Zprávy Radia Praha

Ústavní soud bude na základě podnětu prezidenta Václava Havla zkoumat, zda zákon o soudech neomezuje nezávislost soudců

Spor o to, zda nový zákon o soudech a soudcích neomezuje nezávislost soudců, se dostal k Ústavnímu soudu. Ten bude na základě návrhu prezidenta Václava Havla zkoumat, zda soudce může přijít o odbornou způsobilost na základě rozhodnutí zvláštní rady, kterou zřídí ministerstvo spravedlnosti. Podle prezidenta sporná část zákona porušuje ústavu, podle níž je soudce ze své funkce neodvolatelný. Ústavní soud rovněž posoudí, zda může být řízení o soudcovské způsobilosti neveřejné a zda zákon může soudcům uložit, aby se vzdělávali jen v nově zřizované Justiční akademii.

Ministr pravedlnosti Jaroslav Bureš se svým návrhem na šéfa Nejvyššího soudu u prezidenta neuspěl

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš nepřesvědčil prezidenta Václava Havla, aby změnil své rozhodnutí ohledně obsazení místa předsedy Nejvyššího soudu. Havel na toto místo nadále počítá s Ivou Brožovou. Nejvyššímu soudu dosud předsedá Eliška Wagnerová, kterou chce prezident jmenovat ústavní soudkyní. Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš poznamenal, že funkce předsedy Nejvyššího soudu by měla mít velkou společenskou prestiž. "Bylo by vhodné, kdyby toto místo zaujal ten, kdo se těší nejen v justici samotné, ale i u advokátů a jiných právníků velké odborné pověsti a velké odborné autoritě," poznamenal. Brožová podle něj takové požadavky nesplňuje.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová je přesvědčena, že ministr Bureš kritikou soudkyně Ivy Brožové překročil své pravomoci. Zasahuje do osobnostních práv Brožové a snižuje její profesní čest. Wagnerová již dříve kritizovala Bureše za jeho návrh zákona o soudech. Nelíbilo se jí, že údajně zavádí ministerskou kontrolu odborné způsobilosti soudců.

Přestože ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš souhlasí s naprostou většinou milostí, které udělil prezident Václav Havel, je nakloněn takzvané kontrasignaci. Byl by rád, kdyby společně s hlavou státu podepisoval milosti také předseda vlády. Bureš to řekl novinářům po schůzce s Havlem. Prezident se na rozdíl od ministra spravedlnosti domnívá, že je dobré udělovat milosti právě jen na základě osobního svědomí. "Kontrasignací by se z milostí stal další institut v celkovém systému soudní moci," řekl novinářům Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Za udílení milostí bývá Havel často kritizován. Od nástupu do funkce v roce 1990 udělil 1885 milostí. Některé z nich mu přitom ministři spravedlnosti nedoporučili.

Komisař Verheugen a ministr Kavan se shodli, že o Benešových dekretech se jednat nebude

Tzv. Benešovy dekrety nejsou a nebudou předmětem jednání o podmínkách vstupu České republiky do Evropské unie; patří do minulosti a nynější vlnu vzrušení kolem nich je třeba uklidnit. Shodli se na tom v Bruselu člen Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen a český ministr zahraničí Jan Kavan. "Je jasné, že tyto dekrety, které se týkají vyvlastnění bez náhrady, tedy nikoli samotného odsunu, jsou dnes přežilé," řekl Verheugen před novináři po setkání s Kavanem. Připomněl, že odsun není obsahem dekretů, ale Postupimských dohod. Podotkl dále, že by "nedoporučoval", aby se Česká republika pokoušela zařadit otázku dekretů do jednání s EU, a usilovala o nějakou dohodu či garanční protokol na toto téma v rámci smlouvy o přistoupení. Kavan označil návrh předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause v tomto směru za "absurdní a kontraproduktivní". Oznámil, že pověřil ministerstvo spravedlnosti vypracováním srovnávací studie, která zachytí podobné poválečné zákonodárství o konfiskaci nepřátelského majetku v různých zemích; jakmile bude hotova, dostane ji jak Evropská komise, tak Evropský parlament, který tento týden pověřil zkoumáním Benešových dekretů své vlastní právní oddělení.

CDU/CSU vnese čs. dekrety do německé evropské politiky

Konzervativní opozice CDU/CSU se chystá vnést do německé evropské politiky otázku československých dekretů o poválečném vysídlení Němců a Maďarů, a to údajně v reakci na návrh Václava Klause legitimizovat je v Evropské unii. Ve vládní sociální demokracii (SPD) kancléře Gerharda Schrödera se zároveň ozývají obavy, že spory kolem dokumentů zkomplikují rozšiřování společenství. Německá strana dosud vycházela z toho, že dokumenty jsou bilaterální záležitostí, která nesouvisí s jednáním o rozšíření EU.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus odmítl odpovědnost za přenesení diskuse o Benešových dekretech o poválečném vysídlení Němců a Maďarů na evropskou úroveň. Klause z toho obvinil německý konzervativní politik Friedbert Pflüger. Klaus při návštěvě Karlových Varů poukázal na to, že celoevropskou diskusi o Benešových dekretech se naopak snaží opakovaně rozpoutat CDU/CSU.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel pro zaručení neúčinnosti dekretů před rozšířením EU

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel míní, že v případě tzv. Benešových dekretů by měla být zaručena jejich právní neúčinnost ještě před vstupem Česka do EU. Odstranění či "rušení" dekretů jako takových však odmítá coby bezpředmětné. Schüssel to uvedl pro sobotní vydání deníku Tiroler Tageszeitung. "Je třeba si upřesnit: tzv. Benešovy dekrety nemohou být odstraněny, protože mimo jiné zahrnují také základní předpoklady samostatnosti Československa. To je zcela v pořádku a nikdo by to neměl zpochybňovat," řekl Schüssel podle listu, z něhož cituje agentura APA. Pak je tam ale několik málo dekretů, které jsou sporné, ale ani ty nelze "odstranit z dějin", a to prostě proto, že existovaly. "Nesmějí mít ale žádnou právní účinnost (pro současnost). To musí být dáno najevo," zdůraznil Schüssel.

Václav Klaus za zrušením Schröderovy cesty vidí volby i Zemanovy výroky

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus vidí za zrušením cesty spolkového kancléře Gerharda Schrödera do České republiky jak zářijové volby v Německu, tak i důsledek výroků premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích. Schröder měl navštívit Českou republiku 22. a 23. března. Německá vláda ve čtvrtek oficiálně oznámila, že kancléř na plánovanou cestu nepřijede.

ČR dala EU všechny podklady pro uzavření části zemědělské kapitoly

Česká republika požádala Evropskou unii o tříleté přechodné období pro sladění hygienických předpisů v 52 potravinářských provozech. Sestavení tohoto seznamu trvalo podstatně déle, než se čekalo, takže tato část kapitoly "zemědělství" nebude moci být zařazena do jednání v březnovém termínu, jak se původně plánovalo. Evropská komise i členské státy obdržely jmenovitý seznam těchto podniků s přesným popisem situace každého z nich, programem sladění hygienických norem a zárukami jeho financování. Dodatečná informace z české strany obsahuje také garance, že výrobky z oněch 52 provozů se budou prodávat výlučně na vnitřním trhu. EU předepisuje dlouhou řadu hygienických opatření pro potravinářské provozy, jejichž splnění je často velmi nákladné.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík vyznamenal průzkumníky za balkánskou misi KFOR

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v Prostějově vyznamenal dvě stovky vojáků, kteří se minulý týden vrátili po půl roce z balkánské mise KFOR. Prostějovští průzkumníci chránili na severovýchodě provincie Kosovo srbské i albánské obyvatelstvo."Chtěl bych vám poděkovat, všechny úkoly jste splnili se ctí," prohlásil Tvrdík k nastoupené jednotce. Vyzdvihl také kladné hodnocení vojáků od velitelství mezinárodní brigády. Vojáci plnili také úkoly související s humanitární pomocí a pomáhali opravovat místní školy. Nyní je v Kosovu šest stovek vojáků 1. česko-slovenského praporu. Vojáky posílí s největší pravděpodobností ještě letos letka vrtulníků z přerovské základny. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík o tom bude jednat příští týden se svým resortním kolegou ve Velké Británii.

Odpůrci Temelína podali žalobu na ČEZ a Westinghouse

Hornorakouští odpůrci jaderné energie podali u zemského soudu v Linci žalobu proti provozovateli české jaderné elektrárny Temelín - společnosti ČEZ - i jeho americkému dodavateli technologie, firmě Westinghouse. Oznámila to Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí. Soud má na základě žaloby zajistit, aby provozovatel elektrárny nezamořoval soukromé pozemky žalujících radioaktivními zplodinami. Má rovněž učinit žalované odpovědnými v plném rozsahu za případné škody, které by mohly provozem elektrárny vzniknout. Poprvé je žaloba vznesena nejen proti provozovateli, ale i proti dodavateli technologie.

Americký právník Fagan chce pomoci ČR získat peníze na vyčištění jaderných odkališť, požaduje však odstavení Temelína

Americký právník Edward Fagan, který bojuje za uzavření Jaderné elektrárny Temelín, je připraven pomoci ČR získat prostředky od EU na vyčištění jaderných odkališť v Mydlovarech na Českobudějovicku. Podmínkou však je, aby s ním provozovatel Temelína ČEZ začal jednat o případném odstavení jihočeské jaderné elektrárny. Americky právník se spolu s několika rakouskými odborníky a s odborníky ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zúčastnil měření radioaktivity v odkalištích radioaktivního odpadu v Mydlovarech, která se rekultivují. Za největší problém považuje skutečnost, že nejsou k dispozici dostatečné prostředky na asanaci odkališť. Naplánována je na 40 let a ročně na ni stát vyčlenil asi 30 miliónů korun. Aby se tempo zrychlilo, bude ale potřeba tuto částku několikanásobně zvýšit.

Rozpočet skončil v únoru s deficitem 24,9 miliard korun

Na 24,9 miliardy korun se ke konci února prohloubil deficit státního rozpočtu, když koncem ledna schodek činil 3,4 miliardy korun. Za dva měsíce loňského i předloňského roku přitom stát hospodařil s přebytkem 3,2 miliardy korun. Informace poskytlo tiskové oddělení ministerstva financí. Vyšší letošní únorové saldo souvisí zejména s úhradou zbývající ztráty Konsolidační banky za rok 1999 ve výši 6,1 miliardy korun. Na deficitu se dále podepsalo nižší inkaso daně z přidané hodnoty a z příjmu právnických osob. Ministerstvo financí předpokládá, že výpadek bude v následujících měsících vykompenzován.

Na letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 46,2 miliardy Kč, celkové příjmy by měly dosáhnout 690,4 miliardy korun a celkové výdaje 736,6 miliardy. Ekonomové považují letošní očekávané příjmy rozpočtu za nadhodnocené.

Ministerstvo financí ve 2. čtvrtletí plánuje vydat dluhopisy za 20 miliard korun

Ministerstvo financí ve druhém čtvrtletí letošního roku plánuje vydat státní dluhopisy za 20 miliard korun. Emise stáních dluhopisů zvyšují státní dluh České republiky. Loni státní dluh vzrostl o 55,8 miliardy Kč na 345,1 miliardy Kč, zatímco ještě v roce 1996 činil 155 miliard. Jeho podíl na hrubém domácím produktu tak loni stoupl ze 14,8 procenta na 16,2 procenta.

Ministr Lachnit: opoziční smlouva vyhasíná, ČSSD ji ale zatím nevypoví

Spolupráce ODS a ČSSD založená takzvanou opoziční smlouvou podle ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita vyhasíná. Oficiální vypovězení smlouvy se podle něj ale zatím nechystá. "Jak končí volební období, tak se i jakási spolupráce, která je deklarovaná opoziční smlouvou, rozvolňuje," řekl Lachnit novinářům. Šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka označil smlouvu s ODS, díky níž menšinová vláda ČSSD přestála čtyřleté volební období, za mrtvou a zpráchnivělou. Poukázal na to, že občanští a sociální demokraté v poslední době ve sněmovně zřídka hlasují stejně.

Knížák: Útok na mou osobu je účelový, za svými výroky si stojím

Ředitel Národní galerie v Praze a člen Rady České televize Milan Knížák je pobouřen údajným zkreslováním jeho výroků signatáři dopisu, který zaslali Romové, zástupci židovských organizací a někteří umělci ústavním činitelům. Signatáři obvinili Knížáka ze skrytého rasismu, neboť je rozhořčily jeho výroky o Romech v lednovém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Knížák ve vyjádření, které adresoval ústavním činitelům včetně prezidenta republiky, si stojí i za svým tvrzením, že "nemůžeme stále tolerovat to, že když něco provede Rom, budeme to posuzovat jinak, než když něco provede Nerom". Podle Knížáka se to často děje a obecně se o tom ví. Za největší problém Romů pak považuje to, že "nejsou schopni najít v sobě touhu po vzdělání". Podle Knížáka to způsobuje i většinu problémů v české romské menšině a v kontaktech této menšiny s většinovou populací. Petici signatářů a s ní spojená mediální vyjádření považuje Knížák za ryze účelový útok na svou osobu.

Neshody poslanců nadále ohrožují přijetí nového školského zákona

Ani více než půlroční vyjednávání zástupců parlamentních stran nevedlo k dohodě, která by umožnila schválení vládního návrhu nového školského zákona v Poslanecké sněmovně. Ministr školství Eduard Zeman (ČSSD) vidí příčinu v politických obstrukcích části pravice. Její členové ale tvrdí, že vládní návrh není dobrý. Poslanci ČSSD upozornili, že školský zákon má zajistit převod určitých pravomocí z okresních úřadů, jež mají zaniknout ke konci roku, na kraje a na obce. Zákonodárci předložili rozsáhlé pozměňovací návrhy. To zhatí plán ČSSD projednat předlohu už na březnové sněmovní schůzi. Dolní komora ji asi posoudí až při jednání na přelomu dubna a května, tedy měsíc před volbami.

Školské referáty očekávají, že na růst mezd bude dost peněz

Školy by měly dostat na zvýšení platových tarifů dostatek peněz. Podle ministerstva školství, odborů i školských referátů na okresech se učitelé nemusí obávat, že ředitelé škol jim budou nuceni snižovat osobní ohodnocení. Od 1. března vzrostly tarify ve školství průměrně o 11 procent. Někteří učitelé se však po minulých zkušenostech bojí, že se jejich reálná mzda nezmění. Zvýšení platových tarifů platí od 1. března pro všechny zaměstnance rozpočtových a příspěvkových státních organizací.

Soutěž o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos vrcholí

Indiánskou čelenku si nejen při vyučování, ale také při pohovoru s komisí, nasadil jeden z učitelů, kterého jeho žáci nominovali do soutěže Zlatý Ámos. Čelenku prý používá jako pomůcku při výkladu o amerických indiánech, řekl jeden z porotců, psychiatr Jan Cimický. Do devátého ročníku soutěže Zlatý Ámos nominovali žáci základních a středních škol 21 učitelů - 12 mužů a devět žen. Pedagogové absolvovali písemný test a pohovor. Na základě jejich výsledků porota vybrala šest finalistů, mezi nimiž je jediná žena. Podle Cimického by ideální učitel měl být vlídný a laskavý, ale také důsledný, a hlavně musí být spravedlivý. To je vlastnost, kterou žáci oceňují.

Stav nebezpečí byl vyhlášen v dalších čtyřech částech Hřenska

Kvůli bezprostřednímu ohrožení lidí padajícími skalními masivy vyhlásil přednosta děčínského okresního úřadu Jiří Benedikt stav nebezpečí v dalších čtyřech částech Hřenska. Pro zhruba 60 obyvatel a podnikatelů to znamená, že museli opustit své domy a provozovny. Opuštěné domy bude střežit policie, které od neděle pomohou vojáci. O nové mimořádné opatření požádalo přednostu ministerstvo životního prostředí. Jeho odborníci vyhodnotili údaje z měření pohybu skal a dospěli k závěru, že devět bloků je v pohybu a představují bezprostřední ohrožení pro lidi.

Bizarní pískovcové skály, které lemují břehy říčky Kamenice, dosud lákaly turisty do této obce s necelými 200 obyvateli. Celá desetiletí se o jejich údržbu nikdo nestaral. Stromy svými kořeny rozrušovaly pískovec, skály pozvolna větraly. Nyní začaly ohrožovat životy i majetek lidí. Sanace prvních dvou nestabilních bloků, kvůli kterým byly uzavřeny dvě části Hřenska koncem ledna, bude stát nejméně čtyři milióny korun. Sanace dalších devíti nebezpečných skal, kvůli kterým byly dnes uzavřeny čtyři oblasti, se odhaduje zhruba na 40 miliónů korun.

V kalech, jež se objevily na Zlínsku, jsou těžké kovy

Těžké kovy a bakterie odhalili hygienici v kalech, pocházejících z čistíren odpadních vod nebo průmyslové výroby, které před týdnem našli lidé na nepovolené skládce na Zlínsku. Tyto kaly neměly vůbec přijít do styku s půdou, řekla zlínská krajská hygienička Olga Gröschlová. Strážníci zastavili v Mladcové práci dvou bagrů, které rozhrnovaly páchnoucí materiál. Laboratoř zatím zjistila, že obsahuje zinek, chrom a kadmium nad stanovený limit. Další nelegálně uložené kaly objevil na poli u Napajedel místostarosta města. Přes noc ale skládka zmizela. Odebrané vzorky ze zbylého materiálu obsahovaly podle hygieničky různé typy bakterií.

Na titul Ropáka navrhují ekologové prezidenta Nemaku Jorge Radu

Prezidenta mexické firmy Nemak Europe Jorge Radu nominovalo sdružení Ekologický právní servis na titul Ropák 2001. "Je to za prosazování stavby těžkého strojírenství doprostřed jediné zemědělsky obhospodařované oblasti na Mostecku," sdělil Pavel Franc ze sdružení. Ekologové zároveň navrhli výrok mediálního zástupce Nemaku Pavla Kučery na udělení titulu Zelená perla roku 2001. Na dotaz Mladé fronty Dnes, kolik a jaké odpady Nemak vyprodukuje, odpověděl: Není důležité, co vylétne komínem, ale důležité je vyjádření krajského hygienika.

Ropáka uděluje na základě ankety veřejnosti každým rokem v dubnu stočlenná komise složená ze zástupců neziskových organizací. Loni cenu získal náměstek ministra životního prostředí Josef Běle, kterému aktivisté zazlívají kácení stromů na Šumavě, zasažených kůrovcem. Letos bude Ropák udělen podesáté.

Kolem Aše vzniká mikroregion českých a německých obcí

Společný mikroregion českých a německých obcí vzniká z iniciativy města Aš na pomezí České republiky, Bavorska a Saska. Představitelé ašské radnice oslovili 12 českých a německých měst a obcí, například Seelb, Rehau, Olešnici či Bad Brambach. Návrh na vytvoření mikroregionu s názvem Přátelé v srdci Evropy mají do dubna projednat zastupitelské sbory zakládajících obcí. Cílem sdružení je podle starosty Aše Dalibora Blažka rozvoj nejen v kultuře, sportu a společenské oblasti, ale třeba i v průmyslu a podnikání.

Přepadení kamiónu na Nymbursku bylo zřejmě organizovanou akcí

Ozbrojení lupiči, kteří ve čtvrtek dvě hodiny po půlnoci přepadli na dálnici D11 u Sadské na Nymbursku kamión, měli akci zřejmě předem naplánovánu. Jiří Hondl z expresní balíkové společnosti, jíž kamión patřil, řekl, že pachatelé zřejmě věděli, že vozidlo bude plně naloženo elektronikou, zejména počítačovými komponenty. Podle něj jezdí jejich vozy po této trase z Ostravy do Prahy pravidelně každou noc. "Ten den jely kamióny tři, ale až ten poslední byl z 80 procent naložen počítačovým příslušenstvím, kazetovými magnetofony a mobilními telefony," uvedl Hondl. Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa uvedl, že škoda byla zatím vyčíslena na 14 miliónů korun, podle Hondla však asi dosáhne až 20 miliónů.

Policie: Spotřeba anabolik mezi mladými sportovci stoupla

Amatérští sportovci začali loni ve velké míře využívat anabolické steroidy. Vyplývá to z výroční zprávy Národní protidrogové centrály, podle níž zakázané látky užívají nejčastěji mladí lidé ve věku od 15 do 20 let. Policie dokonce zaznamenala i zneužívání anabolik určených zvířatům. Překupníci anabolik se podle policistů rekrutují výhradně z řad aktivních sportovců či lidí podnikajících v oblasti fitness či kulturistiky.

Lékařům by se měly uvolnit ruce pro kvalitnější léčbu

Lékařům by se měly uvolnit ruce pro kvalitnější léčbu: nebudou už lákáni k úsporám na lécích vidinou, že jim za to pojišťovny lépe zaplatí. A nebudou už ani tak tvrdě penalizováni jako dosud, když limit pojišťoven překročí. O dohodě lékařů s pojišťovnami informovalo Sdružení ambulantních specialistů ministra zdravotnictví Bohumila Fišera. Ten by však dal přednost tomu, aby lékaři nadále byli odměňováni za úspory.

Odpůrce letního času Stanislav Pecka opět žádá o jeho zrušení

Další žádost o zrušení letního času připravuje známý odpůrce časových posunů Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Příští týden ji chce předat veřejnému ochránci lidských práv Otakaru Motejlovi. Se žádosti poveze Pecka do Brna i podklady pro svá tvrzení, že nepravidelné střídání času škodí lidskému zdraví. Pecka usiluje o zrušení letního času řadu let. Od boje jej neodradilo ani odmítavé stanovisko nejvyšších představitelů státu. Podporu hledal nejen u českých politiků, ale také u bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové a Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Herec Jan Tříska přijel do Prahy přímo z natáčení v Kanadě

Přímo z natáčení v Kanadě přijel do Prahy herec Jan Tříska, který čtvrt století žije v USA. Jeho nejnovější prací je rodinný snímek Blizzard, v němž hraje bývalého krasobruslařského šampióna. V sobotu osobně předá na vyhlášení Českých lvů jednu z křišťálových sošek. Hlavní postavou ceremoniálu při oceňování českých filmů bude nevyzpytatelný moderátor Jaroslav Dušek, z jehož extempore na pódiu má Tříska hrůzu. Dušek je naopak rád, když se lidé bojí. Klidný zůstal i po informaci, že jeho partnery na jevišti budou v roli předávajících také dva američtí filmaři režisér Rob Cohen a herec Vin Diesel.

Hrad Karlštejn při otevření lákal zejména italské turisty

Zejména italské turisty přilákalo dnešní zahájení sezóny na hradě Karlštejn, který je nejnavštěvovanější památkou středních Čech. Za dopoledne prošlo prvním prohlídkovým okruhem šest italských výprav s 220 cizinci, odpoledne hrad navštívily další dva zájezdy. První okruh zahrnuje prohlídku dvořenínské síně, rytířského sálu, sálu předků, ložnice Karla IV. a dva interiéry kapitulního děkanství v budově císařského paláce. Prohlídka pokračuje do prvního patra Mariánské věže, kde si návštěvníci prohlédnou pokladnici a klenotnici s replikou Svatováclavské koruny. Poté výprava schází do interiéru takzvané Červenky, která dříve sloužila jako vězení. Druhý návštěvní okruh s nejcennějšími prostorami Kaple svatého Kříže a deskovými obrazy mistra Theodorika se podle Kubů veřejnosti otevře až 1. června. Na hrad Karlštejn každým rokem zavítá 300.000 návštěvníků.

Dagmar Havlová zahájila v norském Drammenu Dny české kultury

Manželka českého prezidenta Dagmar Havlová zahájila v norském Drammenu Dny české kultury, které v této severské zemi potrvají do 9. března. Při přehlídce s názvem "Pražské jaro v Drammen" se Norům představí například Pražský komorní balet, pražské loutkové divadlo Mozart nebo brněnský soubor Cymbelín. Výstavou ateliérového skla se v Norsku prezentuje také skupina Rubikon. V městské knihovně v Drammenu budou po celý týden probíhat dny české literatury s výstavou o Jaroslavu Seifertovi a s ukázkami překladů české literatury do norštiny. Dagmar Havlová si na úvod dvoudenní návštěvy Norska prohlédla nemocnici pro léčbu rakoviny Det norske radiumhospital (DNR) v norském hlavním městě. Práce této nemocnice úzce souvisí se stěžejním projektem Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, zaměřeným na včasnou diagnostiku a prevenci rakovinných onemocnění.

Sport

Český tenista Jiří Novák postoupil na turnaji v Dubaji suverénně do semifinále. Ve čtvrtfinále rozdrtil druhého nasazeného Jevgenije Kafelnikova dvakrát 6:1. Až doposud přitom byl ruský tenista pro Nováka nepřekonatelnou překážkou; všechny čtyři předchozí vzájemné zápasy vyhrál bývalý první hráč světa. O postup do finále turnaje, který se hraje s dotací 900.000 dolarů, se český daviscupový reprezentant v sobotu utká s Fabricem Santorem. Francouz vyřadil Ivana Ljubičiče z Chorvatska ve dvou setech.

Počasí

V ČR bude polojasno až oblačno, později až zataženo s deštěm, od vyšších poloh sněžení. Denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.