Zprávy Radia Praha

Visegrádské země nesouhlasí s návrhem Evropské komise týkajícím se zemědělství

Země visegrádské skupiny nesouhlasí s návrhem Evropské komise na financování zemědělství, který by poskytl novým členským státům méně než dosavadním členům. Konstatuje se to ve společném prohlášení, které na závěr schůzky v Budapešti podepsali předsedové zahraničních, branných a integračních výborů parlamentů Česka, Maďarska, Slovenska a Polska. V prohlášení zdůrazňují, že jsou proti každé politice, jejímž výsledkem je druhořadé členství v Evropské unii.

Předseda rakouské sociální demokracie Alfred Gusenbauer prohlásil, že chápe stížnosti kandidátských zemí, pokud by až do roku 2013 dostávaly jen polovinu subvencí pro dosavadní členské země. Jak uvedl, společná agrární politika Evropské unie je příliš drahý systém. Proto musí být reformována ještě před rozšířením. Vyzval proto k přijetí takového řešení, které by mohlo platit ve stejné míře pro všechny a bylo financovatelné. Dosavadní systém není ani solidární, ani dobrý pro zemědělství, natož pro finanční sféru, zdůraznil Alfred Gusenbauer.

Jan Zahradil obvinil premiéra Zemana z neférového útoku na ODS

Za neférový útok označil místopředseda ODS a její stínový ministr zahraničí Jan Zahradil vyjádření premiéra Miloše Zemana, který obvinil ODS z toho, že ustupuje rakouskému sudetoněmeckému sdružení. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes mj. prohlásil, že v době, kdy zazněl požadavek na dvojjazyčné nápisy v českých obcích, nedokázala ODS najít odvahu se k této věci vyjádřit. Zahradil řekl, že ODS už dříve označila požadavky dvojjazyčných nápisů za nepřijatelné. Mrzí ho, že premiér dělá předvolební kampaň z tématu, jež by mělo být předmětem celonárodního zájmu. "ODS i ČSSD mají shodné názory a záměry, to jest nepřipustit revizi výsledků druhé světové války, ani majetkovou a právní restituci sudetských Němců a už vůbec ne rušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše," zdůraznil Zahradil.

Podle komisaře EU Fischlera by ČR měla udělat za Benešovými dekrety tlustou čáru

Komisař Evropské unie Franz Fischler se vyslovil proti tomu, aby se vstup České republiky do Evropské unie vázal na zrušení takzvaných Benešových dekretů, které daly po válce právní základ vysídlení a vyvlastnění sudetských Němců. "České republice by ale slušelo, kdyby udělala za touto bolestnou kapitolou tlustou čáru," řekl politik za Rakouskou lidovou stranu v rozhovoru pro týdeník Profil. Podle rakouského průzkumu je 48 procent Rakušanů pro zrušení Benešových dekretů a 35 procent si v této kauze nepřeje nic měnit. Podle agentury APA je překvapující, kolik toho Rakušané o Benešových dekretech vědí. Slyšelo už o nich 64 procent dotázaných a jejich obsah zná 61 procent respondentů z této skupiny.

V Mnichově se koná mezinárodní konference o bezpečnostních otázkách

Přední politici z celého světa se v Mnichově účastní konference o bezpečnostních otázkách. Diskuse se nepochybně soustředí na boj proti terorismu a na schopnost NATO čelit novým bezpečnostním hrozbám. Náměstek ministra obrany USA Paul Wolfowitz se vyslovil pro začlenění dalších států střední a východní Evropy do NATO. Požadoval také prohloubení vztahů mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem. Českou republiku na konferenci zastupují vládní zmocněnec pro přípravu pražského setkání NATO Alexander Vondra a náměstek ministra obrany Štefan Füle. Mezi asi 250 delegáty dvoudenní konference je 38 ministrů nebo jejich zástupců.

Pražská demonstrace anarchistů proti NATO se obešla bez incidentů

Přes dvě desítky anarchistů za dohledu policejních hlídek protestovaly u pražského Kongresového centra proti Severoatlantické alianci. Akce skončila zhruba po hodině bez incidentů. Poznamenal ji pouze spor mezi úředníkem radnice a svolavateli o to, zda byla demonstrace řádně ohlášena. "Sešli jsme se tady, abychom vyjádřili solidaritu s protesty proti zasedání bezpečnostní rady NATO v Mnichově," řekl novinářům anarchista Petr Záras. V Mnichově se demonstranti potýkají s policií, která tvrdě prosazuje soudní zákaz protestů. Místo před Kongresovým centrem zvolili aktivisté podle Zárase záměrně. V listopadu se tam uskuteční summit aliance, při které se má rozšířit o další země.

Ministr Tvrdík nevyloučil, že kvůli Libavé pozmění zákon

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nevyloučil, že po květnovém referendu obyvatel ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá vypracuje novelu zákona o vojenských újezdech. Ministr by tak chtěl zamezit dohadům o rozporu zákona, který řídí život ve vojenských újezdech, s Ústavou. "V referendu nám obyvatelé Libavé řeknou, zda chtějí přijmout určité omezení svých práv výměnou za sociální a životní jistoty. Pokud řeknou ano, budeme muset pravděpodobně doladit zákon o vojenských újezdech, abychom se definitivně vyhnuli pochybnostem o určité právní vadě platného zákona," řekl Tvrdík, který již loni na podzim přiznal, že situace lidí v Libavé je velmi špatná, a začal podnikat kroky ke zlepšení. Na to, že lidé ve vojenském újezdu jsou zbaveni práva volit a rozhodovat o trvalém pobytu, podnikat a volně se pohybovat již léta upozorňuje senátora Jitka Seitlová (ODA) společně s kolegou Františkem Mezihorákem (ČSSD).

Premiér Miloš Zeman chce, aby ČSSD kandidovala na prezidenta Otakara Motejla

Premiérovi Miloši Zemanovi by se líbilo, kdyby ČSSD navrhla v příštích prezidentských volbách v roce 2003 jako svého kandidáta ombudsmana Otakara Motejla. Zeman to řekl v rozhovoru pro deník Právo. Současně téměř vyloučil, že by kandidaturu přijal on sám. Učinil by tak "pouze v krajně nepravděpodobné krizové situaci, kdy by žádný jiný kandidát nebyl průchodný" a někdo jej o to požádal. Devětašedesátiletý Motejl je nestraník. Veřejným ochráncem práv, v české historii prvním, byl zvolen v prosinci 2000. Do té doby zastával v Zemanově kabinetu funkci ministra spravedlnosti. Motejl ČTK v lednu řekl, že zatím neví, zda by kandidaturu přijal. Zdůraznil, že je pro něj důležité, kdo by kandidaturu navrhl a do jakých poměrů bude prezident zvolen.

Podle politologů byl dluh ODA jen záminkou, aby se lidovci a někteří unionisté zbavili nepohodlného partnera

Tématem většiny deníků je rozpad čtyřkoalice, která podle průzkumů preferencí mohla zvítězit ve volbách. Podle politologů byl starý dluh Občanské demokratické aliance /0DA/ pravděpodobně jen záminkou k tomu, aby se lidovci a někteří unionisté zbavili nepohodlného partnera. Někteří lidovci se podle informací ČTK obávají, že by pravicová ODA po volbách mohla bránit případným jednáním o sestavení koaliční vlády s sociální demokracií. I když tento scénář předseda lidovců Cyril Svoboda popírá, předseda ODA Michael Žantovský mu nevěří. "Domníváme se, že KDU-ČSL neměla ve svém povolebním plánování pro čtyřkoalici místo," uvedl v Lidových novinách.

Václav Klaus se ekonomického fóra neúčastní

Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus se neúčastní letošního Světového ekonomického fóra (WEF) v New Yorku. Podle Lidových novin ho nikdo na toto fórum nepozval. Sám Václav Klaus se k tomu odmítá vyjadřovat. Českých zástupců na WEF je letos podle listu velmi málo. Účastní se ho zatím pouze Petra Vitoušová z nevládního sdružení Bílý kruh bezpečí. Pozvánku obdržel také loni jmenovaný ředitel Komerční banky Francouz Alexis Juan. Prestižního Světového ekonomického fóra, které se na letošní rok přestěhovalo do New Yorku na znamení solidarity s oběťmi zářijových teroristických útoků, se účastní na 3000 politiků, manažerů, vědců, duchovních a dalších osobností. Ti jednají o bezpečnosti světa a o východiscích z hospodářského útlumu, který po útocích nastal.

Rozsudek nad někdejším příslušníkem BIS Romanem Hrubantem v úterý nepadne

Netrpělivě očekávané finále neveřejného procesu s někdejším příslušníkem Bezpečnostní informační služby (BIS) Romanem Hrubantem se odkládá na neurčito. Ačkoli měly již v úterý zaznít za přítomnosti veřejnosti závěrečné návrhy žalobce i obhajoby a zřejmě i rozsudek, kvůli nemoci státního zástupce se hlavní líčení neuskuteční. Hrubant je podezřelý, že v letech 1996 až 1998 jako veřejný činitel vymohl od lidí násilím přes milión korun a že uzavíral leasingové smlouvy o pronájmu automobilů, jež neplatil. Za obvinění, která považuje za vykonstruovaná, mu hrozí 5 až 12 let vězení. Podle něj jde o mstu za to, že zjistil, odkud unikají z BIS informace do ČSSD. Některým lidem se údajně znelíbil, neboť zjistil, že informace vynášel mimo jiné nynější šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec a jejich příjemcem byl exministr Jaroslav Bašta.

KSČM chce vzkřísit středočeský průmysl a Brdy zbavit armády

Středočeští komunisté slibují voličům, že vzkřísí v kraji průmysl a zruší vojenský prostor v Brdech. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf, kterého nominační konference středočeské KSČM zvolila volebním lídrem, rozhodně odmítl, aby byla tato část středních Čech záložním prostorem pro Severoatlantickou alianci. Komunisté by chtěli ušetřit na racionalizaci státní správy, ve které prý je dva až třikrát více úředníků než v 80. letech. Rezervu vidí i v lékové politice. Poukazují na to, že se nyní vydává za léky 30 miliard, zatímco v roce 1990 stačilo jen pět miliard. Nevyhýbali by se ani dalšímu zadlužení země, aby mohli investovat do hospodářského růstu.

Hlavním důvodem rakouských útoků proti České republice je podle místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa děs z české konkurence. Česká republika se v Evropské unii s odpovědnou vládou neztratí, ale jejím partnerům, zvlášť Rakousku, bude horko, řekl na tiskové konferenci Ransdorf. Svá tvrzení opírá o to, že se polovina českého obyvatelstva dokázala uplatnit v nových profesích, přestože jim při rekvalifikaci nikdo nepomohl.

Komunisté uctili památku obětí hladového pochodu z roku 1931

Zhruba 50 lidí u Památníku duchcovského viaduktu uctilo památku čtyř dělníků, účastníků hladového pochodu, které 4. února 1931 zastřelili četníci. Akci pořádala KSČM. V létě 1995 vyškrtla vláda viadukt ze seznamu národních kulturních památek. Starosta Duchcova Jiří Němec tehdy řekl, že "je to jistá pamětihodnost ve městě, i když dnes se na to již díváme jinak". Historii samozřejmě nikdo nezmění, dodal.

Telefon si kvůli změně tarifů odhlásilo 50.000 klientů Telecomu

Přibližně 50 tisíc z 3,8 miliónu klientů Českého Telecomu požádalo podle mluvčího firmy Vladana Crhy do konce ledna o zrušení telefonní linky kvůli únorové změně tarifů. Telecom snížil ceny hovorného, ale výrazně zvýšil paušál. Dalších 320.000 klientů se přehlásilo na jiný cenový program.

Miloš Zeman opět zvítězil v anketě Rypák roku

Premiér Miloš Zeman (ČSSD), který je svými bonmoty proslavený daleko za hranicemi země, opět s přehledem zvítězil v internetové anketě o nejneomalenějšího českého politika Rypák roku (www.rypak.cz). Zeman slavil úspěch i v předešlém ročníku ankety. Pro vařenou prasečí hlavu s citrónem v rypáku si však do pražské restaurace nepřišel a organizátoři hlasování mu ji museli poslat do Poslanecké sněmovny. Stejně jako loni uniklo i letos vítězství největšímu Zemanovu rivalovi Václavu Klausovi (ODS), který v anketě s velkým odstupem obsadil druhou příčku.

Jihočeští ekologové připravují výstavu Zaostřeno na hypermarkety

Výstavou fotografií s texty o negativním vlivu hypermarketů, která začne v Českých Budějovicích v pondělí, se jihočeské nevládní ekologické organizace připojí ke kampani hnutí Nesehnutí Zaostřeno na hypermarkety. Podle ekologických sdružení přináší nekontrolovaná expanze hypermarketů zábory půdy, nárůst dopravy, sociální problémy, negativně ovlivňuje krajinný ráz a urbanistické uspořádání měst. Občanská sdružení budou proto podporovat všechny aktivity směřující k přijetí koncepce optimalizace obchodní sítě, protože současný stav v Českých Budějovicích pokládají za neúnosný. Hnutí Duha v anketě zjistilo, že 72 procentům dotázaných občanů Českých Budějovic vadí úbytek malých obchodů.

Akce Pečení dětem přinesla po dvou letech první milión korun

Po dvou letech od zahájení projektu Pečení dětem mohli organizátoři oslavit první milión vybraný na dobročinné účely. Peníze, které v pražské pasáži Myslbek vybrali za upečené sladkosti v sobotu, půjdou prostřednictvím Českého výboru pro UNICEF do Afghánistánu, řekl jeden z dobrovolných organizátorů Aleš Tomek. Celá akce spočívá v prodeji pečiva a sladkostí. Výrobky dobrovolně dodávají malé soukromé pekárny a cukrárny a především sami lidé. Z původně malého projektu několika přátel se rozvinula tradiční akce, na kterou už si lidé zvykli a pečivo a sladkosti nosí pravidelně. Právě dobrovolnost je podle organizátorů na celé akci nejdůležitější. Každou první sobotu v měsíci se vybere od 20.000 do 60.000 korun. Jednou jdou peníze na mezinárodní akce UNICEF do zahraničí, podruhé se věnují na humanitární projekty v České republice.

Řeholníci slavili Den zasvěceného života, nebo-li Hromnice

Katoličtí biskupové se ve svých diecézích setkali s řeholníky a řeholnicemi, aby společně oslavili Den zasvěceného života, připadající na církevní svátek Uvedení Páně do chrámu. V lidové tradici se tento den nazývá Hromnice. Při mších se uskutečnil obřad žehnání svící. Užívání posvěcených svíček - takzvaných hromnic - k zapalování při bouřce, jak se to dělalo dříve na katolickém venkově, jsou podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana lidové zvyky, které dávaly oficiálnímu církevnímu svátku folklórní ráz a název. Liturgický svátek připomíná biblický příběh o tom, jak Marie a Josef přinesli Ježíše do chrámu, aby ho zasvětili Bohu. Stařec Simeon tehdy nazval Ježíše "světlem k osvícení pohanů". Právě to byl podle Hermana zřejmě popud k tradici svěcení svící.

S Hromnicemi je spojeno mnoho lidových přísloví. "Na Hromnice o hodinu více" je nejčastější mezi nimi. Napovídá, že den se již začíná prodlužovat. Známé je také pořekadlo "na Hromnice si musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout".

Kardinál Vlk kritizoval politiky nepřející občanské společnosti

Český katolický primas kardinál Miloslav Vlk kritizoval politiky, kteří příliš nepřejí rozvoji občanské společnosti a cítí nutnost silné úlohy státu. Na celostátním sněmu Unie katolických žen pražský arcibiskup řekl, že se u nás dosud s iniciativami, spolky a sdruženími tolik nepočítá. Připomněl, že tam, kde je občanská společnost rozvinutá, rostou politici zdola, z terénu komunální politiky. "Malá města a místa, kde pracujete a kde je politika blíž životu, jsou proto budoucností naší společnosti," prohlásil kardinál.

Film "Divoké včely" českého režiséra Bohdana Slámy získal plaketu rotterdamského tygra

Film "Divoké včely" českého režiséra Bohdana Slámy získal plaketu rotterdamského tygra, jednu ze tří hlavních cen mezinárodního filmového festivalu, která se uděluje od roku 1995. Není to poprvé, co se v Rotterdamu prosadil český film - v roce 1998 si jednu ze tří plaket rotterdamského tygra odnesli "Knoflíkáři" režiséra Petra Zelenky.

Ceny Kristián a Schlöndorffův snímek uzavřely Febiofest

Film Ticho po výstřelu klasika německé kinematografie Volkera Schlöndorffa zakončil pražskou část Febiofestu. Závěr tohoto letos devítidenního maratónu více než pěti stovek projekcí doplnilo předání cen filmové kritiky Kristián. V mezinárodní kategorii ji za přínos českému publiku převzal právě tento autor mnoha snímků, které se zapsaly do dějin světového filmu, a majitel Oscara za Plechový bubínek. Cenu Kristián získala také dokumentaristka Helena Třeštíková ze televizní projekt Ženy na přelomu tisíciletí. V hrané tvorbě zvítězil Otesánek scenáristy a režiséra Jana Švankmajera. Na dalších místech o cenu Kristián se v hrané tvorbě umístili režisér Bohdan Sláma za film Divoké včely a Jan Svěrák za Tmavomodrý svět. Předpoklady ředitele Febiofestu Fera Feniče, který už třetí den po zahájení očekával rekordní návštěvu diváků, se letos naplnily. "Odhaduji, že v pražských kinech zhlédlo díla této nekomerční kinematografie přes 82.000 diváků," řekl Fenič.

Všech 15 slavíků se slétlo na galakoncert na Žofíně

Píseň Ach, ta láska nebeská symbolicky zahájila vůbec první reprezentační Ples slavíků. Na pražský Žofín vážilo cestu všech patnáct držitelů Zlatého, respektive Českého Slavíka. V roce 1962, kdy se uskutečnil první ročník hudební ankety Zlatý Slavík, vyhrála dnes už legendární "láska nebeská" tehdejší kategorii písniček. Její interpreti tenkrát uspěli také - ve společné kategorii zpěváků a zpěvaček zvítězil Waldemar Matuška a Eva Pilarová byla třetí. Za 36 ročníků ankety se rozdalo téměř 70 slavičích titulů a hlasovalo více než dva a půl miliónu posluchačů. Vítězové na galakoncertu vystoupili v pořadí, které určil počet jejich trofejí v pomyslné slavičí kleci. Absolutním slavíkem všech dob je Karel Gott - první cenu získal celkem sedmadvacetkrát.

V Zámeckém muzeu v Kravařích je výstava panenek

Přes 120 velkých i malých panenek z dílny návrhářky Anny Šlesingerové je vystaveno v Zámeckém muzeu v Kravařích na Opavsku. Panenky jsou vyrobeny hlavně z porcelánu, ale také z papíru, textilu, kůže. Panenky návštěvníky výstavy zavedou nejen do pohádek, ale mohou se podívat i na současnost a na hračky, se kterými si děti hrály v minulých stoletích. "Dětem se velmi líbí panenka představující rakouskou královnu Alžbětu, zvanou Sisi," řekl ředitel muzea Erich Šefčík. Autorka výstavy Anna Šlesingrová je českou rodačkou, nyní žije v Norimberku. Své panenky pravidelně představuje na mezinárodních soutěžích. Mimo jiné se může pochlubit stříbrnou medailí ze soutěže Eurodoll z Mnichova v roce 1995.

V Hradci Králové uvařili nejdelší tlačenku na světě

Nejdelší tlačenku na světě o délce 60,39 metru a váze 495 kilogramů uvařili řezníci obchodu Hypernova v Hradci Králové. Zabíjačková pochoutka, kterou přeměřili zástupci z pelhřimovské agentury Dobrý den, bude aspirovat na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Obří tlačenku vyrábělo šest lidí přes celou noc téměř dvanáct hodin. Celkem spotřebovali 450 kilogramů vepřových kolen, 100 kilogramů vepřových kůží, deset kilo soli, kilo pepře, dvě kila česneku a půldruhého kila majoránky. Po změření tlačenku pracovníci obchodu v rámci zabíjačkových hodů rozdali mezi nakupující. Podle odhadů se z ní mohlo nadělat kolem 6000 porcí.

Sport

Jen o chloupek utekla v sobotu českému biatlonistovi Michalu Šlesingrovi na mistrovství světa juniorů další medaile. Mistra světa ve stíhačce dělilo v závodu na 15 kilometrů od bronzové medaile pouhých šest sekund. Z vítězství se radoval Rakušan Eder, o druhé místo, a tedy i o stříbro, se podělili Rus Gusev a Němec Rösch.

Závody štafet na mistrovství světa juniorů v lyžařském orientačním běhu v Jablonci nad Nisou vyhráli Finové a dívky z Ruska. České trojice Hrušková, Zlesáková, Böhmová a Redlich, Rauch, Bouchal vybojovaly shodně bronzové medaile.

První medaili ze světového šampionátu cyklokrosařů získal pro Českou republiku třetím místem v úvodním závodě juniorů Zdeněk Štybar. Šestnáctiletý jezdec Dukly Praha nestačil jen na zlatého domácího Kevina Pauwelse a Poláka Krzystofa Kuzniaka. Mezi pětašedesáti jezdci z 19 zemí se pětice českých závodníků hodlala zhostit těžkého úkolu, alespoň částečně navázat na úspěch z loňského roku v Táboře, kde vystoupili na stupně vítězů Bína, Šimůnek mladší a Kunta. Na tříkilometrovém okruhu měli závod rozjetý velmi dobře, ale nakonec podle trenéra Petra Kloučka nezářili.

Český cyklokrosař Tomáš Trunschka získal na mistrovství světa v belgickém Zolderu bronzovou medaili v závodu jezdců do 23 let a navázal na loňské stříbro z šampionátu v Táboře. Titul si zajistil ve finiši Thijs Verhagen z Nizozemska, který předjel domácího Belgičana Davyho Commeyna.

Čeští házenkáři obsadili na mistrovství světa v házené osmé místo. V závěrečném vystoupení o konečné pořadí podlehli Španělsku 29:36 po poločase 14:17.

Petr Pála a Pavel Vízner nedosáhli na tenisovém Turnaji mistrů v indickém Bengalúru ve čtyřhře na trofej pro vítěze. Po překvapivém postupu do finále prohráli loňští finalisté French Open s jihoafricko-americkou dvojicí Ellis Ferreira, Rick Leach 7:6, 6:7, 4:6 a 4:6.

Počasí

Již pošesté za sebou byl v pražském Klementinu překonán teplotní rekord. V sobotu meteorologové naměřili 14,7 stupně Celsia, což je o sedm desetin více než hodnota dosavadního rekordu z roku 1957. I nadále bude pokračovat příliv teplého vzduchu. Noční teploty: čtyři až nula stupňů Celsia, přes den meteorologové očekávají většinou polojasno, denní teploty: 11 až 16 st stupňů Celsia.