Zprávy Radia Praha

Česká republika může ve vyjednávání s Evropskou unií uzavřít kapitolu energetika

Diplomaté členských států Evropské unie se dohodli na společném stanovisku vůči České republice v kapitole "energetika". Text by měl být už jen formálně posvěcen ve středu velvyslanci "patnáctky". Znamená to, že uzavření kapitoly při jednání mezi Unií a Českem příští týden už nic nebrání. Dohodě předcházela složitá debata, která začala v pátek a v úterý trvala tři hodiny. Souhlas nakonec dalo i Rakousko. Po celou dobu se jednalo o formulaci jediného odstavce, který byl do návrhu pozice EU doplněn poté, co se Česká republika a Rakousko dohodly minulý týden na kompromisním řešení ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

ČR obdržela oficiální nótu, aby vydala uzbeckého disidenta Solicha do Norska

České ministerstvo zahraničí obdrželo oficiální norskou nótu, aby ČR vydala uzbeckého disidenta Muhammada Solicha do Norska, kde mu byl udělen azyl. Zájem Norska podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila sehraje při rozhodování o Solichově dalším osudu klíčovou roli. Jeho vydání do Uzbekistánu je nyní mnohem méně pravděpodobné, řekl Pospíšil. Solicha zadržují české úřady na základě zatykače Interpolu. O jeho propuštění či vydání do jiné země může rozhodnout pouze soud. Solichova advokátka v pondělí oficiálně požádala o udělení azylu v ČR pro svého klienta. Od této chvíle ho již nelze vyhostit do státu, kde by jeho život či osobní svobody byly ohroženy. V případě, že by byl do Uzbekistánu, odkud uprchl před režimem Islama Karimova, vydán, mohla by mu podle pozorovatelů hrozit i smrt.

Unie svobody vrátí dva sporné dary ve výši 120.000 korun

Unie svobody se rozhodla vrátit dva sporné sponzorské dary v celkové výši 120.000 korun. Peníze jí věnovaly dvě firmy, které od obecních zastupitelů za Unii svobody získaly veřejné zakázky. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanovová řekla, že všechny dary byly řádně a v souladu se zákonem přijaty, zdaněny i vykázány. Unionisté ale chtějí vyvrátit i sebemenší podezření, pochybnosti či spekulace o financování své strany, a peníze proto vrátí. Lidovci o vrácení sporných sponzorských darů neuvažují. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že jeho strana všechny dary přijala v souladu se zákonem.

ODA zpochybňuje pomoc Palestině

Občanská demokratická aliance požádala vládu, aby zveřejnila informace o pomoci, kterou Praha poskytuje Palestině. Novinářům to řekl předseda ODA a šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský. Uvedl to v souvislosti s vystupňovaným násilím na Blízkém východě, které znepokojilo celý svět včetně prezidenta Václava Havla. Podle ODA je třeba posoudit, zda některé formy pomoci palestinské samosprávě neznamenají pomoc teroristům či hnutím, která porušují základní lidská práva.

Mlha znemožnila britskému ministrovi obrany návštěvu Vyškova

Mlha znemožnila v úterý ráno odlet britského ministra obrany Geoffa Hoona z Prahy do Vyškova. Měl se tam seznámit s činností britského výcvikového týmu, jehož posláním je sjednotit velení v NATO a zemích střední a východní Evropy. Britové proto pořádají kursy pro vojáky z těchto zemí. Počasí bylo tak špatné, že ministr musel návštěvu zcela zrušit, řekla mluvčí Vojenské akademie ve Vyškově Marcela Zobačová.

Návrh novely Ústavy s přímou volbou prezidenta sněmovna zamítla

Sněmovna zamítla v prvním čtení návrh novely Ústavy, který předložili poslanci Unie svobody a KDU-ČSL. Návrh chtěl zavést přímou volbu prezidenta a omezit imunitu zákonodárců jen na dobu trvání mandátu. Okolo návrhu se ve sněmovně strhla široká debata, kritizovali jej poslanci z ODS, KSČM i ČSSD a nakonec návrh "smetli" 86 hlasy z přítomných 142 poslanců. Několikrát zazněla kritika, že návrh je populistický, poslanci také tvrdili, že Česká republika má zastupitelskou demokracii a systém, který vyhovuje, je zbytečné měnit. Prezidenta nyní volí obě komory parlamentu.

Poslanci propustili do závěrečného sněmovního čtení vládní návrh zákona o omezování znečištění. Návrh, který si vyžádá vstup České republiky do Evropské unie, zavádí pro české podniky povinnost vybavit se nejlepší dostupnou technikou. Jedinou firmou, jež do roku 2003 nebude schopna požadavkům zákona vyhovět a která se k tomu přihlásila, je teplárna v Přerově. Začne-li zákon podle předpokladů platit v roce 2003, budou mít starší podniky ještě několik let na přizpůsobení. Přechodné období pro přerovskou teplárnu, která musí postupně obměnit kotle, bude platit do roku 2012.

Poslanecká sněmovna těsnou většinou zamítla iniciativu poslanců KDU-ČSL, která počítala s úplným zákazem reklamy na tabákové výrobky. Firmy by mohly cigarety a jiné kuřivo propagovat jen uvnitř specializovaných prodejen s tabákem.

Senát vrátil sněmovně novelu zákona o střetu zájmů

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o střetu zájmů. Vláda a sněmovna chtějí novelou zákonodárcům odebrat odměny i odpovědnost za působení v orgánech firem s většinovou účastí státu. Senátoři ale na návrh čtyřkoalice doporučili tuto činnost sobě i poslancům zakázat. Sněmovna, která novelu zákona o střetu zájmů schválila koncem října hlasy 103 z 163 přítomných poslanců, by však navždory úpravám Senátu mohla prosadit původní verzi.

Senát schválil nový zákon o obalech, který mimo jiné počítá s opakovaným použitím obalů. Návrh zákona předpokládá, že v roce 2005 se bude recyklovat, znovu plnit či spalovat 25 procent všech plastových obalů. Norma, kterou senátoři přijali ve sněmovním znění, nyní čeká na podpis prezidenta. Senátorka ODA Jitka Seitlová se bez úspěchu pokusila o to, aby se recyklační kvóta ještě o něco zvýšila. Zákon dále předpokládá, že velcí obchodníci od ledna příštího roku budou muset nabízet určité nápoje nejen v nevratných, ale i ve vratných lahvích.

Ministr Grégr vyzval rakouské podnikatele k vyšším investicím v ČR

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr vyzval rakouské podnikatele, aby více využívali systému investičních pobídek v ČR. "Rakousko je třetím největším investorem v České republice," řekl na tiskové konferenci Grégr po jednání s prezidentem Rakouské hospodářské komory Christophem Leitlem. Jižní soused však podle ministra Grégra více investuje do bankovnictví než do průmyslu. Rakousko do české ekonomiky dodalo od roku 1993 do konce září 2001 celkem 2,85 miliardy dolarů, tedy zhruba 11 procent všech přímých zahraničních investic v zemi.

Bill Gates je po osmi letech v Praze na pracovní návštěvě

Spoluzakladatel počítačové firmy Microsoft, miliardář Bill Gates přijel na druhou návštěvu Prahy. Jeho program je ryze pracovní, takže kromě krátkého soukromého setkání s prezidentem Václavem Havlem, nebude mít možnost si stejně jako před osmi lety prohlédnout krásy Prahy. Svůj den v Praze zahájil Gates snídaní v rezidenci amerického ambasadora, kde se setkal s českými politiky. S mírným zpožděním zahájil ve Veletržním paláci konferenci Developer Days, kde představil novou sadu vývojových nástrojů Microsoft.

Chartisté: StB se postarala o to, aby se náš život stal utrpením

Se slzami v očích vyprávěli u Obvodního soudu některé oběti akce Asanace o příkořích a šikaně, které se na nich dopouštěli příslušníci komunistické Státní bezpečnosti (StB). Operace StB s krycím názvem Asanace měla donutit signatáře Charty 77, aby se vystěhovali z Československa. Za účast na této akci čelí před soudem šestého pražského obvodu pět bývalých vysokých příslušníků ministerstva vnitra obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Je mezi nimi i Jaromír Obzina, který v letech 1973 až 1983 zastával funkci federálního ministra vnitra. Chartisté uváděli, že je příslušníci StB často zadržovali i na 48 hodin a podrobovali dlouhým výslechům, při kterých je často bili a vyhrožovali jim. Všichni obžalovaní v této kauze vinu odmítají. Podle Obziny Asanace neznamenala nic jiného než zrušení plošného zákazu vycestování pro ty, kteří měli negativní vztah ke komunistickému režimu.

Na Pražském hradě složilo slavnostní slib 29 nových soudců

Řady české justice rozšířilo 29 nových soudců, kteří složili slavnostní přísahu na Pražském hradě. Počátkem prosince by v české justici mělo pracovat asi 2600 soudců. Ministr spravedlnosti nedávno řekl, že už není třeba dál počet soudců zvyšovat. Nyní je prý důležitější se zaměřit na to, jak jim ulehčit od úkonů, které mohou vykonávat nižší úředníci.

Odvolací soud nepustil Rozehnala z vazby, obává se i jeho útěku

Právník ředitele televize Nova Vladimíra Železného Aleš Rozehnal zůstane nadále v pražské vazební věznici na Pankráci. V neveřejném zasedání o tom rozhodl pražský městský soud. K obavě z ovlivňování svědků navíc odvolací soud přidal jako vazební důvod i to, že by se Rozehnal mohl před trestním stíháním skrývat nebo uprchnout do zahraničí. Rozehnal je obviněný z pokusu o poškozování věřitele; od čtvrtka i z neoprávněného držení platební karty. První případ souvisí se stíháním ředitele Novy Železného, který čelí stejnému obvinění kvůli miliardové transakci s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation. Policie chce před vyslechnutím nových svědků nejprve vyhodnotit materiály zadržené při domovních prohlídkách a to za přítomnosti obhájců a Aleše Rozehnala. Ten ale odmítá s vyšetřovatelem spolupracovat, neboť je s jeho postupem nespokojen a vypovídat hodlá jen před státním zástupcem.

Český podnikatel František Příplata, který je v Rumunsku podezřelý z účasti na vraždě, zatím neobdržel povolení vycestovat ze země

Český podnikatel František Příplata, který je v Rumunsku podezřelý z účasti na vraždě odborového předáka, zatím neobdržel povolení vycestovat z Rumunska. Příplata byl zadržen v Rumunsku loni na podzim v souvislosti s vraždou odborového předáka Virgila Sahleana, který usiloval o zrušení kupní smlouvy, na jejímž základě získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech české Železárny Veselí. Za českou firmu podepsal kupní smlouvu Příplata. Zaměstnanci firmy Tepro tvrdí, že vraždu si objednali majitelé z České republiky, protože Sahleanu odmítal smlouvu jako nevýhodnou. Výpovědi svědků však podezření, že by Příplata měl něco společného s vraždou, nepotvrdily. Další soudní stání bylo stanoveno na 18. prosince.

Čeští a němečtí policisté zasáhli proti převaděčským gangům

Již 20 hodin kontroluje česko-německou hranici v severních Čechách na 330 českých a německých policistů, kteří mají k dispozici kromě jiného deset služebních psů, 70 vozidel, 150 radiostanic a šest termovizí. Dvacetičtyřhodinová policejní akce s názvem Duet 2001 je zaměřená na rozbití převaděčských gangů. Česká cizinecká a pohraniční policie zadržela letos do konce října podle mluvčí severočeské policejní správy Jarmily Hrubešové celkem 21.000 lidí při pokusu o nelegální překročení hranice. Akce Duet má prověřit řízení českých a německých policistů při společném nasazení.

Český HDP dosáhne 75 procent průměru současné EU za 15 let

Kdyby Česká republika pokračovala v ekonomické výkonnosti typické pro posledních pět let, dosáhl by její hrubý domácí produkt na hlavu 75 procent průměru dnešní Evropské unie za 15 let. Pokud by do EU bylo přijato 12 dnešních kandidátů a její průměrný HDP by tudíž poklesl, ČR by dosáhla 75 procent za šest let. Tyto prognózy obsahuje dokument o scénářích konvergence mezi EU a kandidátskými zeměmi, který připravila Evropská komise jako podklad pro jednání ministrů financí členských a kandidátských zemí.

Žáci českých škol mají mezery ve znalostech mateřského jazyka

Patnáctiletí žáci českých škol mají mezery ve znalostech mateřského jazyka. V oblasti přírodních věd mají přitom dovednosti nadprůměrné a v matematice průměrné. Vyplývá to z výsledků mezinárodního výzkumu PISA, který v roce 2000 uskutečnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ministr školství Eduard Zeman vidí příčiny špatného stavu zejména v malém počtu hodin věnovaných jazykové výchově a v chybné organizaci výuky. Z 32 zkoumaných zemí obsadila v této oblasti Česká republika devatenácté místo. Ministr Zeman míní, že ve škole je důraz příliš kladen na mluvnickou část. Podstatně méně se pedagogové věnují literatuře a nejméně pak slohovému výcviku, který by však měl představovat "vrchol celého vzdělávání".

Lidé si dnes mohou koupit svíčky a přispět tak na léčení dětí s leukémií

Koupí barevné svíčky za 30 korun mohou dnes lidé přispět na léčení dětí s leukémií. Připraveno je 100.000 svíček s vyraženým srdíčkem a nápisem Život dětem. V šesti desítkách měst je budou nabízet studenti ve veřejné sbírce, kterou pořádá občanské sdružení Život dětem. Občané tak přispějí na novou transplantační jednotku kostní dřeně pro děti v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Terasa malostranských Vojanových sadů získala původní tvář

Lidé si poprvé mohli prohlédnout zrekonstruovanou terasu klášterní zahrady ve Vojanových sadech na Malé Straně. Novou dominantou pečlivě upravené plochy nad schodištěm je původní barokní kašna, která zde byla nalezena pod vrstvou zeminy už v 80. letech. "Nechceme porušit mírně pochmurnou atmosféru sadů. Chceme jim ponechat ráz nostalgické ovocné klášterní zahrady," řekl starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. Sady patřily do roku 1782 řádu bosých karmelitek a následně řádu anglických panen. Ještě v období první republiky terasa sloužila jako kulturní zázemí zaměstnancům ministerstva financí a byl na ní zřízen taneční parket.

Za pouhých 30 let svého života se Jiří Grossmann stal legendou

V posledních týdnech života ho do divadla doprovázela zdravotní sestra. Na jevišti však rozdával radost a smích s takovou intenzitou, že málokdo z diváků tušil vážnost jeho onemocnění. Když v předvečer svatého Mikuláše, 5. prosince 1971, prohrál Jiří Grossmann boj s leukémií, bylo mu pouhých 30 let. V roce 1962 se v legendárním klubu Olympic poprvé potkal s Miloslavem Šimkem, se kterým později spojil svůj další umělecký osud. Úspěšnou dvojici angažoval Jiří Suchý z divadla Semafor, kde od roku 1967 uvedli řadu úspěšných premiér. Grossmannovo jméno nyní nese divadlo, které založil Miloslav Šimek, a také jedna z pražských pasáží.

Senátor Fischer a zpěvák Žbirka převzali cenu od Obce Slováků

Obec Slováků v České republice udělila ve Slovenském institutu v Praze ceny za přínos pro rozvoj česko-slovenských vztahů. Cenu Mateje Hrebendy, slepce, který v 19. století sbíral lidové písně a roznášel po Moravě a Slovensku české a slovenské knihy, obdrželi nezávislý senátor Václav Fischer a zpěvák Miroslav Žbirka. Místopředseda Obce Slováků Jozef Gáfrik řekl, že cenu vždy obdrží jeden Čech a jeden Slovák. Obec podle něj ocenila Fischera za to, že již několik let nezištně pořádá zájezdy dětí ze slovenských dětských domovů k moři a do škol v přírodě. "Pana Žbirku jsme vybrali za celoživotní přínos k obohacování slovenské a české kultury," zdůvodnil volbu dalšího laureáta.

Osm měst sdružených v České inspiraci se představilo ve Vídni

Propagace osmi měst zapojených do sdružení Česká inspirace a naplnění hesla "Za kulturou nejen do Prahy" bylo cílem prezentace těchto regionů ve vídeňském Českém centru. Vítaným zpestřením byly typické koláče představovaných oblastí. Kulturní i turistické atrakce návštěvníkům Českého centra představila všechna členská města České inspirace, kterými jsou Hradec Králové, Polička, Český Krumlov, Kutná Hora, Telč, Litomyšl, Třeboň a Jindřichův Hradec, který do sdružení vstoupil jako poslední. Pět měst z České inspirace se může pochlubit zápisem na listině UNESCO.

Rekordmanka v psaní na klávesnici v něm kdysi byla "dostatečná"

Trojnásobná mistryně světa a světová rekordmanka v psaní na počítačové klávesnici Helena Matoušková myslí na zlepšení svého výkonu, přestože jako první člověk na světě překonala na letošním světovém šampionátu v grafických disciplínách v Hannoveru hranici 800 úhozů za minutu. Největšími soupeři jsou pro ni závodníci z Německa, Turecka a Španělska. Helena se jako velký talent projevila už při studiích na Střední ekonomické škole ve Slaném, prozradil její trenér Jaroslav Zaviačič. Paradoxně jí však v prvním čtvrtletí hrozila z předmětu psaní na stroji čtyřka.

Znojemský farník míří do Jeruzaléma i přes tamní politickou krizi

Osmadvacetiletý znojemský farník Petr Badošek i přes složitou politickou situaci v Izraeli stále putuje do Jeruzaléma. Na cestu se vydal pěšky v půli července. Jak uvedl Petr Gritters ze znojemské farnosti sv. Mikuláše, pobyt v Jeruzalémě může být nyní nebezpečný. Poutník mailem nepravidelně sděluje své zážitky z cesty, farníci je pak publikují na adrese www.jeruzalem.fatym.com. "Nejvíce ho překvapilo, jak přátelsky jej přijali muslimové v Sýrii. Naopak například v Bulharsku, kde čekal slovanskou pohostinnost, se jí nedočkal," uvedl Gritters. Badošek se na cestu nijak nepřipravoval. K orientaci mu slouží několik map vytržených z atlasu a kompas.

Houslistka Vanessa Mae převzala v Praze platinovou desku

Houslistka Vanessa Mae převzala v Praze platinovou desku za téměř 40.000 prodaných nosičů alba Subject to Change. "Je bezkonkurenčně nejúspěšnějším instrumentalistou na českém trhu od doby Vangelise, v prodeji je srovnatelná s Madonnou," řekl na tiskové konferenci Vladimír Kočandrle z firmy EMI. Vanessa, interpretka s image popové hvězdy, má v Praze dnes večer koncert.

Ve francouzských kinech Zemanův film Sindibádova dobrodružství

Do francouzských kin tento týden přichází více než čtvrt století starý animovaný film českého režiséra Karla Zemana Dobrodružství námořníka Sindibáda. Ačkoliv jde o poměrně staré a nepříliš dlouhé dílo, francouzská média na něj upozorňují jako na zajímavý výtvarný počin. V týdnu, který je ve Francii ve znamení premiéry Harryho Pottera a posledního filmu Woodyho Allena Prokletí žlutozeleného škorpiona vyzdvihuje deník Le Monde Zemanův film jako jeden z přesvědčivých alternativních modelů čelících americkým animovaným filmům.

Snímku si všimla také agentura AFP, která láká diváky na pohádky plné vůně Orientu a kouzelného světa Šeherezády. Dobrodružství námořníka Sindibáda byla původně natočena v letech 1971 až 1974 jako pět samostatných epizod, které byly spojeny v hodinový celovečerní film v roce 1975.

Karel Zeman se narodil v roce 1910 a zemřel v roce 1989. Mezinárodního uznání dosáhl tento autor originálních animovaných a kombinovaných filmů především díky snímku Cesta do pravěku (1955). AFP připomněla, že už jeho první film Vánoční sen byl v roce 1946 oceněn na festivalu v Cannes.

Diváci ocenili nový film režiséra Vorlíčka bouřlivým potleskem

Bouřlivým potleskem ocenili malí i velcí diváci ve zlínském Velkém kině celovečerní film režiséra Václava Vorlíčka Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Ateliéry Bonton Zlín ho natočily na základě animovaného seriálu podle scénáře Miloše Macourka v koprodukci s čínskými producenty. Premiéru doprovodí stejnojmenná kniha a kompaktní disk s hudbou.

Děti dnes vpodvečer navštíví Mikuláš, čert a anděl

Na ulicích měst i vesnických návsích budou dnes vpodvečer lidé opět potkávat postavy laskavých Mikulášů, dobrotivých andělů i umouněných čertů. Začátek adventu je totiž nerozlučně spojen s mikulášským svátkem, v jehož předvečer naděluje bělovousý muž v červeném "biskupském" plášti hodným dětem dárky a ty zlobivé straší řinčením řetězů jeho rohatý průvodce. Málokdo však ví, že důstojné postavy Mikulášů, na venkově dříve doprovázeli i kominíci, husaři, žid, bába s nůší, mouřenín a další postavy.

Fotbalisté Sparty vyhráli v Lize mistrů v Portu zásluhou Sionka 1:0

Fotbalisté pražské Sparty zůstávají po pěti zápasech Ligy mistrů venku neporaženi; v Portu ve svém druhém zápasu osmifinálové skupiny zvítězili 1:0. Jediný gól vstřelil v 75. minutě hlavou Libor Sionko. Ziskem tří bodů se český mistr ve skupině C posunul na druhé místo. Příštím soupeřem Sparty bude v únoru Panathinaikos Atény.

Hokejisté pražské Sparty se vrátili do čela extraligy

Hokejisté pražské Sparty se díky domácí výhře 3:2 v prodloužení nad Havířovem vrátili do čela extraligy. Doposud vedoucí Zlín totiž nezvládl utkání na ledě Litvínova, prohrál 3:5 a klesl na druhé místo.

Další výsledky 29. kola.

Vagnerplast Kladno - Becherovka Karlovy Vary 1:0

IPB pojišťovna Pardubice - České Budějovice 5:1

Vítkovice - Slavia Praha 3:2 v prodl.

Oceláři Třinec - Keramika Plzeň 1:3

Vsetín - Excalibur Znojemští orli 3:1

Počasí

V ČR bude zataženo, denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.