Zprávy Radia Praha

ÚVV ČSSD pohrozil Brožíkovi postihem, neopustí-li společnost ČEZ

Ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické pohrozil místopředsedovi Poslanecké sněmovny Františku Brožíkovi, který navzdory jeho rozhodnutí neopustil dozorčí radu energetické společnosti ČEZ, která je před privatizací. Jestliže neuposlechne, plzeňská organizace ČSSD, kde je členem, to má vzít v úvahu při sestavování volebních kandidátek. Na tiskové konferenci po sobotním zasedání výboru to řekl předseda vládní sociální demokracie Vladimír Špidla. Brožík prý podle Špidly v "polosoukromém rozhovoru" slíbil, že se sporné funkce vzdá. ÚVV mu dal čas na to, aby vyhověl jeho usnesení, kterým loni v prosinci uložil všem zákonodárcům opustit orgány obchodních společností, do konce letošního července.

Ústřední výkonný výbor ČSSD přijal takové změny řádu volebních příprav, které umožní stranickému vedení škrtat nepohodlné kandidáty do Poslanecké sněmovny a naopak kandidátní listiny otevřít nestraníkům. O rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy informoval Vladimír Špidla. "Na návrh předsednictva může ÚVV ze závažných důvodů některého z kandidátů z kandidátní listiny vyškrtnout," citoval předseda z dokumentu. Nového kandidáta do listiny krajská organizace doplní, "pokud se to dá stihnout". "Pokud se to technicky stihnout nedá, tak se to nestihne," řekl Špidla. V řádu volebních příprav se "závažné důvody" nedefinují. Špidla k tomuto faktu řekl, že ÚVV není soud, proto není vázán zvláštním procesem. Nepochybuje prý o tom, že by zasahoval z jiných než ze závažných důvodů, protože má "respekt k demokracii".

Čeští a slovenští rektoři nadále podporují výměnu studentů

Rektoři univerzit z České republiky a Slovenska na společné konferenci v Račkové dolině doporučili ministerstvům školství obou zemí, aby začala hledat reálné možnosti pro stanovení vzájemně akceptovatelných podmínek pro přijímání na vysoké školy, jakož i pro mobilitu studentů. Současně podpořili vzájemnou výměnu studentů mezi oběma státy. Podle rektora pražské Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma ministerstva by mohla například vytvářet fondy, které by podporovaly slovenské studenty v České republice a naopak. Kromě již existujících podpůrných fondů Evropské unie by se měly hledat také možnosti financování studia z dalších evropských zdrojů. Členové obou rektorských konferencí se shodli, že se neustále prohlubují rozdíly v úrovni studia v obou zemích. "Je to také jeden z hlavních důvodů, proč slovenští studenti ve zvýšené míře odcházejí studovat do ČR," řekl ČTK rektor Žilinské univerzity Milan Dado.

Utrpení politických vězňů z lomu Mořina připomíná kamenný pomník

Pomník ve tvaru dvoumetrového kamenného bloku, v jehož horní polovině je vysekán kříž, byl slavnostně odhalen na okraji bývalého vápencového lomu u obce Mořina na Berounsku. Bude připomínat utrpení lidí, které zde v letech 1949 až 1953 věznil tehdejší komunistický režim. ČTK to sdělil František Šedivý z Konfederace politických vězňů, z jehož iniciativy byl pomník postaven. "Má připomínat lidem, kteří sem přijdou, že lom, který stojí před nimi, byl kdysi peklem pro politické vězně," dodal. Do Mořiny byli podle něj posílání lidé zesláblí po vyšetřovací nebo soudní vazbě. Za směnu museli naložit až 20 vozíků lomového kamene, až třetinu z něj navíc museli ještě roztlouct palicí. Za nesplnění normy byli zavíráni do betonového bunkru. Trestaneckým lomem prošlo podle jeho odhadu za pět let až 1500 vězňů.

Brněnský biskup v katedrále vysvětil sedm nových kněží

Několik set lidí se zúčastnilo slavnostní bohoslužby v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla, kde od biskupa Vojtěcha Cikrleho přijalo svěcení sedm nových kněží. Za posledních deset let zde biskup vysvětil 134 kněží, loni na farnosti přešlo dvanáct mužů. "Nejen brněnská diecéze stále potřebuje nové kněze," řekla ČTK její mluvčí Martina Jandlová. Biskup předal novým kněžím dekrety, z nichž se dozvěděli místo svého působení. Praktickou roční přípravu už po ukončení studia na Cyrilometodějské fakultě v Olomouci absolvovali ve farnostech jako jáhnové. Brněnská diecéze, která patří mezi osmi diecézemi v České republice k těm největším, má také největší počet farností - 452. Stará se o ně 265 kněží, z nichž někteří spravují až pět farností.

Do Benešova se na letní školu sjedou mladí Romové ze sedmi států

Mladí Romové ze sedmi států se v neděli sjedou do Benešova u Prahy, kde začíná letos již druhý ročník Mezinárodní letní romské školy. Cílem projektu je poskytnout mladým lidem co nejvíce informací o romské kultuře, tradicích, jazyce, ale hlavně o nutnosti vzdělávání romské mládeže. Letní škola chce zároveň mladým Romům pomoci najít si své rovnoprávné místo ve společnosti. Pro účastníky desetidenní letní školy nazvané "Jdeme dlouhou cestou 2001" je připraven bohatý program. Na dopoledne jsou naplánovány odborné semináře a diskuse. Odpoledne jsou vyhrazena výtvarným dílnám a sportu. Jako lektoři a hosté se akce zúčastní významní romští i neromští odborníci. Nedělního zahájení Mezinárodní letní romské školy se zúčastní velvyslanec a vedoucí Delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Palouš a prezident International Romani Union Emil Ščuka. Téměř na závěr letní školy se 9. července uskuteční vernisáž, na které mladí Romové představí své malby, výrobky z keramiky, kůže a kulturní program prezentující jejich stát.

Anarchisté v Náchodě demonstrovali proti vzrůstajícímu neonacismu

Skupina asi 40 anarchistů demonstrovala v ulicích Náchoda proti údajně vzrůstající vlně neonacismu ve městě a okolí. Pochod, k němuž se připojilo i několik náchodských Romů, se obešel bez jakýchkoli násilností. Přítomní policisté nemuseli proti demonstrantům zasahovat. "Chtěli jsme upozornit veřejnost na to, že nacismus se tady opravdu šíří, dostává se navíc i do vyšší politiky," vysvětlil ČTK smysl akce jeden z pořadatelů, který si nepřál uveřejnit své jméno. Demonstrujícím podle něj vadí fakt, že v Náchodě volně vychází časopis, za nímž prý stojí jeden z městských zastupitelů, který se podle demonstrantů hlásí k extremistické pravici. Podle jeho slov chtějí v budoucnu na demonstraci navázat dalšími akcemi.

Akci Vlastenecké fronty narušil v Mělníku drobný incident

Asi 40 lidí si v Mělníku připomnělo památku českého básníka a nacionalisty Viktora Dyka. Poklidný průběh shromáždění, které podruhé pořádalo krajně pravicové občanské sdružení Vlastenecká fronta, narušil pouze drobný incident. Jeden z místních občanů kritickými poznámkami přerušoval projevy u Dykova památníku. Z domu v jeho těsném sousedství se pak pravděpodobně z jeho popudu ozývala hlasitá hudba. Shromáždění provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Nikdo z policistů ale během pochodu městem nemusel zasáhnout. Od Dykova pomníku účastníci přešli k jeho rodnému domu, odkud se rozešli.

Viktor Dyk se narodil v roce 1877 v Pšovce (nyní součásti Mělníka) v rodině hospodářského úředníka. Kromě literární tvorby se zapojil i to politického dění, byl poslancem a později senátorem za národně demokratickou stranu, na sklonku života se sblížil s nacionalistickou pravicí. Tragicky zahynul 14. května u ostrova Lopud v Jaderském moři před 70 lety.

Ekologové udělali lidský řetěz proti zmenšování šumavského parku

Zhruba stovka ekologických aktivistů z Česka, Německa a Rakouska vytvořila na šumavské hoře Třístoličník symbolický lidský řetěz, jímž chtěla upozornit na možnost zmenšování rozlohy parku a na kácení kůrovcem napadených stromů v Trojmezenském pralese. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí DUHA to byla první velká společná akce ekologických organizací, zaměřená na zachování a jednotný přístup k ochraně unikátní šumavské přírody. "Veřejnost si přeje ochranu našeho přírodního bohatství a tisíce turistů, kteří v první dny prázdnin na Šumavu proudí, ukazují, jak oblíbený největší český národní park je. Lobbystické skupiny dřevařských společností či projektantů mamutích turistických center, jež prosazují své komerční zájmy na úkor šumavské přírody i obcí, musí při snaze o zmenšení národního parku počítat s nesouhlasem české veřejnosti," řekl ČTK Bláha. Podle mluvčího správy šumavského parku Zdeňka Kantoříka podporuje správa všechny aktivity, které se snaží o zachování současné rozlohy parku. Jiný názor však správa zastává v případě kácení na Trojmezné. "Lesy sousedních států jsou hospodářsky využívané a zvýšený výskyt kůrovce v nich působí majitelům ztráty, takže správci parku asanují v ochranném pásu napadené stromy a ponechávají je na místě," uvedl Kantořík.

Klipy desetiletí jsou Renčův Medvídek a Krejčířovo Předpokládám

Ztvárnění písně Dana Bárty Předpokládám režisérem Janem Krejčířem a Medvídek skupiny Lucie v podání Filipa Renče zvítězily v hlasování odborné poroty a laické veřejnosti v anketě o český klip desetiletí. Jejími iniciátory byli tvůrci televizního pořadu Noc s Andělem. výsledky ýsledky byly vyhlášeny v přímém přenosu České televize z rockového koncertu v pražské Paegas aréně. Organizátoři dostali více než 30.000 hlasů, týkajících se téměř 1700 videoklipů česky zpívajících interpretů či skupin z let 1990 až 2000. Formou zkrácených sestřihů je od února odvysílali na televizní obrazovce.

Na Výstavišti o víkendu znějí břeskné tóny dechovky

V areálu Křižíkovy fontány na holešovickém Výstavišti v Praze byla zahájena dvoudenní přehlídka českých a moravských dechových hudeb. Jde už o její pátý ročník, má název Hraj, kapelo, hraj a jako host se jí účastní soubor Schalmeienkapelle z německého města Rohne. Pražského festivalu se účastní dvanáct orchestrů, jejichž členové svým umem každý den naplňují heslo, že "co Čech, to muzikant". Jsou mezi nimi například kladenská Květovanka, jihomoravská Květovanka, západočeská Dupalka, ústecká Fajanka, dechový orchestr z Neratovic a Březovanka z Čáslavi.

V Brtnici na Jihlavsku je výstava vzácných archiválií

Originály vzácných pergamenových listin, kroniky, ale také obrazy šlechticů, dobové pohlednice či videozáznamy jsou vystaveny v Domě pánů z Valdštejnů v Brtnici na Jihlavsku. Sobotní Vernisáž byla součástí oslav povýšení Brtnice na město a svěcení městského praporu. K nejvzácnějším dokumentům na výstavě patří listina krále uherského a českého Matyáše Korvína, který Brtnici už v roce 1486 povýšil na městečko a udělil jí i první privilegia konat výroční trhy. "To mělo nesmírný význam pro její další hospodářský růst," řekl ČTK starosta města Josef Přibyl. Počet trhů postupně rostl a v 19. století se v Brtnici konalo celkem šest výročních trhů. Spolu s dobytčími a týdenními to znamenalo 115 tržních dnů v roce. Proto Brtnice dostala přízvisko "trhová", připomněl. Právě tyto významné mezníky v historii města dokladují vzácné originály pergamenových listin z jihlavského archivu. K vidění jsou ale také obecní knihy týkající se významných událostí. Výstava na brtnickém náměstí potrvá do 22. července.

Na výstavu psů Intercanis přijeli chovatelé ze 14 států Evropy

Celkem 3040 psů dvou set plemen je k vidění do neděle na 35. Mezinárodní výstavě psů Intercanis na brněnském Výstavišti. Největší zastoupení má letos stovka jezevčíků a dále 88 retrívrů. Z Rakouska přijel i v ČR dosud nechovaný chrt španělský galgo. Psí krasavce odborně posoudí 56 rozhodčích z osmi evropských zemí. V sobotu se představila lovecká, v neděli následují společenská plemena. Intercanis doplňují sedmé mezinárodní závody v agility, což je překážková dráha, kterou probíhá pes pod vedením svého pána. Rozhoduje zde souhra jejich rychlosti a dovednosti. Letní brněnské mezinárodní výstavy psů jsou v kynologických kalendářích od roku 1965.

Ze sportu:

Český jezdec Tomáš Enge obsadil v závodu mezinárodního mistrovství vozů formule 3000 ve francouzském Magny-Cours třetí místo za vítězným Australanem Markem Webberem a svým týmovým kolegou Justinem Wilsonem. V průběžném pořadí šampionátu vede Wilson o bod před Webberem. Enge ztrácí další čtyři body a je třetí.

Vynikající výkony předvedli ve Velké ceně Nizozemska silničních motocyklů čeští jezdci ve třídě do 125 ccm. Jakub Smrž dokončil sedmý podnik mistrovství světa na pátém místě, za což získal jedenáct bodů, Jaroslav Huleš byl osmý a stejný počet bodů si připsal do pořadí šampionátu.

Fotbalový brankář Luděk Mikloško ukončil kariéru a bude trénovat gólmany v prvoligovém West Hamu. Devětatřicetiletý hráč chytal ještě na jaře v jiném londýnském celku Queens Park Rangers, po sestupu z druhé ligy však dal před prodloužením smlouvy přednost trenérské nabídce ze svého bývalého klubu, v němž působil osm let.

Britští golfisté kralovali mistrovství Evropy družstev seniorů v Karlových Varech. V tříkolové soutěži vyhráli o čtyři údery před Švédskem, bronzové medaile vybojovali Španělé. Domácí tým České republiky skončil v konkurenci dvaceti zemí na sedmém místě. V hodnocení jednotlivců si mezi 116 golfisty vedli nejlépe Britové Smith a Lame. Český reprezentant Jiří Kodeš za nimi skončil třetí o tři rány zpět.

Libor Capalini potvrdil suverénní postavení v domácím moderním pětiboji a potřetí v řadě se stal mistrem republiky. V Hradci Králové zvítězil v rámci regionálního závodu armád (CISM), letos vyhlášeného jako mezinárodní mistrovství České republiky.

Jubilejní desátý titul mistryně České republiky vybojovala v Jablonci nad Nisou oštěpařka Nikola Tomečková. Sedmadvacetiletá atletka Olympu Praha vévodí domácímu šampionátu nepřetržitě od roku 1992; více titulů než ona má na kontě pouze legendární diskařka Zdena Šilhavá, jež se stala českou mistryní třináctkrát. Jubilejní titul získala Tomečková zcela neohroženě - vítězným hodem 61,71 metru nechala za sebou největší soupeřku bezmála o deset metrů.

Cyklista Michal Vodička z CK Brno zvítězil na mistrovství České republiky jezdců do 23 let i v závodě s hromadným startem. Ve společném šampionátu českých a slovenských jezdců dominoval již v úterý v Šuranech při časovce, ve spurtu v Trenčíně přidal druhý triumf. Stříbro vybojoval Petr Šesták z celku Cress Svorada a bronz Luboš Trnka z SKP Hradec Králové.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.