Zprávy Radia Praha

Pokud zájemce o českou energetiku nenabídne 200 miliard korun, tendr asi končí

V pondělí končí lhůta, kdy mají zájemci o českou energetiku podat své nabídky. Pokud však některá z firem nenabídne více než 200 miliard korun, vláda zřejmě výběrové řízení na prodej ČEZ a šesti distribučních společností zruší. Nečekaně nízký zájem investorů zapříčinily podle odborníků příliš přísné podmínky kupní smlouvy. Například strategický investor by měl 15 let odebírat ročně téměř 28 miliónu tun českého hnědého uhlí. Navíc až do roku 2010 by nový vlastník neměl rozprodávat koupený majetek. K těmto bodům nyní přibyla ještě minimální cenová nabídka 200 miliard korun. Analytici ale varují, že i druhé kolo privatizace zřejmě skončí neúspěchem. Částka 200 miliard korun je podle nich značně nadhodnocená. Většinou se shodují, že adekvátní cena by byla mezi 130 až 150 miliardami korun.

Česká republika dobývá Evropskou unii auty

V českém zboží vyváženém na trh Evropské unie hrají prim silniční vozidla. Za 11 loňských měsíců dosáhl jejich export bezmála 140 miliard korun, což bylo skoro o 20 miliard více než ve stejném období roku 2000. Celkový český vývoz do EU stoupl v lednu až listopadu 2001 téměř o 15 procent. Dovoz z EU se zvýšil o necelých 13 procent. ČR tím podstatně zvýšila přebytek obchodu s unií na 19 miliard korun z předchozích asi pěti miliard. "Zlaté časy" pro české zboží nabízené zákazníkům v EU by však mohly být v letošním roce ještě hojnější. Přechod na jednotnou měnu euro, kterou od počátku letošního roku zavedlo 12 zemí EU, znamená totiž podle vládní agentury Czechtrade pro české firmy zjednodušení plateb a snížení transakčních nákladů. V exportu se kromě vozidel dále prosadily elektrická zařízení a spotřebiče, kovové výrobky, stroje všeobecně užívané v průmyslu a zařízení k telekomunikaci a záznamu zvuku.

Protitemelínské referendum chce podepsat 38 procent Rakušanů

Na 38 procent rakouských voličů je v současnosti "s určitostí rozhodnuto" podepsat protitelemínské referendum, které na dny 14. až 21. ledna prosadila vládní strana Svobodných. Vyplývá to z průzkumu mínění, který pro nejnovější číslo týdeníku Profil uskutečnil institut Market. 22 procent dokázaných označuje svou účast v referendu za možnou, 36 procent ji odmítá. Otázka referenda se má ptát na souhlas s tím, zda má Rakousko vetovat vstup Česka do EU, pokud bude jaderná elektrárna Temelín uvedena do komerčního provozu.

Předseda Evropské komise Romano Prodi oceňuje boj Rakouska za zvýšení bezpečnosti jaderných elektráren a omezení kamiónové dopravy přes Alpy, současně ale odmítá politiku veta v Evropské unii. Prodi to prohlásil v rozhovoru pro nejnovější číslo rakouského týdeníku Profil. V souvislosti s hrozbami rakouských vládních Svobodných vetovat vstup Česka do EU v případě komerčního spuštění Temelína, Prodi znovu potvrdil, že "veto jako způsob prosazování národních zájmů" by nemělo mít v rozšiřující se EU místo. "Veto by mělo být používáno pouze při skutečně životních zájmech některé členské země," zdůraznil Prodi.

Vláda posoudí zákon o zavedení školného na vysokých školách

Se zavedením školného na vysokých školách počítá návrh zákona, který ve středu posoudí vláda. Předlohu vypracoval tým odborníků, který vede poslanec Unie svobody Petr Matějů. Navrhuje systém stipendií, státem garantované půjčky a sociální podporu studentů z chudších rodin. Ministerstvo školství však s poplatkem za vysokoškolské vzdělání zásadně nesouhlasí, Česká konference rektorů ale školné jako příspěvek na studium podporuje.

Zásadně proti zavedení školného na vysokých školách je předseda ČSSD a místopředseda vlády Vladimír Špidla. Školné je podle jeho slov nepřijatelné, protože jeho zavedením by byli znevýhodněni sociálně slabší studenti. "Dítě, které skončí vysokou školu, by mělo, alespoň podle mých odhadů, nejméně 100.000 dluhu, což je nepřijatelné," uvedl Špidla. Domnívá se, že školné by studenty spíše odrazovalo, než aby je motivovalo ke studiu. Navíc státem garantované půjčky na školné by podle něj zčásti stejně platil stát, včetně úroků bankám. Zastánci poslaneckého návrhu však tvrdí, že novela by pomohla otevřít vysoké školy daleko většímu počtu zájemců o studium.

Karel Kühnl: Monopoly jsou totožné s vysokými cenami

Společným jmenovatelem pro zdražení cen energií, jízdného a tarifů na pevných telekomunikačních linkách v letošním roce jsou podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla monopoly. Ty jsou podle něho totožné s vysokými cenami. V pořadu televize Prima Kühnl podtrhl, že vláda i ODS proto dělají velkou chybu, když různými cestami prodlužují monopolní situace firem. Jeho oponent v debatě ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla v reakci upozornil, že privatizace sama o sobě neznamená zlevnění. Jako příklad uvedl již uskutečněnou liberalizaci energetických soustav v řadě zemí. "Kdyby byla privatizace spojena se vstupem konkurence do odvětví, tak by došlo ke snížení cen," uvedl Kühnl. Upozornil zároveň, že ke vstupu konkurence do energetiky nedojde, protože elektrická energie bude privatizována najednou.

Zavedení eura v České republice lze podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly očekávat během šesti až sedmi let po vstupu země do Evropské unie. Předběžný odhad zavedení jednotné měny je podle něj v průběhu let 2010-2011. Špidla zároveň odmítl, že by přechod na euro s sebou nesl jakékoliv dodatečné náklady. "Přechod na euro je velmi hladký, naopak to znamená snížení některých nákladů, například nákladů na transakce při převádění peněz, které bývají asi pět procent," řekl Špidla. Místopředseda vlády také popřel, že by zavedení eura v budoucnu jakkoliv ovlivnilo systém daní. Problematika daňové reformy však bude otázkou diskuse po letošních volbách, uvedl Špidla.

Muslimští fundamentalisté v ČR natáčeli propagandistický film

Muslimští fundamentalisté se v České republice pokusili vyrobit CD-ROM, který napadá protiteroristickou koalici a její činnost v Afghánistánu. Jak informovala Česká televize, obsah nosiče vyvolává dojem, že Západ vede krvavou válku proti světu muslimů. Podle policie jde o propagandu, která ale neporušuje zákon. Obsah CD-ROMu nepodporoval nenávist ani neschvaloval trestný čin," řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. O případ se podle televize začala zajímat také tajná služba.

V kauze údajné pomluvy exministra Zieleniece hrozí letos promlčení

Policie by měla mít nejpozději do června jasno v tom, zda někoho obviní z pomluvy ve dva a půl roku staré aféře, v níž byl bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec nařčen z uplácení novinářů. V červnu totiž vyprší tříletá lhůta, po jejímž uplynutí by byla případná pomluva promlčena. Kriminalisté v rámci dosavadního vyšetřování žádné důkazy o korumpování novinářů exministrem nenalezli. Premiér Miloš Zeman s odvoláním na šéfa diplomacie Jana Kavana v červnu 1999 prohásil, že Ministerstvo zahraničí uzavřelo v době, kdy byl ministrem Zieleniec, asi 60 smluv s novináři a mediálními agenturami, smlouvy měly zajistit jeho osobní prezentaci.

I v případě, že vyšetřování prokáže spáchání trestného činu pomluvy, není jisté, že bude někdo stíhán. Pro policii je totiž důležité, kdo je zdrojem nepravdivé informace. "Jedno je jisté. Pan Zeman vycházel z informací pana Kavana," prohlásila již před časem státní zástupkyně Zdeňka Galková. Zeman se tak s největší pravděpodobností stíhání vyhne. Pokud jde o Kavana, tvrdí, že informaci také od někoho dostal. Ministr i předseda vlády po vypuknutí aféry nejprve slíbili, že svá tvrzení dokáží. Později Zeman s odvoláním na Kavana řekl, že po nařčení Zieleniece někdo vymazal na ministerstvu databázi. Počátkem roku 2000 se ale Kavan Zieleniecovi omluvil a Zeman se k omluvě připojil.

Místopředsedovi Senátu Sobotkovi se plakát s Klausem nelíbí

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) má výhrady k billboardu jednoho z výrobců lyží, na kterém je vyfocen předseda ODS Václav Klaus s lyžemi této značky. Uvedl to v pořadu televize Nova Sedmička a dodal, že mu osobně vadí především spojení předsedy občanských demokratů s firmou. Podle jeho informací není uvedený plakát součástí strategie volebního štábu strany, ale zřejmě soukromou iniciativou Klause. Billboard umístěný v lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně Sobotka doporučil brát spíše odlehčeně. Klausovu reakci se ČTK nepodařilo získat, neboť předseda občanských demokratů je v zahraničí.

Podle zpřesněných odhadů uniklo do Vltavy u Libčic 50 litrů oleje

Nejvýše 50 litrů oleje uniklo podle zpřesněných odhadů do Vltavy u Libčic po sobotní poruše plavebního jezu. Hasiči už v sobotu položili norné stěny jak kolem jezu, tak v nedalekých Kralupech nad Vltavou. Olejovou skvrnu se jim podařilo svést do plavebního kanálu, kde látku zneškodňují. Havarijní technik Povodí Vltavy Bohumil Nekolný uvedl, že hydraulický olej se ve vodě prakticky nerozpouští. Na hladině ropná látka nevytvořila souvislou vrstvu, která by zamezila přístupu kyslíku, a ohrozila tak život ryb.

V Karlových Varech zajistili hasiči pět podezřelých obálek

Pět podezřelých dopisních obálek s bílým práškem objevili v pátek při třídění pošty na železničním nádraží v Karlových Varech poštovní zaměstnanci. Obálky převzali hasiči, kteří je odeslali na další expertízu. Podezřelá korespondence byly určena pro karlovarské hotely. Podezřelé zásilky, které se objevily v ČR, dosud vždy odborníci označili za zdravotně nezávadné. Policie často později zjistila, že je odeslal člověk, který se tímto způsobem snažil žertovat.

Katolická církev si připomněla slavnost Zjevení Páně

Katolická církev si již od čtvrtého století připomíná slavnost Zjevení Páně. Teprve v pozdějším lidovém pojetí je 6. leden svátkem Tří králů. Legenda o třech mudrcích nesoucích Ježíškovi do Betléma zlato, kadidlo a myrhu, se spolu s lidovou tradicí koledování stala pro katolickou církev podkladem pro Tříkrálovou sbírku. Skupinky dětí převlečených za tři krále - v českém prostředí Kašpara, Melichara a Baltazara - vybírají do kasiček finanční dary pro Českou katolickou charitu. Loni tak církev získala v ČR téměř 32 miliónů korun.

V katolickém pojetí končí v těchto dnech vánoční doba. Betlémy však v kostelích zůstávají většinou až do Hromnic - tedy do 2. února. Po Třech králích začíná podle folklórních tradic masopust - doba zábav, tanců a plesů, která trvá až do počátku předvelikonočního půstu.

Pravoslavné Vánoce vyvrcholily v Brně slavnostní liturgií

Slavnostní liturgií v chrámu sv. Václava v Gorazdově ulici vyvrcholily v pondělí ráno pravoslavné vánoční svátky v Brně. Pravoslavní křesťané Vánoce slaví podle juliánského kalendáře, tedy o 13 dní později proti kalendáři gregoriánskému. Správce farnosti v Brně arciděkan protojerej Jozef Fejsak řekl, že smysl vánočních svátků, jímž je oslava Kristova narození, je pro všechny křesťany společný. ravoslavná církev má v ČR přes 70 církevních obcí a několik klášterů.

Valdštejnský palác navštívilo o víkendu přes 2000 lidí

Prostory Valdštejnského paláce, který je součástí sídla horní komory parlamentu, si v sobotu přišlo prohlédnout 1000 návštěvníků a v neděli 1150. Zájem byl o něco nižší než dříve, kdy většinou po oba dva dny přišlo průměrně 1300 lidí, řekla pracovnice Senátu Tatjana Horká. Kancelář Senátu tento týden obnovila tradiční víkendové prohlídky, které zrušila loni v polovině září kvůli bezpečnostním opatřením po teroristických útocích na USA. Víkendové prohlídky jednoho z nejvýznamnějších paláců na Malé Straně byly zahájeny loni v únoru po dokončení jeho pětileté rekonstrukce.

Filharmonie Bohuslava Martinů sklízí velké úspěchy ve Španělsku

Velké úspěchy sklízí zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů na svém současném uměleckém turné po Španělsku. "V Barcelově, Granadě, Valencii, Tarragoně a dalších místech musíme na závěr přidávat až tři skladby. Je úchvatné, když se při závěrečném Pochodu Radeckého od Johanna Strausse staršího roztleská v Barceloně do rytmu 2000 lidí," sdělil telefonicky ČTK ředitel tělesa Marek Obdržálek. Do Španělska odjelo 58 moravských muzikantů 25. prosince a do vlasti se vracejí 11. ledna. "Španělské turné na přelomu roku absolvujeme potřetí. Stalo se pro nás, a zřejmě také pro naše španělské příznivce, už tradicí. Tentokrát koncertujeme v osmi městech před vyprodanými sály," upřesnil Obdržálek.

Český porcelán Dubí začne vyrábět zelený cibulák pro Japonsko

Český porcelán Dubí, jeden ze čtyř světových výrobců tzv. cibuláku, letos začne vyrábět zelený cibulák pro japonský trh. "Půjde o první sériovou výrobu v jiné barvě než modré," řekl tajemník ředitele Ladislav Blažek. O dodávkách zeleného cibuláku jednala firma s Japonci zhruba rok. "Japonský partner nejprve zjišťoval zájem o tuto barvu na tamním trhu," uvedl Blažek. Dodal, že poptávka po zeleném cibuláku je pro firmu překvapivě vysoká.

Krutá zima přeměňuje hrady v Olomouckém kraji na nedobytné tvrze

Nad opravou prasklých vodovodních trubek a odhrnováním téměř dvoumetrových závějí tráví svůj čas bez návštěvníků kastelán Helfštýna na Přerovsku Dalibor Hajda. Krutá zima s teplotou až 20 stupňů pod bodem mrazu, kterou přečkává se svou ženou v jedné z hradních věží, je letos na středověkém hradě jeho první. "Je to krutější, než jsem čekal," řekl kastelán. Strategicky výhodné místo hradu v kopcích nedaleko Lipníku nad Bečvou se v zimě mění na nedobytnou tvrz. "Dojet sem ani nelze, možná se sněhovými řetězy. Hrad je tak zafoukaný, že je zde až 1,5 metru sněhu. Pro jídlo sejdu dolů jednou za pár dní, jinak to musíme vydržet," uvedl kastelán. Podobné potíže s letošní zimou mají také jeho kolegové z hradu Bouzova na Olomoucku. Samotou však netrpí, protože lidé k nim mohou přijít na návštěvu po celý rok.

Lyžařka Kateřina Neumannová vyhrála sprint SP ve Val di Fiemme

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála sprinterský závod Světového poháru volnou technikou v italském Val di Fiemme. Díky prvnímu místu se vrátila do čela hodnocení Světového poháru. Neumannová porazila ve finále Norku Hilde Pedersenovou, domácí lyžařku Sabinu Valbusaovou a Ljubov Jegorovovou z Ruska. Ze tří sprintů SP, jichž se zúčastnila, vyhrála Neumannová dva; předtím triumfovala v italském Cogne. V Salcburku ji porazila pouze Norka Anita Moenová.

Skokan Hannawald ovládl Turné čtyř můstků, Janda v Bischofshofenu devatenáctý

Němec Sven Hannawald vyhrál jako první skokan na lyžích všechny závody Turné čtyř můstků. Po triumfech z německých měst Oberstdorfu a Garmisch-Partenkirchenu zvítězil i v pátek v rakouském Innsbrucku a zápis do historie dokonal neděli v Bischofshofenu. Český reprezentant Jakub Janda obsadil v neděli devatenácté místo, nejlepší v letošním Turné, a v konečném pořadí čtyřdílného seriálu skončil na 37. pozici.

Po zamrzlé Brněnské přehradě se o víkendu pohybovala tisícovka lidí

Zhruba tisícovka bruslařů a lyžařů se podle odhadu Městské policie v Brně pohybovala po zamrzlé ploše Brněnské přehrady. Největší zátěž zaznamenaly hlídky v sobotu po poledni. Před jízdami po ledu varoval mluvčí strážníků Vít Cvrček. Podle něj je jízda po nerovném ledě nyní "poměrně divoká" a v úzkém místě pod hradem Veveří jsou v ledě vidět i praskliny. Na přírodních nádržích v ČR není zajištěn stálý dozor a lidé tam mohou jezdit pouze na vlastní nebezpečí. Poříční jednotka brněnských strážníků však v okolí přehradní nádrže na Svratce hlídkuje a je vybavena, aby případně mohla vytáhnout nedobrovolné plavce z ledové vody.

Počasí

Silničářům se postupně daří odstraňovat ze silnic ledové krunýře, které znepříjemňují řidičům jízdu. Horské oblasti jsou však nadále sjízdné jen se zimní výbavou a řetězy. Na některých místech jsou zvýšené koncentrace škodlivin v ovzduší. Mráz již polevil, noční teploty se pohybují od minus 2 do minus 6 stupňů. V dne bude oblačno, místy sněžení, teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.