Zprávy Radia Praha

Jásir Arafat je podle českého ministra zahraničí Jana Kavana pro ČR nadále partnerem pro jednání o mírovém urovnání konfliktu na Blízkém východě.

Předseda palestinské samosprávy Jásir Arafat je podle českého ministra zahraničí Jana Kavana pro ČR nadále partnerem pro jednání o mírovém urovnání konfliktu na Blízkém východě. Kavan to prohlásil po jednání s alžírským prezidentem Abdalem Azízem Buteflikou. Šéf české diplomacie se předtím shodl s alžírským ministrem zahraničí Abdalem Azízem Belchademem na podpoře saúdskoarabského plánu, který je založen na stáhnutí Izraele z území okupovaných od roku 1967. Výměnou za to mají všechny arabské státy uznat Izrael.

Představitelé českého ministerstva obrany a podnikatelské sféry v Alžíru jednali se zástupci alžírských ozbrojených sil o možných dodávkách vojenského materiálu. Dále jde o mnoho desítek modernizovaných tanků T-72, o jejichž prodeji již obě země jednaly v roce 1997 a uzavřený kontrakt byl nakonec zrušen kvůli politické nevůli v ČR. Rázně se v této největší severoafrické zemi hodlá též prosadit kopřivnická Tatra, která by mohla dodat až 100 nákladních vozů typu LIWA. S těmi již předtím uspěla v Saúdské Arábii. V civilním sektoru se konečně podařilo vyřešit spor Strojimportu, který se táhne léta. Alžírská strana uznala dluh 27,5 miliónu dolarů za dodávky pro nástrojárnu Chančele a stanovila jedenáctiletý splátkový kalendář poloviny dluhu, zatímco druhou část již splácí zbožím. Nevyřešen je stále dluh asi 18 miliónů USD za dodávky od již neexistujícího Pragoinvestu. Velké možnosti skýtá též rozvoj dopravy, zejména dodávky tramvají a lokomotiv společností Inekon. Alžírsko chystá ambiciózní rozvojový plán nákladem zhruba tří miliard dolarů, ze dvou třetin pokrytý půjčkami mezinárodních institucí, například Světovou bankou či ze zdrojů EU.

Rakouský kancléř Schüssel doporučuje ČR, aby zvážila dobrovolné odškodnění sudetských Němců vyhnaných po válce z Československa

Rakouský kancléř Wofgang Schüssel doporučuje České republice, aby zvážila dobrovolné odškodnění sudetských Němců vyhnaných po válce z Československa. Schüssel se v rozhovoru pro deník Der Standard zároveň vyslovil pro to, aby Česko ukončilo právní účinnost Benešových dekretů. Mělo by se tak podle něho stát ještě před vstupem do Evropské unie. Nekompromistní stanovisko naopak zaujala předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. V listu Welt am Sonntag vyzvala spolkového kancléře Gerharda Schrödera, aby úplným zrušením Benešových dekretů podmínil přijetí Česka do Unie.

Podporu jasnému stanovisku předsedkyně německého Svazu vyhnanců a poslankyně Spolkového sněmu za CDU Eriky Steinbachové k otázce Benešových dekretů vyjádřil generální tajemník vládní Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Karl Schweitzer. Za "vysoce neseriózní" označil tvrzení předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, že jde o snahu "přepsat dějiny a změnit výsledky druhé světové války". Klaus musí konečně vzít na vědomí, že Benešovy dekrety odporující lidským právům jsou neslučitelné s právem EU, řekl Schweitzer. Benešovými dekrety byly podle Schweitzera legalizovány vyvlastňování, vyhánění a genocida - tedy skutky, za něž například právě stojí před soudem (bývalý jugoslávský prezident) Slobodan Miloševič.

Koalice zahájila v Pardubicích kampaň za přímou volbu prezidenta

Petiční kampaň za přímou volbu prezidenta v Pardubicích zahájil dvojblok KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Do červnových parlamentních voleb by Koalice chtěla získat stovky tisíc podpisů občanů. Signatáři petice vyzývají obě parlamentní komory k tomu, aby změnou Ústavy umožnily přímou volbu prezidenta již v roce 2003. Za necelou hodinu od vystavení archů petici na pardubickém Masarykově náměstí podepsalo asi sedm desítek lidí. První se pod petici podepsala předsedkyně US-DEU Hana Marvanová a jako druhý šéf lidovců Cyril Svoboda. Pro přímou volbu svého nástupce se v lednu vyslovil i prezident Václav Havel.

Pražský primátor Jan Kasl se omluvil podnikatelům za korupci na magistrátu

Pražský primátor Jan Kasl přiznává, že na pražském magistrátě existuje korupční prostředí. Tento týden se za uplácení na magistrátu omluvil na setkání s podnikateli z Americké obchodní komory. Kasl podle Mladé fronty Dnes vychází ze stále se opakujících připomínek zejména zahraničních investorů, kteří jsou šokováni, že úplatek je často jediná cesta, jak mohou na pražské radnici prosadit svůj podnikatelský záměr. Podle listu Kasl před americkými podnikateli přiznal, že není v omezování korupčního prostředí na magistrátu úspěšný. O své rezignaci ale neuvažuje.

Česko-slovenský prapor převzal prostor odpovědnosti od Britů

Prostor odpovědnosti asi 70 kilometrů severovýchodně od Prištiny převzal od Britů 1. česko-slovenský prapor působící v Kosovu v mírových silách KFOR. Přítomen byl také velitel KFOR v Kosovu italský generálporučík Marcel Valentin, který ocenil, že obě země převzaly zvýšením počtu vojáků větší úkol, stejně jako schopnost Čechů a Slováků spolupracovat i po rozdělení Československa a plnit úkoly ve společné jednotce.

V nově převzatém prostoru vede důležitá silnice mezi kosovským správním střediskem Prištinou a jihosrbským městem Niš a patří k ní i významný přechod. Denně je na něm odbaveno na 300 až 400 motorových vozidel, včetně kamionů. Hlavním úkolem českých a slovenských vojáků je zde kontrolovat osoby, vozidla a zboží a přitom zajistit plynulý provoz hraničního přechodu.

Americké vrtulníky zahájily cvičení Talon Strike

Američtí vojáci ve výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku zahájili cvičení Talon Strike. Američané si přivezli celkem 21 vrtulníků AH-64 A Apache a trénovat budou ostré denní i noční střelby. Cvičení potrvá do 26. března a zúčastní se jej na 250 amerických vojáků. Vojáci si mají ověřit přesnost a své dovednosti v neznámém terénu. Cvičení se účastní američtí vojáci ze základny v německém Illesheimu.

Lidové noviny komentují vývoj státního rozpočtu

Lidové noviny se v komentáři věnují hospodaření státního rozpočtu, který za první dva měsíce letošního roku skončil deficitem téměř 25 miliard korun. I příznivý jev, jakým je pokles cen ropy, plynu a potravin na světových trzích, může poslat státní rozpočet do záporu. Při poklesu cen totiž zlevňují domácí výrobky, ze kterých se odvádí daň z přidané hodnoty a příjmy státu se propadají. Nízké ceny komodit na světových trzích však nejsou právě tím, co dlouhodobě táhne státní rozpočet dolů. Jeho hlavní problém totiž spočívá v příliš vysokých výdajích na sociální dávky a v neposlední řadě i v rostoucích výdajích na důchody, které už nekryjí příjmy z pojistného. Státní finance proto zcela jistě čeká hluboká reforma, nebo krach," předpovídají Lidové noviny.

Poslední publikace Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu se věnuje Pomocným technickým praporům

Pomocné technické prapory jsou tématem poslední publikace Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Studie podrobně mapuje průběh služby a životní a pracovní podmínky jejích členů. Dochází k závěru, že vznik a existence těchto útvarů odporovaly i tehdy platnému právnímu řádu. PTP byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády. Sloužili v nich ti, které komunistický režim považoval za politicky nespolehlivé, a proto je využíval na těžké a nebezpečné práce.

Autor studie Jiří Bílek v úvodu knihy upozorňuje na skutečnost, že o "pétépácích" koluje v české společnosti mnoho nepřesností a legend. Inspiraci k nim lze nalézt především v románu Černí baroni od Miloslava Švandrlíka, který se dočkal i filmové a divadelní podoby. Publikace naproti tomu vychází z historických dokumentů a autentických vzpomínek těch, kteří v pomocných technických praporech strávili část svého mládí.

Václav Havel podle policie udělil milost jednomu muži omylem

Policie zjistila, že prezident Václav Havel při udílení jedné ze svých milostí přihlédl k okolnosti, která se nikdy nestala. Podle Mladé fronty Dnes se tak stalo v případě Tomáše Celundy odsouzeného za vydírání k pěti letům vězení. Prezident Celundovi trest prominul na podzim roku 2000, protože pomohl odhalit dva policisty z Hradce Králové, kteří mu za úplatu nabízeli zařízení prezidentské milosti. Nyní se však podle listu ukázalo, že obvinění detektivové milosti za peníze nenabízeli. Postup, který vedl k udělení milosti, doporučil bývalý disident John Bok, zakladatel Spolku na ochranu nezávislé justice Šalamoun. Bok, který je nejčastějším a zároveň nejúspěšnějším žadatelem o milost pro odsouzené, je dodnes o vině policistů z Hradce Králové přesvědčen, dodává list.

Spalovna v Lysé hodlá podle ekologů pálit rizikový odpad

Vedení spalovny nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem na Nymbursku hodlá podle Mladé fronty Dnes zřejmě pálit rizikový odpad z bývalého závodu ČKD, který se v areálu v Praze-Vysočanech nesmí likvidovat. Deník ve své středočeské příloze s odvoláním na informace ekologů uvádí, že spalovna tak riskuje další vážný spor s občany. V bývalém areálu ČKD, znečištěném především ropnými látkami, začnou příští týden práce na stavbě nové haly pro mistrovství světa v hokeji. O sanaci objektu však musí ještě rozhodnout vláda. Podle Jindřicha Petrlíka z ekologického sdružení Arnika není vyloučeno, že se ve Vysočanech nacházejí oleje, které obsahují nebezpečné polychlorované bifenyly. Tyto látky se musí spalovat za velmi vysokých teplot a složitější technologie, než jakou může použít spalovna, píše deník.

V Hřensku se připravuje k odstřelu první skalní masív

První z několika skalních masívů, které v Hřensku na Děčínsku hrozí zřícením na obytné domy, se již připravuje k odstřelu. "Půjde o blok nad obecním úřadem," řekl Jan Pokorný z firmy, která má skálu odstřelit. Do Děčína již také dorazilo 11 vojáků, kteří pomohou policii s hlídáním evakuovaných domů. Podle velitele zásahu Pavla Veselého byla také vyklizena místní tržnice. V neděli by také měl krizový štáb rozhodnout o tom, kolik pískovcových masívů potká podobný osud. V prozatím uvažované variantě se hovoří o čtyřech až pěti skalách.

Přátelé čisté vody chtějí zlepšit kvalitu vody v lipenské nádrži

Nastartovat činnost organizací i jednotlivců k tomu, aby v přehradní nádrži Lipno byla kvalitnější voda, si klade za cíl Setkání přátel čisté vody. Mezi účastníky jeho 2. ročníku, který začal ve Frymburku, byli ekologové, rybáři, jachtaři, potápěči, pracovníci vědeckých ústavů, zástupci obcí i vodárenských podniků. Diskuse se zúčastnil i ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Její účastníci se také jednomyslně shodli na tom, že nádrž Lipno I by měla zůstat mezi těmi, kde bude zakázána plavba člunů se spalovacími motory.

Podle vodárenské společnosti 1.JVS se v druhé polovině 90. let snížil přísun dusíku a fosforu z odpadních vod do Lipna o více než 80 procent. Stalo se tak po výstavbě čistíren odpadních vod. Údolní přehradní nádrž Lipno byla vybudována v letech 1950 až 1959 především k využití energetického spádu řeky Vltavy mezi Lipnem nad Vltavou a Vyšším Brodem. Její 297 metrů dlouhá sypaná hráz s betonovou clonou vytvořila dvaačtyřicetikilometrové jezero o ploše 4870 hektarů a šířce až pět kilometrů, které je nejvyhledávanější rekreační vodní plochou v Čechách.

Předsedou nové politické strany Cesta změny byl zvolen Jiří Lobkowicz

Předsedou politické strany Cesta změny byl na jejím celostátním sněmu v Praze zvolen Jiří Lobkowicz, který stranu spoluzakládal. Strana, kterou lidé okolo Lobkowicze založili poté, co se ve zlém rozešli se skupinou Moniky Pajerové, má podle některých průzkumů z malých stran největší šanci dostat se za určitých podmínek do Poslanecké sněmovny. TNS Factum jí v únoru připsala 2,6 procenta hlasů. Pajerová, která se s Lobkowiczem neshodla na podobě stranického života, zakládá stranu vlastní s názvem Naděje. Předvolební priority Cesty změny jsou především vstup do Evropské unie, který by měl posilovat úlohu regionů a decentralizaci státní moci. Strana také klade důraz na posílení prvků přímé demokracie: přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů měst a obcí. V oblasti hospodářské strana prosazuje reformu veřejných financí a daňového systému směřující k celkovému snížení daňové zátěže.

Před 100 lety se narodil zakladatel čs. diabetologie Jiří Syllaba

Sté výročí narození zakladatele československé diabetologie, profesora Jiřího Syllaby, si jeho následovníci připomenou v pondělí na přednáškovém večeru. Profesof Syllaba (1902-1997) byl synem Ladislava Syllaby, který léčil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Po studiu na lékařské fakultě pracoval jako asistent fyziologického ústavu a strávil rok na stáži v Anglii. V letech 1944 až 1945 byl vězněn v Malé terezínské pevnosti jako člen ilegální odbojové skupiny Národ. Syllaba byl po válce oceněn čs. Válečným křížem, v roce 1998 obdržel medaili Za zásluhy, v roce 1996 byl jmenován prvním Rytířem českého lékařského stavu. Napsal 250 odborných prací, studii o Masarykovi, básně, paměti a eseje.

Výstava Židovská literatury v Čechách bude na lipském knižním veletrhu

Výstava, která seznamuje se spisovateli židovského původu působícími v českých zemích od 11. století do současnosti, bude součástí české expozice na březnovém knižním veletrhu v Lipsku. Anglická verze výstavy sklidila loni úspěch v Jeruzalémě a v Tel Avivu a počátkem března poputuje do Londýna, sdělil Vladimír Sůva z týdeníku Knihy, který ve spolupráci s ministerstvem kultury a Židovským muzeem v Praze expozici připravil. Německá verze bude po Lipsku představena v Českém centru v Berlíně a dalších německých městech.

Historie židovské literatury v českých zemích začíná v 11. století - z té doby pocházejí první zmínky o příchodu Židů do Čech a na Moravu. Expozice připomíná práce slavných rabínů a učenců, včetně legendárního Jehudy Löwa, který žil v letech 1520 až 1609 a populární je spíše jako tvůrce magického Golema. Velký prostor věnovali autoři počátku 20. století, kdy se zejména v Praze v kultuře prolínaly židovské, české a německé vlivy. Výstava vrcholí představením současných autorů, jako je například Viktor Fischl, známý v Izraeli pod jménem Avigdor Dagan, Arnošt Lustig, současný zemský rabín Karol Sidon či Ivan Klíma.

Za výnos akce Pečení pro děti pojedou nevidomé děti k moři

Za peníze, které v pražské pasáži Myslbek vybrali organizátoři dobročinné akce Pečení pro děti, pojedou v srpnu děti s těžkým zrakovým handicapem k moři do Turecka. Akci přišla se svým "jablíčkovým bleskokoláčem" Melichárkem podpořit také herečka Jitka Molavcová. Charitativní akce Pečení pro děti se konala po třicáté. Každou první sobotu v měsíci pozvou dobrovolníci některou slavnou osobnost a kromě jejího vlastnoručně upečeného pečiva, prodávají kolemjdoucím výrobky, které pro akci věnovaly malé soukromé pekárny a cukrárny. Každý, kdo si u stánku vybere sladké nebo slané pečivo, vhodí do zapečetěné kasičky tolik peněz, kolik sám chce. Navíc dostane ještě recept na výrobek od slavné osobnosti.

Minulý měsíc oslavili organizátoři této akce první milión vybraných korun. Prostřednictvím Českého výboru pro Dětský fond OSN (UNICEF) jsou potom peníze poskytnuty potřebným. Několik posledních akcí bylo věnováno dětem v Afghánistánu. Dobročinná akce se koná pravidelně od října 1999.

V Plzni si dali dostaveníčko světoví výrobci motocyklů

Stovku motocyklů nabízí více než deset předních světových výrobců v plzeňském Domě kultury Inwest v rámci druhého ročníku výstavy Motosalon 2002. K nejvíce atraktivním exponátům patří kolekce sedmi amerických legendárních strojů Harley Davidson. Pozornost návštěvníků přitahuje podle pořadatelů především nejnovější model Harley Davidson ve stříbrném provedení. Jde vůbec o první harley s vodou chlazeným motorem. Cena takové motorky si nezadá s cenou automobilu střední třídy, protože stojí bezmála 790.000 korun. Přesto se od ledna prodalo v ČR již šest těchto nejmodernějších strojů. Součástí výstavy je exhibice s ukázkami motokrosového umění bývalého mistra světa v motokrosu družstev Jiřího Churavého.

Krátce ze sportu:

Roman Šebrle získal titul halového mistra Evropy v sedmiboji. Na šampionátu ve Vídni zvítězil výkonem 6280 bodů před obhájcem titulu Tomášem Dvořákem, který vybojoval stříbro. Zbývající místo na stupních vítězů obsadil stejně jako před dvěma roky olympijský vítěz Erki Nool. Atletickou nesmrtelnost si Šeberle zajistil loňským světovým rekordem v rakouském Götzisu, kde jako první desetibojař zdolal devítitisícovou hranici a nastřádal celkem 9026 bodů. Druhý nejlepší sportovec ČR minulé sezóny rád brouzdá po internetu, poslouchá skupiny Elán či Bee Gees a jeho vzorem je fotbalista Pelé. Nadporučík české armády si váží herce Paula Newmana a v září očekává přírůstek do rodiny.

Po životním úspěchu sahal český běžec na lyžích Lukáš Bauer v závodu Světového poháru ve finském Lahti. Dlouho atakoval stupně vítězů, ale v cíli běhu na 15 kilometrů volnou technikou se nakonec dělil o čtvrté místo se Švédem Andersem Södergrenem.

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová si stejně jako Lukáš Bauer doběhla v prvním závodu Světového poháru po olympijských hrách pro čtvrté místo. Neumannová přišla v Lahti o bronz až v závěrečných dvou kilometrech, na nichž prohrála boj o stupně vítězů s Ruskou Ninou Gavriljukovou, s kterou nakonec prohrála o tři vteřiny. V dramatickém závodu se z vítězství radovala Estonka Kristina Šmigunová. Devětadvacetiletá Neumannová si upevnila pozici v čele hodnocení Světového poháru.

Počasí

Očekáváme oblačno, noční teploty nula až minus 5 stupňů Celsia, přes den bude obalčno, ojediněle sněhové přeháňky, teploty 2 až 6 stupňů Celsia.