněný byl převezen do Úrazové nemocnice v Brně a odtud na plastickou chirurgii. Podobná zranění nelze podle Janodry při rekonstrukci bitvy, ve které účastníci manipulují se střelným prachem a replikami historických zbraní, nikdy zcela vyloučit. Na bitevním poli se ze 678 pušek a 26 děl vystřílelo více než 300 kilogramů střelného prachu.

Letošní rekonstrukci, která je již tradičně součástí rozsáhlých oslav, přihlíželo podle organizátorů přes 6000 lidí, mezi nimi i ministr dopravy a spojů Jaromír Schling a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. V bitvě 2. prosince 1805 nedaleko Slavkova u Brna zvítězila Napoleonova armáda nad vojsky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Francouzi ztratili 12.000 mužů, spojenci přes 27.000 vojáků a většinu dělostřelectva. Letošní vzpomínkové akce pokračují v neděli pietním aktem na Mohyle míru u obce Prace.

V Pelhřimově se sešli při křtu knihy David s Goliášem

V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit se sešel David s Goliášem. V závěru tohoto týdne tam totiž křtili další české vydání Guinnessovy knihy rekordů Pavel Ponocný, který měří 122 centimetrů a váží 42 kilogramů, a Petr Huss, který svou výškou 218,5 centimetru zvítězil v soutěži o nejvyššího muže České republiky. Dlouhán Huss svou atletickou postavu a svých 130 kilogramů uplatnil ve sportu - hrál první basketbalovou ligu. Dnes je mužem na mateřské dovolené. Jeho vysoká postava mu komplikuje nákup oblečení. Trička ještě koupí, ale kalhoty si musí dávat šít na míru. Boty velikosti 14 sežene jen značkové. Neřídí auto, protože se za volant skoro nevejde. Jeho téměř o metr menší kolega Ponocný problémy s oblečením nemá. "Nosím dětské velikosti, akorát to zkracuju," směje se. Ponocný pracuje jako údržbář a také podniká, opravuje a prodává jízdní kola.

Hlinka po návratu domů potvrdil, že se chce s Pittsburghem soudit

Až soudní jednání pravděpodobně uzavřou více než roční angažmá trenéra Ivana Hlinky v zámořské NHL. Ten se zatím s Pittsburghem Penguins nedohodl na podmínkách ukončení svého kontraktu. Pennsylvánský tým propustil prvního evropského kouče, jenž působil s velkými pravomocemi v zámořské soutěži, po nevydařeném vstupu do letošní sezóny.

Zlín udržel jednobodový odstup na Spartu v hokejové extralize

Hokejisté Zlína nedovolili pražské Spartě zvýšit náskok v čele extraligy. Moravský tým vybojoval na ledě posledního Kladna vítězství 5:4 díky brance nejproduktivnějšího hráče soutěže Petra Lešky pět minut před koncem. Na Spartu, která porazila České Budějovice 5:2, ztrácí Zlín stále jeden bod.

Zatím odehrané zápasy 27. kola: Sparta Praha - Č. Budějovice 5:2, Havířov - Karlovy Vary 3:5, Plzeň - Znojmo 2:0, Vsetín - Třinec 3:4, Kladno - Zlín 4:5, Litvínov - Vítkovice 4:1

Počasí

Pěkné počasí, upravené sjezdovky i běžecké tratě vítají návštěvníky nejvyšších českých hor Krkonoš. V lyžařských střediscích v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně leží od 45 do 70 centimetrů sněhu, na vrcholcích Krkonoš až 80 centimetrů sněhu. Ideální podmínky nabízejí i Orlické hory a Beskydy, kde svítí sluníčko a napadl prašan. V neděli očekáváme polojasno, teploty minus jeden až plus tři stupně Celsia.