Zprávy Radia Praha

Rakouští Svobodní pokračují v kampani proti Temelínu, ozývají se však hlasy, že chtějí elektrárnu zneužít k jiným politickým cílům

Rakouská strana Svobodných (FPÖ) nepřipustí, aby se Česko v případě komerčního spuštění Temelína dostalo do Evropské unie, pokud blížící se podpisové referendum k této otázce vyzní jednoznačně v tomto smyslu. Prohlásil to předseda parlamentního klubu FPÖ Peter Westenthaler. V Rakousku se však také ozývají hlasy, že Svobodní tématu Temelína jen zneužívají kvůli jiným politickým cílům. "Pokud se Česko nedostane do EU, vůbec to neznamená, že Temelín nebude spuštěn," varovala předsedkyně Katolického ženského hnutí Rakouska Margit Hauftová. Odmítla tak přesvědčení šířené Svobodnými, že Česko stojí o vstup do EU natolik, že Temelín ještě rádo odstaví, pokud bude postaveno jednoznačně před nutnost výběru "buď, a nebo". Před mezinárodní izolací Rakouska v tažení proti Temelínu znovu varoval bývalý vicekancléř vídeňské vlády, nyní koordinátor EU pro balkánský Pakt stability Erhard Busek.

Charta 77 může být podle prezidenta Václava Havla pro lidi stále inspirací

Od prvního Prohlášení Charty 77 uplynulo 25 let. Jeden z nejznámějších signatářů, který stál u jejího zrodu je prezident Václav Havel. Je přesvědčen, že Charta by mohla lidi i dnes inspirovat duchem slušnosti a vzájemného respektu, ale i vůlí zasazovat se o dobré věci i když takový boj nemá naději na okamžitý úspěch. Impulsem ke vzniku Charty bylo zveřejnění mezinárodních dokumentů o lidských právech, které v roce 1975 formálně přijala i čs. reprezentace. Do skutečné praxe je ale tehdejší komunistický režim neuvedl. Právě na tuto skutečnost poukázali autoři prohlášení, kteří zároveň oznámili, že skupina občanů vytváří občanskou iniciativu nazvanou Charta 77. Prohlášení k 1. lednu 1977 podepsalo 242 lidí.

Václav Havel Mečiarovi křeslo federálního premiéra nenabízel

Český prezident Václav Havel někdejšímu slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi křeslo předsedy federální vlády nenabízel. Uvedl to mluvčí českého prezidenta Ladislav Špaček, který tak podle slovenského deníku Sme reagoval na Mečiarovy výroky. Ten tvrdil, že k nabídce, kterou odmítl, došlo před dělením federace, o které Mečiar jako slovenský premiér vyjednával se svým českým protějškem Václavem Klausem. Podle Mečiara to byl pokus postavit proti sobě jeho a Klause.

Plakát s Klausem a lyžemi nepřekvapuje, ale konkurenční politici ho považují za nevhodný

Za nevhodnou předvolební propagaci považují politici z konkurenčních stran billboard s předsedou ODS Václavem Klausem. Ten je na plakátu jednoho z výrobců lyží vyfocen s lyžemi této značky. Některé politiky to nepřekvapuje vzhledem k tomu, že Klaus podle nich použil podobný tah i ve volební kampani v roce 1998. Místopředseda lidovců Jan Kasal soudí, že billboard, o němž informuje tisk, nevznikl jako součást kampaně ODS. Pózování předsedy ODS a sněmovny s lyžemi ale považuje za pokračování praxe, kdy se Klaus objevil na billboardu časopisu Xantypa v době mezistranické dohody nepoužívat v předvolební kampani billboardy.

Ministr Grégr zatím nerezignoval, rozhodne se po dovolené

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr zatím nesplnil svůj slib, že začátkem letošního roku nabídne rezignaci kvůli nedodržení termínů dokončování jaderné elektrárny Temelín. Jak píší Lidové noviny, podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové je jediným důvodem nesplnění slibu Grégrova nepřítomnost v úřadu. Podle vedení elektrárny jsou důvodem zdržení dřívější technické problémy při spouštění prvního bloku. Kvůli nim se opozdil harmonogram spouštěcích prací i ve druhé části elektrárny.

Česká katolická charita provozuje školky v Severním Kavkazu

Česká katolická charita provozuje v čečenském Grozném čtyři domy, ve kterých se stará o 250 dětí. V tomto roce hodlá rozšířit své aktivity do Ingušska. Jak uvedl generání sekretář Jaroslav Kopřiva, školky kromě pomoci dětem, nabízejí i práci pro místní lidi. "Na začátku byla spolupráce s novinářkou Petrou Procházkovou z agentury Epicentrum, která potřebovala pomoc při evakuaci dětského domova s 35 dětmi z Grozného. Spojili jsme se s mezinárodní Charitou a rozjeli projekt "dětských sadikov" - školek pro předškolní děti," uvedl Kopřiva. Deprivované a frustrované děti jsou v Grozném běžným a zároveň nejsmutnějším obrázkem. Každé z nich vidělo někoho umírat. Na projekt zřizování dětských školek v oblasti Severního Kavkazu půjde i část peněz z právě probíhající Tříkrálové sbírky, kterou Česká katolická charita každoročně organizuje.

Ministr Kužvart si u ředitele České televize stěžoval na ekologický pořad

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart koncem listopadu napsal generálnímu řediteli České televize Jiřímu Balvínovi ostrý dopis o televizním pořadu "Nedej se!" Kritizoval reportáže o Národním parku Šumava. Uvádí to deník Právo s tím, že podle Balvína "jde o kontroverzní pořad, který se nevyhýbá žádným problémům ani jedné, ani druhé strany". Proti pořadu jsou i starostové šumavských obcí. "Nemůžeme přijmout postoj pořadu 'Nedej se!', který se nám lží, intrikami, polopravdami a demagogií snaží vnutit jeho redaktoři a donutit tak vedení národního parku mimo jiné k ukončení ochrany lesa před škůdci," uvedli. Ministrovou intervencí se bude na svém středečním zasedání zabývat Rada ČT.

Povodí Vltavy: Do řeky mohlo vytéci až 250 litrů oleje z jezu

Až 250 litrů hydraulického oleje mohlo vytéci do Vltavy z porouchaného jezu v Libčicích v okrese Praha-západ. ČTK to řekl havarijní technik společnosti Povodí Vltava Bohumil Nekolný. Podle vodního zákona je jakýkoli únik ropných látek hodnocen jako ekologická havárie, Nekolný ale soudí, že olej vážněji neohrozil ekosystém řeky. Olej se podle něj do řeky dostal, když na dvou místech prasklo hydraulické ovládání jezu.

Úřad prý nesplnil slib, že u haldy Barré provede nezávislé měření

Občané Vinařic, kterým okresní úřad v Kladně slíbil pomoc při měření radonu kolem haldy Barré, nejsou spokojeni s rychlostí, jakou se úřad věcí zabývá. Lokalita, v níž za poslední rok onemocnělo osm lidí rakovinou, se sice dočkala měřidel radonu, stále ale chybí zhodnocení vlivů haldy na lidské zdraví. Obyvatelé lokality dávají nemoc do souvislosti s výpary z haldy, v níž hoří zbytky uhlí. Úředníci naopak tvrdí, že dřívější měření neprokázala žádné škodliviny a souvislost vylučují. Přesto loni souhlasili s nezávislým měřením a přizváním obyvatel do monitorovacího výboru.

Těžba uhlí v dolu Barré u Kladna skončila v roce 1920. Halda, na níž končil odpad z těžby, byla utěsněna zeminou a posléze na ní vznikla zahrádkářská kolonie. Při hloubení základů pro chatky byl v roce 1991 její povrch rozrušen. Voda a vzduch způsobily, že zbytky uhlí v hlušině se vznítily. Okresní úřad následně pozemky vykoupil a do utěsnění haldy investoval přes 30 miliónů korun. Sanační práce však požár neuhasily.

Levnější telefonování pro domácnosti letos asi ještě nebude

Poslední naděje, že telefonování z domova bude levnější, padla. Ceny, které nabídnou konkurenti Českého Telecomu, se totiž budou pohybovat na úrovni, jakou nyní Telecom ohlásil. Kvůli těmto cenám nyní zákazníci buď vypovídají smlouvy, nebo přecházejí na cenově výhodnější tarif. Podle Mladé fronty Dnes budoucí konkurenti Telecomu říkají, že se jim vyplatí připojit domácnosti za výhodnějších podmínek jen tehdy, pokud utratí měsíčně za telefon víc než čtyři tisíce korun. Průměrný měsíční účet domácnosti za telefon se však pohybuje kolem pěti set korun. Pravděpodobně již v polovině letošního roku si budou moci domácnosti vybrat, s jakou firmou budou chtít telefonovat. K telefonní ústředně však stejně povedou dráty, které patří Telecomu.

Konstantinovy Lázně hostí stovku předních kardiologů z ČR

Nejnovějším poznatkům o prevenci a léčení srdečních chorob a nemocí oběhového systému se v Konstantinových Lázních na Tachovsku věnuje zhruba stovka předních českých kardiologů. Hlavním tématem 11. ročníku konference jsou prevence ischemické choroby srdeční, kardiovaskulární choroby u diabetiků a akutní infarkt myokardu. Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice, kde na ně umírá 57 procent žen a 52 procent mužů.

Občané Teplicka uctili v Oseku památku 144 obětí důlní katastrofy

K pomníku 144 obětí důlní katastrofy na tehdejším dole Nelson III v Oseku na Teplicku položili představitelé Oseku, Spolku severočeských havířů a dobrovolných hasičů kytice květů. Druhé největší důlní neštěstí na území dnešní České republiky, od něhož 3. ledna uplynulo 68 let, způsobil výbuch nahromaděného uhelného prachu. "Příčina tohoto výbuchu nebyla nikdy zcela hodnověrně zjištěna," řekl ve své vzpomínce u pomníku Vratislav Procházka ze Spolku severočeských havířů. Pomník obětem katastrofy, který tvoří sousoší truchlících rodičů mrtvého horníka, navrhl architekt Josef Grus. V kameni pak dílo ztvárnil sochař Karel Pokorný. Pomník byl odhalen 5. května 1935. V roce 1978 bylo sousoší vyhlášeno národní kulturní památkou, kterou je dodnes.

Problémy se sněhem vystřídaly na dráze mrazem poškozené koleje

Sníh, který v minulých dnech blokoval některé české železniční tratě, železničářům už nepřidělává mnoho práce. Větší starosti mají s mrazem, který způsobuje lomy na kolejích. Ocelové kolejnice, které se při mrazech kolem minus 20 stupňů Celsia narušují a vznikají na nich lomy, lze s největší opatrností i přejíždět. Pokud je lom zvlášť velký, řeší to železničáři okamžitými opravami nebo - v případě dvoukolejních tratí - odklonem na sjízdnou trať. Likvidovat se daří i sněhovou kalamitu. Silničářům však práci komplikuje silný mráz a ledová vrstva na silnicích. Se sněhovými bariérami v Jablonci nad Nisou, kde napadlo 2,5 metru sněhu, pomáhá i armáda.

Majitel ovce nemocné klusavkou je proti vybíjení stáda

Farmář Zdeněk Štěpánek z Helvíkovic na Orlickoústecku, majitel ovce, u níž byla ve středu zjištěna klusavka, je proti vybíjení stáda. Klusavka postihuje centrální nervový systém a vede k úhynu zvířete, není přenosná na člověka. Na nemoc se podle farmáře přišlo proto, že při chovu a šlechtění důsledně sleduje všechna nemocná zvířata. Ovce byla součástí asi stopadesátihlavého chovného stáda, jehož hodnotu Štěpánek odhadl na přibližně dva milióny korun. V případě likvidace stáda by ztráty hradila pojišťovna. V pondělí by měla zasednout Ústřední nákazová komise. Na základě jejího doporučení by pak měl ministr zemědělství Jan Fencl rozhodnout o následných opatřeních.

Lidé mohou opět navštívit Valdštejnský palác

Obyvatelé i návštěvníci Prahy si mohou opět každý víkend prohlédnout prostory a historickou expozici Valdštejnského paláce, který je součástí sídla horní komory Parlamentu. Prohlídky byly zrušeny kvůli bezpečnostním opatřením po teroristických útocích na USA. Loni navštívilo Senát téměř 70.000 zájemců.

Valdštejnský palác, postavený mezi lety 1623 až 1629, byl před renovací ve velmi špatném stavu a měl narušenou statiku. Poslední etapa jeho rekonstrukce skončila počátkem loňského roku. Stavba nebývale rozlehlého paláce si v 17. století vyžádala zbourání nemalého počtu malostranských domů. Prvním majitelem honosných budov byl Albrecht z Valdštejna.

David Černý připravuje televizní magazín o výtvarném umění

Netradiční magazín o výtvarném umění nazvaný Artóza připravuje pro Českou televizi sochař David Černý. Pořad je pokusem o popularizaci moderního výtvarného umění, které často opouští tradiční prostory galerií a stává se součástí životního stylu. "Artóza je nedávno objevená a mnoha tajemstvími opředená choroba. Mezi největší záhady patří bezesporu její vlastnost napadat a šířit se výhradně mezi návštěvníky galerií současného umění," vysvětlil Černý název pořadu. Artóza může být podle něj i smrtelná pro klasické a tendenční umělecké směry a styly, napadá poplatnost ideologiím a konformitu. Nový stejnojmenný měsíčník se věnuje nejen této "chorobě", ale i lidem, kteří za jejím vznikem stojí. První díl v tomto duchu představí výběr současných zajímavých výstav.

Na internetu je kurs hanáčtiny

Na kurz hanáčtiny mohou narazit lidé, kteří "brouzdají" po internetových stránkách. Na informačním serveru www.olomouc.com/hanactina nechybí základní lekce, vysvětlení gramatiky, slovíček i multimediální přílohy. Informuje o tom středomoravské vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Autorem internetové hanáčtiny je podle listu paradoxně rodilý Ostravan Libor Smital, jehož předkové však pocházejí z Hané. Zatím vytvořil 12 lekcí. Např. jedna z nich nazvaná "Mladé Cófal de do škole" pojednává o vzdělávacím procesu na Hané a také o tom, proč jsou Hanáci tak nebezpečně chytří. Na internetové stránce si mohou zájemci o hanáčtinu poslechnout i několik hanáckých písniček.

Špičky čtyřkoalice se sejdou na plese na Žofíně

V pražském paláci Žofín se 2. února sejdou špičky čtyřkoalice na reprezentačním plesu, na který zvou své členy i sympatizanty. Účastníkům plesu budou na Hromnice vyhrávat taneční orchestr, dechovka, cimbálovka, zazpívá Marta Kubišová či Pavel Bobek, zazní i diskotékové rytmy a country hudba. Ples zahájí hymna čtyřkoalice, kterou složil a zpívá Ivan Hlas. Po nezbytném předtančení je pro politiky koaličních stran vyhrazen sólový valčík. I když ne všichni čtyřkoaliční politici se považují za lvy salónů, mnozí během sezóny navštíví i několik plesů.

Hrad Helfštýn se otevřel stovkám novoročních turistů

Ani silný mráz a místy vysoké závěje neodradily turisty, kteří si tradičně "vyšlápli" na oslavu nového roku na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Promrzlí návštěvníci, kterých se sešlo téměř 700, dostali na vrcholku diplom a razítko, řekla vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová. Většina lidí se ale za letošního chladného počasí na velké túry nevydávala. Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním opevněním v Evropě, založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy.

Na 650 turistů se zúčastnilo 34. ročníku Tříkrálového pochodu na Okoř. Nevadil jim ani šestnáctistupňový mráz, kterému čelili časně ráno na startu u staré školy v pražských Vokovicích. Na trase je hřálo sluníčko, takže většina z nich s modrým nebem nad hlavou a dobrou náladou dorazila nejen na tuto známou zříceninu gotického hradu, ale i do cíle v roztockém zámku. I když restaurace pod hradem měla z technických důvodů zavřeno - prý zamrzla voda, turisté se tradičně občerstvili u kaple v Číčovicích, kde voněly grog, káva, čaj a grilované klobásy. Známou obyvatelku hradu Okoř - Bílou paní - sice neviděli, zato je přímo v podhradí rozehřála produkce členů skupiny historického šermu Skeleton.

Průvod Tří králů na velbloudech přilákal na Hradčany stovky lidí

Průvod Tří králů na živých velbloudech přilákal na Hradčanské a Loretánské náměstí v Praze několik set dětí i dospělých. Králové Kašpar, Melichar a Baltazar se na hřbetech zvířat vydali pražskými ulicemi v předvečer tříkrálového svátku. Stejně jako v předchozích letech se spolu s doprovodem zastavili u živého betléma poblíž kapucínského kostela u Lorety. Zde se poklonili Jezulátku a předali mu své dary - zlato, kadidlo a myrhu. Celou cestu lemovaly davy lidí. Před betlémem lidé vyslechli poselství králů i katolického kněze z michelské farnosti, který tlumočil tříkrálové poselství kardinála Miroslava Vlka. V úboru králů obcházeli shromáždění mladí lidé s pokladničkami, kteří pomáhají při letošní Tříkrálové sbírce, kterou již poněkolikáté organizuje česká katolická charita.

Zlato, kadidlo a myrhu přinesli podle bible Ježíšovi do betléma tři mudrci. Za krále byli zaměněni až v roce 1194, kdy byly jejich údajné ostatky přeneseny do Kolína nad Rýnem. Jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar poprvé uvedl ve 12. století kancléř pařížské Sorbonny Petr Comestor. Jsou známa ze zkratky C+M+B, psané 6. ledna spolu s datem svěcenou křídou na dveře. Někteří badatelé uvádějí jiný možný původní význam zkratky, a to požehnání "Christus mansionem benedicat" - "Kristus ať žehná příbytek". Katolická církev si v liturgickém kalendáři 6. ledna připomíná slavnost Zjevení Páně či Tří králů. Tříkrálovým svátkem končí západokřesťanské Vánoce a obvykle se odstrojuje vánoční stromeček.

V Ostravské radnici bude po dvou měsících otevřena vyhlídková věž

Dominanta Ostravy - vyhlídková věž Nové radnice - bude po dvou měsících drobných oprav v pondělí opět otevřena. Loni věž navštívilo téměř 20.000 turistů, zhruba pět procent z nich byli zahraniční návštěvníci, řekla mluvčí ostravského magistrátu Hana Tesarčíková. Vyhlídková věž spolu s budovou Nové radnice tvoří největší radniční komplex v České republice. Prosklená kvadratická věž z železné konstrukce měří 85,8 metru, ochoz je ve výšce 72,5 metru. Součástí věže jsou také hodiny se světelným ciferníkem.

Neúspěšný vysokoškolák a brigádník se stal díky losu milionářem

Multimilionářem se díky losu Vánoční kometa stal devatenáctiletý Víťa z malé obce nedaleko Ostravy. Ještě v listopadu si přitom myslel, že se mu štěstí vyhýbá. Nezvládl studium na vysoké škole, pohádal se s rodiči a musel nastoupit jako pouhý brigádník do stavební firmy. Dnes se připravuje na exotickou dovolenou, koupil dvě nová auta a chystá stavbu domu. Rekordní výhru v historii České republiky - 100 miliónů korun - si spravedlivě rozdělil se čtyřmi kolegy. Pětice výherců ve věku od 19 do 40 let výhru pořádně oslavila teprve před třemi dny, kdy už bylo jasné, že peníze opravdu dostanou. Ještě dnes se baví první reakcí pracovnice sázkové společnosti, která nevěřícně zkoumala vítězný los s šestičíslím 451 151, a tím, že štěstí se na ně usmálo při cestě ze stavby, kde bourali lešení. Ze své výhry už stihli něco utratit. Kromě luxusní dovolené, kterou společně stráví na Seychelách, se všichni v pátek vypravili do nedalekého autosalónu a objednali si celkem deset osobních automobilů. "Chceme dál žít u nás na dědině. Záleží však na starostovi, zda nám pro stavbu domů najde pět volných parcel poblíž sebe," řekl další výherce. "Něco dáme na charitu a pomůžeme i obci," tvrdí. Všichni se shodují na tom, že i nadále chtějí pracovat ve stavební firmě, která patří několika z nich. Zaskočila je i reakce známých a sousedů. "Zdá se, že nám to všichni přejí," uvedli.

Sport

Čeští hokejoví junioři po dvou titulech v uplynulých dvou letech na juniorském mistrovství světa propadli a v domácím prostředí v Pardubicích a v Hradci Králové obsadili až sedmou příčku. V posledním utkání porazili hráči do 20-ti let Slovensko 6:2. Zlaté medaile si odvezli hráči Ruska, kteří porazili ve finále Kanadu. Bronzoví jsou Finové.

Na chvíli zmizet z hokejového dění a nemyslet na další soupeře ani na bouřící ochozy stadiónů touží trenér české juniorské reprezentace Jaroslav Holík, který na předchozích dvou šampionátech získal se svými svěřenci dvakrát zlato. "Jsem zklamán, pochopitelně, jinak to ani nemůže být. Jenomže každý rok máte k dispozici jiné hráče a nám tentokrát chyběly osobnosti, které by v rozhodujících okamžicích na sebe vzaly zodpovědnost. V tomto ročníku se takoví hráči jednoduše nenarodili," rozhodil Holík bezmocně rukama. Po závěrečné výhře nad Slovenskem si alespoň trochu oddychl.

Česká hokejová reprezentace do osmnácti let prohrála ve čtvrtfinále prestižního Vikingova poháru v Kanadě s výběrem provincie Alberta 1:3. Z dalších bojů je vyřazena.

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila čtvrtá v kombinaci Světového poháru na 5 km klasickou a 5 km volnou technikou. První místo v italském Val di Fiemme obsadila Ruska Larisa Lazutinová. Neumannovou dělilo v náročné kombinaci od bronzového stupínku deset metrů.

Karel Loprais dojel v další etapě na Rallye Arras Dakar v kategorii kamiónů třetí, Tomáš Tomeček, který jel rovněž na tatře, přijel čtvrtý. Celkově se šestinásobný vítěz Dakaru Loprais posunul na druhé místo, když Tomečka předstihl o půl minuty. Za zatím vedoucím Čaginem již oba zaostávají o více než hodinu a tři čtvrtě. V neděli je na rallye den volna.

Pouhých čtrnáct minut se hrálo úvodní utkání pražského zimního fotbalového turnaje Tipsport cup mezi Hradcem Králové a Bohemians Praha. Pak muselo být přerušeno, neboť po srážce se spoluhráčem Obermajerem zůstal ležet Martin Horák. Obránce Bohemians upadl na tři minuty do bezvědomí a byl v ohrožení života. Po oživení byl převezen do nemocnice a nyní už je mimo nebezpečí. Existuje podezření, že vedle otřesu mozku má také zlomený nos a lékaři zjišťují, zda nedošlo k nějakému dalšímu poranění. Horák, který má velkou šanci probojovat se do kádru reprezentace do jedenadvaceti let pro květnový evropský šampionát ve Švýcarsku, se bude podle trenéra Petržely zotavovat nejméně dva měsíce. Obermajer, kterému lékaři ošetřili tržné rány v obličeji a otřes mozku, bude muset odpočívat podle prvních odhadů alespoň dva týdny.

Téměř šest desítek otužilců se v mrazivém počasí ponořilo do ledové vody Labe v Pardubicích. Při 31. ročníku soutěže zimních plavců otužilci pokořili tratě od 100 do 750 metrů. Mezi závodníky nechyběl ani devětaosmdesátiletý nestor českého i evropského zimního plavání Ladislav Nicek. Voda v řece měla podle svědků akce nulu, vzduch minus 11 stupňů Celsia. Plavci si tento teplotní rozdíl pochvalovali, protože při ponoření do vody šli podle svých slov ze zimy do tepla. Na obou březích je se zájmem sledovaly stovky lidí v kabátech a bundách.

Počasí

Očekáváme oblačno, noční teploty minus 13 až minus 17 stupňů, denní se budou pohybovat od minus 6 do minus 2 stupňů Celsia.