Zprávy Radia Praha

Zmocněnec české vlády pro vrcholnou schůzku NATO Alexandr Vondra vidí šanci na "podstatné" rozšíření aliance

Šanci na "podstatné" rozšíření Severoatlantické aliance na listopadovém summitu v Praze spatřuje zmocněnec české vlády pro tuto vrcholnou schůzku NATO Alexandr Vondra. O víkendu to podle něj signalizovala i diskuse na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, které se zúčastnil. Pokud se kandidátské země budou snažit, neomezí se rozšíření jen na jednu nebo dvě země, ale pozvaných do NATO bude možná pět až sedm, soudí Vondra.

Generální tajemník NATO George Robertson na bezpečnostní konferenci v Mnichově nabádal Evropany, aby rozvíjeli své vojenské schopnosti. Navzdory veškeré rétorice a ročním investicím přes 140 miliard dolarů potřebovali Evropané vždy pomoc USA při přesunech vojsk a při vedení a uskutečňování větších operací. Šéf NATO kritizoval také Spojené státy za jejich "zbytečné restrikce v transferu technologií a v průmyslové spolupráci".

O možnostech dodávek českého zboží jedná v Indonésii ministr zahraničí Jan Kavan

Český ministr zahraničí Jan Kavan zahájil jednání v Indonésii, která je první etapou cesty, během níž navštíví také Thajsko a Singapur. Ministr otevřel český honorární konzulát ve čtyřapůlmiliónové Surabaji, ale jinak měl program ryze ekonomický rozměr - šlo o možnosti dodávek českého zboží. Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil označil za nejvýznamnější projekt dovoz škodovek, které už se v Indonésii testují. V první fázi by mělo jít o dodávku 1500 vozů Škoda Fabia pro taxislužbu v Surabaji a na známém turistickém ostrově Bali. Další projekty, které mluvčí označil za slibné, se týkají dodávek autobusů pro hlavní město Jakartu a české účasti na budování tramvajové sítě v Jogjakartě. Potíž pro větší rozvoj obchodních vztahů, které jsou poznamenány velký českým pasívním saldem, spočívá podle Pospíšila v tom, že české subjekty stále považují indonéský trh za nejistý a mají s ním malé zkušenosti.

Václav Klaus pro týdeník Profil: Zrušení Benešových dekretů je nereálné

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v rozhovoru pro rakouský týdeník Profil odmítl požadavek strany Svobodných, aby se začalo znovu jednat o uzavření jaderné elektrárny Temelín. Také zrušení takzvaných Benešových dekretů považuje za nereálné. Klaus odmítl i požadavky sudetských Němců na odškodnění. "Nechci být necitlivý k žádnému bezpráví. Neustálé otevírání těchto problémů však nás jenom vrací do minulosti. To považuji za špatné a nejsem ochoten k žádným ústupkům", dodal Klaus.

Pro vyřešení otázky tzv. Benešových dekretů přijetím společné deklarace vládami i parlamenty obou zemí se opětovně vyslovil rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. V diskusní relaci rakouské televize navrhl přijetí deklarace, "která jednou navždy stanoví, že tyto Benešovy dekrety již neplatí, že jsou mrtvým bezprávím". Kancléř současně zdůraznil, že vyřešení této otázky nesmí vést k opoždění rozšiřování Evropské unie. Zatímco lidovci kancléře Wolfganga Schüssela usilují o přijetí společné deklarace, jakou již ČR uzavřela s Německem, představitelé koaliční strany Svobodných požadují zrušení dekretů a podmiňují tím svou podporu integračním snahám České republiky. Benešovy dekrety mj. vedly po druhé světové válce k zabavení majetku a odsunu německy mluvícího obyvatelstva z tehdejšího Československa.

Přímou volbou by byl podle vicepremiéra Rychetského zvolen stranický prezident

Vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD) soudí, že přímá volba prezidenta by vedla ke zvolení stranického kandidáta. Nezávislý jedinec by podle něj neměl dostatek prostředků na volební kampaň. Nezávislý kandidát má spíše šanci při volbě prezidenta parlamentem, uvedl Rychetský v pořadu Nedělní partie televize Prima, v němž diskutoval s poslancem Markem Bendou (ODS). Ten považuje téma přímé volby nejvyššího ústavního činitele za marginální věc. Dokáže si tento způsob představit, ale nynější se nutně měnit nemusí.

Základna u Šajkovace v jihosrbské provincii Kosovo je připravena pro česko-slovenský prapor

Základna, kde nyní sídlí 11. průzkumná rota tvořící českou součást jednotek KFOR v jihosrbské provincii Kosovo, je připravena na příjezd společného česko-slovenského praporu. Ten bude mít proti nynější rotě podstatně rozšířený prostor, za který zodpovídá. Bude to území o rozloze více než 400 čtverečních kilometrů a 90 kilomerů kosovsko-srbské administrativní hranice. Základnu si prohlédl náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý, velitel pozemních sil František Hrabal a novináři.

Na církevní zákon bude podána stížnost k Ústavnímu soudu

Ústavní soud podle církevních zdrojů již brzy obdrží stížnost týkající se kontroverzního církevního zákona. Poslanci zákon v prosinci schválili přesto, že kvůli některým paragrafům novou právní normu jako protiústavní odmítl prezident Václav Havel, Senát i církve. Norma podle církví zasahuje do jejich práva zřizovat vlastní instituce, zvláště ty, které jsou zaměřeny na působení v sociální a charitativní péči. S právním oddělením charit a diakonií od struktur a života církví nesouhlasí jak katolíci, tak protestanté a pravoslavní.

Zákon vyvolal na sklonku loňského roku ostré výměny názorů mezi vládou a církvemi. Zatímco ministerstvo kultury označilo kritická vystoupení katolických biskupů za zákeřná, církevní představitelé naopak prohlašovali, že s nimi vláda během přípravy zákona jednala podvodně. Podle ministerstva nevznesly církve loni od jara k navrhovanému zákonu již žádné připomínky. Kardinál Miloslav Vlk však novinářům řekl, že až při druhém čtení v parlamentu církve zjistily, že tam byl zákon představen bez slíbených změn.

Jaroslav Bureš loni podal nejvíc ministerských stížností za čtyři roky

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš podal v loňském roce k Nejvyššímu soudu v Brně 297 stížností pro porušení zákona, z toho ve 151 případech tak učinil ve prospěch odsouzeného. Informovalo o tom tiskové oddělení ministerstva spravedlnosti s tím, jde o nejvyšší počet těchto mimořádných opravných prostředků za poslední čtyři roky. Nejvyšší soud ve většině případů, konkrétně ve 184, ministerským stížnostem vyhověl. V 67 věcech stížnost zamítl a v 21 kauzách se ministr rozhodl vzít stížnost zpět. Ve zbývajících věcech Nejvyšší soud dosud nerozhodl nebo ministerstvo dosud jeho rozhodnutí neobdrželo.

Děti a mladiství spáchali loni v Česku 23.000 trestných činů

Kriminalita dětí a mládeže v České republice roste. Nejrozšířenější je přitom šikanování, žebrání, slovní rasistické útoky, vandalismus, sprejerství, prostituce a krádeže v hypermarketech. Loni spáchaly děti téměř 10.000 trestných činů, mladiství skoro 13.000, sdělila mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. V poslední době se zvyšuje počet dětí, které jsou podezřelé ze spáchání násilných trestných činů. Za kriminální chování může podle mluvčí z velké části i užívání drog stále mladšími lidmi, často z velmi majetných rodin.

Katolické ženy: Jsme feministkami, ale bez radikálních výstřelků

Důraz na úlohu a práva žen inspirovaný biblí není podle předsedkyně Unie katolických žen Markéty Koronthályové totéž co radikální světský feminismus. Ženy mají podle církevního pojetí rovná práva, ale neznamená to, že jsou stejné jako muži. Radikální výstřelky, známé třeba z USA, toto občanské sdružení mající asi 500 členek odmítá. Chce se však zároveň vyvarovat toho, aby slovo feminismus bylo tabu. V české společnosti chybí ženské charisma. "Nakolik se ženy samy bojí více do politiky vstoupit a nakolik jim to společnost neumožňuje, je téma na širší diskusi, ale je jasné, že kdyby politiku dělaly ženy, vypadala by úplně jinak," prohlásila Markéta Koronthályová. Katolické ženy podle jejích slov například deset let marně volají po ministerstvu pro rodinu. "Roste kriminalita dětí, které páchají sedm procent zločinů. Je tu přitom nedoceněna role rodiny, matky, ženy," upozornila Koronthályová. Společnost je podle ní stavěna jen na výkon a na měřitelné hodnoty.

Experti v Praze jednají o možném zneužití jaderné energetiky

O možném zneužití jaderné energie jednají v Praze světoví experti. Na mezinárodním kongresu (European Nuclear Society Pime 2002) se budou do středy věnovat vztahu veřejnosti k jaderné energetice. "Účastníci konference budou hovořit například o tom, jak 11. září ovlivnilo způsob prezentování jaderné energetiky, a o možnosti teroristických útoků na jaderné elektrárny," řekl organizátor akce Vladimír Labuda.

Reaktor v Temelíně pracoval po celý víkend na plný výkon

Reaktor prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín je nadále stabilizován na hladině 100 procent. ČTK to řekl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že po víkendu začnou další zkoušky. Dynamické testy, při nichž se prudce mění výkon, ještě pokračovat nebudou, protože nejsou vyřešeny potíže s armaturami. Po ukončení testů této etapy energetického spouštění, jemuž ale bude předcházet třítýdenní odstávka, čeká blok šestidenní nepřetržitý provoz a pak zkušební provoz.

O přechodné období požádalo 52 potravinářských podniků z ČR

O odklad pro splnění veterinárních a hygienických požadavků Evropské unie požádalo 52 tuzemských potravinářských podniků. Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny jde o bezvýznamný počet podniků a především bezvýznamný objem výroby. Podniky, které nesplňují požadavky a získají přechodné období, budou moci po vstupu ČR do EU dodávat jen na tuzemský trh. Společný trh se pro ně otevře až po dosažení stanovených standardů. Nebudou však muset se vstupem do unie skončit.

Léky zdarma by mohly podle lékařů zhoršit zdraví seniorů

Případné poskytování léků zdarma lidem starším sedmdesáti let by podle gerontologů mohlo zhoršit zdravotní stav některých seniorů. Řada starších lidí je již nyní ohrožena nadbytečným užíváním prášků, řekla Iva Holmerová z České gerontologické a geriatrické společnosti. Jiná situace je podle ní v domovech důchodců, kde se za pobyt a službu platí. Zákon pamatuje na lidi s nízkým důchodem a stanoví, že jim musí zbýt kapesné minimálně ve výši 696 korun. Z této částky si musejí hradit i doplatky za léky. Po zaplacení léků jim často v peněžence téměř nic nezůstane, řekla Holmerová. S myšlenkou, aby staří lidé nemuseli hradit doplatky za léky, přišel předseda poslaneckého výboru pro sociální politiku a zdravotnictví sociální demokrat Zdeněk Škromach, ale ČSSD jeho návrh do svého volebního programu nedala. Lékaři by uvítali, kdyby nárok na určité léky bez doplatků měli všichni chronicky nemocní pacienti bez ohledu na věk. Dlouhodobé onemocnění může finančně vyčerpávat i mladého člověka, který má nízký příjem a živí rodinu. Na druhé straně mezi důchodci existují rozdíly v majetkové situaci a věk nedefinuje přesně potřebnou sociální skupinu.

Štěpánova KSČ půjde do voleb

Obnovená Komunistická strana Československa nabízí obnovu reálného socialismu. "Je jasné, že 21. století bude patřit socialismu. O tom jsem pevně přesvědčený," řekl její generální tajemník Miroslav Štěpán. K původnímu názvu se Štěpánovi komunisté vrátili 4. prosince 1999. Mimořádný prosincový sjezd KSČ z roku 1989, který Štěpána a řadu jiných vyloučil ze strany, prohlásili za neplatný a za cíl si vytkli obnovení socialismu a československé státnosti.

Ve Hřensku na Děčínsku skončí odstřelování skal zřejmě v úterý

Specializovaná firma zřejmě v úterý ukončí odstřely skal ve Hřensku na Děčínsku, které hrozí zřícením na obytné domy. O návratu 13 evakuovaných obyvatel do svých domů rozhodne krizový štáb pravděpodobně ve středu. "Dosud jsme v 18 odstřelech strhli zhruba 75 metrů kubických skal. Na řadě je dalších 60 kubíků, pokud se neobjeví něco dalšího," řekl ČTK Tomáš Pokorný z firmy, která skály odstřeluje. Náhradní ubytování si muselo najít 13 obyvatel obce. Zhruba dalších 75 lidí nemůže v oblasti, která je uzavřená, pracovat v restauracích a tržnici. Podle odhadů by měly úpravy, které zaženou akutní nebezpečí, přijít na 3,5 až pět miliónů korun, které uvolní stát.

Dagmar Havlová má zdravotní potíže

Zdravotní potíže manželky prezidenta Dagmar Havlové trvají. Není hospitalizována, ale zůstává v domácím ošetření. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla jsou zdravotní potíže Havlové způsobeny především vyčerpáním, komplexní únavou a stresem a také tím, že v poslední době měla hodně pracovních a nadačních aktivit. "Dále to byl strach o zdraví manžela na přelomu roku. Také trvalá pozornost novinářů věci neprospěla," řekl Krafl.

Ples bývalé čtyřkoalice se konal bez členů ODA

Jen den po rozpadu čtyřkoalice se konal v pražském paláci Žofín její reprezentační ples. Absurdnost situace si zřejmě uvědomovali všichni, kteří na Slovanský ostrov dorazili. Ale přesto se snažili, aby se to na průběhu této společenské události nijak neprojevilo. Hvězdami večera byli předseda lidvoců Cyril Svoboda a bývalý lídr čtyřkoalice Karel Kühnl. Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová na ples nedorazila. Na Žofín se nedostavili ani žádní zástupci ODA, jejíž dluh byl impulsem k rozpadu čtyřkoalice.

Ve Žďáru se již popáté tančilo na národním krojovaném plese

Šestnáct folklórních souborů z Moravy i Čech předvedlo krásu lidových tanců na národním krojovaném plese ve Žďáru nad Sázavou. V kulturním domě ho již popáté pořádalo Folklórní sdružení ČR. Jeho místopředseda František Synek řekl, že se plesu zúčastnilo na 700 hostů, z toho více než polovina v krojích. Slavnostní večer zahájila stovka krojovaných tanečníků vlasteneckou Českou besedou, moravští tanečníci předvedli i Moravskou besedu. Úvodní valčík si zatančili jak ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD), tak i jeho politická rivalka z ODS Miroslava Němcová. V hlavním sále se pak střídala dechová a lidová hudba, v předsálí rozproudila mladým tanečníkům krev temperamentní cimbálovka.

Turnov bude letos pokračovat v rekonstrukci hradu Valdštejn

Rekonstrukce hradu Valdštejn bude letos pokračovat další etapou. Do obnovy zanedbané vstupní budovy investuje město Turnov téměř tři milióny korun. Podle turnovské místostarostky Marie Maierové se Valdštejn opravuje od začátku 90. let a za tu dobu se zde prostavělo přes 20 miliónů korun. Na financování rekonstrukcí se vedle města podílí také Program záchrany architektonického dědictví. Hrad Valdštejn byl založen v roce 1260 na třech pískovcových blocích spojených dřevěnými mosty, v 16. století chátral a později se stal sídlem poustevníků. V 18. století se dočkal barokních úprav, postaveny byly zejména kamenný most se sochami světců a kaple svatého Jana Nepomuckého. Hrad loni navštívilo 70.000 lidí.

Magické datum přilákalo svatební páry jen na některé radnice

O svatbu na magické datum 2. 2. 2002 zaznamenaly větší zájem jen některé radnice. Například na pražské Staroměstské radnici oddali třikrát více párů, než je obvyklé. Podobné to bylo ve Zlíně a v Havířově. V únoru budou ještě dva "dvojkové" termíny: 20. 2. a 22. 2. 2002. Sobotu si pro svou svatbu zvolil také expřítel populární zpěvačky Lucie Bílé Petr Kratochvíl. V kapli svatého Vavřince na Malé Skále na Jablonecku se oženil s bývalou miss Pavlínou Baburkovou.

Počasí

V České republice bude polojasno, během dnes s možností slabých přeháněk. Noční teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia, denní 9 až 13 stupňů Celsia.